PDA

Επιστροφή στο Forum : BSA-OΠΙ: Πάνω από 8 εκ. ευρώ σε πρόστιμα για χρήση παράνομου λογισμικού επέβαλε το ΣΔΟΕ

Σελίδες : [1] 2 3 4

nm96027
08-11-11, 11:26
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούν συστηματικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2011

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε) και η νέα υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε) της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις τους με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων μέσω χρήσης του Διαδικτύου, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://web.opi.gr. Μάλιστα, τα δύο νέα Τμήματα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που συστήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2011, πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις για χρήση λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια και έχουν μέχρι στιγμής προβεί στην επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικής αξίας άνω των 8 εκ. Ευρώ, ενώ παράλληλα η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ συνεχίζει τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων από επιχειρήσεις αναφορικά με τα προϊόντα λογισμικού που χρησιμοποιούν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ, «μέχρι στιγμής για το 2011 οι έλεγχοι των δύο νέων τμημάτων (του ΣΔΟΕ) έχουν οδηγήσει σε επιβολή προστίμων αξίας 8.168.000 € ενώ συνεχίζονται κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ για το 2011 έχει στείλει επιστολές σε 3.216 επιχειρήσεις προσκαλώντας τες να της υποβάλουν φωτοαντίγραφα των αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν καθώς και των τιμολογίων αγοράς τους. Συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων έχει στείλει 22.581 παρόμοιες επιστολές σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.»

Όπως επίσης αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ:

«Η νεοϊδρυθείσα ΥΠΟΑΔΗΕ στοχεύει στη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αλλά και εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του Διαδικτύου. Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού & Πνευματικών Δικαιωμάτων, είναι αρμόδιο για το χειρισμό υποθέσεων παράνομης διείσδυσης σε συστήματα Η/Υ καθώς και για υποθέσεις κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, κλπ). Η Υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλη τη χώρα και λειτουργεί όλο το 24ωρο».

«Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κράτος έχει πραγματοποιήσει αξιόλογα βήματα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας με τη θεσμοθέτηση πρωτοποριακών νόμων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της πειρατείας των έργων διανοητικής ιδιοκτησίας. Εάν η δράση των στελεχών του ΣΔΟΕ και της ΥΠΟΑΔΗΕ συνεχίσει με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό και το 2012, είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 59% και μας κατατάσσει στην θλιβερή τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ» τονίζει η κα Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος εταιρίας μέλους της BSA στην Ελλάδα.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της πνευματικής ιδιοκτησίας» προειδοποιεί η κα Γαλανοπούλου «διασφαλίζοντας νομιμότητα και αποφεύγοντας έτσι τους οποιουδήποτε οικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση παράνομου λογισμικού, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε αυτή την περίοδο. Παράλληλα, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ενεργά στο να προστατευτεί η ελληνική αγορά και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που παρατηρείται με την προώθηση του πειρατικού λογισμικού».

Μέσω της ιστοσελίδας www.bsa.org/hellas, η BSA παρέχει πληροφορίες στις ελληνικές επιχειρήσεις σχετικά με την πειρατεία λογισμικού, τον ελληνικό νόμο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση νόμιμων προγραμμάτων λογισμικού. Επιπλέον παρέχει εργαλεία και πόρους που βοηθούν τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν το λογισμικό τους, να μειώνουν τους κινδύνους συμμόρφωσης και να μεγιστοποιούν τα οφέλη των επενδύσεων τους.

Για την BSA
Η Business Software Alliance (www.bsa.org/hellas) είναι ένας επιφανής οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία εμπορικού λογισμικού και δραστηριοποιείται σε 80 χώρες με στόχο την διεύρυνση της αγοράς λογισμικού και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία. Κυβερνήσεις και συνεργάτες της βιομηχανίας απευθύνονται στην BSA προκειμένου να συζητήσουν προσεγγίσεις σε καίρια θέματα πολιτικής και νομικών ζητημάτων αναγνωρίζοντας ότι το λογισμικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο όλων των εθνών. Κάθε χρόνο, τα μέλη της BSA επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στις εγχώριες οικονομίες, στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη λύσεων νέας-γενιάς βοηθώντας τους ανθρώπους ανά τον κόσμο να είναι πιο παραγωγικοί και ασφαλείς. Τα μέλη της BSA περιλαμβάνουν τις εταιρίες: Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Microsoft, Progress Software, Siemens, SingularLogic, Symantec, Tekla και The MathWorks.

Στην Ελλάδα η ΒSΑ (www.bsa.org/hellas) δραστηριοποιείται από το 1992 με σκοπό την πληροφόρηση και την προστασία των επιχειρήσεων και του κοινού από την παράνομη χρήση λογισμικού, υποστηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, η οποία παρεμποδίζεται από την παράνομη αντιγραφή και διακίνηση προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα, στην Ελλάδα, οι ενέργειες της BSA υποστηρίζονται από εταιρείες παραγωγής, διάθεσης, προώθησης και εμπορίας λογισμικού Η/Υ: Autodesk, Άνοδος AE, i-team, Singular Logic SA, Microsoft, Info-Quest AΕΒΕ, SAP, Sunsoft ΕΠΕ, Syntax Πληροφορική ΑΕ και Talos Software & IT.

Πηγή: BSA (http://www.bsa.org/country/News%20and%20Events/News%20Archives/el/2011/el-11012011-announcement.aspx)

arkara
08-11-11, 11:31
Καλά κάνουν. Όποιος δεν θέλει υπάρχει και το ελεύθερο λογισμικό.

andreasp
08-11-11, 11:43
Καλά κάνουν. Όποιος δεν θέλει υπάρχει και το ελεύθερο λογισμικό.

Για να παίζεις! υπάρχει το ελεύθερο λογισμικό... οχι για δουλειά.
Δεν υπάρχει ούτε ένα εμπορικό πακέτο, που να τρέχει σε άλλο λειτουργικό σύστημα εκτός απο Windows.

xhaos
08-11-11, 11:53
και πολύ καλά έκαναν, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κάτι για επαγγελματική χρήση, δηλαδή για να βγάλει λεφτά, δεν μπορεί να δουλεύει με σπασμένα.

baskin
08-11-11, 12:08
Δεν υπάρχει ούτε ένα εμπορικό πακέτο, που να τρέχει σε άλλο λειτουργικό σύστημα εκτός απο Windows.

Είσαι βαθειά νυχτωμένος. Μια χαρά δουλεύουμε στην επιχείρηση μου με ανοιχτό λογισμικό και μόνο. Έχουμε και ένα VM με WindowsXP για ένα και μόνο software που δεν υπάρχει για linux και είμαστε και νόμιμοι και απεξαρτημένοι...

Είναι θέμα του τι χρειάζεσαι και η γενίκευση σου είναι λάθος. Το 85% των υπολογιστών στις επιχειρήσεις δεν τρέχουν κάποιο ειδικό λογισμικό που να χρειάζεται windows πέραν του office....

Τράβα παίξε με κανένα antivirus (για να σου απαντήσω στο ύφος σου).

Techs
08-11-11, 12:15
Εχετε δικιο, αλλα δεν μπορει να πληρωνεις 100ευρω + και να μην ειναι retail η εκδοση των Windows. Θα πρεπει καποια στιγμη να ξεκολλησουμε με τα Windows και να παιζουν και παιχνιδια και ολες οι εμπορικες εφαρμογες σε καποια διανομη Linux. Ας σκεφτουνε και τους μισθους στην Ελλαδα και να μειωσουν και αυτοι το κερδος τους. Δεν μπορει στην Αμερικη να εχεις μισθο 3000 δολλαρια και τα Windows να κανουν 100 δολλαρια και στην Ελλαδα με 800 ευρώ να πληρωνεις 120ευρω για μια αδεια.

........Auto merged post: Techs πρόσθεσε 1 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Είσαι βαθειά νυχτωμένος. Μια χαρά δουλεύουμε στην επιχείρηση μου με ανοιχτό λογισμικό και μόνο. Έχουμε και ένα VM με WindowsXP για ένα και μόνο software που δεν υπάρχει για linux και είμαστε και νόμιμοι και απεξαρτημένοι...

Είναι θέμα του τι χρειάζεσαι και η γενίκευση σου είναι λάθος. Το 85% των υπολογιστών στις επιχειρήσεις δεν τρέχουν κάποιο ειδικό λογισμικό που να χρειάζεται windows πέραν του office....

Συγνωμη για το VMachine σας που τρεχει XP παλι θελει να πληρωσεις Αδεια.

baskin
08-11-11, 12:16
Και ποιος σου είπε ότι δεν έχει άδεια. Νομιμότατη full άδεια (όχι OEM) τρέχει στο VM και είναι η μόνη που έχουμε πληρώσει.

Techs
08-11-11, 12:23
Και ποιος σου είπε ότι δεν έχει άδεια. Νομιμότατη full άδεια (όχι OEM) τρέχει στο VM και είναι η μόνη που έχουμε πληρώσει.

Ε αυτο λεμε, παλι πρεπει να αγορασεις Windows αδεια, δεν την γλυτωνεις, και αν ειναι ο αλλος να μην την γλυτωσει βαζει XP απο την αρχη και δεν βαζει Linux

andreasp
08-11-11, 12:38

Μην αρχίζουμε πάλι τα ίδια...
Η αγορά ειναι 99% Windows.
Τα εμπορικά πακέτα, και ειδικά στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά για Windows.
Το οτι υπάρχει ένα open office με 90% συμβατότητα με το Office, δεν σημαίνει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις τα Windows.
Είμαι ελέυθερος επαγγελματίας. Δεν μου έρχετε κάποιος στο μιαλό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα Windows με Linux. Εκτός , και αν χρησιμοποιείς μόνο Open Office και browser.

Giorgos18
08-11-11, 13:05
Ε αυτο λεμε, παλι πρεπει να αγορασεις Windows αδεια, δεν την γλυτωνεις, και αν ειναι ο αλλος να μην την γλυτωσει βαζει XP απο την αρχη και δεν βαζει Linux

Ναι αλλα αγοραζεις 1 αδεια, οχι 10

mephisto
08-11-11, 13:29

ποια εμπορικη εφαρμογη χρησιμοποιείτε(για τιμολογηση κτλ)?

stefgoon
08-11-11, 13:39
Καλες ολες αυτες οι αποψεις που παραθετετε. Εναν προβληματισμο μονο... Ποσο λογικο σας φαινεται μια ιδιωτική εταιρια (bsa) να χρησιμοποιει τους μηχανισμους και της υπηρεσιες του κρατους που εμεις με τους φορους μας πληρώνουμε για να εξυπηρετουν ιδιωτικά συμφεροντα? Απο ποτε το ΣΔΟΕ ελεγχει και εισπρατει υπερ των ιδιωτων?

andreasp
08-11-11, 13:47
Καλες ολες αυτες οι αποψεις που παραθετετε. Εναν προβληματισμο μονο... Ποσο λογικο σας φαινεται μια ιδιωτική εταιρια (bsa) να χρησιμοποιει τους μηχανισμους και της υπηρεσιες του κρατους που εμεις με τους φορους μας πληρώνουμε για να εξυπηρετουν ιδιωτικά συμφεροντα? Απο ποτε το ΣΔΟΕ ελεγχει και εισπρατει υπερ των ιδιωτων?

Απο τότε, που απο πίσω είναι η Microsoft!
Τι ψάχνεις να βρείς....
Και αυτοί που λένε "μπράβο! υπάρχει το ανοιχτό λογισμικό" , απλά είναι κολλημένοι με το Linux Και τα λένε αυτά.

Φευ...Γάτος
08-11-11, 13:50

Αν κάποιος παρανομεί στη χώρα σου, οι αρχές της χώρας σου είναι αρμόδιες... Υποτίθεται το κράτος έχει θεσπίσει νόμους περί παράνομου λογισμικού. Το αρχικό πρόστιμο, θεωρητικά, στη χώρα θα πάει. Το τι θα κάνει η MS με τους συγκεκριμένους ( αν κάνει κάτι ) δε το γνωρίζω... Αυτό λογικά πιστεύω συμβαίνει...

Τώρα το είδα, το λέει άλλωστε: «εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αλλά και εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του Διαδικτύου»

Πλάκα-πλάκα... Τι έγινε; «Nεοϊδρυθείσα» λέει... Αποκτήσαμε κι εμείς τα αμερικανικά τερτίπια εν μια νυκτί; Θα βλέπουμε ιστοσελίδες κατεβασμένες με σήμα της ΕΛ.ΑΣ/ΣΔΟΕ; Θα παραδίδουμε/παραλαμβάνουμε στο/απ΄το εξωτερικό φυγόδικους; Ανταλλαγές με κράτη και κακό; :S

blade_
08-11-11, 13:58
καλα κανει ο σδοε κ ψαχνει..αλλα ΕΚΕΙ που ΠΡΕΠΕΙ να παει...δε θα παει ΠΟΤΕ

protsimer
08-11-11, 14:03

Δικαίως προβληματίζεσαι. Εγώ θα κάνω τον Συνήγορο του διαβόλου (αν και διαφωνώ με αυτό που θα πω) λέγοντας ότι η "πνευματική ιδιοκτησία (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B 1)" νοείται ως προσωπικό αγαθό μεν, δημοσίων αποτελεσμάτων δε (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_property_rights).

Δηλαδή κάθε έργο πνευματικής διανοίας ανήκει στον δημιουργό του και του δίνει το δικαίωμα για αμοιβές και αξιώσεις σχετικά μ' αυτό, όμως κάθε έργο έχει δημόσιο αντίκτυπο ("after effects"). Κάπου εδώ (κακώς κατ' εμέ) εμπλέκεται το κράτος.
Δες και άρθρα 5παρ. 1 και 17 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ελεύθερο λογισμικό και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ναι στα πνευματικά δικαιώματα, όχι στην οικονομική εκμετάλλευσή τους. Η γνώση πρέπει να μοιράζεται, άλλως δεν έχει μέλλον ανάπτυξης και κοινωνική αξία.

Techs
08-11-11, 14:04
καλα κανει ο σδοε κ ψαχνει..αλλα ΕΚΕΙ που ΠΡΕΠΕΙ να παει...δε θα παει ΠΟΤΕ

Ετσι ακριβως ειναι, θα προσπερασει ενα φροντιστηριο ιδιωτικο που εχει μεσα 20 υπολογιστες χωρις αδεια αλλα μπορει να παει σε ενα μαγαζακι 3χ4 τμ που ισως εχει εναν υπολογιστη.

blade_
08-11-11, 14:05
και παλι,αυτα ειναι πταισματα..άλλα λεω εγω...

Techs
08-11-11, 14:09
και παλι,αυτα ειναι πταισματα..άλλα λεω εγω...

Τι θελεις να μιλησω για ιδιωτικα ΙΕΚ που εχουνε 200-300 υπολογιστες

blade_
08-11-11, 14:12
καλα το πας :)

stefgoon
08-11-11, 14:38
Η αληθεια ειναι οτι το κρατος παντα τσιφλικι καποιων ηταν και το χρησιμοποιουσαν οπως τους βολευε. Κατα την προσωπικη μου αποψη ειμαι κατα της πνευματικης ιδιοκτησιας (λογικο ειναι το κεφαλι του καθενος να ανηκει σε αυτον που το ...φοραει). Συμφωνω ομως στο οτι οποιος χρησιμοποιει ενα εργαλειο (λογισμικο) για εμπορικους σκοπους (πχ photoshop) πρεπει να το αγορασει διοτι καποιοι ανθρωποι δουλεψαν για να δημιουργηθει. Ας φροντιζαν λοιπον οι εταιριες να προστατευαν το λογισμικο τους καλυτερα και να μη χρησιμοποιουσαν αυτους που εγω (ολοι μας) πληρωνω για να με ελεγχουν. Στο κατω κατω αυτους ποιος τους ελεγχει ????

Anarki
08-11-11, 14:40
καλα το πας :)
Να κάνω εγώ ένα άλμα ακόμα και να υποθέσω ότι μιλάς και για δημόσια πανεπιστήμια; Χωρίς να ξέρω τι γίνεται εκεί βέβαια και χωρίς να κατηγορώ κανέναν.

tsiouficto
08-11-11, 14:43
Απο ποτε το ΣΔΟΕ ελεγχει και εισπρατει υπερ των ιδιωτων?
Μήπως από τότε που υπάρχει το ΦΠΑ; Όταν κάποιος δεν αγοράζει τα Windows των 100€ αυτομάτως το κράτος χάνει 23€. Εννοείται ότι το ΣΔΟΕ θα κυνηγήσει το παράνομο λογισμικό διότι η πειρατεία αποτελεί και "οικονομικό έγκλημα". Και επίσης γιατί κανείς δεν δίνει σημασία και στα 8εκ. πρόστιμο που πάνε στο κράτος;

Thomas8
08-11-11, 14:46
Να κάνω εγώ ένα άλμα ακόμα και να υποθέσω ότι μιλάς και για δημόσια πανεπιστήμια; Χωρίς να ξέρω τι γίνεται εκεί βέβαια και χωρίς να κατηγορώ κανέναν.
Όσα δημόσια πανεπιστήμια ξέρω έχουν κανονικότατες άδειες για όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν. Στους κοινόχρηστους υπολογιστές των πανεπιστημίων δε, επικρατεί το linux.

Η Microsoft που αναφέρετε είναι ίσως η μόνη εταιρεία που κερδίζει από την πειρατεία. Όταν σε κάθε σπίτι υπάρχουν windows και office, θα πουλήσει άνετα τα OEM windows στους κατασκευαστές, τα office professional σε εταιρείες, θα βρει πελάτες που χρησιμοποιούν εφαρμογές κατασκευασμένες στο visual studio, θα δώσει πτυχία ECDL κ.ο.κ.

Αντίθετα, κάθε πειρατική έκδοση του matlab ή του photoshop κοστίζει περισσότερο στις αντίστοιχες εταιρείες.

zoxir
08-11-11, 14:51
Μην αρχίζουμε πάλι τα ίδια...
Η αγορά ειναι 99% Windows.
Τα εμπορικά πακέτα, και ειδικά στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά για Windows.
Το οτι υπάρχει ένα open office με 90% συμβατότητα με το Office, δεν σημαίνει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις τα Windows.
Είμαι ελέυθερος επαγγελματίας. Δεν μου έρχετε κάποιος στο μιαλό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα Windows με Linux. Εκτός , και αν χρησιμοποιείς μόνο Open Office και browser.

Ξέχασες να κόψεις το 8-9% του μήλου.
Το ότι δεν είναι εμπορικό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά.
Για δες τι συμβατότητα έχει το office 2003 με το 2007
Το ότι βαριέσαι/δεν θέλεις/δεν μπορείς να βάλεις linux στην επιχείριση είναι δικό σου θέμα/δικαίωμα αλλά μη μας ότι δεν γίνεται.

mephisto
08-11-11, 14:54
ρε παιδια ποιες εμπορικες εφαρμογες για τιμολογηση/μισθοδοσία/λιανικη υποστηριζουν linux?Μην μου πειτε καμια απαρχαιομενη σε dos...Μακαρι να υπηρχαν αλλα εγω δεν γνωριζω καποια...

A.N.T.
08-11-11, 14:54

Στο ΑΠΘ, σε αρκετά τμήματα, χρησιμοποιούν τα πάντα σπασμένα.
Και δεν μιλώ για τους φοιτητές αλλά για τα εργαστήρια και τα γραφεία.
Το ξέρω από πρώτο χέρι.
Και συχνά οι ίδιοι οι διδάσκοντες ψάχνουν να βρουν σπασμένα για να κάνουν τη δουλειά τους εύκολα, γρήγορα και τσάμπα.

Πέραν αυτού, η ταρίφα αν σε πιάσουν είναι - αν δεν απατώμαι - 1000e για κάθε σπασμένο πρόγραμμα.
Για τα περισσότερα προγράμματα βαριάς χρήσης (autoCAD, solid Works κ.α.) που κοστίζουν πανάκριβα, συμφέρει πολύ παραπάνω να τα έχει σπασμένα μια επιχείρηση και να πληρώσει το πρόστιμο αν την πιάσουν.
Σε γνωστό κατάστημα (δεν λέω πού για ευνόητους λόγους) θυμαμαι ότι είχα δει μια γυναίκα αρχιτεκτόνισσα να μπαίνει και να ζητά για την εταιρία της τις πιο πρόσφατες εκδόσεις από διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα (σπασμένα βέβαια). Πλήρωσε 60e. Aν τα έπαιρνε πρωτότυπα θα κόστιζαν περίπου 10000e.

andreasp
08-11-11, 15:01
Ξέχασες να κόψεις το 8-9% του μήλου.
Το ότι δεν είναι εμπορικό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά.
Για δες τι συμβατότητα έχει το office 2003 με το 2007
Το ότι βαριέσαι/δεν θέλεις/δεν μπορείς να βάλεις linux στην επιχείριση είναι δικό σου θέμα/δικαίωμα αλλά μη μας ότι δεν γίνεται.

Στο λέω! Δεν γίνεται!
Πρακτορείο ασφαλειών έχω. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ software που να τρέχει σε οτιδήποτε άλλο εκτός απο Windows. Είτε εμπορικό, είτε τιμολόγησης. Βασικά δεν γνωρίζουν καν τι είναι το Linux.
Βασικά δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό software που να τρέχει σε linux.
Και στο παράδειγμα που δώθηκε παραπάνω, πάλι σε Windows θα τρέχουν τα προγράμματα. Απλά θα είναι μία άδεια.
Εμπορικά προγράμματα? ΟΛΑ τρέχουν σε Windows.
Το Linux απλά δεν υπάρχει σε τέτοια επαγγελματική χρήση.
Αντε για κανένα file server, κανένα browser, κανένα email ή σε home user που δεν παίζει παιχνίδια.
Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει ή σε κανένα μεγαθήριο, που το έχει βίτσιο , να κάτσει να παραγγείλει custom software.

mephisto
08-11-11, 15:06
το κολπο με την bsa λειτουργει ως εξης.Στελνει μια επιστολη/fax στο οποιο λεει οτι βρεθηκε πλαστο λειτουργικο μετα απο ελεγχο(on line , συνηθως απο το update της ms στα windows/office) και οτι η εταιρεια εχει 30 μερες να στειλει υπογεγραμμένη μια δηλωση οτι δεν εχει πλαστο λειτουργικο η να δηλωσει αν θελει να μπει σε ενα προγραμμα της ms ωστε να αγορασει αδειες για τα πλαστα windows/office.Oι αδειες αυτες εχουν ποιο χαμηλη τιμη απο τα κανονικα windows/office και βγαινουν σε 5 αδες .Αν δηλωσεις οτι μπηκες σε αυτο το προγραμμα (δεν εχει cd μονο license) τους στελνεις το τιμολογιο αγορας κ καθαρισες διχως ελεγχο κτλ.

grayden
08-11-11, 15:08
Με προγράμματα ελληνικών εταιριών μην έχετε ελπίδες, από εξωτερικό μόνο θα βρείτε για linux.

GigaSat
08-11-11, 15:10

Αν δεν ξέρεις άστο καλύτερα.. τα εφέ στις ταινίες σε ποια (κυρίως) πλατφόρμα νομίζεις ότι τις φτιάχνουν; => http://usa.autodesk.com/maya/

mephisto
08-11-11, 15:12
Με προγράμματα ελληνικών εταιριών μην έχετε ελπίδες, από εξωτερικό μόνο θα βρείτε για linux.

τα οποια δυστυχως δεν θα κανουν λογω της δικης μας νομοθεσιας και δεν θα εχουν υποστηριξη...

andreasp
08-11-11, 15:16
Πλήρωσε 60e. Aν τα έπαιρνε πρωτότυπα θα κόστιζαν περίπου 10000e.

Καλά έκανε! Να σοβαρευτούν λιγάκι! 10.000ευρω για Software! Λές και απευθύνονται στον Ακτωρ! Που ούτε αυτός δεν τα έχει original με τόσες άδειες που χρειάζονται.
Μάλλον σε κατασκευαστική του Dubai νομίζουν ότι απευθύνονται! και πάλι το συζητάμε...

........Auto merged post: andreasp πρόσθεσε 4 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Αν δεν ξέρεις άστο καλύτερα.. τα εφέ στις ταινίες σε ποια (κυρίως) πλατφόρμα νομίζεις ότι τις φτιάχνουν; => http://usa.autodesk.com/maya/

Καλά... αν ανοίξω εταιρία στο Hollywood θα προτιμήσω Linux.
Επίσης το ίδιο θα κάνω, αν στείλω πύραυλο στο φεγγάρι...
Γενικώς... μέχρι τότε όμως, μιλάμε για το 99% της χρήσεως των Η/Υ.

Techs
08-11-11, 15:22
Μήπως από τότε που υπάρχει το ΦΠΑ; Όταν κάποιος δεν αγοράζει τα Windows των 100€ αυτομάτως το κράτος χάνει 23€. Εννοείται ότι το ΣΔΟΕ θα κυνηγήσει το παράνομο λογισμικό διότι η πειρατεία αποτελεί και "οικονομικό έγκλημα". Και επίσης γιατί κανείς δεν δίνει σημασία και στα 8εκ. πρόστιμο που πάνε στο κράτος;

Εδω υπαρχουν ποσα ατομα που χρωστανε ποσα εκατομυρια στο κρατος οχι ολους μαζι που επιασε το ΣΔΟΕ, ας πιασουνε τις 50 οικογενειες σε συνολο που ρημαξαν την Ελλαδα

........Auto merged post: Techs πρόσθεσε 2 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Στο ΑΠΘ, σε αρκετά τμήματα, χρησιμοποιούν τα πάντα σπασμένα.
Και δεν μιλώ για τους φοιτητές αλλά για τα εργαστήρια και τα γραφεία.
Το ξέρω από πρώτο χέρι.
Και συχνά οι ίδιοι οι διδάσκοντες ψάχνουν να βρουν σπασμένα για να κάνουν τη δουλειά τους εύκολα, γρήγορα και τσάμπα.

Πέραν αυτού, η ταρίφα αν σε πιάσουν είναι - αν δεν απατώμαι - 1000e για κάθε σπασμένο πρόγραμμα.
Για τα περισσότερα προγράμματα βαριάς χρήσης (autoCAD, solid Works κ.α.) που κοστίζουν πανάκριβα, συμφέρει πολύ παραπάνω να τα έχει σπασμένα μια επιχείρηση και να πληρώσει το πρόστιμο αν την πιάσουν.
Σε γνωστό κατάστημα (δεν λέω πού για ευνόητους λόγους) θυμαμαι ότι είχα δει μια γυναίκα αρχιτεκτόνισσα να μπαίνει και να ζητά για την εταιρία της τις πιο πρόσφατες εκδόσεις από διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα (σπασμένα βέβαια). Πλήρωσε 60e. Aν τα έπαιρνε πρωτότυπα θα κόστιζαν περίπου 10000e.

Αυτη να παει να τα πληρωσει γιατι θα βγαλει λεφτα απο αυτο το πραμα.

........Auto merged post: Techs πρόσθεσε 1 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Η Μονη λυση ειναι να χρεωνονται στα υλικα να τελειωνουμε, πχ με αγορα επεξεργαστη +5ευρω η τιμη του και τελειωνει το πανηγυρι

andreasp
08-11-11, 15:23
Εδω υπαρχουν ποσα ατομα που χρωστανε ποσα εκατομυρια στο κρατος οχι ολους μαζι που επιασε το ΣΔΟΕ, ας πιασουνε τις 50 οικογενειες σε συνολο που ρημαξαν την Ελλαδα

........Auto merged post: Techs πρόσθεσε 2 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Αυτη να παει να τα πληρωσει γιατι θα βγαλει λεφτα απο αυτο το πραμα.

Για να δώσει 10.000ευρω , πρέπει να βγάλει 100.000ευρω.
Κατα πάσα πιθανότητα , δεν θα βγάλει ούτε τα 10.000ευρω που θα δώσει.

lewton
08-11-11, 15:26
Από τότε που από κάθε πώληση άδειας το δημόσιο εισπράττει 23% ΦΠΑ!
Περιμένω το επόμενο επιχείρημα υπέρ της πειρατείας.

Techs
08-11-11, 15:27

Τωρα μου θυμιζεις ενα μ@λ@κ@ που ηθελε να βαλει υπολογιστες σε ιντερνετ καφε και με 10.000ευρω ειχε απαιτησει να του βγαλουνε 100.000ευρω κερδος σε μια μια 10ετια. Οχι ρε φιλε ποιος σου ειπε οτι πρεπει να εχει 1000% κερδος απο μια επενδυση. Πριν σπουδασει δεν τα ηξερε? Τωρα ανακαλυψε τους υπολογιστες αυτη? Ας το βγαλει στο χαρτι τοτε.

A.N.T.
08-11-11, 15:27
Μα δεν την συμφέρει να τα πληρώσει.
Πιο πολύ την συμφέρει να πληρώσει το πρόστιμο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό μου είχε κάνει εντύπωση διότι πρώτη φορά είδα να ζητούν σπασμένο λογισμικό τόσο απροκάλυπτα.
Τα πήρε με το κιλό που λένε. Και το ύφος της κουβέντας έδειχνε ότι επρόκειτο για κάτι πολύ φυσικό.
Και δεδομένου ότι το κόστος κάθε άδειας είναι εξωπραγματικό πολύ καλά έκανε !

Techs
08-11-11, 15:28
Από τότε που από κάθε πώληση άδειας το δημόσιο εισπράττει 23% ΦΠΑ!
Περιμένω το επόμενο επιχείρημα υπέρ της πειρατείας.

Ας το περασουνε τοτε και αυτο μες την ΔΕΗ :rofl:

xhaos
08-11-11, 15:37
Καλά έκανε! Να σοβαρευτούν λιγάκι! 10.000ευρω για Software! Λές και απευθύνονται στον Ακτωρ! Που ούτε αυτός δεν τα έχει original με τόσες άδειες που χρειάζονται.
Μάλλον σε κατασκευαστική του Dubai νομίζουν ότι απευθύνονται! και πάλι το συζητάμε...

αν είναι για δουλειά φίλε, ή αγοράζεις το εργαλείο, ότι και αν είναι αυτό ή το φτιάχνεις ή κάνεις τη δουλειά σου με κάποιο νόμιμα δωρεάν.αυτές οι δικαιολογίες οτι είναι πανάκριβο το autocad είναι μην πω τι, ας κάνεις την δουλειά σου με ραφιδογράφο στο χέρι. τα λοιπά τα ακούω βερεσέ. εκτός και αν ο εν λόγω π.χ. πολιτικός μηχανικός δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσω το σχέδιο που έχει υποβάλει στην πολεοδομία για να κτίσω άλλα 1000 σπίτια.

τα πανεπιστήμια ΔΕΝ έχουν σπασμένες εφαρμογές και ειδικά windows office κλπ, έχουν academic OEM άδειες χρήσης. τώρα αν δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τη διαφορά...

για τις λοιπες "επαγγελματικές" εφαρμογές τώρα, αν αγοράζετε κάποια εφαρμογή της κυρα Σουλας Α.Ε. δεν φταίει για αυτό το linux ούτε η κοινότητα του. Οι σοβαρές εφαρμογές π.χ. SAP τρέχουν όπου γουστάρεις ακόμα και σε smarthphones (π.χ. webUI). Τώρα αν η εταιρία σου χρησιμοποιεί την εφαρμογή που έγραψε ο γιος της κυρα Σουλας όταν ήταν στο ΙΕΚ, δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή είναι επαγγελματική. Και απόδειξη αυτού είναι ότι όλες αυτές οι λογιστικές εφαρμογές έχουν Interface προηγούμενης δεκαετίας.

GigaSat
08-11-11, 15:44

Με αυτή την λογική μπήκε μέσα η Ελλάδα :lol:
Να πάει να πάρει δάνειο και να αφήσει τα πειρατικά προγράμματα...

A.N.T.
08-11-11, 15:45
τα πανεπιστήμια ΔΕΝ έχουν σπασμένες εφαρμογές και ειδικά windows office κλπ, έχουν academic OEM άδειες χρήσης.
τώρα αν δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τη διαφορά...

"Έλα παπού να σου δείξω που είναι το χωράφι σου", αυτό μου λες τώρα.

Μια χαρά ξέρω την διαφορά.
Εσύ δεν ξέρεις τι γίνεται διότι βλέπεις την βιτρίνα. Για ρίξε μια ματιά και στα ενδότερα...
Π.χ. στο Φυσικό, στο εργαστήριο ραδιοηλεκτρολογίας χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το COMSOL, το FEKO,
το ORIGIN, το COREL, το Matlab.
Όλα ΣΠΑΣΜΕΝΑ. (Εξάλλου πολλά από αυτά δεν έχουν αντίστοιχα δωρεάν.)
Στο εργαστήριο στερεάς κατάστασης το ίδιο.
Και είναι και καθηγητές που τα ζητάνε, όχι οι μόνον οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι ερευνητές.
Χωρίς σπασμένο λογισμικό δεν μπορούν να δουλέψουν ούτε διδακτικά ούτε ερευνητικά.
Ας μην πω περισσότερα για ευνόητους λόγους....

psyxakias
08-11-11, 15:53
Καλες ολες αυτες οι αποψεις που παραθετετε. Εναν προβληματισμο μονο... Ποσο λογικο σας φαινεται μια ιδιωτική εταιρια (bsa) να χρησιμοποιει τους μηχανισμους και της υπηρεσιες του κρατους που εμεις με τους φορους μας πληρώνουμε για να εξυπηρετουν ιδιωτικά συμφεροντα? Απο ποτε το ΣΔΟΕ ελεγχει και εισπρατει υπερ των ιδιωτων?Το ότι έβγαλε ανακοίνωση η BSA, κατά τη γνώμη μου έμμεσου εκφοβισμού για να περάσει μήνυμα στις επιχειρήσεις να αγοράσουν άδειες, και αναφέρει τις ενέργειες του ΣΔΟΕ δε σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ εισέπραξε υπέρ των ιδιωτών ακόμα και αν κινήθηκε ύστερα από καταγγελία της BSA.

Τα πρόστιμα θέλω να πιστεύω πως μπαίνουν στα δημόσια ταμεία και όχι στη τσέπη της BSA. Οπότε πως ακριβώς εισπράτει υπέρ των ιδιωτών; Εννοείς επειδή έμμεσα τους ωφελεί αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να τηρήσουν το νόμο και να αγοράσουν άδειες; :hmm:

xhaos
08-11-11, 16:03
Το ότι έβγαλε ανακοίνωση η BSA, κατά τη γνώμη μου έμμεσου εκφοβισμού για να περάσει μήνυμα στις επιχειρήσεις να αγοράσουν άδειες, και αναφέρει τις ενέργειες του ΣΔΟΕ δε σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ εισέπραξε υπέρ των ιδιωτών ακόμα και αν κινήθηκε ύστερα από καταγγελία της BSA.

Τα πρόστιμα θέλω να πιστεύω πως μπαίνουν στα δημόσια ταμεία και όχι στη τσέπη της BSA. Οπότε πως ακριβώς εισπράτει υπέρ των ιδιωτών; Εννοείς επειδή έμμεσα τους ωφελεί αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να τηρήσουν το νόμο και να αγοράσουν άδειες; :hmm:
+1 στον επίτιμο
εννοείτε ότι το ΣΔΟΕ δεν εισπράττει υπέρ τρίτων, εκτός και αν η εταιρία εχει παραχωρήσει τα κέρδη της από τις παράνομες άδειες υπέρ δημοσίου, αλλά και πάλι δεν είναι υπέρ τρίτων.

Seitman
08-11-11, 16:09
Καλά τα λέτε βρε παιδιά...
Αλλά από την επιβολή του προστίμου μέχρι την είσπραξη του, έχει πολύ δρόμο. ;)

stefgoon
08-11-11, 16:14
Και απο ποτε δοθηκε δικαιωμα σε εναν ιδιωτη να μπει στο χωρο μου. Αρα τι μου λες? Οτι δε χρησιμοποιει μια δημοσια υπηρεσια προς οφελος της? Και τι θες να πιστεψω, οτι οι ...αδεκαστοι και αμεροληπτοι υπαλληλοι του σδοε δεν εχουν οφελος προσωπικο κατω απο το τραπεζι βεβαια. Οχι αγαπητε psyxakia δεν ειμαι υπερ της παρανομιας σε καμια περιπτωση. Πιστευω ομως, οτι ας φροντισουν οι λειτουργοι και το κρατος να ειναι νομιμοι, ας δημιουργησουν τα πλαισια και την αναπτυξη ωστε να μην ωθουν κοσμο στην παρανομια και μετα ναι, το συζηταμε. Εισπρατουμε απο τον νομιμο αλλα ευνουμε την παρανομια. Πολυ αντιφατικο και ....δικαιο.

Lusifer_gr
08-11-11, 16:16

Ποιο ύφος; Σου έθιξε το "ελεύθερο λογισμικό";

Έχουμε αρχίσει και το χάνουμε σιγά σιγά μου φαίνεται και ξεσπάμε όπου βρούμε. Άσε που έχει και δίκιο ο άνθρωπος.

xhaos
08-11-11, 16:18
Και απο ποτε δοθηκε δικαιωμα σε εναν ιδιωτη να μπει στο χωρο μου....
μα πότε μπήκε ιδιότης στο χώρο σου;;;;;;;

stefgoon
08-11-11, 16:27
μα πότε μπήκε ιδιότης στο χώρο σου;;;;;;;
το σδοε μπηκε με υποδειξη της καθε bsa

sdikr
08-11-11, 16:30
το σδοε μπηκε με υποδειξη της καθε bsa

Είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα όταν μιλάμε για επαγγελματική στέγη και όταν μιλάμε για σπίτι

Εσύ σαν πολίτης μπορείς να κάνει καταγγελία στο ΣΔΟΕ ότι ο τάδε πχ δεν κόβει αποδείξεις ή ότι έχει παράνομο λογισμικό,

@ ADSLgr.com All rights reserved.