Επιστροφή στο Forum : Cpu fan error
Μετά από αλλαγή στο Cpu fan μου πετάει αυτό το μήνυμα πριν φορτώσει τα win.
Cpu fan error, press f1 to resume.
Ο ανεμιστήρας που έβαλα είναι ένας arctic cooling με 3-pin βύσμα. Ο προηγούμενος ήταν ένας coolermaster που έχει επίσης 3-pin βύσμα. Άλλαξε κάτι και μου διαφεύγει;
Collective_Soul
01-02-09, 13:25
Mηπως δεν κουμπωσε καλα το πινακι στην mobo?
Δες στο bios, το smart fan control πως ειναι ρυθμισμενο. Βαλτο στο voltage control για να ελεγχει τις στροφες μεσα απο το voltage και οχι μεσω του 4ου καλωιου που εχουν συνηθως τα (stock) fans για ψυκτρες.
Κουμπωμένο είναι, ο ανεμιστήρας δουλεύει κανονικά.
Crypter: smart fan και λοιπά είναι όλα κλειστά από τότε που έχω αυτό το pc και δεν είχα ξανά αυτό το error με όσα fan δοκίμασα πάνω στη ψύκτρα. Μηπως έχει πουθενά κατώτατο όριο στροφών;
Ο συγκεκριμένος γυρνάει στις 1000 σ.α.λ ενώ όσοι είχα πριν δούλευαν σε 1200 +. Απ ότι καταλαβαίνω, το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι η μητρική δεν μπορεί να δει τις στροφές αυτού του ανεμιστήρα διότι ούτε το speedfan βλέπει κάτι.
Η αλλαγή έγινε διότι άκουγα από εκεί ένα περίεργο σφυριχτό θόρυβο. Τελικά όπως διαπίστωσα ο θόρυβος προέρχεται από τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού και είναι πολύ σπαστικός. Μάλλον ο ανεμιστήρας του είναι στα τελευταία του.:rant:
Αφού δεν ρίχνεις τις στροφές αν τον έβαζες σαν pwr fan;
Δες στο bios μήπως υπάρχει κάποια επιλογή cpu fan type. Λογικά θα έχει DC και PWM. Δοκίμασε να το αλλάξεις.
Δεν ειναι προβλημα ΜΗΝ σε τρομάζει, πρεπει να έχεις μητρική asus, επειδη εχεις ενεργοποιημενό το qfan speed control το οποίο ριχνει τις στροφές του ανεμηστηρα χαμηλά μαλλον κάτω απο 600 επειδη η cpu ειναι ακόμη δροσερή, αλλα το σύστημα (bios) νομίζει οτι υπάρχει προβλημα και σου βγάζει το μύνημα "Cpu fan error, press f1 to resume" και μπαίνει σε αναμονή.
Υπάρχει μεσα επιλογή στο boot menu "wait for F1 if error" όπου την απενεργοποιεις και δεν σταματα το σύστημα και συνεχίζει κανόνικά το φορτωμα απλά εμφανίζει μόνο το "Cpu fan error" το οποίο δεν ειναι πρόβλημα και σε εμένα έτσι κάνει.....
To qfan ειναι disabled. Nαι το έβαλα αυτό με το f1, απλά είναι λίγο σπαστικό όταν πετάει το error γιατι ακούγονται και 5-6 μπιπ μαζεμένα.
Δες στο manual η εδω (http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml) τι ακριβως σημαινουν τα beeps αυτα.
To qfan ειναι disabled. Nαι το έβαλα αυτό με το f1, απλά είναι λίγο σπαστικό όταν πετάει το error γιατι ακούγονται και 5-6 μπιπ μαζεμένα.
Σε εμενα δεν βγάζει κανενα μπιπ πέρα απο το 1 κλασσικό μπιπ, ισως να υπάρχει και κάποιο άλλο προβλημα δες το μανιουαλ τι σημαινουν, οπως σου ειπαν και παραπάνω.
Το qfan θα έλεγα να το ειχες ενεργοποιημενο δεν ειναι απαραιτητο οι ανεμηστηρες να γυριζουν στις μεγιστες στροφές, τζάμπα θόρυβο εχεις.
Τα μπιπ δεν υπήρχαν πριν αλλάξω τον ανεμιστήρα. Δεν το βρισκω ακριβώς στο μανιουαλ. Στην αρχή είναι ένα διπλο μπιπ θα το λεγα και αμεσως μετα 4 συνεχόμενα μικρά μπιπ.
Όλους τους ανεμιστήρες εκτός του cpu τους έχω συνδεδεμένους σε ανταπτοράκια και τους τρέχω με 5v. Δεν είναι ενωμένοι στη μητρική.
Eξάλλου αν υπήρχε κάποιο προβλημα, πιστεύω ότι θα το έβλεπα στο lcd poster (maximus formula).
Τα μπιπ δεν υπήρχαν πριν αλλάξω τον ανεμιστήρα. Δεν το βρισκω ακριβώς στο μανιουαλ. Στην αρχή είναι ένα διπλο μπιπ θα το λεγα και αμεσως μετα 4 συνεχόμενα μικρά μπιπ.
Όλους τους ανεμιστήρες εκτός του cpu τους έχω συνδεδεμένους σε ανταπτοράκια και τους τρέχω με 5v. Δεν είναι ενωμένοι στη μητρική.
Eξάλλου αν υπήρχε κάποιο προβλημα, πιστεύω ότι θα το έβλεπα στο lcd poster (maximus formula).
Εεε για για αυτό ρε φίλε πες τα όλα, επειδη δεν βρισκει καθόλου το bios ανεμηστηρια βαράει σα τρελό, δοκιμασε να τα συνδεσεις επάνω στην μητρική και κυρίως αυτό της cpu.
Aσε που αν δουλεει αυτό της cpu στα 5v η ταχύτητα του θα ειναι πολύ χαμηλή και πιθανόν να ζεστένεται πολύ ο επεξεργαστής.
AKYRO φίλε τα παραπάνω δεν προσεξα οτι λές οτι έχεις μόνο αυτό της cpu ειναι επάνω στην μητρική.
Ποια ακριβώς μητρική έχεις;;;
Asus maximus formula. το έγραψα στο προηγούμενο μου ποστ. Άλλαξα ανεμιστήρα αλλά βαριέμαι να το ξανασυνδέσω τώρα. αύριο πάλι:p
Άνοιξα και το psu και το καθάρισα, μπας και έβρισκε κάπου το ανεμιστήρι του.
Σημερα παιζοντας με το BIOS ειδα οτι στο μενου που κάνεις ρυθμίσεις για τους ανεμηστηρες οτι αν κάνεις κλιπ επάνω στις στροφες του κάθε ανεμηστηρα βγάζει ένα μενου που περιεχει την επιλογη "IGNORED", λέω μπας και αν την έπελεγες να σταματούσε το σύστημα να ελέγχει για ανεμηστήρες και να μην σου βγάζει το error και τα μπιπ.
Ακριβως, αυτο πρεπει να κανει. Να θεσει τον ανεμιστηρα του επεξεργαστη σε Ignored, ωστε να μην απασχολει την μητρικη αν ο ανεμιστηρας γυριζει σε στροφες που θεωρει αποδεκτες ή οχι.
Αυτο κανεις και οταν εχεις υδροψυξη ή ανεμιστηρα απευθειας πανω στο τροφοδοτικο.
Ok, ευχαριστώ για τη πληροφορία.:cool:
@ ADSLgr.com All rights reserved.