Επιστροφή στο Forum : Να πάρω στεγαστικό ή να ενοικιάσω???
να προβεί σε αγορά νέας κατοικιας (δυάρι) ή να ενοικιάσει κάποιο για την ώρα και αργότερα βλέπει??
αν ναι σε δάνειο, ποίο θα του προτίναμε και γιατί?ποιό ειναι το πιο συμφέρον για εκείνο?
ακουω τα + και τα -
Νοικιασε, τα οικοδομικά υλικα έχουν φτάσει στο θεό + το οτι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν το βλέπω σόι για πολύ καιρό ακόμα, θα πεθάνεις στα επιτόκια.
Νοίκιασε. Δεν αξίζει να αγοράσεις 2άρι, που ίσως αργότερα να μην σε καλύπτει. Ασε που αν κατι δεν σου αρέσει, μπορείς απλά να φύγεις..
Ενοίκιο! Οι τιμές των ακινήτων είναι απαράδεκτες, οι όροι των στεγαστικών επίσης. Μόνο με λεφτά στο χέρι αγοράζεις φτηνά, γι'αυτό στις κρίσεις πλουτίζουν ακόμα πιό πολύ όσοι έχουν μετρητά...
ομως ενοικιο κ δοση , μια η άλλη δεν ερχονται? αν βαλεις 300-400 ενοικιο κοινοχρηστα καπου τοσα δε σου βγαίνει κ η δόση για ενα δάνειο 15ετους αποπληρωμής?
1)Ανάλογα τι θα αγοράσεις και σε ποιά περιοχή
2)Ανάλογα τι θα νοικιάσεις και σε ποιά περιοχή
3)Κοινόχρηστα θα πληρώνεις έτσι κι αλλιώς
σκεφτομαι κατι σε 50000ευρω δανειο κ μερικα ακομα εγω,να παρω κατι σε 50τμ σε αυτη τι τιμη
Όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν συμφέρει η αγορά
Βέβαια βλέπω γύρω μου οι τιμές να πέφτουν και πολλά πωλητήρια - ελπιδοφόρο αυτό για το μέλλον
Αν δεν αγοράσουμε για κάνα χρόνο ακόμα πιστεύω οι τιμές να πέσουν και άλλο επειδή το είχαν παραξεφτιλίσει
Πάντως ούτε και τα δάνεια συμφέρουν..ειδικά σήμερα όπως είναι τα πράγματα
Και δεν ξέρω εάν είσαι χαμηλόμισθος και εάν δικαιούσαι επιδότηση ενοικίου
ΑΝ δικαιούσαι δεν σε συμφέρει με τίποτε η αγορά
Απλά θα σου πώ ότι η επιδότηση είναι περίπου στα 2.000 τον χρόνο
Αν πληρώνεις 350 / μήνα συνολικά πληρώνεις ετησίως 4.200 ευρώ
Μείον τις 2000 την επιδότηση πληρώνεις 2.200 / 12 = 183 ευρώ / μήνα
Σε περίπτωση που αγοράσεις ξεχνάς τις επιδοτήσεις και πληρώνεις κάπου 500 τον μήνα και βάλε
Όσο για τα κοινόχρηστα κλπ είτε αγοράσεις είτε νοικιάσεις είναι το ίδιο..
Αν τώρα δεν είσαι χαμηλόμισθος το σκέφτεσαι λίγο περισσότερο πριν απορρίψεις την αγορά
Αγορά μόνον εάν έχεις μετρητό ντούκου ... τότε σκέψου το σοβαρά.
Μμ, λίγο δύσκολο με 60000 ας πούμε τα 50 τ.μ.. Εδώ στο περιστέρι φτάσανε οι αντικειμενικές τιμές 1500 ευρώ το τ.μ.! Έστω ότι βρίσκεις κάτι καλό, θα πληρώνεις 380-410 για 15 χρόνια... Πολλά δεν είναι αν έχεις σταθερή δουλειά και κάνεις λίγο οικονομία. Τι να σου πω, ψάξε πολύ καλά και για δάνειο και για σπίτι.
Αλλά άκου και τον φίλο από επάνω!
σκεφτομαι κατι σε 50000ευρω δανειο κ μερικα ακομα εγω,να παρω κατι σε 50τμ σε αυτη τι τιμη
Δύσκολο, εκτός εαν είναι και λίγο παλιό συν τοις άλλοις. Μιλώντας για Αθήνα πάντα.
Εγώ απλά θα σου συστήσω αν πάρεις δάνειο το επιτόκιο να είναι ΕΚΤ+ποσόστο προσυμφωνημένο και όχι euribor+ποσοστό.
ΕΚΤ σημαίνει Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και είναι αρκετά φτηνότερο από το euribor που είναι το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού.
Φήμες λένε ότι η Ε.Κ.Τ. θα μειώσει τα επιτόκια και άλλο είτε για να ακολουθήσει με κάποια χρονική διαφορά την Αμερικάνικη κεντρική τράπεζα είτε ... τέλος πάντων σε συμφέρει ΕΚΤ+0,8-1.
Προσοχή στα κρυφά γράμματα και έχε το νου σου για συμβολαιογραφικά (2%) και δικηγορικά (1%) καθώς επίσης και για έξοδα υποθήκης (δεν είμαι σίγουρος ότι έτσι λέγεται).
Αυτά δεν τα γλιτώνεις ;)
Α να μην το ξεχάσω ... κάτι παίζει με τους φόρους των τόκων και φοροαπαλλαγές αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Μόλις μάθω θα σου πω
+ αν πάρεις δάνειο θα πληρώνεις ασφάλεια (500ε νομίζω) καθε αύγουστο σε περίπτωση που πέσει κομήτης στο σπίτι, μην χάσει η τράπεζα τα λεφτά της.
παιδιά αυτοαποσχολούμενος καθηγητής είμαι (το πιάσατε το υπονοούμενο) και πριν κανα εξάμηνο ξεκινησα τεβε...οποτε παίζουν φοροελαφρύνσεις?400 για αποπληρωμη δανειου και κατι παραπανω για κοινοχρηστα παιζει να τα καταφέρνω... απλα δε ξερω απο δανεια
Χαλαρα δανειο φιλε , γιατι να πηγαινουν στη τσεπη του αλλου τα λεφτα?
Ειναι σαν να πληρωνεις ενοικια και στο τελος σου μενει και το σπιτι;)
+ αν πάρεις δάνειο θα πληρώνεις ασφάλεια (500ε νομίζω) καθε αύγουστο σε περίπτωση που πέσει κομήτης στο σπίτι, μην χάσει η τράπεζα τα λεφτά της.
Είναι 1 φόρα τον χρόνο και έχει να κάνει με το πότε μπαίνεις στο σπίτι η πότε υπογράφεις συμβόλαιο καλύτερα. Εγώ την πληρώνω Νοέμβριο και είναι 200 ευρώ για 180 τετραγωνικά. Το 500 λίγο ακριβό μου φαίνεται.
είχα ρωτήσει πέρδυ για ακρίβώς το ίδιο πράγμα.
Με 2.5 επιτόκιο σταθερό και για 25 χρόνια για δάνειο 150.000 (τόσο πάει για ένα ψιλοκαινούργιο σπίτι) μου λέγαν 850 ευρώ το μήνα δόση.
Προσωπικά προτιμώ 450 ενοίκιο σε μια ηλικία που ακόμα δεν ξέρω που και τι, και παίρνω τα 400 και τα κάνω μια επένδυση.
να προβεί σε αγορά νέας κατοικιας (δυάρι) ή να ενοικιάσει κάποιο για την ώρα και αργότερα βλέπει??
αν ναι σε δάνειο, ποίο θα του προτίναμε και γιατί?ποιό ειναι το πιο συμφέρον για εκείνο?
ακουω τα + και τα -
Ερώτημα 1ο) Το δυάρι θα σου αρκεί στο μέλλον ; (οικογένεια + παιδιά). Αν όχι τότε τι θα κάνεις σε περίπτωση που έχεις αγοράσει δυάρι και χρειάζεσαι μεγαλύτερο ;
Το γεγονός να αποκτήσεις κατοικία στην Χ περιοχή μπορεί να βλάψει την εργασιακή σου κινητικότητα ; (την δυνατότητα να δεχτείς προσφορά εργασίας σε άλλη πόλη)
Απάντηση (πιθανή) Δες πρώτα κατά πόσο η αγορά μιας κατοικίας θα εξυπηρετεί τόσο τις σημερινές όσο και τις αυριανές σου ανάγκες
Ερώτημα 2ο) Έχεις κάποιο αποθεματικό χρημάτων. Έχεις την ευχέρια να τα διαθέσεις στην αγορά κατοικίας (+ δάνειο) ή μπορεί να σου προκύψει κάποια ανάγκη που θα σε αναγκάσει να ψάχνεις απελπισμένα για ρευστό ;
Απάντηση (πιθανή) Ερεύνησε ψύχραιμα τι ποσό από τα αποθέματά σου μπορείς να διαθέσεις χωρίς να μπεις σε περιπέτειες
Ερώτημα 3ο) Τι είδους δάνειο ;
Απάντηση (πιθανή) Όταν θα έχεις απαντήσει στα δυο παραπάνω ερωτήματα τότε αρχίζεις μια επιλογή κατοικιών που σε ικανοποιούν (εμβαδόν, τοποθεσία, προσβάσεις κλπ) και μαθαίνεις τιμές πώλησης. Στην συνέχεια κάνεις μια βόλτα στις Τράπεζες και ερευνάς τα διάφορα δάνεια που σου προτείνουν. Καθοριστικό κριτήριο επιλογής είναι το ΤΕΛΙΚΟ κόστος του δανείου
Σημαντικό κριτήριο επίσης είναι τι γίνεται σε περίπτωση που δεν μπορείς να εργαστείς (πχ ατύχημα που σε καθηλώνει στο κρεββάτι για Χ μήνες). Έχεις τότε ασφαλιστική κάλυψη και με τι όρους και προδιαγραφές ;
Ερώτημα 4ο) Το σημερινό μου εισόδημα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μου και την απρόσκοπτη εξόφληση του δανείου ;
Απάντηση (πιθανή) Έχοντας συγκεντρώσει τις 2-3 καλλίτερες τραπεζικές προτάσεις δανείου ελέγχεις κατά πόσο το εισόδημά σου μπορεί να ικανοποιήσει τόσο την αποπληρωμή του δανείου όσο και τις καθημερινές σου ανάγκες
mix21, αν δεν ειναι παντρεμενος ηδη τοτε βρισκεις μια τραπεζικο υπαλληλο, κανεις το γαμο απο ερωτα και βγαζεις στεγαστικο δανειο με 3% σταθερο για οσα χρονια θελεις με 40 χρονια το ανωτερο απο οσο ξερω και λογικα θα σου καλυπτει το 100% της εμπορικης αξιας.
Μια αλλη ιδεα ειναι να μπεις σε ενα συμβολαιογραφειο και να κανεις ληστεια. Η μπαζα που θα κανεις μπορει να ειναι ιση με το κοστος 2 ή 3 διαμερισματων 80 τρ.
Παντως να ξερεις οτι με την αγορα σπιτιου, βαζεις το χερι στην τσεπη και βγαζεις πολυ χρημα προς τριτους. Ειναι η εφορια, το υποθηκοφυλακειο, δικηγορος, συμβολαιογραφο, μηχανικο, εξοδα τραπεζης, μεσιτη (αμα ο κατασκευαστης το εχει δωσει σε τετοιον), εξοδα δικαστηριου. Επισης, να ξερεις οτι θελει μεγαλη προσοχη γιατι οι κατασκευαστες ειναι απατεωνες στην πλειοψηφια τους. Τα υλικα που χρησιμοποιουν ειναι απο τα πιο φτηνιαρικα δηλαδη αντιστοφως αναλογα με το κοστος του διαμερισματος στην τελικη τιμη.
Τελος, επειδη στο συμβολαιο αναγραφεται η αντικειμενικη αξια (δε σε συμφερει να γραφτει η εμπορικη) και επειδη η τραπεζα χορηγει δανειο με βαση την αξια που αναγραφεται στο συμβολαιο, παιρνεις δυο δανεια τελικα. Ενα στεγαστικο και ενα επισκευαστικο με το ιδιο επιτοκιο.
είχα ρωτήσει πέρδυ για ακρίβώς το ίδιο πράγμα.
Με 2.5 επιτόκιο σταθερό και για 25 χρόνια για δάνειο 150.000 (τόσο πάει για ένα ψιλοκαινούργιο σπίτι) μου λέγαν 850 ευρώ το μήνα δόση.
Προσωπικά προτιμώ 450 ενοίκιο σε μια ηλικία που ακόμα δεν ξέρω που και τι, και παίρνω τα 400 και τα κάνω μια επένδυση.
Demelene, αυτο το επιτοκιο αποκλειεται να ειναι σταθερο για 25 χρονια. Μαλιστα πρεπει να ειναι δανειο σε ελβετικο νομισμα το οποιο ειναι σταθερο για 1 εως 3 χρονια και μετα κυμενομενο.
Αφού μιλάμε για τόσο χαμηλό ποσό σίγουρα δάνειο. Αν ήθελες κάτι σε 200.000 θα σου έλεγα ενοίκιο, αλλά τα 350 ευρώ το μήνα για δάνειο πιστεύω ότι μπορείς να τα πληρώνεις. Αν δε σε καλύπτει αργότερα το ενοικιάζεις και βγάζεις τη δόση σου από το ενοίκο. 50.000 αγόρασα και εγώ σπίτι στο Ρέντη πριν 6 χρόνια, πληρώνω 325 ευρώ δόση για 20 χρόνια και παίρνω από το ενοίκο, αφού έχω μετακομίσει, 400 ευρώ σαν επιπλωμένο που το έχω. Στην ουσία δηλαδή σε 20 χρόνια θα έχω σπίτι χωρίς να το έχω πληρώσει!
Για τράπεζα θα έλεγα ALPHA, όχι γιατί είναι φτηνή κλπ, αλλά από όσες είχα ψάξει την είχα βρει σαν την πιο τίμια χωρίς κρυφες χρεώσεις και επιπλέον δάνεια με 20% επιτόκιο και με 100% χρηματοδότηση της αξιας του. Δηλαδή από την τσέπη μου δε βγήκε δεκάρα.
Το να ζεις στο νοίκι είναι σαν να πετάς λεφτά μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Δε θα τα ξαναδεις ποτέ, επενδύεις σε αέρα.
Το αγορασμένο σπίτι, ακόμα και 2άρι 50 τ.μ, μπορεί να πωληθεί οποιαδήποτε στιγμή και να σου επιστραφεί σχεδόν αυτούσια η επένδυση που θα κάνεις.
Εάν μπορείς, αγόρασε. Το φαντάζεσαι να ζεις σε ένα διαμέρισμα με 500€ ενοίκιο; Στον πρώτο χρόνο θα έχει ήδη δώσει 6000€ που δεν θα ξαναδεις ποτέ...
για μενα η καλυτερη λυση ειναι...
ενοικιο-->βλεπεις τι γινεται-->αν εχεις ορεξη αλλαζεις σπιτια και περιοχες ή γιατι οχι και μονοκατοικια στο νοικι-->οταν αποφασισεις τι σου αρμοζει κανεις κινηση για δανειο!!
Ολα αυτα αν εισαι καμια 25αρα χρονων μαξ ουτως ωστε να χεις λιγο χρονο να δεις πραματα και καταστασεις και φυσικα να μην εισαι σαν τις γυναικες που βαραει καμπανακι απο τα 28 για κουτσουβελα.
Καλη συνεχεια.
Ολα εξαρτώνται από το τι αγοράζεις.Εάν θέλεις να αγοράσεις κάτι σε καλή τιμή και μπορείς να το πληρώνεις
για 30-35 χρόνια συνεχώς ,φυσικά και αξίζει.
Διαφορετικά ξέχασέ το και άραξε εκεί που είσαι.
manoulamou
15-04-08, 10:58
Σε μια εποχη που θεριζει η ανεργια και η ακριβεια ειναι στα υψη
ενω ταυτοχρονα μετα απο περιοδο συνεχους πτωσης
τα επιτοκια ξαναρχιζουν ν ανεβαινουν, δυστυχως μια ειναι η απαντηση:
Ενοικιο και παλι ενοικιο: ξερεις τι εχεις ν αντιμετωπισεις...
Χρωσταμε της Μιχαλους, ας μην χρωσταμε και
στους επισημους τοκογλυφους!:twisted:
ΑΑΑ ναι και αγορα, δεν γινεται με δανεικα: εχω ενα σωρο φιλους/γνωστους
που και χωρις σπιτι εμειναν κι εχασαν οσα ειχαν ηδη πληρωσει!
Εκτος ισως εαν ειμαστε μονιμοι υπαλληλοι του Δημοσιου.
Αφού μιλάμε για τόσο χαμηλό ποσό σίγουρα δάνειο. Αν ήθελες κάτι σε 200.000 θα σου έλεγα ενοίκιο, αλλά τα 350 ευρώ το μήνα για δάνειο πιστεύω ότι μπορείς να τα πληρώνεις. Αν δε σε καλύπτει αργότερα το ενοικιάζεις και βγάζεις τη δόση σου από το ενοίκο. 50.000 αγόρασα και εγώ σπίτι στο Ρέντη πριν 6 χρόνια, πληρώνω 325 ευρώ δόση για 20 χρόνια και παίρνω από το ενοίκο, αφού έχω μετακομίσει, 400 ευρώ σαν επιπλωμένο που το έχω. Στην ουσία δηλαδή σε 20 χρόνια θα έχω σπίτι χωρίς να το έχω πληρώσει!
Για τράπεζα θα έλεγα ALPHA, όχι γιατί είναι φτηνή κλπ, αλλά από όσες είχα ψάξει την είχα βρει σαν την πιο τίμια χωρίς κρυφες χρεώσεις και επιπλέον δάνεια με 20% επιτόκιο και με 100% χρηματοδότηση της αξιας του. Δηλαδή από την τσέπη μου δε βγήκε δεκάρα.
Για μισό λεπτό .. θέλεις να πείς ότι έχεις άλλο ιδιόκτητο σπίτι και μένεις;
Ή ότι νοίκιασες αυτό που αγόρασες με δάνειο και όσα παίρνεις τα δίνεις για να ξαναμένεις σε ενοίκιο;
Επειδή εάν όντως έχεις άλλο σπίτι ιδιόκτητο τότε δεν είναι το ίδιο πράγμα με έναν που δεν έχει κανένα σπίτι
Γιατί εάν έχεις ήδη σπίτι ιδιόκτητο μιλάμε για μια - τρόπον τινά - επενδυτική κίνηση ή κάνω λάθος;
Εάν όμως δεν έχεις ιδιόκτητο σπίτι πριν πάρεις το δάνειο τότε πως γίνεται να απέκτησες το σπίτι χωρίς να έχεις πληρώσει;
Δεν παίζει αυτό.. απλά εισπράττεις το ενοίκιο απ το σπίτι που αγόρασες με δάνειο και τα δίνεις για να πληρώνεις το δικό σου ενοίκιο.. Αν δεν κατάλαβα σωστά με διορθώνεις
με 50τμ δεν παιρνεις σπιτι , αλλα αποθηκη
ακουω τα + και τα -
Ενοίκιο
Ενοίκιο! Οι τιμές των ακινήτων είναι απαράδεκτες, οι όροι των στεγαστικών επίσης. Μόνο με λεφτά στο χέρι αγοράζεις φτηνά, γι'αυτό στις κρίσεις πλουτίζουν ακόμα πιό πολύ όσοι έχουν μετρητά...
+1000%
Κάνε το εξής πείραμα:
Βρες ένα καλό δυάρι και δες πόσο κάνει.
Πήγαινε σε μια τράπεζα και δες τι δάνειο μπορείς να πάρεις και τι δόση θα πληρώνεις.
Μετά, γνωρίζοντας τη δόση, ψάξε να βρεις τι μπορείς να νοικιάσεις με αυτά τα λεφτά :hmm:
(άσε που με τα κυμαινόμενα δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...)
Ρίσκο είναι σίγουρα, το δικό μου το στεγαστικό είναι 200€+ απο τότε που αγόρασα το σπίτι. Όταν το αγόρασα η δόση ήταν πάνω κάτω όσο ένα ενοίκιο. Τεράστια διαφορά.
Το θέμα είναι ότι, αν πουλήσω σήμερα το σπίτι, βγάζω και τα λεφτά που θα πέταγα στον αέρα λόγω ενοικίου, καθώς και κάποια έξτρα.
manoulamou
15-04-08, 12:25
Εαν πουλησεις το σπιτι πoύ ακομη δεν εχεις ξεπληρωσει;:what:
Μαλλον εννοεις να (σου) ξεπληρωσει και το υπολοιπο του δανειου εεε;:hmm:
Προσοχή στα κρυφά γράμματα και έχε το νου σου για συμβολαιογραφικά (2%) και δικηγορικά (1%) καθώς επίσης και για έξοδα υποθήκης (δεν είμαι σίγουρος ότι έτσι λέγεται).
Και την αμοιβή του μεσίτη, μηχανικού, και τον φόρο μεταβίβασης κτλ κτλ. Υπολόγιζε κανα 10-12.000€ παραπάνω.
........Auto merged post: Chris2004 added 1 Minutes and 0 Seconds later........
Εαν πουλησεις το σπιτι πoύ ακομη δεν εχεις ξεπληρωσει;:what:
Μαλλον εννοεις να σου ξεπληρωσει και το υπολοιπο του δανειου εεε;:hmm:
Πουλάς το σπίτι, ξεπληρώνεις το δάνειο, και σου μένουν και 5 φράγκα στην άκρη. Εν τω μεταξύ, έχεις γλιτώσει τα λεφτά που θα πλήρωνες σε ενοίκια.
κάπως έτσι το σκέφτομαι κ εγώ.το πολυ πολυ αν δω πολλά ζορια επιστρέφω στο πατρικό.το θέμα ειναι οτι χρειάζομαι καθημερινα 40km πηγαινε ελα για να πηγαίνω στη δουλεία κ το αυτοκίνητο σε ενα χρονο εχει κάνει καπου 30000χμ οπότε σκέφτομαι να κατέβω να μείνω στη πόλη και αν ζοριστώ να επιστρέψω νοικιάζοντας και στο τελος να μου μείνει. 26 χρονών ειμαι κ δε νομιζω για οικογενεια εξαιρετικά σύντομα.
μαλον θα βρω κάτι που να μου αρεσει, θα μάθω τιμή και θα κανω τουρνε στις τράπεζες.δλδ ρε παιδια δε παιζει δάνειο 60000ευρώ με αποπληρωμή 15χρόνων κάπου στα 350ευρω/μήνα??
Οχι φιλος δεν παιζει κατι τετοιο. Επισης γιατι να παρεις δανειο για ενα σπιτι μικρο που μετα δε θα σου κανει. Επισης για να πουλησεις ενα σπιτι πρεπει να ειναι δικο σου, ξεπληρωμενο με το πληρεξουσιο στα χερια χωρις να χρωστας τιποτα. Τσεκαρε τι παιζει με υποθηκες και τραπεζες. Τα δανεια ειναι ασχημα. Πρεπει να εισαι παντρεμμενος(ως το λαιμο στα εξοδα δλδ) για να παρεις ενα ανθρωπινο επιτοκιο. Επισης για να παρεις ενα μεσο σπιτι περι των 90τμ που δε θα μετανιωσεις μετα για να βαλεις και τη φαμιλια σου μεσα θες τουλαχιστον 150000 και βαλε. Αυτα ειναι περι των 650+ευρω το μηνα πανω σε δανειο. Τσουζει...
Η καλυτερη λυση ειναι να βρεις οικοπεδακι σε επαρχια αθηνων καπανδριτι ας πουμε και να ριξεις ενα λυομενο 120τμ με συνολο 100-120 χιλιαρικα. Αλλα αυτο ειναι για το μελλον οπου θα εχεις αποφασισει πλεον τι θες για παρτη σου περνωντας απο ενοικιο και εμπειρια πανω απολα.
manoulamou
15-04-08, 12:47
Μην ξεχνατε πως οι δουλειες σημερα ειναι πολυ "δυσκοιλιες"
καθως επισης και πως εκεινο που κανει τη διαφορα
δεν ειναι τοσο τα επιτοκια και ο χρονος αποπληρωμης
οσο κυριως τα ψιλα γραμματα και τα κρυφα εξοδα!
Bottom line first για όσους βαριούνται τα λίγο πιο τεχνικά που ακολουθούν, οπωσδήποτε το ύψος της δόσης θα είναι υψηλότερο από το ενοίκιο (αρκετά υψηλότερο και ίσως απαγορευτικό για το εισόδημά σου), από την άλλη στο τέλος του δανείου έχεις κάτι δικό σου.
Επειδή μέσα στις επόμενες μέρες παίρνω στεγαστικό για κατασκευή και έχω φρέσκια την έρευνα αγοράς, πάνω κάτω οι περισσότερες (κυρίως οι μεγάλες) τράπεζες είναι στα ίδια (λόγω ανταγωνισμού). Οι πρώην κρατικές τράπεζες μπορεί να σου τσακίσουν λίγο τα νεύρα με την αναμονή και τις τυπικότητες, οι καθαρά ιδιωτικές είναι πιο γρήγορες.
Σχεδόν καμία τράπεζα δε βασίζει πλέον στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, ενδεικτικά τα επιτόκια σε ευρώ είναι euribor 1 μήνα (http://euribor-rates.eu/) + 0.9 -1.2% περιθώριο κέρδους για δάνειο 150.000 και πάνω που καλύπτει ως το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου (5.4 -5.7 % σύνολο). Προσοχή θέλουν τα επιτόκια σε ελβετικό φράγκο, χαμηλότερα αλλά υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος.
Τρεις τράπεζες από τις μεγάλες δίνουν σταθερή περίοδο για 3 χρόνια με 3.95% (+0.12% εισφορά Ν128/75, αυτό συνήθως το ξεχνάνε... ξέρεις είναι τα γράμματα που περνάνε σε ρυθμό πολυβόλου στις διαφημίσεις) και μετά το επιτόκιο βασισμένο σε euribor. Για τη σταθερή περίοδο υπάρχει ποινή προεξόφλησης (π.χ. αν αποφασίσεις να μεταφέρεις το δάνειο σου σε άλλη τράπεζα ή σου πέσει το τζόκερ). Όλες χρεώνουν έξοδα δανείου (μηχανικού, νομικά και κάτι άλλα ψιλά), συνολικά τάξη μεγέθους γύρω στα 1200-1500 ευρώ (διαπραγματεύσιμα, αν δουν ότι φεύγεις αρχίζουν οι εκπτώσεις).
Ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να σου δώσει μια εικόνα των δόσεων στεγαστικού (ώστε να ξέρεις αν σε παίρνει να το σκεφτείς σοβαρά) μπορείς να βρεις εδώ http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=1345 , εμένα με βοήθησε πολύ σε what if σενάρια με διαφορετικά σταθερά και κυμαινόμενα επιτόκια. Βάλε το ποσό που θέλεις να δανειστείς, 4.07% για 36 δόσεις και 5.6% για την υπόλοιπη διάρκεια, θα δεις αν αξίζει να το συζητάς. Have fun.
κάπως έτσι το σκέφτομαι κ εγώ.το πολυ πολυ αν δω πολλά ζορια επιστρέφω στο πατρικό.το θέμα ειναι οτι χρειάζομαι καθημερινα 40km πηγαινε ελα για να πηγαίνω στη δουλεία κ το αυτοκίνητο σε ενα χρονο εχει κάνει καπου 30000χμ οπότε σκέφτομαι να κατέβω να μείνω στη πόλη και αν ζοριστώ να επιστρέψω νοικιάζοντας και στο τελος να μου μείνει. 26 χρονών ειμαι κ δε νομιζω για οικογενεια εξαιρετικά σύντομα.
μαλον θα βρω κάτι που να μου αρεσει, θα μάθω τιμή και θα κανω τουρνε στις τράπεζες.δλδ ρε παιδια δε παιζει δάνειο 60000ευρώ με αποπληρωμή 15χρόνων κάπου στα 350ευρω/μήνα??[/QUOTE]
Μπες σε κάποια τραπεζοσελίδα όπου έχουν και εργαλεία υπολογισμού δόσεων.
Μόνο πρόσεξε εάν υπολογίζουν όλο το επιτόκιο γιατί καμμιά φορά δεν
βάζουν κάτι έξτρα επιβαρύνσεις :hmm:
Φίλε μου με 60.000 € συγγνώμη στην Αθήνα δεν παίρνεις ούτε αποθήκη. Ρεαλιστικές τιμές είναι 100-120 χιλιάδες, και πάλι μιλάς για μικρο-παλιό σπίτι (40ετίας).
supermario
15-04-08, 13:34
Δυστυχως οι τιμες των ακινητων ειναι απαραδεκτες, ειτε μιλαμε για αγορα ειτε για ενοικιο.
Νεα Σμυρνη π.χ. την εχουμε δει και πολυ "high class" ρωτησα για 85 τ.μ. διαμερισμα και μου ζητησαν 800 ευρω το μηνα!!!!!
Ελληναρου. Τοσα της ελειπαν, τοσα μου ζητησε.
Για μισό λεπτό .. θέλεις να πείς ότι έχεις άλλο ιδιόκτητο σπίτι και μένεις;
Ή ότι νοίκιασες αυτό που αγόρασες με δάνειο και όσα παίρνεις τα δίνεις για να ξαναμένεις σε ενοίκιο;
Επειδή εάν όντως έχεις άλλο σπίτι ιδιόκτητο τότε δεν είναι το ίδιο πράγμα με έναν που δεν έχει κανένα σπίτι
Γιατί εάν έχεις ήδη σπίτι ιδιόκτητο μιλάμε για μια - τρόπον τινά - επενδυτική κίνηση ή κάνω λάθος;
Εάν όμως δεν έχεις ιδιόκτητο σπίτι πριν πάρεις το δάνειο τότε πως γίνεται να απέκτησες το σπίτι χωρίς να έχεις πληρώσει;
Δεν παίζει αυτό.. απλά εισπράττεις το ενοίκιο απ το σπίτι που αγόρασες με δάνειο και τα δίνεις για να πληρώνεις το δικό σου ενοίκιο.. Αν δεν κατάλαβα σωστά με διορθώνεις
Απλά αγόρασα σπίτι σαν εργένης και τώρα μένω στο σπίτι που είχε η σύζυγος.
Οπότε πλέον μπορείς να το δεις σαν επένδυση, αφού η αξία του χρόνο με το χρόνο πάει πάνω και μπορεί να πουληθεί σε τιμή καλύτερη από την τιμή αγοράς του.
Όταν λέω δεν το έχω πληρώσει εννοώ ότι όλο το ποσό ήταν από δάνειο, οπότε τώρα με το ενοίκιο που εισπράτω πληρώνω τις δόσεις και έχω κέρδος ένα σπίτι.
μαλον θα βρω κάτι που να μου αρεσει, θα μάθω τιμή και θα κανω τουρνε στις τράπεζες.δλδ ρε παιδια δε παιζει δάνειο 60000ευρώ με αποπληρωμή 15χρόνων κάπου στα 350ευρω/μήνα??
Σωστή κίνηση για μένα, φτάνει να βρεις το κατάλληλο σπίτι. Για δάνειο 50.000 για 20 χρόνια πληρώνω αυτή τη στιγμή 320 ευρώ το μήνα. Επιτόκιο σταθερό για 3 χρόνια έχω με 4,2% αν θυμάμαι καλά. Πρόσεχε το επιτόκιο μην την πατήσεις γιατί πάνε για τα ύψη!
Επίσης σπίτια φτηνά με το ποσό που λες βρίσκεις, φτάνει φυσικά μην σκέφτεσε σαν κλασικός έλληνας, δηλαδή να είναι καινούριο, τουλάχιστον στην Εκάλη, ρετιρέ, με τζάκι και τζακούζι. Θα κοιτάξεις εκεί που φτάνει η τσέπη σου! Κι εγώ στην Εκάλη δίπλα στη Δήμητρα ήθελα να αγοράσω, αλλά η τσέπη μου έφτανε για Ρέντη δίπλα στον Σεργκέι;)
μιλάμε για βόλο,πρόσφατα φίλος μου πήρε σε καινούργια οικοδομη 2αρι με 65 χιλιαρικα.πρώτος που μπαίνει μέσα κ σε καλή περιοχή.γιαυτο ψήνομαι και εγω.
Για επαρχία αλλάζει το πράγμα, μπορείς να βρείς σπίτια σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Go for it μη το σκέφτεσαι τοτε.
+1
Απλά αγοράζεις, ούτε να σκέφτεσαι για ενοίκιο.
Βραχυπρόθεσμα το ενοίκιο είναι μία πιο άνετη λύση --- μεσοπρόθεσμα πχ. 4-5 χρόνια και μακροπρόθεσμα το ενοίκιο είναι μία σπατάλη χρημάτων.
Να εξηγήσω - Η αγορά σπιτιού (ότι και να είναι αυτό) είναι πιο "ακριβή" από το ενοίκιο -- έξοδα αρχής κλπ. Η δόση στις περισσότερες περιπτώσεις, στην αρχή, θα είναι μεγαλυτερη από το ενοίκιο και θα έχεις και την "ευθύνη" του σπιτιού ....
ΟΜΩΣ --
α) μέρος της δόσης που δίνεις πάει για την αποπληρωμή κεφαλαίου -- άρα είναι κατα κάποιον τρόπο μία αναγκαστική αποταμίευση (πάλι στην αρχή θα μειώνεται ελάχιστα το κεφάλαιο -- όσο περνάει ο καιρός όμως η μείωση θα επιταχύνεται)
β) Ο πληθωρισμός είναι ο μεγάλος σου σύμμαχος στην αγορά vs ενοικίαση !!
Η αξία του σπιτιού θα ανεβαίνει μεσομακροπρόθεσμα -- μπορεί να πέσουν οι τιμές για 1-2 χρόνια αλλά μεσομακροπρόθεσμα η τάση είναι ανοδική, τουλάχιστον όσο ο πληθωρισμός !
Σύγκρινε τιμές σπιτιών 20 και 30 χρόνια πριν και θα καταλάβεις τι εννοώ --- και 50% να πέσουν οι τιμές σήμερα .... πάλι κερδισμένος είσαι. (αγόραζες σπίτι με 1 εκ δραχμές ... 3 000 ευρώ !!)
Δες τώρα τα ενοίκια --- αυτά μεσομακροπρόθεσμα αυξάνουν τουλάχιστον κατά τον πληθωρισμό !!
Εσύ όμως, αν έχεις αγοράσει σπίτι σε 5-10 χρόνια θα πληρώνεις δόση σε δάνειο σημερινής αξίας ενώ αν νοικιάζεις το ενοίκιο θα έχει αυξηθεί, τουλάχιστον κατά τον πληθωρισμό !!
γ) Όσον αφορά στα επιτόκια --- τα επιτόκια ανεβαίνουν και πέφτουν ---και για μία αγορά όπως του σπιτιού δεν πρέπει να βλέπεις τι γίνεται τα επόμενα 2-3 χρόνια --- πρέπει να βλέπεις τι θα γίνει μακροπρόθεσμα -- και μακροπρόθεσμα θα ανεβοκατεβαίνουν --- τα 2,5% και 3% είναι ΠΟΛΥ αισιόδοξα μακροπρόθεσμα -- ένα 6% με 8% όμως δεν είναι κακό σενάριο !
Και να ξέρεις ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν όποτε ανεβαίνει και ο πληθωρισμός (χοντρικά ..) -- μεσομακροπρόθεσμα θα ακολουθούν τον πληθωρισμό -- Άρα αν πληρώνεις μεγαλύτερη δόση τότε θα αυξανόταν και το ενοίκιό σου (μιλάω σε κάποιο βάθος χρόνου)
δ) Τέλος, σε όλα αυτά δεν έχουμε βάλει την πιθανότητα να αποκτήσει κάποια υπεραξία και να βγάλεις και κάποια χρήματα
Αυτά για το δάνειο vs ενοίκιο
Πρακτικές συμβουλές
α) Είσαι 26 χρονών --- γιατί να πάρεις δάνειο 15 ετίας ? Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο μικρότερη η δόση -- Αν η δόση π.χ. είναι 400 ευρώ στα 15, τότε στα 25 είναι 250 (χοντρικά μιλώντας) --- το ποσό θα το βρίσκεις -- και όσο μικρότερο, τόσο λιγότερο αγχωμένος !!
Και σκέψου σε 15 χρόνια τι θα είναι 250 ευρώ --- με (πολύ) συντηρητικές εκτιμήσεις πληθωρισμού 2% το χρόνο, (σήμερα έχουμε 4%...) τα 250 θα είναι σαν να πληρώνεις 180 σήμερα.
Επίσης αν κάποτε μαζέψεις χρήματα το ξεπληρώνεις όποτε θέλεις εσύ.
β) Αν είναι πρώτη σου κατοικία έχεις φοροαπαλλαγή για τους τόκους του δανείου --- πρόσεξε δεν είναι όλη η δόση τόκοι, αλλά τα πρώτα χρόνια είναι σχεδόν ολόκληρη. Δηλαδή αν δίνεις 400 ευρώ, τα 380 περίπου στην αρχή είναι τόκοι --- Δηλαδή 4560 τον πρώτο χρόνο --- Η εφορία σου αναγνωρίζει κάποια απαλλαγή στο εισόδημά σου (μείωση φόρου έως 15% των τόκων του δανείου για δάνειο ως 200 000 ευρώ) --- Βέβαια αν είσαι στο αφορολόγητο ή κοντά, τότε δεν γλυτώνεις τίποτα = δώρον- άδωρον....
γ) Αν φοβάσαι πολύ τις μεταβολές στα επιτοκία πάρε δάνειο με σταθερό επιτόκιο -- ΟΧΙ αυτά που έχουν σταθερό για 2 χρόνια -- πάρε σταθερό για 15 ή 20 χρόνια -- η δόση θα είναι πιο μεγάλη αλλά όχι σε τραγικό βαθμό ----
Μην μπλεχτείς με ελβετικά φράγκα, "ευέλικτα" δάνεια κλπ. Keep it simple. Οι "ευελιξίες" και οι επιτοκιακές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα νομίσματα κάποτε πληρώνονται αδρά ....
δ) Μην αγοράσεις κάτι που είναι πάνω από τις οικονομικές σου δυνατότητες επειδή η τράπεζα σου δίνει 10-20 χιλιάδες ευρώ παραπάνω = Το δάνειο ΔΕΝ είναι τσάμπα λεφτά !!
ε) Γύρνα ΟΛΕΣ τις τράπεζες και πάρε προσφορές -- Ρώτα αν χρειάζεται ασφάλεια, ποιό το ποσό και αν πρέπει να το ασφαλίσεις σε αυτούς --- Πολλές δίνουν μικρότερα επιτόκια αλλά απαιτούν να αγοράσεις την πανάκριβη ασφάλειά τους !!!
'Οσο προσεκτικός είσαι στην επιλογή του σπιτιού, άλλο τόσο να είσαι στην επιλογή του δανείου !! -- να διαβάσεις και τα ψιλά γράμματα !!
σας ευχαριστώ πολύ παιδια. περιμένω και αλλεσ γνώμες γιατι πιστεύω αρκέτοι να ειμαστε στο ιδιο σημείο.
πρόκειτε για πρώτη κατοικία και υπολογίσζω να είμαι στο αφορολόγητο.αρα 0 επιδοτηση...?
Επίσης κάτι που έχει διαφύγει από όλους είναι ότι με το δάνειο θα μπείς και στην λίστα του
λεγόμενου "Λευκού Τειρεσία" μες ότι και αν σημαίνει αυτό......:hmm:
σας ευχαριστώ πολύ παιδια. περιμένω και αλλεσ γνώμες γιατι πιστεύω αρκέτοι να ειμαστε στο ιδιο σημείο.
πρόκειτε για πρώτη κατοικία και υπολογίσζω να είμαι στο αφορολόγητο.αρα 0 επιδοτηση...?
Πρόσεξε -- μίλησα για φοροαπαλλαγή ---
δηλαδή, από τη στγμή που έχεις το ανάλογο εισόδημα και θα πληρώσεις φόρο εισοδήματος, τότε θα δικαιούσαι μείωση φόρου. Όμως είσαι 26 και είναι λογικό --- ίσως (σε λίγα χρόνια) (σου εύχομαι) να έχεις περισσότερο εισόδημα και (στο απέυχομαι :p) να πληρώνεις φόρο, οπότε το δάνειο θα σου μειώνει το φόρο που θα πληρώνεις (ενώ το ενοίκιο όχι...).
Η επιδότηση είναι κάτι διαφορετικό -- υπάρχουν οργανισμοί π.χ. οργανισμός εργατικής κατοικίας που επιδοτούν την αποπληρωμή του δανείου -- όμως εκεί πρέπει να ψάξεις εσύ τι και αν δικαιούσαι
Απλά αγόρασα σπίτι σαν εργένης και τώρα μένω στο σπίτι που είχε η σύζυγος.
Οπότε πλέον μπορείς να το δεις σαν επένδυση, αφού η αξία του χρόνο με το χρόνο πάει πάνω και μπορεί να πουληθεί σε τιμή καλύτερη από την τιμή αγοράς του.
Όταν λέω δεν το έχω πληρώσει εννοώ ότι όλο το ποσό ήταν από δάνειο, οπότε τώρα με το ενοίκιο που εισπράτω πληρώνω τις δόσεις και έχω κέρδος ένα σπίτι.
Aκριβώς αυτό λέω.. με το ενοίκιο που εισπράττεις πληρώνεις το δάνειο επειδή όμως είχε σπίτι η γυναίκα σου δηλ. έχεις που να μείνεις. Ο φίλος εν προκειμένω - αν έχει την ίδια επιλογή με σένα δηλ. ένα δεύτερο σπίτι για κατοικία χωρίς να πληρώνει ενοίκιο - τότε μπορεί να το σκεφτεί και έτσι όπως το λές. Αν όμως δεν υπάρχει η επιλογή της κατοικίας χωρίς πληρωμή ενοικίου τότε τα πράγματα είναι ζόρικα.
........Auto merged post: conpap added 2 Minutes and 54 Seconds later........
Μάλλον δεν έχεις ένσημα ως εργαζόμενος με εισφορές υπέρ ΟΕΚ οπότε δυστυχώς για σένα δεν μπορείς να επωφεληθείς απ τα πολύ χαμηλότοκα δάνεια του ΟΕΚ .... Σαν πρώτη κατοικία απλά δεν φορολογείσαι μέχρι κάποια τετραγωνικά, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα τετραγωνικά.
Μάλλον δεν έχεις ένσημα ως εργαζόμενος με εισφορές υπέρ ΟΕΚ οπότε δυστυχώς για σένα δεν μπορείς να επωφεληθείς απ τα πολύ χαμηλότοκα δάνεια του ΟΕΚ .... Σαν πρώτη κατοικία απλά δεν φορολογείσαι μέχρι κάποια τετραγωνικά, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα τετραγωνικά.
Η μη φορολόγηση για τα τετραγωνικά ισχύει για τον φόρο ακινήτου περιουσίας και για τους διάφορους φόρους μεταβίβασης -- οι τόκοι του δανείου πρώτης κατοικίας (που είναι ένα σεβαστό ποσό) εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα μεχρι κάποιου ποσού (εφόσον υπάρχει φορολογητέο εισόδημα ...)
Η μη φορολόγηση για τα τετραγωνικά ισχύει για τον φόρο ακινήτου περιουσίας και για τους διάφορους φόρους μεταβίβασης -- οι τόκοι του δανείου πρώτης κατοικίας (που είναι ένα σεβαστό ποσό) εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα μεχρι κάποιου ποσού (εφόσον υπάρχει φορολογητέο εισόδημα ...)
εντάξει ως πρός το δάνειο το κατάλαβα
Αν υποθέσουμε πως εγώ έχω μετρητά και αγοράζω σπίτι με ντούκου χρήμα
δεν δικαιούμαι φοροαπαλλαγή μέχρι ενός ωρισμένου ορίου τετραγωνικών για πρώτη κατοικία;
όπως και το ότι δεν αποτελεί τεκμήριο εισοδήματος η πρώτη κατοικία πάλι μέχρι ενός ορίου τετραγωνικών;
ή δεν το λέω σωστά;
μιλάμε για βόλο,πρόσφατα φίλος μου πήρε σε καινούργια οικοδομη 2αρι με 65 χιλιαρικα.πρώτος που μπαίνει μέσα κ σε καλή περιοχή.γιαυτο ψήνομαι και εγω.
Αν μιλάς για Βόλο, αλλάζει το πράγμα. Στην επαρχία είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Μην το σκέφτεσαι, όρμα.
εντάξει ως πρός το δάνειο το κατάλαβα
Αν υποθέσουμε πως εγώ έχω μετρητά και αγοράζω σπίτι με ντούκου χρήμα
δεν δικαιούμαι φοροαπαλλαγή μέχρι ενός ωρισμένου ορίου τετραγωνικών για πρώτη κατοικία;
όπως και το ότι δεν αποτελεί τεκμήριο εισοδήματος η πρώτη κατοικία πάλι μέχρι ενός ορίου τετραγωνικών;
ή δεν το λέω σωστά;
Πες ότι έχεις ετήσιο εισόδημα 10 000 ευρώ -- και ένα σπίτι (χοντρικά πρώτη κατοικία κλπ.) που το έχεις αγοράσει μετρητά
Τότε θα φορολογηθείς κανονικά επί του εισοδήματός σου - και τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω.
Χοντρικά
α) Στην αγορά του σπιτιού έχεις απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης (και ΦΠΑ) μέχρι κάποια αξία, τετραγωνικά κλπ. -- αυτός ο φόρος είναι ανεξάρτητος από το φόρο εισοδήματος
β) Το ότι δεν έχεις τεκμήριο εισοδήματος, δεν σημαίνει ότι πληρώνεις λιγότερο φόρο επί των εισοδημάτων σου :sorry: -- απλώς δεν αυξάνεται ο φόρος που είναι να πληρώσεις ...
Πραγματικα στοιχεια .
Πηρα πριν 8 χρονια δανειο 90.000 € . Καλυψα σχεδον ολο το ποσο αγορας για 110 τμ σπιτι (μεταχειρισμενο εννοειται). Διαρκεια αποπληρωμης 30 χρονια. Αρκετα βεβαια.
Πληρωνω 450 € τον μηνα περιπου και εχω απαλαγη φορου επι των τοκων επειδη ειναι πρωτη κατοικια.
Στην ιδια περιοχη σημερα τα ενοικια για ενα παρομοιο σπιτι ειναι πανω απο 600-650 €.
Μπορω να κανω οτι θελω στο σπιτι , να το γρεμισω, να το χτισω, να τα ανακαινισω κλπ χωρις να δινω λογω σε κανενα. Ισως στην ληξη του δανειου να μην εχει μεγαλη αξια , αλλα για 30 χρονια θα εχω την ηρεμια μου και κυριως θα εχω πληρωσει πολυ λιγοτερα απο οσα για ενοικια.
@ ADSLgr.com All rights reserved.