Επιστροφή στο Forum : Μίσθωση αυτοκινήτου VS Αγορά με μετρητά
Kαλησπέρα,
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω σαν ιδιώτης νέο αυτοκινήτο και τυχαία διάβασα ένα άρθρο όπου ανέφερε ότι στην Ευρώπη ειναι πολύ διαδεδομένη η μίσθωση των αυτοκινήτων (leasing) ακόμα και από ιδιώτες.
Επειδή μας κίνησε το ενδιαφέρον, η ερώτηση που έχουμε είναι η εξής:
1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μίσθωσης αυτοκινήτου έναντι της αγοράς με μετρητά ή με δόσεις?
2. Ποια είναι τα μειονεκτήματα ή τυχόν σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή?
3. Τι άλλο πρέπει να λάβουμε υπόψη, ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ενδιαφερον αρθρο για leasing σε ιδιωτες (http://www.autotriti.gr/data/magazine/viewthema/30645.asp)
Γενικά, το leasing αυτοκινήτου δεν συμφέρει αν είσαι ιδιώτης (και δεν νομίζω οτι ένα απλό φυσικό πρόσωπο μπορεί να κάνει leasing). Συμφέρει αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή έχεις πχ ομόρυθμη εταιρία και μπορείς έτσι να περάσεις τη μηνιαία δόση στα έξοδα της εταιρίας και να έχεις χαμηλότερη φορολογία.
Ο πελάτης πληρώνει μόνο ένα μηνιαίο ποσό και τίποτε άλλο (ενδεικτικά, για ένα Peugeot 307 1,4 το τίμημα ήταν 320-340 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια). Τέλη κυκλοφορίας, σέρβις, ζημιές από τυχόν ατυχήματα (έχει μικτή ασφάλιση) κλπ βαρύνουν την εταιρία. (Φυσικά, τυχόν κλήσεις, παραβάσεις κλπ πληρώνονται από τον πελάτη).
Γενικά, ΙΧ με leasing προτιμούν εταιρίες που κάνουν ΠΟΛΛΑ χιλιόμετρα (άρα συχνότερα σέρβις, φθορές, λάστιχα κλπ) και δεν θέλουν να ασχολούνται παρά μόνο με τη βενζίνη.
Αν είσαι ένας απλός ιδιώτης που διανύει κανονικά χιλιόμετρα καλύτερα αγόρασέ το κανονικά ώστε μετά να μπορείς και να το πουλήσεις. Γιατί με το leasing καταλήγεις σε 3 χρόνια να εχεις δώσει 12-13 χιλ ευρώ και να μην έχεις τίποτα. Σαν απλώς να το νοίκιαζες. Αν όμως εχεις μια ΟΕ και διανύεις 40-50χιλ χλμ το χρόνο τότε το leasing είναι μια καλή λύση.
Έτσι όπως το έχω υπολογίσει, αν το κρατήσεις 6 χρόνια και το δώσεις θα πληρώσεις τα ίδια λεφτά αλλά θα χάσεις αυτά που θα έπαιρνες αν το πουλούσες.
Στα του Οβελίξ να συμπληρώσω οτι το operating leasing αυτοκινήτων μπορεί να γίνει με ή χωρίς εξαγορά μετά το πέρας της μίσθωσης. Αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα που μεταφράζεται σε πολλές φθορές, φυσικά σε συμφέρει να το δώσεις πίσω και να πάρεις καινούριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, το αυτοκίνητο περνάει στην κυριότητά σου μετά το τέλος του leasing με υπολειμματική αξία που κανονίζεις εσύ με την εταιρία/τράπεζα leasing. Μεγαλύτερη υπολειμματική σημαίνει μικρότερη δόση. Ή μπορείς να αφήσεις ένα ελάχιστο τίμημα εξαγοράς και να δώσεις μεγαλύτερη προκαταβολή - η οποία επίσης αφαιρείται. Επίσης, ορισμένες τράπεζες επιτρέπουν κυμαινόμενες δόσεις ανάλογα με την οικονομική σου δυνατότητα. Αν δηλαδή κάνεις δουλειά που σου αποφέρει μεγαλύτερα εισοδήματα τους θερινούς μήνες, μπορείς να κανονίζεις να πληρώνεις υψηλότερες δόσεις το καλοκαίρι.
Μην ξεχνάς επίσης, οτι με το leasing δε δεσμεύεις κεφάλαια, εκπίπτεις το σύνολο του μισθώματος από τα έξοδά σου (αν είσαι ελ. επαγγελματίας) και δεν ασχολείσαι με ασφάλιστρα, συντήρηση, κάρτα καυσαερίων,τέλη κυκλοφορίας κλπ. Σε περίπτωση ατυχήματος, αφήνεις αυτούς να κανονίσουν τα πάντα και επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει αυτοκίνητο αντικατάστασης.
Όσο νοικιάζεις το αυτοκίνητο δεν το περνάς στη δική σου φορολογική δήλωση γιατί αποτελεί πάγιο της τράπεζας, άρα δεν έχεις πρόβλημα πόθεν έσχες (αυτό, για να μην απορείς πού βρέθηκαν όλα τα Cayenne στους ελληνικούς δρόμους! :p).
Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχεις καλή πιστοληπτική ικανότητα.
Όντας σε εταιρεία στο Βέλγιο έχω μία BMW 320d με leasing.
Προσωπικά, μιλώντας πάντοτε για Βέλγιο όμως, είναι 10000% προτιμότερο για εμένα ως φυσικό πρόσωπο το leasing από την αγορά γιατί τα αντίστοιχα τέλη κυκλοφορίας / φόρος εδώ είναι σχέτο σφαγείο ενώ η ασφάλεια είναι ληστεία.
Η εταιρεία (θυγατρική του ΗΒ) έχει εδώ μόνο 3 αμάξια leased αν και πάλι είναι εξαιρετικά επικερδές.
Παρατήρησα όμως πως πλέον η BMW (και λογικά θα πρέπει και άλλες εταιρείες) έχει πλέον και σύστημα home leasing το οποίο θεωρώ εξαιρετικά θετικό.
Λειτουργεί ως κανονικό leasing με τον πελάτη να πληρώνει μηνιαίο ποσό (π.χ. περίπου €800 για μία νέα Ζ4 υπερπλήρεις σε extras και η πιο πρόσφατη προσφορά είναι €1200 για μια 750 με όλα τα εξτρά!!!) για ένα Χ χρονικό διάστημα ή χιλιομετρικό όριο.
Με το κλείσιμο του διαστήματος ή του ορίου δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη buyback ή πάει για νέο leasing.
Αλλά πλέον το αμάξι έχει κλείσει 1-2 χρόνια και δεν πληρώνει τους φόρους / τέλη που θα πλήρωνε την πρώτη 2ετία.
Το βρίσκω εξαιρετικά επικερδές πρόγραμμα μιας και γλυτώνει κανείς ασφάλειες / φόρους σε μία χώρα όπου το κόστος μπορεί συνολικά να ανέρχεται και έως €200 (ή και παραπάνω) τον μήνα.
Για Ελλάδα βέβαια δεν είναι τόσο προηγμένα τα πράγματα και ούτε συμφέρει τις τράπεζες αφού με το σύστημα 1500 δόσεων για μια Rolls Royce ο ιδιώτης ληστεύεται κανονικά :down:
........Auto merged post: PopManiac πρόσθεσε 2 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα αργότερα ........
...
Αν είσαι ένας απλός ιδιώτης που διανύει κανονικά χιλιόμετρα καλύτερα αγόρασέ το κανονικά ώστε μετά να μπορείς και να το πουλήσεις. Γιατί με το leasing καταλήγεις σε 3 χρόνια να εχεις δώσει 12-13 χιλ ευρώ και να μην έχεις τίποτα. Σαν απλώς να το νοίκιαζες. Αν όμως εχεις μια ΟΕ και διανύεις 40-50χιλ χλμ το χρόνο τότε το leasing είναι μια καλή λύση.
Δεν ξέρω για Ελλάδα αλλά όπως είπα παραπάνω εδώ στο Βέλγιο έχεις το buyback option με πολύ χαμηλότερη τιμή μιας και λαμβάνεται υπόψιν η χρήση του αυτοκινήτου και το depreciation.
Έχω γνωστό μου που μετά από 3ετές leasing Carrerra την "αγόρασε" με περίπου €3000
το είχα ψάξει αλλά το απέριψα λογω τριτεκνικής ατέλειας. Αν όμως κάνεις περί τα 15-20 χιλιάδες χλμ το χρόνο, τότε (για την περίπτωση τριτεκνικού) οριακά συμφέρει η αγορά.
Βάλε όμως και τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, οδική βοήθεια, 2 φορές λάστιχα, service, αλλαγές λαδιών, για την περίοδο του leasing, πρόσθεσέ τα όλα αυτά στην τιμή αγοράς, πρόσθεσε και στην τιμή αγοράς το έσοδο που θα είχες από την εκμετάλευση των χρημάτων που θα δώσεις για την αγορά του αυτοκινήτου (στο leasing θα πληρώνεις με το μήνα) και τότε θα δεις πως αν και ιδιώτης, μπορεί τελικά να σε συμφέρει το leasing.
Εξαρτάται όμως από το αυτοκίνητο.
Δεν είναι απλή απάντηση, θέλει ψάξιμο ακόμη και αν είσαι ιδιώτης. Απλά στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα έξοδα όταν αγοράζουμε αυτοκίνητο για να δούμε την πραγματική επιβάρυνση
Θα συμφωνήσω πως έχει μεγάλη σημασία για τι αυτοκίνητο μιλάμε.
Αν και δεν έχω κάνει σοβαρή έρευνα για home leasing έχω όμως την υποψία πως αξίζει σε μεγάλα / ακριβότερα αυτοκίνητα
Θα συμφωνήσω πως έχει μεγάλη σημασία για τι αυτοκίνητο μιλάμε.
Αν και δεν έχω κάνει σοβαρή έρευνα για home leasing έχω όμως την υποψία πως αξίζει σε μεγάλα / ακριβότερα αυτοκίνητα
κοιτα, το είχα ψάξει τον Μάρτιο για vw touran 5ετία και 15.000 χλμ το χρόνο. Αν δεν είχα τριτεκνική ατέλεια, συνέφερε το leasing, όχι σημαντικά αλλά αν συνυπολόγιζες και την ξενιασιά να μην τρέχεις εκτός από τη δόση και για όλα τα άλλα, ήταν όφελος και χρονικό. Για τώρα δεν ξέρω.
Για τη VW υπάρχει η ιδιεραιρότητα ότι αν πάς σε αγορά με χρηματοδότηση, το επιτόκιο της VW bank είναι αρκετά ψηλό.
Μάλιστα αν έβαζες και την τριτεκνική ατέλεια που λόγω 1400 κινητήρα ήταν μικρή, το leasing ήταν πολύ λιγο ακριβότερο στην 5ετία
Για peugeot 308sw πάλι το leasing ήταν οριακά καλύτερο.
Τώρα σαφως και έχουν αλλάξει τα πράγματα γιατί τα επιτόκια έχουν πέσει, απλά ήθελα να δώσω μια ενδεικτική εικόνα ότι τελικά δεν υπάρχει κανόνας, και ότι είναι κάτι που ακόμη και ώς ιδιώτης αξίζει να το ψάξεις.
Ως ιδιώτης, κοιτάς τί ενδιαφέρει καθαρά την τσέπη σου γιατί το leasing δεν έχει φορολογικά οφέλη. Ουσιαστικά έχεις να αντισταθμίσεις το αυξημένο κόστος με το χρόνο και την έγνοια των service που γλυτώνεις κατά τη περίοδο μίσθωσης του αυτοκινήτου.
Το καλό είναι οτι δε σε πιάνει το τεκμήριο. Μπορείς να κυκλοφορείς με θηρίο και δε σε ενοχλεί κανένας.
Όντως, εκτός του τρίπτυχου κυβικα-αξία-χιλιόμετρα, σημασία έχει και η μάρκα του αυτοκινήτου.
Σε ορισμένες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τα χρηματοδοτικά σε σφάζουν. Δε μπορεί η Fiat να δίνει το Sedici με 4,5% επιτόκιο και η Suzuki το ακριβώς ίδιο SX4 με 9,5%!!! Σε 3 χρόνια η διαφορά στους τόκους φτάνει τα 2.000 ευρώ.
Kαλησπέρα και ευχαριστώ για την πληθώρα απαντήσεων,
Με αφορμή τη 2η παράγραφο της πρώτης απάντησης του χρήστη pk33, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό που θέλω είναι ένα νέο αυτοκίνητο, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Δε με απασχολεί καθόλου αν θα κρατήσω ή όχι το αυτοκίνητο και γι'αυτό το λόγο μπήκα και στη διαδικασία να ψάξω περισσότερο την εναλλακτική της μίσθωσης.
Μερικές ερωτήσεις ακόμα για να υπάρχει μία πιο καλή εικόνα:
1. Επειδή δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα σωστά, πως επιτυγχάνεται μικρότερη δόση? Με ή χωρίς εξαγορά?
2. Ποιες είναι οι 2-3 μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες leasing στην Ελλάδα?
3. Μίσθωση αυτοκινήτου για ιδιώτη γίνεται αυστηρά μόνο από εταιρείες μίσθωσης ή μπορεί να γίνει και από την εκάστοτε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων?
Το αυτοκίνητο που σκέφτομαι είναι το Αudi A3 1.6 Attraction, που από ότι βλέπω έχει ενδεικτική τιμή λιανικής στα 20.500€
η ελάχιστη τιμή επιτυγχάνεται στο leasing αν κάνεις εξαγορά. Αν όμως το έχεις σκίσει το αυτοκίνητο μετά από 5 χρόνια γιατί να το εξαγοράσεις; Έτσι και αλλιώς θα θέλεις νέο αυτοκίνητο. Επίσης στο leasing όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος που θέλεις leasing τόσο μικρότερη η δόση γιατί μεγαλώνει η περίοδος απόσβεσης.
Από εταιρίες, καλές θεωρώ την Πειραιώς best leasing, την Lion, τη Hertz. Όμως οι μεγαλύτερες μπορεί να είναι και οι ακριβότερες
Φυσικά leasing γίνεται από τις εταιρίες leasing. Αν πας όμως πχ στην peugeot, μπορεί να σου δώσει και προσφορά για leasing, γιατί η αντιπροσωπία (Lion) έχει εταιρία που κάνει leasing
η ελάχιστη τιμή επιτυγχάνεται στο leasing αν κάνεις εξαγορά. .
pk33, είσαι σίγουρος? Το μίσθωμα είναι χαμηλότερο αν επιστρέψεις το αυτοκίνητο στην εταιρία leasing. Αν πχ πάρεις ένα αυτοκίνητο 20.000 ευρώ με δικαίωμα εξαγοράς, πρέπει να εξοφλήσεις σε τοκοχρεολυτικές δόσεις όλο το ποσό. Αν όμως το αυτοκίνητο επιστρέψει στην εταιρία με υπόλοιπο πχ 6.000 ευρώ, τότε πληρώνεις δόσεις για κεφάλαιο 14.000. Απλά δε σου μένει το πάγιο.
Κατά τα άλλα όλες οι τράπεζες έχουν θυγατρικές leasing, όπως και όλες οι εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Επίσης, οι μεγάλες αντιπροσωπείες συμμετέχουν στα μετοχικά σχήματα των εταιριών μίσθωσης. Μιά γερή έρευνα αγοράς χρειάζεται.
νομίζω το αντίθετο γιατί η εταιρία προσπαθεί να αποσβέσει το αυτοκίνητο από τις δόσεις. Αν λοιπόν έχει δεδομένο ότι θα σου το πουλήσει στο τέλος της περιόδου, η δόση είναι μικρότερη. Αλλιώς επιβαρύνεσαι το ρίσκο ότι η εταιρία μπορεί να μην καταφέρει να το πουλήσει.
Αυτά τα αναφέρω με κάθε επιφύλαξη! Απλά έτσι μου φαίνεται πιο λογικό
Δεν ήξερα οτι ο πελάτης αναλαμβάνει το ρίσκο πώλησης του αυτοκινήτου. Υποτίθεται οτι το δίνει πίσω και ποσώς τον αφορά αν η εταιρία το κάνει scrap, το πουλήσει στην Αφρική ή το χαρίσει.
Το δικαίωμα του μισθωτή για εξαγορά ορίζεται από την αρχή της μίσθωσης ώστε να καθοριστούν οι δόσεις. Στο leasing με εξαγορά, το αυτοκίνητο αποσβαίνεται εξ'ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της μισθωτικής περιόδου. Αν επιστραφεί, η αναπόσβεστη αξία ισούται με την υπολειμματική του, πχ στο παραπάνω παράδειγμα, είναι 6.000 ευρώ. Ή τουλάχιστον έτσι ήξερα.
:hmm: Anyway, μπορεί να κάνω λάθος ή κάτι να άλλαξε on the process.
συμπέρασμα:
Φίλε, ζήτα προσφορά με και χωρίς εξαγορά. !!! ;)
Kαι πόσταρε να μάθουμε κι εμείς!!! :clap:
@ ADSLgr.com All rights reserved.