Επιστροφή στο Forum : Πληρωμή με πιστωτική κάρτα
Πρωτοφανές τρόπο για την διασφάλιση της δικής μας (ως καταναλωτές) ασφάλεια εφαρμόζει πλέον το eshop.gr
Όταν κάνουμε πλέον παραγγελία και πληρώνουμε στο Site με πιστωτική κάρτα, μας ζητάνε να τους αποστείλουμε φωτοτυπία της αστυνομικής μας ταυτότητας (δύο όψεις) και φωτοτυπία της πιστωτικής κάρτας (δύο όψεις)!!! :worthy:
Ξέρω κι ένα με τον Τοτό αλλά είναι :offtopic: (μια άλλη φορά).
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει στο αρχείο του καταστήματος η φωτοτυπία της ταυτότητάς μας μαζί με όλα τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας όπως αριθμό, ημερομηνία λήξης, CSV. Άρα το μόνο που απομένει σε κάποιον είναι αποκτήσει αυτά τα χαρτιά.
Φαντάζομαι οτι στο eshop τα έχουν φυλλαγμένα τόσο καλά που κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα γραφεία τους και να τα αποκτήσει. Είμαι υπερβολικός? Μεγάλες εταιρίες σου δίνουν την δυνατότητα να μην αποθηκεύονται τα στοιχεία της κάρτας σου στους server τους για να μην υπάρχει η περίπτωση να επιτεθεί κάποιος και αποκτήσει αυτούς τους αριθμούς.
Φυσικά δεν κάνουμε λόγω για εκτυπωμένα χαρτιά που γιανα τα αποκτήσεις δεν χρειάζεται καν η γνώση hacking σε έναν server.
Όλες οι εταιρίες προσπαθούν να μην "πιάσουν" ποτέ τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του πελάτη τους υπο τον φόβο κλοπών. Γι'αυτό και όλες οι τράπεζες δίνουν την δυνατότητα να συμπληρώνει κάποιος μια φόρμα και να γίνεται αυτόματα η αποστολή των στοιχείων στην τράπεζα και να μην περνάνε από άλλους ενδιάμεσους.
Θεωρώ απαράδεκτη την κίνηση του eshop. Περιμένω επίσημη απάντηση από την Τράπεζά μου για την εν λόγω τακτική.
Τα σχόλια δικά σας.
Το ίδιο ακριβώς κάνει και η RAINBOW ...μην ξεχνάς όμως πως απαιτείται ΚΑΙ η υπογραφή σου , διαφορετικά μπορείς να αρνηθείς οποιαδήποτε αγορά !!
(BTW στην Rainbow , προτίμησα να ψωνίσω με μετρητά , παρά να δώσω τα στοιχεία μου )
Αν είναι αλήθεια όσα αναφέρεις όπως τα αναφέρεις είναι απλά απαράδεκτη στάση. Προσωπικά δε θα έστελνα με τίποτα φωτοτυπία πιστωτικής ή ταυτότητας. Εδώ στην τράπεζα βγάζουν φωτοτυπία την ταυτότητα μου και αισθάνομαι άβολα, για eshop δεν το συζητάω...
manoulamou
09-01-07, 22:40
Νομιζω οτι αυτο ισχυε απο παλια και γινεται μονον την πρωτη φορα (http://www.e-shop.gr/how_pay.phtml):hmm:
Παντως προσωπικα ετσι κι αλλιως ποτε δεν δινω στα στοιχεια της πιστωτικης μου στο internet,
απλα γιατι χρησιμοποιω την αντικαταβολη στις παραγγελιες μου...
Και εγώ έχω την εντύπωση ό,τι ίσχυε από παλιά.
Πάντα από αυτούς ψωνίζω μετρητά/αντικαταβολή και δεν είμαι σίγουρος.
Νομιζω οτι αυτο ισχυε απο παλια και γινεται μονον την πρωτη φορα (http://www.e-shop.gr/how_pay.phtml):hmm:
Παντως προσωπικα ετσι κι αλλιως ποτε δεν δινω στα στοιχεια της πιστωτικης μου στο internet,
απλα γιατι χρησιμοποιω την αντικαταβολη στις παραγγελιες μου...
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα το eshop πράγματι θα είναι για την πρώτη φορά. Πριν ένα μήνα που έδωσα 1300 ευρώ δεν μου το ζήτησαν. Άρα δεν πρέπει να είναι και πολύ παλιό.
Το θέμα όμως δεν έχει να κάνει με το πόσες φορές θα μας ζητήσουν αυτά τα στοιχεία. Ούτε αν θα με ξεβολέψουν να κάνω δυο φωτοτυπίες και να τους την στείλω.
Πληρώνω με πιστωτική στο internet από το 1998 (στο εξωτερικό φυσικά)! Δεν είχα ποτέ πρόβλημα.
Εγώ θυμάμαι όταν το χρησιμοποίησα μου είχαν τονίσει να καλύψω το CVV2 (http://en.wikipedia.org/wiki/Card_Security_Code). :hmm:
Θα έπρεπε να στο έχουν πει.
Ασχετα με αυτό πάντως, δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με μία τέτοια κίνηση (πάντα με κρυφό το CVV2 εννοείται) αφού έτσι αποδεικνύεται η σύνδεση της κάρτας με το προσωπό σου.
Το κάνεις μια φορά στην πρώτη παραγγελία και έτσι ξέρουν πως οτιδήποτε πάει στην δική σου διεύθυνση το έχεις ζητησει πραγματικά εσύ.
Αντιθέτως δεν βρίσκω τόσο ευχάριστη την ευκολία που σου δινουν κάποια σαιτ του εξωτερικού.
Πως διασφαλίζουν ότι εσύ πραγματικά έκανες την παραγγελία και όχι καποιος άλλος με την κάρτα σου;
Πάντως πάνω από όλα σε διασφαλίζει η πολιτική της κάρτας σου, η οποιά πρέπει να σε καλύψει σε οποιαδήποτε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι έγινε κακή χρήση της κάρτας σου.
Στις συναλλαγές με κάρτες ισχύει η άρνηση χρέωσης από τον κάτοχο αν υπάρξει κάποια παρατυπία.
Μην αγχώνεστε.
@nnn Είναι σίγουρο ότι με την άρνηση χρέωσης βρίσκεις πάντα άκρη; Τελευταία ένας φίλος ρώτησε στην τράπεζα του κατά πόσο τον καλύπτει σε περίπτωση απάτης κάποιου eshop και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση διασφάλισης των χρημάτων του.
Εγώ ξέρω το αντίθετο.
Στη δουλειά μου έχουν παρουσιαστεί περιπτώσεις άρνησης και οι Τράπεζες μας ζήτησαν τις αποδείξεις χρέωσης για να μας πληρώσουν.
Μιλάω για φυσικό κατάστημα που δεν κάνει πωλήσεις μέσω τηλεφώνου ή Internet αλλά έρχεται ο πελάτης και αγοράζει.
Κλασσική ελληνική "ευφυΐα". Σου λέει κι αν είναι κλεμμένη η κάρτα και ο κάτοχος της αρνηθεί την εξόφληση και την πατήσω; Μετά απορούν γιατί δεν πάει καλά η αγορά...
Άσχετο: Νίκο, τι rainbow διαβάζω; Μην μου πεις ότι πήρες και Mac.
Άσχετο: Νίκο, τι rainbow διαβάζω; Μην μου πεις ότι πήρες και Mac.
Tώωωωωρα , πάλιωσε (σχεδόν ένα χρόνο) και τώρα γλυκοκοιτάζω ένα macbook pro ...
nrg_polini
10-01-07, 14:20
Αν στειλεις τη καρτα, κρυψε τα τελευταια 4 ψηφια της καρτας και το 3ψηφιο κωδικο απο πισω (CCV ή οπως αλλιως το λενε).
Δεν ξέρω... σήμερα δυο μέρες μετά επικοινώνησαν μαζί μου. Δεν με έπισε η υπeεύθυνη των χρεώσεων. Μου πρότεινε να πάω στο κατάστημα και δείχνοντας την ταυτότητά μου και την κάρτα μου, θα μου περάσουν την παραγγελία. Χάνουμε εντελώς την έννοια του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Άσε που είναι πολύ εύκολο να έχει κάποιος την φωτοτυπία της ταυτότητάς σου. Άρα τι του μένει? Να βρεί και μια φωτοτυπία της κάρτας σου. Μα άμα αρχίσουμε να μοιράζουμε σε διάφορα καταστήματα και την φωτοτυπία της κάρτας μας ... εεεε τότε μόνο διευκόλυνση παρέχουμε σε όσους ψάχνουν την ευκαιρία.
To είχε από παλιά αυτό το eshop, την πρώτη φορά που αγόρασα με κάρτα πριν 3-4 χρόνια μου ζήτησαν φωτοτυπίες κλπ, αλλά μόνο αυτή τη φορά.
Σίγουρα δεν είναι σωστό, γιατί όταν μιλάμε για online κατάστημα δεν μπορείς να μπλέκεις και σε άλλες διαδικασίες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν, σε ευρωπαϊκά καταστήματα δεν μου το έχουν ζητήσει ποτέ.
Έχω την εντύπωση ότι εάν ήμασταν σοβαρή χώρα θα έπρεπε να επέμβει ο εισαγγελέας. Το να ζητάς φωτοτυπία της πιστωτικής είναι μάλλον παράνομο. Μοιάζει σαν να ζητάς να σου υπογράψει ο πελάτης σε λευκό χαρτί.
Και γενικώς σε όλα τα μαγαζιά είναι απαράδεκτο ακόμη και να παίρνει στα χέρια του ο υπάλληλος την πιστωτική. Πρέπει μόνος σου να την περνάς στο μηχάνημα. Ο/η υπάλληλος δικαιούται να ελέγξει μόνον την υπογραφή σου επάνω στην κάρτα (και πρέπει να το κάνει). Τα υπόλοιπα τα ελέγχει το μηχάνημα (εγκυρότητα, ημερ. λήξεως κλπ.)
giwrgosth, το κάνουν για να μην ρισκάρουν να χάσουν χρήματα. Δες τι έγραψα παραπάνω.
Η πολιτική αυτή πλέον εφαρμόζεται για πιστωτικές (ακόμα και verified paypal's) και σε αρκετές εταιρείες του εξωτερικού, ειδικά σε υπηρεσίες με υψηλά ποσοστά fraud που εξυπηρετούν πελάτες διεθνώς λόγω προβλημάτων με chargebacks... οπότε δεν είναι καθόλου μα καθόλου "ελληνική ευφυΐα" όπως ειπώθηκε. Συνήθως μάλιστα, αφού γίνει επιβεβαίωση της ταυτότητας του πελάτη, μαρκάρεται ο λογαριασμός του ως έγκυρος και καταστρέφονται τα φωτοαντίγραφα, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα απόκτησης από τρίτους ή "ιδιαίτερης φύλαξης".
Αν και η αλήθεια είναι ότι θεωρείται ταλαιπωρία την πρώτη φορά για κάποιον που δεν έχει scanner, από την άλλη θεωρώ ιδιαίτερα καλή την κίνηση του e-shop.. αρκεί να κρατάει αρχεία (μαρκάροντας τον πελάτη ως έγκυρο) ώστε να "ταλαιπωρείται" ο πελάτης μόνο την πρώτη φορά, όχι όλες.
Ψυχάκια, αυτό που γράφεις δεν έχει νόημα. Εάν μεθαύριο μου κλέψουν τον αριθμό πάλι θα γίνει απάτη. Το πρόβλημα βρίσκεται εκεί και όχι μόνον στην πρώτη αγορά.
Στο άλλο που λες ποιοι είναι οι verified paypal's που αναφέρεις; Το γνωστό paypal πάντως έχει πολύ κακή φήμη για χίλιους δυο λόγους. Κατά τα άλλα η σωστή online αγορά είναι όταν η πληρωμή σου πηγαίνει κατ' ευθείαν σε δικτυακή τράπεζα και το κατάστημα (π.χ. e-shop) ενημερώνεται από εκείνην ότι πλήρωσες, αλλά δεν βλέπει τα στοιχεία της κάρτας σου. Στην συνέχεια στέλνει το προϊόν.
Ψυχάκια, αυτό που γράφεις δεν έχει νόημα. Εάν μεθαύριο μου κλέψουν τον αριθμό πάλι θα γίνει απάτη. Το πρόβλημα βρίσκεται εκεί και όχι μόνον στην πρώτη αγορά.Δεν είπε κανείς ότι αν σου κλέψουν τον αριθμό δε θα γίνει απάτη, ούτε ότι αυτό το σύστημα με την φωτοτυπία είναι 100% anti-fraud. Απλώς το e-shop με αυτή την πολιτική δυσκολέυει (έστω και λίγο) την πιθανότητα να περαστεί κλεμμένη κάρτα σε αυτούς, όχι τόσο για του καταναλωτή το καλό (που θέλοντας και μη, συμβαίνει και για καλό), αλλά για αυτούς να μην έχουν απώλειες διότι οι τράπεζες πλέον επιστρέφουν στους καταναλωτές τα χρήματα όσων συναλλαγών αρνηθούν εκτός και αν το κατάστημα μπορεί να αποδείξει ότι όντως ήταν ο πραγματικός κάτοχος της κάρτας, ειδάλλως το κατάστημα/εταιρεία (βάσει της σύμβασης με την τράπεζα) υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα έστω και εάν έστειλε το προϊόν.
Στο άλλο που λες ποιοι είναι οι verified paypal's που αναφέρεις;Το PayPal έχει μια διαδικασία verification που σου στέλνει έναν κωδικό στο λογαριασμό της πιστωτικής σου και τον πληκτρολογείς, σιγουρεύοντας έτσι τον λογαριασμό ότι είσαι ο κάτοχος καθώς μόνο εσύ (θεωρητικά) μπορείς να λάβεις τον λογαριασμό της τράπεζας.
Το γνωστό paypal πάντως έχει πολύ κακή φήμη για χίλιους δυο λόγους.Γνωρίζω τους λόγους που κατηγορούν το PayPal, εγώ το έχω χρησιμοποιήσει για εκατοντάδες συναλλαγές (ακόμα και 5ψηφίων ποσών) χωρίς κανένα πρόβλημα, αν και θα ήμουν υπέρ της ιδέας να γίνουν γνωστές και εναλλακτικές υπηρεσίες στυλ PayPal (υπάρχουν αλλά είναι σχεδόν άγνωστες) για να έχει συναγωνισμό και να βελτιώσει λίγο την ποιότητα των υπηρεσιών του.
Κατά τα άλλα η σωστή online αγορά είναι όταν η πληρωμή σου πηγαίνει κατ' ευθείαν σε δικτυακή τράπεζα και το κατάστημα (π.χ. e-shop) ενημερώνεται από εκείνην ότι πλήρωσες, αλλά δεν βλέπει τα στοιχεία της κάρτας σου. Στην συνέχεια στέλνει το προϊόν.Αυτή ακριβώς είναι η λογική του PayPal.
Μια πάντως που αναφερθήκαμε στο PayPal, όταν ξεπεράσεις έναν αριθμό συναλλαγών (ή ποσό; δε θυμάμαι) και το PayPal σου ζητάει και φωτοτυπία ταυτότητας/διαβατηρίου (σαν το e-shop) αλλά μέχρι και φωτοτυπία λογαριασμού (πχ τράπεζας, νερού, ΔΕΗ κτλ) που να δείχνει το όνομα και την διευθυνσή σου κατοικίας, βάσει ντιρεκτίβας της Ε.Ε για να μπορούν να σε μαζέψουν σε περίπτωση ξεπλύματος χρήματος :p
Έχω την εντύπωση ότι αυτό το κανουν για να αποφύγουν τυχον πλαστές κάρτες.
Υπάρχουν καλύτεροι και πιο αξιόπιστοι τρόποι, αλλά στοιχίζουν (στην επιχείρηση).
Δε δεχομαι να αποθηκεύουν τα στοιχεία της κάρτας. Είναι ο λόγος που δεν αγοράζω απο e-shop παρα μόνο με αντικαταβολή.
Ενδεικτικά θα αναφέρω τα Megamarket (για το οποίο έχω να πω τα καλύτερα) και το shopcenter όπου δρομολογείσαι σε secure server τράπεζας (Πειραιώς, eurobank αντίστοιχα) και ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο της κάρτας δε γνωστοποιείται στην επιχείρηση.
Για τον ίδιο λόγο προτιμώ την Interwetten από τις άλλες.
manoulamou
10-01-07, 17:46
Τελικα απο το συγκεκριμενο www.e-shop.gr εχει αγορασει κανεις
με χρηση της πιστωτικης του καρτας
με κρυφό το CVV2 στη φωτοτυπια ή δεν το δεχονται?
Εχει νόημα. Εαν σου κλέψουν την κάρτα εννοείται μπορεί να γίνει απάτη αλλά όχι στο eshop αφού έχει τα πραγματικά στοιχεία σου. Που θα αποσταλλεί το εμπόρευμα που παραγγέλθηκε με την κλεμμένη κάρτα;
EDIT: Πόσταρα πριν δω το μήνυμα του psychakia που δίνει παραπάνω από πλήρη απάντηση. Αυτό μπορεί να διαγραφεί.
Η πιθανότητα να κλέψουν κάρτα από πελάτη του ιδίου καταστήματος είναι ελαχίστη, όπως καταλαβαίνεις. Δηλ. κάτοχος και κλέφτης να ψωνίζουν στο ίδιο μαγαζί.
Για να τσεκάρει σε καθε αγορά την κάρτα, σημαίνει ότι κάπου θα έχει κρατήσει καταχωρημένα τα νούμερα, επομένως δεν θα ισχύει αυτό που είπε ο Ψυχάκιας, περί καταστροφής των στοιχείων.
Τελικα απο το συγκεκριμενο www.e-shop.gr εχει αγορασει κανεις
με χρηση της πιστωτικης του καρτας
με κρυφό το CVV2 στη φωτοτυπια ή δεν το δεχονται?
Εγω!
(Τελικά καλύπτεις τα 4 τελευταάι ψηφία)
Βρήκα και το email :p
Η παραγγελία σας βρίσκεται σε αναμονή προς αποστολή των δικαιολογητικών για την χρέωση της κάρτας σας.
Τα δικαιολογητικά που χρειαζόμαστε είναι: η φωτοτυπία της κάρτας(με καλυμμένα τα τέσσερα τελευταία νούμερα της κάρτας) και της ταυτότητας του κατόχου (εμπρός πίσω).
Στο φαξ 210 6835837.
Έγγραφα που ζητούνται από τις τράπεζες για την δική μας και δική σας κάλυψη σε περίπτωση που η κάρτα είναι κλεμμένη ή υποκλεμμένη.
Για να τσεκάρει σε καθε αγορά την κάρτα, σημαίνει ότι κάπου θα έχει κρατήσει καταχωρημένα τα νούμερα, επομένως δεν θα ισχύει αυτό που είπε ο Ψυχάκιας, περί καταστροφής των στοιχείων.Για καταστροφή των φωτοτυπιών ταυτότητας/κάρτας μιλούσα (για να μην πιάνει μερικούς πανικός ότι μπορεί να κλαπεί η φωτοτυπία ταυτότητας και να χρησιμοποιηθεί άλλου), όχι τους αριθμούς. Οι αριθμοί παραμένουν όπως και στις databases διαφόρων εταιρειών που παρέχουν υπηρεσιές επαναλαμβανόμενης χρέωσης.
Για να μην μακρηγορούμε, αυτό το μέτρο που παίρνει το e-shop είναι κυρίως για την ασφάλεια την δική του διότι η πολιτική των περισσοτέρων (αν όχι όλων) των τραπεζών είναι ο καταναλωτής να μην χάνει χρήματα ακόμα και αν του κλέψουν τα νούμερα της κάρτα, όμως έτσι οφελείται έμμεσα και ο καταναλωτής διότι το e-shop μειώνει την πιθανότητα αποδοχής κλεμένης κάρτας και ο καταναλωτής την ταλαιπωρία να καλεί την τράπεζά του και να λέει ότι δεν πραγματοποίησε αυτή την χρεώση και να την αναιρούν.
1ον έχει χίλιους τρόπους πληρωμής το e-shop (web banking έχεις ακουστά?). Οπότε τσάμπα ο χρόνος που σπαταλάτε για πιστωτικές. Αν αισθάνεσαι σίγουρος προχώρα να ψωνίζεις με πιστωτική, αλλιώς προτίμησε κάποιον άλλον
2ον το e-shop είναι μεγάλο μαγαζί. Προφανώς τα στοιχεία του πελάτη τα φυλάει ως κόρην οφθαλμού. Άλλωστε κάποιος κακόβουλος μπορεί με εκατομμύρια τρόπους να σου πάρει τα στοιχεία.
Δεν αντιλέγω, ούτε πιστεύω ότι το e-shop θα διαρεύσουν ποτέ τα στοιχεία, απλά σαν πολιτική (το να κρατάει database με τα στοιχεία) δε μου αρέσει όταν δεν πρόκειται για επαναλαμβανόμενες χρεώσεις (π.χ. συνδρομές)
Πρωτοφανές τρόπο για την διασφάλιση της δικής μας (ως καταναλωτές) ασφάλεια εφαρμόζει πλέον το eshop.gr
Όταν κάνουμε πλέον παραγγελία και πληρώνουμε στο Site με πιστωτική κάρτα, μας ζητάνε να τους αποστείλουμε φωτοτυπία της αστυνομικής μας ταυτότητας (δύο όψεις) και φωτοτυπία της πιστωτικής κάρτας (δύο όψεις)!!! :worthy:
Ξέρω κι ένα με τον Τοτό αλλά είναι :offtopic: (μια άλλη φορά).
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει στο αρχείο του καταστήματος η φωτοτυπία της ταυτότητάς μας μαζί με όλα τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας όπως αριθμό, ημερομηνία λήξης, CSV. Άρα το μόνο που απομένει σε κάποιον είναι αποκτήσει αυτά τα χαρτιά.
Φαντάζομαι οτι στο eshop τα έχουν φυλλαγμένα τόσο καλά που κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα γραφεία τους και να τα αποκτήσει. Είμαι υπερβολικός? Μεγάλες εταιρίες σου δίνουν την δυνατότητα να μην αποθηκεύονται τα στοιχεία της κάρτας σου στους server τους για να μην υπάρχει η περίπτωση να επιτεθεί κάποιος και αποκτήσει αυτούς τους αριθμούς.
Φυσικά δεν κάνουμε λόγω για εκτυπωμένα χαρτιά που γιανα τα αποκτήσεις δεν χρειάζεται καν η γνώση hacking σε έναν server.
Όλες οι εταιρίες προσπαθούν να μην "πιάσουν" ποτέ τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του πελάτη τους υπο τον φόβο κλοπών. Γι'αυτό και όλες οι τράπεζες δίνουν την δυνατότητα να συμπληρώνει κάποιος μια φόρμα και να γίνεται αυτόματα η αποστολή των στοιχείων στην τράπεζα και να μην περνάνε από άλλους ενδιάμεσους.
Θεωρώ απαράδεκτη την κίνηση του eshop. Περιμένω επίσημη απάντηση από την Τράπεζά μου για την εν λόγω τακτική.
Τα σχόλια δικά σας.
Εχεις δίκιο για αυτό που λές αλλά όταν έστειλα εγώ το φαξ μου ζητήσαν και εσβησα τα 4 τελευταία ψηφια της κάρτας και cvv2 αριθμό για το λόγο ακριβώς αυτόν... Μάλιστα το βρήκα πολύ καλό το ότι ήθελαν να εξακριβώσουν τη φυσική παρουσία του πλαστικού από μέρους μου...:whistle:
Χωρίς να θέλω να σας τρομάξω αλλά αν νομίζετε ό,τι δίνοντας την κάρτα σας σε οποιοδήποτε κατάστημα,που απλά δείχνετε την ταυτότητα σας και δεν κρατάει αντίγραφο,είσαστε πιο ασφαλείς,απλά κάνετε λάθος.
Ο αριθμός της κάρτας και η λήξη της αρκούν.;)
Αλλά υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες με κυριότερη την άρνηση χρέωσης.
Το PayPal έχει μια διαδικασία verification που σου στέλνει έναν κωδικό στο λογαριασμό της πιστωτικής σου και τον πληκτρολογείς, σιγουρεύοντας έτσι τον λογαριασμό ότι είσαι ο κάτοχος καθώς μόνο εσύ (θεωρητικά) μπορείς να λάβεις τον λογαριασμό της τράπεζας.
To ιδιο και για τους τραπεζικους λογαριασμους: σου καταθετουν 2-3 συνεχομενα μικροποσα (πχ 0.12, 0.04, 0.27 ευρω) στον λογαριασμο σου και μετα πας και τους λες τα ακριβη ποσα που σου κατεθεσαν και τις ημερομηνιες.
Για να μην μακρηγορούμε, αυτό το μέτρο που παίρνει το e-shop είναι κυρίως για την ασφάλεια την δική του διότι η πολιτική των περισσοτέρων (αν όχι όλων) των τραπεζών είναι ο καταναλωτής να μην χάνει χρήματα ακόμα και αν του κλέψουν τα νούμερα της κάρτα, όμως έτσι οφελείται έμμεσα και ο καταναλωτής διότι το e-shop μειώνει την πιθανότητα αποδοχής κλεμένης κάρτας και ο καταναλωτής την ταλαιπωρία να καλεί την τράπεζά του και να λέει ότι δεν πραγματοποίησε αυτή την χρεώση και να την αναιρούν.
Ειναι μονο για την δικη του ασφαλεια, αν οχι απλα απο ξεροκεφαλια/αρτηριοσκληρυνση των υπευθυνων σε παρωχημενες πρακτικες.
Ο απλουστερος τροπος διασφαλισης του καταναλωτη, και αυτος που χρησιμοποιειται σε ολα τα e-shops τουλαχιστον της Μ.Βρετανιας, ειναι η δεσμευση του καταστηματος να αποστελλει ειδη αποκλειστικα στην διευθυνση που παει ο λογαριασμος της καρτας (billing address=shipping address). Και, φυσικα, οι εγγυησεις του τραπεζικου συστηματος κατα της απατης οπως και η πληρης αποφυγη καθε επαφης της εταιρειας με τα στοιχεια της καρτας που διαχειριζονται αποκλειστικα οι τραπεζες και τα συστηματα τους.
Σπαστικο μεν οταν θες να παραγγειλεις κατι με Ελληνικη καρτα στην Αγγλια και δεν στο στελνουνε, αλλα ασφαλες. Φωτοτυπιες κλπ παντως ουτε εγω θα τους εστελνα, εκτος απο την ασφαλεια και για την κοροιδια-δεν θα παντρευτουμε, 2-3 πραγματακια θα αγορασω, ημαρτον δηλαδη...
Το οτι κάποιος μπορει να βρεί με άλλους τρόπους τα στοιχεία της κάρτας σου δεν σημαίνει οτι πρέπει να τους δώσουμε άλλο έναν τρόπο.
Εμένα ποτέ δεν μου ζήτησαν να κρύψω κάποια νούμερα.
Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου σε Electronic Commerce στο εξωτρερικό όλες οι έρευνες κατέληγαν οτι οι περισσότερες περιπτώσει credit card fraud γίνονταν από υπαλλήλους σε καταστήματα ή τους ιδιοκτήτες τους (άλλοι απομημόνευαν τους αριθμούς, άλλοι άφηναν την κάρτα με την μπροστά όψη (ενώ οι οδηγίες λένε να την αφήνει ανάποδα) και μια κάμερα κατέγραφε τα νούμερα κλπ. Υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν με "το κιλό" τέτοια στοιχεία όπως άλλωστε γίνετε και με τα emails.
Επίσης δεν χρειάζεται να κρατήσει το eshop.gr την φωτοτυπία. Και αυτο γιατί εγώ πήγα τελικά χθες από το Χαλάνδρι τους έδειξα την κάρτα και την ταυτότηα και χωρίς να κρατήσουν αντίγραφο ξεμπλόκαραν την παραγγελία μου. Σε τηλεφωνική όμως επικοινωνία μου με την υπεύθηνη των χρεώσεων μου επιβεβαίωσε οτι αν κάποιος στείλει με email ή με fax την φωτοτυπία τότε το eshop.gr την κρατάει στο αρχείο της (ηλεκτρονικό αρχείο ακόμα και τα fax). Άρα μάλλον ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ τι είδους διαδικασία ασφαλείας ακολουθούν!!!
Πάντως η ταλαιπωρία συνεχίζεται στο eshop.gr. Τώρα μπήκα στο site να δώ την παραγγελία και έχουν βγάλει άλλο μήνυμα οτι δεν μπόρεσαν να χρεώσουν την κάρτα. Για άλλη μια φορά όμως κανείς δεν με έχει ενημερώσει. Προφανώς κοστίζουν πολύ τα τηλέφωνα στην εταιρεία για να μας ενημερώσει όταν κατι δεν πάει καλά.
Φαίνεται (και για μένα λογικό ακούγεται στην Ελλάδα) οτι δεν τους ταρακουνάει καθόλου η προυγούμενη καταγγελία στο αρμόδιο τμήμα του αρμόδιου Υπουργείου που τους έκανα κατα την προτελευταία μου αγορά. (Τότε για 1 μηνα δεν απάνταγαν σε emails για την εξέλιξη μιας παραγγελίας 1300ευρώ).
:down: Έχω κουραστεί πιά.:(
Έχουμε και συνέχεια .....
Πήγα σήμερα το απόγευμα από το κατάστημα του Χαλανδρίου για να δώ για ποιόν λόγο δεν έπερναν έγκριση από την Τράπεζα για την χρέωση της πιστωτικής.
Η κοπέλα μου ζήτησε την κάρτα την πέρασε στο μηχάνημα και ... ταρααααααάάάά ... ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!!!!
Άρα:
ηλεκτρονική παραγγλελία στην Ελλάδα = επίσκεψη δύο φορές στο φυσικό κατάστημα της εταιρίας
:worthy: :respekt:
για να δώ πόσο σαλταρισμένος ήσουνα
πήγες 2 φόρες στο μαγαζί, την παραγγελία την πήρες φεύγοντας ή θα στην φέρει ταχυδρόμος?
απορία χωρίς διάθεση να σε πειράξω, δεν ξέρω αλλωστε αν γίνεται αυτό πια, παλία γινότανε
κώστας
για να δώ πόσο σαλταρισμένος ήσουνα
πήγες 2 φόρες στο μαγαζί, την παραγγελία την πήρες φεύγοντας ή θα στην φέρει ταχυδρόμος?
απορία χωρίς διάθεση να σε πειράξω, δεν ξέρω αλλωστε αν γίνεται αυτό πια, παλία γινότανε
κώστας
Έχεις δίκιο ρε Κώστα.. έκαν την παραγγελία αυτή για λογαριασμό άλλου και έχω ζητήσει να αποσταλλεί εκτός Αθηνών. Αλλα΄τελικά σύμφερε καλύτερα να την πα΄ρω από το κατάστημα και να του την πάω ο ίδιος .. :oops: θα έκανα και ενα ταξιδάκι ...
Δεν φτάνει που τους κάνουμε την χάρη να πληρώσουμε ατάκα και επιτόπου χρεώνοντας την κάρτα από το να περιμένουνε πότε θα πληρωθεί η αντικαταβολή(και άν) θέλουν και τέτοια πράματα.Αντικαταβολή τότε.
Την δυνατοτητα αρνησης χρεωσης προσφερουν ολες οι τραπεζες εντος, συνηθως, 20-30 ημερων απο την εκδοση του λογαριασμου αρα εισαστε καλυμμενοι...
Οσο για το eshop και την πολιτικη του...Αν και με εβαλε σε κοπο να στελνω fax με ταυτοτητα και πιστωτικη την βρισκω σωστη, και ισως, καθαρα προσωπικη γνωμη, υπερβολικη.
Εως τωρα εχοντας ψωνισει απο αρκετα δεκαδες μαγαζια ανα την υφηλιο δεν εχω χρεωθει ουτε 0,01€ επιπλεον πουθενα. Και προσωπικα η μοναδικη απατη που εχω ακουσει απο γνωστο εγινε λογω φυσικης παρουσιας του ατομου στο καταστημα (αγορασε καμερα απο Μαλαισια, ο ιδιοκτητης κρατησε το νουμερο της καρτας, και 3 μερες αργοτερα βρεθηκε χρεωμενη η πιστωτικη του στο Παρισι :p )
Και τελος ακομα και στην ακραια περιπτωση να μην καταλαβετε την απατη εγκαιρως εχει ψηφιστει νομος στην ΕΕ οτι ο ιδιοκτητης ευθυνεται για τα 150€ max της συναλλαγης...τα υπολοιπα τα δινει η τραπεζα ;)
@doxaios: Να ξερεις παντως οτι το eshop προτιμαει να πληρωνεις με αντικαταβολη γιατι τα πιστωτικα ιδρυματα κατακρατουν ενα 1-2% (σε περιπτωσεις πληρωμης τοις μετρητοις, γιατι με δοσεις το ποσο μπορει να φτασει και το 8%+)...Ο λογος που η easycar για παραδειγμα σε χρεωνει ενα ποσο για συναλλαγη με Visa και Mastercard ενω με Visa Electron πολυ λιγοτερα (διοτι θεωρειται χρεωστικη) :)
manoulamou
03-02-07, 15:27
Ε μην παρανοησουμε κιολας: δεν προτιμουν τα μαγαζια τις πιστωτικες (με την προμηθεια)
απο την αντικαταβολη δλδ τα ζεστα λεφτα!
Απλα μερικα βγαζοντας απ τη μυγα ξυγκι, προσθετουν και εξοδα αντικαταβολης, μπας και....
Μπορει να προτιμουν (ιδιως τα φυσικα κατ/τα) τις δοσεις με γραμματια (σπανια πλεον), ΝΑΙ γιατι τοτε
σε χρεωνουν μ ενα σωρο επισφαλειες!
Στα περισσότερα καταστήματα το 2% έχει υπολογιστεί στην τελική τιμή. Τώρα αν ο πελάτης θέλει να πληρώσει μετρητά ακόμη καλύτερα :twisted:
Απλα μερικα βγαζοντας απ τη μυγα ξυγκι, προσθετουν και εξοδα αντικαταβολης, μπας και....
Στην περίπτωση καταστημάτων που στέλνουν με courier, τα έξοδα αντικαταβολής προκύπτουν από τα αντίστοιχα έξοδα που ζητάει η εταιρεία courier για την αντικαταβολή. Δεν προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, απλά να μη χάσουν λεφτά, εξαιτίας της χρέωσης της εταιρείας courier.
Έχω την εντύπωση ότι η προμήθεια των καρτών είναι 4%. 2% νομίζω ότι παίρνει η εταιρεία της κάρτας (Visa, Mastercard) και 2% η εκδότρια τράπεζα μαζί με την ενδεχόμενη συνεργαζόμενη επιχείρηση (π.χ. Telepassport, Pazaropoulos).
Tα ποσοστά παίζουν ανάλογα με το κατάστημα (βλ τζίρο). Υπάρχουν μέχρι και μηδενικά ποσοστά (ίσως και αρνητικά) απο τις τράπεζες / εταιρίες πιστωτικών καρτών. Γιαυτό θα δείτε μικρά καταστήματα που έχουν πολύ μικρό τζίρο (ειδικά σε κάρτες), επιβαρύνουν με προμήθεια όταν ζητήσεις να χτυπησει το ποσό σε κάρτα. Ενώ πηγαίνοντας σε πολύ μεγάλες αλυσίδες υπερμάρκετ, έχεις και έκπτωση (απο 1 έως και 5 %). Τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν αυτές τις "γενναίες" εκπτώσεις, γιατί όσο επιβαρύνεται ο καταναλωτής, τόσο περισσότερα βγάζουν (απο τους τόκους). Οι προμήθειες βασικά είναι για τις πολύ μικρές εταιρίες / καταστήματα μιας και έχουν μεγάλο λειτουργικό κόστος απο την τράπεζα για την διαχείρηση των καρτών.
alwaysalone
16-02-07, 23:57
Να ρωτήσω κατι.. Ποιά ειναι η διαφορά μεταξύ της πιστωτικής που ειναι Visa και της πιστωτικής που ειναι Mastercard? (οχι απαραίτητα για αγορες μεσω web , γενικά).
Πλέον δε νομίζω να υπάρχει διαφορά στο χρήστη.
Για τον κάτοχο τίποτα εκτός των διαφόρων παροχών που δίνουν οι τράπεζες ανάλογα με το ποια θέλουν να προωθήσουν κάθε φορά.
Είναι 2 διεθνείς οργανισμοί που μεσολαβούν στις συναλλαγές παγκόσμια.
alwaysalone
17-02-07, 00:11
Ευχαριστώ πολύ!
Απλα μου εκανε εντύπωση γιατι στο Τ.Τ εχει διαφορά το συμβατικό επιτόκιο, (στη visa ειναι 9% ενω στην mastercard ειναι 11%) και μού κανε εντύπωση γιατι δεν ειχα ποτέ πιστωτική..
Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει κάνει καλύτερη συμφωνία με τη Visa στο θέμα της προμήθειας και προωθεί τις κάρτες της Visa.
Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι η Visa είναι αποδεκτή σε περισσότερα καταστήμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τη Mastercard, και γενικότερα διεθνώς (με επιφύλαξη τα παραπάνω).
Πάντως εξαιτίας της μεγάλης προώθησης της Visa στην Ελλάδα, έχει πάρει πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα τις ώρες αιχμής, τα μηχανάκια των καταστημάτων να προσπαθούν 5 λεπτά για να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες (απ' ό,τι λένε οι υπάλληλοι στα καταστήματα). Με τη Mastercard οι συναλλαγές δεν έχουν τέτοια προβλήματα.
Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι η Visa είναι αποδεκτή σε περισσότερα καταστήμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τη Mastercard, και γενικότερα διεθνώς (με επιφύλαξη τα παραπάνω)
τώρα πλέον δεν ισχύει αυτό
Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι η Visa είναι αποδεκτή σε περισσότερα καταστήμα στην Ελλάδα, σε σχέση με τη Mastercard, και γενικότερα διεθνώς (με επιφύλαξη τα παραπάνω).
Αυτό δεν ισχύει πλέον.
Τα ίδια μηχανήματα (POS) δέχονται και τις 2 εταρείες (Visa/Master).
Σήμερα η Visa και η Master είναι το ίδιο αποδεκτές παγκοσμίως.
Π.χ. όλα τα e-shops θα δείς ότι δέχονται Visa και Master.
Επίσης είναι δύσκολο να βρείς κατάστημα (είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό) που να σου πεί ότι δεν δέχεται Master.
Πάντως εξαιτίας της μεγάλης προώθησης της Visa στην Ελλάδα, έχει πάρει πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα τις ώρες αιχμής, τα μηχανάκια των καταστημάτων να προσπαθούν 5 λεπτά για να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες (απ' ό,τι λένε οι υπάλληλοι στα καταστήματα). Με τη Mastercard οι συναλλαγές δεν έχουν τέτοια προβλήματα.
Επειδή όπως έγραψα παραπάνω η συναλλαγές δεν διαχωρίζονται σε ξεχωριστά μηχανήματα (POS) ανάλογα με το αν είναι Visa/Master, παρά μόνο σε σχέση με την εκδότρια τράπεζα, αυτό που λες είναι λίγο περίεργο να συμβαίνει.
Π.χ. τα POS της Εθνικής δέχονται όλες τις συναλλαγές όλων των καρτών της Εθνικής (Visa/Master). Η έγκριση λαμβάνεται από το ίδιο data center της τράπεζας στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλα τα modems που απαντούν για τη Visa και άλλα για τη Mastercard.
Αυτό δεν ισχύει πλέον.
Τα ίδια μηχανήματα (POS) δέχονται και τις 2 εταρείες (Visa/Master).
Σήμερα η Visa και η Master είναι το ίδιο αποδεκτές παγκοσμίως.
Π.χ. όλα τα e-shops θα δείς ότι δέχονται Visa και Master.
Επίσης είναι δύσκολο να βρείς κατάστημα (είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό) που να σου πεί ότι δεν δέχεται Master.
Επειδή όπως έγραψα παραπάνω η συναλλαγές δεν διαχωρίζονται σε ξεχωριστά μηχανήματα (POS) ανάλογα με το αν είναι Visa/Master, παρά μόνο σε σχέση με την εκδότρια τράπεζα, αυτό που λες είναι λίγο περίεργο να συμβαίνει.
Π.χ. τα POS της Εθνικής δέχονται όλες τις συναλλαγές όλων των καρτών της Εθνικής (Visa/Master). Η έγκριση λαμβάνεται από το ίδιο data center της τράπεζας στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλα τα modems που απαντούν για τη Visa και άλλα για τη Mastercard.
Με mastercard είχα πρόβλημα στην αυστραλία, ενώ μπορούσα να βγάλω χρήμματα απο ΑΤΜ δεν μπορούσα να κάνω πληρωμές
Ακόμα υπάρχουν αρκετές κάρτες (και visa) που δεν είναι worldwide enabled
ΥΓ η mastercard ήταν απο την Εθνική :p
@ ADSLgr.com All rights reserved.