Όσο και αν έψαξα στο internet για έτοιμο τρόπο δεν βρήκα κάτι, ενώ το αγαπημένο μου fontmatrix, παρόλο που έχει αυτή τη λειτουργία, δεν την έχω δει ποτέ να λειτουργεί (ειρωνία).
Για τους βιαστικούς: δείτε το συνημμένο pdf στο τέλος του post για να πάρετε μια γεύση από το αποτέλεσμα!
Τι θα κάνουμε στο παρόν tutorial
Θα φτιάξουμε μια λίστα με όποιες από τις truetype και opentype γραμματοσειρές του συστήματός μας θέλουμε και θα χρησιμοποιήσουμε το xetex για να φτιάξουμε ένα pdf που να τις παρουσιάζει.
Συνολικά, εκτός απροόπτου, χρειάζονται τρεις εντολές (οκ, την τρίτη θα την τρέξετε δυο φορές) αλλά αν θέλετε λίγο πιο προσεγμένο αποτέλεσμα θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο.
Απαιτήσεις
Μια εγκατάσταση xetex (κατά προτίμηση από tex-live) που να λειτουργεί. Επίσης να έχει το πακέτο για τα Ελληνικά (texlive-langgreek στο Gentoo).
Το πακέτο lcdf-typetools αν θέλετε να φτιάξετε τη λίστα με τις γραμματοσειρές αυτόματα.
Βήμα 1: Η λίστα με τις γραμματοσειρές
Οι γραμματοσειρές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι όσες truetype και opentype είναι εγκατεστημένες στο σύστημά σας, δηλαδή είναι διάθεσιμες στις διάφορες εφαρμογές.
Πρέπει να μπουν με την ονομασία τους στο σύστημα σε ένα αρχείου κειμένου, μία ανά γραμμή. Πχ
Κώδικας:
DejaVu Sans Kurier Condensed Linux Libertine
Οπότε τρέχω την παρακάτω εντολή:
Κώδικας:
find /usr/share/fonts ~/.fontmatrix | grep -iE "\.otf|\.ttf" | xargs otfinfo --family | sed -e 's/.*://' | sort -u | uniq -u > fontsList
Συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα ωστόσο αν έχετε τις γραμματοσειρές Luxi (Luxi Mono, Luxi Sans, Luxi Serif) το xetex δεν λειτουργεί!
Ανοίξτε το αρχείο fontsList με ένα επεξεργαστή κειμένου και αφαιρέστε τις Luxi και ίσως όποιες άλλες θέλετε.
Βήμα 2: Δημιουργία αρχείου LaTeX με τις γραμματοσειρές μας
Εδώ χρειάζεται το scriptάκι που θα βρείτε εδώ: http://www.adslgr.com/forum/download...o=file&id=1853
Όταν το τρέξετε φτιάχνει ένα αρχείο LaTeX που περιέχει όλες τις γραμματοσειρές μας με τον παρακάτω τρόπο:
Κώδικας:
Τίτλος Γραμματοσειράς Plain English Text Απλό Ελληνικό Κείμενο italics πλάγια smallcaps πεζοκεφαλαία italics smallcaps πλάγια πεζοκεφαλαία bold έντονα bold italics έντονα πλάγια bold smallcaps έντονα πεζοκεφαλαία bold italics smallcaps έντονα πλάγια πεζοκεφαλαία

Για να το τρέξετε το βάζετε στον ίδιο κατάλογο με το fontsList, το κάνετε εκτελέσιμο:
Κώδικας:
chmod +x FontsEkthesis
Κώδικας:
./FontsEkthesis fontsList > myFonts.tex
Βήμα 3: Δημιουργία pdf
Ήρθε η ώρα να φτιάξετε το pdf σας. Αρκεί να τρέξετε δύο φορές:
Κώδικας:
xelatex -interaction=nonstopmode myFonts.tex
Debugging
Αν συναντήσατε προβλήματα φοβάμαι πως δεν μπορώ να σας βοηθήσω ιδιαίτερα. Αν η εγκατάσταση xetex σας είναι οκ, προσπαθήστε να βρείτε ποια γραμματοσειρά κάνει τη ζημιά.
Υποθέτω πως όσους σας ενδιαφέρει περισσότερο το συγκεκριμένο tutorial θα γνωρίζετε και πως να διορθώσετε τα τυχών προβλήματα.
Hacking
Αν ανοίξετε το script, θα βρείτε τρεις γραμμές κοντά στην αρχή όπου μπορείτε να αλλάξετε το default Αγγλικό και Ελληνικό κείμενο, όπως και τη default γραμματοσειρά του pdf.

Επίλογος
Δεν ξέρω σε πόσους θα φανεί χρήσιμο, πάντως τώρα πλέον που υπάρχει υποστήριξη otf/ttf γραμματοσειρών στο LaTeX νομίζω πως είναι καλό να γνωρίζουμε τις γραμματοσειρές μας.
no_logo- 01-04-09, 12:31Μήνυμα