Επιστροφή στο Forum : Ποιος χρεωκόπησε λοιπόν την Ελλάδα;;;
johnnyestia
03-04-11, 15:30
Υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσουμε, ακόμη κι εάν μας χαρίσουν ολόκληρο το χρέος, χωρίς να διορθώσουμε τα κύρια δομικά μας προβλήματα που μας έφεραν έως εδώ;
Όχι, κατά τη γνώμη μου.
Και αλλιώς: Υπάρχει περίπτωση να διορθώσουμε τα κύρια δομικά μας προβλήματα που μας έφεραν έως εδώ χωρίς να μας χαρίσουν το χρέος, δηλαδή χωρίς να διώξουμε τους γύπες που αυτή την στιγμή κόβουν βόλτες πάνω από τα κεφάλια μας?
@konenas, όπως @burning.
........Auto merged post: YiannisM πρόσθεσε 0 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Και αλλιώς: Υπάρχει περίπτωση να διορθώσουμε τα κύρια δομικά μας προβλήματα που μας έφεραν έως εδώ χωρίς να μας χαρίσουν το χρέος, δηλαδή χωρίς να διώξουμε τους γύπες που αυτή την στιγμή κόβουν βόλτες πάνω από τα κεφάλια μας?
Βέβαια και υπάρχει.
Και μάλλον είναι ευκολώτερο να διορθώσουμε τα κύρια δομικά μας προβλήματα (που μας έφεραν έως εδώ, και που θα μας ξαναφέρουν) υπό καθεστώς πίεσης και τώρα, παρά υπό καθεστώς άνεσης και "δόσε και μένα μπάρμπα" κι "έχει μωρέ το κράτος" όπως πριν.
Δεν το βλέπω Γιάννη να γίνεται κάτι τέτοιο.
Η ίδια νοοτροπία υπάρχει. Η κυβέρνηση απλά άλλα μας λέει και άλλα κάνει.
Burning Skies
03-04-11, 15:58
Διαφωνώ (τουλάχιστον) στο "κατά προτεραιώτητα" διότι εάν λύσουμε πρώτο το ζήτημα του χρέους τότε αυτομάτως θα παύσει και η πίεση επίλυσης των τεράστιων δομικών μας προβλημάτων και της καταστροφικής μικροσυμφεροντολογίστικης *λογικής* που το έχει γιγαντώσει τόσα χρόνια τώρα, και που σίγουρα θα το ξαναδημιουργήσει ακόμη κι εάν μας χαριστεί τώρα ολόκληρο το χρέος! Εδώ παρά τις ισχυρότατες πιέσεις και η αντίσταση κατά του οποιουδήποτε εξορθολογισμού της κατάστασης καλά κρατεί. ;)
Διαφωνεις γιατι δυσκολευεσαι με τα νουμερα. Διοτι αν δεν δυσκολευοσουν θα καταλαβαινες οτι η μη αναδιαρθρωση αυξανει πλεον με ταχυτατους ρυθμους το υφισταμενο χρεος μας.
Ταυτοχρονα αδυνατεις να καταλαβεις οτι αν εξαθλιωθει τελειως ο κοσμος με μακροχρονιες μνημονιακες πολιτικες δεν θα ειναι πλεον σε θεση να χτισει κατι ή να συμμετασχει σε καποια αλλαγη. Δεν θα εχει ουτε το κουραγιο, αλλα ουτε και τα εφοδια. Στο τελος ή θα εχει φυγει εκτος χωρας ή θα εχει δεχθει τον ρολο του σκλαβου μεσα στη χωρα του.
Διοτι οι δομικες αλλαγες ειναι κατι που δεν μπορει να γινει αμεσα. Θελει χρονο και μακροχρονια προσπαθεια καθως και -ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ- εκ νεου "εκπαιδευση" των πολιτων.
Και φυσικα δεν μπορει να επιτευχθει μεσα απο την εξαθλιωση ΑΛΛΑ μεσα απο πολιτικες που θα δειξουν στον κοσμο οτι οι λαμογιες δεν περνανε πια...
Γι' αυτο και σου λεω οτι οι προτεραιοτητες σου ειναι παραλογες εκ των πραγματων.
Επαναλαμβανω οτι τουλαχιστον μετα απο τοσο καιρο αναγνωρισες οτι το χρεος δεν αντιμετωπιζεται χωρις αναδιαρθρωση. Κατι ειναι και αυτο...
Υπαρχει περιπτωση να ορθοποδησουμε χωρις γενναια αναδιαρθρωση του χρεους μας;
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΟΧΙ (απλα μαθηματικα ειναι) ασχετως αν διορθωσουμε ή οχι τα δομικα μας προβληματα... :whistle:
Χρειάζονται και τα δύο. Εαν λυθεί το ένα, οποιοδήποτε, και πάλι άκρη δεν βγαίνει. Και πρέπει να γίνει γενναία αναδιάρθρωση (αν όχι μονομερής διαγραφή) του χρέους, αλλα εαν δεν γίνει και πάταξη της διαφθοράς (αυτό είναι η αιτία όλων των προβλημάτων, μα όλων) τότε και πάλι και με διαγραφή του χρέους, σε 10, 20, 30 χρόνια πάλι στο ίδιο σημείο θα είμαστε.
Η διαφθορά είναι που δημιουργεί/επιτρέπει την αναξιοκρατία, τις λαμογιές, την φοροδιαφυγή, τις κομπίνες, τις μίζες, την εθνική μειοδοσία και ένα σωρό άλλα. Και αφού το ψάρι βρωμαει απο το κεφάλι, και αφού η εκπροσωπούμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με κόμματα είναι ένας μηχανισμός, που ακόμα και εαν διώξουμε τους 300 της βουλής, οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν έτοιμους τους συνεχιστές τους. Ατομα που έχουν προσκυνήσει τον κομματικό οργανισμό τους και τους χορηγούς του/αφεντικά του, και περιμένουν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους (των αφεντικών εννοώ και φυσικά και τα προσωπικα τους) μόλις λάβουν κάποιο κρατικό αξίωμα.
Οπότε εκτός της αναδιάρθρωσης του χρέους (ή διαγραφή αυτού), αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα άλλο σύνταγμα, που θα γίνει απο συντακτή εθνοσυνέλευση και που θα μας πάει σε μια δημοκρατία όχι εκπροσωπούμενη απο κόμματα, γιατί εκεί τα πράγματα είναι ήδη σαπια όσο δεν πάει άλλο. Μια λύση είναι μια μορφή κληρωτής δημοκρατίας, όπου το εξαιρετικά πρόσκαιρο του κάθε κυβερνητικού άρχοντα (μια θητεία μόνο) και η συχνή αλλαγή τους δεν θα αφήνει περιθώρεια δημιουργίας διαπλοκών και χρηματισμού και διαφθοράς. Ετσι θα παταχθεί η διαφθορά στην κεφαλή, και απο την κεφαλή της εξουσίας ξεκινούν όλα. Εαν παταχθεί η διαφθορά εκεί, θα παταχθεί σε κάποιο χρονικό διάστημα και σε όλο το δημόσιο. Δεν είναι κόπρος του Αυγεία για να καθαριστεί σε μια μέρα, είναι ένας άθλος που θέλει πολλά χρόνια για να αλλάξει, και ίσως μερικές γεννεές για να αλλάξει συνολικά η νοοτροπία.
@Burning, δεν είχα αμφισβητήσει ποτέ ότι το χρέος είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Αυτό που διαφωνώ μαζί σου (σε αυτό το ζήτημα) από πάντα κυρίως είναι στις συγκεκριμένες προτεραιώτητες. Και μετά και σε κάποιες αντιλήψεις σου περί των δομικών μας αυτοκαταστροφικών νοοτροπιών, όπως π.χ. ότι μπορούμε δήθεν να έχουμε κράτος για τον πολίτη υπονομεύοντας και καταστρέφοντας το κράτος με δικαιολογία το κακώς εννοούμενο βόλεμα του πολίτη και το χάϊδεμα των αυτιών του! (αυτό που μας κατάστρεψε δηλαδή).
Κι επίσης δεν αποκλείω καθόλου και την περίπτωση να παρουσιαστούν και άλλες ευκαιρείες όταν με το καλό θα έχουμε διορθώσει τις δομικές μας αυτοκαταστροφικές νοοτροπίες που κάποιοι επιθυμούν δια καώς να μη γίνει ποτέ, αφού ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε αδιέξοδα αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις σχετικά με το "εάν σίγουρα" και με το "τί ακριβώς", απλά πιθανολογώ ότι θα υπάρξουν γενικότερες αλλαγές που μπορεί να μας δόσουν πρόσθετες ευκαιρείες στο άμεσο μέλλον, και αυτό είναι ένας πρόσθετος λόγος για να αυτο-διορθωθούμε το συντομώτερο ώστε να μπορέσουμε να τις εκμεταλευτούμε καλύτερα εάν και όταν αυτές προκύψουν.
........Auto merged post: YiannisM πρόσθεσε 1 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Δεν το βλέπω Γιάννη να γίνεται κάτι τέτοιο.
Η ίδια νοοτροπία υπάρχει. Η κυβέρνηση απλά άλλα μας λέει και άλλα κάνει.
Εϋχομαι να γίνει, διότι είναι η μόνη ελπίδα που μπορώ να δώ.
Και όσο για τη 2η γραμμή σου, (δυστυχώς) συμφωνώ. :(
Η θεωρητική φοροδιαφυγή των 20-30 δισ τον χρόνο είναι ένας βολικός (για κάποιους) μύθος.
Ακόμη κι εάν τα νούμερα ήταν ακριβή, σίγουρα θα έπαυαν αυτομάτως να ισχύουν με την ολική (εάν ήταν πρακτικά δυνατόν) πάταξη της φοροδιαφυγής. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του παραεμπορίου θα έπαυε να είχε λόγο ύπαρξης κι έτσι θα εξαφανιζόνταν αυτομάτως, και άρα τα θεωρητικά νούμερά σου θα πήγαιναν περίπατο από την αρχή.
Σε βολεύει ναναι μύθος γιατί διαφορετικά καταρρίπτεται όλο το λογικό οικοδόμημα της σκέψης σου. Και όμως φίλε, μπορεί και ναναι και μεγαλύτερο. Μην πας πολύ μακριά, ο μέσος όρος εισοδήματος διαφόρων επαγγελματιων δείχνει τι συμβαίνει. Οι γιατροί έχουν κατα μέσο όρο εισόδημα 7000 ευρώ ετησίως... Καλά, ποιός μπορεί να το πιστέψει αυτό; Ακόμα και κάποιος που ειναι μισθωτός του ΙΚΑ και δεν κάνει και δικό του ιατρείο (που όλοι κάνουν), βγάζει μόνο απο μισθωτές υπηρεσίες περισσότερα!!!!! Μόνο η φοροδιαφυγή των ιατρών ξεπερνά το 1 δις ευρώ ετησίως. Μιλάμε για μια μόνο επαγγελματική ομάδα, που αριθμεί κάπου 50,000 επαγγελματίες σε όλη την ελλάδα μόνο. Οποια επαγγελματική ομάδα και εαν πιάσεις, όλοι μα όλοι, μα όλοι, βγάζουν λιγότερα απο 12,000 ευρώ που είναι το όριο του αφορολόγητου.... τυχαίο; Δεν νομίζω.
Και για να σε ξεκουράσω τα περι μύθου, τα νούμερα αυτά τα βγάλανε με μελέτες ο ΟΟΣΑ, τα πανεπιστήμια και ένα κάρο ινστιτούτα και οργανισμοί. Ολοι μα όλο βρίσκουνε ότι έχουμε πάνω απο 30 δις φοροδιαφυγή. Και οι μόνο που δεν φοροδιαφεύγουν είναι οι μισθωτοι και συνταξιούχοι, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (πλην κάποιων εξαιρέσεων φοροδιαφυγής μισθωτών του υπουργείου οικονομικών :p )
Δε νομίζω ότι έχει δοθεί καμμία απάντηση σε όλα αυτά από την απογραφή, κλπ.
Η απογραφή έχει δώσει απάντηση σε ένα άλλο μύθο που εγώ ακόμη είχα πιστέψει που αφορά το μέγεθος του δημόσιου τομέα. μιλούσαν όλοι, μερικοί (παπαγαλάκια) ακόμη, αλλά η απογραφή έχει δώσει το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου τομέα. 760 χιλιάδες στην απογραφή, με τις τρέχουσες μειώσεις πρέπει ναναι κάπου στα 720 χιλιάδες άτομα.....
Το ότι η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα μας είναι για γέλια είναι πραγματικότητα.
Σε αυτό δεν θα διαφωνήσω, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε για ποιούς τομείς του δημοσίου μιλάς..
Επίσης για γέλια είναι το μπαλάκι του να κατηγορούν όλοι την άλλη πλευρά για το ποιος φταίει, όποιος και να φταίει για τα δευτερεύοντα το πρωτεύον ζήτημα είναι ότι το σύστημα αυτό δε δουλεύει διότι κανένας δεν έχει κίνητρο να μην φταίει.
Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά ισχύει... Εχεις κανα επιχείρημα της προκοπής; Η΄αερολογίες κατα το σύνηθες ότι είναι για γέλια και άλλα συναφή; Αλλά ξέχασα, αυτή την επιχειρηματολογία έχεις όταν δεν μπορείς να απαντήσεις...
Και τέλος για γέλια είναι και οι προσπάθειες απόκρυψεις της προβληματικότητας του μεγα-κρατιστικού μοντέλου πίσω από μαγειρεμένα σκεπτικά και νούμερα, τη στιγμή που η κύρια ζημιά δε γίνεται καν από το (καθόλα υψηλό ούτως ή άλλως κόστος λειτουργίας + μισθούς), αλλά κυρίως από την γενικότερη νοοτροπία που καλλιεργείται ότι δε χρειάζεται να εργαζόμαστε πραγματικά για να ζούμε, αφού αναλαμβάνει την υποχρέωση να μας πληρώνει το κράτος.
Και πάλι μπλα, μπλα, μπλα, μπλα... Κανα επιχείρημα της προκοπής θα ακούσουμε; Να επισημάνω μήπως ότι οι περιορισμοί μισθών σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις (ναι αυτών των άχρηστων) είναι που αφαίμαξε απο την αγορά πάνω απο 4 δις (όσα γλυτώσανε απο τις κρατικές δαπάνες) με αποτέλεσμα να ρίξουν όλη την αγορά σε ύφεση; Μήπως να θυμίσω ότι σε πολύ μικρότερη κλίμακα είχε γίνει το ίδιο με τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων; Αυξήσανε υπερβολικά τα τέλη, και πήραν πίσω πινακίδες, με τελικό αποτέλεσμα τελικό εισόδημα απο τα τέλη μικρότερο απο πριν (με τις παλιές τιμές), και με ζημιά επιπλέον στην κατανάλωση καυσίμων, στις εταιρίες αυτοκινήτων (σέρβις κλπ) και στις ασφαλιστικές;
Άρα ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσουμε έιναι και να γλυτώσουμε το χρέος, αλλά και να διορθώσουμε τα δομικά μας προβλήματα.
Διότι το ένα από τα δυο μόνο του δε φτάνει.
Πάω να δώ εαν γκρεμίστηκε κάνας φούρνος....
Χρειάζονται και τα δύο. Εαν λυθεί το ένα, οποιοδήποτε, και πάλι άκρη δεν βγαίνει.
:oneup: Συμφωνώ απολύτως σε αυτό.
πάταξη της διαφθοράς (αυτό είναι η αιτία όλων των προβλημάτων, μα όλων)
Και πάλι συμφωνούμε, αλλά αυτό που μάλλον διαφωνούμε είναι ότι θεωρώ βασικό/βασικότατο πυλώνα της διαφθοράς (αλλά και άλλων ακόμη περισσότερων στρεβλώσεων) το μεγάλο κι ανεξέλεγκτο δημόσιο τομέα που εσύ θεωρείς μικρή κι ασήμαντη πληγούλα.
Για μένα είναι σημείο κλειδί, κι από πολλές περισσότερες απόψεις από εκείνη του βασικού κόστους λειτουργίας και των μισθών που στο παρελθόν (πολύ βολικά) το έχεις υποβαθμίσει. :whistle:
Παιδιά, τα πράγματα είναι σχετικά απλά.
Υπάρχουν εξισώσεις οι οποίες περιγράφουν τη σχέση μεταξύ των ισοζυγίων των διαφόρων τομέων της οικονομίας.
Για παράδειγμα:
Ισοζύγιο του ιδιωτικού τομέα + ισοζύγιο του κρατικό τομέα –ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών = 0
Αυτό συνεπάγεται οτι αν μια χώρα έχει αρνητικό ισοζύγιο συναλλαγών, και το κράτος επιχειρήσει να έχει πλεονασματικό ισοζύγιο, θα αφαιρέσει εισόδημα απ' τον ιδιωτικό τομέα.
'Εχοντας σα δεδομένο οτι η Ελλάδα είναι χώρα με ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών, ο μοναδικός τρόπος ωστέ ο ιδιωτικός τομέας να αποταμιεύσει είναι το κράτος να έχει ελλείμματα. Αυτό δε σημαίνει οτι το κράτος πρέπει να δανείζεται για να καλύπτει τα ελλείμματα του. Στα σύγχρονα νομισματικά συστήματα, το κράτος καλύπτει τα ελλείμματα του απλώς ξοδεύοντας, πιστώνοντας τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αποθεματικά εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα, τα οποία σπρώχνουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Στη συνέχεια το κράτος εκδίδει χρεόγραφα ωστέ να αντλήσει από αυτά τα αποθεματικά που το έλλειμμα δημιούργησε, και να αυξήσει τα επιτόκια στον επιθυμητό βαθμό.
Ας έρθουμε στην Ευρωζώνη. 'Οταν τα κράτη-μέλη μπήκαν στην Ευρωζώνη, κάποιες οικονομίες ήταν εξωστρεφείς (στραμμένες προς τις εξαγωγές) και κάποιες εσωστρεφείς (σαφως λιγότερο ανταγωνιστικές).
Ποιός ο λόγος να φτιάξεις μια νομισματική ένωση, στην οποία το εμπόριο γίνεται κυρίως εσωτερικά, αν όχι για να χρησιμοποιήσεις τα χαρακτηριστικά του fiat currency, και να δημιουργήσεις επιπλέον ζήτηση για τα προϊόντα των πλεονασματικών οικονομιών; Είναι μια κατάσταση win-win για όλους.
Αν θες να βάλεις τις οικονομίες να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, δε φτιάχνεις νομισματική ένωση, είναι τόσο απλό. Ο καθένας μένει στο εθνικό του νόμισμα, και χρησιμοποιεί τα προστατευτικά χαρακτηριστικά της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προς όφελος του.
Τέσπα. Το θέμα είναι οτι η σημερινή κατάσταση είναι αδύνατη για την Ελλάδα.
Διάβασα σήμερα το σχόλιο του Προβόπουλου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:
"Οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι ασφυκτικά περιορισμένοι."
Σαφώς. Αφού το κράτος έχει χάσει τη δυνατότητα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, και αφού επιχειρεί να έχει πλεονάσματα σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Επομένως, λέει ο κύριος Προβόπουλος:
"Πρέπει να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις."
http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/dhlwseis_giwrgoy_provopoyloy_sto_vhma_ths_kyriakhs.824001.html
Καμία αντίρρηση. Με τη μόνη διαφορά οτι αν δεχτούμε οτι το ελλειμματικό ισοζύγιο είναι η πραγματική πηγή των κακών της σημερινής κατάστασης (η ελληνική οικονομία συνεχώς "αιμμοραγεί" χρήματα προς τα έξω), τότε τι είδους επενδύσεις θα είναι αυτές που θα κάνουν οι ξένοι; Μήπως θα φέρουν τα εργοστάσια τους στην Ελλάδα για να παράγουμε προϊόντα και να βελτιώσουμε το ισοζύγιο μας; 'Οχι. 'Οτι μεταρρύθμιση και να κάνει η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Ακόμα και να εξαλείψει τελείως φοροδιαφυγή, διαφθορά, κακοδιαχείριση, πολυνομία κλπ κλπ κλπ (που όλοι συμφωνούμε οτι πρέπει να το κάνει). Μάλλον θα πρόκεται για αποικιοκρατικές επενδύσεις, τύπου Ελ. Βενιζέλος, τις οποίες θα ξεπληρώνουμε με σπατόσημα για τα επόμενα 50 χρόνια, και οι οποίες δε θα επιφέρουν καμία βελτίωση στο ισοζύγιο. Το μόνο το οποίο θα προσφέρουν είναι κάποιες (λίγες) παραπάνω δουλειές, των οποίων οι ωφέλειες θα αντισταθμίζονται από τις διάφορες ανεπίσημες μορφές φορολογίας (σπατόσημα, διόδια κλπ).
Ας μην κοροϊδεύομαστε. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι προκειμένου εταιρείες των πλεονασματικών χωρών να αποκτήσουν assets των ελλειμματικών χωρών. Δε θα κρίνω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Απλά δε μου αρέσει η κοροϊδία που οι υφιστάμενες πολιτικές προβάλλονται σαν πολιτκές εξόδου απ' την κρίση. Το αντίθετο ισχύει, και γι' αυτό βλέπουμε την ύφεση να χειροτερεύει και όχι να καλυτερεύει.
Τώρα, αν υποθέσουμε οτι σκοπός είναι η Ελλάδα να επαν-αποκτήσει παραγωγή, αυτό δε μπορεί να γίνει όσο η Ελλάδα είναι μέσα στο Ευρώ. Ο μοναδικός τρόπος είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει απ' την Ευρωζώνη. Θα υπάρξει φυσικά μια δύσκολη αρχική περίοδος προσαρμογής. Επίσης το βιοτικό επίπεδο θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα "χρυσά" χρόνια μεταξύ (χονδρικά) '97 και '07. Αλλά θα έχουμε χαμηλά ποσοστά ανεργίας, και θα θέσουμε την οικονομία μας σε διαφορετικές (πιο παραγωγικές) βάσεις, ακολουθώντας ένα μοντέλο πρωτίστως αντικατάστασης εισαγωγών και δευτερευόντως εξαγωγών. Δεν είναι το ιδεατό σενάριο. Αλλά είναι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες (http://www.eurointelligence.com/article/article/euro-breakup-revisited.html?tx_ttnews[backPid]=901&cHash=f65f511992bd0982c5952709254af4b7) όσο η Ευρωζώνη αρνείται να μετασχηματιστεί σε ομοσπονδία που θα έχει πλέον ευρωπαϊκά ελλείμματα, τα οποία θα "μοιράζει" στα κρατη-μέλη ανάλογα με τις περιστάσεις.
'Οπως γράφει και ο Warren Mosler:
"The remedy is both simple, immediate, and would quickly lead to unprecedented global prosperity.
All the euro zone has to do is have the ECB write the check, and announce immediate and annual distributions of 10% of GDP to member nations to pay down their outstanding debts, and at the same time impose national deficit ceilings sufficiently high to promote desired levels of aggregate demand. And the penalty for non compliance would be the withdrawal of ECB support. This would remove credit concerns, without increasing government spending, so there would be no inflationary impact.
And all the rest of the world has to do is recognize that federal taxes function to regulate aggregate demand, and not to fund expenditures per se. And then set taxation and/or government spending at levels that sustain desired aggregate demand."
http://moslereconomics.com/2011/03/30/warning-euro-zone-automatic-fiscal-stabilizers-deactivated/
Για κάποιον που διατείνεται γνώσεις οικονομικής Jim Slip, βλέπω πως στην ανάλυσή σου επιμελώς αποφεύγεις τα Optimum Currency Areas και το Νew Political Economy του πράγματος :nono:
Burning Skies
03-04-11, 16:55
@Burning, δεν είχα αμφισβητήσει ποτέ ότι το χρέος είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστεί.
Αυτό που διαφωνώ μαζί σου (σε αυτό το ζήτημα) από πάντα κυρίως είναι στις συγκεκριμένες προτεραιώτητες. Και μετά και σε κάποιες αντιλήψεις σου περί των δομικών μας αυτοκαταστροφικών νοοτροπιών, όπως π.χ. ότι μπορούμε δήθεν να έχουμε κράτος για τον πολίτη υπονομεύοντας και καταστρέφοντας το κράτος με δικαιολογία το κακώς εννοούμενο βόλεμα του πολίτη και το χάϊδεμα των αυτιών του! (αυτό που μας κατάστρεψε δηλαδή).
Δεν θυμαμαι ποτε να εξεφρασα τετοια αντιληψη. θα σε βολευε ενδεχομενως αλλα δεν....
Κι επίσης δεν αποκλείω καθόλου και την περίπτωση να παρουσιαστούν και άλλες ευκαιρείες όταν με το καλό θα έχουμε διορθώσει τις δομικές μας αυτοκαταστροφικές νοοτροπίες που κάποιοι επιθυμούν δια καώς να μη γίνει ποτέ, αφού ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε αδιέξοδα αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις σχετικά με το "εάν σίγουρα" και με το "τί ακριβώς", απλά πιθανολογώ ότι θα υπάρξουν γενικότερες αλλαγές που μπορεί να μας δόσουν πρόσθετες ευκαιρείες στο άμεσο μέλλον, και αυτό είναι ένας πρόσθετος λόγος για να αυτο-διορθωθούμε το συντομώτερο ώστε να μπορέσουμε να τις εκμεταλευτούμε καλύτερα εάν και όταν αυτές προκύψουν.
Δεν μεγαλωσες για να πιστευεις σε παραμυθια και σε καλες νεραϊδες;
Λιτότητα ίσον αδιέξοδο, του Γιώργου Δελαστίκ
Γερό σοκ υπέστη η κυβέρνηση Παπανδρέου από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Καμιά επιστημονική αξία δεν έχει η υποβάθμιση αυτή. Σηματοδοτεί όμως την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στα μάτια ακριβώς εκείνων από τους οποίους περιμένει τη σωτηρία της η κυβέρνηση - των ισχυρών κύκλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η υποβάθμιση σημαίνει ότι οι περιβόητες «αγορές» δεν προτίθενται να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση στο ορατό μέλλον με λογικό ή έστω υποφερτό επιτόκιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ούτε φέτος ούτε του χρόνου μπορεί η κυβέρνηση να δανειστεί από τις αγορές, όσες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και αν δίνουν κάθε λίγο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών.
Νέο Μνημόνιο το 2012 συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη, καθώς ο Γ. Παπανδρέου θα στραφεί και πάλι του χρόνου στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ για να πάρει καινούργιο δάνειο ώστε να βγάλει την επόμενη χρονιά. Νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα λιτότητας θα συνοδεύσουν το νέο δάνειο, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Υποτίθεται ότι το Μνημόνιο πέρυσι θα μας έσωζε μια για πάντα, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση μόλις και μετά βίας θα βγάλει με τα λεφτά του το 2011!
Φταίει η πολιτική του Μνημονίου που απαιτεί η ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση συμφωνώντας μαζί της. Η ανελέητη λιτότητα. Μέχρι και το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», το οικονομικό περιοδικό με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την πολιτική αυτή. «Η κατάσταση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χειροτερεύει και οι ηγέτες της Ευρώπης φέρουν πολλή ευθύνη» γράφει σε κύριο άρθρο του χθεσινού τεύχους του.
«Με την επιμονή της ΕΕ», εξηγεί το περιοδικό, «η προτεραιότητα των περιφερειακών κρατών είναι να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους ανεξάρτητα από τις συνέπειες στην ανάπτυξη. Καθώς όμως η λιτότητα τραβάει προς τα κάτω την παραγωγή, τα τεράστια χρέη τους -τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν στο 160% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, στο 125% για την Ιρλανδία και στο 100% για την Πορτογαλία- φαίνονται ακόμη πιο ανεπίδεκτα αποπληρωμής, έτσι οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλές. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπιράλ προς τα κάτω».
Το πάθημα της Ιρλανδίας θα έπρεπε να είχε διδάξει κάτι την κυβέρνηση. «Η Ιρλανδία προσφέρει ένα θαυμάσιο μάθημα δημοσιονομικής υπευθυνότητας» έγραφε το καλοκαίρι του 2009 ο Αλαν Ρέινολντς του υπερσυντηρητικού αμερικανικού ινστιτούτου Κάτων, ισχυριζόμενος ότι μετά το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας που είχε επιβάλει η κακήν - κακώς εκδιωχθείσα κυβέρνηση Κάουεν, η Ιρλανδία δεν είχε κανένα πρόβλημα χρεοκοπίας πλέον και την περίμενε ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη.
Έγιναν ακριβώς τα αντίθετα. Η ιρλανδική οικονομία κατέρρευσε, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας υπερδιπλασιάστηκαν και αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν το 10%, ενώ η χώρα υποχρεώθηκε να μπει υπό καθεστώς Μνημονίου για να μη χρεοκοπήσει αμέσως! Και να πει κανείς ότι γλίτωσε τουλάχιστον τη χρεοκοπία; Κάθε άλλο. Γενικεύεται διεθνώς η άποψη ότι η Ιρλανδία, μαζί με την Ελλάδα, αποκλείεται τελικά να γλιτώσουν τη χρεοκοπία. «Οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι χρεοκοπημένες. Παραδεχτείτε το - Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους τώρα» τόνιζε στους τίτλους του κύριου άρθρου του ο «Εκόνομιστ», διαφημίζοντάς το και στο εξώφυλλό του.
«Πρώτα οι θέσεις εργασίας, αργότερα τα ελλείμματα ήταν και είναι η σωστή στρατηγική» έγραφε σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, τον οποίον παρουσίαζε ως σύμβουλο ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν εφάρμοζε καμία απολύτως από τις υποδείξεις του, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός οικονομολόγος να... διαρρεύσει από σύμβουλος. «Δυστυχώς όμως αυτή η στρατηγική έχει εγκαταλειφθεί εξαιτίας κινδύνων - φαντασμάτων και αυταπατητικών ελπίδων» προσθέτει με πίκρα.
Μόνο ο Γ. Παπανδρέου υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και δηλώνει ότι θα τα καταφέρει. Λογικό είναι να θέλει να συγκαλύψει τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών. Ο λαός όμως που υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής του αδυνατεί πλέον να τον πιστέψει.
Δημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 02/04/2011.
http://www.tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/λιτότητα-ίσον-αδιέξοδο-του-γιώργου-δελαστίκ
Aπό αύριο έναρξη επιχείρησης σε μία μέρα (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=264811)
Αν μπορει να παρακαμπτει εστω και στο ελαχιστον το ματσο των καρεκλοκενταυρων στην δημιουργια μιας επιχειρησης, αυτο ειναι ενα πολυ καλο βημα. Μενει να δουμε ΑΝ θα προσαρμοστουν οι υπηρεσιες στο καινουργιο πλαισιο, πραγμα κομματι δυσκολο.
Burning Skies
03-04-11, 21:59
Αν μπορει να παρακαμπτει εστω και στο ελαχιστον το ματσο των καρεκλοκενταυρων στην δημιουργια μιας επιχειρησης, αυτο ειναι ενα πολυ καλο βημα. Μενει να δουμε ΑΝ θα προσαρμοστουν οι υπηρεσιες στο καινουργιο πλαισιο, πραγμα κομματι δυσκολο.
Ειναι ομως χωρις αντικρυσμα οσο συνεχιζεται η πολιτικη των περικοπων. Δεν νομιζω να επιχειρησουν πολλοι να ανοιξουν δικη τους δουλεια αυτη την περιοδο...
Aπό αύριο έναρξη επιχείρησης σε μία μέρα (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=264811)
Tώρα σωθήκαμε....
Προς Popmaniac et al.
Θεωρείτε ότι όσα έγιναν και γίνονται είναι προιόν απλης ανικανότητας. Σε αντίθεση με μένα και πολλούς άλλους που πιστεύουν ότι είναι ενέργειες εθνικής μειοδοσίας, ξεπουλήματος, με στρατηγική και συγκεκριμένο σκοπό. Σε συνέχεια του άρθρου του Δελαστικ προηγουμένως, φαίνεται ότι και οι σύμβουλοι είχαν διαφορετικές απόψεις απο αυτές που υιοθετήθηκαν, και τα παραδείγματα σε άλλες χώρες προέβλεπαν και την δική μας κατάληξη, απτά παραδείγματα, αλλά και στο blog του παπακωνσταντίνου αν ανατρέξετε, σε παλιές του δημοσιεύσεις, όταν ήταν αντιπολίτευση, έλεγε άλλα (τα σωστά), απο αυτά που κάνει σήμερα. Δεν μπορεί ξαφνικά να τους πότισαν LSD ή Κεταμίνη και ναναι χαζά παιδιά χαρά γεμάτα...
Σε βολεύει ναναι μύθος γιατί διαφορετικά καταρρίπτεται όλο το λογικό οικοδόμημα της σκέψης σου. Και όμως φίλε, μπορεί και ναναι και μεγαλύτερο. Μην πας πολύ μακριά, ο μέσος όρος εισοδήματος διαφόρων επαγγελματιων δείχνει τι συμβαίνει. Οι γιατροί έχουν κατα μέσο όρο εισόδημα 7000 ευρώ ετησίως... Καλά, ποιός μπορεί να το πιστέψει αυτό; Ακόμα και κάποιος που ειναι μισθωτός του ΙΚΑ και δεν κάνει και δικό του ιατρείο (που όλοι κάνουν), βγάζει μόνο απο μισθωτές υπηρεσίες περισσότερα!!!!! Μόνο η φοροδιαφυγή των ιατρών ξεπερνά το 1 δις ευρώ ετησίως. Μιλάμε για μια μόνο επαγγελματική ομάδα, που αριθμεί κάπου 50,000 επαγγελματίες σε όλη την ελλάδα μόνο. Οποια επαγγελματική ομάδα και εαν πιάσεις, όλοι μα όλοι, μα όλοι, βγάζουν λιγότερα απο 12,000 ευρώ που είναι το όριο του αφορολόγητου.... τυχαίο; Δεν νομίζω.
Και για να σε ξεκουράσω τα περι μύθου, τα νούμερα αυτά τα βγάλανε με μελέτες ο ΟΟΣΑ, τα πανεπιστήμια και ένα κάρο ινστιτούτα και οργανισμοί. Ολοι μα όλο βρίσκουνε ότι έχουμε πάνω απο 30 δις φοροδιαφυγή. Και οι μόνο που δεν φοροδιαφεύγουν είναι οι μισθωτοι και συνταξιούχοι, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (πλην κάποιων εξαιρέσεων φοροδιαφυγής μισθωτών του υπουργείου οικονομικών :p )
Η απογραφή έχει δώσει απάντηση σε ένα άλλο μύθο που εγώ ακόμη είχα πιστέψει που αφορά το μέγεθος του δημόσιου τομέα. μιλούσαν όλοι, μερικοί (παπαγαλάκια) ακόμη, αλλά η απογραφή έχει δώσει το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου τομέα. 760 χιλιάδες στην απογραφή, με τις τρέχουσες μειώσεις πρέπει ναναι κάπου στα 720 χιλιάδες άτομα.....
Σε αυτό δεν θα διαφωνήσω, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε για ποιούς τομείς του δημοσίου μιλάς..
Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά ισχύει... Εχεις κανα επιχείρημα της προκοπής; Η΄αερολογίες κατα το σύνηθες ότι είναι για γέλια και άλλα συναφή; Αλλά ξέχασα, αυτή την επιχειρηματολογία έχεις όταν δεν μπορείς να απαντήσεις...
Και πάλι μπλα, μπλα, μπλα, μπλα... Κανα επιχείρημα της προκοπής θα ακούσουμε; Να επισημάνω μήπως ότι οι περιορισμοί μισθών σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις (ναι αυτών των άχρηστων) είναι που αφαίμαξε απο την αγορά πάνω απο 4 δις (όσα γλυτώσανε απο τις κρατικές δαπάνες) με αποτέλεσμα να ρίξουν όλη την αγορά σε ύφεση; Μήπως να θυμίσω ότι σε πολύ μικρότερη κλίμακα είχε γίνει το ίδιο με τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων; Αυξήσανε υπερβολικά τα τέλη, και πήραν πίσω πινακίδες, με τελικό αποτέλεσμα τελικό εισόδημα απο τα τέλη μικρότερο απο πριν (με τις παλιές τιμές), και με ζημιά επιπλέον στην κατανάλωση καυσίμων, στις εταιρίες αυτοκινήτων (σέρβις κλπ) και στις ασφαλιστικές;
Πάω να δώ εαν γκρεμίστηκε κάνας φούρνος....
@anon,
εννοείται ότι διαφωνούμε, και το ότι αναγκάζεσε να καταφύγεις και πάλι στο ύφος 400 καρδινολίων και στο φλερτ με την ad-hominen τακτική ξανα-ματα-αναδεικνύει :rolleyes: ότι (αν μη τί άλλο) τουλάχιστον νιώθω πιο σίγουρος για το σκεπτικό και τα επιχειρήματά μου απ' ό,τι εσύ για τα δικά σου...
Τα ad hominem θα τα εντοπίζω εκεί όπου θα υπάρχουν, με χαλάει δε με χαλάει. ;)
Διότι καταρχήν είναι άκρως ενδεικτικά για τις προθέσεις αυτών που τα εφορμόζουν: στην καλύτερη περίπτωση υποδειλώνει επίγνωση της ανεπάρκειας των επιχειρημάτων τους.
(1) Για το μύθο των 20-30 δις φοροδιαφυγή, ξόδεψες 2 παραγράφους ή 10 γραμμές μπλά μπλά μπλά για το εάν το εκτιμώμενο νούμερο είναι ή δεν είναι σωστό (που ήταν το δευτερεύον της αναφοράς μου και όχι το άμεσα αμφισβητήσιμο από αυτήν), και ούτε ένα κιχ για το προτεύον το οποίο ήταν ότι:
Ακόμη κι εάν τα νούμερα ήταν ακριβή, σίγουρα θα έπαυαν αυτομάτως να ισχύουν με την ολική (εάν ήταν πρακτικά δυνατόν) πάταξη της φοροδιαφυγής. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του παραεμπορίου θα έπαυε να είχε λόγο ύπαρξης κι έτσι θα εξαφανιζόνταν αυτομάτως, και άρα τα θεωρητικά νούμερά σου θα πήγαιναν περίπατο από την αρχή.
(2) Για την απογραφή Δ.Υ. επαναλαμβάνεις πάλι τις ατάκες σου περί "παπαγαλάκια" κλπ, αλλά ξεχνάς βολικά να αναφέρεις ότι με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο αριθμός μάλλον ξεπερνάει το 1,000,000.
Επίσης δεν ήταν ακριβώς οι αριθμοί αυτο για το οποίο μιλούσα εκεί, αλλά το ότι η απογραφή δεν ακυρώνει καθόλου το προηγούμενο (κοινό ?) αίσθημα για τον αρνητικότατο ρόλο του μεγάλου δημοσίου τομέα και των προνομίων του.
(3) Στο σημείο που έλεγε ότι το σύστημα δε δουλεύει διότι όλοι καταλήγουν να φταίνε αφού κανένας δεν έχει κίνητρο να μη φταίει, δεν απαντάς καν αλλά μιλάς για αερολογίες, και άλλα τινά, και αυτό δε νομίζω ότι αναιρεί καθόλου τα λεχθέντα.
(4) Ενώ στο τελικό σημείο ότι το πρόβλημα του Δημόσιου Τομέα αλά ελληνικά είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο από τα κόστη και τους μισθούς που συνηθίζεις να το υποβαθμίζεις, επαναλαμβάνεις τα περί αερολογίας (αποφεύγοντας και πάλι την ουσία) και καταλήγεις να μιλάς για τους περιορισμούς μισθών που δεν είχαν καμμία σχέση με αυτό που έλεγα εγώ, για τα ... τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κι ένα σωρό άλλα άσχετα πράγματα.
Well done.
:yawn:
........Auto merged post: YiannisM πρόσθεσε 2 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Δεν θυμαμαι ποτε να εξεφρασα τετοια αντιληψη. θα σε βολευε ενδεχομενως αλλα δεν....
Δεν μεγαλωσες για να πιστευεις σε παραμυθια και σε καλες νεραϊδες;
Το τί ενδεχομένως (μπορεί και να) γίνει δε σημαίνει πίστη σε παραμυθια και σε νεραϊδες.
Σημειωτέον ότι το ενδεχόμενο αναφέρθηκε ώς πρόσθετος λόγος της προτεραιώτητας που υποστήριξα, και ότι και χωρίς αυτό η αιτιολόγηση της προτεραιώτητας (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=4063466&postcount=13500) παραμένει.
........Auto merged post: YiannisM πρόσθεσε 1 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Aπό αύριο έναρξη επιχείρησης σε μία μέρα (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=264811)
Καλό, αλλά too little too late.
Καλό, αλλά too little too late.
Δεν πειραζει. Καλλιο αργα παρα ποτε. Και θα γινουν πολυ περισσοτερα οταν θα αρχισετε να "αναλωνεστε" σε 900+ σελιδες για το new-deal που ελεγε τις προαλλες ο Αλεκος Παπαδοπουλος...
Δεν πειραζει. Καλλιο αργα παρα ποτε.
Σύμφωνοι.
Δεν θα αφορά σε ίδρυση ατομικής επιχείρησης.
Συγχαρητήρια.
Burning Skies
03-04-11, 23:25
Δεν θα αφορά σε ίδρυση ατομικής επιχείρησης.
Συγχαρητήρια.
Σοβαρα; Και αυτο λοιπον κινειται στα στρεβλα πλαισια του μνημονιου; :rolleyes:
........Auto merged post: Burning Skies πρόσθεσε 4 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Δεν πειραζει. Καλλιο αργα παρα ποτε. Και θα γινουν πολυ περισσοτερα οταν θα αρχισετε να "αναλωνεστε" σε 900+ σελιδες για το new-deal που ελεγε τις προαλλες ο Αλεκος Παπαδοπουλος...
Ναι θα γινουν και αλλες περικοπες και θα αυξηθει και αλλο το χρεος, ωσπου στο τελος θα γινουμε Μεξικο...
Το new-deal (που θα επρεπε να γινει) το εξηγησαν μια χαρα παντως ο Jim Slip οσον αφορα το οικονομικο σκελος και ο anon οσον αφορα το πολιτικο...
η Ελλαδα 8α μπορουσε να εχει βγει απο το αδιεξοδο ακολου8οντας καπια βηματα ποθ δεν εγιναν και δε προκειτε να γινουν.
Για πιο λογο - δεν ειναι μονο ενας - απο πολιτικους ψηφοθηρικους , συμφεροντα αμερικανκα προς διαλυση της Ε.ε και του ανταγονισμου ( να ειναι καλα ο γιοργακης ) και γενικα ανεπαρκεια βουλησης απο τους μλκς τους γερμανους και της βορειας κλικας.
Καταρχην το προβλημα της ελλαδας ειναι και 8α ειναι το δημοσιο εως οτου σταματησει να λειτουργει ετσι
Δεν υπαρχει καμια λογικη οι xtra δημοσιοι υπαλληλισκοι να ειναι βολεμενοι και να μη κουνιουνται οταν χιλιαδες ιδιωτες απολυονται που ειναι παραγογικα ενεργοι.
Καταρχην 500,000 8α επρεπ να φυγουν αυριο κιολας , οι περισοτεροι διλαδη που μπηκανε με το ετσι 8ελω μετα την αντιπολιτευση χορης ασεπ κτλπ.
Λειτουργια του δηοσιου τομεα και τα απογευματα μπας και αυξη8ει η μηδενικη παραγωγικοτητα του
Φορος στις ναυτιλιακες ( οι οποιες τα 10 τελυτεα χρονια φερανε στην Ελλαδα 100 δισ , διλ 10δισ το χρονο διλ τπτ αν σκεφετισ οτι εχουν βγαλει τα 10πλα , ) εκκλησια ,τυπος και οι λιποι
κοψιμο ολων των επιδοματων ( εκτος απο αμεα , πολυτεκνους ηλικιομενους χορης συνταξη και γενικα πολιτων δευτερης κατηγοριασ) επιτελους να μα8ουν καποιοιι ( αγροτες και λιποι ) πως δολευει ο ανταγονισμος
εξίσωση μισθων του δημοσιου δε μπορει να περνει 5κ ευρο καπιοσ στον οπαπ η στην οπιαδηποτε Δεκο
Απολυση αμεση ολο του σδοε , ειναι ανικανοι και ολοι τους χρωστανε χαρες και ειναι ενα απο τους κυριου λογους γιατι δεν πεφτουνε προστιμα σε οποιους φοροδιαφεγουν ( 2 στουσ 3 ιδιοτικους δε πληρονει οτι του αντιστοιχει )
εκσυγχρονιση της υγειας , δε μπορει να γραφουνε ακομη συνταγες σε χαρτακια και να κλεβουνε απο αυτο
αλλαγη νομων - βελτιοση τησ γραφεικοκρατιας , δε κινείται τπτ γρηγορα σε αυτη τη χωρα πως 8α ερ8ουν επενδυσεις
Προσωποκρατηση για χρωοστουμενα , δε γινετε κυριε να χρωστας παντου και να τα γραφεις ολα στην οικογενεια και με μια αποποιηση να τη γλυτονουν ολοι
Μειωση των εισαγωγων , δεν εχουμε εξαγωγες και εισαγουμε σα τρελοι το ελληνικο ισοσυγιο ειναι για κλαματα
Γενικα και αυτα να γινουν αυριο ( ποθ δε προκειτε να γινει τπτ απο αυτα ) μερικα ειναι βεβαια
1) η Ελλαδα εχει χρεοκοπησει προ πολου απλα παιρνουν οτι μπορουν απο εμας μεχρι να γινει η αναδια8ροση
2) ποτε 8α γινει η αναδιαθροση και οχι αν
3) τι γινετε μετα ...
Τελιεονοντας η πιο συντομη και σιγουρη λυση εφοσον τπτ απο οσα επρεπε να γινουν δεν εγιναν ειναι η αναδια8ροση.
Γενικα το default να μη δοσουμε τπτ πισο μιας και τα περισοτεραπ ααο υτα εναι τοκοι ( τα λεφτα τουσ τα εχουν παρει με το παραπανο + οι διαφορες γερμανικες αμερικανικες εταιρεις που κα8ε χρονο βγαζουν δισ απο εμας)
Τι 8α γινοτανε ? Βλεπε ισλανδια οχι και πολλα , και να μη μας δανειζανε οι γερμανοι μη χρωστώντας 350δισ 8α εισαι σε πολυ καλυτερη 8εση ακομα και πισω στην δραχμη.
ps ολο και καποιος 8α σε δανιζει στο μελλον οπως ειναι αποδεδειγμενο για πολλους και διαφορους λογους
Aπό αύριο έναρξη επιχείρησης σε μία μέρα (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=264811)
Καλό ακούγεται, έστω και τώρα.
Αν μειώνει και το κόστος έναρξης, ακόμα καλύτερα
(αν θυμάμαι σωστά, κοστίζει στη πράξη τουλάχιστον 5.000 Ευρώ η έναρξη μιας Α.Ε. με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 60.000 Ευρώ)
Βέβαια, αυτό δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα, μια εταιρεία πρέπει να έχει πελάτες και τζίρο για να σταθεί μεσοπρόθεσμα.
Θα δούμε στη πράξη αν όντως υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία.
Ν.Φ.
αυτο θα μας σωσει .
Κανενας σοβαρος νεος επιχειρηματιας δε προκειτε να ερθει οταν το φπα ειναι στα υψη , κανεις δε θελει συναιτερο το κρατος σε κατι που ο ιδιος φτιαγνει 100%.
για να βιωσει ο ιδιωτικος τομεας πρεπει το φπα να πεσει κατα πολυ.
απο ιουνιο ανεβαίνουν και οι αντικειμενικες , θα επελθει τρομερη κριση και στην αγορα ακινητων .
Γενικα σε 6 μηνες απο τωρα δε θα υπαρχει ρευστο ουτε για δειγμα .
Σχεδων Οτι εκανε η κυβερνηση το τελευταιο χρονο ητανε προς λαθος κατευθυνση.
δεν χτυπας τον παραγωγικο τομεα για να ζησει ο ζημιωμένος κλασσικο λαθος οπως εγινε και με Σοβιετικη ενωση και κοιτα που καταλήξανε
Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το ανδρείκελο στο υπουργείο οικονομικών.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=264846
Πραγματικός ορυμαγδός
Ανάμεσα στις μειώσεις μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ (μην χαίρεσαι ελληναρά του ιδιωτικού τομέα, το επόμενο βήμα θα είναι η εξίσωση του μισθού σου με του Δημόσιου), την περικοπή των απαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, διαβάζω και για πέρασμα ακόμα περισσότερων προϊόντων σε φπα 23%
:respekt::respekt::respekt::worthy::worthy::respekt::yahoo::yahoo::yahoo:
Στις επόμενες εκλογές σκέφτομαι σοβαρότατα να ψηφίσω πασοκαρα-δντ.
Ο νεοέλληνας έχει αποδείξει με την δουλικότητα του, τον κοινωνικό κανιβαλισμό που τον διακρίνει, πως δεν του αρμόζει τίποτα καλύτερο.
Εμπρός πασοκάρα-δντ :oneup:
Βεντούζα, χωρίς ανάσα για να μάθει ο κοινωνικός κανίβαλος την λέξη αλληλεγγύη
Ποιοι θέλουν το «κούρεμα» και τη χρεοκοπία (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=393533&h1=true)
Πολλά ακούγονται τελευταία για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, για χρεοκοπία και για επιστροφή στη δραχμή. Τα σενάρια αυτά πατάνε επάνω στην ψυχρή λογική των αριθμών. «Οι αριθμοί δεν βγαίνουν» λένε όσοι τα διακινούν. Μια χώρα με υπέρογκο χρέος το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται τη στιγμή που το ΑΕΠ υποχωρεί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, υποστηρίζουν. Αργά ή γρήγορα, εκτιμούν, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε «κούρεμα» των ομολόγων, δηλαδή να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας ότι δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματα που μας δάνεισαν αλλά μέρος αυτών. Ετσι το χρέος από 150% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και θα είναι διαχειρίσιμο.
Οι αριθμοί έχουν δίκιο. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η χρεοκοπία όμως ή το «κούρεμα» δεν είναι η λύση. Και δεν είναι η λύση για έναν πολύ απλό λόγο: η Ελλάδα «τρέχει» ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα και κάθε χρόνο καταφεύγει σε δανεισμό για να κλείσει την τρύπα. Ακόμη λοιπόν και αν «κουρέψουμε» το χρέος, θα συνεχίσουμε να εξαρτιόμαστε από τους πιστωτές μας για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία κτλ. Και ποιος θα μας δανείσει αν έχουμε προχωρήσει σε «κούρεμα»; Ποιος θα το κάνει όταν γνωρίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν αθετήσαμε τις υποσχέσεις μας;
Η λύση λοιπόν είναι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να μειώσει το χρέος της. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους. Ετσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές. Και για να το πετύχουμε αυτό ένας τρόπος υπάρχει: λιγότερο κράτος. Ενας μικρότερος και πιο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Μετά το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας η κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά στη μείωση του κράτους χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Αυτοί που διακινούν τα σενάρια για «κούρεμα» και χρεοκοπία είναι αρχικά όσοι (ξένοι κατά κύριο λόγο) ποντάρουν στη διάλυση της ευρωζώνης, είτε επειδή υπηρετούν μια συγκεκριμένη οικονομική σκέψη και γεωπολιτικά συμφέροντα είτε επειδή έχουν ποντάρει στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ (επενδυτικά κεφάλαια). Αυτοί έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ένα μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Τη χρεοκοπία όμως επιδιώκουν και όσοι (κυρίως Ελληνες) έχουν βγάλει τα χρήματά τους από τη χώρα και ονειρεύονται επιστροφή στη δραχμή για να μεγαλώσουν την περιουσία τους. Διότι η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευθεί από συνεχείς υποτιμήσεις που θα τους αποφέρουν κέρδη. Την επιστροφή στη δραχμή θα πληρώσουν τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα, ενώ όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα επιστρέψουν για να αγοράσουν τη χώρα κοψοχρονιά.
Επίσης, χρεοκοπία επιδιώκουν, για ιδεολογικούς λόγους, και τα κόμματα της Αριστεράς που ζητούν να μην πληρώσουμε τίποτε στους πιστωτές μας ευελπιστώντας ότι θα ξεσπάσει η επανάσταση, θα εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και θα ανατρέψει τον καπιταλισμό. Εν τω μεταξύ δεν έχουν πρόβλημα ακόμη και αν γίνουμε Αλβανία την εποχή του Εμβέρ Χότζα.
Στις επόμενες εκλογές σκέφτομαι σοβαρότατα να ψηφίσω πασοκαρα-δντ.
Ο νεοέλληνας έχει αποδείξει με την δουλικότητα του, τον κοινωνικό κανιβαλισμό που τον διακρίνει, πως δεν του αρμόζει τίποτα καλύτερο.
Εμπρός πασοκάρα-δντ :oneup:
Βεντούζα, χωρίς ανάσα για να μάθει ο κοινωνικός κανίβαλος την λέξη αλληλεγγύη
Σελίδα 902...
Τυχαίο? Δεν νομιζω :p :p
[urlAπό αύριο έναρξη επιχείρησης σε μία μέρα[/url]
Και αυτή η υποτιθέμενη μεταρρύθμιση θα μείνει στα χαρτιά όπως και όλες οι υπόλοιπές.(π.χ τα όσα τραγελαφικά εξελίχθηκαν με το δήθεν άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των μεταφορών, των βυτιοφόρων, η μείωση των φορέων του δημοσίου κλπ.)
Οι ηλίθιοι του υπουργείου έτρεξαν να παρουσιάσουν την υπηρεσία μιας στάσης απλά και μόνο για τα μάτια του κόσμου και για να τηρήσουν τυπικά την προθεσμία της τρόικας(31 Μαρτίου). Υπάρχουν τόσα πολλά κενά στην υποδομή και στο σχέδιο που σίγουρα το συύστημα δεν θα λειτουργήσει για πάρα πολλούς μήνες αν όχι ποτέ. Διαβάστε εδω:http://www.newscode.gr/analyseis/story/25782/ti-problepei-to-geniko-emporiko-mhtrwo-gemh-gia-tis-epicheirhseis-kai-poia
Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το ανδρείκελο στο υπουργείο οικονομικών.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=264846
Πραγματικός ορυμαγδός
Ανάμεσα στις μειώσεις μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ (μην χαίρεσαι ελληναρά του ιδιωτικού τομέα, το επόμενο βήμα θα είναι η εξίσωση του μισθού σου με του Δημόσιου), την περικοπή των απαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, διαβάζω και για πέρασμα ακόμα περισσότερων προϊόντων σε φπα 23%
:respekt::respekt::respekt::worthy::worthy::respekt::yahoo::yahoo::yahoo:
Στις επόμενες εκλογές σκέφτομαι σοβαρότατα να ψηφίσω πασοκαρα-δντ.
Ο νεοέλληνας έχει αποδείξει με την δουλικότητα του, τον κοινωνικό κανιβαλισμό που τον διακρίνει, πως δεν του αρμόζει τίποτα καλύτερο.
Εμπρός πασοκάρα-δντ :oneup:
Βεντούζα, χωρίς ανάσα για να μάθει ο κοινωνικός κανίβαλος την λέξη αλληλεγγύη
Δυστυχώς το ελλειμμα ιδεολογίας σε εθνικό αλλά και ευρωπαικό επίπεδο οδηγεί σε τέτοιες απελπισμένες , κοντόφθαλμες ,ατομικές και ζηλόφθονες αντιδράσεις που είναι βούτυρο στο ψωμί της πλουτοκρατίας που επελαύνει .
Η κατάρρευση ενος αποτυχημένου σοσιαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης έδωσε την ευκαιρία στην άρχουσα τάξη να απαξιώσει την σοσιαλιστική ιδέα γενικότερα στην συνείδηση των λαικών μαζών που τώρα θα κληθούν δυστυχώς να πληρώσουν την
ευκολοπιστία τους με την υποδούλωση τους.
Ας ελπίσουμε στην αφύπνιση τους πρίν να είναι αργά
Burning Skies
04-04-11, 13:31
Ποιοι θέλουν το «κούρεμα» και τη χρεοκοπία (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=393533&h1=true)
Πολλά ακούγονται τελευταία για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, για χρεοκοπία και για επιστροφή στη δραχμή. Τα σενάρια αυτά πατάνε επάνω στην ψυχρή λογική των αριθμών. «Οι αριθμοί δεν βγαίνουν» λένε όσοι τα διακινούν. Μια χώρα με υπέρογκο χρέος το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται τη στιγμή που το ΑΕΠ υποχωρεί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, υποστηρίζουν. Αργά ή γρήγορα, εκτιμούν, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε «κούρεμα» των ομολόγων, δηλαδή να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας ότι δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματα που μας δάνεισαν αλλά μέρος αυτών. Ετσι το χρέος από 150% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και θα είναι διαχειρίσιμο.
Οι αριθμοί έχουν δίκιο. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η χρεοκοπία όμως ή το «κούρεμα» δεν είναι η λύση. Και δεν είναι η λύση για έναν πολύ απλό λόγο: η Ελλάδα «τρέχει» ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα και κάθε χρόνο καταφεύγει σε δανεισμό για να κλείσει την τρύπα. Ακόμη λοιπόν και αν «κουρέψουμε» το χρέος, θα συνεχίσουμε να εξαρτιόμαστε από τους πιστωτές μας για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία κτλ. Και ποιος θα μας δανείσει αν έχουμε προχωρήσει σε «κούρεμα»; Ποιος θα το κάνει όταν γνωρίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν αθετήσαμε τις υποσχέσεις μας;
Η λύση λοιπόν είναι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να μειώσει το χρέος της. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους. Ετσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές. Και για να το πετύχουμε αυτό ένας τρόπος υπάρχει: λιγότερο κράτος. Ενας μικρότερος και πιο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Μετά το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας η κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά στη μείωση του κράτους χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Αυτοί που διακινούν τα σενάρια για «κούρεμα» και χρεοκοπία είναι αρχικά όσοι (ξένοι κατά κύριο λόγο) ποντάρουν στη διάλυση της ευρωζώνης, είτε επειδή υπηρετούν μια συγκεκριμένη οικονομική σκέψη και γεωπολιτικά συμφέροντα είτε επειδή έχουν ποντάρει στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ (επενδυτικά κεφάλαια). Αυτοί έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ένα μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Τη χρεοκοπία όμως επιδιώκουν και όσοι (κυρίως Ελληνες) έχουν βγάλει τα χρήματά τους από τη χώρα και ονειρεύονται επιστροφή στη δραχμή για να μεγαλώσουν την περιουσία τους. Διότι η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευθεί από συνεχείς υποτιμήσεις που θα τους αποφέρουν κέρδη. Την επιστροφή στη δραχμή θα πληρώσουν τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα, ενώ όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα επιστρέψουν για να αγοράσουν τη χώρα κοψοχρονιά.
Επίσης, χρεοκοπία επιδιώκουν, για ιδεολογικούς λόγους, και τα κόμματα της Αριστεράς που ζητούν να μην πληρώσουμε τίποτε στους πιστωτές μας ευελπιστώντας ότι θα ξεσπάσει η επανάσταση, θα εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και θα ανατρέψει τον καπιταλισμό. Εν τω μεταξύ δεν έχουν πρόβλημα ακόμη και αν γίνουμε Αλβανία την εποχή του Εμβέρ Χότζα.
Γιατι δεν μας λεει τοτε ο κυριος ποσα χρηματα απο αυτα που δανειζομαστε πανε σε μισθους και συνταξεις και ποσα σε πληρωμη τοκοχρεωλυσιων;
Δεν επιβαλλεται να το κανει για να στηριξει την αποψη του;
Ή μηπως δεν τον συμφερει; :hmm:
Γιατι δεν μας λεει τοτε ο κυριος ποσα χρηματα απο αυτα που δανειζομαστε πανε σε μισθους και συνταξεις και ποσα σε πληρωμη τοκοχρεωλυσιων;
Δεν επιβαλλεται να το κανει για να στηριξει την αποψη του;
Ή μηπως δεν τον συμφερει; :hmm:
Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι οι μόνες δαπάνες του κράτους. Και γιατί όλοι γνωρίζουν καλά (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που το αρνούνται) ότι δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Εμείς τι κάνουμε; (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6114)
Ενα τιμιο αρθρο απο τον Γιαννη Βαρουφακη.
Burning Skies
04-04-11, 16:02
Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι οι μόνες δαπάνες του κράτους. Και γιατί όλοι γνωρίζουν καλά (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που το αρνούνται) ότι δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Δεν καταλαβες τι εννοω. Εννοω να μας πει ποσα πανε σε δαπανες του κρατους και ποσα σε πληρωμη υφισταμενων δανεικων...;)
........Auto merged post: Burning Skies πρόσθεσε 3 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Εμείς τι κάνουμε; (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6114)
Ενα τιμιο αρθρο απο τον Γιαννη Βαρουφακη.
Δεν τα λεει καθολου ασχημα ο Βαρουφακης. Το αυτονοητο λεει χωρις να επιρρεαζεται απο εμμονες και εμπαθειες.
Μπ. Αρίντς: Οι Έλληνες σε λίγο θα ζητιανεύουν (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/04/2011_386322)
Με τον Τζορτζ Σόρος συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου (http://www.skai.gr/news/finance/article/166492/me-ton-tzortz-soros-sunadithike-o-giorgos-papandreou-/)
Χωρίς σχόλια.
........Auto merged post: spyrosn πρόσθεσε 7 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα αργότερα ........
In other news:
ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Εκτός ενιαίου μισθολογίου οι υπάλληλοι της Βουλής! (http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_3309.html)
Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο δρόμο για την αναγέννηση της οικονομίας! :superman:
Με τον Τζορτζ Σόρος συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου (http://www.skai.gr/news/finance/article/166492/me-ton-tzortz-soros-sunadithike-o-giorgos-papandreou-/)
Χωρίς σχόλια.
Ο Σορος δεν μοιαζει με τον Emperor (Darth Sidious)?
Λέτε να ειπε στον ΓΑΠ:
"Excellent. Everything is going as planned."
:lol::lol:
Δεν καταλαβες τι εννοω. Εννοω να μας πει ποσα πανε σε δαπανες του κρατους και ποσα σε πληρωμη υφισταμενων δανεικων...;)
OK. Να σου τα γράψω εγώ τότε. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το 2007 με εξαίρεση τον περσινό Ιούνιο που παρουσιάστηκε συμπτωματικά και για πολύ λίγο ένα προσωρινό πλεόνασμα της τάξης των 59 εκ. Στο 2010 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμα (326.305εκ.) και το το 2011 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του ελλείματος. Και όλα αυτά με την χρήση των greek statistics που συνεχίζουν ακάθεκτα αφού ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων οργανισμών δεν έχει παραδώσει ακόμη στο υπουργείο οικονομικών τους ζητούμενους προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Στην αναδιάρθρωση όμως δεν υπάρχουν ούτε greek statistics ούτε τίποτα. Είσαι μόνος σου για να καλύψεις τις δαπάνες σου από τα έσοδα σου.
OK. Να σου τα γράψω εγώ τότε. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το 2007 με εξαίρεση τον περσινό Ιούνιο που παρουσιάστηκε συμπτωματικά και για πολύ λίγο ένα προσωρινό πλεόνασμα της τάξης των 59 εκ. Στο 2010 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμα (326.305εκ.) και το το 2011 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του ελλείματος. Και όλα αυτά με την χρήση των greek statistics που συνεχίζουν ακάθεκτα αφού ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων οργανισμών δεν έχει παραδώσει ακόμη στο υπουργείο οικονομικών τους ζητούμενους προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Στην αναδιάρθρωση όμως δεν υπάρχουν ούτε greek statistics ούτε τίποτα. Είσαι μόνος σου για να καλύψεις τις δαπάνες σου από τα έσοδα σου.
Οκ αλλά πόσο είναι το πρωτογενές έλλειμα? Είναι δαιχειρίσιμο?
Οκ αλλά πόσο είναι το πρωτογενές έλλειμα? Είναι δαιχειρίσιμο?
Όχι δεν είναι έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα
........Auto merged post: PopManiac πρόσθεσε 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Και να προσθέσω:
Ασχέτως με το περιεχόμενο και το αν συμφωνεί κανείς με Μνημόνια κλπ ο υποτιθέμενος στόχος αφορά ακριβώς σε αυτό δλδ ένα πρωτογενές πλεόνασμα κάπου στο 2012-13 (η κυβέρνηση μιλά για 2011-12) το οποίο υποτίθεται πως θα πείσει τις αγορές πως είμαστε αξιόπιστοι και θα επιτρέψει επιστροφή μας σε αυτές με χαμηλά (ή πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά) spreads
http://4.bp.blogspot.com/-5WVo3CDaswk/TYzb6Enp2xI/AAAAAAAAKXc/6jwXLKilTHs/s400/afisa_ellinika_argentina_small.jpg
Δείτε το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του "Εξάντα" από την Αργεντινή, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση (το πρώτο μέρος μπορεί να βρεθεί εδώ (http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/03/10_25.html) για όσους δεν το είχαν δει).
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/04/2.html
Μπ. Αρίντς: Οι Έλληνες σε λίγο θα ζητιανεύουν (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/04/2011_386322)
ποιος μιλαει , ο ανθρωπος που εχει μονο στη πολη 6.000.000 τουρκους πολιτες κατω απο το οριο της απολυτης φτωχιας
[/URL]
[URL="http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_3309.html"]ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Εκτός ενιαίου μισθολογίου οι υπάλληλοι της Βουλής! (http://www.skai.gr/news/finance/article/166492/me-ton-tzortz-soros-sunadithike-o-giorgos-papandreou-/)
Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο δρόμο για την αναγέννηση της οικονομίας! :superman:Οταν λέμε φωτιά και τσεκούρι στο Δημόσιο, έρχονται κάποιοι και λένε ότι μη τα λέτε αυτά γιατί ερχονται και στον ιδιωτικό τομέα.
Ε λοιπόν τέτοια σαπια πράγματα που 35 χρόνια γίνονται, τσατσιλίκια όλων των ειδών ειναι που κάνουν ανθρώπους που δουλεύουν σαν τα σκυλιά να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.
Και σε όποιον αρέσει τελικά.
Burning Skies
04-04-11, 20:01
OK. Να σου τα γράψω εγώ τότε. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το 2007 με εξαίρεση τον περσινό Ιούνιο που παρουσιάστηκε συμπτωματικά και για πολύ λίγο ένα προσωρινό πλεόνασμα της τάξης των 59 εκ. Στο 2010 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμα (326.305εκ.) και το το 2011 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του ελλείματος. Και όλα αυτά με την χρήση των greek statistics που συνεχίζουν ακάθεκτα αφού ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων οργανισμών δεν έχει παραδώσει ακόμη στο υπουργείο οικονομικών τους ζητούμενους προϋπολογισμούς και απολογισμούς. Στην αναδιάρθρωση όμως δεν υπάρχουν ούτε greek statistics ούτε τίποτα. Είσαι μόνος σου για να καλύψεις τις δαπάνες σου από τα έσοδα σου.
Κανε λοιπον αφου μπηκες στην διαδικασια και μια καλυτερη μεταφραση. Αυτη τη στιγμη επισημα το ελλειμα μας ειναι πανω απο 10% ενω ανεπισημα γυρω στο 15%. Ποσο θα ηταν αν εβγαζες το χρεος; :cool:
........Auto merged post: Burning Skies πρόσθεσε 1 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Και να προσθέσω:
Ασχέτως με το περιεχόμενο και το αν συμφωνεί κανείς με Μνημόνια κλπ ο υποτιθέμενος στόχος αφορά ακριβώς σε αυτό δλδ ένα πρωτογενές πλεόνασμα κάπου στο 2012-13 (η κυβέρνηση μιλά για 2011-12) το οποίο υποτίθεται πως θα πείσει τις αγορές πως είμαστε αξιόπιστοι και θα επιτρέψει επιστροφή μας σε αυτές με χαμηλά (ή πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά) spreads
Πρωτογενες πλεονασμα ειναι λιγο δυσκολο να επιτευχθει με μνημονιακες πολιτικες αλλα και ακομη αν το πετυχαινες θα ηταν πλασματικο.
........Auto merged post: Burning Skies πρόσθεσε 1 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Οταν λέμε φωτιά και τσεκούρι στο Δημόσιο, έρχονται κάποιοι και λένε ότι μη τα λέτε αυτά γιατί ερχονται και στον ιδιωτικό τομέα.
Ε λοιπόν τέτοια σαπια πράγματα που 35 χρόνια γίνονται, τσατσιλίκια όλων των ειδών ειναι που κάνουν ανθρώπους που δουλεύουν σαν τα σκυλιά να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.
Και σε όποιον αρέσει τελικά.
Πλακα κανεις; Τι σχεση εχει το δημοσιο με τους προνομιουχους της Βουλης (και καποιους ακομη); Εκει εξυπηρετουν ολα αυτα. Στο τσουβαλιασμα...
Γιατι δεν μας λεει τοτε ο κυριος ποσα χρηματα απο αυτα που δανειζομαστε πανε σε μισθους και συνταξεις και ποσα σε πληρωμη τοκοχρεωλυσιων;
Δεν επιβαλλεται να το κανει για να στηριξει την αποψη του;
Ή μηπως δεν τον συμφερει; :hmm:
H ερώτηση θα πρέπει να είναι πόσα απο αυτά τα δάνεια που χρωστάμε πήγανε για μισθούς κλπ
Δεν τα πήραμε σήμερα τα δάνεια,
Burning Skies
04-04-11, 21:55
H ερώτηση θα πρέπει να είναι πόσα απο αυτά τα δάνεια που χρωστάμε πήγανε για μισθούς κλπ
Δεν τα πήραμε σήμερα τα δάνεια,
Αυτη η ερωτηση ειναι ακομη πιο ασυμφορη για συντακτες οπως ο κυριος του αρθρου. Διοτι θα βγει ενα ποσο που σημερα θα φανταζει αστειο και που θα επισκιαζεται απο γιγαντιαια πανωτοκια.
http://4.bp.blogspot.com/-5WVo3CDaswk/TYzb6Enp2xI/AAAAAAAAKXc/6jwXLKilTHs/s400/afisa_ellinika_argentina_small.jpg
Δείτε το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του "Εξάντα" από την Αργεντινή, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση (το πρώτο μέρος μπορεί να βρεθεί εδώ (http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/03/10_25.html) για όσους δεν το είχαν δει).
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/04/2.html
Ευχαριστω ΠΟΛΥ!
Προϋπολογισμός Οικονομικού Έτους 2011
Εισηγητική Έκθεση
Πίνακας 2.2 Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σενάριο 200620072008200920102011* 2012* 2013* 2014* ΑΕΠ (δισ. ευρώ) 211,3227,1236,4235231,9228,4230235242Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης (% ΑΕΠ) 44,846,448,953,150,249,748,547,245,3Έσοδα Γενικής Κυβέρνησης (% ΑΕΠ) 3939,839,637,840,642,24242,442,7Τόκοι Γενικής Κυβέρνησης (δισ. ευρώ) 9,210,111,612,514,215,31718,919,9Τόκοι Γενικής Κυβέρνησης (% ΑΕΠ) 4,34,44,95,36,16,77,488,2Έλλειμμα (δισ. ευρώ) -12,1-14,5-22,4-36,2-21,9-17-14,9-11,4-6,4Έλλειμμα (% ΑΕΠ) -5,70%-6,40%-9,40%-15,40%-9,40%-7,40%-6,50%-4,90%-2,60%Πρωτογενές έλλειμμα (δισ. ευρώ) -2,9-4,4-10,7-23,7-7,7-1,72,17,513,5Πρωτογενές έλλειμμα (% ΑΕΠ) -1,4-2-4,5-10,1-3,3-0,80,93,25,6Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -14,7-13,8-13,1-10,6-8,0-6,6-5,4-4,4(% ΑΕΠ)
Στάνταρ θα ανακοινώσουν και άλλες περικοπές. Τέρμα ότι απέμεινε από τα δώρα. Τέρμα και τα επιδόματα (και ας μη σκεφτόμαστε μόνο κάποιους που παίρνουν ψηλούς μισθούς, για κάποιους τα επιδόματα ήταν αρκετά σημαντικά). 23% λογικά σε αναψυκτικά, χυμούς και φυσικό αέριο.
Αν δεν υπάρξει μαζική αντίδραση και απεργία για ΜΗΝΑ και βάλε δεν θα σταματήσουν αυτοί οι παλαβοί.
Το καλύτερο που άκουσα τελευταία είναι ότι "κρίση" δεν είναι αυτό που περνάμε τώρα, αλλά αυτό που περνούσαμε τα προηγούμενα χρόνια! Αυτό που περνάμε τώρα είναι "συνέπειες"...
Κανε λοιπον αφου μπηκες στην διαδικασια και μια καλυτερη μεταφραση. Αυτη τη στιγμη επισημα το ελλειμα μας ειναι πανω απο 10% ενω ανεπισημα γυρω στο 15%. Ποσο θα ηταν αν εβγαζες το χρεος; :cool:
294.950εκ. πρωτογενές έλλειμμα το 2010.
Οκ αλλά πόσο είναι το πρωτογενές έλλειμα? Είναι δαιχειρίσιμο?
Ακάμη και αν υποθέταμε ότι μπορούσαμε να πάμε στο τελείως υποθετικό σενάριο της παύσης πληρωμών και μάλιστα όχι των τόκων και των χρεολυσίων αλλά του συνολικού χρέους θα έπρεπε πρώτα να λύσουμε το πρόβλημα ότι παράγουμε 100 και ξοδεύουμε 120.
@ ADSLgr.com All rights reserved.