Επιστροφή στο Forum : Ασφάλεια κατοικίας...
Giannis_1986
02-09-07, 20:20
Γεια σας... με όλα αυτά που συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι μπήκε η ιδέα στους δικούς μου να ασφαλίσουμε ένα διαμέρισμα μας... 80 τετραγωνικά είναι, αγορασμένο το 2000 με δάνειο... Σκέφτονται να το ασφαλίσουν για φωτιά και σεισμό...
Μήπως ξέρετε πόσο κάνει κάτι τέτοιο ετησίως?
Γενικά κάποια πληροφορία-σχόλιο?
μαζί με το περιεχομενο και αναλογως κατασκευης απο 250 μεχρι 350 ευρω υπολογιζω.... Με καλυψεις για βραχυκυκλώματα, αντικατασταση περιεχομενου κλπ κλπ.... Εξαρταται βεβαια και που βρισκεται (να μην ειναι μεσα στο δασος), και τι κατασκευη ειναι (πολυτελης η οχι)... Γενικα η ασφαλιση του σπιτιου κοστιζει απσιτευτα λιγο -ακομα- αν σκεφτεις απο τι σε γλιτώνει...
Giannis_1986
02-09-07, 20:31
Wow!!
Ευχαριστω για την αμμεση και κατατοπιστικη απαντηση! Εχμμ, να ρωτησω και μια ακομα διευκρινιση (και σορυ αν φανει γελοια):
τι ακριβως σημαινει (για παραδειγμα) ασφαλιζω το σπιτι μου και το περιεχομενο του απο φωτια (μακρια απο μας)? σημαινει οτι αν καει το σπιτι και το περιεχομενο του, παιρνεις ως χρημα την αξια ολων αυτων στο χερι? σορυ αλλα δεν ξερω, ετσι?
Το διαμερισμα βρισκεται σε πολη (επαρχιακη) και ειναι μια τυπικη κατασκευη ετους 2000...
Ασφαλίζεις την οικοδομή για ενα κεφάλαιο -που αντιστοιχει στα τετραγωνικά και την κατασκευη της- ας πουμε 150000 ευρω... Ασφαλιζεις και το περιεχομενο για αλλες 50000 ευρω ας πουμε... Αν καει οπως καηκανε τα σπιτια και δε μεινει τουβλο, παιρνεις 150000 ευρω συν τις 50000 για το περιεχομενο. Αν δεν καει τελειως και επισκευαζεται, παιρνεις εως τις 150000 τα εξοδα επισκευης. Επισης καλυπτονται η αποκομιδη συντριμμιων, η ζημια που θα κανει η Πυροσβεστικη οταν ορμησει με τη μανικα για να σβησει τη φωτια (κανει απιστευτη ζημια), κλπ.. Το ιδιο ισχυει και για το σεισμο.
Η υποχρεωτική ασφάλιση που κάνει η τράπεζα για σεισμό-φωτιά κατά τη δανειοδότηση, δεν παρέχει επαρκή κάλυψη σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού; :hmm:
Giannis_1986
02-09-07, 21:14
οκ!! :):oneup: Thank you very much, princess!!
Αυριο θα παρω τηλεφωνο να ρωτησω...:oneup:
Οσον αφορα την ερωτηση της κ. Αριας, ετσι διαβασα και εγω στο αρθρο 11 , 12 του συμβολαιου αγαπητη μου... Ομως την επομενη μερα πηρε η μητερα μου τηλεφωνο στο Ταχ. Ταμιευτηριο και της ειπαν: απο το 2003 και μετα ασφαλιζονται ολα υποχρεωτικα... Πιο πριν ομως (οπως το 2000 πχ.) το σκεφτοντουσαν λεει αλλα τελικα δεν εφαρμοστηκε... Ή εφαρμοστηκε για λιγο(?)... κατι τετοιο, δεν μιλησα εγω,η μητερα μου μιλησε...
Υστερογραφο: ρε παιδια να κανω και μια αλλη ερωτηση ασχετη με το θεμα? για να μην ανοιγω αλλο-νεο θεμα λεω...
οκ!! :):oneup: Thank you very much, princess!!
Αυριο θα παρω τηλεφωνο να ρωτησω...:oneup:
Οσον αφορα την ερωτηση της κ. Αριας, ετσι διαβασα και εγω στο αρθρο 11 , 12 του συμβολαιου αγαπητη μου... Ομως την επομενη μερα πηρε η μητερα μου τηλεφωνο στο Ταχ. Ταμιευτηριο και της ειπαν: απο το 2003 και μετα ασφαλιζονται ολα υποχρεωτικα... Πιο πριν ομως (οπως το 2000 πχ.) το σκεφτοντουσαν λεει αλλα τελικα δεν εφαρμοστηκε... Ή εφαρμοστηκε για λιγο(?)... κατι τετοιο, δεν μιλησα εγω,η μητερα μου μιλησε...
Υστερογραφο: ρε παιδια να κανω και μια αλλη ερωτηση ασχετη με το θεμα? για να μην ανοιγω αλλο-νεο θεμα λεω...
Περίεργα πράματα... :hmm:
ΥΓ: Δεν υπάρχει πρόβλημα ν' ανοίξεις άλλο θέμα (αν όντως είναι εντελώς άσχετο με το παρόν), ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες απαντήσεις κι από άλλα μέλη για το συγκεκριμένο ;)
Νομιζω οτι οντως ο νομος για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιων απο σεισμο και φωτια στα δανειοδοτούμενα ειναι μεταγενέστερος του 2000. Γενικα ο κλάδος των ασφαλειων για οικία, στην Ελλαδα, δεν ειχε ποτε μεγάλη διαδοση, θα αποκτησει ομως τώρα (μια και το κρατος δεν αντεχει τις αποζημιωσεις). Και δυστυχως, θα γινει και επανακοστολογηση των κινδύνων, πλεον ο ασφαλιστικος κινδυνος ειναι αυξημενος....
Η υποχρεωτική ασφάλιση που κάνει η τράπεζα για σεισμό-φωτιά κατά τη δανειοδότηση, δεν παρέχει επαρκή κάλυψη σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού; :hmm:
Λογικά δεν περιλαμβάνει το περιεχόμενο παρά μόνο την οικοδομή ;)
manoulamou
03-09-07, 11:56
Για να παρετε μια γενικη ιδεα περι ασφαλιστρων δειτε αυτο:
http://www.asfalistra.gr/main_home.asp
Εχει απ ολα, μεγαλες εταιριες
(και για αυτοκινητα)
Επίσης, κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι το εξής: Αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι π.χ. 150.000 ευρώ και η πραγματική είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει το ακίνητο να ασφαλιστεί για την πραγματική του αξία. Διαφορετικά, οποιαδήποτε ζημία πληρώνεται από τις ασφαλιστικές, αναλογικά έως το ποσό τις ασφάλισης. (Το λέω αυτό ΚΥΡΙΩΣ για περιπτώσεις δανείων)
Π.χ. : Παίρνετε ενυπόθηκο δάνειο 50.000 ευρώ για να αγοράσετε διαμέρισμα 150.000 ευρώ. Η τράπεζα ασφαλίζει το σπίτι σας (υποχρεωτικά) μέχρι του ποσού του δανείου. Αν (να χτυπήσω ξύλο) από φωτιά καταστραφούν τα πατώματα του σπιτιού (ζημιά π.χ. 15.000 ευρώ) η ασφαλιστική θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς. Την έχω πατήσει γιαυτό το γράφω. Βέβαια αυτό συνέβαινε πριν από αρκετά χρόνια και μάλιστα πολλά, οπότε δεν γνωρίζω τι συμβαίνει σήμερα.
Καλό είναι να ψάξετε όμως τους όρους και να ρωτήσετε τη λεπτομέρεια αυτή για να είστε σίγουροι.
Βέβαια αυτό συνέβαινε πριν από αρκετά χρόνια και μάλιστα πολλά, οπότε δεν γνωρίζω τι συμβαίνει σήμερα.
Aπό όσο ξέρω το ίδιο συμβαίνει ακόμα ;)
ένα ακόμα ζήτημα είναι η αστική ευθύνη (οι αποζημιώσεις σε τρίτους)
εάν πχ. πάρει φωτιά το σπίτι μου και επεκταθεί στον πάνω όροφο να με καλύπτει η ασφάλεια
λίγες ασφαλιστικές το έχουν αυτό και με σχετικά μικρά ποσά
Μια και ειμαι στον υπολογιστη της δουλειας μπορω να δωσω ενα παραδειγμα:
Οικια αξιας 115000 (Διαμερισμα πενταετιας, 80 τετραγωνικων, πολυτελης κατασκευη), και αξια περιεχομενου 50000 ευρω. Ετησιο ασφαλιστρο καπου 550 ευρω που καλυπτει:
Πυρκαγια, κεραυνο, σεισμο, προσκρουση οχηματος, κακοβουλες ενεργειες, πλημμυρα, εκρηξη λεβητα κλπ (αποζημιωση 165000)
Αστικη ευθυνη απο επεκταση πυρκαγιας, απο πτωση αντικειμενων κλπ. Αποζημιωση σε περιπτωση διαρροων σωληνωσεων, λεβητα κλπ. (και αστικη ευθυνη για ζημια σε αλλους), εξοδα αντλησης υδατων, εξοδα μεταφορας και μετεγκαταστασης, καλυψη ατυχηματος και ζωης εντος του ασφαλισμενου χωρου για ολα τα μελη της οικογενειας, καλυψη για βραχυκυκλωμα και τεχνικη βοηθεια... Αυτα χοντρικα... Η ασφαλιση του σπιτιου γενικα δεν κοστιζει τοσο οσο νομιζουμε -και τουλαχιστον μας γλιτωνει απο το να καταλήξουμε στα καναλια με την πρωτη πλυμμηρα...
Το θεμα ειναι παλιο, αλλα δεν μπορω να πιστεψω οτι δεν ειναι διαχρονικο και επικαιρο.
Με τον βαρυ χειμωνα, και τις διαφορες φωτιες που ακουω δεξια κι αριστερα απο αμελειες και διαφορα θερμαντικα σωματα, στην προσπαθεια των ανθρωπων να ζεσταθουν....και να σου γινεται η στραβη και χανεις το βιος μιας ζωης σε λιγη ωρα,
σκεφτηκα το παρον θεμα.
Χωρις πολλα-πολλα, μπορει καποιος να πει αν αξιζει, για ενα νορμαλ διαμερισμα ή μονοκατοικια,
και ενα χοντρικο υπολογισμο;
Δινουν οντως λεφτα σε περιπτωση φωτιας;
Αναπροσαρμογες;
Και αν θες να το σταματησεις;
ΠΟυ ειναι η αληθεια, και που...τα ψιλα γραμματα;
Και ενα φιλοσοφικο ερωτημα...
Παρομοιους προβληματισμους εχω και περι ιδιωτικης ασφαλισης ζωης/υγειας...και τωρα για το σπιτι...
Αλλα οι εποχες ειναι τοσο δυσκολες βρε παιδια...
Που χρηματα, που να πρωτοδωσεις, ακομη κι αν θες και αναγνωριζεις μια αναγκη.
Αναγκαστικη γινεται τρομερα πιεστικη ιεραρχηση, εκτιμηση αναγκων/κινδυνων κλπ,
και γινεται ως συνηθως για εμας τους 'μικρομεσαιους' (μεχρι εξαφανισεως αυτης της κοινωνικης ταξης),
η επιλογη του εντελως απολυτως απαραιτητου, και συνηθως με τα κατωτατα ορια...
Τι να πω.
Πχ για μια ενδεικτικη εκτιμηση, για μια μονοκατοικια 30ετιας με 100 τμ, ενα νορμαλ ασφαλιστρο ετησιως για πυρκαγια, ποσο θα πηγαινε σε μια αξιοπιστη ασφαλιστικη;
vasilimertzani
13-01-17, 11:48
αν ψαξεις σε online site θα βρεις τιμες που αφορουν για το κοστος που ρωτας.Για τα λοιπα που ρωτας δεν εχω αποψη αν και θεωρω εστω και δικαστικα θα τα παρεις τα λεφτα.Εξαιρουντα καποιοι οροι ,περι εμπρησμου κλπ.
Αν θες να το σταματησεις κανεις διακοπη .Δεν παιρνεις επιστροφες κλπ
Τα ψιλα γραμματα ,που τουλαχιστον διαπιστωσα εγω σε μια ασφλαλιστικη,ευτηχως με τον καλο τροπο,ειναι οτι αν εχεις ασφαλισει εσυ για 100.000€ και ο εκτιμητης βγαλει ζημια 150.000€ θα παρεις 100(φυσιολογικο πιστευω).Αν το εχεις ασφαλισει για 100 και το σπιτι κοστιζει 200 και παθεις ζημια για 100 δεν θα παρεις 100 αλλα θα πληρωθεις το ποσοστο που εχεις ασφαλισει 50%..Τα αλλα παιζει αναλογως ασφαλιστικη.Για το αν συμφερει το εχουμε πει νομιζω.Αν σε 30 χρονια δεν παθεις ζημια δεν συμφερει.Αν παθεις ομως (χτυπα ξυλο) στον 2ο χρονο π.χ τοτε με 500€ εβγαλες 100.000€(φοβερη επενδυση?)
anonymos1982
13-01-17, 13:23
Μια και ξεθάφτηκε το θέμα και θα διαβαστούν και τα παλιότερα γράφει εδώ:
Επίσης, κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι το εξής: Αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι π.χ. 150.000 ευρώ και η πραγματική είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει το ακίνητο να ασφαλιστεί για την πραγματική του αξία. Διαφορετικά, οποιαδήποτε ζημία πληρώνεται από τις ασφαλιστικές, αναλογικά έως το ποσό τις ασφάλισης. (Το λέω αυτό ΚΥΡΙΩΣ για περιπτώσεις δανείων)
Π.χ. : Παίρνετε ενυπόθηκο δάνειο 50.000 ευρώ για να αγοράσετε διαμέρισμα 150.000 ευρώ. Η τράπεζα ασφαλίζει το σπίτι σας (υποχρεωτικά) μέχρι του ποσού του δανείου. Αν (να χτυπήσω ξύλο) από φωτιά καταστραφούν τα πατώματα του σπιτιού (ζημιά π.χ. 15.000 ευρώ) η ασφαλιστική θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς. Την έχω πατήσει γιαυτό το γράφω. Βέβαια αυτό συνέβαινε πριν από αρκετά χρόνια και μάλιστα πολλά, οπότε δεν γνωρίζω τι συμβαίνει σήμερα.
Καλό είναι να ψάξετε όμως τους όρους και να ρωτήσετε τη λεπτομέρεια αυτή για να είστε σίγουροι.
Μάλλον εδώ έγινε μπέρδεμα, η ασφάλεια για το σπίτι είναι πάντα (ή πρέπει να είναι τουλάχιστον) ίση με την αξία του σπιτιού. Η τράπεζα εκτός του ότι θα ζητήσει ασφαλιστήριο για την κατοικία θα ζητήσει και ασφάλεια ζωής του ιδιοκτήτη που αυτή προσαρμόζεται στο ύψος του δανείου ώστε αν ο ιδιοκτήτης πάθει κάτι να είναι εξασφαλισμένη η αποπληρωμή του δανείου.
anonymos1982 καλη η επισημανση.
Βασικα θα θελα επαναφεροντας το θεμα, να γινει κουβεντα γι'αυτη καθαυτην την 'ασφαλεια',
εννοω περα απο δανεια οπου εκει αναγκαστικα θελοντας και μη δεν υπαρχει αλλη επιλογη.
Οταν δεν εχεις δανεια, αλλα εχεις κατι που σου ανηκει χωρις να χρωστας καπου.
anonymos1982
13-01-17, 14:05
Κοίτα η ασφάλιση στηρίζεται στις πιθανότητες, από εκεί βγαίνει το ασφάλιστρο και φυσικά το κέρδος των εταιρειών.
Πρέπει να δεις κατ' αρχήν τι θέλεις να προστατεύσεις:
1. Το κτίριο ή και το περιεχόμενο
Από τι κινδύνους;
2. Από Πυρκαγιά μόνο και μερικούς άλλους, από κλοπή, διαρρήξεις, πλημμύρες, αστικές ευθύνες και πάει λέγοντας;
Για την
3 Εκτιμάς ότι κινδυνεύεις και από σεισμό και θέλεις να το συμπεριλάβεις;
Αναλόγως τις εκτιμήσεις σου και τις οικονομικές δυνατότητες σου μπορείς να κάνεις τις επιλογές σου ξεκινώντας από τα πιο απλά με ασφάλιστρα που ξεκινούν από 0,5 τις χιλίοις για να φτάσεις ίσως ακόμα και στο 3 τις χιλίοις αν και υπάρχουν και οικονομικότερα πλήρη πακέτα.
Πρακτικά θα έλεγα ότι για μια κατοικία αξίας 100.000 ευρώ θα μπορούσες να βρεις απλό πρόγραμμα με κάτω από 60 ευρώ μόνο για το κτίριο, να το ασφαλίσεις και για σεισμό και συμπληρωματικές καλύψεις με κάτω από 150 ευρώ (εξαρτάται από την ζώνη και την επικινδυνότητα της για σεισμό) και να φτάσεις για ακόμα πιο πλήρη προγράμματα πάνω από τα 200 ευρώ.
Εναλλακτικά θα μπορούσες να ασφαλίσεις μόνο το περιεχόμενο αν εκτιμάς ότι ο κίνδυνος που σε απασχολεί είναι η κλοπή.
anonymos1982, τα ενδεικτικα ποσα που λες ειναι ετησια;
Αν εβαζα προτεραιοτητες, θα ηταν πρωτα η φωτια, και μετα ο σεισμος.
Και επισης, 1η προτεραιοτητα το κτιριο, και 2η τα περιεχομενα εντος του.
anonymos1982
13-01-17, 14:35
Ετήσια ναι, αλλά όπως είπα δεν είναι απόλυτα καθώς οι τιμολογήσεις των εταιρειών μπορεί να είναι πολυπαραγοντικές. όπως διαφέρουν και οι καλύψεις.
Αν θέλεις ένα απλός πυρός δώσε έμφαση και στις συμπληρωματικές καλύψεις. πχ. αν αποζημειώνεται η βλάβη στις σωληνώσεις και σε πόσο παλιές (συνηθισμένη ζημιά), βλάβες από διάρρηξη, θρύση τζαμιών κλπ. και μετά κοίτα και αν υπάρχουν και απαλλαγές και πόσες, ειδικά στο σεισμό συνήθως υπάρχει ένα ποσοστό απαλλαγής.
@ ADSLgr.com All rights reserved.