PDA

Επιστροφή στο Forum : Ταχυθερμοσιφωνας σε αντικατασταση θερμοσιφωνα



panoc
15-01-13, 08:44
Καλημερα, χαλασε ο θερμοσιφωνας του σπιτιου ενας eco duroglass 80lt και σκεφτομαι την αγορα ενος ταχυθερμοσιφωνα για αντικατασταση του.
το σκεφτομ αι κυριως γιατι με το θερμοσιφωνα τον ανοιγεις μια ωρα να ζεστανει κανει ενας μπανιο, πεφτει η θερμοκρασια ξαναζεστενει κλπ κλπ.

αυτο που με απασχολει ειναι εαν βολευει η χρηση ενος ταχυθερμοσιφωνα στη θεση του θερμοσιφωνα δηλαδη σαν κεντρικη παροχη ζεστου νερου στο σπιτι.

εχω μπερδευτει και με τα χαρακτηριστικα του, παρχοη λιτρων κλπ.

nyannaco
15-01-13, 09:41
Οι ταχυθερμοσίφωνες είναι μηχανήματα πολύ μεγάλης ισχύος, άρα πριν προβληματιστείς περαιτέρω δες αν έχεις τη δυνατότητα να παράσχεις την ισχύ που απαιτείται.
Για να μιλήσω λίγο με νούμερα, ας πάρουμε το παράδειγμα του ντους. Μέση απαίτηση παροχής, 8 λίτρα ανά λεπτό, θερμοκρασίας 40°C. Εστω ότι το νερό έρχεται από το δίκτυο με θερμοκρασία 10°C, άρα απαιτείται ισχύς 8lt/min * 60min/h * (40°C - 10°C) = 14.4KCal/h = 16.75KW, ήτοι υπερτετραπλάσια της τυποποιημένης ισχύος των 4KW ενός τυπικού θερμοσίφωνα 80lt. Αυτό μόνο για ένα ντους, αν ανοίξει εκείνη την ώρα κάποιος μια άλλη βρύση ζητώντας ζεστό νερό, εσύ στο ντους θα έχεις μια άσχημη έκπληξη.
Παρεμπιπτόντως, για να πάρεις ισχύ 16.75KW, πρέπει να έχεις οπωσδήποτε τριφασική παροχή. Σε μονοφασικό θα απαιτούνταν περίπου 73Α, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες μονοφασικής παροχής (γι'αυτό και δεν νομίζω να υπάρχουν μονοφασικοί ταχυθερμοσίφωνες).
Εν ολίγοις: ο λόγος ύπαρξης του θερμοσίφωνα είναι η δυνατότητά του να αποθηκεύει ζεστό νερό, που παράγεται με ταχύτητα μικρότερη από αυτή της κατανάλωσης, για να μπορεί να εξυπηρετήσει τις σύντομες αλλά μεγάλες απαιτήσεις (αιχμές) της ζήτησης.

rc31
15-01-13, 11:12
Για κύρια χρήση δεν προτείνεται, πολύ μεγάλη κατανάλωση ακόμα και αν αντέχει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού .

Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση μπορείς να ψαχτείς σε boiler θερμοσίφωνες ή ακόμα και σε ηλιακό .

nyannaco
15-01-13, 12:06
Για κύρια χρήση δεν προτείνεται, πολύ μεγάλη κατανάλωση ακόμα και αν αντέχει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού .Η πολύ μεγάλη κατανάλωση από πού προκύπτει; Αντιθέτως, είναι οικονομικότερο γαιτί δε έχεις στατικό ζεσταμένο νερό και τις σχετικές απώλειες. Η ισχύς είναι το πρόβλημα.


Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση μπορείς να ψαχτείς σε boiler θερμοσίφωνες ή ακόμα και σε ηλιακό .Ηλιακό ναι, με χίλια. Boiler σε "αυτόνομη" ΟΧΙ! Και παράνομο, και βγάζει την εγκατάσταση εκτός μελέτης και περιοχής καλής λειτουργίας.

3lbereth
15-01-13, 13:21
Με το σκεπτικό της οικονομίας, είχα βάλει προ ετών ένα ταχυθερμοσίφωνο για να αντικαταστήσω τον ELCO που μοιραζόταν WC + κουζίνα και το μετάνιωσα την ίδια στιγμή.
Η ροή ήταν πολύ χαμηλή, ενώ το νερό - ιδίως το χειμώνα - ερχόταν χλιαρό καθώς η αντίσταση δεν προλάβαινε να το θερμάνει. Ούτε λόγος για να ανοίξεις ταυτόχρονα δύο βρύσες! Και να σκεφτείς οτι προοριζόταν για ελαφριά χρήση. Σε 6 μήνες ξηλώθηκε και τη θέση του πήρε ένας Romina που δουλεύει σα σκυλί 8 χρόνια τώρα.

alekan
15-01-13, 13:41
Αν δεν έχεις χρόνο να ζεστάνεις 80 λίτρα, κοιταξε για μικρότερο, πχ 60αρη.

nyannaco
15-01-13, 14:11
Μιλώντας για οικονομία, εάν έχεις νυχτερινό ρεύμα βάλε ένα χρονοδιακόπτη στον πίνακα να το ζεσταίνει στη διάρκεια του μειωμένου τιμολογίου (π.χ. 16:00 - 17:00 αν χρειάζεσαι νερό το βράδυ -ισχύει μόνο το χειμώνα, ή 06:00 - 07:00 αν χρειάζεσαι το πρωί, ή και τα δύο). Ενας αξιοπρεπής θερμοσίφωνας δεν θα έχει μεγάλες απώλειες, και η οικονομία που θα κάνει είναι σημαντική (χοντρικά €0,20 ανά άναμμα.)

panoc
15-01-13, 19:12
μαλλιστα ευχαριστω για τις απαντησεις.

ηλιακο εχω ο οποιος εχει συνδεση και με το καλοριφερ που ομως δεν εχει πετρελαιο :p αλλα πολλες μερες δε προλαβαινει να ζεστανει (ειναι νομιζω 200λιτρα) ειναι και το βουνο που κοβει το πρωινο ηλιο μεχρι τις 11-11.30.
και τριφασικο εχω αλλα σιγουρα δεν εχω καλωδια που να αντεχουν τοσο μεγαλη ισχυ (και δεν υπαρχει περιπτωση να περαστουν νεα), οποτε παω παλι για νεο θερμοσιφωνα.

δε το ηξερα αυτο για το χρονοδιακοπτη στο πινακα, θα το κοιταξω και θα πω σε ηλεκτρολογο να το βαλει.

το βασικο προβλημα ειναι οτι μπορει να φυγω το πρψι για καποια δουλεια (οταν τυχαινει δουλεια :p) και να γυρισω αγνωστη ωρα και παντα αναβω το θερμοσιφωνα εκεινη την ωρα με τη λογικη να μη ζεσταινω τσαμπα νερο αρα να καιω λιγοτερο ρευμα

nyannaco
15-01-13, 21:22
Εφ'όσον έχεις ηλιακό:
1. Αν ξαναβάλετε πετρέλαιο, απομόνωσέ τον υδραυλικά από το λέβητα και ξέχνα ότι είχες ποτε΄αυτή τη λειτουργία. Τα περισσότερα ηλιακά τριπλής ενέργειας είναι τόσο καοστημένα και κακορυθμισμένα, που ακόμη και όταν το πετρέλαιο ήταν προσιτό, ήταν εντελώς ασύμφορα. Εκτός κι αν είσαι απολύτως σίγουρος ότι το δικό σου είναι σωστό.
2. Ενας λόγος παραπάνω να βάλεις χρονοδιακόπτη! Αφήνεις τον ήλιο να ζεστάνει όσο μπορεί - ακόμη και το χειμώνα τις περισσότερες μέρες κάτι κάνει - και συμπληρώνεις με το ρεύμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει σωστά αυτό είναι να συμπληρώνεις προς το τέλος ή μετά το τέλος της ηλιακής ημέρας, και ανάλογα με τις ανάγκες σου (pattern κατανάλωσης). Εαν, π.χ. κάνεις μπάνιο από το απόγευμα και μετά, ρυθμίζεις το χρονοδικόπτη 15:30 ή 16:00-17:00. Αν πάλι το θέλεις για νωρίς το πρωί (αντιοικονομικό το χειμώνα), υποχρεωτικά στο διάστημα 02:00 - 08:00. Το πρώτο σενάριο είναι το ιδανικό, γιατί έχεις εκμεταλλευτεί σχεδόν ολόκληρη την ηλιακή ημέρα. Το μειονέκτημα του δεύτερου σεναρίου είναι ότι μετά το πρωϊνό σου μπάνιο αφήνεις το θερμοσίφωνα χλιαρό, ή και σχεδόν ζεστό, από το ρεύμα, μειώνοντας την εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας των ωρών που ακολουθούν.

@ ADSLgr.com All rights reserved.