Επιστροφή στο Forum : Νεκρώνει το γκάζι
Οδηγώ ένα polo του 2001 και τις δύο τελευταίες φορές που το πήρα μου έχει παρουσιάσει το εξής θέμα, ξαφνικά εν κινήσει κάνει σα να νεκρώνει το γκάζι, το πατάω και αντί να επιταχύνει επιβραδύνει και πέφτουν οι στροφές, ακόμα και αν το πατάω τέρμα κάτω. Βενζίνη έχει και δε νομίζω ότι είναι θέμα λάθους χειρισμού στις ταχύτητες. Και τις δύο φορές ήταν ελαφρά ανηφορικός ο δρόμος. Το τακτικό service έγινε πριν ένα μήνα. Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό; Γκαζοφωνιάς δεν είμαι, αλλά είναι λίγο τρομακτικό να το παθαίνει αυτό και να έχεις άλλους από πίσω!
Πολλοί λόγοι:
Αισθητήρας "λ"
Αντλία/Φίλτρο καυσίμου
Μπουζί
Σκουπιδάκια στο κύκλωμα καυσίμων
είναι μερικά που μου ήρθαν στο μυαλό με την πρώτη σκέψη.
Καύσιμο "ενισχυμένο" με Η2Ο, diesel ή ....
Στη δική μου περίπτωση ταυτόχρονα έβγαζε και ένα ντουμάνι από πίσω οπότε πιστεύω μάλλον ήταν diesel. Με το νεράκι μάλλον δεν θα βγάζει ορατό καπνό, ίσως ατμό.
Καύσιμο "ενισχυμένο" με Η2Ο, diesel ή ....
Στη δική μου περίπτωση ταυτόχρονα έβγαζε και ένα ντουμάνι από πίσω οπότε πιστεύω μάλλον ήταν diesel. Με το νεράκι μάλλον δεν θα βγάζει ορατό καπνό, ίσως ατμό.
Επειδή το έχω πάθει κι εγώ αυτό που περιγράφει ο nyannaco (νεράκι), πριν αρχίσεις να μπλέκεις με καθαρισμούς injection κτλ, δοκίμασε το εξής: Κάψε τη βενζίνη που έχεις μέσα και μετά βάλε 100ρα, από άλλο πρατήριο. Αν σταματήσει να σου κάνει νερά (pun intended) το αμάξι, απλά μη ξαβανάλεις βενζίνη από τον απατεώνα που τη νερώνει. Και μια καταγγελία δε βλάπτει επίσης.
Πιθανόν νοθευμένη βενζίνη όπως σου ανέφεραν και οι υπόλοιποι.
Κάποτε είχα παρόμοια συμπτώματα (επίσης έβγαζε περισσότερα καυσαέρια και είχε αυξηθεί η κατανάλωση) και τελικά είχαν καεί 2 αισθητήρες "λ".
Το πρόβλημα μου εμφανίστηκε λίγα λεπτά αφού έβαλα βενζίνη.
Golf IV 1400 του 2000, παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων μου έβγαλε παρόμοιο πρόβλημα και υπαίτιος ήταν ο διανομέας (distributeur) με αποτέλεσμα να σταματούν περιοδικά 2 κύλινδροι.
Στην αρχή κι εγώ σκέφτηκα την βενζίνη που είχα βάλει πριν από λίγες ώρες ή κάποιο σκπουπιδάκι, αλλά μετά από άδειασμα του ρεζερβουάρ έκανε τα ίδια.
Αισθητηρα στροφων θα ελεγα, αλλα δε μας λες οταν το κανει εαν βγαζει τιποτα λαμπες και φωτακια στο καντραν και εαν αυτα παραμενουν αναμμενα ή οχι. Πρεπει οπωσδηποτε να βαλεις το αυτοκινητο σε διαγνωστικο.
Εμένα το πρόβλημα σε παρόμοια περίπτωση ήταν Αισθητήρας "λ".
Πάνε στο συνεργείο, δες τι έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, για να βρείτε την βλάβη
Το πρόβλημα είναι είτε στην παροχή καυσίμου, είτε στην παροχή σπίθας για την καύση.
Εγώ υποψιάζομαι αντλία, εφόσον συμβαίνει μόνο σε ανηφόρα, αλλά μπορεί να είναι και ο,τιδήποτε έχει ειπωθεί παραπάνω.
Αν έχει ανάψει λαμπάκι, συνδέστε ένα διαγνωστικό εργαλείο στη θύρα OBD-II να δείτε τι θα γράψει.
Αν όχι, ο μόνος τρόπος είναι trial & error, ξεκινώντας από τα πιο απλά πάντα.
Υπόψιν, η βενζίνη όσο κάθεται "νερουλιάζει", αν έχεις καιρό (μήνα και βάλε) να βάλεις φρέσκια, μην περιμένεις να την κάψεις όλη, βάλε τώρα μερικά λίτρα. Το ξέρω αυτό γιατί έχω όχημα σε μακρόχρονη αποθήκευση. Τον πρώτο χειμώνα είχα φουλάρει το ρεζερβουάρ χωρίς να βάλω κάποιο stabilizer στο καύσιμο, μετά από μερικούς μήνες απλά δεν μπορούσε να την κάψει την βενζίνη που είχε μέσα. Αναγκάστηκα να το αδειάσω και πλέον του βάζω λίγο καύσιμο, μόνο όποτε θέλω να το βάλω μπρος.
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!
Ενδείξεις στο καντράν δεν είδα να ανάβουν, ούτε ανεβασμένη θερμοκρασία. Την πρώτη φορά που το έπαθε είχε μόλις ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης, από τότε το ξαναγέμισα αλλά από το ίδιο βενζινάδικο οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω την περίπτωση νοθευμένης βενζίνης.
Στο χαρτί του service πριν ένα μήνα λέει ότι άλλαξε φίλτρα αέρα, φίλτρα βενζίνης και μπουζί. Δικαιολογείται να έχουν αυτά θέμα τόσο γρήγορα;
Το διαγνωστικό δεν έχω ιδέα πώς γίνεται, οπότε θα το πάω στο συνεργείο και θα ενημερώσω για τις εξελίξεις..
Ζητα να αλλαξουν προληπτικα το σενσορ g28. Δε κραταει βλαβη και δεν εντοπιζεται στο διαγνωστικο. Κανε τη βολτα σου μετα και δες αν θα το ξανακανει
+1 για νοθευμένη βενζίνη.. Επίσης μία από τις 3 φορές που το πέτυχα (τις 2 "επανήλθε" με κάψιμο όλης της βενζίνης και γέμισμα 100άρα από άλλον) χάλασε και η τρόμπα βενζίνης, αλλά στο συνεργείο μου είπαν ότι κι αυτό μάλλον από τη μάπα βενζίνη το'παθε.. Και είναι το πιο βολικό να δοκιμάσεις πρώτα αυτό, πριν πας να πληρώεις συνεργείο κτλ. Επίσης μια φορά συνεργείο μου έλεγε ο μάστορας εκεί πέτυχε μια περίπτωση που το συνέδεαν στον εγκέφαλο, έβγαζε κάποιο πρόβλημα, αλλάζαν το εξάρτημα, έβγαζε κάτι άλλο, ξανά αλλάζαν, ξανά πρόβλημα κτλ κτλ.. και τελικά ήταν ένα καλωδιάκι (του 1 ευρώ) που έστελνε σήμα στον εγκέφαλο και είχε αυτό πρόβλημα με την τάση του ρεύματος και έβγαζε όλο λάθη ενώ τα εξαρτήματα ήταν οκ και τα βγάζαν τσάμπα!
Ένα τελευταίο : επειδή λες ότι σου λέει άλλαξε φίλτρα κτλ... πριν χρόνια, στην αντιπροσωπεία Αθήνα που το πήγαινα, μου γράφαν ότι αλλάζαν φίλτρα αέρος, βενζίνης και τα λοιπά.. μετά από 3 χρόνια το πάω σε άλλο συνεργείο. Μου λέει ο τύπος "ρε φίλε, άλλαξε και καμιά φορά το φίλτρο αέρα..από όταν το πήρες το'χεις.." .. Και αποδείχτηκε ότι γράφαν ότι να'ναι οι άλλοι, μου δείχναν άλλα παλιά δικά τους και καλά ότι "αυτό βγάλαμε" (όχι, καλώς ή κακώς δε μπορούσα να παίρνω άδεια από τη δουλειά όλο το πρωί και να κάθομαι εκεί να βλέπω..) και το χρεώναν και δεν κάναν τίποτε.. Οπότε μη βάζεις και στοίχημα για το αν τα αλλάξαν όλα όσα λεν, αν δε το εμπιστεύεσαι το συνεργείο..
Μετά που θα ζεσταθεί, ρελαντί κρατάει, ή "παίζουν" οι στροφές;
Εντάξει, φίλτρο λαδιού και αέρα είναι εύκολο να ελέγξεις αν στο αλλάζουν.
Άλλοι που λένε ότι αλλάζουν φίλτρο βενζίνης σε αυτοκίνητα όπου το φίλτρο αυτό είναι φιξ με την αντλία βενζίνης μέσα στο ρεζερβουάρ, εκεί τι να τους πεις; :blink:
yiannismark
24-04-13, 11:39
Ξεκίνα από τα ακόμα πιο απλά: επειδή έκανες πρόσφατα σέρβις, έλεγξε ότι οι πίπες των μπουζοκαλωδίων έχουν κουμπώσει καλά.
stefp, μη μου λες τέτοια. Στο service τα λεφτά που μου πήρε δεν ήταν και εντελώς τρελά αλλά όταν δεν ξέρεις πολύ από αυτά, πώς μπορείς να ξέρεις σε τι βαθμό ισχύουν αυτά που σου λέει; Το πήγα νωρίτερα, το οδήγησε λίγο και λέει δεν είναι δίσκος, δεν σπινάρει, διακοπές κάνει, μάλλον τρόμπα βενζίνης και το κράτησε για να το δει. Όσο αναφορά τη νοθευμένη βενζίνη, γνωστός μου βάζει από το ίδιο βενζινάδικο και δεν έχει πρόβλημα, εκτός αν έτυχε η συγκεκριμένη παρτίδα να είναι σκάρτη.
frap όχι τέτοιο θέμα δεν έχει, εν κινήσει το παθαίνει, με ιδιαίτερη προτίμηση στην ανηφόρα.
Ο έλεγχος πάντως πρέπει αρχικά να επικεντρωθεί στα κομμάτια της τροφοδοσίας και της ανάφλεξης.
Αν είναι νερωμένη βενζίνη, θα το καταλάβεις σύντομα. Μην περιμένεις να την κάψει όλη, αν είσαι κάτω από την μέση στο ρεζερβουάρ να πας να βάλεις από άλλο βενζινάδικο.
Εγώ θα κοιτούσα και όλους τους sensors, ειδικά αυτόν του air/fuel ratio εν κινήσει, για να δω τι συμβαίνει την στιγμή που κόβει το αμάξι.
Και ένας καθαρισμός, ειδικά αν έχει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, των injectors δεν βλάπτει.
Στο συνεργείο μου είπαν τελικά ότι είχε χαλάσει ένα σωληνάκι της βενζίνης και πήραν 60 ευρώ..
σωληνακι και 60 δε πανε μαζι..μου φαινεται για καποιο κομματι της αντλιας
_stargazer
27-04-13, 12:09
Είχα παρόμοιο πρόβλημα με άλλο αυτοκίνητο και το πήγαμε σε άσχετο συνεργείο και μας άλλαξε αντλία βενζίνης.
Μετά από λίγο καιρό παρουσιάστηκε το πρόβλημα και το πήγα στο εξουσιοδοτημένο της εταιρίας όπου και βρήκανε οτι είχε πρόβλημα κάποιος αισθητήρας φρένων, που μου κόστισε τελικά 65 ευρω...
Τέλος το πρόβλημα;
Μέχρι στιγμής δεν το έχει ξαναπαρουσιάσει.
Ελπίζω να μην σου ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα και να μην "γκρινιάξει" πάλι το αμάξι :oneup:
σωληνακι και 60 δε πανε μαζι..μου φαινεται για καποιο κομματι της αντλιας
Εξαρτάται και που βρίσκεται το σωληνάκι. Παράδειγμα, αν χρειάστηκε να βγεί το ντεπόζιτο για να αλλαχτεί το σωληνάκι, τότε είναι οκ η τιμή. Πολλές φορές το ανταλλακτικό είναι φθηνό ενώ η πρόσβαση σε συτό δύσκολη.
mitsosmimis
09-08-14, 23:52
Οδηγώ ένα polo του 2001 και τις δύο τελευταίες φορές που το πήρα μου έχει παρουσιάσει το εξής θέμα, ξαφνικά εν κινήσει κάνει σα να νεκρώνει το γκάζι, το πατάω και αντί να επιταχύνει επιβραδύνει και πέφτουν οι στροφές, ακόμα και αν το πατάω τέρμα κάτω. Βενζίνη έχει και δε νομίζω ότι είναι θέμα λάθους χειρισμού στις ταχύτητες. Και τις δύο φορές ήταν ελαφρά ανηφορικός ο δρόμος. Το τακτικό service έγινε πριν ένα μήνα. Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό; Γκαζοφωνιάς δεν είμαι, αλλά είναι λίγο τρομακτικό να το παθαίνει αυτό και να έχεις άλλους από πίσω!
Δυστυχώς πρόκειται για ένα πολύ γενικό σύμπτωμα , η καλύτερη άποψη είναι ότι πρόκειται για θέμα τροφοδοσίας ή ανάφλεξης.
Οι ψηλές στροφές και ανηφόρα για το σύστημα τροφοδοσίας σημαίνουν τα εξής ...
Πτώση στην πίεση βενζίνης όπου ξεκινάς με φίλτρο βενζίνης , μετά με βαλβίδα βενζίνης , μετά με τρόμπα βενζίνης . Η ανηφόρα απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα βενζίνης όπως και οι ψηλές στροφές που δίνουν εντολή στα μπεκ να ψεκάσουν παραπάνω. Το αμάξι στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να έχει φυσιολογικό ρελαντι και σχετικά καλή λειτουργία σε χαμηλές στροφές και ίσιο δρόμο.Σαφώς μπορεί να είναι και σκουπίδια στο σύστημα ψεκασμού.
Πρόβλημα στην ανάφλεξη ,αν κόβουν τελείως οι στροφές , τότε δεν υπάρχει πρόβλημα σε μεμονωμένο μπουζί - καλώδιο αλλά ψάχνεις από τον διανομέα και προς τα πίσω τον πολλαπλασιαστή , το καλώδιο υψηλής που τα ενώνει , ακόμα και επαφές στον διακόπτη στο τιμόνι. Ψηλές στροφές για τα ρεύματα σημαίνουν κραδασμοί στον κινητήρα , καλώδια που δεν έχουν καλή επαφή είναι πιθανών να εμφανίσουν τις χαλαρές ενώσεις τους σε ψηλές στροφές . Επίσης ψηλές στροφές σημαίνει μεγάλη θερμοκρασία όπου ακόμα και ρελές στα τελευταία του μπορεί να πέφτει. Ακόμα και τα καλώδια της τρόμπας μπορεί να χάνουν την επαφή.
Μπορώ όμως να σου πω τι ΔΕΝ είναι
Δεν είναι ελεγκτής Λ , ακόμα και να κόψεις το καλώδιο του δεν θα δεις στροφές να πέφτουν.
Δεν είναι κανένα από τα "σωληνάκια" βενζίνης
Δεν είναι "αισθητήρας φρένων"
Είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται λόγο παλαιότητας στα αυτοκίνητα , και οι ίδιο οι μηχανικοί ξεκινάνε να αλλάζουν δοκιμαστικά κάποια πράγματα και ανάλογα με το πόσα λεφτά τους λείπουν μπορεί να σε χρεώσουν τρόμπα βενζίνης ή και ακόμα αλλαγή δίσκο πλατό αν σε πιάσουν κότσο , επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που βάζουν και αλλαγή μπαταρίας ή και δυναμό.
Καλό είναι να γνωρίζεις περίπου από το σύμπτωμα τι μπορεί να εμπλέκεται και να ψιλοπιάνεις κουβεντούλα με τον μηχανικό να δεις τι σου λέει. Πολλές φορές τους φεύγουν χοντράδες , πχ θέλει αλλαγή η τρόμπα νερού (χωρίς να έχεις ανεβάσει ποτέ θερμοκρασία)
Να ξέρεις το 99% των μηχανικών κάνουν με το ζόρι τα βασικά σέρβις σε ένα αμάξι και αυτά πολλές φορές λάθος , πχ αλλάζουν τακάκια χωρίς να γίνεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ εξαέρωση στέλνοντας το υγρό φρένων πίσω στον κεντρικό κύλινδρο....
Οι περισσότεροι δεν γνωρίσουν από βλάβες ούτε από διάγνωση και ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τα πολύπλοκα μέρη.
Αν βρεις καλό μηχανικό τον κρατάς από κοντά αν και θα τον παντρευτείς θα σε χωρίσει και θα σου ζητάει διατροφές κάθε λίγο :)
Μπορείς να έχεις ένα παλαιό αυτοκίνητο που να πετάει ... αλλά φιλική συμβουλή ... ασχολήσου λίγο ... κατέβασε και κανένα SERVICE MANUAL ... θα εκπλαγείς με τις λεπτομέρειες που θα ανακαλύψεις και θα έχεις τους μηχανικούς μόνο για τις αγκαροδουλιές πχ ρουλεμαν , δίσκους , τακακια , μπιλιοφόρους κτλ κτλ , όπου και εκεί θα ξέρεις από πριν τι φταίει και πόσο θα κοστίσει.
Μπράβο σου για το αναλυτικό της απάντησης, αλλά υποψιάζομαι ότι ο TS θα έχει βρει άκρη, ένα χρόνο μετά :p
Ουπς, τώρα το είδα, ευχαριστώ για το τόσο εκτενές μήνυμα!
Είχα γράψει εδώ (http://www.adslgr.com/forum/threads/722795-%CE%9D%CE%B5%CE%BA%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%B6%CE%B9?p=5054915&viewfull=1#post5054915) τι έγινε τελικά. Πάντως ο συγκεκριμένος μηχανικός που το πήγαινα από τότε μου γέννησε και άλλα ερωτηματικά και μάλλον με έχασε από πελάτη..
@ ADSLgr.com All rights reserved.