PDA

Επιστροφή στο Forum : Μελέτη ασθενών ρευμάτων σε μονοκατοικία

panrok
08-01-14, 12:58
Χαιρετίζω όλα τα μέλη του forum μιας και είναι το πρώτο μου post.

Έχω παρακολουθήσει αρκετές απο τις συζητήσεις του forum ώστε να ξέρω οτι σε αυτό συμμετέχουν πολλά μέλη καταρτισμένα γύρω απο θέματα τηλεπικοινωνιών. Θα ήθελα να ζητήσω ορισμένες πληροφορίες προκειμένου να συντάξω μελέτη ασθενών ρευμάτων για μια μονοκατοικία. Ομολογώ οτι έχω μπερδευτεί αρκετά με το θέμα. Ορίστε λοιπόν οι απορίες μου:

1. Πόσα ζεύγη θα πρέπει να έχει το καλώδιο εισαγωγής του ΟΤΕ,
2. Απο τι εξαρτάται ο αριθμός των ζευγών
3. Τι είδους καλώδια χρησιμοποιούνται στην εσωτερική καλωδίωση

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

sweet dreams
08-01-14, 13:44
:welcome:

H εισαγωγή του ΟΤΕ εξαρτάται από τον αριθμό των διαμερισμάτων που θα εξυπηρετεί, υπολογίζοντας πάντα και ένα επιπλέον
αριθμό ζευγών για έξτρα γραμμές πού μπορεί να ζητηθούν.
Την εσωτερική καλωδίωση είναι απαραίτητο να την κάνουμε με καλώδιο UTP λόγω της ''ανοσίας'' του σε παρεμβολές.

panrok
08-01-14, 13:51
Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση..

Δηλαδή για μια μονοκατοικία βάζουμε καλώδιο 2 ζευγών? Τι σημαίνει πρακτικά 2 ζεύγη? Δύο διαφορετικές γραμμές? Με διαφορετικό δηλαδή αριθμό?
Αυτό το καλώδιο καταλήγει στον κατανεμητή και απο κει αρχίζει η εσωτερική καλωδίωση με καλώδια UTP πόσων ζευγών? Βλέπεις είμαι λίγο μπερδεμένος!

cranky
08-01-14, 13:54
:welcome:

... να συντάξω μελέτη ασθενών ρευμάτων για μια μονοκατοικία.
Ασθενή ρεύματα, είναι και τα θυροτηλέφωνα/θυροτηλεοράσεις.
Αυτό, θέλεις, ή δίκτυο/δομημένη καλωδίωση ;

panrok
08-01-14, 14:02
Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι η τηλεφωνική εγκατάσταση και Η/Υ. Αν κάποιος γνωρίζει ας μου κάνει μια σύντομη περιγραφή. Ας πούμε οτι θέλω να εγκαταστήσω σε μια μονοκατοικία 6 διπλές πρίζες RJ45. Η καθεμία θα μπορεί να εξυπηρετεί μια τηλεφωνική συσκευή και έναν Η/Υ. Ποιά είναι η καλωδίωση που απαιτείται?

jkoukos
08-01-14, 14:06
Ασθενή ρεύματα είναι οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ραδιοτηλεοπτικό-δορυφορικό σήμα, τηλεφωνία-internet, μεταφορά δεδομένων, συστήματα ασφάλειας, θυροτηλεοράσεις και ένα σωρό άλλα σήματα.
Εσύ ρωτάς μόνο για τηλεφωνία, για την οποία χρειάζεται μόνο ένα ζεύγος για κάθε γραμμή που έρχεται από τον πάροχο.
Επειδή φαίνεσαι μπερδεμένος, δεν μας λες τι ακριβώς θέλεις να κάνεις;

cranky
08-01-14, 14:06
Ποιά είναι η καλωδίωση που απαιτείται?
Θα ορίσεις ένα μέρος απ' όπου θα ξεκινάει η καλωδίωση (εκει θα μπεί και το patch panel) και θα οδηγήσεις δύο καλώδια utp cat6 σε κάθε θέση διπλής πρίζας RJ45.

jkoukos
08-01-14, 14:12
Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι η τηλεφωνική εγκατάσταση και Η/Υ. Αν κάποιος γνωρίζει ας μου κάνει μια σύντομη περιγραφή. Ας πούμε οτι θέλω να εγκαταστήσω σε μια μονοκατοικία 6 διπλές πρίζες RJ45. Η καθεμία θα μπορεί να εξυπηρετεί μια τηλεφωνική συσκευή και έναν Η/Υ. Ποιά είναι η καλωδίωση που απαιτείται?
Κάθε utp καλώδιο αποτελείται από 4 ζεύγη.
Η τηλεφωνία θέλει 1 ζεύγος.
Tα data (Η/Υ) θέλουν 2 ζεύγη για ταχύτητες έως 100Mbps (Fast Ethernet) και 4 ζεύγη για 1000Mbps (Gigabit).

Θα τραβήξεις λοιπόν 2 καλώδια utp από κάθε πρίζα προς τον χώρο όπου θα έρχεται και η γραμμή από τον πάροχο.
Προσοχή, κάθε καλώδιο θα έρχεται κατευθείαν χωρίς ενδιάμεσες συνδέσεις.

- - - Updated - - -

Θα ορίσεις ένα μέρος απ' όπου θα ξεκινάει η καλωδίωση (εκει θα μπεί και το patch panel) και θα οδηγήσεις δύο καλώδια utp cat6 σε κάθε θέση διπλής πρίζας RJ45.
Για τέτοια μικρή εγκατάσταση, αντί patch panel, μπορεί να τοποθετήσεις αντίστοιχες τερματικές πρίζες.

panrok
08-01-14, 14:13
Γνωρίζω τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει είναι μόνο τηλεφωνία-internet. Αυτό που θέλω να κάνω είναι μια γενική περιγραφή για υποβολή στην πολεοδομία. Ποιά είναι λοιπόν η περιγραφή των καλωδίων για το παράδειγμα που προανέφερα? Έχουμε ένα παροχετευτικό καλώδιο 2 ζευγών (1 ζεύγος + 1 εφεδρικό) που καταλήγει στον κατανεμητή και απο κει καλώδια UTP προς τις πρίζες? Αυτά πόσων ζευγών είναι?

sweet dreams
08-01-14, 14:25
Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση..

Δηλαδή για μια μονοκατοικία βάζουμε καλώδιο 2 ζευγών? Τι σημαίνει πρακτικά 2 ζεύγη? Δύο διαφορετικές γραμμές? Με διαφορετικό δηλαδή αριθμό?
Αυτό το καλώδιο καταλήγει στον κατανεμητή και απο κει αρχίζει η εσωτερική καλωδίωση με καλώδια UTP πόσων ζευγών? Βλέπεις είμαι λίγο μπερδεμένος!

Καλό είναι να βάλεις καλώδιο τεσσάρων ζευγών για παν ενδεχόμενο. Η διαφορά στην τιμή είναι ασήμαντη.
Δυο ζεύγη είναι δύο διαφορετικές γραμμές, με διαφορετικό αριθμό.
Από τον κατανεμητή θα μπεί καλώδιο UTP το οποίο έχει 4 ζεύγη οπότε είσαι καλυμμένος.
Το καλύτερο είναι τα καλώδια από τις τηλεφωνικές πρίζες να καταλήγουν σε ένα σημείο του σπιτιού(πατάρι, ντουλάπα κ.λ.π.) και να γίνεται από εκεί η διανομή.
Eκεί θα καταλήγει και το καλώδιο από τον κατανεμητή οπότε υπάρχει ευελιξία αλλαγών.
Τώρα τα καλώδια για το δίκτυο θα καταλήγουν όλα στο σημείο που θα μπεί το ρούτερ.
Να υπολογίσεις την εμβέλεια του WI-FI ώστε να βάλεις και μία πρίζα δικτύου εκεί που μπορεί να τοποθετηθεί ένα Access point.

panrok
08-01-14, 14:32
Όταν λέμε καλώδιο UTP 4 ζευγών τι εννοούμε? Έχει καμια σχέση με τον αριθμό ζευγών του καλωδίου του ΟΤΕ? Νομίζω οτι αυτό το σημείο με έχει μπερδέψει πολύ...
Μια πρίζα RJ45 τροφοδοτείται απο ένα καλώδιο UTP 4 ζευγών που έρχεται κατευθείαν απο τον κατανεμητή? Μπορεί να συνδεθεί μια τηλεφωνική συσκευή και ένας Η/Υ σε αυτήν την πρίζα?

sweet dreams
08-01-14, 14:41
Όταν λέμε καλώδιο UTP 4 ζευγών τι εννοούμε? Έχει καμια σχέση με τον αριθμό ζευγών του καλωδίου του ΟΤΕ? Νομίζω οτι αυτό το σημείο με έχει μπερδέψει πολύ...
Μια πρίζα RJ45 τροφοδοτείται απο ένα καλώδιο UTP 4 ζευγών που έρχεται κατευθείαν απο τον κατανεμητή? Μπορεί να συνδεθεί μια τηλεφωνική συσκευή και ένας Η/Υ σε αυτήν την πρίζα?

To UTP έχει τέσσερα ζεύγη από την κατασκευή του.133634
Δεν έχει σχέση με το καλώδιο του ΟΤΕ.
Στην διπλή πρίζα θα πρέπει να έρθουν δύο ανεξάρτητα καλώδια UTP, ένα για το τηλέφωνο και ένα για το δίκτυο.

panrok
08-01-14, 14:48
Δηλαδή όταν λέμε ζεύγος εννοούμε δύο διαφορετικά πράγματα:

1. Για το καλώδιο του ΟΤΕ τον αριθμό των συνδρομητικών γραμμών
2. Για τα καλώδια UTP τον αριθμό των συνεστραμμένων συρμάτων

Σωστά? Κάποιος μου είπε οτι ο αριθμός των ζευγών του καλωδίου του ΟΤΕ θα πρέπει να ισούται με το άθροισμα των ζευγών των UTP καλωδίων. Προφανώς αυτό είναι λάθος και απο κει ξεκινάει το μπέρδεμα...

jkoukos
08-01-14, 14:49
Τα καλώδια που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ είναι απλά τηλεφωνικά καλώδια Χ ζευγών.
Τα UTP καλώδια που χρησιμοποιούνται για μεταφορά τηλεφωνίας και Internet είναι αποκλειστικά 4 ζευγών. Στο προηγούμενο μήνυμά μου έγραψα για το UTP και τα ζεύγη του.
Αν και μοιάζουν μεταξύ τους, εν τούτοις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (κυρίως στο πάχος του αγωγού και τον αριθμό συστροφών κάθε ζεύγους ανά εκατοστό).

Στην εσωτερική εγκατάσταση, η τηλεφωνία δουλεύει με ένα ζεύγος παντού. Αυτό που έρχεται από τον ΟΤΕ θα συνδεθεί στον κατανεμητή με τα αντίστοιχα των πριζών της οικίας.
Στο ερώτημά σου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μόνο UTP (4 ζευγών) για μεταφορά τηλεφωνίας και δεδομένων (Η/Υ), αλλά θεωρείται κακή πρακτική και τσιγκουνιά του μελετητή-εγκαταστάτη.
Το κόστος του επιπλέον καλωδίου είναι αμελητέο και συνήθως γίνεται όταν δεν υπάρχει εκ των υστέρων άλλη λύση.

Μιας και είσαι στον αρχικό σχεδιασμό φρόντισε κάθε πρίζα να έχει το δικό της καλώδιο UTP. Σε περίπτωση 2πλής πρίζας θέλεις 2 καλώδια UTP.
Τα καλώδια που θα περαστούν οπωσδήποτε πρέπει να είναι μονόκλωνα UTP κατηγορίας Cat6.

exop001
08-01-14, 14:51
Χωρίς καμία διάθεση να σε προσβάλω, έχω την εντύπωση οτι πρώτη φορά ασχολείσαι με κάτι τέτοιο.

Θα βοηθούσε πολύ να πείς ακριβώς τι θέλεις να κάνεις έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε με τη σειρά μας.

π.χ: πόσες τηλ. γραμμές και τι τύπου (θα) υπάρχουν, πόσα σημεία θες να καλύψεις, τι εξοπλισμός υπάρχει (ή θα μπεί) κ.λ.π

το UTP καλώδιο είναι απλά το μέσο σύνδεσης - ο πάροχος για κάθε τηλ γραμμή θα σου "τερματίσει" 1 ζεύγος σε κάποια αναμονή.
Από εκεί και μετά, οι οδεύσεις είναι δικό σου θέμα

panrok
08-01-14, 15:03
Καθόλου δεν με προσβάλλεις φίλε μου, εννοείται οτι ασχολούμαι πρώτη φορά με το θέμα...Πάντως νομίζω οτι με βοηθήσατε αρκετά.

Λοιπόν, έχουμε μια μονοκατοικία.

1. Αρχικά έρχεται απο τον ΟΤΕ ένα καλώδιο 4 ζευγών (1 ζεύγος χρειαζόμαστε και τα άλλα εφεδρικά). Αυτό σημαίνει οτι δυνητικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει 4 διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

2. Το καλώδιο αυτό πάει στον κατανεμητή που τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο. Στον κατανεμητή απ'ό,τι καταλαβαίνω θα συνδεθεί και το modem.

3. Θέλουμε τώρα τηλεφωνία και internet σε 5 σημεία του σπιτιού. Άρα βάζουμε αντίστοιχα σε αυτά τα 5 σημεία απο 2 πρίζες RJ 45.

4. Απο τον κατανεμητή οδεύουν 10 ξεχωριστά καλώδια UTP 4 ζευγών προς τις πρίζες.

Σωστά?

sweet dreams
08-01-14, 15:14
Καθόλου δεν με προσβάλλεις φίλε μου, εννοείται οτι ασχολούμαι πρώτη φορά με το θέμα...Πάντως νομίζω οτι με βοηθήσατε αρκετά.

Λοιπόν, έχουμε μια μονοκατοικία.

1. Αρχικά έρχεται απο τον ΟΤΕ ένα καλώδιο 4 ζευγών (1 ζεύγος χρειαζόμαστε και τα άλλα εφεδρικά). Αυτό σημαίνει οτι δυνητικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει 4 διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

2. Το καλώδιο αυτό πάει στον κατανεμητή που τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο. Στον κατανεμητή απ'ό,τι καταλαβαίνω θα συνδεθεί και το modem.

3. Θέλουμε τώρα τηλεφωνία και internet σε 5 σημεία του σπιτιού. Άρα βάζουμε αντίστοιχα σε αυτά τα 5 σημεία απο 2 πρίζες RJ 45.

4. Απο τον κατανεμητή οδεύουν 10 ξεχωριστά καλώδια UTP 4 ζευγών προς τις πρίζες.

Σωστά?

Λάθος.
Το modem θα μπεί μέσα στο σπίτι και σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού. Εκεί θα πάνε και οι γραμμές του δικτύου.
Στον κατανεμητή θα πάνε μόνο τα καλώδια για τα τηλέφωνα και αν θέλεις, για οικονομία, μπορείς να τα πάς σε ένα σημείο του σπιτιού και από εκεί να κάνεις την διανομή με το καλώδιο που θα έρχεται από τον κατανεμητή.
Αν δεν τίθεται θέμα χρημάτων πήγαινε χωριστά κάθε πρίζα μέχρι τον κατανεμητή.
Γραμμές τηλεφώνου στον κατανεμητή, γραμμές δικτύου στο modem με επιπλέον γραμμή αν χρειαστεί Access point.

cranky
08-01-14, 15:26
Σωστά.

Όχι, το μοντεμ θα μπεί μέσα στο σπίτι, και σ' αυτό θα συνδεθεί το καλώδιο που έρχεται απο τον κατανεμητή, για να του δώσει τηλεφωνο.

Ναί, 10 utp, δύο προς κάθε πρίζα RJ45.

Όχι απο τον κατανεμητή, απο το μοντεμ.

panrok
08-01-14, 15:28
Σε αυτή την περίπτωση το καλώδιο που θα πάει μέχρι το σημείο της διανομής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διατομής?

cranky
08-01-14, 15:30
Όχι, μπορεί να είναι utp, κι' αυτό.

sweet dreams
08-01-14, 15:31

Σωστά?

Ναί.

Σωστά.

Λάθος.
Από τον κατανεμητή 5 καλώδια. Μόνο τα τηλέφωνα.

jkoukos
08-01-14, 15:31
@sweet dreams, για ποιον λόγο να μπει το Modem/router σε κεντρικό σημείο του σπιτιού;
Ο μόνος λόγος που σκέφτομαι είναι για ασύρματη κάλυψη όλου του σπιτιού.
Όμως αυτό σε μία καλοσχεδιασμένη εγκατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να έχει προβλεφθεί εκ των προτέρων και να υπάρχει σε κατάλληλο σημείο εφεδρικό καλώδιο UTP στο οποίο θα συνδεθεί Access Point.
Ένα επιπλέον λόγος που όλες οι καλωδιώσεις θα πρέπει να είναι σε ένα μέρος, είναι η voip τηλεφωνία, όπου αυτή γίνεται υποχρεωτικά μέσω της συσκευής του παρόχου.

@panrok, η απάντηση σε όλα είναι ναι. Φρόντισε μόνο να υπάρχουν (ανάλογα το μέγεθος της οικοδομής) 1-2 εφεδρικά καλώδια UTP (και πρίζες ρεύματος) σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να καλυφθούν μελλοντικές ασύρματες απαιτήσεις.

cranky
08-01-14, 15:34
Λάθος.
Από τον κατανεμητή 5 καλώδια. Μόνο τα τηλέφωνα.
Έχεις δίκιο, το διόρθωσα.

sweet dreams
08-01-14, 15:36
@sweet dreams, για ποιον λόγο να μπει το Modem/router σε κεντρικό σημείο του σπιτιού;
Ο μόνος λόγος που σκέφτομαι είναι για ασύρματη κάλυψη όλου του σπιτιού.
Όμως αυτό σε μία καλοσχεδιασμένη εγκατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να έχει προβλεφθεί εκ των προτέρων και να υπάρχει σε κατάλληλο σημείο εφεδρικό καλώδιο UTP στο οποίο θα συνδεθεί Access Point.

Ναι, το ανέφερα για την καλύτερη κάλυψη, και ένας επιπλέον λόγος είναι και η προσβασιμότητα για έλεγχο, επανεκκινήσεις κ.λ.π.

exop001
08-01-14, 15:36
1. Αρχικά έρχεται απο τον ΟΤΕ ένα καλώδιο 4 ζευγών (1 ζεύγος χρειαζόμαστε και τα άλλα εφεδρικά)

ο πάροχος θα σου "φέρει" 1 ζεύγος - κάθε "τηλεφωνικός αριθμός" είναι και 1 ξεχωριστό ζεύγος

το modem μέσα στο σπίτι όπως σου είπε και ο sweet dreams

Κατά τη γνώμη μου, τα καλώδια μαζεμένα σε ένα σημείο όλα και από εκει "τερματίζεις" data και τηλεφωνία στα σημεία που θέλεις

panrok
08-01-14, 15:37
133635

Σε τι διαφέρει η συνδεσμολογία της εικόνας που ανέβασα απο αυτά που συζητήσαμε? Εδώ το modem είναι συνδεδεμένο κατευθείαν στον κατανεμητή?

exop001
08-01-14, 15:40
αυτή η εικόνα είναι για 2 τηλ. συσκευές και 2 data - η πριζα 1 και 4 δεν πάει πουθενά

panrok
08-01-14, 15:44
Αυτό που φαίνεται στην εικόνα είναι ο κατανεμητής ή ξεχωριστό κουτί που παίρνει γραμμή απο τον κατανεμητή?

jkoukos
08-01-14, 15:44
Ναι, το ανέφερα για την καλύτερη κάλυψη, και ένας επιπλέον λόγος είναι και η προσβασιμότητα για έλεγχο, επανεκκινήσεις κ.λ.π.
Σωστά, αλλά γιατί οι γραμμές του δικτύου να συγκεντρώνονται εκεί;
Γιατί με απλά λόγια να υπάρχουν 2 διαφορετικέ μέρη συγκέντρωσης για τηλεφωνία και data;

Όλες οι καλωδιώσεις θα συγκεντρωθούν σε έναν χώρο, απ' όπου είναι πολύ εύκολο να συνδεθούν όλες οι συσκευές σε όλα τα δωμάτια και to modem/router να μπει όπου θέλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο κατανεμητής υποχρεούται σε νέες εγκαταστάσεις να είναι στο εσωτερικό της οικοδομής. Εκεί μπαίνει και ένα απλό switch και λύνεται το θέμα δικτύωσης.
Αν το switch είναι gigabit όλες οι συνδέσεις θα έχουν αυτή την ταχύτητα, πράγμα που με τις συσκευές των παρόχων δεν είναι σίγουρο.

sweet dreams
08-01-14, 15:45
133635

Σε τι διαφέρει η συνδεσμολογία της εικόνας που ανέβασα απο αυτά που συζητήσαμε? Εδώ το modem είναι συνδεδεμένο κατευθείαν στον κατανεμητή?

Η εικόνα που βλέπεις είναι από ένα Mini rack με patch panel.
Aυτό που λέει κατανεμητής είναι το καλώδιο που έρχεται από τον κατανεμητή.

exop001
08-01-14, 15:45
ξεχωριστό κουτί που παίρνει γραμμή απο τον κατανεμητή

panrok
08-01-14, 15:49
Αυτό το Mini rach όπως το λες τοποθετείται σε κεντρικό σημείο και απο κει αναχωρούν όλες οι γραμμές σύμφωνα με όσα έχουμε πει μέχρι τωρα?

sweet dreams
08-01-14, 15:55
Σωστά, αλλά γιατί οι γραμμές του δικτύου να συγκεντρώνονται εκεί;
Γιατί με απλά λόγια να υπάρχουν 2 διαφορετικέ μέρη συγκέντρωσης για τηλεφωνία και data;

Όλες οι καλωδιώσεις θα συγκεντρωθούν σε έναν χώρο, απ' όπου είναι πολύ εύκολο να συνδεθούν όλες οι συσκευές σε όλα τα δωμάτια και to modem/router να μπει όπου θέλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο κατανεμητής υποχρεούται σε νέες εγκαταστάσεις να είναι στο εσωτερικό της οικοδομής. Εκεί μπαίνει και ένα απλό switch και λύνεται το θέμα δικτύωσης.
Αν το switch είναι gigabit όλες οι συνδέσεις θα έχουν αυτή την ταχύτητα, πράγμα που με τις συσκευές των παρόχων δεν είναι σίγουρο.

Σωστά όλα αυτά αλλά θα μπούμε μετά σε άλλη συζήτηση. Κόστος, διαρρύθμιση χώρου, ανάγκες χρήστη κ.λ.π.
Θα πρέπει να του κάνει επιτόπου μελέτη κάποιος ειδικός.

- - - Updated - - -

Αυτό το Mini rach όπως το λες τοποθετείται σε κεντρικό σημείο και απο κει αναχωρούν όλες οι γραμμές σύμφωνα με όσα έχουμε πει μέχρι τωρα?

Δεν χρειάζεσαι για τόσο μικρή εγκατάσταση κάτι τέτοιο.

panrok
08-01-14, 15:55
Άρα μένουμε στα προηγούμενα... Ο κατανεμητής τοποθετείται σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο?

jkoukos
08-01-14, 16:02
Βάσει νομοθεσίας και για λόγους ασφάλειας πάντα σε κοινόχρηστο χώρο εντός της οικοδομής.

- - - Updated - - -

Σωστά όλα αυτά αλλά θα μπούμε μετά σε άλλη συζήτηση. Κόστος, διαρρύθμιση χώρου, ανάγκες χρήστη κ.λ.π.
Θα πρέπει να του κάνει επιτόπου μελέτη κάποιος ειδικός.
Μα αυξημένο κόστος υπάρχει μόνο στην περίπτωση που γίνει ξεχωριστή συγκέντρωση των καλωδίων.
Όταν υπάρχει μόνο ένα σημείο, η όδευση από τον εγκαταστάτη είναι ευκολότερη και συντομότερη.
Και φυσικά είναι πανεύκολο στο μέλλον ν' αλλάξει κατά το δοκούν ο χώρος τοποθέτησης του modem/router.

sweet dreams
08-01-14, 16:30
Μα αυξημένο κόστος υπάρχει μόνο στην περίπτωση που γίνει ξεχωριστή συγκέντρωση των καλωδίων.
Όταν υπάρχει μόνο ένα σημείο, η όδευση από τον εγκαταστάτη είναι ευκολότερη και συντομότερη.
Και φυσικά είναι πανεύκολο στο μέλλον ν' αλλάξει κατά το δοκούν ο χώρος τοποθέτησης του modem/router.

Μένω στο:Θα πρέπει να του κάνει επιτόπου μελέτη κάποιος ειδικός.
Θα πρέπει να του εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά βλέποντας και τον χώρο και αφού συνυπολογιστούν όλα όσα θα
χρειαστούν.
ταπεινή μου άποψη........

@ ADSLgr.com All rights reserved.