PDA

Επιστροφή στο Forum : "ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ"



Σελίδες : 1 [2] 3

gkimonas
16-07-08, 16:34
Ο Τειρεσίας έχει τους κακοπληρωτές μόνο. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αυτομάτως καλοπληρωτές. Μάλιστα όταν κάποιος τακτοποιήσει τις οφειλές του βγαίνει από το σύστημα μετά από ένα χρονικό διάστημα που εξαρτάται από τον αριθμό και τον τύπο προϊόντων που χρωστούσε. Θεωρητικά λοιπόν, αν δεν είσαι στο σύστημα Τειρεσία, μπορούν να απορρίψουν αίτηση μόνο λόγω ανεπαρκών στοιχείων ή εισοδήματος κατά την αίτηση.

Λίγοι είναι αυτοί που τακτοποιούν τα χρέη τους με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ποτέ από το σύστημα του Τειρεσία. :whistle:

jimmakosx
16-07-08, 16:37
Λίγοι είναι αυτοί που τακτοποιούν τα χρέη τους με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ποτέ από το σύστημα του Τειρεσία. :whistle:

Και τακτοποιημένα να τα έχεις πρέπει να περάσει μια δεκαετία, αν δεν κάνω λάθος, για να σε σβήσουν από τον τειρεσία

PALADIN
16-07-08, 16:37
ρε παιδιά τί είναι αυτά που λέτε;
δέν ντρέπετστε;
Ο Τειρεσίας έχει πεθάνει εδώ καί πολλά χρόνια, πώς είναι δυνατόν να κάνει όλα αυτά πού λέτε;
Διαβάστε εδώ να μάθετε:

Τειρεσίας (μυθολογία)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Τειρεσίας εμφανίζεται στον Οδυσσέα.Στην ελληνική μυθολογία ο Τειρεσίας ήταν περίφημος ανά το πανελλήνιο Θηβαίος μάντης, γιος του Ευήρους και της Χαρικλούς.

Η ιστορία του Τειρεσία αρχίζει όταν, καθώς του άρεσε να παρατηρεί τη φύση, σε ένα περίπατό του στο όρος Κυλλήνη παρακολούθησε δύο φίδια που ζευγάρωναν. Ο Τειρεσίας τα χώρισε, και αμέσως μεταμορφώθηκε σε γυναίκα. Επτά χρόνια αργότερα, σε ανάλογο περίπατο, τα ξαναείδε να ζευγαρώνουν. Τα χώρισε πάλι και ξανάγινε άνδρας.

Σε μια αντιδικία που είχαν ο Δίας με τη σύζυγό του, την Ήρα, κάλεσαν τον Τειρεσία για να πάρουν τη γνώμη του, αφού οι δύο θεοί γνώριζαν ότι είχε υπάρξει και άνδρας και γυναίκα διαδοχικά. Το ερώτημα που του έθεσαν ήταν: «Ποιος ηδονίζεται περισσότερο στο σεξ, ο άνδρας ή η γυναίκα;» Ο Τειρεσίας απάντησε αδίστακτα: «Εφτά φορές περισσότερο η γυναίκα!» Η Ήρα θύμωσε από αυτή του την απάντηση, και για να τον τιμωρήσει τον τύφλωσε (αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται για να δικαιολογήσει την τύφλωσή του η ψευδοησιόδειος Μελαμποδία). Ο Δίας τότε, για να τον αποζημιώσει, του έδωσε το χάρισμα της μαντικής και διάρκεια ζωής εφτά γενεών.

Η κυρίως δράση του Τειρεσία τοποθετείται στη Θήβα, όπου υπήρχε οιωνοσκοπείο του, ενώ το μαντείο του βρισκόταν στον γειτονικό Ορχομενό. Ο Τειρεσίας ήταν ο επίσημος σύμβουλος των βασιλέων της Θήβας και διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον μύθο του Λαΐου και του Οιδίποδα.

Ο θάνατος του Τειρεσία, σε βαθύτατο γήρας, τοποθετείται χρονικά μετά την κατάληψη των Θηβών από τους Επιγόνους. Η «Νέκυια» της Οδύσσειας τον παρουσιάζει να συνεχίζει να ασκεί τη μαντική τέχνη ακόμα και στον Άδη, όπου πήγε να τον συμβουλευθεί ο Οδυσσέας.

Ο τάφος του Τειρεσία υποτίθεται ότι υπήρχε στο Τιλφώσσιον Όρος, κοντά στην Τιλφούσσα πηγή, ενώ στη Θήβα βρισκόταν απλώς ένα κενοτάφιο του μάντη.

Ανακτήθηκε από "http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82_%28%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%29"

gkimonas
16-07-08, 16:42
Και τακτοποιημένα να τα έχεις πρέπει να περάσει μια δεκαετία, αν δεν κάνω λάθος, για να σε σβήσουν από τον τειρεσία

Εγώ πάντως θυμάμαι για όλους του γνωστούς μου που είχα κοιτάξει όλο και κάτι έβρισκα..:whistle:

Ουδέν κρυπτόν από την τράπεζα.

jimmakosx
16-07-08, 16:48
Εγώ πάντως θυμάμαι για όλους του γνωστούς μου που είχα κοιτάξει όλο και κάτι έβρισκα..:whistle:

Ουδέν κρυπτόν από την τράπεζα.

Καλά κατάλαβα. Οι τράπεζες το έχουν τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι!:rolleyes:

papdoux
16-07-08, 16:54
Δε μου λες εσύ έχεις τόσο χρόνο ν' ασχολείσαι με αυτά που μας λες, γιατί αν έχεις να σου κάνω ένα πληρεξούσιο να τρέχεις και για μένα. Τι λές? και επί προσωπικού μην νομίζεις ότι είσαι ο μόνος εδώ μέσα που ξέρει που βάζει την υπογραφή του. Και όταν λέω κακόβουλη εμπεριέχει και το να ψαχνει τα στοιχεια σου χωρις την αδεια σου. και δυστυχώς ναι πρέπει να αποδυκνείεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Άλλωστε η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να δείχνει και τίμια άσχετα με το αν είναι η όχι
δε με ενδιαφερει αμα εχεις χρονο ή οχι και ουτε με απασχολει αμα σε ενδιαφει η πληροφορια. Αυτο το λεω προς ενημερωση ολων. τωρα εσυ τι ζορι τραβας, δε μπορω να καταλαβω και ουτε θελω.

Επειδη ομως δεν καταλαβαινεις ή δε θελεις να καταλαβεις ή δε θελεις να το σκεφτεις λιγο παραπανω, να σου το πω διαφορετικα, μπας και το καταλαβεις. Αμα πας στον Τειρεσια, μπορεις να ζητησεις κατασταση με το ποιος ειχε προσβαση στα στοιχεια σου. Αμα δει οτι μια τραπεζα τα εψαξε με την οποια δεν εχεις καμια σχεση εμπορικη, πελατειακη, ερωτικη ή οποιαδηποτε γενικοτερα τοτε σημαινει οτι ψαχνει χωρις την αδεια σου. Μπορεις να τους τρεξεις (εσυ αμφιβαλω) και να τους κυνηγησεις νομικα. Δε θα χρειαστει να αποδειξεις τιποτα περισσοτερο απο το αυτονοητο και οι τραπεζες το ξερουν αυτο (εσυ μαλλον οχι).

........Auto merged post: papdoux πρόσθεσε 1 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Φίλε δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Μην λες ότι σου κατεβαίνει.

........Auto merged post: vasper πρόσθεσε 0 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα αργότερα ........



Ο Τειρεσίας είναι ΜΟΝΟ για αυτούς που χρωστάνε. Στον Τειρεσία πάνε συγκεκριμένα στοιχεία μόνο μετά από καταγγελία σύμβασης.
Κανεις λαθος. Υπαρχει λευκος και μαυρος τειρεσιας και τα καταγραφει ολα. Απο τη στιγμη που γινεσαι δανειοληπτης, εισαι και καταγεγραμμενος. Ξερει τα δανεια σου, τις πιστωτικες σου, τις δοσεις σου.

vasper
16-07-08, 16:54
Λίγοι είναι αυτοί που τακτοποιούν τα χρέη τους με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ποτέ από το σύστημα του Τειρεσία. :whistle:

Δεν θα το έλεγα. Απλά μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στην καταγγελία και την εξόφληση που ίσως (λέω ίσως γιατί δεν είμαι σίγουρος για αυτό το κριτήριο) αυξάνει και τον χρόνο παραμονής στο σύστημα. Πάντως επειδή ξέρω το σύστημα μπορώ να σας πω ότι από συγκεκριμένη τράπεζα πχ, ένα 40% (κατά μέσω όρο το έτος) των καταγγελιών πάνε και ως εξόφληση. Από άλλες μπορεί να είναι το 20% ή και το 60%. Οπότε μέσος όρος είναι το 40% για μένα... άντε 35% γιατί οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν λιγότερους πελάτες.

gkimonas
16-07-08, 16:55
Υπαρχει λευκος και μαυρος τειρεσιας και τα καταγραφει ολα. Απο τη στιγμη που γινεσαι δανειοληπτης, εισαι και καταγεγραμμενος. Ξερει τα δανεια σου, τις πιστωτικες σου, τις δοσεις σου.

Έτσι ακριβώς :whistle:

papdoux
16-07-08, 16:56
Οποιος δεν θελει οι τραπεζες και οι λοιποι να παιρνουν στοιχεια απο τον τειρεσια δεν εχει παρα να συμπληρωσει την αναλογη αιτηση. Δεν ξερω βεβαια κατα ποσο αυτο θα επηρρεασει την πιστοληπτικη του ικανοτητα...
Οταν ζητας κατι απο μια τραπεζα τοτε να ξερεις οτι υπογραφεις και αδεια να γινει αναζητηση των στοιχειων σου στο Τειρεσια. Αμα δε δεχτεις τοτε κατα 99% δε σου δινουν αυτο που θελεις.

vagskarm
16-07-08, 16:57
Μόλις τώρα επιβεβαίωσα (άμεσα όχι έμμεσα) ότι υπάρχει και ο "Λευκός". Απλά από κάθε τράπεζα έχουν πρόσβαση μόνο συγκεκριμένα άτομα (λογικά από credit risk τμήματα και όχι όποιος νάναι) και με συγκεκριμένους κωδικούς. Εγινε για να ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα ακόμη και των καλοπληρωτών. Δηλαδή, είμαι μεν καλοπληρωτής, αλλά έχω ένα δάνειο 200.000 και μία δόση 1.500 για τα επόμενα 15 χρόνια. Μπορεί μια άλλη Τράπεζα να μου δώσει δάνειο άλλες 150.000 ευρώ ? Ακόμη και καλοπληρωτής να είμαι, η τράπεζα θα ελέγξει αν μπορώ να πληρώνω πρόσθετη δόση για να δει αν και πόσο ρίσκο έχει δίνοντάς μου το δεύτερο δάνειο.

Μην με ρωτήσετε που το επιβεβαίωσα, λόγω της δουλειάς μου έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με IT και Διευθύνσεις Οργάνωσης σε αρκετές Τράπεζες.

papdoux
16-07-08, 16:57
Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα όπως ο Λευκός Τειρεσίας. Η κάθε τράπεζα έχει στοιχεία για τους πελάτες της και είναι υποχρεωμένη να δίνει μόνο στοιχεία για τους κακοπληρωτές στον Τειρεσία και μόνο τα συγκεκριμένα που ανέφερα. Διαφορετικά θα υπήρχε η δυνατότητα στοχευμένων χορηγήσεων που αντιτίθενται και στους νόμους της αγοράς και στα συμφέροντα των τραπεζών οι οποίες διαφυλάττουν τους καλοπληρωτές σαν κόρη οφθαλμού. Το άρθρο ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό λέει. Ότι δεν υπάρχει. Το τι σχεδιάζει κάτι χαίρω πολύ... σχεδιάζουμε αποίκηση του Άρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γίνει (εκτός αν μιλάς με τον Λιακόπουλο).

Ο μόνος τρόπος να βρει κάποιος τι χρωστάει είναι να ζητήσει τα στοιχεία του από την τράπεζά του. Αυτή θα του τα δώσει όλα. Αν έχει δουλειές με 10 τράπεζες θα πάει σε 10. Απλό και κατανοητό.
παλι κανεις λαθος. :lol:

vasper
16-07-08, 16:58
Κανεις λαθος. Υπαρχει λευκος και μαυρος τειρεσιας και τα καταγραφει ολα. Απο τη στιγμη που γινεσαι δανειοληπτης, εισαι και καταγεγραμμενος. Ξερει τα δανεια σου, τις πιστωτικες σου, τις δοσεις σου.

Κάθε τράπεζα έχει το δικό της σύστημα καταγραφής δανειοληπτών από τα 4-5 που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Πολλοί μπερδεύουν αυτά τα 5 συστήματα με κεντρική βάση. Ποσά ειδικά δεν πάνε σε κανέναν άλλο πλην της ίδιας της τράπεζας. Απλά δεν πάνε.

Οι τράπεζες μεταξύ τους μπορούν αν θέλουν να ανταλλάξουν στοιχεία αλλά όχι με κάποιο κεντρικό σύστημα. Για αυτό και όταν υποβάλλεται αίτηση δανείου συνοδεύεται από μία βεβαίωση ότι δεν υπάρχει δάνειο από άλλη τράπεζα. Γιατί απλά δεν είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να πουν σε άλλη τράπεζα στοιχεία δανειολήπτη ούτε για διασταύρωση.

papdoux
16-07-08, 17:00
Μάλιστα κατά την γνώμη μου αυτό αν και καλό για τις τράπεζες και έτσι ίσως να είναι περισσότερο προσεκτικές όταν δίνουν δάνεια, ειδικά σε καταχρεωμένους, είναι όμως πολύ άσχημο. Γιατί κάτι το οποίο θεωρείται (τραπεζικό) απόρρητο και μόνο ένας εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την άρση του, να το έχει ο οποιοσδήποτε τραπεζικός υπάλληλος άπλετα και αβίαστα στα δάκτυλά του (για τον καθένα μας).

Νομικά αυτό στέκει άραγε;
Νομικα στεκει λογω των απορρητων. Κανενας δεν εχει δικαιωμα να δει τα στοιχεια σου χωρις την αδεια σου. Αυτο που γινεται ειναι οταν πας για καποια πιστωτικη συναλλαγη, υπογραφης και αδειοδοτηση της τραπεζας να δει τα στοιχεια σου. Ειναι μεσα στα χαρτια που υπογραφεις.

vagskarm
16-07-08, 17:03
Νομικα στεκει λογω των απορρητων. Κανενας δεν εχει δικαιωμα να δει τα στοιχεια σου χωρις την αδεια σου. Αυτο που γινεται ειναι οταν πας για καποια πιστωτικη συναλλαγη, υπογραφης και αδειοδοτηση της τραπεζας να δει τα στοιχεια σου. Ειναι μεσα στα χαρτια που υπογραφεις.

Και τα στοιχεία σου δεν τα βλέπει ο οποιοσδήποτε υπάλληλος της Τράπεζας. Υπάρχουν εξουσιοδοτημένα συγκεκριμένα άτομα για τέτοιους ελέγχους.

stp
16-07-08, 18:10
Για να ξεκαθαρίσει το θέμα όσον αφορά στο τι υπάρχει μέσα στον Τειρεσία και τι όχι και να μην λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του (που συμβαίνει συχνότατα)

από
http://www.tiresias.gr/




Στο Σύστημα Συγκέντρωσης Κινδύνων καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις, των οποίων ο ετήσιος κύκλος δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ("μικρές επιχειρήσεις") και σε εταιρικές κάρτες όπως και στην εξέλιξή τους στο χρόνο (περιέχονται ενήμερες οφειλές, οφειλές σε καθυστέρηση κτλ.). Στο πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας του ΣΣΚ εξασφαλίζεται η ομαλή συλλογή των στοιχείων από τους φορείς (τράπεζες ή εταιρείες που στέλνουν σχετικά στοιχεία στην Τειρεσίας ΑΕ), ο έλεγχος πληρότητας, καθώς και η διάθεση των επεξεργασμένων πληροφοριών.
Η διαβίβαση προς την Τειρεσίας ΑΕ και η επεξεργασία από αυτή των δεδομένων συγκέντρωσης κινδύνων γίνεται με συγκατάθεση των πιστούχων, των φυσικών προσώπων-φορέων ατομικών επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων-εγγυητών των χορηγήσεων οι οποίοι διατηρούν δικαίωμα ανάκλησης αυτής. Η πληροφορία της ανάκλησης της αρχικά χορηγηθείσας συγκατάθεσης τηρείται στο αρχείο μη μεταδιδομένων πληροφοριών για 12 μήνες και η πρόσβαση στο αρχείο αυτό πραγματοποιείται με τη συγκατάθεση του πιστούχου. Εφόσον υπάρχει ανάκληση, εμφανίζεται σχετική ένδειξη η οποία αξιολογείται από την τράπεζα.



και

επίσης


Στο Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν στην οικονομική συμπεριφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, πλειστηριασμοί, πτωχεύσεις) με σκοπό τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητας των πελατών (υφισταμένων και υποψήφιων) των Τραπεζών.


άρα ο τειρεσίας έχει ΔΥΟ συστήματα
το ένα καταγράφει τους "κακοπληρωτές"

και το άλλο τα δάνεια/κάρτες --- διαχρονικά ..

aroutis
17-07-08, 04:00
Μόλις τώρα επιβεβαίωσα (άμεσα όχι έμμεσα) ότι υπάρχει και ο "Λευκός". Απλά από κάθε τράπεζα έχουν πρόσβαση μόνο συγκεκριμένα άτομα (λογικά από credit risk τμήματα και όχι όποιος νάναι) και με συγκεκριμένους κωδικούς. Εγινε για να ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα ακόμη και των καλοπληρωτών. Δηλαδή, είμαι μεν καλοπληρωτής, αλλά έχω ένα δάνειο 200.000 και μία δόση 1.500 για τα επόμενα 15 χρόνια. Μπορεί μια άλλη Τράπεζα να μου δώσει δάνειο άλλες 150.000 ευρώ ? Ακόμη και καλοπληρωτής να είμαι, η τράπεζα θα ελέγξει αν μπορώ να πληρώνω πρόσθετη δόση για να δει αν και πόσο ρίσκο έχει δίνοντάς μου το δεύτερο δάνειο.

Μην με ρωτήσετε που το επιβεβαίωσα, λόγω της δουλειάς μου έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με IT και Διευθύνσεις Οργάνωσης σε αρκετές Τράπεζες.
(sarcasm mode)
Ελα βρε... αυτά δεν γινονται... αφού επιφανή στελέχη του forum σου λενε οτι αυτά δεν υπάρχουν, ποιος εισαι σύ που θα πεις .. ή ακόμα καλύτερα οι τραπεζικοί :evil: οτι υπάρχει White list τειρεσία... !! (sarcasm mode off)

Εννοειται οτι ισχύουν. Οποιος επιμένει να αρνείται γινεται τουλάχιστον γραφικός , επιτελους ας σταματήσουν αυτοί που ΔΕΝ έχουν άμεση σχέση με μηχανογραφικά συστήματα τραπεζών ή με τα τμήματα οργάνωσης των και ας ακουσουν άτομα σαν πχ τον vagskarm... καλά τα λέει.:oneup:

........Auto merged post: aroutis πρόσθεσε 2 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα αργότερα ........


άρα ο τειρεσίας έχει ΔΥΟ συστήματα
το ένα καταγράφει τους "κακοπληρωτές"

και το άλλο τα δάνεια/κάρτες --- διαχρονικά ..Φιλε stp, για την ακρίβεια υπάρχει το white list και το black list. Στο black list μπαίνουν αυτοί που έχουν προβλήματα στις πληρωμές τους ενώ στο white list, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οσοι παίρνουν κάποιο τραπεζικό προϊόν για να παρακολουθείται η πιστολιπτική τους ικανότητα.

Αυτό το δεύτερο για να γίνει υπάρχουν --προφανώς-- κάποια στοιχεία που δίνονται.

Επιτέλους ας τελειώνει αυτή η συζήτηση (δεν παει προς εσένα προφανώς αυτό...).

........Auto merged post: aroutis πρόσθεσε 1 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Και τα στοιχεία σου δεν τα βλέπει ο οποιοσδήποτε υπάλληλος της Τράπεζας. Υπάρχουν εξουσιοδοτημένα συγκεκριμένα άτομα για τέτοιους ελέγχους.Φυσικά και οχι, πρόσβαση στα στοιχεία του Τειρεσία έχουν συγκεκριμένα άτομα (credit officers) οι οποίοι εχουν επιφορτιστει μεταξύ άλλων με τον έλεγχο πιστολιπτικης ικανότητας.

........Auto merged post: aroutis πρόσθεσε 7 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Κάθε τράπεζα έχει το δικό της σύστημα καταγραφής δανειοληπτών από τα 4-5 που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Πολλοί μπερδεύουν αυτά τα 5 συστήματα με κεντρική βάση. Ποσά ειδικά δεν πάνε σε κανέναν άλλο πλην της ίδιας της τράπεζας. Απλά δεν πάνε.

Οι τράπεζες μεταξύ τους μπορούν αν θέλουν να ανταλλάξουν στοιχεία αλλά όχι με κάποιο κεντρικό σύστημα. Για αυτό και όταν υποβάλλεται αίτηση δανείου συνοδεύεται από μία βεβαίωση ότι δεν υπάρχει δάνειο από άλλη τράπεζα. Γιατί απλά δεν είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να πουν σε άλλη τράπεζα στοιχεία δανειολήπτη ούτε για διασταύρωση.Εσυ απλά δεν γνωρίζεις γιατι μιλάς αλλά μιλας. Τυπικός Ελληναράς.

Μη μασας, συνέχισε, απλά ευχομαι να σε διαβάζουν μερικοί. Οn a second thought, συνέχισε, θα δώσω το link σε μερικούς φίλους τραπεζικούς που έχω, να γελάσουν με τη παρτη σου.!:rofl:

vasper
17-07-08, 13:58
Εσυ απλά δεν γνωρίζεις γιατι μιλάς αλλά μιλας. Τυπικός Ελληναράς.

Μη μασας, συνέχισε, απλά ευχομαι να σε διαβάζουν μερικοί. Οn a second thought, συνέχισε, θα δώσω το link σε μερικούς φίλους τραπεζικούς που έχω, να γελάσουν με τη παρτη σου.!:rofl:

Το σύστημα Τειρεσίας το γνωρίζω. Που το δικό σου πρόβλημα; Εσύ δεν γνωρίζεις αλλά μιλάς μόνο για να μιλάς. Τυπικός Ελληναράς.

Οι τράπεζες απλά δεν δίνουν σε κανένα κεντρικό σύστημα (διατραπεζικό) πληροφορίες τύπου white list.

stp
17-07-08, 14:03
Το σύστημα Τειρεσίας το γνωρίζω. Που το δικό σου πρόβλημα; Εσύ δεν γνωρίζεις αλλά μιλάς μόνο για να μιλάς. Τυπικός Ελληναράς.

Οι τράπεζες απλά δεν δίνουν σε κανένα κεντρικό σύστημα (διατραπεζικό) πληροφορίες τύπου white list.


Καλά μας δουλεύεις ? --- τι επιμένεις ?? Τη μπαίνεις και στον άλλο που έχει δίκιο !!!

Αφού το γράφει ΞΕΚΑΘΑΡΑ το σιτε του τειρεσία !!!!!!!

http://www.tiresias.gr/



Στο Σύστημα Συγκέντρωσης Κινδύνων καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης και πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις, των οποίων ο ετήσιος κύκλος δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ("μικρές επιχειρήσεις") και σε εταιρικές κάρτες όπως και στην εξέλιξή τους στο χρόνο (περιέχονται ενήμερες οφειλές, οφειλές σε καθυστέρηση κτλ.). Στο πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας του ΣΣΚ εξασφαλίζεται η ομαλή συλλογή των στοιχείων από τους φορείς (τράπεζες ή εταιρείες που στέλνουν σχετικά στοιχεία στην Τειρεσίας ΑΕ), ο έλεγχος πληρότητας, καθώς και η διάθεση των επεξεργασμένων πληροφοριών.

Αλλά βέβαια --- Η ημιμάθεια είναι χειρότερη άπο την αμάθεια.

vagskarm
17-07-08, 14:07
vasper μην επιμένεις :cool:

sonic
17-07-08, 14:09
To white list δεν συμφέρει τις τράπεζες ρε παιδιά γιατι:

α) θα είναι υποχρεωμένες να μην δίνουν δάνεια και κάρτες σε πρόσωπα που ήδη έχουν, ενώ τώρα δεν μπορούν να το ελέγξουν
β) θα έχουν πρόσβαση άλλες τράπεζες στο πελατολόγιο τους, με ότι συνεπάγεται αυτό

Ο Τειρεσίας αναφέρε όσο τον είχα χρησιμοποιήσει και ποσά, για υποθήκες σίγουρα για κάρτες/δάνεια δεν θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής.

stp
17-07-08, 14:17
To white list δεν συμφέρει τις τράπεζες ρε παιδιά γιατι:

α) θα είναι υποχρεωμένες να μην δίνουν δάνεια και κάρτες σε πρόσωπα που ήδη έχουν, ενώ τώρα δεν μπορούν να το ελέγξουν
β) θα έχουν πρόσβαση άλλες τράπεζες στο πελατολόγιο τους, με ότι συνεπάγεται αυτό

Ο Τειρεσίας αναφέρε όσο τον είχα χρησιμοποιήσει και ποσά, για υποθήκες σίγουρα για κάρτες/δάνεια δεν θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής.

δες το σιτε του --- αφού το γράφει ξεκάθαρα

sonic
17-07-08, 14:23
Μιλάει για κίνδυνο, δεν έχει να κάνει με whitelist. Μπορεί να το έχουν αλλάξει, δεν ξέρω, αλλά σας λέω κάτι που είναι λογικό.

Αν η Πειραιώς βρει από την whitelist ποιοί έχουν Master card στην Αλφά, και φτιάξει ένα προϊον μεταφοράς υπολοίπου στην δικιά της μπορεί να τους πουλήσει στοχευμένα προϊόντα. Θα άφηνε η Αλφα και κάθε Αλφα να της πάρουν τους πελάτες;

vasper
17-07-08, 14:36
@stp, vagskarm, Άλλος ο κίνδυνος από υπερδανεισμό και άλλο το white list. Το σύστημα συγκέντρωσης κινδύνων δεν αφορά όλα τα προϊόντα ανεξαιρέτως. Αφορά μόνο όσους έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά και ταυτόχρονα χρωστάνε και σε κάρτες και λοιπά δάνεια ή το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει την εύκολη αποπληρωμή. Είναι σύστημα που δουλεύει με flags κινδύνου και όχι με αντιγραφή στοιχείων δανειοληπτών χωρίς κανένα κριτήριο όπως επιμένετε. Μάλιστα αυτό το σύστημα είναι σε μεγάλο κομμάτι του ανενεργό (ειδικά σε σχέση με μικρούς λογαριασμούς) γιατί οι περισσότερες τράπεζες αρνούνται να στείλουν πολλά στοιχεία.

Επαναλαμβάνω τέλος ότι τα στοιχεία του Τειρεσία είναι μόνο για διασταύρωση. Δεν μπορούν τράπεζες να κάνουν μαζικές ανακλήσεις δεδομένων. Μόνο διασταυρώσεις για συγκεκριμένα άτομα. Οπότε ακόμα και το σύστημα συγκέντρωσης κινδύνων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοχευμένα προϊόντα.

stp
17-07-08, 14:37
Μιλάει για κίνδυνο, δεν έχει να κάνει με whitelist. Μπορεί να το έχουν αλλάξει, δεν ξέρω, αλλά σας λέω κάτι που είναι λογικό.

Αν η Πειραιώς βρει από την whitelist ποιοί έχουν Master card στην Αλφά, και φτιάξει ένα προϊον μεταφοράς υπολοίπου στην δικιά της μπορεί να τους πουλήσει στοχευμένα προϊόντα. Θα άφηνε η Αλφα και κάθε Αλφα να της πάρουν τους πελάτες;

Δηλαδή που γράφει για black list το σίτε ? -- με τη λογική αυτή ούτε black list δεν υπάρχει αφού ονομάζεται "σύστημα οικονομοικής συμπεριφοράς" http://www.tiresias.gr/SOS/index.html
έτσι και το

Μπορεί να φαίνεται λογικό αυτό που λες, δεν παύει όμως να μην ισχύει

vagskarm
17-07-08, 14:38
vasper, άπαξ και χρησιμοποιήσεις δανειακό προϊόν, αυτόματα μπαίνεις κι εκεί, οπότε αν ζητήσεις και από αλλού δάνειο τσεκάρουν. Αν θες γίνεται και για καλό μας, υπό την έννοια ότι δεν θα σου δώσει ένα δάνειο μία τράπεζα, όταν δει ότι είσαι καλοπληρωτής μεν αλλά φουλ από δόσεις σε άλλες τράπεζες.

contime
17-07-08, 14:42
Γιατι δε στελενετε ενα mail στον Τειρεσια, να ρωτησετε... Μονο απο κει θα λαβετε εγκυρη απαντηση.

stp
17-07-08, 14:49
vasper, άπαξ και χρησιμοποιήσεις δανειακό προϊόν, αυτόματα μπαίνεις κι εκεί, οπότε αν ζητήσεις και από αλλού δάνειο τσεκάρουν. Αν θες γίνεται και για καλό μας, υπό την έννοια ότι δεν θα σου δώσει ένα δάνειο μία τράπεζα, όταν δει ότι είσαι καλοπληρωτής μεν αλλά φουλ από δόσεις σε άλλες τράπεζες.

δεν είναι αυτόματο --- μπορείς να πεις ότι εγώ δεν θέλω να φαίνομαι ούτε στο μαύρο ούτε στον άσπρο --- απλώς θα αναγράφεται αυτό δίπλα στο όνομά σου

http://www.tiresias.gr/office/index.html


Διαδικασία μη εμφάνισης στοιχείων οκονομικής συμπεριφοράς

Οποιοσδήποτε (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν επιθυμεί την εμφάνιση των στοιχείων οικονομικής συμπεριφοράς του, που τηρούνται στο Αρχείο της Τειρεσίας ΑΕ, μπορεί να ζητήσει, με σχετική αίτηση στο Γραφείο Εξυπηρέτησης (http://www.tiresias.gr/contact/index.html), τη μη μετάδοση των δεδομένων αυτών.
Με την ικανοποίηση του αιτήματός του στη θέση των δεδομένων στο Αρχείο αναγράφεται: «δεν επιθυμεί την αναγραφή δεδομένων που τον αφορούν».




Γιατι δε στελενετε ενα mail στον Τειρεσια, να ρωτησετε... Μονο απο κει θα λαβετε εγκυρη απαντηση.
αφού υπάρχει σιτε !

vasper
17-07-08, 14:59
Όχι μόνο δεν είναι αυτόματο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπει κάποιος στο σύστημα (σίγουρο είναι μόνο με την καταγγελία σύμβασης). Για να μπει κάποιος πρέπει να μπει ένα λεγόμενο flag από τις υπηρεσίες της τράπεζας που ελέγχουν τους κινδύνους και φυσικά η τράπεζα να στέλνει τα στοιχεία αυτά. Υπάρχουν πολλές τράπεζες που δεν το κάνουν και στέλνουν μόνο τις καταγγελίες (σύστημα ΣΟΣ).

Zer0c00L
17-07-08, 15:16
παιδια τσαμπα τσακωνεστε στην σελιδα τους ολα τα αναλυουν μια χαρα.

κραταει αρχειο και για τους "κακοπληρωτες" και για τους "καλοπληρωτες" κοινως "blacklist" & "whitelist"

π.χ εγω ειμαι καλοπληρωτης αλλα επειδη εχω "στεγαστικο δανειο εν ισχυ" δεν μπορω να κανω καμια αλλη συναλλαγη με τραπεζα (οταν ζητησα το αρνηθηκαν και για την αιτιολογια μου ειπαν να μιλησω με το αρμοδιο τμημα της τραπεζας το οποιο μου ειπε να μιλησω με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και φανταστητε ειμαι και πελατης της τραπεζας και το δανειο το εχω παρει απο αυτην).

αγορες π.χ μονο με μετρητα δεν δεχονται δοσεις η πιστωτικη καρτα η δανειο.

gkimonas
17-07-08, 15:45
Λοιπόν επειδή γράφετε ό,τι θέλετε νομίζω, αύριο θα γράψω όλη την αλήθεια για τον Τειρεσία για να μαθαίνετε.:whistle:

Ουφ πια.:p

Zer0c00L
17-07-08, 15:47
Λοιπόν επειδή γράφετε ό,τι θέλετε νομίζω, αύριο θα γράψω όλη την αλήθεια για τον Τειρεσία για να μαθαίνετε.:whistle:

Ουφ πια.:p

ολα εδω ειναι http://www.tiresias.gr/index.html

gkimonas
17-07-08, 15:48
ολα εδω ειναι http://www.tiresias.gr/index.html

Εγώ θα σου μιλήσω για την πλευρά της χρήσης του Τειρεσία χωρίς να μιλήσω για λεπτομέρειες που δεν πρέπει.;)

etsouk2000
17-07-08, 16:06
παιδια τσαμπα τσακωνεστε στην σελιδα τους ολα τα αναλυουν μια χαρα.

κραταει αρχειο και για τους "κακοπληρωτες" και για τους "καλοπληρωτες" κοινως "blacklist" & "whitelist"

π.χ εγω ειμαι καλοπληρωτης αλλα επειδη εχω "στεγαστικο δανειο εν ισχυ" δεν μπορω να κανω καμια αλλη συναλλαγη με τραπεζα (οταν ζητησα το αρνηθηκαν και για την αιτιολογια μου ειπαν να μιλησω με το αρμοδιο τμημα της τραπεζας το οποιο μου ειπε να μιλησω με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και φανταστητε ειμαι και πελατης της τραπεζας και το δανειο το εχω παρει απο αυτην).

αγορες π.χ μονο με μετρητα δεν δεχονται δοσεις η πιστωτικη καρτα η δανειο.

Επειδη εχεις ενα στεγαστικο δανειο δεν μπορεις να εχεις πιστωτικη καρτα;;; Θα μας τρελανεις;; :stunned:

Zer0c00L
17-07-08, 16:17
Επειδη εχεις ενα στεγαστικο δανειο δεν μπορεις να εχεις πιστωτικη καρτα;;; Θα μας τρελανεις;; :stunned:

το στεγαστικο δανειο ειναι του ποσου 100.000 ευρω για καμποσα χρονια (η δοση ειναι ενας μισθος βασικος περιπου)

οσο αφορα το θεμα πιστωτικης/αγορας με δοσεις κτλ οσο και να ειναι απιστευτο δεν γινεται

και το εχω δοκιμασει και απο την ιδια τραπεζα (που ειμαι απο τους καλους πελατες) αλλα και απο αλλου.

δεν μπορω να κανω καμια αγορα με δοσεις παρα μονο μετρητα εκτος αν ξοφλησω το στεγαστικο δανειο και περιμενω λιγο χρονο ωστε να βγω απο την οποια λιστα ειμαι.

αυτο το ειπαν και απο την τραπεζα και απο τον τηρεσια.

δεν το λεω εγω.

ξερεις ποσο θα ηθελα να μπορω να αγορασω με δοσεις για να παρω νεο υπολογιστη/φορητο και το ps3 με την TFT σκαρλετ που θελω αλλα δυστυχως πρεπει να εχω τα μετρητα.

οι μοναδικες καρτες που εχω ειναι η χρεωστικη/αναληψης του λογαριασμου που εχω στην τραπεζα και την χρησιμοποιω για τις συναλλαγες μεσω διαδικτυου.

και η VISA που πληρωνω το δανειο και αντιστοιχει σε αυτο.

sonic
17-07-08, 16:18
Μάλλον έχει μπερδευτεί ο zerocool, ενδοτραπεζικά ξέρουν τι κάνεις χωρις την βοήθεια του Τειρεσία.

etsouk2000
17-07-08, 16:21
το στεγαστικο δανειο ειναι του ποσου 100.000 ευρω για καμποσα χρονια (η δοση ειναι ενας μισθος βασικος περιπου)

οσο αφορα το θεμα πιστωτικης/αγορας με δοσεις κτλ οσο και να ειναι απιστευτο δεν γινεται

και το εχω δοκιμασει και απο την ιδια τραπεζα (που ειμαι απο τους καλους πελατες) αλλα και απο αλλου.

δεν μπορω να κανω καμια αγορα με δοσεις παρα μονο μετρητα εκτος αν ξοφλησω το στεγαστικο δανειο και περιμενω λιγο χρονο ωστε να βγω απο την οποια λιστα ειμαι.

αυτο το ειπαν και απο την τραπεζα και απο τον τηρεσια.

δεν το λεω εγω.

ξερεις ποσο θα ηθελα να μπορω να αγορασω με δοσεις για να παρω νεο υπολογιστη/φορητο και το ps3 με την TFT σκαρλετ που θελω αλλα δυστυχως πρεπει να εχω τα μετρητα.

Δηλαδη συγγνωμη, εγω δεν εχω ακομα στεγαστικο δανειο, αλλα εχω 10 πιστωτικες καρτες με φυσιολογικη κινηση καποιες απο αυτες, με καθολου κινηση οι υπολοιπες. Αν αυριο παω να παρω στεγαστικο δανειο θα μου πουνε "ή δεν παιρνεις δανειο και κρατας τις καρτες ή παιρνεις δανειο και κλεινεις τις καρτες";; Ειναι δυνατον;;;;; Ποια τραπεζα σου τα λεει αυτα;; Ποια τραπεζα δεν σε θελει για πελατη της πολλαπλως;;;

Zer0c00L
17-07-08, 16:21
Μάλλον έχει μπερδευτεί ο zerocool, ενδοτραπεζικά ξέρουν τι κάνεις χωρις την βοήθεια του Τειρεσία.

γιατι τοτε απο αλλη τραπεζα ειπαν το ιδιο να μιλησω με τον τηρεσια.

και μονο η τραπεζα μου ειπε τον λογο αλλα και να μιλησω με τον τηρεσια προς αποδειξη.

ε? για πες μου μιας και λες οτι δεν τα καταλαβα.

ονομα τραπεζας που ζηταει ο φιλος για "ευνοητους λογους" δεν μπορω να το πω αλλα αμα θελει ας κανει την ερωτηση σε τηρεσια και τραπεζες να δει τι θα του πουν.

εγω εχω ολες τις απαντησεις και απο την τραπεζα μου.
και απο τον τηρεσια.
και απο αλλες τραπεζες που ποτε δεν ειχε σχεση κανενα μελος της οικογενειας μου.

με ταυτοτητα και εκκαθαριστικο εφοριας το οποιο καλυπτει το ποσο του δανεισμου η της καρτας.

και αγοραζω οτι θελω με μετρητα.

etsouk2000
17-07-08, 16:26
και η VISA που πληρωνω το δανειο και αντιστοιχει σε αυτο.

Τωρα το συμπληρωσες αυτο. Ε αρα εχεις πιστωτικη καρτα βρε καλε μου! Τι μας λες οτι δεν εχεις;;;
Και δηλαδη λες οτι πηγες σε αλλη τραπεζα Β (διαφορετικη απο την τραπεζα Α στην οποια εχεις το δανειο) να ζητησεις κι αλλη πιστωτικη καρτα και σε απερριψαν (επειδη εχεις το δανειο της τραπεζας Α);;; Ειναι δυνατον;;

........Auto merged post: etsouk2000 πρόσθεσε 3 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα αργότερα ........


γιατι τοτε απο αλλη τραπεζα ειπαν το ιδιο να μιλησω με τον τηρεσια.

και μονο η τραπεζα μου ειπε τον λογο αλλα και να μιλησω με τον τηρεσια προς αποδειξη.

ε? για πες μου μιας και λες οτι δεν τα καταλαβα.

ονομα τραπεζας που ζηταει ο φιλος για "ευνοητους λογους" δεν μπορω να το πω αλλα αμα θελει ας κανει την ερωτηση σε τηρεσια και τραπεζες να δει τι θα του πουν.

εγω εχω ολες τις απαντησεις και απο την τραπεζα μου.
και απο τον τηρεσια.
και απο αλλες τραπεζες που ποτε δεν ειχε σχεση κανενα μελος της οικογενειας μου.

με ταυτοτητα και εκκαθαριστικο εφοριας το οποιο καλυπτει το ποσο του δανεισμου η της καρτας.

και αγοραζω οτι θελω με μετρητα.

Τι εισοδημα δηλωνεις πια και σε δυσκολευουν τοσο να σου δωσουν πιστωση και καρτες;;; 1000 ευρω το χρονο;;;

Zer0c00L
17-07-08, 16:31
Τωρα το συμπληρωσες αυτο. Ε αρα εχεις πιστωτικη καρτα βρε καλε μου! Τι μας λες οτι δεν εχεις;;;
Και δηλαδη λες οτι πηγες σε αλλη τραπεζα Β (διαφορετικη απο την τραπεζα Α στην οποια εχεις το δανειο) να ζητησεις κι αλλη πιστωτικη καρτα και σε απερριψαν (επειδη εχεις το δανειο της τραπεζας Α);;; Ειναι δυνατον;;

ναι να με συγχωρεις το συμπληρωσα μετα.

ναι εχω το στεγαστικο δανειο της Α τραπεζας που αντιστοιχει με μια πιστωτικη καρτα (η οποια ειναι μονο για την δοση του δανειου για οτιδηποτε αλλο απαιτει εγκριση πρωτα)

και εχω και μια χρεωστικη καρτα παλι της Α τραπεζας που αντιστοιχει στον προσωπικο μου λογαριασμο.

και πηγα σε μια Β τραπεζα που συνεργαζεται μια αλυσιδα ηλεκτρονικων/ηλεκτρικων ειδων να αγορασω με δοσεις κατι που το ΚΑΛΥΠΤΩ ανετα με το εκκαθαριστικο της εφοριας κτλ.

και δεν εγκριθηκε.

εκανα ενα πειραμα μετα σε μια Γ τραπεζα ενα αιτημα για δανειο 1500 ευρω η 3000 ευρω η μια καρτα με αυτη την δυνατοτητα παλι δεν εγκριθηκε.

για πεσμου εσυ τι συμβαινει.

........Auto merged post: Zer0c00L πρόσθεσε 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Τωρα το συμπληρωσες αυτο. Ε αρα εχεις πιστωτικη καρτα βρε καλε μου! Τι μας λες οτι δεν εχεις;;;
Και δηλαδη λες οτι πηγες σε αλλη τραπεζα Β (διαφορετικη απο την τραπεζα Α στην οποια εχεις το δανειο) να ζητησεις κι αλλη πιστωτικη καρτα και σε απερριψαν (επειδη εχεις το δανειο της τραπεζας Α);;; Ειναι δυνατον;;

........Auto merged post: etsouk2000 πρόσθεσε 3 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα αργότερα ........



Τι εισοδημα δηλωνεις πια και σε δυσκολευουν τοσο να σου δωσουν πιστωση και καρτες;;; 1000 ευρω το χρονο;;;

θα ελεγα ετσι χοντρικα βαλε αλλο ενα ΜΗΔΕΝΙΚΟ ακομα στο ποσο που λες.

το οποιο ποσο ειναι Χ 3 αφου ειμαστε τρια μελη στην οικογενεια.

εγω , η μανα μου , η κοπελια μου

με αναγκαζουν να βαλω "φεσι" η στην μανα η στην κοπελα που εγω δεν το κανω.

αμα εχω μετρητα παω και αγοραζω οτι θελω.

aroutis
17-07-08, 17:29
Θα περιμενα να έχει τελειώσει η συζήτηση..

@etsouk2000 :
Και δηλαδη λες οτι πηγες σε αλλη τραπεζα Β (διαφορετικη απο την τραπεζα Α στην οποια εχεις το δανειο) να ζητησεις κι αλλη πιστωτικη καρτα και σε απερριψαν (επειδη εχεις το δανειο της τραπεζας Α);;; Ειναι δυνατον;;Φυσικά και ειναι δυνατόν. Η όλη λειτουργία του Τειρεσία ακριβώς αυτό εξυπηρετεί.
Μάλιστα, φαντάσου ότι νομίζω οτι από τα μέσα του 2007 ειχε δωθεί directive προς όλες τις τράπεζες να χρησιμοποιουν υποχρεωτικά τον Τειρεσία με σκοπό να σταματήσει ο υπερδανεισμός. Δηλ. το να δίνονται δάνεια σε ανθρώπους που στη πραγματικότητα η πιστοληπτική τους ικανότητα δεν το επιτρέπει.

@sonic, καθόλου δεν έχει μπερδευτεί ο Zerocool. Αντίθετα μεγάλο μπέρδεμα υπάρχει στο thread...
Η κάθε Τράπεζα φυσικά και γνωρίζει την εικόνα του κάθε της πελάτη (position) ανα πάσα στιγμή. Αυτό που δεν γνωρίζει αν δεν ανατρέξει σε συστήματα σαν τον Τειρεσία ειναι αυτά που συζητάμε..


Όχι μόνο δεν είναι αυτόματο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπει κάποιος στο σύστημα (σίγουρο είναι μόνο με την καταγγελία σύμβασης). Για να μπει κάποιος πρέπει να μπει ένα λεγόμενο flag από τις υπηρεσίες της τράπεζας που ελέγχουν τους κινδύνους και φυσικά η τράπεζα να στέλνει τα στοιχεία αυτά. Υπάρχουν πολλές τράπεζες που δεν το κάνουν και στέλνουν μόνο τις καταγγελίες (σύστημα ΣΟΣ).Το υπογραμμισμένο αφορά στο black list. Εμεις συζητάμε το white list. Να υποθέσω οτι δεν καταλαβαίνεις την υπαρξη της λευκής λίστας Τειρεσία; Δεν εξηγείται διαφορετικά.


δεν είναι αυτόματο --- μπορείς να πεις ότι εγώ δεν θέλω να φαίνομαι ούτε στο μαύρο ούτε στον άσπρο --- απλώς θα αναγράφεται αυτό δίπλα στο όνομά σουΣωστός, αλλά φυσικά αυτό εχει αντίστοιχες συνέπειες κατά την εγκριτική διαδικασία...

stp
17-07-08, 17:52
Σωστός, αλλά φυσικά αυτό εχει αντίστοιχες συνέπειες κατά την εγκριτική διαδικασία...

Προφανώς !!!

πάντως η θεωρία είναι ότι μέσω του Τειρεσία (άσπρου και μαύρου) η κάθε τράπεζα θα μπορεί να αξιολογεί καλύτερα τον πελάτη της και την ιστορία του και θα του "μειώνει" τα επιτόκια --- δηλαδή π.χ. αν για τα προηγούμενα 5-10 χρόνια είσαι συνεπής στις πληρωμές η τράπεζα χρειάζεται να βάζει λιγότερα χρήματα στην άκρη για τυχόν επισφάλειες και ως εκ τούτου να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια

τώρα στην πράξη --- στην Αμερική τα είχαν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά και δίναν στεγαστικό σε όποιον έμπαινε και κατά προσωπική δήλωση εισοδήματος !!!!

aroutis
17-07-08, 18:35
@stp,
for the record, υπάρχουν συστήματα risk assesment για αυτή τη δουλειά, υπάρχουν επίσεις διαδικασίες scoring που θα μου επιτρέψεις να μην επεκταθώ.
Το όλο concept ειναι η συμπεριφορά του πελάτη κατά τη χρήση των προϊόντων του στη διαρκεια του χρόνου, και βάση κάποιων διαδικασιών να μπορεί η Τράπεζα να βγάλει συμπέρασμα για το κατά πόσο ο πελάτης ειναι "αξιόπιστος".
Φυσικά αυτά τα συστήματα ειναι τοπικά και τηρούνται σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά , κοινώς δεν μιλάμε εδώ για τον Τειρεσία. ;)

vasper
17-07-08, 18:46
Το υπογραμμισμένο αφορά στο black list.

Το γράφω από κάτω. Είναι το σύστημα ΣΟΣ.



Εμεις συζητάμε το white list. Να υποθέσω οτι δεν καταλαβαίνεις την υπαρξη της λευκής λίστας Τειρεσία; Δεν εξηγείται διαφορετικά.


Από την στιγμή που δεν συντηρείται από όλους δεν υφίσταται. Δηλαδή αν η βάση εκτίμησης κινδύνων δεν είναι πλήρης, απλά δεν υπάρχει white list. Για αυτό και τα δικαιολογητικά για να πάρεις δάνειο (ότι δεν έχεις πάρει από αλλού). Γιατί η πιθανότητα να είσαι στο σύστημα συγκέντρωσης κινδύνων ακόμα και αν έχεις πάρει κάποιο δάνειο ή πιστωτική κάρτα είναι πολύ μικρή. Μεγαλώνει όσο μεγαλύτερο είναι το δάνειο που έχεις πάρει ή περισσότερα τα προϊόντα από την ίδια τράπεζα. Αλλά white list δεν είναι. Μακάρι βέβαια να ήταν, αλλά δεν είναι.

Το πρόβλημα συντήρησης ενός τέτοιου συστήματος, είναι τα ετερογενή συστήματα που χρησιμοποιούνται (4-5) από τις τράπεζες καθώς και οι πολιτικές κάθε τράπεζας μαζί με μια... έμφυτη παράνοια που τους πιάνει για την ασφάλεια δεδομένων. Μόνο το σύστημα ΣΟΣ στην ουσία έχει αρκετή πληροφορία ώστε να θεωρείται αξιόπιστο.

stp
17-07-08, 19:22
@stp,
for the record, υπάρχουν συστήματα risk assesment για αυτή τη δουλειά, υπάρχουν επίσεις διαδικασίες scoring που θα μου επιτρέψεις να μην επεκταθώ.
Το όλο concept ειναι η συμπεριφορά του πελάτη κατά τη χρήση των προϊόντων του στη διαρκεια του χρόνου, και βάση κάποιων διαδικασιών να μπορεί η Τράπεζα να βγάλει συμπέρασμα για το κατά πόσο ο πελάτης ειναι "αξιόπιστος".
Φυσικά αυτά τα συστήματα ειναι τοπικά και τηρούνται σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά , κοινώς δεν μιλάμε εδώ για τον Τειρεσία. ;)

συμφωνώ κατά βάση --- τι γίνεται όμως όταν πας καινούργιος πελάτης σε τράπεζα ?
στην Ελλάδα ακόμη αυτό δεν υπάρχει --- αλλά στο εξωτερικό οι τράπεζες απευθύνονται σε credit scoring εταιρείες με πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων --- και χρησιμοποιούν και αυτά τα στοιχεία για να δούνε τι θα σου προσφέρουν τιμολογιακά (και αν θα σου το προσφέρουν)
οπότε αν εσύ έχεις καθαρό μητρώο (ας πούμε) και δεν χρωστάς τίποτε σε άλλες τράπεζες τότε (θεωρητικά) σου προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο ...

(στη θεωρία πάντα γιατί στην πράξη ....)

........Auto merged post: stp πρόσθεσε 8 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα αργότερα ........



Από την στιγμή που δεν συντηρείται από όλους δεν υφίσταται. Δηλαδή αν η βάση εκτίμησης κινδύνων δεν είναι πλήρης, απλά δεν υπάρχει white list. Για αυτό και τα δικαιολογητικά για να πάρεις δάνειο (ότι δεν έχεις πάρει από αλλού). Γιατί η πιθανότητα να είσαι στο σύστημα συγκέντρωσης κινδύνων ακόμα και αν έχεις πάρει κάποιο δάνειο ή πιστωτική κάρτα είναι πολύ μικρή. Μεγαλώνει όσο μεγαλύτερο είναι το δάνειο που έχεις πάρει ή περισσότερα τα προϊόντα από την ίδια τράπεζα. Αλλά white list δεν είναι. Μακάρι βέβαια να ήταν, αλλά δεν είναι.

Το πρόβλημα συντήρησης ενός τέτοιου συστήματος, είναι τα ετερογενή συστήματα που χρησιμοποιούνται (4-5) από τις τράπεζες καθώς και οι πολιτικές κάθε τράπεζας μαζί με μια... έμφυτη παράνοια που τους πιάνει για την ασφάλεια δεδομένων. Μόνο το σύστημα ΣΟΣ στην ουσία έχει αρκετή πληροφορία ώστε να θεωρείται αξιόπιστο.

for the record --- το ερώτημα αν ένα σύστημα είναι αξιόπιστο είναι διαφορετικό από το ερώτημα του αν υπάρχει ή όχι ...... ------

εδώ θα συμφωνούσα με τον vasper -- το σύστημα δεν χρησιμοποιείται συνολικά και από όλους ακόμα --- ας μην ξεχνάμε ότι είναι αρκετά καινούργιο, οπότε δεν υπάρχει ο όγκος των δεδομένων για να αποτελεί ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα --- π.χ. αν έχουν ένα δάνειο μέσα μόνο του τελευταίου έτους που αποπληρώνεται τακτικά, δεν λέει τίποτα γιατί μπορεί ο συγκεκριμένος να ήταν κακοπληρωτής επί σειρά ετών σε άλλα δάνεια !!!

αλλά σιγά-σιγά η κατάσταση αλλάζει

aroutis
17-07-08, 20:12
@stp, vasper,

Οπως λέει ο stp αλλο το αν υπάρχει - υφίσταται το σύστημα, άλλο αν είναι ισχυρό λόγω των λόγων που αναφέρει ο Vasper. Ο λευκός τειρεσίας στις μεγάλες τράπεζες -πληροφοριακά- υφίσταται από το 2002.

To οτι δεν υπάρχει σε όλες τις τραπεζες ειναι κάτι που αλλάζει. Και αυτό το θεωρώ καλό.

........Auto merged post: aroutis πρόσθεσε 1 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα αργότερα ........


τι γίνεται όμως όταν πας καινούργιος πελάτης σε τράπεζα ?"Συσταση καταστήματος".

(Οποιος καταλαβαίνει...)

vasper
17-07-08, 20:30
Αν θες να συμφωνήσουμε ότι υφίσταται στα χαρτιά ΟΚ. Αλλά η βάση δεδομένων είναι σχεδόν άδεια. Οπότε δεν έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα. Ως "ειδικός" στην πληροφορική, αν μου δώσεις άδεια βάση δεδομένων δεν μπορώ να σου βγάλω... δεδομένα... Άρα δεν υπάρχει μέχρι να γεμίσει η βάση τουλάχιστον με τα ισχύοντα στοιχεία. Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο.

contime
17-07-08, 20:55
αφού υπάρχει σιτε !

Δεν αναφερομουν στη δυνατοτητα να μη δινονται τα στοιχεια σου. Αυτο το εγραψα κι εγω πολλα ποστ πιο πριν (http://adslgr.com/forum/showpost.php?p=2199846&postcount=28). Αναφερομουν στην υπαρξη ή μη του λευκου Τειρεσία, που δε φαίνεται σαφως στο site.

Απο κει και περα, δε μου φαινεται να στεκουν και πολυ τα παραδειγματα που δινουν πολλοι εδω μεσα... Δηλαδη επειδη εχουν δανειο και καρτα σε μια τραπεζα, να μη μπορουν να βγαλουν αλλη καρτα σε αλλη τραπεζα. Αμα ειχαν τετοια ευαισθησια οι τραπεζες τα ελληνικα νοικοκυρια δεν θα ηταν χρεωμενα με κατι εκατομμυρια ευρώ...
Εδω σημερα για να αγορασεις κατι με δοσεις, μονο με πιστωτικη μπορείς. Ή μηπως οι διαφορες εταιρειες που προωθουν καρτες τηλεφωνικα, ελεγχουν τα στοιχεια του Τειρεσια, για καθε εναν που περνουν τηλεφωνο (χιλιαδες κλησεις καθε μερα), τι καθομαστε και συζηταμε...

Zer0c00L
17-07-08, 22:58
συμφωνω με τα λεγομενα σου φιλε εν μερη εχεις δικιο σε αυτα που λες αλλα μαλλον στην δικη μου περιπτωση μαλλον εχω να κανω με τραπεζες που σεβονται τον εαυτο τους (δεν ειναι σαν τους απατεωνες που περιγραφεις που σε παιρνουν τηλεφωνο και σου βγαζουν καρτα που ποτε δεν εχεις συμπληρωσει και ξερω μια πολυ γνωστη τραπεζα που τα κανει αυτα (ξερετε ολοι το ονομα της φανταζομαι)

παντως οποιος εχει αμφιβολια για τα λεγομενα μου ας παει να παρει ενα στεγαστικο 100.000 ευρω απο μια τραπεζα και μετα απο λιγες μερες ας παει σε αλλη τραπεζα να παρει καταναλωτικο δανειο η πιστωτικη.

και υποψιν ειναι και "ΚΑΛΟΣ" πελατης στην τραπεζα που αναφερομαι (ολες οι συναλλαγες μου παιρνουν απο αυτην) και καλοπληρωτης και το κυριοτερο εχω καλο εκκαθαριστικο της εφοριας.

ξερω οτι ο τειρεσιας ειναι και καλο πραγμα αλλα και κακο γιατι στην περιπτωση μου οταν ξοφλησω το δανειο θα περασει καιρος μεχρι να με βγαλουν.

aroutis
18-07-08, 00:14
Αν θες να συμφωνήσουμε ότι υφίσταται στα χαρτιά ΟΚ. Αλλά η βάση δεδομένων είναι σχεδόν άδεια. Οπότε δεν έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα. Ως "ειδικός" στην πληροφορική, αν μου δώσεις άδεια βάση δεδομένων δεν μπορώ να σου βγάλω... δεδομένα... Άρα δεν υπάρχει μέχρι να γεμίσει η βάση τουλάχιστον με τα ισχύοντα στοιχεία. Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο.Ας μην υπερβάλλουμε, δεν ειναι και σχεδόν άδεια..

Απλά θα μπορούσε να ειναι πιο πλήρης.

lazar
18-07-08, 00:44
Άντε ρε παιδια. Βρείτε τι έχει ο Τειρεσίας επί τέλους, να μας πείτε κι εμάς που δεν έχουμε υψηλές γνωρισμίες με τραπεζικούς.

@ ADSLgr.com All rights reserved.