Επιστροφή στο Forum : Δε φαίνεται ο σκληρός
Γεια σας,
Έχω έναν παλιό P4 ο οποίος καθόταν εδώ και καιρό. Είχε έναν 80αρη ide με XP. Σκέφτηκα να τον εκμεταλλευτώ και να τον χρησιμοποιήσω για να αρχίσω να ασχολούμαι με linux. Πριν βάλω τα linux πήρα έναν 160αρη sata που είχε ξεμείνει σε έναν φίλο και τον έβαλα πάνω αλλά ο δίσκος δε φαίνεται πουθενά. Να σημειώσω οτι ο δίσκος είχε μέσα δεδομένα του φίλου οπότε δε χρειαζόταν φορματ ή κάτι τέτοιο για να τον δει. Επίσης δεν φαίνεται ούτε από τη διαχείριση συστήματος. Έκανα boot από ενα cd windows μήπως τον εδώ εκεί αλλά πουθενά.... Έχετε καμιά ιδέα;
Υ.Γ. Τον ξαναπήγα στο φίλο μου να τον δοκιμάσουμε και στο δικό του pc είναι μια χαρά.
Ευχαριστώ
Τον δοκίμασες σε μία sata θύρα, ή και σε άλλες ;
Δοκίμασες με άλλο sata καλώδιο ;
Ποιά μητρική έχεις ;
Η μητρική μου είναι αυτή http://www.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&prod_no=1084
Δοκίμασα και στις δύο θύρες. Καλώδιο δεν έχω άλλο.
Δοκίμασε και με άλλο καλώδιο τροφοδοσίας.
Το bios, τον βλέπει ;
Με αλλο καλώδιο τροφοδοσίας έχω δοκιμάσει. Ούτε το bios τον βλέπει....
Αν δεν τον βλέπει το bios, δεν πρόκειται να τον δεί κανένα λειτουργικό.
Αν δεν στρώσει με bios update, ίσως είναι βλάβη της μητρικής.
Τώρα μου έκανες τη καρδιά περιβόλι..... Βλάβη της μητρικής εννοείς στις sata θύρες; Γιατί τα υπόλοιπα είνια μια χαρά.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις....
Βλάβη της μητρικής εννοείς στις sata θύρες;
Ναί, αυτό εννοώ.
Αλλά πάρε, βρε σουλτάκη, κι' ένα-δυό sata καλώδια.
0,80 € (http://www.plaisio.gr/Peripherals/Connectivity/Cables/IDE-SATA-Cables/Konig-Flat-Cable-Serial-Ata-Corner-0-5%CE%9C-CABLE-236.htm) κάνουν. :what:
Παιζει να την εχει ακουσει ο sata controller ετσι οπως τα περιγραφεις.
Δοκιμασε και με αλλον δισκο γιατι ποτε δεν ξερεις.
Ναί, αυτό εννοώ.
Αλλά πάρε, βρε σουλτάκη, κι' ένα-δυό sata καλώδια.
0,80 € κάνουν.
χαχα....Δίκιο έχεις...Θα το κοιτάξω....
Πρέπει να βρω άλλον δίσκο τώρα... Θα δω ποιόν θα αγγαρέψω....
Σωστό.
Αν τά 'χει φτύσει ο sata controller, δεν θα παίξει κανένας δίσκος.
Μάλιστα. Οπότε πρέπει πρώτα απόλα να βρω έναν άλλο δίσκο και να δοκιμάσω.
Ευχαριστώ για τη διάθεση....
Τιποτα, το πολυ πολυ :bless:
giorgiog13
13-12-10, 14:49
Εγω παιδια εχω εναν memup εξωτερικο multimedia σκληρο και μια μερα ξαφνικα αρχισε να κανει ενα τικ-τικ απο μεσα και να μην δουλευει. Τον ανοιξα και μεσα εχει εναν απλο sata εσωτερικο σκληρο δισκο (Hitachi). Τον εβγαλα απο το κουτι, πηρα ενα sata καλωδιο και τον συνδεσα στον σταθερο μου υπολογιστη. Το τικ-τικ σταματησε να το κανει (η αληθεια πηγε να το κανει την πρωτη φορα αλλα σταματησε και δεν το εκανε ξανα) αλλα δεν τον βλεπει ο υπολογιστης. Ουτε τα bios. Ακουγεται να γυρναει κανονικα αλλα μεχρι εκει. Κοιταζω και στην πλακετα του μηπως φαινεται τιποτα καμμενο αλλα δεν δειχνει κατι αλλοιωμενο.
Τι μπορω να κανω; Να τον δοκιμαζα μηπως και σε καποιον αλλο υπολογιστη; Τι μπορει να ειναι αυτο το "τικ-τικ" που εκανε;;
Μηχανικοί θόρυβοι απο τον δίσκο + απουσία του απο το bios = δίσκος καπούτ. :bless:
Να ρωτήσω εάν είναι ενεργοποιημένος ο Sata contr. απο το BIOS???
giorgiog13
14-12-10, 00:32
Μηχανικοί θόρυβοι απο τον δίσκο + απουσία του απο το bios = δίσκος καπούτ. :bless:
Πλεον δεν κανει κανενα θορυβο και ακουγεται να δουλευει κανονικα. Οταν του συνδεω το καλωδιο sata ενω ειναι ανοιχτο το pc, κολλαει για λιγο ο υπολογιστης σαν να παει να αναγνωρισει κατι αλλα μεχρι εκει....μετα τιποτα. Να δοκιμασω μηπως και σε καποιον αλλο υπολογιστη;
Αν δεν γινει τιποτα, τα αρχεια που εχω μεσα πως θα τα σωσω; Μονο στις εταιριες που κανουν ανακτηση δεδομενων; (αυτες θελουν μια περιουσια:down::( )
........Auto merged post: giorgiog13 πρόσθεσε 2 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Να ρωτήσω εάν είναι ενεργοποιημένος ο Sata contr. απο το BIOS???
Αυτο φιλε μου πως το βλεπω; Εχω ψαξει στο bios αλλα δεν εχω βρει καπου να λεει κατι σε σχεση με sata. Το σκεφτηκα μηπως θελει καποια ρυθμιση απο bios αλλα δεν βρηκα κατι σχετικο. Μηπως ξερεις που θα το βρω; Παιζει να θελει κατι τετοιο γιατι πρωτη φορα βαζω στο pc καποιον sata σκληρο.
giorgiog13
14-12-10, 01:29
asrock p4v88
Δυστυχώς, ούτε εγώ βρήκα κάτι σχετικό στο manual της p4v88 (http://europe.asrock.com/manual/P4V88.pdf).
Καλημέρα!
Με μία πρώτη ματιά είδα πως η Μ/Β σου, υποστηρίζει Raid στον Sata contr. οπότε λογικά θα το βρείς σαν επιλογή Sata configuration ή Raid configuration μεσα στο Bios.
Θα ψάξω για περισσότερες πληροφορίες μέσα στη μέρα.
-----
Είδα τελικά και εγώ στο manual, πως δέν έχει τέτοια επιλογή το Bios.
Καθώς ανάβει το μηχάνημα σου, κάποια στιγμή σου βγάζει μήνυμα για raid controller και σου λέει να πατήσεις συνδιασμό πλήκτρων (συνήθως Ctrl+I ή TAB) και θα μπείς στο Bios του controller για να τον ρυθμίσεις.
giorgiog13
14-12-10, 17:34
Η πρωτη εικονα ειναι μολις ανοιγει το pc και η δευτερη αφου πατησω το Tab. Δεν τον αναγνωριζει. Θα δοκιμασω και σε ενα αλλο Pc...πιο καινουριο που εχει ηδη πανω sata. Λετε παντως να βοηθησει το update του bios; Τωρα ειναι 1.60 και υπαρχει και 1.80.
Να πω επισης οτι οταν μπαινω στο μενου παντωντας το Tab, δεν κανει απολυτως τιποτα και το μονο πληκτρο που κανει κατι ειναι το escape για να βγω...
Στο φόρουμ της Asrock βρήκα πως πρέπει να βάλεις jumper στον δίσκο για να κλειδώσει η ταχύτητα του στα 150MB/s. Μετά τον βλέπει το σύστημα.
http://www.asrock.com/support/qa/TSDQA-33.pdf
Οπότε δές στην ετικέτα του δίσκου πού πρέπει να γεφυρωθεί(jumper) για να παίξει.
giorgiog13
14-12-10, 22:35
Καταρχην να σας ευχαριστησω πολυ για τον ενδιαφερον σας και για την βοηθεια σας.
Στο θεμα μας τωρα. Ο σκληρος δεν εχει jumpers, οπως ολοι οι sata 2 απ' οτι ξερω. Τον δοκιμασα και σε αλλο pc που ειχε ηδη πανω sata σκληρο αλλα τιποτα. Και επιπροσθετα, μου εκανε παλι μηχανικο θορυβο. Πιο μαλακο μεν, αλλα εκανε. Μαλλον τα εφτυσε ο σκληρος. Το κακο ειναι οτι εχω αρχεια μεσα τα οποια χρειαζομαι και βλεπω να ξεμπακιζομαι στις εταιριες ανακτησης δεδομενων...:(
Γενικα να ξερεις οποτε ακους μηχανικο θορυβο απο δισκο, το εχει χασει το παιχνιδι.
giorgiog13
15-12-10, 00:18
Γενικα να ξερεις οποτε ακους μηχανικο θορυβο απο δισκο, το εχει χασει το παιχνιδι.
Αυτο φοβομουν εξαρχης αλλα ξερεις, η ελπιδα πεθαινει τελευταια.
Καμια καλη προταση για καποια εταιρια που κανει ανακτηση δεδομενων; Ειμαι Ηρακλειο.
@ ADSLgr.com All rights reserved.