Επιστροφή στο Forum : Τι είναι αυτό που εμποδίζει την εκρηκτική ανάπτυξη του linux
Σελίδες :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Παλι σε βρισκω απολυτο.
Είμαι απόλυτος όταν λέω ότι κάποιοι δεν θέλουν να ασχοληθούν τόσο πολύ με τον υπολογιστή? Μήπως δεν καταλαβαίνεις ελληνικά αδερφέ? Να στο κάνω λιανά. Είναι στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου. Άλλος θέλει να ασχοληθεί πολύ, κι άλλος όχι. Άλλος βαριέται, κι άλλος όχι. Που είναι το απόλυτο? Δε σας καταλαβαίνω ώρες ώρες ρε γαμώτο.
παλι τοποθετεις τον εαυτο σου στην καστα των expert πραγμα το οποιο στην πληροφορικη ειναι ατοπο |εντελως|.
Δείξε μου που ακριβώς το έκανα αυτό. Σε προκαλώ.
Ξερεις και τα Windows καποτε μετρημενοι ανθρωποι τα ειχα -τα ετρεχαν -τα ηξεραν.Δεν ειναι πρωτοτυπια του Unix αυτο;)
Αν δεν καταλαβαίνεις ότι τα Windows εξ' αρχής φτιάχτηκαν για το ευρύ κοινό ενώ το Linux για geeks/nerds/whatever, τι να σου πω. Απορώ γιατί συζητάμε ακόμη. Κι ο λόγος που τα Windows τα είχαν κάποτε μετρημένοι ήταν επειδή μετρημένοι ήταν και οι PCs στον πλανήτη. Κανείς δεν είπε ότι το Unix φτιάχτηκε για τους λίγους και εκλεκτούς ενώ τα Windows για τους πολλούς και άχρηστους. Έλεος πια.
H λυση ειναι απλη...Να συνεχισουν να αντιγραψουν οσο καλυτερα μπορουν τα Winς και οταν φτασει σε κρισιμη μαζα τοτε ναι να σπασει τους δεσμους του με τα Wins...;)
Oh yeah, you just saved the universe. Ένα νόμπελ για την περίφημη ιδέα. Προλάβετε να αντιγράψετε τα Windows πριν είναι αργά. Μη χάσουμε και το καλούπι!
αφού έχει φτιάξει (η ms) το OS που ταιριάζει σε αυτόν τον *____ κόσμο
Δοκιμάζω να συμπληρώσω τα κενά: *nix κόσμο
Πάντως σοβαρά τώρα, η ευχρηστία δεν είναι επιχείρημα. Ένα στημένο linux desktop μπορεί να είναι πολύ πιο φιλικό & λειτουργικό από το windows αντίστοιχό του.
Όπως ξαναείπα (με άλλα λόγια) τα πάντα είναι θέμα αδράνειας. Εδώ δεν μπορούν να γνωρίσουν εκρηκτική διάδοση τα windows vista που ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα xp και ο μόνος λόγος που θα διαδοθούν είναι τα νέα μηχανήματα τα οποία θα πωλούνται με προεγκατεστημένο το εν λόγω λειτουργικό, πως θα γνωρίσει εκρηκτική διάδοση το linux;;; :what:
Παει χάλασε το Linux, μα καλά μονο 17 σελίδες; παλιότερα στον ίδιο χρόνο είχαμε τουλάχιστον 50
καιρός να δουμέ κανα xbsd :p
Δοκιμάζω να συμπληρώσω τα κενά: *nix κόσμο
Πάντως σοβαρά τώρα, η ευχρηστία δεν είναι επιχείρημα. Ένα στημένο linux desktop μπορεί να είναι πολύ πιο φιλικό & λειτουργικό από το windows αντίστοιχό του.
Όπως ξαναείπα (με άλλα λόγια) τα πάντα είναι θέμα αδράνειας. Εδώ δεν μπορούν να γνωρίσουν εκρηκτική διάδοση τα windows vista που ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα xp και ο μόνος λόγος που θα διαδοθούν είναι τα νέα μηχανήματα τα οποία θα πωλούνται με προεγκατεστημένο το εν λόγω λειτουργικό, πως θα γνωρίσει εκρηκτική διάδοση το linux;;;
Κάτσε βρε mrsaccess, γιατί δεν μπορεί να το λες αυτό.
Παράδειγμα: στο νήμα της Φιντόρα ρώτησα πώς να εγκαταστήσω το pine.rpm της FC3 στην FC6.
Αφήνω κατά μέρος το ότι πρέπει να γράψω σε κονσόλα, δεν το θεωρώ δυσκολία.
ΟΜΩΣ, το rpm -ivh pine* δεν ήθελε να δουλέψει καθότι έλειπαν τα γνωστά χτικιά του linux, τα deps.
Χρειάστηκε λοιπόν να γράψω
yum localinstall pine*
Όμως ούτε κι αυτό δούλεψε, αφού κάτι του έλειπε, συγκεκριμένα το public key.
Διάβασε στο νήμα που λέω και θα δεις. Τελικά βρήκα πού έβαλε το yum τα downloaded αρχεία και έκανα ένα-΄ενα με το χέρι install.
Το αντίστοιχο τώρα pine.exe (υπάρχει) στα Windows δεν αρνείται ποτέ να τρέξει σε καμμία έκδοση 32-bit Windows, από NT, 9x, ΧΡ κλπ. Αρκεί ένα διπλό κλικ και επί πλέον, μεταφέρεται το dir χύμα σε άλλα windows και τρέχει χωρίς setup.
Ποιαν εγκατάσταση βρίσκεις ευκολώτερη;
Ξέρεις πόσα τέτοια παραδείγματα έχω; Προσφάτως δεν κατάφερα να στήσω VNC σε debian. Τελικά εκανα από sources compile σε slack (ευτυχώς χρειάστηκε να διαβάσω μόνον το README) και μετέφερα τα αρχεια στο debian. Πάλι καλά που δούλεψε έτσι (έκανα και το σταυρό μου πρώτα...)
Ποιο είναι το θέμα αδράνειας που αναφέρεις; Να ξέρεις να κάνεις compile; ΄Συζητάμε εδώ 10 προγραμματιστές (επαγγελματιες ή ημιεπαγγελματιες) και λέμε πράγματα που ο ρημαδομέσος χρήστης δεν έχει ακούσει ποτέ του. Σαν να μιλάν δύο φιλλανδικά και να προσπαθείς να καταλάβεις.
Σαν τα παραδείγματα παραπάνω έχω, προσωπικά μόνο, δεκάδες να σου πω, εδώ και 10 χρόνια παιδέματος με το linux. Το γουστάρω όμως (το linux, όχι το παίδεμα), αλλά δεν έχασα το μυαλό μου να λεω "μάθατε στα windows και αυτό φταίει μόνον" (btw η ίδια ευκολία ισχύει και στον Mac φυσικά).
Σε αντίθεση με τους περισσοτέρους που γκρινιάζουν για την δυσκολία στο στήσιμο, drivers κλπ. εγώ πιστεύω ότι τα δύσκολα έρχονται αργότερα. Το κυριώτερο πρόβλημά του linux είναι η ασυμβατότητα (προς τα πίσω, προς τα μπρος και ...προς τα πλάγια->οι διανομές μεταξύ τους)
Είμαι απόλυτος όταν λέω ότι κάποιοι δεν θέλουν να ασχοληθούν τόσο πολύ με τον υπολογιστή? Μήπως δεν καταλαβαίνεις ελληνικά αδερφέ? Να στο κάνω λιανά. Είναι στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου. Άλλος θέλει να ασχοληθεί πολύ, κι άλλος όχι. Άλλος βαριέται, κι άλλος όχι. Που είναι το απόλυτο? Δε σας καταλαβαίνω ώρες ώρες ρε γαμώτο.
Ποιους ΔΕΝ καταλαβαινεις ρε μεγαλε?
Δηλαδη αυτος που θα ασχοληθει περισοτερο με το pc του πρεπει να δοκιμασει και Linux ή καλυτερα να τρέξει αποκλειστηκα κατι τετοιο?
Αυτο εγω το λεω νοοτροπια hardcore user...Δεν προκειται να περασει ποτε και σε κανεναν.;)
Oh yeah, you just saved the universe. Ένα νόμπελ για την περίφημη ιδέα. Προλάβετε να αντιγράψετε τα Windows πριν είναι αργά. Μη χάσουμε και το καλούπι!
Ναι το ξερω ωρες ωρες εχω κατι ιδεες που θα ηταν καλυτερα να τις πατενταρω, παρα να τις γραφω...:oneup:
οκ, ας εξετάσουμε ένα σοβαρό κριτήριο φιλικότητας/ευχρηστίας:
Θα ήθελα να μου βρεις έναν με linux που να μπορεί να μου εγγυηθεί ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει (αυτός ή κάποιος άλλος για να τον βοηθήσει) shell καθόλη την περίοδο λειτουργίας του λειτουργικού του.
Εγώ από την άλλη θα σου βρω μερικούς χιλιάδες με windows που δεν ξέρουν καν τι είναι το command prompt και ούτε το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ στην ζωή τους.
ΥΓ: Και εγώ με τους unixάδες είμαι ρε παιδιά, αλλά όπως έχω ξαναπεί άλλο ο χομπίστας και ο επαγγελματίας και άλλος ο άσχετος με τους υπολογιστές.
οκ, ας εξετάσουμε ένα σοβαρό κριτήριο φιλικότητας/ευχρηστίας:
Θα ήθελα να μου βρεις έναν με linux που να μπορεί να μου εγγυηθεί ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει (αυτός ή κάποιος άλλος για να τον βοηθήσει) shell καθόλη την περίοδο λειτουργίας του λειτουργικού του.
Εγώ από την άλλη θα σου βρω μερικούς χιλιάδες με windows που δεν ξέρουν καν τι είναι το command prompt και ούτε το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ στην ζωή τους.
ΥΓ: Και εγώ με τους unixάδες είμαι ρε παιδιά, αλλά όπως έχω ξαναπεί άλλο ο χομπίστας και ο επαγγελματίας και άλλος ο άσχετος με τους υπολογιστές.
Aυτο το ξερεις και εσυ ο ιδιος πως ειναι καπως ατοπο, γιατι υπαρχουν απειρα πραγματα που με την κονσολα γινονται σε δευτερολεπτα, και απο gui μπορει να σου παρουν και αρκετα λεπτα.
Ένα Unix χωρίς shell θα ήταν ένα πολύ δύσκολο μηχάνημα.
Κάτι σαν να απαγγείλεις βασιλιά Ληρ στη νοηματική.
Ρε συ λαζαρ δε λέω, για να αλλάξει κάποιος τα windows με linux πρέπει να υπάρχει ή σοβαρός λόγος, ή να είναι από εκείνους που ψάχνονται. Όμως
Για να το δούμε λίγο, τι χρειάζεται ο απλός χρήστης και τι πρέπει να εγκαταστήσει αμέσως μετά την εγκατάσταση των windows για να κάνει αυτά που θέλει?
powerdvd --> totem/mplayer/ogle
nero--> k3b/gnomebaker
chat--> gaim/xchat/kopete
winamp--> xmms
games--> cedega/scummvm/dosemu/mame
partitionmagic--> gparted
office--> openoffice
antivirus/antispyware--> δεν χρειάζεται
και άλλες 20.000 εφαρμογές στα repositories για να παίζεις.
Είσαι του πολυτεχνείου μήπως?
matlab--> octave δωρεάν
mathematica --> maxima δωρεάν
και αν δεν σε ικανοποιούν αυτά υπάρχουν και οι εκδόσεις matlab mathematica για linux.
Συμφωνώ ότι οι αντίστοιχες εφαρμογές δεν είναι πάντα το ίδιο λουσάτες αλλά κάνουν την δουλειά τους το ίδιο καλά. Και στην τελική, πόσα λεφτά θες για να έχεις το αντίστοιχο σύστημα νόμιμο στα windows???Από όσα ανέφερα μόνο το cedega κοστίζει κάτι ψιλά. Λοιπόν?
Όσο υπάρχει ανοχή από τις εταιρίες προς τους χρήστες που εχουν ενα pc γεμάτο από πειρατικές εφαρμογές, τo linux δεν θα καταφέρει να κάνει το ζητούμενο άλμα. Γιατί το κλεμμένο είναι εξίσου δωρεάν με αυτό που σου έχουν χαρίσει.
Η λογική των εταιριών είναι απλή. Ο πειρατής είναι ένας πιθανός μελλοντικός πελάτης, αρκεί να τον χειριστείς έξυπνα.
Παει χάλασε το Linux, μα καλά μονο 17 σελίδες; παλιότερα στον ίδιο χρόνο είχαμε τουλάχιστον 50
καιρός να δουμέ κανα xbsd :p
Κοίτα να δεις ο κακός που ήρθε να κακιέψει :hmm:
Ε, λοιπόν, κύριε, ο λόγος που υπάρχουν λιγότερα posts είναι περίπλοκος: Οι μεν βρωμοπουλάδες πείστικαν πλέον οτι δεν υπάρχει περίπτωση να εξαπλωθεί το βρωμόπουλο (υπάρχει και η νόσος, έτσι? Πρέπει να την περιορίσουμε :p) και αφοσιώθηκαν στο να τσακώνονται μεταξύ τους πλέον για το ποιός έχει την πιο σπασμένη διανομή που είναι καλύτερα σπασμένη σε καλύτερα κομμάτια. Οι δε παραθυρόπληκτοι χωρίζονται σε αυτούς που δεν ξέρουν (και δικαίως) τι είναι το βρωμόπουλο, απλά έχουν ενημερωθεί για την νόσο και το αποφεύγουν, σ'αυτούς που δοκίμασαν να φτιάξουν κοτέτσι, τα είδαν σκούρα και έριξαν μαύρο πουλί πίσω τους και -τελικά- σ'αυτούς που είναι πλέον πεπεισμένοι οτι δεν υπάρχει λόγος να ασχολούνται με κοτέτσια απ'τη στιγμή που τα Παραθύρια είναι παράθυρα στον κόσμο και τους προσφέρουν ότι χρειάζονται.
Σε κάλυψα ? :)
Διακρίνω, μια εμπάθεια ίσως, σε όσους προσπάθησαν και δεν μπόρεσαν? :wink:
Κι αυτοί που προσπάθησαν και δεν μπόρεσαν, θα ξαναδοκιμάσουν. Ισως του χρόνου ή σε δύο χρόνια να μπορέσουν. Και εγώ ούτε το 97 μπόρεσα, ουτε το 98... αργησα λίγο αλλα μπόρεσα το 2003......
Νομοτελειακά, όλο και περισσότεροι θα μπορούν, χρόνο με τον χρόνο... αυτό είναι το πρόβλημα της MS και όχι το 4% που ειναι σήμερα.
Εάν δυσκολεύτηκες τόσο πολύ εσύ slammer, τι να λέμε τότε... φαντάσου.
Αν και κυκλοφορούν μερικά γαλόνια μπύρας στο αίμα μου τη δεδομένη στιγμή θα προσπαθήσω να εξηγηθώ.
Μίλησα για ένα στημένο linux desktop. Αυτό που δεν είπα είναι πως θα απευθύνεται στο μέσο χρήστη για τον οποίο τόση συζήτηση έχει γίνει στο παρών thread.
Είμαι λοιπόν πεπεισμένος πως αν στήσω ένα linux desktop στο μέσο χρήστη με το kontact του για το ημερολόγιό του, τα email του, τις σημειώσεις του, τις επαφές του, το openoffice του για τα έγγραφά του, το digikam του για τη διαχείριση και τις διορθώσεις των ψηφιακών φωτογραφιών του, το amarok του για τα mp3 του, το k3b για να καίει τα cd/dvd του, το k9copy για να αντιγράφει τα video dvd του, το xine για να βλέπει τα dvd και τα βίντεό του, το kmediafactory για να φτιάχνει εύκολα dvd από τα βιντεάκια του ή/και slideshows με τις φωτογραφίες του, το kino για να φτιάχνει ταινίες από τα πλάνα που έχει τραβήξει με την βιντεοκάμερά του, το opensync για να συγχρονίζει το κινητό του με το kontact, τον konqueror για browsing ο οποίος κάνει ταχύτατα render τις σελίδες, έχει ορθογραφική διόρθωση, adblock, πολλαπλές μηχανές αναζήτησης κοκ, τότε ο «μέσος χρήστης» πραγματικά θα βρει ευκολότερο το linux.
Ο μέσος χρήστης δεν θα ζητήσει ποτέ το pine ή οποιοδήποτε «περίεργο πρόγραμμα». Ο μέσος χρήστης τα βγάζει πέρα με τα προγράμματα που είναι προεγκατεστημένα στον υπολογιστή του και κατά κανόνα δεν ενδιαφέρεται καν για updates.
Το πρόβλημα θα προκύψει από τη στιγμή που ο μέσος χρήστης έχει πολυετή επαφή με τα windows οπότε και έχει εκπαιδευθεί στον τρόπο εργασίας που του επιβάλλουν. :)
Είσαι του πολυτεχνείου μήπως?
matlab--> octave δωρεάν
Matlab Vs Octave, δε νομίζω ότι συγκρίνoνται ούτε σε επίπεδο ευκολίας χρήσης, ούτε σε documentation αλλά ούτε και σε δυνατότητες-διαθεσιμότητα "toolboxes".
Αν και κυκλοφορούν μερικά γαλόνια μπύρας στο αίμα μου τη δεδομένη στιγμή θα προσπαθήσω να εξηγηθώ.
Μίλησα για ένα στημένο linux desktop. Αυτό που δεν είπα είναι πως θα απευθύνεται στο μέσο χρήστη για τον οποίο τόση συζήτηση έχει γίνει στο παρών thread.
εμενα να δεις οινοπνευμα που κυλαει στις φλεβες μου.
Εγω παντως μαριε σαν παραθυρας σε αυτο που λες συμφωνώ μαζι σου.
αλλα συνεχιζω να πιστεύω οτι εξελισεται αργα
Matlab Vs Octave, δε νομίζω ότι συγκρίνoνται ούτε σε επίπεδο ευκολίας χρήσης, ούτε σε documentation αλλά ούτε και σε δυνατότητες-διαθεσιμότητα "toolboxes".
Ναι αλλά εφόσον χρησιμοποιείς το πειρατικό matlab στα windows προτίμησε να χρησιμοποιήσεις το πειρατικό matlab στο linux. Πολύ πιο γρήγορο και σταθερό. ;)
@WandereR
Ίσως και να εξελίσσεται αργά, δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Το θέμα είναι ότι δεν θα βρεθεί κανείς να δώσει σε ένα μέσο χρήστη ένα πραγματικά στημένο linux desktop. Σε αντίθεση τα XP αν πας σε συνοικιακό μαγαζάκι στα δίνουν με προεγκατεστημένο photoshop, nero, norton και magenta lexicon. ;)
Υπάρχει μια παρεξήγησις αναφορικά με τον μέσο χρήστη. Εννοώ τον χρήστη που δεν είναι επαγγελματίας, αλλά ούτε και άσχετος. Αυτόν που ψάχνεται, έχει περιέργεια, αλλά δεν κατέχει από IT. Έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι εννοούν τον μέσο όρο τον χρηστών Η/Υ οι οποίοι σαφώς είναι πλέον (με την εξάπλωση που πήρε το άθλημα) οι άσχετοι και οι αδιάφοροι. Σε αυτούς όντως δεν παίζει ρόλο το λειτουργικό, αφού στο πρώτο πρόβλημα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.
Ωστόσο, οι "δικοι μου" μέσοι χρήστες δεν είναι και τόσο λίγοι και ολοένα αυξάνουν. Αυτοί θα φτάσουν να θελήσουν να εγκαταστησουν και κάποια "pine". Ορισμένοι μαλιστα, καταφέρνουν να παίξουν και με λίνουξ, αν και σε γουίντοζε τα πάνε καλύτερα. Το δεύτερο είναι ότι ο "άλλος" μέσος χρήστης, δηλ. ο άσχετος μέσος όρος θέλει να βάλει και το σιντάκι του περιοδικού, με το χαζοπρόγραμμα για διακοπές στα νησιά ή whatever του έφερε ο/η κολλητός να του δείξει. Αυτά είναι σχεδόν πάντα για windows, ούτε για λίνουξ, ούτε για Μακ.
Υ.Γ Υπεύθυνος Δήλωσις (που έλεγαν και κάποτε): Τα παραπάνω τα έγραψα alcohol free
Ωστόσο, οι "δικοι μου" μέσοι χρήστες δεν είναι και τόσο λίγοι και ολοένα αυξάνουν. Ορισμένοι από αυτούς καταφέρνουν να παίξουν και με λίνουξ, αν και σε γουίντοζε τα πάνε καλύτερα. Το δεύτερο είναι ότι ο "άλλος" μέσος χρήστης, δηλ. ο άσχετος μέσος όρος θέλει να βάλει και το σιντάκι του περιοδικού, με το χαζοπρόγραμμα για διακοπές στα νησιά ή whatever του έφερε ο/η κολλητός να του δείξει. Αυτά είναι σχεδόν πάντα για windows, ούτε για λίνουξ, ούτε για Μακ.
Συμφωνώ μαζί σου και εδω είναι που χωρίζει ο δρόμος μου-μας με πολλούς λινουξάδες, αρχίζεις και είσαι αντιμέτωπος με παιδικότητες.(όπως προείπα δεν περιμένω να συμφωνήσουν πιγκουίνοι.
Το καλύτερο *nix με διαφορά αυτή τη στιγμή είνα ένας μακ
Υ.Γ Υπεύθυνος Δήλωσις (που έλεγαν και κάποτε): Τα παραπάνω τα έγραψα alcohol free
:lol: :dwarf
Διακρίνω, μια εμπάθεια ίσως, σε όσους προσπάθησαν και δεν μπόρεσαν? :wink:
Ναι φυσικά! :whip:
Είμαι εμπαθής και με τον εαυτό μου :p
Κοιτάζομαι στον καθρεφτη κάθε πρωί και βριζόμαστε τα δυό μας για να έρθουμε στα ίσα μας!
βλινδγ: :rant:
βλινδγτραν: :rant: :angryr:
βλινδγ: :rant: :angryr: :whip:
βλινδγτραν: :rant: :angryr: :whip: :chair:
Κάπως έτσι ξεκινάω τη μέρα μου :up:
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ :D
Κι αυτοί που προσπάθησαν και δεν μπόρεσαν, θα ξαναδοκιμάσουν. Ισως του χρόνου ή σε δύο χρόνια να μπορέσουν. Και εγώ ούτε το 97 μπόρεσα, ουτε το 98... αργησα λίγο αλλα μπόρεσα το 2003......
Νομοτελειακά, όλο και περισσότεροι θα μπορούν, χρόνο με τον χρόνο... αυτό είναι το πρόβλημα της MS και όχι το 4% που ειναι σήμερα.
Μου αρέσανε όλες οι απαντήσεις που έδωσες. Πάντα ψύχραιμος και μετριοπαθής.
Σίγουρα το βρωμόπουλο εξελίσεται και εξελίσεται πάρα μα πάρα πολύ καλά. Η πρώτη μου δοκιμή ήταν με slackware 3.4 ... αυτό ούτε που εγκαταστάθηκε :p Η δεύτερη ήταν με το Κόκκινο Ψαθυμιψηλοκαπελίνο 6... Αυτό εγκαταστάθηκε, ο lilo ήταν εκπληκτικά επιεικής μαζί μου και με άφησε να τρέχω Ψαθυμιψηλοκαπελίνο 6, Παραθύρια ΝΤ Workstation και Παραθύρια διούχιλιάδς και ήμουν ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΟΣ απ'ότι είμαι τώρα. Βέβαια, εποχές dial up( ποτέ των ποτών δεν είχα "winmodems", πάντα εξωτερικά και από σπίτι :p) δεν πήγα και πολύ μακριά... Τώρα, έχω φτάσει πιο πέρα κι'απ'το enterprise που τρώει τη σκόνη μου πηγαίνοντας boldly εκεί που δεν έχει πάει άνθρωπος (ψόφα Picard!).
ΣΩΠΟΔΗΠΟΤΕ έχει προχωρήσει και προχωράει καλά. Απλώς πρέπει να σταματήσουνε κάποιες στενομυαλιές εδώ κι'εκεί.
Προσωπικά *ΧΑΙΡΟΜΑΙ* και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ακούω σχολεία και άλλους (δημόσιους και μη) οργανισμούς να βασίζονται στο βρωμόπουλο και ας είμαι και μισοπούλης και παραθυρόπληκτος....
Μήπως δεν έχεις διαβάσει τα δικά μου μηνύματα? ΛΕΩ τώρα.
Μήπως να ηρεμήσεις; ΛΕΩ τώρα. Και μήπως να κόψεις τους χαρακτηρισμούς βρωμόπουλα; ΛΕΩ τώρα. Μύγα σε τσίμπησε; Μήπως μιλάμε για τον μέσο χρήστη και μήπως κανείς δεν ισχυρίστηκε πως είναι elite, αλλά διαθέτουν τον χρόνο τους στο linux; αλλά εσύ προτιμάς να αξιοποιείς τον χρόνο σου γράφοντας για τα βρωμόπουλα;
Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις τα σεντόνια και των δύο μας πριν εκφέρεις γνώμη για το που κολλάμε γιατί μάλλον είσαι λίγο off ;)
Ξαναπροσπάθησα να τα διαβάσω, δυσκολεύτηκα αφού τα σχόλιά σου είναι όλο παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχει νόημα. Μέτρησα τρία post να επιμένεις με τον χαρακτηρισμό elite δίχως λόγο, όταν αυτό που αναφέρθηκε ήταν "ενδιαφέρον" και "χρόνος". Κάποιο συμπέρασμα δεν έβγαλα από τα μυνήματά σου.
Καλά λέω εγώ... Δεν έχεις διαβάσει αυτά που έχω γράψει....
Μα.. το.. δημοσιοποιήσα στο προηγούμενο post, το σκέφτεσαι κ' όλας;
Και σε ευχρηστια,σκεπτομενος οτι και να κανεις πρεπει να περασεις και απο κονσολα;)
"Όποιος δεν θέλει να ζημώσει, 10 μέρες κοσκινίζει".
Μα καλά, συνειδητοποιείς τι ήταν αυτό που μόλις είπες;
Τι είναι αυτό που θα κάνει ένας desktop χρήστης και θα υποχρεωθεί να περάσει και από κονσόλα;
Θέλει να εγκαταστήσει την ίδια τη διανομή; Οι περισσότερες και μεγαλύτερες διανομές εδώ και καιρό διαθέτουν πλήρως γραφικούς installers. Να πάμε και στα Windows XP; Θυμίσου τα πρώτα βήματα της εγκατάστασης τους (συμπεριλαμβανομένου του στάδιου του partitioning). Σωστά μάντεψες. Είναι σε text mode.
Θέλει να εγκαταστήσει προγράμματα στη διανομή του; Θα χρησιμοποιήσει ένα πλήρως γραφικό πρόγραμμα όπως το Synaptic ή το Adept και με το πάτημα του κουμπιού 1 φορά για κάθε εφαρμογή που θέλει + 1 φορά για όλες τις εφαρμογές για επιβεβαίωση και το πρόγραμμα αναλαμβάνει αυτομάτως και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση να κατεβάσει και να εγκαταστήσει τα προγράμματα που επιθυμούμε. Φυσικά, η σύγκριση και μόνο με τον αντίστοιχο τρόπο των Windows προκαλεί τα γέλια. Με τη μέθοδο των Windows χρονοτριβούμε 10 φορές περισσότερο.
Θέλει να πλοηγηθεί στ' αρχεία του; Θα χρησιμοποιήσει Konqueror που είναι 10 φορές πιο εύχρηστος από τον Windows Explorer.
Θέλει να πλοηγηθεί στο Internet; Θέλει ν' ακούσει μουσική; Θέλει να δεί video; Θέλει να δεί τηλεόραση; Θέλει να χρησιμοποίησει σουίτα γραφείου; Θέλει να γράψει cd ή dvd; Θέλει να προγραμματίσει; Ότι και να θέλει, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρεί αυτό που θέλει και με γραφικό περιβάλλον, χωρίς ίχνος κονσόλας.
Ποια είναι τελοσπάντων αυτή η εφαρμογή που θα τον υποχρεώσει να περάσει και από κονσόλα; Κι αν υπάρχει μια τέτοια εφαρμογή, θα πρόκειται σίγουρα για κατηγορία εφαρμογής που δεν προορίζεται για desktop χρήστες.
Από την άλλη, ο χρήστης που χρησιμοποιεί την κονσόλα γιατί πιστεύει ότι έτσι κάνει ευκολότερα και γρηγορότερα τη δουλειά του, και όχι για να κάνει φιγούρα, έχει στη διάθεση του το πανίσχυρο κέλυφος bash και αφήνει πίσω του το command prompt των Windows να τρώει τη σκόνη του.
Σε τελική ανάλυση, η κονσόλα στον κόσμο του Linux είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει την χρησιμοποιεί και όποιος θέλει την κάνει πέρα.
Οσο για τα καθε ειδους ζουζουνια τα εχουμε εκπαιδευση και καθονται παντα ησυχα σε καποιο quarantine folder/list...;)
Πολύ σωστά. Ας είναι καλά ο μπόγιας, δηλαδή antivirus, antispyware, antidialer, anti-, anti-, anti-... :rofl:
Πάντα, με το ανάλογο αντίτιμο (και δεν εννοώ κατ' ανάγκη χρηματικό αντίτιμο)...
Το καλύτερο *nix με διαφορά αυτή τη στιγμή είνα ένας μακ
:lol: :dwarf
To καλύτερο *nix με διαφορά αυτή τη στιγμή είναι αυτό που θα στο στήσει κάποιος που ξέρει καλά ολα τα κόλπα.... (αυτο δεν κάνει εξάλλου και η apple με το μακ?)
Προσωπικά *ΧΑΙΡΟΜΑΙ* και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ακούω σχολεία και άλλους (δημόσιους και μη) οργανισμούς να βασίζονται στο βρωμόπουλο και ας είμαι και μισοπούλης και παραθυρόπληκτος....
Πολλές κυρίες σε δημόσιους οργανισμούς, την ώρα που βάφουν το νύχι, γράφουν καμμιά επιστολή στο world, και παίζουν και καμμια πασιέντζα. Δεν νομίζω να "κόψει" το χρωμα αν χρησιμοποιήσουν linux και openoffice (ασε που το linux εχει μακράν καλλίτερη πασιέντζα με εκατοντάδες παραλλαγές).
Ποια είναι τελοσπάντων αυτή η εφαρμογή που θα τον υποχρεώσει να περάσει και από κονσόλα; Κι αν υπάρχει μια τέτοια εφαρμογή, θα πρόκειται σίγουρα για κατηγορία εφαρμογής που δεν προορίζεται για desktop χρήστες.
Μήπως να είναι η αθώα εκάστοτε εφαρμογή update του Xorg όταν ο desktop (ανυποψίαστος) χρήστης θα ψάχνει για το γραφικό του περιβάλλον του;:lol::lol: (μα δεν είχα conflict από τον Update manager, γιατί δεν έχω γραφικό περιβάλλον τώρα!!!lol)
(Το update προορίζεται για desktop χρήση;:whistle:)
PS. imho στις περισσότερες περιπτώσεις, αν χρησιμοποιείς το linux σαν black box καλύτερα να χρησιμοποιείς windows.
Τι μανία με τους γραφικούς installer.....
Νομίζω ότι ο text installer του debian (και του ubuntu) είναι θαύμα απλότητας....
Γλώσσα (αυτόματα προκαθορισμένα keyboard και ωρα για Ελλαδα), ΙΡ και gateway (για το δίκτυο), partition εγκατάστασης και τέλος. Όλα σε κατανοητά Ελληνικα.
Reboot και μπήκες....
Όμορφα και απλά.....
Δεν νομίζω ότι επειδή ειναι text based, είναι και η αιτία μη εξάπλωσης του linux....
Ναι φυσικά! :whip:
Είμαι εμπαθής και με τον εαυτό μου :tongue:
Κοιτάζομαι στον καθρεφτη κάθε πρωί και βριζόμαστε τα δυό μας για να έρθουμε στα ίσα μας!
βλινδγ: :rant:
βλινδγτραν: :rant: :angryr:
βλινδγ: :rant: :angryr: :whip:
βλινδγτραν: :rant: :angryr: :whip: :chair:
Κάπως έτσι ξεκινάω τη μέρα μου :thumb_dup
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ :D
Ναι βρε συ BlindG, φτάνει πια με το "βρωμόπουλο". Είπαμε, απλά έτυχε και δεν καθόταν ο GRUB στο δίσκο σου.
Πριν 3 μέρες προσπαθούσαμε με έναν συμφοιτητή να βάλουμε Windows στο κατεβαστήρι του.
Western Digital 80 GB ATA. Win2000, WinXP/SP1/ SP2 βγάζανε όλα μπλε οθόνες στην εγκατάσταση ή μύνημα "Error loading operating system".
Το Xubuntu έκατσε με την πρώτη.
Γι'αυτό σου λέω:
"Έτυχε, δεν πέτυχε" :rofl:
Το καλύτερο *nix με διαφορά αυτή τη στιγμή είνα ένας μακ.
Τα *nices (xBSD, Linux) εξ' ορισμού δεν έχουν DRM.
Άρα το Μακοσχί εξ' ορισμού δεν είναι Unix.
ΥΓ: Ο Τυφλός νυχθημερόν παλεύει στο κοτέτσι του Zod. :rotfl:
@Wantilles Μόνο τα unixοειδή (bsd/linux) που είναι πληρως open source. Χρησιμοποιωντας binary modules, βάζεις και σε αυτά DRM... Γιαυτό ίσως είμαι βασιλικότερος του βασιλέως που λένε, όταν λέω έξω τα binary modules και όσες διανομές τα συμπεριλαμβάνουν, για να κάνουν δήθεν την ζωή μας πιο εύκολη...
Eπίσης όσο αφορά τα Μac, νομίζω ότι είναι μια καλη περίπτωση unixοειδούς συστήματος, με έμφαση στην ευχρηστία/ευκολία για τον μέσο χρήστη, και μάλιστα μεγαλύτερης και απο αυτής των windows απο ότι λένε όσοι τα έχουν δοκιμάσει.... Μιλάω μόνο για το θέμα ευχρηστία, όχι για τα υπόλοιπα πχ DRM. Φαίνεται απο την συγκεκριμένη υλοποίηση, ότι δεν είναι πρόβλημα του unix, το να έχεις ένα εύχρηστο / εύκολο σύστημα για τον κάθε μέσο χρήστη, που δεν θέλει να μπει στα ενδώτερα του συστήματός του....
Μα, καλά, χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για να βλέπετε video; Αφού είναι εργαλείο για δουλειά:twisted:
Μήπως να ηρεμήσεις; ΛΕΩ τώρα. Και μήπως να κόψεις τους χαρακτηρισμούς βρωμόπουλα; ΛΕΩ τώρα. Μύγα σε τσίμπησε; Μήπως μιλάμε για τον μέσο χρήστη και μήπως κανείς δεν ισχυρίστηκε πως είναι elite, αλλά διαθέτουν τον χρόνο τους στο linux; αλλά εσύ προτιμάς να αξιοποιείς τον χρόνο σου γράφοντας για τα βρωμόπουλα;
Αν δεν ήμουν ήρεμος θα είχα φάει provider ban ;)
Όχι, δεν με τσίμπησε μύγα, με τσίμπησε ένας βρωμοπουλοπιγκουίνος και ΠΟΝΑΕΙ.
Όσο για το που διαθέτει το χρόνο του ο καθένας, μπορείς να ΞΑΝΑδιαβάσεις τα posts όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι απόψεις μου περί διάθεσης χρόνου και πως αντιμετωπίζουμε αυτούς που αποφασίζουν να διαθέσουν το χρόνο τους αλλού.
Ξαναπροσπάθησα να τα διαβάσω, δυσκολεύτηκα αφού τα σχόλιά σου είναι όλο παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχει νόημα. Μέτρησα τρία post να επιμένεις με τον χαρακτηρισμό elite δίχως λόγο, όταν αυτό που αναφέρθηκε ήταν "ενδιαφέρον" και "χρόνος". Κάποιο συμπέρασμα δεν έβγαλα από τα μυνήματά σου.
Για να επιμένω, σημαίνει οτι μάλλον κάτι έχει γίνει. Δεν στραβοξύπνησα με έναν πιγκουίνο στο κρεβάτι μου να αναρωτιέμαι πόσο ήπια την προηγούμενη και ΠΩΣ καταλήξαμε στο ίδιο κρεβάτι και τι ακριβώς μπορεί να έγινε :scared:
Μα.. το.. δημοσιοποιήσα στο προηγούμενο post, το σκέφτεσαι κ' όλας;
Όχι :) Απλώς λέμε και καμιά μοκέτα να περάσ' η ώρα.
Ναι βρε σε BlindG, φτάνει πια με το "βρωμόπουλο". Είπαμε, απλά έτυχε και δεν καθόταν ο GRUB στο δίσκο σου.
Πριν 3 μέρες προσπαθούσαμε με έναν συμφοιτητή να βάλουμε Windows στο κατεβαστήρι του.
Western Digital 80 GB ATA. Win2000, WinXP/SP1/ SP2 βγάζανε όλα μπλε οθόνες στην εγκατάσταση ή μύνημα "Error loading operating system".
Το Xubuntu έκατσε με την πρώτη.
Γι'αυτό σου λέω:
"Έτυχε, δεν πέτυχε" :rofl:
Στην κουζίνα είχατε τον υπολογιστή και ανοίγατε φύλλο ? :p
Διόλου απίθανο πάντως (μου έχει τύχει και εμένα), αν και μυρίζει ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ hardware για το οποίο το βρωμόπουλο δεν είχε drivers οπότε και δεν το ενδιέφερε :p
Κανένα winmodem? Τίποτα άχρηστες συσκευές USB ? Ελαττωματικά cdιά? (λέμε ρε παιδί μου τώρα :p :p :p) Ελαττωματικός δίσκος ? (εκεί ναι, τα παραθύρια έχουν ΟΙΚΤΡΟ πρόβλημα και ΜΗΔΕΝ fault tolerance -> Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟΝ) Τίποτα κουλά irq ?
Μα, καλά, χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για να βλέπετε video; Αφού είναι εργαλείο για δουλειά:twisted:
Εσύ τώρα θέλεις να μας πεις οτι ΔΕΝ είναι δουλειά αυτό που κάνουμε ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ (λέω τώρα :p) με την ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΑ ???? :-k :-k :twisted: :-k :-k :-k :-k :-k
@blindG. Πάλι δεν κατάλαβα το μύνημά σου. Μήπως η δική μου εμπειρία σε βοηθήσει; Την γράφω στην επόμενη παράγραφο. Αφού κάποιο πρόβλημα υπάρχει (και προφανώς είναι out-of-topic) γράψτο σε κάποιο νήμα (προφανώς το έκανες ήδη) αλλά μην παίρνεις την προσωπική σου εμπειρία για γενίκευση. Είναι λάθος.
Όλες η πρώτες μου επαφές με το linux ήταν αποτυχημένες. Σ' όλες έφταιγε το hardware (drivers). Την πρώτη φορά δοκίμασα slackware 6 (αν θυμάμαι σωστά) σε φορητό 486 αλλά δυστυχώς δεν υποστηριζόταν (ίσως ακόμη και τώρα) η pcmcia του (ήταν custom της HP). Έτσι ξεχνούσα το internet αφού δεν είχα διάθεση να αγοράσω serial modem, ενώ επιλέον το επίσης custom HP mouse δεν αναγνωριζόταν. Την δουλειά μου την έκανα με τα Windows 95b χωρίς προβλήματα (browsing / email / επεξεργασία κειμένου).
Η δεύτερη προσπάθεια πάλι παταγώδης αποτυχία επειδή σε athlon 1.1 είχα winmodem και πολλά κολλήματα με την τότε Mandrake 9 (αν πάλι θυμάμαι σωστά). Δοκίμασα στο ίδιο μηχάνημα και την 10.2 αλλά modem γιόκ. Πάλι τα παράτησα αλλά με είχε εντυπωσιάσει η απλότητα της εγκατάστασης και η πληθώρα προγραμμάτων (άρχισαν να με ενδιαφέρουν οι servers).
Στην τρίτη προσπάθεια το Slackware 10.1 μπήκε χωρίς να κάνω ΤΙΠΟΤΑ (πολύ εύκολη εγκατάσταση) σε Dell CPx (P3 500Mhz) και μου ρύθμισε τα πάντα. Αφού τότε ασχολήθηκα κατάλαβα πως το πρόβλημά μου ήταν ο Kernel που δεν υποστήριζε το εκάστοτε "modem". Άσε που δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι πρώτα πρέπει να αναγνωριστεί η pcmcia και μετά το modem (είδες εξυπνάδα ο μέσος χρήστης; ). Αφού την πατησα δύο φορές φρόντισα στην "φαρμακερή" να έχω aDSL router και όχι usb "winmodem". Τώρα με την τέταρτη φορά αυτά που δεν μπορώ να κάνω είναι να βλέπω .wmv αφού δεν θέλω να χάσω χρόνο με την αφορμή πως έχω τα windows εγκατεστημένα και τα βλέπω από εκεί. Επίσης τα έχω για να παίζω ένα παιχνίδι και να γράφω μουσική. Για αυτό εξακολουθώ να ασχολούμε με τα Windows. Drivers και παιχνίδια: desktop / μέσος χρήστης.
Το να αναφέρομαι σε βρωμόπουλα για έναν κόσμο (gnu/linux) που αυτήν την στιγμή (με υποστήριξη drivers) θα μπορούσε να μου προσφέρει το καλύτερο λειτουργικό σύστημα, άσχετα με την τιμή. Αν μή τι άλλο, είναι αχάριστο.
Όπως γράφηκε δοκίμασα linux σε 4 μηχανήματα και έκατσε στα 2. Το "μυστικό" είναι να είναι παλιό το μηχάνημα (και mainstream) για να προλάβει η κοινότητα να βγάλει τους drivers. Αυτή είναι η άποψή μου. Σε τέτοιο μηχάνημα έχεις το ποιό εύκολοχρηστο λειτουργικό σύστημα (η ελάχιστη εμπειρία από mac δεν μ' εντυπωσίασε). Αν μπει, καθάρισες, είναι απόλαυση. Όπως το sex ένα πράγμα :-)
@Wantilles Μόνο τα unixοειδή (bsd/linux) που είναι πληρως open source. Χρησιμοποιωντας binary modules, βάζεις και σε αυτά DRM... Γιαυτό ίσως είμαι βασιλικότερος του βασιλέως που λένε, όταν λέω έξω τα binary modules και όσες διανομές τα συμπεριλαμβάνουν, για να κάνουν δήθεν την ζωή μας πιο εύκολη...
Το μόνο binary module που χρησιμοποιώ - και αυτό σε ένα από τα 3 συστήματά μου - είναι ο driver της nVidia.
Θέμα DRM δεν τίθεται διότι η κοινότητα του Linux είναι τόσο μεγάλη που αν "έστελνε" κάθε στιγμή snapshots του desktop σου (μόνο αυτό μπορεί να κάνει) στην nVidia, θα τον είχαν ανακαλύψει σίγουρα.
Αντιθέτως μείζον θέμα DRM τίθεται από τα παρακάτω καρτέλ:
MPAA + RIAA
διότι τα παρακάτω "αρχηγεία"
+ Apple (καί η Microsoft με τα Vista)
γνωρίζουν κάθε στιγμή τί βιντεάκια βλέπεις, τί μουσική ακούς, και δεν αποκλείεται να γνωρίζουν επακριβώς και τί κάνεις στο desktop σου.
@ ludist
Εδώ, με τη 2η πέτυχα στο Linux.
Και για την 1η που ήταν παταγώδης αποτυχία, αποκλειστική ευθύνη έφερε η RedHat και το RPM.
Το "μυστικό" είναι να είναι παλιό το μηχάνημα (και mainstream) για να προλάβει η κοινότητα να βγάλει τους drivers.
Χαίρομαι που έρχεσαι στα λόγια μου.
Και μάλιστα, το καινούριο δεν είναι πρόβλημα.
Αλλά το mainstream -> πολύ κοντά στο reference design χωρίς ματσακονιές -> είναι απαραίτητη προϋπόθεση όπως πολύ σωστά είπες.
Ελπίζω πλέον να κατανοείς και γιατί τα laptops μόνο mainstream hardware δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Βρε ludist... Προφανώς ο BlindG μιλάει από τη δική του εμπειρία! Κι εγώ μιλάω από τη δική μου κι εσύ άλλωστε έγραψες ένα κατεβατό από τη δική σου! Πόσο πιο λογικό από αυτο υπάρχει;
Δηλαδή:
1. Τα στοιχεία λένε ότι δεν υφίσταται "εκρηκτική ανάπτυξη"
2. Οι προσωπικές μας εμπειρίες λένε ότι τα Linux έχουν προβλήματα (αναφέρθηκαν ήδη στησίματος, ευκολίας χρήσης, ποικιλίας Software) σε desktop περιβάλλοντα.
Δε νομίζω ότι ο Lazar ή ο yiapap ή ο BlindG θέλει να μειώσει την αξία του Linux! Απλά αναφέρουμε τα προβλήματα για να προσγειωθούν λίγο οι... υπερηχητικοί φίλοι του Linux. Όπως λέει ο anon πως οι Mac τα κατάφεραν με το OS X; Κάπου στα προηγούμενα post αναφέρεται ότι το Linux έχει εκατομμύρια προγραμματιστές και ότι αυτόν τον αριθμό δεν μπορεί να τον "χτυπήσει" κανείς... Αφού η Apple τα κατάφερε... μήπως δεν είναι τόσο απλά αριθμητικό το πρόβλημα; (btw το έχω διαβάσει το The Cathedral and the Bazaar Πελασγε- για να μη χάσεις χρόνο να μου το προτείνεις)
Ή μήπως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και απλά εγώ ο BlindG και τοοοοόσοι άλλοι δεν ακολουθήσαμε τον Επτάλογο του Wan και άρα δίκαια είχαμε-έχουμε πρόβλημα!
ΥΓ. Έχω μια ερώτηση παντελώς offtopic... ίσως. Αν δεν αλλάξω ΠΟΤΕ ξανά τον compiler (gcc) θα έχω πρόβλημα γιατροί μου (Gentoo);
Όπως λέει ο anon πως οι Mac τα κατάφεραν με το OS X;
Αφού η Apple τα κατάφερε...
Πώς ακριβώς τα "κατάφερε" η Apple;
Αφού οι Μακοχρήστες παγκοσμίως ούτε ταξί-σκαραβαίο δε γεμίζουν.
ludist: Χαίρομαι που έχεις και εσύ μια ιστορία που μοιάζει αρκετά με τη δικιά μου και με άλλων χρηστών (προσπάθησα -> δεν έκατσε -> μετά από κάποιο καιρό, έκατσε). Αυτό βασικά δείχνει οτι είσαι ΚΑΙ μέρος της ομάδας αυτών που έχουν δοκιμάσει ΚΑΙ αποτύχει. Άρα, δεν ευσταθεί αυτό που λες οτι παίρνω μόνο την προσωπική μου εμπειρία και την κάνω σημαία για όλους.
Επίσης, σε ότι αφορά το βρωμόπουλο, τα κοτέτσια κτλ, θα σου έλεγα να μην το παίρνεις τόσο βαριά. Ούτε συμβόλαιο με τα παραθύρια έχω, ούτε καραμπίνα με σκάγια για πιγκουίνους. Καραμπίνα έχω για μερικούς βρωμοπουλάδες και γι'αυτούς που επιμένουν οτι τα παραθύρια 9x/εμ-ΗΗΗΗ ήταν λειτουργικά συστήματα (:twisted: Μα δεν θα έρθεις σ'αυτή τη συζήτηση ποτέ??? :twisted: ). Από εκεί και πέρα, το οτι προσπαθώ (πάλι) εδώ και μήνες (δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο που να συνδιάζεται με την διαύγεια που απαιτείται για να διαβάζω κατεβατά, οπότε ασχολούμαι όποτε νιώθω τα κότσια μου δυνατά) να ψαχτώ με το μπουμπουντούρου και την καπέλο και να μάθω το ogre και το kdayday (το γαιδουράκ') μάλλον σημαίνει οτι ΙΣΩΣ και να έχω σε ΚΑΠΟΙΑ υπόληψη το... βρωμόπουλο ;)
Αφού οι Μακοχρήστες παγκοσμίως ούτε ταξί-σκαραβαίο δε γεμίζουν.Κατάφερε να φτιάξει ένα λειτουργικό στηριγμένο στο Unix που δεν έχει τις παιδικές ασθένειες του Linux όπως π.χ. την ευκολία χρήσης. Σαφέστατα οι Mac έχουν πλεονέκτημα (λόγω περιορισμού του hardware) όμως το OS X είναι πετυχημένη κίνηση imho
ΥΓ. Έχω μια ερώτηση παντελώς offtopic... ίσως. Αν δεν αλλάξω ΠΟΤΕ ξανά τον compiler (gcc) θα έχω πρόβλημα γιατροί μου (Gentoo);
Θυμάσαι τί σου είχα προτείνει σε εκείνο το θρεντ που είχες πρόβλημα;
Να παρακολουθείς για 5 λεπτά κάθε εβδομάδα το Gentoo Newsletter. Όταν έρθει η ώρα και "πρασινίσει" κάποιο βασικό κομμάτι του συστήματος (π.χ. gcc glibc udev xorg κλπ.) θα σου πει εγκαίρως αναλυτικά τί να κάνεις πολύ ΠΡΙΝ γίνει deprecated η παλιά σου κατάσταση και έχεις πρόβλημα.
Άρα λοιπόν όταν για κάποιο βασικό κομμάτι του συστήματος "πρασινίζει" νέα έκδοση, αμέσως να τη βάζεις χωρίς δισταγμό. Την έχουν τεστάρει ενδελεχώς για πολύ καιρό πολλοί άλλοι πριν από σένα.
@yiapap + blindg
Αναλώνεστε στην αποτυχία σας (μου) και όχι στην επιτυχία, αυτό είναι περίεργο.
Από το πρώτο μύνημα έγραψα πως το linux είναι πάνοπλο για server και κοντά (όχι μακρυά όπως αναφέρετε) στον dekstop χρήστη. Απλά τα windows είναι ποιό κοντά και πάνε εκεί οι χρήστες (απόλυτα λογικό).
Θα με κάνετε να μοιράζω cd linux στους φίλους μου. Τέταρτος μου τηλεφώνησε σε μία εβδομάδα μετά από εγκατάσταση συσκευής ότι έχει πρόβλημα και κάνει format. Έχασα την ευκαιρία να δοκιμάσουν το linux. Ποιά να μοιράζω; Slackware ή Ubuntu; (μην απαντάτε... ρητορική η ερώτηση)
@ ludist
Χαίρομαι που έρχεσαι στα λόγια μου.
Ε, όχι ακριβώς :-) Για το παλιό hardware είχα γράψει από το πρώτο post. Στην ματσακονιά διαφωνούμε.
Ελπίζω πλέον να κατανοείς και γιατί τα laptops μόνο mainstream hardware δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αυτό ίσχυε πρίν από 8 χρόνια. Τα laptop πουλάνε πολύ και τίνουν να γίνουν mainstream. Σε άλλες χωρές πουλάνε περισσότερο από τα desktop. Επίσης η πλατφόρμα είναι mainstream (βλέπε laptop Turbo-x) εδώ και 3 χρόνια ή περισσότερα;
Αυτό που επίσης διαφωνούμε είναι ότι το HP που είχε custom made controller και δεν πήρε από άλλη εταιρία δεν το θεωρώ ματσακωνιά αλλά επαγγελματισμό. Για κάποιο λόγο η HP πίστευε πως μπορούσε να φτιάξει καλύτερο controller. Επίσης το custom made mouse πάλι δεν ήταν ματσακονιά (ήταν εύχρηστο). Θα συμφωνούσα με τον χαρακτηριμό ως "εξωτικό" αλλά αυτά ισχύουν για το 1995 όταν ακόμη δεν είχαν κατασταλάξει οι χρήστες σε trackball, pop-mouse, trackpoint, touchpad. Έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε. Τώρα βάζουν κάρτες γραφικών από dekstop και η Intel κατασκευάζει μητρικές (πλατφόρμες) για φορητούς.
Εδώ και 8 χρόνια τα πράγματα είναι άριστα και καθόλου ματσακόνικα (από σοβαρή εταιρία). Έχω δοκιμάσει linux σε 10 laptops, πουθενά δεν έχει πρόβλημα παρά πάλι σε έναν παλιό laptop IBM 166Mhz (αν και άλλοι τα κατάφεραν) ή στο ενδεχόμενο winmodem. Ολα τα υπόλοιπα δουλεύουν.
Linux και laptop είναι όλο και ποιό κοντά.
διάβασα σχεδόν όλο το νήμα και είπα να πω και τη δικιά μου (μικρή εμπειρία).
Πρώτη επαφή με λίνουξ(κάπου στο 2000-2001) απο ένα red hat που έδινε το RAM.Το εγκαθιστώ σε πολύ τυπικό μικρό και παλιό πισί.Δε μου αναγνωρίζει το μόντεμ(conexant sucks,Πολύ γύφτουλες της Linuxant), δε μπορώ να παίξω βίντεο, μέσα σε δυό μέρες έχω ξαναβάλει τα 98.μετά απο 3 χρόνια με σχεδόν το ίδιο πισί δοκιμάζω ένα suse πάλι πρόβλημα με το μόντεμ όμως το dual boot δουλεύει και το suse Κάθεται για κάποιο διάστημα.
Και πάμε στο κυρίως πιάτο.έχω αγοράσει το σύστημα της υπογραφής μου.Τη μητρική μάλιστα την επιλέγω επειδή έχω διαβάσει στο ίντερνετ μεγάλη λινουξοσυμβατότητα.Τα τελευταία 2,5 σχεδόν χρόνια που έχω το πισί έεχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα suse απο το 9.1 και μετά, 2 mandriva, τα fedora 5 kai 6 και άπειρα ubuntu.Οι μοναδικές distro που κατάφεραν να σταθούν είναι το suse 10 και το 10.1(με πολλά προβλήματα).ολες οι υπόλοιπες είτε δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν εγκατάσταση(τις χαλάει όταν πάνε να φορτώσουν Modules σκληρών) είτε εγκαθίστανται αλλά για να μου δώσουν 3Δ επιτάχυνση πρέπει να δεήσει ο Πάπας.
Αντίθετα σε λάπτοπ φίλων που έχω δοκιμάσει ποτέ κανένα πρόβλημα, ακόμα και στο mac mini Που έβαλα ubuntu Πήγαινε τζάμι
Το ξέρω ότι είναι πρόβλημα των κατασκευαστών που οι συσκευές μου δεν λειτουργούν με τους καινούριους Kernels αλλά δε μ ενδιαφέρει.Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως μέσα σε 2 ώρες έχω στήσει win xp 64 με τα πάντα μέσα και σταθερότητα που μόνο με το macos τη συγκρίνω ενώ για το suse 10 (η πιο πετυχημένη απο όλες τις εγκαταστάσεις μου) έφαγα πολλές μέρες μέχρι να καταφέρω το αυτονόητο(να λειτουργήσουν οι drivers της κάρτας γραφικών και να έχω επιτάχυνση).Δε λέω το σύστημα με τα repositories δεδομένου ότι έχεις DSL γρήγορο και απλό έιναι (αν και τα dependensies είναι πράγματι καρκίνωμα) αλλά την ευφυία και την απλότητα που έχει η εγκατάσταση προγραμμάτων στο mac os δε τη φτάνει κανείς.Το ακόμα χειρότερο με την εξέλιξη(?) των πυρήνων του λίνουξ είναι πως δεν κρατάνε στοιχεία που δούλευαν σε αμέσως προηγούμενες εκδόσεις.Πως γίνεται ο κερνελ του suse 10.1 να έχει περισσότερα προβλήματα σε μένα απο τον κέρνελ του 10 και αυτός του 10.2 να αρνείται να ξεκινήσει εντελώς?Στα vista τουλάχιστον σε κάθε καινούρια beta λειτουργούσαν όλο και καλύτερα.Στην RC2 το μοναδικό που δε μου λειτουργεί είναι η ψηφιακή έξοδος της κάρτας ήχου.
Τελικά φοβάμαι πως το λίνουξ έχει πολύ δρόμο μπροστά του ειδικά σε ότι αφορά την υποστήριξη συσκευών(δε μπορούμε να έχουμε όλοι για κάρτες γραφικών την 5200 και την 6600!!!! και Intel/nvidia μητρικές).Κατα τη γνώμη μου θα ήταν καλό να κινηθεί στο δρόμο της ευχρηστίας του mac os το οποίο και εξακολουθεί να είναι το καλύτερο συνολικά λειτουργικό που μπορείς να δεις σήμερα
Άρα λοιπόν όταν για κάποιο βασικό κομμάτι του συστήματος "πρασινίζει" νέα έκδοση, αμέσως να τη βάζεις χωρίς δισταγμό. Την έχουν τεστάρει ενδελεχώς για πολύ καιρό πολλοί άλλοι πριν από σένα.Sorry που συνεχίζω το offtopic.
Εφτυσα αίμα για να περάσω τον καινούργιο gcc και χωρίς να το "ζητήσω" (μόνο ένα emerge system έκανα ο κακόμοιρος :whistle: ) το xorg μου διέλυσε το σύμπαν. Και τα δύο ήταν καραπράσινα... Απλά άλλα components (όπως οι nvidia drivers) δε συμπαθούσαν το πράσινο.
@ludist
"Από το πρώτο μύνημα έγραψα πως το linux είναι πάνοπλο για server και κοντά (όχι μακρυά όπως αναφέρετε) στον dekstop χρήστη."
Αυτή είναι η διαφωνία μας ακριβώς (στον desktop χρήστη). Φυσικά και είναι πολύ πιο κοντά σήμερα από το RedHat 5.0 που είχα δοκιμάσει (ανεπιτυχώς) το 2000, για μένα όμως συνεχίζει να απέχει πολύ.
Αφού οι Μακοχρήστες παγκοσμίως ούτε ταξί-σκαραβαίο δε γεμίζουν.
Yπάρχει ένας σημαντικός αριθμός, που δουλεύουν όλοι σε desktop περιβάλλον. Τα μηχανήματα της Apple είναι κατα το συντριπτικό ποσοστό desktop μηχανές, όχι server. Στους servers δεν πολυέπιασε (και είναι λογικό, γιατι να πληρώνεις ένα σωρό φράγκα σε λειτουργικό όταν οι άλλοι δίνουν το λειτουργικό τσάμπα βλ Linux, IBM AiX κλπ). Ακόμα και εδώ στο φόρουμ έχουμε αρκετούς που το έχουν ως κύρια ή δευτερεύουσα μηχανή...
@yiapap Το gentoo είναι διανομή με πολύ babysitting. Δεν είναι παράξενο που δεν είναι προτιμητέα, σε μεγάλες παραγωγικές εγκαταστάσεις σε αντίθεση με redhat/suse. Ολα είναι θέμα επιλογής. Εχω σε λειτουργία ακόμη Redhat 7.1 και παίζει άψογα...
Oσον αφορά την εκρηκτική διάδοση του linux, νομίζω ότι εαν πάρετε τις στατιστικές (πχ Gartner) θα δείτε ότι σε server περιβάλλον, είναι όντως εκρηκτική η διάδοση και συνεχίζεται αμείωτη, εις βάρος των παραδοσιακών Unix συστημάτων (IBM AIX, Solaris κλπ), αλλά και των Windows Server συστημάτων. Στο desktop για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν είναι ίδια τα πράγματα. Ειναι αλήθεια, ότι έχει περάσει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε διανομές τύπου Ubuntu που είναι πλέον εφάμιλλα έυκολες κατα την γνώμη μου (ίσως και περισσότερο) απο μια εγκατάσταση Windows ώστε να μπορει να την κάνει και ένας ψιλοάσχετος χρήστης (κοινώς -> μέσος χρήστης). Αυτό βέβαια με τις εξής προυποθέσεις: συμβατό hardware, και απαιτήσεις ανάλογες με των Windows. Οχι επειδή έβαλε Linux, να έχει απαιτήσεις , ότι πλέον έχει αποκτήσει το super mainframe κλπ κλπ....
Οσον αφορά την hardware συμβατότητα, κατι ανάλογο ισχυει και για τα Windows. Δεν σημαίνει ότι και αυτά παίζουν με τα πάντα, ή παίζουν πάντα καλά με ότι και να χώσεις ή να συνδέσεις στο κουτί. Μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους αυτό, αλλά είναι γνωστό ευρύτατα ότι δεν παίζουν τα πάντα με τα πάντα, και καλό είναι να χεις κάνει έναν έλεγχο για ασυμβατότητες, αν και όσο περνα ο καιρός αυτό μειώνεται. Για την ακρίβεια, οι τελευταίες διανομες υποστηρίζουν σημαντικά περισσότερο hardware απο ότι τα ίδια τα Windows ενδογενώς.
@yiapap + blindg
Αναλώνεστε στην αποτυχία σας (μου) και όχι στην επιτυχία, αυτό είναι περίεργο.
Μήπως ΕΝΑΣ από τους παράγοντες που ΔΕΝ έχει "εκρικτική ανάπτυξη" (δανείζομαι τον τίτλο) το βρωμόπουλο είναι και οτι πολύς κόσμος έχει συναντήσει αποτυχία προσπαθώντας να εξοικειωθεί μ'αυτό?
Αν λοιπόν θέλουμε να το αναπτύξουμε και να το διαδώσουμε, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ MARKETING, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι δεν πάει καλά για να το φτιάξουμε ώστε να μπορέσει ο υπόλοιπος κόσμος το μέλλον να μην ΞΑΝΑποτύχει.
Θα με κάνετε να μοιράζω cd linux στους φίλους μου. Τέταρτος μου τηλεφώνησε σε μία εβδομάδα μετά από εγκατάσταση συσκευής ότι έχει πρόβλημα και κάνει format. Έχασα την ευκαιρία να δοκιμάσουν το linux. Ποιά να μοιράζω; Slackware ή Ubuntu; (μην απαντάτε... ρητορική η ερώτηση)
Βεβαίως να μοιράζεις! Μην ξεχάσεις να γράφεις και το τηλέφωνό σου πάνω στα cd :up:
Α, ρωτάς για διανομή? ΚΑΠΕΛΟ!!! :yahoo: :yahoo:
Sorry που συνεχίζω το offtopic.
Εφτυσα αίμα για να περάσω τον καινούργιο gcc και χωρίς να το "ζητήσω" (μόνο ένα emerge system έκανα ο κακόμοιρος :whistle: ) το xorg μου διέλυσε το σύμπαν. Και τα δύο ήταν καραπράσινα... Απλά άλλα components (όπως οι nvidia drivers) δε συμπαθούσαν το πράσινο.
@ludist
"Από το πρώτο μύνημα έγραψα πως το linux είναι πάνοπλο για server και κοντά (όχι μακρυά όπως αναφέρετε) στον dekstop χρήστη."
Αυτή είναι η διαφωνία μας ακριβώς (στον desktop χρήστη). Φυσικά και είναι πολύ πιο κοντά σήμερα από το RedHat 5.0 που είχα δοκιμάσει (ανεπιτυχώς) το 2000, για μένα όμως συνεχίζει να απέχει πολύ.
Αν δεν σε ενδιαφέρει να αλλάξεις κάποια βασικά κομμάτια του Gentoo (όπως gcc), μπορείς να κάνεις mask όλες τις νεότερες εκδόσεις, και να ησυχάσεις για ένα μεγάαααλο χρονικό διάστημα! ;)
Βεβαίως να μοιράζεις! Μην ξεχάσεις να γράφεις και το τηλέφωνό σου πάνω στα cd :up:090..... :lol: :lol:
Μήπως ΕΝΑΣ από τους παράγοντες που ΔΕΝ έχει "εκρικτική ανάπτυξη" (δανείζομαι τον τίτλο) το βρωμόπουλο είναι και οτι πολύς κόσμος έχει συναντήσει αποτυχία προσπαθώντας να εξοικειωθεί μ'αυτό?
Όχι ακριβώς. Το πρόβλημα είναι πως η αποτυχία δεν τον οδήγησε στην επιτυχία. Φαίνεται άτοπο, αλλά αν δεν μαθαίνεις από τα λάθη σου και δεν οδηγηθείς στην επιτυχία: Τα παρατάς.
Ξέρεις κανέναν που να εγκαθιστά τα windows xp στον υπολογιστή του ως μέσος χρήστης; Γιατί όλοι μου τηλεφωνούν όλοι για format; Ε, από εδώ και πέρα θα τους ρωτάω: "παίζεις παιχνίδια;" αν μου απαντούν όχι θα τους βάζω linux με μερικές εξηγήσεις περί του hardware (δεν αγοράζουμε στην τύχη). Τέλος. (Η εκρικτική ανάπτυξη έρχεται από τα cd μου!) Φανταστείτε γέλιο στα support: "Έχω linux πως ρυθμίζω το Kmail;" χιχιχι.
Αν λοιπόν θέλουμε να το αναπτύξουμε και να το διαδώσουμε, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ MARKETING, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι δεν πάει καλά για να το φτιάξουμε ώστε να μπορέσει ο υπόλοιπος κόσμος το μέλλον να μην ΞΑΝΑποτύχει.
Νομίζω πως όλοι αναφέρουν τους drivers ως πρώτο πλήγμα.
Δευτερεύον είναι η - ενδεχόμενη - ασυμβατότητα με το Word. Αν βάλουν όλοι OpenOffice είμαστε άρχοντες.
Τρίτο (θα έρθει με την υποστήριξη drivers και τους χρήστες) παιχνίδια.
Βεβαίως να μοιράζεις! Μην ξεχάσεις να γράφεις και το τηλέφωνό σου πάνω στα cd :up:
Α, ρωτάς για διανομή? ΚΑΠΕΛΟ!!! :yahoo: :yahoo:
:p
Ενα σημείο που πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι κάποιες διανομές έχουν bugs, καμμιά φορά μάλιστα χοντρά bugs.
Η προηγούμενη Fedora 5 δεν εγκαταστάθηκε σε κανένα από τα 3 PC που την δοκίμασα, από το DVD iso που κατέβασα. Όπως φαίνεται στα φόρουμ της, το πρόβλημα είχαν και άλλοι και βρήκα την λύση μέσα από εγκατάσταση από άλλη partition του δίσκου με mount το iso (σε FAT 32 partition).
Ένα ubuntu που έδωσα σε έναν φίλο (τον μέσο χρήστη, με την έννοια ότι του κόβει και ενδιαφέρεται, αλλά δεν ξέρει να κάνει make κλπ.) δεν πέτυχε κατά το setup την σωστή ανάλυση για την LCD που είχε το σύστημά του, με αποτέλεσμα να μαυρισει η οθονη και να με ρωτα στο τηλέφωνο τι να κάνει. Τελικώς ξαναπήγε στα ΧΡ και παρόλα αυτά δεν ξέχασε το λίνουξ και ετοιμάζεται για νέα δοκιμή με κάποια άλλη διανομή.
Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα, που οφείλονται νομίζω στην βιασύνη να βγει κάποια έκδοση (το ubuntu στηρίζεται από ιδιωτική εταιρία με πολύ marketing) τα οποία όμως κάνουν κακό. Ίσως κάποιοι θυμούνται το βίντεο παρουσίασης των win98 με την μπλε οθόνη στα μούτρα του Μπιλ. Όμως, αυτό δεν ήταν τόσο κακό, όσο το να σκάσει η μπλε οθόνη στα μούτρα του χρήστη, στον υπολογιστή του και να μην ξέρει τι να κάνει.
Ενα αλλο γνωστό πρόβλημα είναι οι γλώσσες. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές και εδώ μέσα, ο slammer έχει προτείνει κάποια λύση πολύ καλή με απ' ευθείας εγγραφή στο Xorg.conf. Την εχω εφαρμόσει και όντως δουλεύει. ΔΕΝ δουλεύει όμως, εάν θελήσεις να έχει τρεις γλώσσες, όπως θέλω εγώ. Θέλω αγγλικά, ελληνικά και γερμανικά με τα umlaut. Αυτό, δεν έχω καταφέρει να το κάνω. Συμβιβάστηκα να μην δουλεύει το Alt+Shift και να το κάνω με Atl+Space (όπως το ήθελε το KDE), συμβιβάστηκα να μην έχω ένδειξη ενεργούς γλώσσας στην οθόνη και να κοιτάω το scroll-lock (τρόπος του Slammer), δεν θα συμβιβαστώ όμως (δηλ. περιοριστώ) να έχω μόνον δύο γλώσες κάθε φορά. Αυτό δεν είναι υπολογιστής, θυμίζει τον ράφτη με το σακκάκι και το ανέκδοτο "κουστουμιά ο σακάτης" για όσους το ξέρουν.
Το ερώτημα μου είναι το εξής: γιατί η microsoft τα έχει λύσει αυτά από χρόνια και βάζεις μέχρι και γιαπωνέζικα πλέον άκοπα και απροβλημάτιστα; Ελληνικά πολυτονικά χωρίς πρόβλημα, παρέα με τα γερμανικά, τα σύμβολα των σκανδιναυικών γλωσσών κλπ. Λέτε ορισμένοι ότι το linux είναι ανώτερο, τα windows είναι κατώτερα. Στο θέμα της επιλογής γλώσσας, των γλωσσικών ευκολιών μήπως είναι τα windows ανώτερα; Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με προγραμματισμό σε java και από εκεί συμπεραίνουν ότι κανείς στον πλανήτη αυτόν δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα με το linux.
Ορίστε και επίδειξη:
ασδερρ
ἄῶῃἁ
asdhf
æøå
üöä
ô
é
èìóò
Πώς το κάνουμε αυτό σε λίνουξ;
Ενα αλλο γνωστό πρόβλημα είναι οι γλώσσες. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές και εδώ μέσα, ο slammer έχει προτείνει κάποια λύση πολύ καλή με απ' ευθείας εγγραφή στο Xorg.conf. Την εχω εφαρμόσει και όντως δουλεύει. ΔΕΝ δουλεύει όμως, εάν θελήσεις να έχει τρεις γλώσσες, όπως θέλω εγώ. Θέλω αγγλικά, ελληνικά και γερμανικά με τα umlaut. Αυτό, δεν έχω καταφέρει να το κάνω. Συμβιβάστηκα να μην δουλεύει το Alt+Shift και να το κάνω με Atl+Space (όπως το ήθελε το KDE), συμβιβάστηκα να μην έχω ένδειξη ενεργούς γλώσσας στην οθόνη και να κοιτάω το scroll-lock (τρόπος του Slammer), δεν θα συμβιβαστώ όμως (δηλ. περιοριστώ) να έχω μόνον δύο γλώσες κάθε φορά. Αυτό δεν είναι υπολογιστής, θυμίζει τον ράφτη με το σακκάκι και το ανέκδοτο "κουστουμιά ο σακάτης" για όσους το ξέρουν.
Αυτό ΔΕΝ είναι πρόβλημα του Linux.
Είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πρόβλημα του KDE.
Σοβαρά desktops όπως το Gnome έχουν λύσει τέτοια παιδικά προβλήματα εξαρχής εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτό ΔΕΝ είναι πρόβλημα του Linux.
Είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πρόβλημα του KDE.
πολύ σωστά.
@lazar βρήκες να κάνεις κριτική σε ένα σημείο που υπερτερεί το linux έστω και στα σημεία...
Θυμάμαι κάπου είχα διαβάσει πως ένας άσχετος χρήστης που χρησιμοποιούσε πολλές γλώσσες είδε και απόειδε με την msft και τελικά κατέφυγε στο linux (έστω και με βαριά καρδιά) για να κάνει την δουλειά του...
Ορίστε και επίδειξη:
ασδερρ
ἄῶῃἁ
asdhf
æøå
üöä
ô
é
èìóò
Πώς το κάνουμε αυτό σε λίνουξ;
Ανετότατα! είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεται κάποιος. Γράφω και πολυτονικό στο abiword με τα χεράκια μου κι όχι με αυτόματους πολυτονιστές κι αηδιες και umlaut βάζω και σκανδιναβικά φωνήεντα κλπ. κι έχω και τέσσερις γλώσσες στο πληκτρολόγιο.
@lazar τα προβλήματα με την γλώσσα πράγματι υπάρχουν. Ίσως δημιουργείται επειδή οι devellopers ομιλούν την λατινική και έχουν άλλες προτεραιότητες. Λογικά αν υπήρχαν έλληνες στην βοήθεια για το KDE θα το διόρθωναν το πρόβλημα. Στο KDE επίσης είχα πρόβλημα, με το ICEwm πάντως δουλεύω alt+shift κανονικά (από το xorg.conf). Πρέπει όμως να παραδεχτείς πως δεν υπάρχουν πολλοί να χρησιμοποιούν 3 γλώσσες, εδώ κολλάει το ότι το προσωπικό σας το γενικεύετε.
Ειλικρινά, αν και το ζήτημα που αναφέρεις φαίνεται σοβαρό, έχεις τόσα πλεονεκτήματα με το linux που απλά με το χρόνο ξεχνάς το πρόβλημα του alt+shift και συνηθίζεις άλλο συνδυασμό.
Μία παράξενη λύση στο πρόβλημα σου είναι να έχεις μόνο Γερμανικά και Ελληνικά (οι χαρακτήρες των Γερμανικών είναι κοινοί με τους λατινικούς [εκτός της αλλαγής z<>Y]), αλλά η θέση μπερδεύεται πολύ στα σύμβολα.
Όταν απάντησα προηγουμένως ότι θα βάζω linux σε όσους δεν παίζουν παιχνίδια, διαπίστωσα πως ελάχιστοι θα το δουλέψουν, διότι δύο φίλους που έχω χωρίς να παίζουν παιχνίδια έχουν scanner / εκτυπωτή αλλά και ιδιαίτερες ανάγκες (όπως η δική σου με τις τρεις γλώσσες) που δεν ξέρω αν θα τους καλύψει το linux. Και εγώ έχω 4 συσκευές χωρίς αναγνώριση (και περισσότερα προγράμματα) που δεν υπάρχουν σε linux.
Το Windows καλύπτει όλους από λίγο, αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Είναι πολυμηχάνημα.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο σε linux, όταν είμαι μπροστά σε Windows ή με ρωτάνε, σκέφτομαι πριν απαντήσω. Είναι όπως συνηθίσει κανείς. Αν δεν είχα στο δεύτερο μηχάνημα Windows, τα Windows θα μου φαινόταν... linux (δύσκολα).
Από το λατινικό πληκτρολόγιο του linux: é, ö, ë, (βάζω τόνο στο ελληνικό > το γυρνάω στο αγγλικό > πατάω το φωνήεν. Βρε τί ανακάλυψα πάλι!) Στα Windows δεν γίνεται!
@ ADSLgr.com All rights reserved.