PDA

Επιστροφή στο Forum : Oρισμος ενορκου

tintin
27-04-12, 23:11
Αν οριστεις ενορκος ειναι υποχρεωτικο να παραστεις? Τα παρατας ολα και πας?
Μηπως ξερει κανεις, ποσες ωρες την ημερα διαρκει η απασχοληση του? καθε ποτε κανει διαλειμμα το δικαστηριο?
Αποζημιωση υπαρχει?

Manolis_karas
06-05-12, 14:39
Κάθε αρχή του έτους ορίζονται οι υποψήφιοι ένορκοι. Κάθε 1η και 16η εργάσιμη ημέρα γίνεται κλήρωση ανάμεσα στους υποψηφίους ενόρκους, για να ορισθούν οι ένορκοι και οι αναπληρωτές τους. Η παρουσία στις κληρώσεις όλων των υποψηφίων είναι υποχρεωτική. Υποχρεωτική είναι και η παρουσία των κληρωθέντων ενόρκων και των αναπληρωματικών τους όποτε και όσο συνεδριάζει το κακουργιοδικείο (σε ειδοποιούν εγγράφως). Εκτός αν είναι κάποιος δικαιολογημένος με αποδεικτικά π.χ. άρρωστος. Διάλειμμα γίνεται όποτε χρειαστεί, δεν υπάρχουν κανόνες.

tintin
06-05-12, 15:14
Πόσοι περιπου ειναι οι υποψηφιοι ενορκοι, που οπως ειπες οριζονται στην αρχη καθε ετους?
Καθε μηνα, την 1η και 16η κληρωνονται καποιοι απ αυτους? Για να καταλαβουμε τις πιθανοτητες, ρωταω.
Αποζημιωση υπαρχει?

cool11
06-05-12, 19:58
Υπαρχει ακομη σε ισχυ μια διαταξη που προεβλεπε οτι αν εχεις δηλωσει τοπο μονιμης κατοικιας σε αλλη πολη, απαλασσεσαι απο το να δινουν τα στοιχεια σου για να πας για ενορκος;

nikraven
06-05-12, 23:09
Κάθε αρχή του έτους ορίζονται οι υποψήφιοι ένορκοι. Κάθε 1η και 16η εργάσιμη ημέρα γίνεται κλήρωση ανάμεσα στους υποψηφίους ενόρκους, για να ορισθούν οι ένορκοι και οι αναπληρωτές τους. Η παρουσία στις κληρώσεις όλων των υποψηφίων είναι υποχρεωτική. Υποχρεωτική είναι και η παρουσία των κληρωθέντων ενόρκων και των αναπληρωματικών τους όποτε και όσο συνεδριάζει το κακουργιοδικείο (σε ειδοποιούν εγγράφως). Εκτός αν είναι κάποιος δικαιολογημένος με αποδεικτικά π.χ. άρρωστος. Διάλειμμα γίνεται όποτε χρειαστεί, δεν υπάρχουν κανόνες.

ακριβώς αυτό.:oneup:
απλά όχι μόνο τα παρατάς όλα και πας...αλλά και ετοιμοθάνατος να είσαι πρέπει να εμφανιστεί ένα χαρτί στο δικαστήριο που να το γράφει αυτό.
Εαν δεν μπορείς εκείνη την ημέρα να παραστείς στην κλήρωση φρόντισε να στείλεις καποιον συγγενή σου να σε δικαιολογήσει αλλά εννοείται με κάποιο αποδεικτικό και όχι με λόγια (π.χ χαρτί απο γιατρό)
Τα τελευταία 10 χρόνια με έχουν καλέσει 10 φορές για ένορκο αλλά ευτυχώς σε καμμιά φορά δεν κληρώθηκα για παραστώ σε δίκη.:yahoo:
Πριν τα Χριστούγεννα μου είχε έρθει μια κλήση να παραστώ για ένορκος αλλά λόγω της φύσης της δουλειας μου εκείνη την ημέρα δεν μπόρεσα να πάω.
Με το μυαλο μου είπα αφου θα είναι καμμια σαρανταριά νοματέοι εκεί υποψήφιοι για κλήρωση τότε σιγά μην δώσουν σημασία για την δική μου απουσία.
Οπότε ούτε καν μπήκα στον κόπο να περάσω μια βόλτα απο εκεί.
Την επόμενη ημέρα ήρθε στην δουλειά μου ένας αστυνομικός και μου παρέδωσε μια κλήση να παραστώ επειγόντως στην Γραμματεία της ΕΙσαγγελίας.
Φυσικά και πήγα τρέχοντας και εκεί με περίμενε ένα χαρμόσυνο νέο.
Παρέλαβα ένα χαρτάκι που έλεγε ότι κυρήχθηκα αδικαιολογήτως απώντας απο ένορκος (αν θυμαμαι καλά το αδίκημα λέγεται λιπένορκος) και για το λόγο αυτό έπρεπε να μου ρίξουν ένα τρυφερό πρόστιμο των 130€+110€ για λοιπά έξοδα που ποτέ δεν κατάλαβα τι έξοδα ήταν αυτά. :hmm:.
Σύνολο 240€.!!!:cry:
Ρωτάω στην Γραμματεία της Εισαγγελίας τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση για να μην πληρώσω το πρόστιμο και με ενημερώνουν ότι θέλει μια αίτηση ακύρωσης του προστίμου και κάποιο έγκυρο δικαιολογητικό που να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν ήμουν παρών.
Οπότε καταθέτω αίτηση για ακύρωση του προστίμου
και παίρνω και ένα δικαιολογητικό απο την υπηρεσία μου που έλεγε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της δουλειάς μου εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα ήταν αδύνατο να εμφανιστώ στις 9 το πρωι στο δικαστήριο.
Φυσικά δεν ξεμπλέκεις έτσι εύκολα και μου ορίσθηκε ημερομηνία εκδίκασης (:shock:)της υπόθεσης μου και του ισχυρισμού μου γιατί δεν εμφανίστηκα ως ένορκος.
Στα μέσα Ιανουρίου έγινε η εκδίκαση της απουσίας μου και αφου μελέτησαν το δικαιολογητικό που είχα καταθέσει για την απουσία μου τότε έκριναν ότι είμαι αθώος(:yahoo:)και ακυρώθηκε το πρόστιμο.
Αλλιως θα έκλαιγα ακόμα τα 240€.:)

tintin
07-05-12, 22:10
Aρα με ενα χαρτι γιατρου ξεμπερδευεις.
Στο μεταξυ σκεφτομαι, για να εισαι ενορκος πρεπει να εχεις καθαρο ποινικο μητρωο, σωστα? Εαν ομως κυρηχτεις λιπενορκος και καταδικαστεις τοτε θα λερωθει, οποτε δε σε ξανακαλουν ε? :lol:
Eαν δε πληρωσεις τα 240€(γιατι πχ. δεν τα εχεις) τοτε τι γινεται? σε φυλακιζουν ή μηπως σε εκτελουν?

nikraven
08-05-12, 07:58
Aρα με ενα χαρτι γιατρου ξεμπερδευεις.
Στο μεταξυ σκεφτομαι, για να εισαι ενορκος πρεπει να εχεις καθαρο ποινικο μητρωο, σωστα? Εαν ομως κυρηχτεις λιπενορκος και καταδικαστεις τοτε θα λερωθει, οποτε δε σε ξανακαλουν ε? :lol:
Eαν δε πληρωσεις τα 240€(γιατι πχ. δεν τα εχεις) τοτε τι γινεται? σε φυλακιζουν ή μηπως σε εκτελουν?

λογικά με χαρτί γιατρού ξεμπερδεύεις.:hmm:
εκτος και αν γουστάρουν χαρτί απο γιατρό νοσοκομείου.
εαν κυρηχτείς λιπένορκος δεν σε διαγράφουν απο τις λίστες τους.
μετά θα σε καλούν για ένορκο κάθε μήνα.
Οπότε σου λέει αυτός είναι καλός λιπένορκος και μια φορά του τα πήραμε τα 240€
αν δεν έρθει και άλλες καμμια δεκαριά φορές θα του πάρουμε και άλλα 10χ240=2400€.:p
εαν δεν έχεις να πληρώσεις τα 240€ πιστεύω ότι για ένα τέτοιο τεράστιο ποσό είναι ΄΄ποινικό αδίκημα΄΄ και θα σε μαζέψουν κάποιο ωραίο πρωινό απο καμμιά καφετέρια για την ’’ψειρου΄΄
Το καλό είναι ότι θα σε βγάλουν και στα κανάλια.:rofl:
θα γίνεις και φίρμα.

tintin
08-05-12, 21:26
Δηλαδη δε γινεται καθε φορα κληρωση? Σε καλουν κατα το δοκουν και μπορει να σε καλουν και συνεχως επιτηδες?
Αν παντως σε καλουν ενορκο καθε μηνα τοτε μιλαμε για μεγαλη λουφα απ την υπηρεσια σου...(συνηθως προκειται για δημοσιους υπαλληλους)
Σιγα το μεγαλο ποσο των 240€ που θα χαρουν γιατι στα πηρανε...
Αν λερωθει το ποινικο σου μητρωο πως μετα θα σε καλεσουν? Ας μας εξηγησει καποιος νομικος.
Τελος, για 240€ δε πας φυλακη.

grsotos
09-05-12, 01:15
Πόσοι περιπου ειναι οι υποψηφιοι ενορκοι, που οπως ειπες οριζονται στην αρχη καθε ετους?
Καθε μηνα, την 1η και 16η κληρωνονται καποιοι απ αυτους? Για να καταλαβουμε τις πιθανοτητες, ρωταω.
Αποζημιωση υπαρχει?

Αποζημιωση ιση με το εκαστοτε ισχυον κατωτατο ημαρομισθιο ανειδικευτου εργατη,
καταβαλλεται για καθε πληρη ημερα απασχολισης στο δικαστηριο.
ΦΕΚ Β 239 30-04-1985.

tsigarid
09-05-12, 02:04
Η απασχόλησή σου στο δικαστήριο δηλαδή, όπου αποφασίζεις για την τύχη του κοσμάκη, θεωρείται ισάξια με τη δουλειά ανειδίκευτου εργάτη; Εύγε στο σύστημα :down:

nikraven
09-05-12, 17:16
Η απασχόλησή σου στο δικαστήριο δηλαδή, όπου αποφασίζεις για την τύχη του κοσμάκη, θεωρείται ισάξια με τη δουλειά ανειδίκευτου εργάτη; Εύγε στο σύστημα :down:

να ήταν μόνο αυτό φίλε μου καλά θα ήταν.
το να κυκλοφοράει έξω η σάρα και η μάρα ελεύθερη αγκαλιά με άσπρα κόκκινα εμπριμέ χημικά και να κάνει ότι γουστάρει
και να σου ρίχνουν εσένα πρόστιμο 240€ -(που σημειωτέο εαν δεν το πληρώσεις ποιός ξέρει που θα σε στείλουν)- γιατί εσύ ο αλήτης τόλμησες και δεν παρουσιάστηκες για ένορκος
αυτό πως μπορείς να το αποκαλέσεις?
(δεν το γράφω γιατί θα με σουτάρουν δια παντός απο το φόρουμ):)

narsis
09-05-12, 19:42
Πάντα είχα την απορία στην Ελλάδα από ποια "δεξαμενή" αντλούν τους ενόρκους. Από αποφοίτους νομικών και παρεμφερών σχολών (κάποιος μου το είχε αναφέρει αν και μου φαίνεται απίθανο στην Ελλάδα να τηρείται τέτοιο επικαιροποιημένο μητρώο, εκτός του ότι ίσως είναι και αντιδημοκρατικό να αποκλείεις τους υπολοίπους), γενικά από τον πληθυσμό; Αν ξέρει κανείς ακριβώς ποιοι και πώς μπαίνουν στην "κληρωτίδα" θα ενδιαφερόμουν να μάθω μια και δεν έτυχε ποτέ να καλέσουν κάποιον που να ξέρω.

Manolis_karas
09-05-12, 20:38
Μόνα προσόντα το λευκό ποινικό μητρώο και η καλή φήμη στην κοινωνία.

nikraven
09-05-12, 21:50
να σας λύσω την απορία πολύ ευχαρίστως επειδή απο τα πάνε έλα στις κληρώσεις για ένορκος θα μου κόψουν και σύνταξη σε λίγα χρόνια.
Στην εταιρία που δουλεύω (δεν ειναι του δημοσίου αλλά είναι ιδιωτική)κάθε χρόνο έρχεται στην Γραμματεία της εταιρίας μου απο την Εισαγγελία ένα χαρτί που ζητάει όλα τα ονοματα των συναδέρφων για να συμμετέχουν σε αυτές τις κληρώσεις.
Αφήνει ένα περιθώριο να μην μπούν σε αυτές τις λίστες άτομα που κρίνει το αφεντικό ότι δεν είναι στα καλά τους για να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι ένορκοι.
Απο όσο γνωρίζω απο άλλα άτομα που έχω γνωρίσει σε αυτά τα meeting υποψηφίων ενόρκων και απασχολούνται σε άλλες εργασίες (π.χ.εργοστάσια,Νομαρχία,Εφορία,κλπ κλπ)γίνεται το ίδιο πράγμα.
Κατα καιρούς γνώρισα και κάποιους υποψήφιους ενόρκους ιδιώτες οι οποίοι είχαν π.χ. κάποιο κατάστημα ή κάποιος άλλος ήταν οδηγός σε νταλίκα και πάει λέγοντας.
Αυτούς δεν γνωρίζω πως τους βρίσκουν και τους καλούν για ενόρκους.
Ισως απο τον Δήμο ή απο το Επιμελητήριο.
Δεν κοιτάνε γραμματικές γνώσεις γιατί υπάρχουν και υποψήφιοι ένορκοι με γνώσεις λυκείου και με γνώσεις ΤΕΙ αλλά και με γνώσεις Πανεπιστημιακού επιπέδου.
Το ότι πρέπει να έχεις λευκό ποινικό μητρώο είναι αυτονόητο.
Δεν ξέρω όμως κατα πόσο το ελέγχουν αυτό στον καθένα απο τους 40 υποψήφιους ενόρκους όταν γίνεται το πρώτο κάλεσμα για κλήρωση.

grsotos
10-05-12, 00:59
Νομιμα προσοντα ενορκου.
Ικανοι να εκπληρωσουν καθηκοντα ενορκων ειναι.
1) Για μικτο ορκωτο δικαστηριο, οι Ελληνες και των δυο φυλων που κατοικουν η διαμενουν
μονιμα στην εδρα του πρωτοδικειου οπου συυγκροτειται το μικτο ορκωτο δικαστηριο,ηληκιας
απο 30 εως 70 ετων,εχουν τουλαχιστον απολυτηριο δημοτικου και δεν εχουν στερηθει τα πολιτικα τους
δικαιωματα.
2) Για το εφετειο 40 εως 70 ετων και απολυτηριο λυκειου.( τα υπολοιπα ειναι ιδια)

nikraven
10-05-12, 11:52
Νομιμα προσοντα ενορκου.
Ικανοι να εκπληρωσουν καθηκοντα ενορκων ειναι.
1) Για μικτο ορκωτο δικαστηριο, οι Ελληνες και των δυο φυλων που κατοικουν η διαμενουν
μονιμα στην εδρα του πρωτοδικειου οπου συυγκροτειται το μικτο ορκωτο δικαστηριο,ηληκιας
απο 30 εως 70 ετων,εχουν τουλαχιστον απολυτηριο δημοτικου και δεν εχουν στερηθει τα πολιτικα τους
δικαιωματα.
2) Για το εφετειο 40 εως 70 ετων και απολυτηριο λυκειου.( τα υπολοιπα ειναι ιδια)

και εαν δεν παρουσιαστείς για να γίνει μια κλήρωση ενόρκων της προκοπής
τότε το πρόστιμο για λιπένορκος είναι ακριβώς το ίδιο για όοοολες τις ηλικίες.
και όταν λέμε όοοολες εννοούμε όοοοολες.:p

KLG
11-05-12, 13:07

Πολυ σωστά κάνουν tsigarid. Με την ανεργία που υπάρχει, αλλά και τη λαμογιά ο κόσμος θα εβαζε μέσο για να πάρει το 50ρικο ή 100ρικο που λέει ο λόγος.

@ ADSLgr.com All rights reserved.