Επιστροφή στο Forum : Μαύρη οθόνη σε λάπτοπ Acer
_Chimaira_
08-08-09, 15:45
Έχω έναν φορητό Αcer 8920G και τις τελευταίες μέρες μαυρίζει η οθόνη ξαφνικά. Το κάνει συνήθως όταν ανοίγω για πρώτη φορά τον υπολογιστή κατά την διάρκεια της ημέρας, η εικόνα επαναφέρεται με Fn+F6, μετά ξαναμαυρίζει και η διαδικασία αυτή γίνεται κάμποσες φορές μέχρις ότου σταματήσει να το κάνει και την επόμενη μέρα πάλι τα ίδια. Έχω Windows Vista και έχω αλλάξει την παροχή ενέργειας ώστε να μην σβήνει τίποτα και ποτέ αλλά τίποτα... Καμία ιδέα;
Έχω έναν φορητό Αcer 8920G και τις τελευταίες μέρες μαυρίζει η οθόνη ξαφνικά. Το κάνει συνήθως όταν ανοίγω για πρώτη φορά τον υπολογιστή κατά την διάρκεια της ημέρας, η εικόνα επαναφέρεται με Fn+F6, μετά ξαναμαυρίζει και η διαδικασία αυτή γίνεται κάμποσες φορές μέχρις ότου σταματήσει να το κάνει και την επόμενη μέρα πάλι τα ίδια. Έχω Windows Vista και έχω αλλάξει την παροχή ενέργειας ώστε να μην σβήνει τίποτα και ποτέ αλλά τίποτα... Καμία ιδέα;
Αναβάθμισε τους drivers της κάρτας γραφικών.
Και μετά, πέτα το (εκτός αν είναι σε εγγύηση).
η εικόνα επαναφέρεται με Fn+F6
Τι σημαινει ο συνδυασμός Fn-F6 στο δικό σου PC ?
Μήπως ειναι επιλογή μονο εξωτερικής οθόνης ?
Τι γραφει πανω στο πληκτρο F6 ? ( συνηθως κατω απο το F6 με μπλε γραμματα )
_Chimaira_
08-08-09, 21:00
Αναβάθμισε τους drivers της κάρτας γραφικών.
Θα το δοκιμάσω, ευχαριστώ. Απλά μου κάνει εντύπωση που στα καλά καθούμενα ξεκίνησε να το κάνει αυτό...
Και μετά, πέτα το (εκτός αν είναι σε εγγύηση).
Μα να μην το έχω σκεφτεί από πριν αυτό; Ευχαριστώ για την λύση.
Τι σημαινει ο συνδυασμός Fn-F6 στο δικό σου PC ?
Μήπως ειναι επιλογή μονο εξωτερικής οθόνης ?
Τι γραφει πανω στο πληκτρο F6 ? ( συνηθως κατω απο το F6 με μπλε γραμματα )
Το F6 είναι για το backlight.
Το F6 είναι για το backlight.
Αυτο σημαινει οτι για καποιο λογο σβηνει η οθονη (το backlight ).
Εκτος απο την διαχειριση ενεργειας των Windows καποιες καρτες οθονης εχουν δική τους διαχειριση ενεργειας. Κοιτα και στις ρυθμισεις της οθονης σου.
Πολλες οθονες εχουν διαχειριση φωτεινοτητας αναλογα με τον φωτισμο του περιβαλλοντος.
Μηπως η οθονη σου ειναι σε σημειο με εντονο φωτισμό και η αυτόματη ρυθμιση φωτεινοτητας την σβηνει τελειως ?>
Το "μαυρισμα-ξεμαυρισμα" της οθονης σου, απο οτι καταλαβα, καποια στιγμη σταματαει.
Μπορεις να εντοπισεις τι γινεται και σταματαει ??
Μετά απο καποια πατηματα Fn-F6 ισως ??
Μετά απο αλλαγη φωτισμού στον χωρο, ισως ??
Το κανει και το δικο μου acer εδω και χρονια. Ευθυνεται το ανοιγμα/κλεισιμο της οθονης και μαλλον δεν παταει καλα καποιο καλωδιο. εγω απλα κουναω την οθονη μπρος πισω και φτιαχνει. Αν δεν κατεβασω την οθονη οταν το κλεινω, δεν το κανει την επομενη φορα που θα το ανοιξω.
Και η πλακέτα του backlight και η λάμπα ccfl είναι κάτω απο την οθόνη.
Μπορεί να έχει σχέση και με το βύσμα σύνδεσης αλλά μπορεί να είναι και πρόβλημα κολήσεων στην πλακέτα του backlight (inverter) το οποίο δεν είναι σπάνιο για acer.
Αλλά πριν τα hardware προβλήματα ας δουμε τα software.
Εκτός απο αυτά που αναφέρθηκαν:
Μήπως έχει κανένα κολημένο πλήκτρο το πληκτρολόγιο και κατεβάζει τη φωτεινότητα;
Το έχεις δεί να σβήνει μια και έξω ή σταδιακά;
Πατάς μια φορά Fn-F6 και ανοίγει κατευθείαν ή το πατάς συνεχόμενα και αναιβένει σταδιακά;
_Chimaira_
10-08-09, 15:20
Αυτο σημαινει οτι για καποιο λογο σβηνει η οθονη (το backlight ).
Εκτος απο την διαχειριση ενεργειας των Windows καποιες καρτες οθονης εχουν δική τους διαχειριση ενεργειας. Κοιτα και στις ρυθμισεις της οθονης σου.
Πολλες οθονες εχουν διαχειριση φωτεινοτητας αναλογα με τον φωτισμο του περιβαλλοντος.
Μηπως η οθονη σου ειναι σε σημειο με εντονο φωτισμό και η αυτόματη ρυθμιση φωτεινοτητας την σβηνει τελειως ?>
Το "μαυρισμα-ξεμαυρισμα" της οθονης σου, απο οτι καταλαβα, καποια στιγμη σταματαει.
Μπορεις να εντοπισεις τι γινεται και σταματαει ??
Μετά απο καποια πατηματα Fn-F6 ισως ??
Μετά απο αλλαγη φωτισμού στον χωρο, ισως ??
Αυτό γίνεται αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στα καλά καθούμενα. Και γιατί το κάνει για λίγο και μετά από κάποια πατήματα Fn-F6 σταματάει να το κάνει. Έχω αλλάξει ότι ρυθμίσεις μπορούσα να αλλάξω όσον αφορά την οθόνη αλλά τίποτα. Επίσης δεν βρίσκεται σε σημείο με έντονο φωτισμό και απ' όσο γνωρίζω η οθόνη δεν ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητά της.
Το κανει και το δικο μου acer εδω και χρονια. Ευθυνεται το ανοιγμα/κλεισιμο της οθονης και μαλλον δεν παταει καλα καποιο καλωδιο. εγω απλα κουναω την οθονη μπρος πισω και φτιαχνει. Αν δεν κατεβασω την οθονη οταν το κλεινω, δεν το κανει την επομενη φορα που θα το ανοιξω.
Το θέμα είναι ότι σε μένα το κάνει χωρίς να κουνήσω τίποτα, οπότε δεν παίζει να φταίει κάποιο λάσκα καλώδιο.
Και η πλακέτα του backlight και η λάμπα ccfl είναι κάτω απο την οθόνη.
Μπορεί να έχει σχέση και με το βύσμα σύνδεσης αλλά μπορεί να είναι και πρόβλημα κολήσεων στην πλακέτα του backlight (inverter) το οποίο δεν είναι σπάνιο για acer.
Αλλά πριν τα hardware προβλήματα ας δουμε τα software.
Εκτός απο αυτά που αναφέρθηκαν:
Μήπως έχει κανένα κολημένο πλήκτρο το πληκτρολόγιο και κατεβάζει τη φωτεινότητα;
Το έχεις δεί να σβήνει μια και έξω ή σταδιακά;
Πατάς μια φορά Fn-F6 και ανοίγει κατευθείαν ή το πατάς συνεχόμενα και αναιβένει σταδιακά;
Χμμ, να θέλει άλλαγμα ο inverter δηλαδή;
Για να απαντήσω στις ερωτήσεις σου:
Δεν υπάρχει κάποιο κολλημένο πλήκτρο (όπως είπα πριν το κάνει για κάμποσες φορές, το επαναφέρω με Fn+F6 μέχρι που σταματήσει τελικά να το κάνει΄ τουλάχιστον μέχρι να κλείσω τον υπολογιστή και τον ξανανάψω μετά από μερικές ώρες)
Σβήνει μία και έξω
Μια φορά το πατάω (στην ουσία το Fn+F6 σβήνει και επαναφέρει την οθόνη, δεν είναι πλήκτρο φωτεινότητας δηλαδή)
Χμμ, να θέλει άλλαγμα ο inverter δηλαδή;
συνήθως επισκευάζονται.
Ο inverter θέλει μια τάση εισόδου και έναν παλμό (για τη ρύθμιση της φωτεινότητας). Ενας ηλεκτρονικός θα μετρήσει αν αυτά τα σήματα υπάρχουν και όταν έχεις φωτεινότητα και όταν δεν εχεις και έτσι θα επιβαιβεωθεί αν το πρόβλημα είναι πρίν τον inverter ή όχι.
Αν είναι απο τον inverter και μετά ελέγχεται ο inverter με άλλη λάμπα και αν παρουσιάσει πάλι πρόβλημα, φταίει ο inverter (που ίσως να είναι απλά μια κακή κόληση).
Αν δεν παρουσιάσει πρόβλημα, πιθανότατα φταίει η λάμπα.
Δεν συνηστώ να δοκιμάσεις μόνος σου, ο inverter φτιάχνει υψηλή τάση για τη λάμπα.
Από ποια περιοχή είσαι (αν επιτρέπεται) και τι οθόνη έχει το συγκεκριμένο Acer (γιατί βαριέμαι να ψάχνω στο νετ). Ρωτάω για να ψάξω τον Inverter σου (έχω μια ιδέα).
_Chimaira_
13-08-09, 16:32
συνήθως επισκευάζονται.
Ο inverter θέλει μια τάση εισόδου και έναν παλμό (για τη ρύθμιση της φωτεινότητας). Ενας ηλεκτρονικός θα μετρήσει αν αυτά τα σήματα υπάρχουν και όταν έχεις φωτεινότητα και όταν δεν εχεις και έτσι θα επιβαιβεωθεί αν το πρόβλημα είναι πρίν τον inverter ή όχι.
Αν είναι απο τον inverter και μετά ελέγχεται ο inverter με άλλη λάμπα και αν παρουσιάσει πάλι πρόβλημα, φταίει ο inverter (που ίσως να είναι απλά μια κακή κόληση).
Αν δεν παρουσιάσει πρόβλημα, πιθανότατα φταίει η λάμπα.
Δεν συνηστώ να δοκιμάσεις μόνος σου, ο inverter φτιάχνει υψηλή τάση για τη λάμπα.
Καλά ναι, για να το ελεγξω αυτό μόνη μου λίγο δύσκολο. Αλλά μάλλον δεν μπορώ να το αποφύγω, μην αγοράσω τζάμπα inverter και τελικά δεν φταίει αυτό. Πάντως σε εξωτερική οθόνη που δοκίμασα όλα είναι μια χαρά.
Από ποια περιοχή είσαι (αν επιτρέπεται) και τι οθόνη έχει το συγκεκριμένο Acer (γιατί βαριέμαι να ψάχνω στο νετ). Ρωτάω για να ψάξω τον Inverter σου (έχω μια ιδέα).
Αχαρναί μένω. Η οθόνη είναι 18,4'' Full HD.
Χμ καμία σχέση ο inverter το ίδιο πρόβληα είχε παρουσιαστεί σε 15.4'' με άλλο μοντέλο inverter τελείως. Δεν ξέρω και από Αθήνα να σε βοηθήσω...
_Chimaira_
13-08-09, 22:48
Χμ καμία σχέση ο inverter το ίδιο πρόβληα είχε παρουσιαστεί σε 15.4'' με άλλο μοντέλο inverter τελείως. Δεν ξέρω και από Αθήνα να σε βοηθήσω...
Εννοείς ότι φταίει κάτι άλλο;
Συντακτικό σφάλμα :(. Εννοούσα ότι καμία σχέση ο inverter της δικής μου περίπτωσης με αυτόν της δικής σου. Γνώμη μου είναι πως φταίει ο inverter. Φυσικά εξ απόστασεως και με περίγραφη του προβλήματος, διάγνωση δεν γίνεται. Αλλά δεν μπορώ κάτι καλύτερο. Ας βοηθήσουν οι Αθηναίοι φίλοι.
_Chimaira_
14-08-09, 18:49
A οκ!
Τέλος πάντων, ελπίζω να βρω κάποιον γνωστό να το κάνει γιατί έχω την εντύπωση ότι αν το πάω σε μαγαζί θα μου πουν ότι πρέπει να αλλάξω όλη την οθόνη!
εγω θα σου προτεινα να μιλησεις με το support της acer και αν βγαλεις ακρη να το πας σε καποιο service που θα σου πουν για να το δουν. Τα laptop δεν ειναι το ιδιο ευκολα στο ανοιγμα - φτιαξιμο οπως ενα PC. Αν καποιος δεν ξερει και σπασει κανενα πλαστικο ή και καμια οθονη θα στο βγαλουν εκτος εγγυησης και μετα αντε να ριξεις το φταιξιμο. Ολα τα παραπανω ισχυουν φυσικα εφοσον ειναι σε εγγυηση. Αν ειναι, καλυτερα να το ανοιξουν καποιοι που ξερουν και ας σου αλλαξουν οτι χρειαζεται για να δουλεψει.
_Chimaira_
14-08-09, 22:30
Το laptop βρίσκεται εκτός εγγύησης πλέον. Όσο για το άνοιγμα πιστεύω δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Έχω ξανανοίξει/φτιάξει laptop και η ίδια και έχω και το service manual για το συγκεκριμένο μοντέλο απλά πρέπει να βρω κάποιον που να μπορεί να μου πει αν τελικά φταίει o inverter ή η λάμπα.
Ο inverter κοστιζει συνηθως αρκετα φτηνα (ειδικα σε σχεση με την οθονη) οποτε μπορεις επίσης να το πας απο μονη σου σε καποιο service που ειναι κοντα σου να το δουν και απο και περα αν ειναι παραγγελνεις τον inverter απο καπου (ebay π.χ) και τον αλλαζεις μονη σου. Αν ειναι οθονη θα πληρωσεις (συνηθως) ενα μικρο ποσο για τον ελεγχο. Επισης αν βρεις και κανενα αλλο ιδιο μηχανημα το χρησιμοποιεις για πειραματοζωο.
ChangeAllNow
18-08-09, 12:46
Γιά να έχεις μιά ιδέα :
Inverters : http://www.lcdinverter.co.uk/
http://www.laptoppowerjacks.co.uk/category-27.html
Test : http://www.fonerbooks.com/test.htm
Αλλαγή : http://www.laptoprepair101.com/laptop/2007/01/31/replace-screen-inverter-fix-backlight/ .
_Chimaira_
24-08-09, 17:15
Ευχαριστώ για τα links, είναι πολύ χρήσιμα. Είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι φταίει ο Inverter (δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να το ελέγξω ακόμα αλλά ευελπιστώ σύντομα) γιατί παρόλο που σβήνει η οθόνη μπορώ να δω (ελάχιστα) τα εικονίδια.
Δυστυχώς δεν βρήκα τον inverter για το λάπτοπ μου στα site που έδωσες αλλά τον βρήκα από Αμερική στο ebay οπότε μάλλον θα τον παραγγείλω από εκεί.
Αν μπορείς να βγάλεις τον παλιό και έχεις όρεξη, στειλτον μου να τον δω πριν παραγγείλεις τον άλλο. Οπως είπα μπορεί να επισκευάζεται.
_Chimaira_
01-09-09, 01:13
Sorry, είδα λίγο αργά το μήνυμα! Παρήγγειλα ήδη τον άλλο γιατί δεν ήταν ιδιαιτέρα ακριβός και περιμένω να έρθει.
Hi και απο εμενα! Ειχαμε καμια εξελιξη στο θεμα γιατι εχω και εγω το ιδιο προβλημα με το συγκεκριμενο μοντελο! Στην Acer μου ζητανε 170 για την επισκευη αν ειναι ο inverter! Ευχαριστω προκαταβολικα! :)
Γιατι δεν βαζεις μια εξωτερικη οθονη για να δεις πως σιγουρα δεν ειναι η καρτα γραφικων? Κατι αλλο η οθονη σβηνει εντελως η παραμενει το desktop απλα ειναι σκοτεινο?
_Chimaira_
13-11-09, 01:34
Είδα λίγο αργά τα μηνύματά σας...
Ο πρώτος inverter που μου έφεραν δεν ήταν τελικά ο σωστός. Το πρόβλημά μου για κάποιο λόγο σταμάτησε να εμφανίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα (έσβηνε μια φορά την ημέρα πχ και μετά ήταν εντάξει) αλλά τελευταία άρχισε πάλι να το κάνει έντονα. Έτσι παρήγγειλα άλλον inverter (μου έφεραν τον σωστό αυτή τη φορά) και τον άλλαξα εχθές.
Για να είμαι ειλικρινής ενώ σταμάτησε να σβήνει συνέχεια η οθόνη, το πρόβλημα δεν σταμάτησε οριστικά (είναι η τρίτη φορά τώρα που τον ανοίγω μετά την αλλαγή και έχει σβήσει μια φορά την κάθε φορά που τον άνοιξα). Τι άλλο μπορεί να είναι; Ακόμη και άλλο τροφοδοτικό δοκίμασα μπας και είναι πρόβλημα ενέργειας αλλά τίποτα; Παίζει να μην κάνει καλή επαφή κάποιο καλώδιο; Όταν το άνοιξα δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο.
redakhs τι έκανες τελικά;
SadAngels, νομίζω ότι το έχω αναφέρει αλλά το έχω συνδέσει με εξωτερική οθόνη και όλα ήταν οκ, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Σβήνει το backlight. Tο desktop, πολύ αχνά μεν, αλλά φαίνεται.
Ομοιοπαθης και εγω,μονο που στο δικο μου πλεον δεν αναβει καθολου η οθονη.Υπαρχει πολυς κοσμος με το ιδιο προβλημα, δεν εχεις παρα να γραψεις στο γοογλι "acer laptop black screen" .Αν δεν φταιει το ινβερτερ κατι πρεπει να παιζει τοτε με το back light,η εχει "παλιωσει" και υπολειτουργει η δεν κανει καλη συνδεση η δεν ξερω και γω τι.Βλεπεις η acer φημιζεται για την ποιοτητα κατασκευης της,ειναι για τα σκουπιδια δλδ.Αν κατεχεις λιγο απο ξεβιδωματα μπορεις να αγορασεις φθηνα ανταλακτικα απο το ε-μπει, 8-9 ευρω νομιζω εχει ενα μπακ-λαιτ,και να το φτιαξεις μονος σου.Εγω προσωπικα θα το παω πλαισιο και πρατω αναλογα το κοστος ;)
Τι άλλο μπορεί να είναι;η λάμπα ccfl που οδηγεί ο inverter
_Chimaira_
13-11-09, 22:13
Μόνη μου άλλαξα και τον inverter αλλά το θέμα είναι, είναι όντως η λάμπα; Γιατί δεν είναι ότι έχει σβήσει εντελώς η οθόνη. Τώρα που τον άνοιξα πάλι πχ, έσβησε μια φορά πάλι και μετά την επαναφορά του backlight με Fn+F6 δεν το ξαναέκανε.
Μάλλον θα τον ξανανοίξω τώρα το Σαββατοκύριακο να ελέγξω καλύτερα και τα καλώδια μήπως και... γιατί ένα ένα ανταλλακτικό σε λίγο θα φτιάξω καινούργιο laptop!
όπως είχα πεί εδω (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=2987510&postcount=10), δεν έκρινα χρήσιμη την "τυφλή" αγορά inverter...
Μια λύση (η πιο απλή) είναι να δοκιμαστεί με άλλη λάμπα ccfl απο οποιαδήποτε παλια lcd/ttf οθόνη συνδεδεμένη πάνω του. Αν δεν σβήνει εκείνη, φατίει η λάμπα.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι να σβήσει (π.χ. για stand by) αν χάνετε το σήμα φωτεινότητας (το οποίο μπορεί να είναι θέμα software ή hardware).
Καλημέρα.
Πιστεύω έαν παρακολούθήσεις λιγάκι τις δημοπρασίες στην παρακάτω σελίδα θα βρείς τον inverter της οθόνης του φορητού σου.
Σε περίπτωση που βρείς inverter και θελήσεις οδηγίες για την εγκατάσταση τότε γράψε εδώ και σίγουρα θα σε βοηθήσουμε να τον αντιικαταστήσεις.:)
........Auto merged post: kerki πρόσθεσε 0 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα αργότερα ........
http://global.ebay.com/acer_inverter/list?PageNumber=3&Region=r0&ipp=30&SortBy=1
καλησπερα εχω το Acer Aspire 6930G-583G25Mn και εχω το προβλημα με την μαυρη οθονη.
1.ειναι εκτος εγγυησης
2.δουλευει και με rgb KAI με HDMI κανονικα σε εξωερικη οθονη,
3. αν ριξω καλο-εντονο φως στην οθονη φαινονται καποια πραγματα,αλλα οχι πεντακαθαρα.
4. με το κουμπι f6 απ οτι καταλαβα κανει απλα εναλλαγη οθονης ( την φωτεινοτητα την εχω στο φουλ)
5.εκανα μεσω της αναβαθμισης των windows vista update τους drivers.
τι να παραγγηλω για να το αλλαξω?
3. αν ριξω καλο-εντονο φως στην οθονη φαινονται καποια πραγματα,αλλα οχι πεντακαθαρα.
4. με το κουμπι f6 απ οτι καταλαβα κανει απλα εναλλαγη οθονης ( την φωτεινοτητα την εχω στο φουλ)
Μάλλον πάς για inverter οθόνης.
λινκ αγορας απο ebay?
καποιο καταστημα απο θεσσαλονικη με καλες τιμες εχετε υποψην?
ευχαριστω
Θα πρέπει ν' ανοίξεις το καπάκι της οθόνης, και να googl-άρεις τον κωδικό της (που είναι εκεί γραμμένος σε αυτοκόλλητο), με τον όρο «inverter» απο δίπλα.
Δεν ανεβάζεις φωτογραφία από την πλακέτα; Συχνά καίγονται οι ασφάλειες στα acer.
που περιπου ειναι η πλακετα για να σας στειλω φωτο?
http://www.insidemylaptop.com/remove-lcd-screen-replace-inverter-board-acer-aspire-5100-laptop/
μακαρι να ηταν το ανοιγμα οπως στο λινκ σου..
πρεπει να κανω κομματια ολο το λαπτοπ,και αν δεν ειναι αυτο τσαμπα ταλαιπωρια..
http://youtu.be/OsjTVN05EBQ?t=12m29s
οποτε μονοδρομος να το παω σε καποιον..
Κάνε μιά ερώτηση κι' εδώ (http://www.heilig.gr/).
Είμαι ευχαριστημένος απο την δουλειά τους.
Το πρόβλημα σου είναι to back-light ΄μαζί βέβαια καλό είναι να αλλάξεις και το inverter γιατί έφαγε πολλή ταλαιπωρία. Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό πλέον δεν συμφέρει βέβαια να αλλάξεις οθόνη γιατί θα ξαναχαλάσει. Θα αλλάξεις back-light και αν θες inverter (είναι φθηνό) ...Υπολόγιζε περίπου 120-140 ευρώ όλα...
@ ADSLgr.com All rights reserved.