Εμφάνιση 1-5 από 5
  1. #1
    Εγγραφή
    02-05-2008
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Ηλικία
    51
    Μηνύματα
    10.635
    Downloads
    28
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    ~11000/890
    ISP
    conn-x(home) - HOL(work)
    DSLAM
    HOL - ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
    Router
    H108NS & DGN2200
    SNR / Attn
    9,9(dB) / 28,5(dB)
    Path Level
    Interleaved
    E.U.
    Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν το σώμα καθορισμού προτύπων Internet να επιτρέψει στην Microsoft να θέτει αυτή τις προτιμήσεις για το χαρακτηριστικό ασφαλείας "Do Not Track" στον επερχόμενο Internet Explorer 10.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσης από το Worldwide Web Consortium (W3C) να απαιτήσει από τους κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης να εμφανίζονται οι επιλογές για το Do Not Track (DNT) στους χρήστες κατά την εγκατάσταση ή την πρώτη εκτέλεση του προγράμματος και να τους επιτρέπει να αλλάξουν την προεπιλογή.

    "Το πρότυπο θα πρέπει κατά την εγκατάσταση ή την πρώτη εκτέλεση του προγράμματος περιήγησης να πληροφορεί τον χρήστη για τις επιλογές καθώς και τη σπουδαιότητα του DNT, να του εμφανίζει την προεπιλεγμένη ρύθμιση και να τον προτρέπει ή να του επιτρέπει να την αλλάξει" είπε ο Robert Madelin, επικεφαλής της Information Society and Media Directorate-General της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιστολή του την Πέμπτη προς το W3C.

    Η πρόταση του κ. Madelin, ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση της Επιτροπής στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Microsoft τον περασμένο μήνα ότι θα έχει ενεργό το DNT ως προεπιλογή στον IE10.

    Στις 31 Μαΐου, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησαν τα Windows 8 Release Preview, o διευθύνων σύμβουλος ιδιοτικότητας της Microsoft, δήλωσε ότι ο ΙΕ10 που συνοδεύει τα Windows 8 και την έκδοση Windows RT για tablets, θα έχουν το DNT ενεργό ως προεπιλογή γιατί η εταιρεία "πιστεύει πρώτα στους ανθρώπους".

    To W3C, ωστόσο, είναι αντίθετο προς την κίνηση της Microsoft. Στο σχέδιο του προτύπου που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της MS, η ομάδα εργασίας του W3C επάνω στο DNT είπε ότι οι χρήστες πρέπει να εκφράζουν τις δικές τους προτιμήσεις και το πρόγραμμα περιήγησης δεν θα πρέπει να το κάνει γι' αυτούς.

    Αυτό σημαίνει ότι αν η Microsoft δεν αλλάξει γνώμη ή αν το W3C δεν βάλει νερό στο κρασί του, η MS δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι υποστηρίζει το πρότυπο. Κάποιοι στην ομάδα του W3C, κατά κύριο λόγο online διαφημιστές, θέλουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της MS στο πρότυπο που θα επιτρέπει στις ιστοσελίδες να αγνοούν τα αιτήματα του ΙΕ10, επειδή δεν είναι επιλογή των χρηστών.

    Η Mozilla, δημιουργός του Firefox, τάσσεται υπέρ της άποψης ότι μόνο οι χρήστες θα πρέπει να ενεργοποιούν το DNT.

    Το Do Not Track είναι ένα χαρακτηριστικό των προγραμμάτων περιήγησης, το οποίο "σηματοδοτεί" την επιθυμία του χρήστη για το αν θέλει online διαφημιστές και ιστότοποι να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Και τα πέντε περισσότερο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης - Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera και Safari - μπορούν να στείλουν "σήματα" DNT.

    O κ. Madelin, δήλωσε ότι η εκ προεπιλογής ενεργοποίηση του DNT στον ΙΕ10 δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα. "Δεν είναι κατανοητό στην Επιτροπή πως οι ρυθμίσεις ενός user agent1 παράγοντα, εργοστασιακές ή εξ ορισμού, αναγκαστικά καθορίζουν ή στρεβλώνουν την επιλογή του χρήστη. Επομένως, οι προδιαγραφές δε θα πρέπει να προσπαθούν να καθορίσουν την εργοστασιακή ρύθμιση, γιατί η παρέμβαση σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά".

    Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με την κίνηση της MS να έχει εξ ορισμού ενεργό το DNT είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίσει τον ΙΕ10 έναντι του ανταγωνισμού, ενώ άλλοι εκφράζουν σκέψεις ότι είναι μια "επίθεση" κατά της Google, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων που βασίζεται στην παρακολούθηση του χρήστη.

    Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως τα προγράμματα περιήγησης θα πρέπει να προτρέπουν τους χρήστες για τις επιλογές DNT έχουν ληφθεί υπόψη από τουλάχιστον δύο κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης, σύμφωνα με τον Jonathan Mayer, ερευνητή του Center for Internet an Society στο Stanford. O Mayer είναι ο ένας από τους δύο φοιτητές του Stanford που επινόησαν την έννοια του HTTP header που χρησιμοποιείται από τα προγράμματα περιήγησης για την μετάδοση των επιλογών DNT του χρήστη. Η ομάδα του DNT στο W3C έχει κάνει συζητήσεις σχετικά με την επιλογή της "πρώτης εκτέλεσης", είπε ο Mayer σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Η λύση αυτή θυμίζει την συμφωνία της ΕΕ με την Microsoft το 2009, όπου απαιτούνταν από την αμερικανική εταιρεία να εμφανίζει παράθυρο διαλόγου στα Windows ώστε να προσφέρονται στους Ευρωπαίους πολίτες εναλλακτικές λύσεις για τον Internet Explorer. H Microsoft θα πρέπει να περιλάβει το ίδιο παράθυρο διαλόγου και στα Windows 8, όταν αυτά κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο για να προσφέρει εναλλακτικές και για τον ΙΕ10.

    Η προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιλογή της εμφάνισης των ρυθμίσεων DNT κατά την πρώτη εκτέλεση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι θεωρεί σημαντικές τις ρυθμίσεις ιδιοτικότητας όσο και τον ελεύθερο ανταγωνισμό των προγραμμάτων περιήγησης και ότι μπορεί να ασκήσει επιθετική πολιτική για την εμφάνιση του πλαισίου διαλόγου των επιλογών.

    Πηγή: InfoWorld

    1. user agent:
    Στην πληροφορική ο όρος αυτός αντιστοιχεί σε κάποιου είδους λογισμικού που ενεργεί εκ μέρους του χρήστη. Ένα τέτοιο λογισμικό είναι και κάποιο πρόγραμμα ανάγνωσης e-mail.

  2. #2
    Εγγραφή
    18-03-2007
    Περιοχή
    Περιστέρι Αττικής
    Ηλικία
    51
    Μηνύματα
    4.696
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Άρθρα
    12
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    219999/21999
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
    Router
    Speedport Plus
    SNR / Attn
    13(dB) / 5.5(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Η δυνατότητα DNT θα πρέπει κατά την άποψή μου να είναι επιλογή αλλά και δικαίωμα μας. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μεγάλη κόντρα για το συγκεκριμένο θέμα και μένει να δούμε ποιά πλευρά θα επικρατήσει.
    Jazz is the teacher, Funk is the preacher !

  3. #3
    Εγγραφή
    19-03-2011
    Ηλικία
    34
    Μηνύματα
    572
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    10383/979
    ISP
    HOL
    DSLAM
    HOL - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
    Router
    Netgear DGND3700v2
    SNR / Attn
    5.1(dB) / 30.0(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Πολύ μεγάλη εντύπωση μου κάνει που η Microsoft νοιάστηκε ξαφνικά για το καλό μας και βάζει το DNT default για να προστατεύει τους "αμαθείς" χρήστες IE. Μάλλον κάποιος μισεί τις διαφημιστικές εταιρείες; Δεν ξέρω. Και στα προγράμματά τους πάντως, η αποστολή δεδομένων σχετικά με εγκατάσταση/χρήση λογισμικού, είναι default απενεργοποιημένη...

  4. #4
    Εγγραφή
    22-02-2010
    Περιοχή
    Αμπελόκηποι Θεσ/νίκης
    Μηνύματα
    560
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από raidenfreeman Εμφάνιση μηνυμάτων
    Πολύ μεγάλη εντύπωση μου κάνει που η Microsoft νοιάστηκε ξαφνικά για το καλό μας και βάζει το DNT default για να προστατεύει τους "αμαθείς" χρήστες IE.

    Ειλικρινά, θα ΄θελα να ξέρω τι παίζει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα... Κάτι μου λέει πως στο τέλος η MS ΔΕΝ θα το έχει ενεργοποιημένο ως προεπιλογή. Δε μπορώ να διανοηθώ τι προσπαθεί να καταφέρει ( κερδίσει; )...

    Μίστερ αDSL, σας παρακαλούμε θερμά, ότι πληροφορίες υποπέσουν στα χέρια σας, διαφωτήστε μας!

  5. #5
    Εγγραφή
    30-09-2005
    Ηλικία
    47
    Μηνύματα
    6.974
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Κατ αρχήν είναι αστείο να έχει DNT ο chrome. Εκτός αν είναι DNT για όλους εκτός απο το adsense...

    Και γενικά αυτό το DNT είναι υποχρεωτικό να το σεβαστεί κάποιος; Και αν είναι πως μπορεί κάποιος να το ελέγξει ο χρήστης; Αν απλά ο διαφημιστής το αγνοεί τι σημασία έχει αν το βάλεις η οχι;

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
  • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας