PDA

Επιστροφή στο Forum : IoT, Ασυρματες Οικιακες Συσκευες, Οικιακός αυτοματισμός



Σελίδες : [1] 2 3

badweed
01-03-21, 14:50
καλημερα

πλεον , ολο και κατι ασυρματο θα εχει αποκτησει ο καθενας μας , ειτε εναν γλομπο που θα αναβοσβυνει μεσω του κινητου , ειτε καποιες μπριζες με τηλεχειριστηριο , καποια λαμπα που αλλαζει χρωματα με το πατημα ενος κουμπιου , η ακομη και να ανοιγει τον θερμοσιφωνα απο εκτος σπιτιου , ειτε να χτυπαει το κουδουνι και να στελνει email , sms και περιστερια .

το περνω λιγο ελαφρυα και χαρουμενα το θεμα , γιατι απο προχτες που ασχοληθηκα να περασω ενα firmware σε μια συσκευη sonoff pow r2 , ωστε να περασω αλλο λειτουργικο και να χειριζομαι την συσκευη απο τον browser , σημερα κατεληξα να διαβαζω το θεμελιωδες θεωρημα της αλγεβρας
το reverse engineering αυτου ειναι : easy esp ->i2c options ->i2c ->pull up resistor ->ηλεκτρικη εμπεδηση -> ιστορια μιγαδικων αριθμων ->θεμελιωδες θεωρημα της αλγεβρας

οχι οτι το χρειαστηκα , αλλα ξεκινωντας την αποπειρα να περασω το firmware ξεκινησα απο το να χρειαζομαι python για να τρεξω μια εντολη και να εγκαταστησω ενα προγραμμα , το οποιο θα παραμετροποιουσα ωστε να ταιριαζει στην αποπειρα .
επειδη κανενας δεν μου ειπε οτι στην python τρεχεις τις εντολες παραμετροποιησης της απο το command των windows , και οχι απο το ide της , απετυχαν καμποσες αποπειρες προσπαθειων να το τρεξω και να εντοπισω το λαθος .

τελικα το περασα το firmware μεσω ενος αλλου εργαλειου που ερχοταν σαν πακετο ενος διαφορετικο λειτουργικο συστημα απο αυτο που ηθελα αρχικα να εγκαταστησω .

αρχικα ξεκινησα θεωροντας οτι καταλληλο ειναι το tasmota . το οποιο διαβαζοντας κατα την πορεια να βρω τροπο να περασω(φλασαρω) το image μεσω python , θεωρησα οτι δεν ηταν το καλυτερο για τις συσκευες μου και πηγα στο esp easy το οποιο ειχε και το προγραμμα , αλλη επιλογη που βρηκα ,ηταν το espurna

αφου καταφερα να ξεχωρισω ποια ειναι η πιο προσφατη εκδοση και να την βρω , εβαλα ενα usb to TTL , το περασα μεσω του προγραμματος που συμπεριλαμβανοταν ,
και ...
επαιξε !
οταν λεω επαιξε , δεν ηταν λειτουργικος ως διακοπτης και ως μετρητης καταναλωσης που ειχε τις προδιαγραφες , αλλα οτι ειχε περασει το λειτουργικο συστημα για το esp8266 ,και οτι πλεον ειχε interface για να παραμετροποιησω την συσκευη .

και ουφ !
διαβασε το ενα διαβασε το αλλο, βρες πως το λεει το ενα , βρες τι αντιστοιχει στην εκδοση υλικου που εχεις στα χερια σου ,βρες τι κανουν οι αλλες σελιδες που περα απο το wifi και το reboot ,log και δυο τρια αλλα , ησαν ολα καινουρια .
οκ ξερω τι ειναι το GPIO , αλλα το πως διαχειριζεται μεσα απο το προγραμμα , ειναι ενα αλλο κεφαλαιο . βρες τα pins , βρες την λειτουργια τους , βρες την κατασταση που αντιστοιχει στην συσκευη , ευτυχως δηλαδη που υπαρχουν στο ιντερνετ αρκει να εχεις ορεξη να ψαξεις ...

τελος παντων αφου περασα μια ωριτσα πανω σε αυτο , καποια στιγμη βρηκα τις ρυθμισεις τι αντεγραψα , και μετα απο δυο τρεις προσπαθειες, επαιξε η μετρηση ρευματος .
τι αλλο εχει ;
εναν διακοπτη για να τον ανοιγοκλεινουμε απομακρυσμενα και οχι απο κοντα .
αλλο λιγο ψαξιμο , αλλο λιγο πειραματισμος , και ετοιμο και το κουμπι .
παλι καποιο "αλλα" υπαρχει , οπως το οτι για να παιξει ο διακοπτης , ειτε πρεπει να δωσω εντολη μεσα απο την σελιδα , ή μεσω web address ,να γινει η καταχωρηση εντολων , δηλαδη δυο διαφορετικα shortcut αν δεν θελω να κανω τιποτα , ή να φτιαξω μια σελιδα που να εχει δυο κουμπια , on , και off .

τρεις , ειναι οι συσκευες που θελω να φτιαξω οποτε 6 κουμπια .
και αν θελω να βλεπω την κατασταση της συσκευης ;αν ειναι αναμενη ή οχι ; αλλο ενα status για καθε διακοπτη .
και αν θελω να τους προγραμματισω ;

υπαρχουν διαφορες λυσεις , οπως για το παραπανω , να βαλω σε ενα κομπιουτερ που ειναι παντα ανοιχτο , να στελνει τις εντολες μεσω καποιου χρονο -τετοιου .

εχει και κατι rules το eps easy , που μπορουν να γινουν τετοια κολπα. αλλα πρεπει να το καταλαβω πρωτα ... πως οριζεται το value , ποια μορφη εχει στις εντολες , ποια μορφη εχει στα rules , γενικα εχει ...

υπαρχουν και κατι σουιτες που λειτουργουν με MQQT , λεει , και κανουν την δουλεια της απεικονισης δεδομενων και διαχειρισης τετοιων συσκευων (αν καταλαβα καλα ) με ετοιμα προτυπα απο πληθη συσκευων .

εχει το ενα εχει το αλλο , εχει φωλιασμενο κατι ακομη , που πρεπει να ξερεις πριν το αγνοησεις , και αλλα τετοια . και ετσι κατεληξα να διαβαζω για μιγαδικους και αραβαιους ,

για να ξεθολωσω λιγο παιδακι μου δηλαδη .


α , και δυο πραγματα ακομη ,σαν πρωτο σκελος .

ενα ειναι οτι , κυριαρχει μαλον μια ταση του να βασιζονται σε esp8266 ή esp32 μικροσυσκευες τυπου arduino με wifι (και να μην κυριαρχουσε , εγω αυτα ψαχνω :) )

και δευτερο , μια λιστα με ορους απο το τι συναντησα σαν software

λειτουργικα :

espurna
tasmota
esp easy


mqqt servers , iot managers (και ακομη δεν ξερω τι κανουν ):

mosqito
demotics
esphome
tasui

sxbcl
01-03-21, 15:00
Έχει απίστευτα πολλά πράγματα το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Εγώ δεν κατάλαβα όμως το εξής, γιατί τόση φασαρία για να περάσεις άλλο firmware;
Προσωπικά έχω στήσει ένα HomeAssistant σε ένα NAS με docker και βλέπω και εκεί όσες συσκευές έχουν integration, εκτός από την εφαρμογή τους.

gcf
01-03-21, 15:06
Για κάποιον που θέλει web περιβάλλον και δεν θέλει να μπλέξει με εγκατάσταση home server και custom λογισμικά:
α) Μπορεί από το web interface της sonoff με μια μικρή ετήσια συνδρομή

β) Μέσω IFTT και web hooks (το IFFT θέλει 1.5 ευρώ το μήνα για πάνω από 3 συσκευές)
225104
Εδώ με σχετικό πρόσθετο του chrome

Εννοείται ότι το 99% της χρήσης από μένα είναι μέσω google home.

badweed
01-03-21, 15:54
πρωτο και κυριο αλλα και βασικο για την περιπτωση μου ειναι οτι χρησιμοποιω υπολογιστη και δεν εχω android για το οποιο προοριζονται αρκετες τετοιες συσκευες .
οποτε κοιταω για συσκευες συμβατες κυριως με υπολογιστη .

μετα , ειναι οτι εχω συμπαθησει πολυ τα esp8266 / esp32 , με κανουν να ονειρευομαι τους υπολογιστες , οπως καποτε :rolleyes:


το home assistant ειπες ; να το βαλω και αυτο στην λιστα !
προσφατα εγκατεστησα το unraid για σερβερ nas και virtualization και εχει και αυτο docker , και εχει και το home assistant . το κατεβαζω και αυτο :)

- - - Updated - - -

@gcf ωραια τα εχεις κανει , εγω θελω να παιδευτω μαλλον :/

δεν τα ξερω ολα , 2 μερες ασχολουμαι και εχω ψιλοχαθει .

- - - Updated - - -

χαθηκα , και ,με το home assistant , μονο και μονο απο τα brands που υποστηριζει , δηλαδη αλλο ενα επιπλεον δεντρο με διακλαδωσεις που καταληγουν σε αλλα δεντρα με επισης διακλαδωσεις που καταλληγουν σε αλλα δεντρα ...

δεν το κρυβω , οτι το iot , θελω και εγω να το εφαρμοσω σε δεντρα ....
κλαψ

δεν σας κρυβω, οτι εχω αρχισει να βρισκω ελκυστικη την λυση του κωδικα σε arduino ... :D
εχω στησει εναν αισθητηρα θερμοκρασιας υγρασιας , που στελνει δεδομενα σε μια βαση και λειτουργει κανα 3 χρονια .
προσφατα με grafana δεν ξερω πως καταφερα να ανασυρω τα δεδομενα και να τα βλεπω σε γραφημα , που πριν χρειαζοταν να ανοιξω ενα excell και να πατησω ενα refresh των δεδομενων .

badweed
04-03-21, 05:04
λοιπον , ξανακοιταξα το tasmota , φλασαρα μια συσκευη με αυτο , και μου φανηκε πολυ πιο απλο απο οτι το easy esp .
αφου μεσα σε 5 λεπτα την ειχα ρυθμισει για τις βασικες ενδειξεις , φλασαρα και την δευτερη , και μετα ειχα 5 esp8266 με dth11 αισθητηρα πανω τους . τα φλασαρα και αυτα .
ειχα και ενα witty cloud το φλασαρα και αυτο .

ολα διαχειριζονται απο την σελιδα του καθενος .
δεν εχω βαλει mqtt ακομη , εχω βαλει κατι broker υπηρεσιες να τρεχουν εδω και εκει , εχω κατεβασει και δυο τρεις πλατφορμες με mqtt (esphome , node red , home assistant )

badweed
05-03-21, 15:23
σημερα ανακαλυψα το tasmo admin , αρκετα συμπαθητικο και κυριως αυτοματο προγραμμα διαχειρισης των tasmota .τουλαχιστον για διακοπτες. και το rgb το βρηκε αλλα χωρις διαχειρηση του αισθητηρα και του χρωματος και της εντασης του led , μονο να ανοιγοκλεινω το led.

ενα προβλημα μου δημιουργηθηκε με τα esp 01s Dth 11 (v1.0) .
μαλλον εκαψα κανα δυο . δεν ξερω πως και γιατι , εχουν λεει προδιαγραφες για 3.7 εως 12 βολτ.
στην αρχη τα εβαλα σε ενα braid board με ενα τροφοδοτικο φτιαγμενο για τετοιο , απο 12 βολτ σε 5 και 3.3 . στα 5 βολτ
μετα απο λιγη ωρα και αφου συνεδεα πανω στην γραμμη τροφοδοσιας του braid board τους αισθητηρες , αρχισε να ζεστενεται η πλακετα του τροφοδοτικου και αρχισαν να υπολειτουργουν οι αισθητηρες
τα εβαλα μετα στα 12 βολτ απευθειας. δουλεψανε μεχρι που αρχισαν να μην λειτουργουν κανα δυο .
τα εβαλα σε 5 βολτ , και ενα εβγαλε καπνους .
κατι δεν πρεπει να συνδεσα σωστα :hmm:

griniaris
05-03-21, 21:13
Το πιο πιθανο ειναι να τα "εκαψες" . :(

σχεδον ολα ( 99,99%) δουλευουν με 5ν και μερικα στα 3,3 ν .

το τροφοδοτικο που λες λογικα ειναι DC-DC .
αλλα αν εχεις μεγαλη καταναλωση , για να αντισυαθμισει την μεγαλη πτωση τασης που του ζητας ( απο 12 στα 5 ) παραγει μεγαλα ποσα θερμοτητας.

Για να απαντησω σε ολα τα παραπανω, και μετα απο αρκετα χρονια πειραματισμου , εχω περασει ολα τα σταδια και εχω δοκιμασει ολα τα προγραμματα και firmware .

Εχω καταληξει στον εξης συνδιασμο που κανει τα παντα.

HOME ASSISTANT . και ολες οι συσκευες με fimware ESPHOME.

μιας και εχεις unraid , ειναι πολυ ευκολο να τα στησεις και τα 2 .
Εδω απλα να πω το εξης . εχω το HOMEASSISTANΤ σε VM και οχι σε docker .
που και που δημιουργουσε προβληματακια σε docker.

Ειναι future-proof η λυση αυτη. και τα εχεις ολα μαζεμενα σε ενα UI .

πχ δες φωτο απο μια εγκατασταση σε γραφειο.

225285
225286
225287
225288
225289
225290
225291

Ολα περιστρεφονται γυρω απο το HOME ASSISTANT . και μεσω αυτου μπορεις μετα να δημιουργησεις αυτοματισμους.

φαντασου εχουμε φτιαξει να ερχεται email οταν πεσει η σταθμη τονερ κατω απο ενα σημειο. και λεει να παραγγειλουν .

ακομα εχουμε βαλει μεσω bluetooth να "καταλαβαινει" οτι ηρθαν στο γραφειο , και αν ειναι "sun down" (νυχτα δηλαδη ) να αναβει τα φωτα . πριν καν μπουν μεσα .

μπορω να σου μιλαω μερες για τις δυνατοτητες .

αλλα ολα με homeassistant + esphome .

στο esphome ειναι ολα ετοιμα με παραδειγματα και απλα τροποποιεις στα δικα σου μετρα .

και ειτε με συσκευες sonoff που αλλαξαμε επιτοπου το firmware ειτε με esp32 , esp8266 .

το tasmota καπου με απογοητευσε και τελικα το εγκατελειψα. εχει πολλες δυνατοτητες , αλλα ολα με εντολες κονσολας. δεν εχω διαθεση για τετοια.

badweed
06-03-21, 08:12
Ω-ραιος griniaris
εχεις κανει πολυ ωραια δουλεια .


πολυ θα ηθελα να γραψεις οτι εχεις εμπνευση να παρουσιασεις .
προς το παρον εχω παρα πολλες αποριες που δεν μπορω να τις περιγραψω ακομη .

πχ οπως ειπες για το home assistant και για την καλυτερη λειτουργικοτητα του σε virtual υπολογιστη ,το εχω σε docker , και οταν του πατησα την επιλογη συσκευων tasmota , δεν εκανε τιποτα . και ετσι δεν το επελεξα (ακομη)

το esphome το εχω και αυτο σε unraid σε αλλον χωρο ,και δεν εχω ρυθμισει την χρηση usb θυρας για φλασαρισμα . οποτε δεν προχωρησα καθολου στο να δω το περιβαλον του .


προς το παρον , θα ηθελα ενα διαχειριστικο πανελ , με οχι και τοσο πολλα .το tasmota admin ηταν μια καλουτσικη αρχη .

225294

εχω βλεψεις για εναν indoor κηπο , με αναλογα την υγρασια και την θερμοκρσια να αναβει ανεμιστηρα κλιματιστικο , εξαερισμο , τα φωτα αναλογα με την ωρα . και ισως και εναν υγραντηρα /αφυγραντηρα .
το κυριοτερο θεμα ειναι να ελενχω την καταναλωση ρευματος και μεσω αυτοματισμων να την περιοριζω και να κραταω ενα καταλληλο κλιμα .
ξεκινησα με τα sonoff γιατι εχουν μετρητες καταναλωση .

ειχα παρει και μια μπριζα της tp link με ενα 50ευρο η οποια λειτουργει μονο με android , και επειδη δεν εχω τετοιο και χρησιμοποιω το nox, εναν android emulator , περιοριζε την επισκοπηση που ηθελα να κανω στην καταναλωση αλλα και την διαχειριση .

προς το παρον , ηθελα να βαλω αλλα 2 sonoff σε 2 σερβερ για να παρακολουθω την καταναλωση και σε αυτα, μιας και ειναι 24ωρες συσκευες .

για τον ηλεκτρολογικο πινακα πηγαινα αρχικα να βαλω κατι να παρακολουθω την συνολικη καταναλωση , αλλα δεν εχω βρει κατι ακομη .

αφου καταληξω , τουλαχιστον στις αναγκες καταναλωσης , σκοπευω να προσθεσω και μερικα φωτοβολταικα χωρις μπαταριες .ωστε να αποσβενουν την ημερησια (κατα το φως της ημερας ) καταναλωση ,οσο γινεται . (νομιζω και σε αυτο το θεμα εισαι μπροστα griniaris :) )


ενα βημα που θα ηθελα να πετυχω αυτην την στιγμη , ειναι η γραφικη παρασταση της καταναλωσης του καθε sonoff , ωστε να βλεπω στην πορεια της ημερας πως εξελισεται . τις κορυφωσεις των απαιτησεων ωστε να μπορω να υπολογισω τι φωτοβολταικα χρειαζομαι για να εχω καλυμενες αυτες τις απαιτησεις , κατα τις συνθηκες του χειμωνα που θα ειναι και η μικροτερη αποδοση των φωτοβολταικων .

griniaris
06-03-21, 19:32
Μιας και "στηνει" και το ξαδερφακι μου smart home , θα ανεβασω οσο μπορω καποια βήματα να σε βοηθησω.

DELL optiplex 3050 , με unraid , 2 ssd x 480 GB ( parity+disk ) , i3 6100 , 8 GB ram .

225308

Παμε στο https://www.home-assistant.io/installation/alternative
και κατεβαζουμε το KVM/Proxmox (.qcow2)

225310

Παμε στον φακελο domains του unraid .
Φτιαχνουμε ενα νεο φακελο πχ HASSIO .
και ΑΠΟ-συμπιεζουμε εκει το αρχειο.

**** καλο ειναι να μεγαλωσουμε το μεγεθος καθως το default ειναι 7GB. θα γεμισει γρηγορα.

Η εντολη ειναι η εξης . με SSH στον unraid server μας.


sudo qemu-img resize /mnt/user/domains/HASSIO/hassos_ova-5.12.qcow2 +32G

Εννοειται πως τροποποιουμε την διαδρομη και το αρχειο αναλογα με τα ονοματα των φακελων μας και το αρχειο την στιγμη της εγκαταστασης .

με την εντολη αυτη προσθετουμε 32 GB που ειναι αρκετα.
Ανα πασα στιγμη μπορουμε να το αυξησουμε κιαλλο. οσο θελουμε .

Οποτε τωρα εχουμε το εξης.

225312

και αν εχουν παει ολα καλα .... σε 1 λεπτακι θα ειναι ετοιμο προς χρηση .

225313

- - - Updated - - -

edit : αν εχεις ηδη συσκευες και στις εντοπισει , μην παραξενευτεις.

τις βλεπει , αλλα δεν τις εχει " ενσωματωσει¨" .

εγω προσωπικα βαζω κωδικο στο firmware μου , οποτε δεν μπορει κανεις να τις ενσωματωσει. ουτε να μπει στο web interface τους.


Αυτα για αρχη .

ειλικρινα σε 5 λεπτα συνολικα παιζει.

sdikr
06-03-21, 23:16
Ω-ραιος griniaris
εχεις κανει πολυ ωραια δουλεια .


πολυ θα ηθελα να γραψεις οτι εχεις εμπνευση να παρουσιασεις .
προς το παρον εχω παρα πολλες αποριες που δεν μπορω να τις περιγραψω ακομη .

πχ οπως ειπες για το home assistant και για την καλυτερη λειτουργικοτητα του σε virtual υπολογιστη ,το εχω σε docker , και οταν του πατησα την επιλογη συσκευων tasmota , δεν εκανε τιποτα . και ετσι δεν το επελεξα (ακομη)

το esphome το εχω και αυτο σε unraid σε αλλον χωρο ,και δεν εχω ρυθμισει την χρηση usb θυρας για φλασαρισμα . οποτε δεν προχωρησα καθολου στο να δω το περιβαλον του .


προς το παρον , θα ηθελα ενα διαχειριστικο πανελ , με οχι και τοσο πολλα .το tasmota admin ηταν μια καλουτσικη αρχη .

225294

εχω βλεψεις για εναν indoor κηπο , με αναλογα την υγρασια και την θερμοκρσια να αναβει ανεμιστηρα κλιματιστικο , εξαερισμο , τα φωτα αναλογα με την ωρα . και ισως και εναν υγραντηρα /αφυγραντηρα .
το κυριοτερο θεμα ειναι να ελενχω την καταναλωση ρευματος και μεσω αυτοματισμων να την περιοριζω και να κραταω ενα καταλληλο κλιμα .
ξεκινησα με τα sonoff γιατι εχουν μετρητες καταναλωση .

ειχα παρει και μια μπριζα της tp link με ενα 50ευρο η οποια λειτουργει μονο με android , και επειδη δεν εχω τετοιο και χρησιμοποιω το nox, εναν android emulator , περιοριζε την επισκοπηση που ηθελα να κανω στην καταναλωση αλλα και την διαχειριση .

προς το παρον , ηθελα να βαλω αλλα 2 sonoff σε 2 σερβερ για να παρακολουθω την καταναλωση και σε αυτα, μιας και ειναι 24ωρες συσκευες .

για τον ηλεκτρολογικο πινακα πηγαινα αρχικα να βαλω κατι να παρακολουθω την συνολικη καταναλωση , αλλα δεν εχω βρει κατι ακομη .

αφου καταληξω , τουλαχιστον στις αναγκες καταναλωσης , σκοπευω να προσθεσω και μερικα φωτοβολταικα χωρις μπαταριες .ωστε να αποσβενουν την ημερησια (κατα το φως της ημερας ) καταναλωση ,οσο γινεται . (νομιζω και σε αυτο το θεμα εισαι μπροστα griniaris :) )


ενα βημα που θα ηθελα να πετυχω αυτην την στιγμη , ειναι η γραφικη παρασταση της καταναλωσης του καθε sonoff , ωστε να βλεπω στην πορεια της ημερας πως εξελισεται . τις κορυφωσεις των απαιτησεων ωστε να μπορω να υπολογισω τι φωτοβολταικα χρειαζομαι για να εχω καλυμενες αυτες τις απαιτησεις , κατα τις συνθηκες του χειμωνα που θα ειναι και η μικροτερη αποδοση των φωτοβολταικων .

Με το Homeassistant μπορείς να τα κάνεις αυτά, έχει και το Utility_meter που μπορείς να το ρυθμίσεις στις ανάγκες σου ώστε να καταγράφει την κατανάλωση.
Οτι έχω από τέτοιες συσκευές δουλεύουν μαζί του, xiaomi, tuya, sonof.

Απο όσο έχω δεί δουλεύουν και της tplink.

Και εγώ πρόσφατα τον γνώρισα (τον HA) και τώρα είμαι στα πρώτα μου βήματα, για τον πίνακα είχα διαβάσει αυτό https://hometechhacker.com/track-home-power-usage-cost-with-home-assistant/.
Έχω πάρει και μερικές πλακέτες με esp αλλά δεν έχω ασχοληθεί ακόμα μαζί τους

badweed
07-03-21, 09:22
ευχαριστω sdirk :oneup:
οποτε το home assistant ειναι μαλλον η επικρατεστερη επιλογη
εφοσων κιολας δενει και με την tp link την μπριζα που σκεφτομουν να την παροπλισω μετα απο τα s on off (a bit ) , μοιαζει μεσα απο τις προτασεις σας η πιο πρακτικη καταληξη .

griniaris ,τα κατεβασα , θα αντιγραψω τις διαδικασιες ,και θα επανελθω (μαλλον με αποριες :p )

προς το παρον , μια φωτο απο το μεγεθους Α4 εργαστηριο των συσκευων .

225317

τα dth που γραφω ειναι λαθος , dht ειναι το σωστο

gcf
07-03-21, 10:53
Κάπου διάβαζα ότι τα Sonoff παίζουν με τον ΗΑ και με το original firmware πλέον, το έχετε δει;
Για λάμπες Yeelight υπάρχει συμβατότητα;

griniaris
07-03-21, 12:37
griniaris ,τα κατεβασα , θα αντιγραψω τις διαδικασιες ,και θα επανελθω (μαλλον με αποριες :p )

οτι θελεις εννοειται να βοηθησω . σου ειπα οτι στηνουμε το αλλο οποτε μπορω να σου κανω τa screenshot.

Για το εργαστηριο, μια χαρα εισαι. Ετσι ειναι και το ξαδερφακι .

225323

225324

Απλα το τροφοδοτικο για το bredboard το εχουμε με USB 5V τροφοδοτικο 2Α .
τα 12 ν ειναι μεγαλη ταση για την συγκεκριμενη περιπτωση. εχεις μεγαλα ποσα θερμοτητας.



Οταν ειναι ετοιμο το home assistant , για να χρησιμοποιησεις ευκολα τα esp01 , θα χρειαστεις το ESPHOME .

εχεις 2 επιλογες . ειτε θα το βαλεις μεσα απο το home assistant ...

225320

ειτε σαν docker εφοσον εχεις το unraid.

225321

Το αποτελεσμα ειναι ιδιο. απλα εφοσον εχεις διαθεσιμα resourses , δεν χρειαζεται να τα φορτωνεις ολα στο homeassistant.
ειδικα οταν παιρνεις backup , ειναι μικροτερο το μεγεθος .

Εμεις θα το εσωματωσουμε καθως ειναι μικρο το μηχανημα του.

225325

Απο εκει και περα, στο ESPHOME , πατας κατω δεξια το "+" για να φτιαξεις ενα νεο firmware.

δινεις ενα ονομα . προσοχη με μικρα γραμματα .

προσοχη μονο στην συσκευη που εχεις.
αν ειναι το esp01 με την πρασινη πλακετα , εχεις το 512Κ .

225326

αν ειναι μαυρη , τοτε ειναι η 1ΜΒ . οποτε θα βαλεις GENERIC esp8266 .

πατας submit .

225327

μετα με "edit" θα μπεις να φτιαξεις λιγο το firmware.


Δες εδω πως το εχουμε πχ εμεις για το DHT11 .




esphome:
name: glasses
platform: ESP8266
board: esp01_1m
on_boot:
priority: -100.0
then:
- switch.turn_on:
id: glasses_01


wifi:
ssid: "mywifi"
password: "mywifipassword"

# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "glasses Fallback Hotspot"
password: "mypassword"

captive_portal:

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:
password: "password for API"

ota:
password: "password for OTA "

web_server:
port: 80
auth:
username: admin
password: password


#================plase the code here ======================


binary_sensor:

- platform: status
name: "glasses Status"


switch:
- platform: gpio
pin: 12
id: glasses_01
name: "glasses_relay1"


status_led:
pin:
number: GPIO13
inverted: no

sensor:
- platform: wifi_signal
name: "glasses WiFi Signal"
update_interval: 10s

- platform: adc
pin: VCC
name: "glasses VCC Voltage"

- platform: dht
model: DHT11
pin: 14
id: saloni_temp
temperature:
name: "glasses Temperature"
humidity:
name: "glasses Humidity"
update_interval: 10s







- - - Updated - - -

edit:

Επειδη μπορει να τρομαξες απο τον κωδικα... θα στα εξηγησω κομματι-κομματι να δεις ποσο ευκολα ειναι.

μπορεις να χρησιμοποιησεις μονο οποια κομματια θελεις εσυ.

απλα στα γραφω για να αξιοποιησεις πληρως το esp-01

225328

225329

- - - Updated - - -

Το απολυτως απαραιτητο ειναι αυτο. Ολα τα υπολοιπα που σου εγραψα ειναι δυνατοτητες που θα δεις οτι θα τις χρειαστεις το μελλον.




esphome:
name: glasses
platform: ESP8266
board: esp01_1m


wifi:
ssid: "mywifi"
password: "mywifipassword"


# Enable Home Assistant API
api:
password: "password for API"

ota:
password: "password for OTA "


#================plase the code here ======================


sensor:
- platform: dht
model: DHT11
pin: 14
id: saloni_temp
temperature:
name: "glasses Temperature"
humidity:
name: "glasses Humidity"
update_interval: 10s




- - - Updated - - -

Ειναι ειλικρινα σαν κομματια παζλ ο κωδικας.

ιδιος για ολα . απλα αλλαζεις τα πιν και τα ονοματα.

badweed
07-03-21, 12:54
Κάπου διάβαζα ότι τα Sonoff παίζουν με τον ΗΑ και με το original firmware πλέον, το έχετε δει;
Για λάμπες Yeelight υπάρχει συμβατότητα;

εδω εχει μια λιστα με συμβατοτητες
(https://www.home-assistant.io/integrations/#all)

griniaris
07-03-21, 13:09
αφου εχεις φτιαξει τον κωδικα , θα πατησεις τις 3 τελειες.

225331

και compile απο τις επιλογες.

μολις τελειωσει, κατω δεξια λεει download binary. αυτο ειναι το firmware.

στο φερνει στην επιφανεια εργασιας σου. η οπου αλλου ερχονται οι ληψεις σου.

χρειαζεσαι ενα προγραμμα για να το φορτωσεις στο esp.

ειτε το ESPHome-Flasher-1.3.0-Windows-x64.exe (https://github.com/esphome/esphome-flasher/releases/download/v1.3.0/ESPHome-Flasher-1.3.0-Windows-x64.exe)
ειτε το tasmotizer (https://github.com/tasmota/tasmotizer/releases/download/v.1.2/tasmotizer-1.2.exe)

οτι σε βολευει καλυτερα.

και αφου το φορτωσεις, θα δεις οτι θα γινει πρασινο το λαμπακι στο esphome.

τωρα οτι αλλαγες κανεις, απλα θα πατας UPLOAD και θα κανει flash μονο του. τερμα τα καλωδια .

αν εχεις κολλησει καπου πες μου.

o serial programmer που εχεις..... εχει πανω jumper για 3,3 και 5 v ? αν ναι... στο esp01 ΜΟΝΟ 3,3 v οταν το προγραμματιζεις.

sdikr
07-03-21, 14:39
Κάπου διάβαζα ότι τα Sonoff παίζουν με τον ΗΑ και με το original firmware πλέον, το έχετε δει;
Για λάμπες Yeelight υπάρχει συμβατότητα;


Ναι έχει σαν εξτρά όμως που το κατεβάζεις μέσω hacs https://github.com/AlexxIT/SonoffLAN,
Και οι yeelight δουλεύουν και αυτές με τον HA μέσω μάλιστα του webinterface, χωρίς δηλαδή να πρέπει να το κάνεις με το χέρι απο config files

- - - Updated - - -


εδω εχει μια λιστα με συμβατοτητες
(https://www.home-assistant.io/integrations/#all)

Αυτά είναι όσα υποστηρίζει επίσημα, υπάρχουν και άλλα πολλά,

badweed
08-03-21, 11:07
ειχα αρχισει να πειραματιζομαι στο docker του home assistant μιας και την tp link μπριζα την εβλεπε,για να αποκτησω λιγο εξοικειωση , και σημερα ειχε ενα update το docker το οποιο μου εμφανισε και τα tasmota :)

sxbcl
08-03-21, 11:20
Το είχα πάντα απορία. Γιατί στην πράξη κάποιος να παιδευτεί για home automation με custom λύσεις και να μη χρησιμοποιήσει τα 10άδες έτοιμα out-of-the-box που υπάρχουν;
Στο σπίτι μου ξεκίνησα με μερικά Shelly 2.5 για τον έλεγχο των πατζουριών και συνέχισα βάζοντας διάφορα για φώτα, πόρτες κτλ κτλ.
Παράλληλα για να μπορώ να ενσωματώσω στο ίδιο οικοσύστημα και άλλους κατασκευαστές και να τα διαχειρίζομαι από ένα tablet και νμια εφαρμογή όλα, έστησα το Homeassistant.

Όλα πλέον λειουργούν άψογα σε μένα και σαφώς με πολύ λιγότερο κόπο από ότι βλέπω παραπάνω.
Επομένως, πέρα ίσως από το επιπλέον customization που μπορεί να προσφέρει μια custom λύση, το οποίο δε βλέπω να μου χρειάζεται προς το παρόν, τι παραπάνω θα μου προσέφερε;

sdikr
08-03-21, 11:27
Το είχα πάντα απορία. Γιατί στην πράξη κάποιος να παιδευτεί για home automation με custom λύσεις και να μη χρησιμοποιήσει τα 10άδες έτοιμα out-of-the-box που υπάρχουν;
Στο σπίτι μου ξεκίνησα με μερικά Shelly 2.5 για τον έλεγχο των πατζουριών και συνέχισα βάζοντας διάφορα για φώτα, πόρτες κτλ κτλ.
Παράλληλα για να μπορώ να ενσωματώσω στο ίδιο οικοσύστημα και άλλους κατασκευαστές και να τα διαχειρίζομαι από ένα tablet και νμια εφαρμογή όλα, έστησα το Homeassistant.

Όλα πλέον λειουργούν άψογα σε μένα και σαφώς με πολύ λιγότερο κόπο από ότι βλέπω παραπάνω.
Επομένως, πέρα ίσως από το επιπλέον customization που μπορεί να προσφέρει μια custom λύση, το οποίο δε βλέπω να μου χρειάζεται προς το παρόν, τι παραπάνω θα μου προσέφερε;

Μα και ο HA custom Λύση είναι :p
Ενας λόγος που αρκετοί το κάνουν (tasmota, esphome) είναι για να μην έχουν κάποια επαφή με το cloud κάποιας εταιρίας ή και χωρίς internet

sxbcl
08-03-21, 11:53
Μα και ο HA custom Λύση είναι :p
Ενας λόγος που αρκετοί το κάνουν (tasmota, esphome) είναι για να μην έχουν κάποια επαφή με το cloud κάποιας εταιρίας ή και χωρίς internet

Ναι, δε διαφωνώ και ο ΗΑ custom είναι, αλλά θα μπορούσα να μείνω με τις συσκευές που αγόρασα και την εφαρμογή τους, που για αυτά που θέλω να κάνω, είναι υπεραρκετή. Αλλά έχω κι εγώ λίγο το μικρόβιο του πειραματισμού!

griniaris
08-03-21, 12:03
Οπως σωστα ειπωθηκε , ο HA ειναι custom . δεν ειναι HUB του καθε κατασκευαστη .

Τα πλεονεκτηματα ειναι αρκετα αν φτιαξεις το δικο σου firmware.
Το πιο μεγαλο ειναι οτι ολα πλεον ειναι τοπικα. εν εχεις αναγκη κανενα κινεζο-σερβερ για να δουλευουν ολα.

θυμαμαι παλια χωρις ιντερνετ δεν δουλευε τιποτα. ισχυει ακομα αυτο ? εχω κανα δυο χρονια να ασχοληθω με μαμα firmware.


Επισης , οταν χρεωνουν το sonoff basic 10-11 € , γιατι να μην εχω το ιδιο αποτελεσμα με 2-3 €
εγω προσωπικα που εχω μονο για πριζες-φωτα 20-25 συσκευες , αντι για 200-250 € εχω ξοδεψει 40-60 €
και δουλευουν ολα καλυτερα απο τα μαμα.

επισης ειναι πληρως παραμετροποιησιμα. πχ :

εχεις ενα μαμα sonoff . αναβει μια λαμπα στο σαλονι . και εχεις και αλλο ενα και αναβει μια λαμπα στην κουζινα.
αυτο ειναι. απλα τα τηλε-χειριζεσαι. αν πατησεις το κουμπι στο καθενα , θα αναψει την συγκεκριμενη λαμπα.
με το custom firmware ομως τους διακοπτες τους φερνεις στο ΗΑ και απο εκει μπορεις να τους βαλεις να αναβουν οτι θες.
το κουμπι του σαλονιου , να αναβει το φως στο μπανιο. η οτι αλλο εξωφρενικο φανταστεις.

επισης με ενα DHT11 και 3 καλωδια , μετατρεπεις οποιοδηποτε esp σε αισθητηρα θερμοκρασιας-υγρασιας . εννοειται εχει και το ρελε.

μονο πλεονεκτηματα εχει το custom.

η πρωτη φορα ειναι λιγο δυσκολη μεχρι να το μαθεις. μετα δεν παιρνει πανω απο 2-3 λεπτα για την καθε συσκευη. και μετα με το ΟΤΑ ,1 λεπτακι για τις αλλαγες.

sxbcl
08-03-21, 12:11
ΟΚ, κατανοητό.
Αν και όλα αυτά που περιγράφονται, αν εξαιρέσεις το κόστος, στο custom τα έχω ήδη και χωρίς το HA.
Με μια Shelly συσκευή, μπορώ να ανάψω το φως που ελέγχει ο διακόπτης, ή να κάνω detach των διακόπτη από αυτή τη συσκευή και να το προγραμματίσω να ανάβει κάτι άλλο, ή να ανάβει αυτό του διακόπτη και κάτι άλλο κτλ.
Ακόμη έχω βάλει ένα DS18B20 για αισθητήρα θερμοκρασίας, δύο HC-SR501 για αισθητήρες κίνησης να ανάβουν φώτα, μια απλή μαγνητική για γκαραζόπορτα για να βλέπω το status της και προγραμματίζω να βάλω και DHT22 για να ελέγχω την υγρασία στο υπόγειο και να ενεργοποιείται αυτόματα ανεμιστήρας εξαερισμού.
Το cloud του κατασκευαστή λίγο το χρησιμοποιώ, καθώς έχω VPN και επίσης προς το παρόν δεν μου έχει χρειαστεί ο απομακρυσμένος έλεγχος. Ίσως στη μετά-COVID εποχή να αλλάξουν οι ανάγκες.

griniaris
08-03-21, 12:15
ΟΚ, κατανοητό.
Αν και όλα αυτά που περιγράφονται, αν εξαιρέσεις το κόστος, στο custom τα έχω ήδη και χωρίς το HA.
Με μια Shelly συσκευή, μπορώ να ανάψω το φως που ελέγχει ο διακόπτης, ή να κάνω detach των διακόπτη από αυτή τη συσκευή και να το προγραμματίσω να ανάβει κάτι άλλο, ή να ανάβει αυτό του διακόπτη και κάτι άλλο κτλ.
Ακόμη έχω βάλει ένα DS18B20 για αισθητήρα θερμοκρασίας, δύο HC-SR501 για αισθητήρες κίνησης να ανάβουν φώτα, μια απλή μαγνητική για γκαραζόπορτα για να βλέπω το status της και προγραμματίζω να βάλω και DHT22 για να ελέγχω την υγρασία στο υπόγειο και να ενεργοποιείται αυτόματα ανεμιστήρας εξαερισμού.
Το cloud του κατασκευαστή λίγο το χρησιμοποιώ, καθώς έχω VPN και επίσης προς το παρόν δεν μου έχει χρειαστεί ο απομακρυσμένος έλεγχος. Ίσως στη μετά-COVID εποχή να αλλάξουν οι ανάγκες.

καλα ειδικα τα shelly , πανακριβα . μπορει να τα αξιζουν τα λεφτα τους , αλλα εγω δεν τα δινω .

αληθεια σου δουλευουν χωρις ιντερνετ ?

sxbcl
08-03-21, 12:22
Χωρίς cloud, όχι χωρίς internet.
Φυσικά, αρκεί να είναι το κινητό μου στο ίδιο SSID/VLAN με αυτά.

gcf
08-03-21, 13:25
Tα sonoff/yeelight και νομίζω και τα shelly έχουν πάψει να εξαρτώνται από το cloud για το χειρισμό τους.
Sonoff basic παίρνει κανείς με 3-4 ευρώ από το banggood πχ.
Αυτοματισμούς προσφέρουν και οι original εφαρμογές πλέον, και διασύνδεση μέσω IFTT.
Πέρα από τα παραπάνω, ωραία λύση είναι και ο ΗΑ για όποιον θέλει να ασχοληθεί.

badweed
08-03-21, 16:16
κανω δοκιμη τωρα στην πρωτη αποπειρα αυτοματισμου στο home assistant (HA απο εδω και περα ) ,

μολις η καταναλωση σε εναν διακοπτη sonoff περασει εναν αριθμο , να αναβει το RGB του witty cloud , μολις πεσει κατω απο αυτον τον αριθμο , να σβηνει .

δεν μπορω να το δοκιμασω αμεσα γιατι ειναι σε αλλον χωρο ενα κλιματιστικο στο οποιο μετραω την καταναλωση , που αναβει οταν πεσει η θερμοκρασια .

αλλα γελαω που δοκιμαζω να αναψω το rgb λαμπακι , και μολις αναψει , σβηνει γιατι η καταναλωση ειναι κατω απο το οριο που εθεσα :)

badweed
10-03-21, 23:09
εχει το home assistant καποιον τροπο να δοκιμαζουμε το syntax καποιων μεταβλητων των συσκευων ;
εχω για παραδειγμα το "switch.e_mpriza" που ειναι η μπριζα της tp link , και ενα συνολο μεταβλητων που θα ηθελα να καταχωρησω σε καποια απεικονιση .

current_power_w: 825.30
total_energy_kwh: 27.264
voltage: 243.4
current_a: 5.11
today_energy_kwh: 4.416
friendly_name: η μπριζα

αυτες παρπανω ειναι οι μεταβλητες συσκευης .
πως θα τις συντασα ;
και πως να τις δοκιμαζα σε κατι σαν console ;

sxbcl
11-03-21, 09:54
εχει το home assistant καποιον τροπο να δοκιμαζουμε το syntax καποιων μεταβλητων των συσκευων ;
εχω για παραδειγμα το "switch.e_mpriza" που ειναι η μπριζα της tp link , και ενα συνολο μεταβλητων που θα ηθελα να καταχωρησω σε καποια απεικονιση .

current_power_w: 825.30
total_energy_kwh: 27.264
voltage: 243.4
current_a: 5.11
today_energy_kwh: 4.416
friendly_name: η μπριζα

αυτες παρπανω ειναι οι μεταβλητες συσκευης .
πως θα τις συντασα ;
και πως να τις δοκιμαζα σε κατι σαν console ;

Το switch.xxx είναι το ένα entity της συσκευής που έχεις κάνει integrate. Λογικά για την ίδια συσκευή θα πρέπει να έχεις και άλλα entities στις ρυθμίσεις του ΗΑ που θα έχουν όνομα sensor.xxx_energy ή _power κτλ κτλ. Αν είναι ανενεργά αυτά τα entities, θα πρέπει να τα ενεργοποιήσεις στο Ρυθμίσεις->Μητρώο οντοτήτων
Ανάλογα με την απεικόνιση που θα χρησιμοποιήσεις θα επιλέξεις και το όνομα του entity .

Για παράδειγμα σε μια κάρτα που έκανα για να βλέπω την κατανάλωση μιας πρίζας και να μπορώ να την ενεργοποιώ/απενεργοποιώ έχω:

type: entities
entities:
- entity: sensor.shellyplug_s_12345_power
name: Κατανάλωση φωτιστικού
- entity: switch.shellyplug_s_12345
name: Φωτιστικό

drthanwho
25-03-21, 21:54
εχει το home assistant καποιον τροπο να δοκιμαζουμε το syntax καποιων μεταβλητων των συσκευων ;
εχω για παραδειγμα το "switch.e_mpriza" που ειναι η μπριζα της tp link , και ενα συνολο μεταβλητων που θα ηθελα να καταχωρησω σε καποια απεικονιση .

current_power_w: 825.30
total_energy_kwh: 27.264
voltage: 243.4
current_a: 5.11
today_energy_kwh: 4.416
friendly_name: η μπριζα

αυτες παρπανω ειναι οι μεταβλητες συσκευης .
πως θα τις συντασα ;
και πως να τις δοκιμαζα σε κατι σαν console ;

Πολύ αργά οπότε δεν ξέρω εάν το έχεις βρει πια. Μπορείς να δοκιμάσεις ότι θέλεις στο developer tools --> template

Αυτά που δείχνεις είναι attributes ενός entity οπότε αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα template sensor με το συγκριμένο attribute

στην περίπτωση σου το template θα ήταν
{{state_attr(switch.e_mpriza', 'current_power_w')}} ή κάποιο από τα άλλα attributes

badweed
25-03-21, 22:11
δεν το εχω προχωρησει καθολου το project προς αυτην την κατευθυνση , καθομαι και διαβαζω περι mqttt , λιγο python , και κανω ενα φρεσκαρισμα στην sql μιας και βρηκα ικανοποιητικοτατα μαθηματα στο youtube απο τον δημητρη ψούνη (https://www.youtube.com/channel/UC985YzcBf8iUWGyEMJ10v-Q)

και επισης κανω το πιο ευκολο στην εποχη μας, καταναλωτισμο , δηλαδη πηρα 4 μπριζακια sonoff ακομη και τους περασα tasmota :)

ειχα βρει κατι template ετοιμα (https://www.home-assistant.io/integrations/tplink#extracting-energy-sensor-data) για την hs110 της tp-link , αλλα δεν μπορεσα να διαχειριστω ξεχωριστα τις ενδειξεις ωστε να τις προσθεσω σε ενα panel του overview .
εκανα καποιες δοκιμες στο template editor που εχει το home assistant , χωρις καποια επιτυχια . και ετσι ειπα να διαβασω λιγο ...

αυτα ειναι σε γραφη "json " ;

drthanwho
26-03-21, 00:45
Καλά δεν θα σχολιάσω τι καταναλωτισμό έχω κάνει τελευταία. Βέβαια εγώ είμαι του ESPHOME fanbase :P

Αυτά τα template θα έπρεπε να παίζουν αρκεί να έχεις τα σωστά ονόματα από entity_ids και attributes της συσκευής σου. Κάθε ένα και ξεχωριστό template sensor

Θεωρώντας ότι τα attributes είναι αυτά από το προηγούμενο μήνυμα current_power_w, total_energy_kwh, voltage, current_a, today_energy_kwh πχ

Έχω πάρα πολλά templates πάντως. Let me know αν θες βοήθεια :)

henfi
29-03-21, 04:55
για τον ηλεκτρολογικο πινακα πηγαινα αρχικα να βαλω κατι να παρακολουθω την συνολικη καταναλωση , αλλα δεν εχω βρει κατι ακομη .

αφου καταληξω , τουλαχιστον στις αναγκες καταναλωσης , σκοπευω να προσθεσω και μερικα φωτοβολταικα χωρις μπαταριες .ωστε να αποσβενουν την ημερησια (κατα το φως της ημερας ) καταναλωση ,οσο γινεται . (νομιζω και σε αυτο το θεμα εισαι μπροστα griniaris :) )


ενα βημα που θα ηθελα να πετυχω αυτην την στιγμη , ειναι η γραφικη παρασταση της καταναλωσης του καθε sonoff , ωστε να βλεπω στην πορεια της ημερας πως εξελισεται . τις κορυφωσεις των απαιτησεων ωστε να μπορω να υπολογισω τι φωτοβολταικα χρειαζομαι για να εχω καλυμενες αυτες τις απαιτησεις , κατα τις συνθηκες του χειμωνα που θα ειναι και η μικροτερη αποδοση των φωτοβολταικων .


Με το Homeassistant μπορείς να τα κάνεις αυτά, έχει και το Utility_meter που μπορείς να το ρυθμίσεις στις ανάγκες σου ώστε να καταγράφει την κατανάλωση.
Οτι έχω από τέτοιες συσκευές δουλεύουν μαζί του, xiaomi, tuya, sonof.

Απο όσο έχω δεί δουλεύουν και της tplink.

Και εγώ πρόσφατα τον γνώρισα (τον HA) και τώρα είμαι στα πρώτα μου βήματα, για τον πίνακα είχα διαβάσει αυτό https://hometechhacker.com/track-home-power-usage-cost-with-home-assistant/.
Έχω πάρει και μερικές πλακέτες με esp αλλά δεν έχω ασχοληθεί ακόμα μαζί τους

Έχω εγκαταστήσει το Shelly 3EM (https://shelly.cloud/products/shelly-3em-smart-home-automation-energy-meter/) σε τριφασικό πίνακα για έλεγχο τάσης και κατανάλωσης εδώ και περίπου 2 μήνες και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Μετράει (για κάθε φάση ξεχωριστά) τάση, ρεύμα, πραγματική ισχύ, συντελεστή ισχύος, συνολική κατανάλωση ενέργειας, και παραγωγή ενέργειας αν έχεις φωτοβολταϊκά.

Όπως όλα τα Shelly's πλέον, παίζει κατευθείαν με HA (setup απ'το UI μάλιστα) χωρίς αλλαγή firmware και χωρίς cloud. Δουλεύει με το COAP protocol και δικό του local API, αλλά αν το προτιμάει κάποιος έχει και επιλογή MQTT.

Στα θετικά του είναι:


μπορεί να μετρήσει ως 4 κυκλώματα (τριφασικό + ουδέτερος / ή μονοφασικό + φωτοβολταϊκά / ή μονοφασικό + μέτρηση ξεχωριστών κυκλωμάτων στον πίνακα). Περιλαμβάνει 3 current transformers στη συσκευασία, μπορείς προαιρετικά να αγοράσεις τον 4ο.
αν συνδέσεις και τον ουδέτερο μπορείς να δεις αν έχεις διαρροή κάπου (πρέπει να ισούται το ρεύμα στις 3 φάσεις με τον ουδέτερο) ή αν σου κλέβει κάποιος ρεύμα.
έχει πάνω και ενσωματωμένο ρελέ 10A. Οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε για έλεγχο κάποιου μικρού άλλου κυκλώματος (<10Α) απ'τον πίνακα ή να το συνδέσεις με άλλο μεγαλύτερο ρελέ (π.χ. 25Α) για έλεγχο θερμοσίφωνα.
αν το συνδέσεις με φωτοβολταϊκά μπορείς να βλέπεις πόσο παράγεις (αρνητικά Watt και ξεχωριστό entity "energy_returned" στο HA) σε σχέση με το πόσο καταναλώνεις.
Ακόμα και αν πέσει το Home assistant μπορείς να ελέγξεις το ρελέ με το local web browser στην IP του (με κωδικό) και διατηρεί και ένα αρχείο (csv) με μετρήσεις κατανάλωσης.
Μπορείς να κάνεις και κάποιους αυτοματισμούς από τον local Web browser όπως να κλείνει το ρελέ όταν η κατανάλωση σε μία από τις φάσεις ξεπεράσει ένα threshold ή να χτυπάει ένα url που θα του δηλώσεις.
Μπορείς να βάλεις backup wifi, αν πέσει το πρώτο να συνδεθεί σε ένα 2ο που έχεις ρυθμίσει.


Δεν ήταν φτηνό (100€ από το site της Shelly απευθείας) αλλά δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο φτηνότερο. Οι περισσότεροι θα θέλουν να πληρώσουν και έναν ηλεκτρολόγο να το εγκαταστήσει μιας και μιλάμε για εγκατάσταση σε ράγα στον πίνακα. Η εγκατάσταση είναι εύκολη: 3 καλώδια μετά από κάθε ασφάλεια του τριφασικού για να μετράει την τάση, και 3 current transformers που κουμπώνουν σαν rj11 στο shelly και τους βάζεις γύρω από τα 3 καλώδια στις 3 φάσεις. Αν συνδέσεις και το ρελέ άλλα 4 καλώδια για in/out.

Κάποια screenshots

Energy overview στο Grafana:
226024

Dashboard στο Home assistant μαζί με άλλες συσκευές:
226025

Στο επόμενο διάγραμμα φαίνεται η ισχύς στη 2η φάση μαζί με ένα πινακάκι στατικό που έχω δίπλα για να θυμάμαι τι συσκευές έχω σε αυτή τη φάση:
226026

Το περιοδικό pattern κάθε 50 λεπτά οφείλεται στο ψυγείο. Έχει ένα spike 2 δευτερολέπτων στα 950W, μετά δουλεύει για 15-20 λεπτά στα 72W και σταματάει για μισή ώρα.

Στο επόμενο διάγραμμα είναι η κατανάλωση της 1ης φάσης, όπου φαίνεται ο θερμοσίφωνας που δούλεψε για 40 λεπτά (~3500 Watt):

226027

Έφτιαξα και ένα αυτοματισμό να μας στέλνει ειδοποίηση όταν τον ξεχνάμε.

Και αυτά είναι τα όλα τα entities στο Home assistant που δημιουργούνται από το integration:

226028

Φαίνονται αρκετά ακριβείς οι μετρήσεις του. Η τάση που μου δίνει στη 2η φάση ταυτίζεται σχεδόν (+0.5-1V) με αυτή που μου δίνει ένα APC UPS στην ίδια φάση.

badweed
29-03-21, 16:02
:oneup:
good stuff

σκεφτομουν αν μεσω του shelly 3em , μπορεις να χαρτογραφησεις τις οικιακες συσκευες αναλογα με την καταναλωση που εχουν και στην φαση/φασεις που ειναι συνδεδεμενες , ωστε να μην χρειαζεται να εχουν δικο τους μετρητη .
εχεις κανει καθολου κατι τετοιο ;

sxbcl
29-03-21, 16:16
:oneup:
good stuff

σκεφτομουν αν μεσω του shelly 3em , μπορεις να χαρτογραφησεις τις οικιακες συσκευες αναλογα με την καταναλωση που εχουν και στην φαση/φασεις που ειναι συνδεδεμενες , ωστε να μην χρειαζεται να εχουν δικο τους μετρητη .
εχεις κανει καθολου κατι τετοιο ;

Με το Shelly 3EM βλέπεις την κατανάλωση ανά φάση. Τώρα, αν σε μια φάση έχεις φούρνο και ψυγείο π.χ. δεν μπορείς να έχεις ξεχωριστά για το καθένα. Αυτό απαιτεί ξεχωριστή συσκευή με power metering για το καθένα.

henfi
29-03-21, 17:36
:oneup:
good stuff

σκεφτομουν αν μεσω του shelly 3em , μπορεις να χαρτογραφησεις τις οικιακες συσκευες αναλογα με την καταναλωση που εχουν και στην φαση/φασεις που ειναι συνδεδεμενες , ωστε να μην χρειαζεται να εχουν δικο τους μετρητη .
εχεις κανει καθολου κατι τετοιο ;


Με το Shelly 3EM βλέπεις την κατανάλωση ανά φάση. Τώρα, αν σε μια φάση έχεις φούρνο και ψυγείο π.χ. δεν μπορείς να έχεις ξεχωριστά για το καθένα. Αυτό απαιτεί ξεχωριστή συσκευή με power metering για το καθένα.

Στη γενική περίπτωση, για να δεις απλά ενδεικτικά πόσο καταναλώνει η κάθε συσκευή, ναι, το Shelly 3EM αρκεί. Κυρίως για τις μεγάλες συσκευές (>30Watt) που δεν έχουν ιδιαίτερα πολύπλοκη λειτουργία. Ειδικά αν έχεις 3-φασικό γίνεται εύκολο επειδή είναι πιο λίγες οι συσκευές ανά φάση και σπάνια δουλεύουν ταυτόχρονα.

Απλά κοιτάς το διάγραμμα στο Grafana για μεταβολές του επιπέδου κατανάλωσης (απότομη αύξηση, απότομη μείωση) και σε συνδυασμό με την ώρα και τη διάρκεια μπορείς να αναγνωρίσεις τη συσκευή και την κατανάλωσή της. Ειδικά αν έχεις κάνει χειροκίνητη χαρτογράφηση των σταθερών συσκευών ανά φάση (όπως φαίνεται στο πινακάκι που έχω δίπλα στο διάγραμμα της 2ης φάσης στο προηγούμενο σχόλιό μου), έχεις να ξεχωρίσεις μόνο μεταξύ 3-4 μεγάλων καταναλώσεων. Αν το κάνεις και "ενεργά", με την έννοια ότι ελέγχεις ποιες συσκευές είναι ανοιχτές (κλείνεις φώτα, AC και κρατάς μόνο τη συσκευή που θέλεις ανοικτή) είναι πολύ απλό.

Για παράδειγμα, κοιτώντας το διάγραμμα της 2ης φάσης βλέπουμε ένα level change στις 10 το βράδυ:

226046

Γνωρίζω ότι χρησιμοποίησα το βραστήρα εκείνη την ώρα. Κινώντας το ποντίκι με το tooltip βλέπω ότι δούλεψε 1.5 λεπτό και από 80Watt η κατανάλωση πήγε στα 2280, οπότε πλέον ξέρω ότι ο βραστήρας μου καίει 2200W (0.055kWh για 1.5 λεπτό). Δεν έχει σημασία τι άλλο τρέχει εκείνη τη στιγμή, βλέπουμε το πριν και το μετά, και αρκεί να αφαιρέσουμε 80W για να βρούμε πόσο καίει ο βραστήρας.

Σε πιο πολύπλοκες συσκευές όπως:


υπολογιστές που έχουν μεγάλη διακύμανση από idle σε all-core utilization
inverter air conditions που μεταβάλλουν συνεχώς τη λειτουργία τους και την κατανάλωση, ανάλογα και με τη διαφορά ΔΤ (θερμοκρασία)
πλυντήρια με κύκλους λειτουργίας (θέρμανση νερού, πλύσιμο, στέγνωμα etc.)


γίνεται πιο δύσκολο αλλά και πάλι μπορείς να βρεις το εύρος τους, ή ακόμα και την κατανάλωση ανά στάδιο/κατάσταση (π.χ. για PC κατανάλωση σε idle/gaming/streaming, πλυντήριο πόσο καίει στις διάφορες φάσεις του κλπ.)

Συνήθως τα inverter air conditions είναι που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά μιας και δουλεύουν πολλές ώρες με μεταβλητή κατανάλωση, οπότε είναι καλύτερο να κάνεις τέτοια χαρτογράφηση Άνοιξη/Φθινόπωρο που δεν τα δουλεύεις. Το ψυγείο επίσης όπως φαίνεται στο διάγραμμα στη 2η φάση, αν και αυτό μπορείς εύκολα να το αναγνωρίσεις και να το αφαιρέσεις.

Τώρα αν θες να το κάνεις όλο αυτό αυτόματα, με την έννοια το Home Assistant να καταλαβαίνει ποια συσκευή άνοιξε και έκλεισε σε κάθε χρονική στιγμή, αυτό γίνεται μόνο υπό προϋποθέσεις, για συγκεκριμένο δίκτυο που γνωρίζεις (το σπίτι σου) και με μέτρια ακρίβεια. Έχω ξεκινήσει να κάνω ήδη κάποια δουλειά σε αυτό το κομμάτι, όταν έχω κάτι θα το μοιραστώ μαζί σας.

badweed
29-03-21, 17:56
ειδα οτι εχεις κανει καποια κατανομη στην 2η φαση και απο εκει πηρα το εναυσμα να ρωτησω.

με εναν πινακα τιμων των γνωστων καταναλωσεων , μπορουμε βαση του αθροισματος τους να εντοπισουμε ποιες συσκευες ειναι ανοιχτες ,
σαν πρωτο δηλαδη κριτηριο , εφοσων παιζει τριφασικο , θα ηταν η φαση στην οποια καθε συσκευη ειναι συνδεδεμενη , μετα η καταναλωση , θα μπορουσε επισης βαση της συμπεριφορας της συσκευης ,δηλαδη βαση χρονου λειτουργιας (σε σχεση με την καταναλωση) , αλλα και την ωρα της ημερας που λειτουργει , να δημιουργησουμε καποια κριτηρια που να φιλτραρουν την συνολικη καταναλωση σε επιμερους συσκευες .

γινεται καπως πολυπλοκο , αν αναλογιστουμε οτι καποια συσκευη , οπως ακομη και ο βραστηρας, θα εχει λιγο διαφορετικη συμπεριφορα αναλογα την εποχη και την θερμοκρασια του περιβαλοντος χωρου , αλλα παντως μπορει να γινει .

επισης εχουμε και το power factor που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε σαν κριτηριο για την ταυτοποιηση καποιας συσκευης .

henfi
29-03-21, 18:54
με εναν πινακα τιμων των γνωστων καταναλωσεων , μπορουμε βαση του αθροισματος τους να εντοπισουμε ποιες συσκευες ειναι ανοιχτες ,
σαν πρωτο δηλαδη κριτηριο , εφοσων παιζει τριφασικο , θα ηταν η φαση στην οποια καθε συσκευη ειναι συνδεδεμενη , μετα η καταναλωση , θα μπορουσε επισης βαση της συμπεριφορας της συσκευης ,δηλαδη βαση χρονου λειτουργιας (σε σχεση με την καταναλωση) , αλλα και την ωρα της ημερας που λειτουργει , να δημιουργησουμε καποια κριτηρια που να φιλτραρουν την συνολικη καταναλωση σε επιμερους συσκευες .

γινεται καπως πολυπλοκο , αν αναλογιστουμε οτι καποια συσκευη , οπως ακομη και ο βραστηρας, θα εχει λιγο διαφορετικη συμπεριφορα αναλογα την εποχη και την θερμοκρασια του περιβαλοντος χωρου , αλλα παντως μπορει να γινει .

επισης εχουμε και το power factor που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε σαν κριτηριο για την ταυτοποιηση καποιας συσκευης .

Ναι αυτή είναι η ιδέα. Να χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και με βάση κάποιο μετασχηματισμό τους σε differences για να πιάνεις τα level changes, να εντοπίζεις ποια συσκευή πιθανότατα άλλαξε την συνολική κατανομή της κατανάλωσης, του power factor, του ρεύματος, πιθανή πτώση τάσης κλπ. Σε έναν ιδανικό κόσμο αν ήταν να φτιάξεις τη δικιά σου συσκευή θα μετρούσες και χαρακτηριστικά όπως "harmonics" που είναι γνωστό οτι πολλές συσκευές παράγουν οπότε θα μπορούσες πιο εύκολα να φτιάξεις ένα "fingerprint" της συσκευής. Σκοπεύω να το προσπαθήσω μέσα στο επόμενο διάστημα, ίσως έχω κάποια καλά results.

badweed
01-06-21, 17:12
μιας και εστησα χτες και ενα wemos d1 με εναν αισθητηρα θερμοκρασιας - υγρασιας ( σκοπος καποια στιγμη ειναι να προσθεσω 2-3 ιδιους αισθητηρες ακομη στο ιδιο wemos )
να ανεβασω μια εικονα του τι εχω πετυχει μεχρι τωρα (δεν ειναι και πολλα )
227957

εχω πανω απο μηνα που δεν εχω ασχοληθει , το εχω αφησει και τρεχει , αυτο που καταφερα χτες (περα απο το φλασαρισμα του wemos με tasmota ) , σε μια στιγμη εμπνευσης , ειναι να παρω την ενδειξη καταναλωσης του hs110 της tp-link . βρηκα ποια ειναι η σωστη συνταξη

θα ηθελα να περασω τα δεδομενα σε grafana καποια στιγμη την οποια εχω και τρεχει μονο και μονο για την γραφικη παρασταση μιας βασης δεδομενων mysql , θερμοκρασιων και υγρασιων .

"η μπριζα" ειναι το hs110 της tp link , τα αλλα ειναι sonoff που μετρανε 3 πισι και την καταναλωση μιας ενασχολησης μου , εχω κανει και μια προσθεση των καταναλωσεων σαν συνολο των πιο ενεργειοβορων λειτουργειων στον χωρο μου .
το ποτε ανοιγει και κλεινει καποιος διακοπτης για επιβεβαιωση της λειτουργιας του .

και καποια στιγμη ειχα προσθεσει και 2 καμερες , esp32 cam, αλλα εκανα το λαθος και αναψα το λεντακι που λειτουργει ως φλας , το οποιο αναβει πλεον με την ενεργοποιηση της καμερας , το οποιο ανεβαζει μεγαλη θερμοκρασια σχεδον αμεσως , και φοβαμαι κατα τον χρονο διαδικασιας επαναφορας τους με καινουριο φλασαρισμα , μην καουνε

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
08-11-21, 14:48
Επειδή προβλέπεται να έχω λίγο ελεύθερο χρόνο, θέλω να σχεδιάσω μια λύση για το σπίτι που λειτουργεί με τους old school θερμοσυσσωρευτές και θέλω να δω τι είναι βιώσιμο και τι όχι.
Το πλάνο μου κατ'αρχήν είναι να έχω αισθητήρες θερμότητας (2 με 4 σε αριθμό) οι οποίοι θα καταγράφουν θερμοκρασίες και θα τις αποθηκεύουν σε μια βάση. Αυτό λογικά θα είναι εύκολο, 3-4 συσκευές που παίρνουν ρεύμα, κουμπώνουν στο δίκτυο και στέλνουν data σε ένα server.
Επίσης θέλω να έχω πρόσβαση μέσω δικτύου στους διακόπτες των συσσωρευτών στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Για αυτό δεν είμαι σίγουρος ως προς το ποιες συσκευές υπάρχουν διαθέσιμες και πόσο αξιόπιστες είναι (νομίζω πως θέλω αυτό που λένε 'διακόπτες ράγας' με WiFi).
Ιδανικά θα έχω και πρόσβαση σε κάποιο PLC που θα χειρίζεται και τους διακόπτες που είναι ΕΠΑΝΩ στους θερμοσυσσωρευτές αλλά αυτό το αφήνω για το μέλλον γιατί εκεί έχω μεσάνυχτα.

Ότι αφορά δικτυακή επικοινωνία, servers, RPi's μπορώ να το υλοποιήσω μόνος μου. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι κυρίως τι είναι εφικτό αναφορικά με τους διακόπτες που μπαίνουν στον πίνακα.

Όποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη. :)

GregoirX23
08-11-21, 19:00
Οι θερμοσυσσωρευτές λένε τπτ ρε παιδιά; Πχ για χρήση σε εξοχικό;
Αν έχω ένα smart plug και το ανοίγω πριν να πάω π.χ για να γράφει με το νυχτερινό..
Η καλύτερα κλιματιστικό και καλοριφέρ λαδιού που έχω;
Αλλά πολύ ακριβοί αυτοί οι θερμοσυσσωρευτές... Παναγία μου.. Φαρμακείο.. Είδα καλά; Η είδα λάθος;

ThReSh
08-11-21, 19:21
Ειδικά αυτή την εποχή, όποιος δεν έχει ΔΕΗ myHome Online/Enter ή γενικότερα κάποια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και είναι με θερμοσυσσωρευτές, θα λάβει επιγραφή από τον πάροχό του "ΧΡΥΣΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ". :p

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
08-11-21, 20:51
Ευτυχώς δεν κάνει κρυο ακόμα :lol:
Τη γλυτωσαμε παμπολλες φορές με το πετρέλαιο, καποια στιγμή θα την τρωγαμε.
Πάντως έχουμε νυχτερινό τιμολογιο 24/7 απο elpedison.

Οι δικοί μας ειναι η παλιάς τεχνολογίας που φορτιζουν και μετα φτυνουν ζεστη.

ThReSh
08-11-21, 20:53
Πάντως έχουμε νυχτερινό τιμολογιο 24/7 απο elpedison.

Just a flesh wound φάση και θα έχουν κοπεί χέρια/πόδια, αν έχει ρήτρα αναπροσαρμογής το συγκεκριμένο.

famous-walker
08-11-21, 21:17
Επειδή προβλέπεται να έχω λίγο ελεύθερο χρόνο, θέλω να σχεδιάσω μια λύση για το σπίτι που λειτουργεί με τους old school θερμοσυσσωρευτές και θέλω να δω τι είναι βιώσιμο και τι όχι.
Το πλάνο μου κατ'αρχήν είναι να έχω αισθητήρες θερμότητας (2 με 4 σε αριθμό) οι οποίοι θα καταγράφουν θερμοκρασίες και θα τις αποθηκεύουν σε μια βάση. Αυτό λογικά θα είναι εύκολο, 3-4 συσκευές που παίρνουν ρεύμα, κουμπώνουν στο δίκτυο και στέλνουν data σε ένα server.
Επίσης θέλω να έχω πρόσβαση μέσω δικτύου στους διακόπτες των συσσωρευτών στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Για αυτό δεν είμαι σίγουρος ως προς το ποιες συσκευές υπάρχουν διαθέσιμες και πόσο αξιόπιστες είναι (νομίζω πως θέλω αυτό που λένε 'διακόπτες ράγας' με WiFi).
Ιδανικά θα έχω και πρόσβαση σε κάποιο PLC που θα χειρίζεται και τους διακόπτες που είναι ΕΠΑΝΩ στους θερμοσυσσωρευτές αλλά αυτό το αφήνω για το μέλλον γιατί εκεί έχω μεσάνυχτα.

Ότι αφορά δικτυακή επικοινωνία, servers, RPi's μπορώ να το υλοποιήσω μόνος μου. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι κυρίως τι είναι εφικτό αναφορικά με τους διακόπτες που μπαίνουν στον πίνακα.

Όποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη. :)

Ρίξε μια ματιά.
https://community.home-assistant.io/

Ίσως αξίζει δικό του θέμα αυτό. Αν δεν υπάρχει ήδη δηλαδή.

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
08-11-21, 21:20
Just a flesh wound φάση και θα έχουν κοπεί χέρια/πόδια, αν έχει ρήτρα αναπροσαρμογής το συγκεκριμένο.
Καλά αυτό το φθινόπωρο μας παει ήδη καροτσάκι σε ολα τα θέματα, πλέον είμαι σε φάση bring it on!!!

- - - Updated - - -


Ρίξε μια ματιά.
https://community.home-assistant.io/

Ίσως αξίζει δικό του θέμα αυτό. Αν δεν υπάρχει ήδη δηλαδή.
Ωραίος!
Σκέφτηκα να ανοίξω θέμα αλλά επειδή δεν ήμουν σίγουρος αν θα το τρέξω τελικά, είπα να το ξεκινήσω, και αν πάει καλα θα το κάνω split.

teodor_ch
09-11-21, 09:59
Για σένσορες αυτά με μπαταρία ή με πρίζα. Υπόψιν είναι πολύ μικρά.
https://shelly.cloud/products/shelly-humidity-temperature-smart-home-automation-sensor/

Για τον πίνακα κάτι τέτοιο
https://shelly.cloud/shelly-pro-smart-home-automation-solution/#shellypro-4pm

αλλά αν οι συσσωρευτές είναι >16Α ανα γραμμή ή/και >40Α όλοι μαζί (στα 4 ρελέ) τότε δε σου κάνει και χρειάζεσαι έξτρα ρελέ οπότε θα μπορείς να πάς και σε οικονομικότερο shelly.

Είναι αξιόπιστα και όχι κινεζιές. Πιστοποιημένα και ασφαλή προιόντα. Έχουν έτοιμες υποδοχές για να περάσεις αν θές δικό σου firmware που υπάρχουν διαθέσιμα.
Προσωπικά στα πρώτα δύο άλλαξα το firmware σε ESPHOME αλλά στα υπόλοιπα το άφησα όπως είναι γιατί δεν υπάρχει ο λόγος.

Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω αν χρησιμοποιήσεις το δικό τους software. Δίνουν στο cloud τους και βάση δεδομένων για να κρατάς τις μετρήσεις σου (δωρεάν).

Προσωπικά τα δουλεύω με το HomeAssistant.

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
09-11-21, 10:32
Για σένσορες αυτά με μπαταρία ή με πρίζα. Υπόψιν είναι πολύ μικρά.
https://shelly.cloud/products/shelly-humidity-temperature-smart-home-automation-sensor/

Για τον πίνακα κάτι τέτοιο
https://shelly.cloud/shelly-pro-smart-home-automation-solution/#shellypro-4pm

αλλά αν οι συσσωρευτές είναι >16Α ανα γραμμή ή/και >40Α όλοι μαζί (στα 4 ρελέ) τότε δε σου κάνει και χρειάζεσαι έξτρα ρελέ οπότε θα μπορείς να πάς και σε οικονομικότερο shelly.

Είναι αξιόπιστα και όχι κινεζιές. Πιστοποιημένα και ασφαλή προιόντα. Έχουν έτοιμες υποδοχές για να περάσεις αν θές δικό σου firmware που υπάρχουν διαθέσιμα.
Προσωπικά στα πρώτα δύο άλλαξα το firmware σε ESPHOME αλλά στα υπόλοιπα το άφησα όπως είναι γιατί δεν υπάρχει ο λόγος.

Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω αν χρησιμοποιήσεις το δικό τους software. Δίνουν στο cloud τους και βάση δεδομένων για να κρατάς τις μετρήσεις σου (δωρεάν).

Προσωπικά τα δουλεύω με το HomeAssistant.
Σε ευχαριστώ πολύ @theodor_ch
Η αλήθεια είναι πως ότι αφορά σε h/w, προτιμώ την αξιοπιστία από την οικονομία (γιατί δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με ηλεκτρολογικά). Επίσης προτιμώ να έχω τα δεδομένα σε δικιά μου open source βάση, να κρέμομαι όσο γίνεται λιγότερο από συνδρομές κλπ. και να μπορώ να τα έχω σε machine readable μορφή.
Edit: Επειδή οι διακόπτες που θέλω να αλλάξω είναι ΟΛΟΙ στον πίνακα και δεν θέλω να σκάβω καινούριες τρύπες, κοιτάω μόνο (για το συγκεκριμένο σενάριο τουλάχιστον) λύσεις σαν αυτήν που πρότεινες και την παρακάτω, σωστά;
https://shop.shelly.cloud/shelly-3em-wifi-smart-home-automation
Τα υπόλοιπα relays, που είναι για πρίζα, δεν έχουν manual switch; Μπορείς να τα γυρίσεις μόνο μέσω wifi/BT κλπ;

gcf
09-11-21, 14:56
Έχω κάνει το αντίστοιχο για ηλεκτρικό θερμοσίφωνο. Ότι smart switches βάλεις θα έλεγα να ελέγχουν ένα ρελέ ισχύος, όχι απ' ευθείας τη συσκευή.
Για τα Shelly η γνώμη μου είναι πως ναι μεν δίνουν περισσότερες δυνατότητες στο Software από τα Sonoff, αλλά 2-3 στα περίπου 20 που έχω βάλει σε διάφορα project μου σκάσανε εντός των προδιαγραφών κανονικής λειτουργίας. Μου τα αντικατέστησαν εννοείται εντός εγγύησης.
Για τους αισθητήρες θερμοκρασίας Η&Τ ήμουν έτοιμος να παραγγείλω αλλά είδα τις κριτικές στο Amazon
https://www.amazon.com/product-reviews/B07L97LBSG?reviewerType=all_reviews
και πολλοί λένε ότι χαλάνε αμέσως.

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
09-11-21, 15:50
Έχω κάνει το αντίστοιχο για ηλεκτρικό θερμοσίφωνο. Ότι smart switches βάλεις θα έλεγα να ελέγχουν ένα ρελέ ισχύος, όχι απ' ευθείας τη συσκευή.
Για τα Shelly η γνώμη μου είναι πως ναι μεν δίνουν περισσότερες δυνατότητες στο Software από τα Sonoff, αλλά 2-3 στα περίπου 20 που έχω βάλει σε διάφορα project μου σκάσανε εντός των προδιαγραφών κανονικής λειτουργίας. Μου τα αντικατέστησαν εννοείται εντός εγγύησης.
Για τους αισθητήρες θερμοκρασίας Η&Τ ήμουν έτοιμος να παραγγείλω αλλά είδα τις κριτικές στο Amazon
https://www.amazon.com/product-reviews/B07L97LBSG?reviewerType=all_reviews
και πολλοί λένε ότι χαλάνε αμέσως.
Ευχαριστώ. :oneup:
Άρα η λογική σου είναι παροχή ρεύματος -> smart switch -> ρελέ ισχύος μονίμως ανοικτό -> συσκευή, αν κατάλαβα καλά;

gcf
09-11-21, 16:38
Ευχαριστώ. :oneup:
Άρα η λογική σου είναι παροχή ρεύματος -> smart switch -> ρελέ ισχύος μονίμως ανοικτό -> συσκευή, αν κατάλαβα καλά;
Όταν λες μονίμως ανοικτό; Αν εννοείς normally open, ναι
Δες ποιο αναλυτικά
https://www.adslgr.com/forum/threads/1184555-%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C?p=6959535#post6959535
Μόνο που προτιμώ να τα έχω στον πίνακα, όχι χύμα σε κάθε χώρο αν γίνεται. (Αυτό προϋποθέτει αποκλειστικής χρήσης γραμμή στον πίνακα για κάθε σώμα)

@ ADSLgr.com All rights reserved.