PDA

Επιστροφή στο Forum : Ταξίδι στο εξωτερικό συνάλλαγμα ή πιστωτική κάρτα;

hamilcar
13-03-14, 21:27
Για το εξωτερικό εκτός ΕΕ τι προτείνετε;
Συνάλλαγμα ή πιστωτική κάρτα?
Τι συμφέρει περισσότερο με τις ισοτιμίες, τις προμήθειες κλπ?

evantigger
13-03-14, 21:53
Εξαρτάται από τη χώρα. Η προμήθειες πλέον των τραπεζών είναι σχεδόν ίδιες με των καρτών. Γενικά θα έλεγα 200 ευρώ σε συνάλλαγμα, για αναψυκτικά και γενικά μικροέξοδα και τα υπόλοιπα με κάρτα VISA ή Maestro που σίγουρα λειτουργεί στο εξωτερικό.

hamilcar
13-03-14, 21:56
Σε χρεώνει προμήθεια η πιστωτική? η μόνο ισοτιμία συναλλάγματος?

evantigger
13-03-14, 22:00
Εξαρτάται από την κάρτα και την τράπεζα, σίγουρα χρεώνουν προμήθεια στη μετατροπή, είτε μέσω της τράπεζας είτε μέσω του συστήματος της visa, και επιπλέον αν τραβήξεις λεφτά από ΑΤΜ στο εξωτερικό, επιπλέον στην προμήθεια συναλλάγματος θα έχεις και προμήθεια ΔΙΑΣ εξωτερικού.

Ρίξε και μια ματιά σε αυτό http://www.adslgr.com/forum/threads/224941-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1?highlight=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3% CE%BC%CE%B1

chat1978
13-03-14, 23:40
Στην Αμερική όλα περνάνε μέσα από Πιστωτική κάρτα.
Σε ελάχιστα μέρη θα χρειαστείς μετρητά.

Εγώ χρησιμοποιήσα μετρητά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις όπως ταξί, και μια αγορά στην Βοστώνη και ακόμα έχω από τα 250 δολάρια που σήκωσα στο Άμστερνταμ
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να έχεις και λεφτά μέχρι και την επιστροφή.

john dubi
14-03-14, 09:50
Πριν απο το ταξιδι για Αμερικη,Ασια κλπ. απαραιτητα επικοινωνια με την τραπεζα για να ψηλωσει το οριο της καρτας. Για λογους ασφαλειας πολλες τραπεζες χαμηλωνουν το οριο σε τετοιες χωρες. Ετσι την επαθα Αμερικη.

3lbereth
14-03-14, 11:41
Έχω ταξιδέψει πρόσφατα Πράγα και χώρες Βαλτικής.
Είχα μαζί μου ευρώ τα οποία μόλις έφτασα άλλαξα σε δικό τους ανταλλακτήριο (εκτός αεροδρομίου/ξενοδοχείου) για καφέδες, εισόδους, μικροαγορές και για όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποίησα πιστωτική Visa. Δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα και το βασικότερο, δε χρειάστηκε να σηκώσω λεφτά από ΑΤΜ. Εννοείται οτι δεν τα μετέτρεψα όλα μονομιάς - καθώς ήταν ταξίδια εβδομάδας, προτίμησα να τα αλλάζω ανα 100€.
Εκτός κι αν παραστεί ανάγκη, απόφυγε να πληρώσεις σε € γιατί σου δίνουν ρέστα σε τοπικό νόμισμα και σε τσακίζουν στη μετατροπή.

stratus
14-03-14, 21:11
Έχω ταξιδέψει πρόσφατα Πράγα και χώρες Βαλτικής.
Είχα μαζί μου ευρώ τα οποία μόλις έφτασα άλλαξα σε δικό τους ανταλλακτήριο (εκτός αεροδρομίου/ξενοδοχείου) για καφέδες, εισόδους, μικροαγορές και για όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποίησα πιστωτική Visa. Δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα και το βασικότερο, δε χρειάστηκε να σηκώσω λεφτά από ΑΤΜ. Εννοείται οτι δεν τα μετέτρεψα όλα μονομιάς - καθώς ήταν ταξίδια εβδομάδας, προτίμησα να τα αλλάζω ανα 100€.
Εκτός κι αν παραστεί ανάγκη, απόφυγε να πληρώσεις σε € γιατί σου δίνουν ρέστα σε τοπικό νόμισμα και σε τσακίζουν στη μετατροπή.
Επειδη και εγω συντομα θα ταξιδεψω Πραγα θελω να σε ρωτησω που μπορω να βρω ανταλακτηρια.Καλυτερα δεν ειναι να κανω την αλλαγη σε τραπεζα; Επισης μολις φτασεις στην Πραγα θα πρεπει να παρεις καποιο μεταφορικο μεσο να πας στο ξενοδοχειο.Μπορεις να αγορασεις εισιτηρια με ευρω;

3lbereth
17-03-14, 13:20
Επειδη και εγω συντομα θα ταξιδεψω Πραγα θελω να σε ρωτησω που μπορω να βρω ανταλακτηρια.Καλυτερα δεν ειναι να κανω την αλλαγη σε τραπεζα; Επισης μολις φτασεις στην Πραγα θα πρεπει να παρεις καποιο μεταφορικο μεσο να πας στο ξενοδοχειο.Μπορεις να αγορασεις εισιτηρια με ευρω;

Για να μην ξαναγράφω (http://www.adslgr.com/forum/threads/152371-%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7?p=4881358&viewfull=1#post4881358)... :p

Καθώς είχα πάει οργανωμένα, είχα εξασφαλισμένο transfer από και προς αεροδρόμιο το οποίο - ευτυχώς - απέχει μόλις ένα μισάωρο από το κέντρο. Μπορείς να μετακινηθείς με λεωφορείο (http://www.dpp.cz/en/daytime-operation/) ή να πάρεις ταξί. Υπάρχουν επίσης και ιδιωτικά mini-van που κάνουν τη διαδρομή αεροδρόμιο-ξενοδοχείο σε λογική τιμή. Μπορείς να κάνεις κράτηση on-line. Δες για παράδειγμα εδώ (http://www.prague-airport-shuttle.cz/el/).
Σύμφωνα με πληροφορίες (http://www.pragueairport.co.uk/el/) στο terminal υπάρχουν ΑΤΜ που μπορείς να σηκώσεις λίγες κορώνες για να κινηθείς μέχρι να κάνεις κανονικά συνάλλαγμα στο ανταλλακτήριο. Υπολόγισε ότι 1€ = 27 CZK ή 100 κορώνες = 3,37€

euri
17-03-14, 14:42
Ανταλλακτήρια υπάρχουν και μέσα στο αεροδρόμιο, μπροστά από τους ιμάντες παραλαβής αποσκευών, αλλά και εκτός. Επίσης έχει και αυτόματα μηχανήματα συναλλάγματος.

Εγώ πήγα πολύ πρόσφατα και "σήκωσα" από ΑΤΜ του αεροδρομίου ~5500 κορώνες (~200 ευρώ) για να έχω μετρητά σε τοπικό νόμισμα. Τις υπόλοιπες συναλλαγές τις έκανα ως επί το πλείστον με πιστωτική/χρεωστική.

stratus
17-03-14, 14:44
Ευχαριστω παιδες :)

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
17-03-14, 17:26
Ανταλλακτήρια υπάρχουν και μέσα στο αεροδρόμιο, μπροστά από τους ιμάντες παραλαβής αποσκευών, αλλά και εκτός. Επίσης έχει και αυτόματα μηχανήματα συναλλάγματος.

Εγώ πήγα πολύ πρόσφατα και "σήκωσα" από ΑΤΜ του αεροδρομίου ~5500 κορώνες (~200 ευρώ) για να έχω μετρητά σε τοπικό νόμισμα. Τις υπόλοιπες συναλλαγές τις έκανα ως επί το πλείστον με πιστωτική/χρεωστική.

Και πόση προμήθεια πλήρωσες;...:whistle:

euri
17-03-14, 17:39
Όταν μπω στο web banking θα σου πω. Τώρα βαριέμαι :biggrin:

Φιλόσοφος_Στ@ρχίδας
17-03-14, 18:53
Μην κλαις όμως όταν το δεις :p

klap
17-03-14, 19:26
Στην Τσεχία είναι γνωστό ότι οι προμήθειες είναι αρκετά ακριβές, εξαρτάται όμως από την τράπεζα με την οποία έχει να κάνει κανείς, καθώς επίσης και από το είδος της κάρτας που χρησιμοποιεί για την ανάληψη - αν Maestro / Cirrus ελάχιστη ή καθόλου προμήθεια, εάν Visa ή Mastercard προμήθεια ανάλογα με ό,τι περιλαμβάνεται στους όρους της ελληνικής κάρτας.
Εξαρτάται επίσης και από την χώρα, στο Βέλγιο μπορεί να πάρει κανείς χρήματα από κάθε ΑΤΜ με ξένη κάρτα και η προμήθεια είναι *μηδέν*, πχ με χρεωστικές της Πειραιώς καμία χρέωση.

Πάντως επειδή έχω ταξιδέψει σε διάφορες "περίεργες" νομισματικά χώρες, δεν υπάρχει κανόνας. Προσωπικά στη Γεωργία απέφυγα να χρησιμοποιήσω οποιαδήποτε κάρτα και κινήθηκα μόνον με μετρητά (αλλά όχι πολλά, για ευνόητους λόγους). Ο βαθμός χρήσης των μετρητών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Όσο πιο βόρεια πας στην Ευρώπη, τόσο λιγότερα χρησιμοποιούνται τα μετρητά. Πρόσφατα είδα ρεπορτάζ που έλεγε ότι στη Σουηδία δίνεις χρήματα για το παγκάρι της εκκλησίας με χρεωστική. Η λογική είναι ότι όσο περισσότερο πληρώνει κανείς με κάρτα οποιουδήποτε είδους, αυξάνεται η διαφάνεια και περιορίζεται η παραοικονομία. Η Νότια Ευρώπη πάλι αγαπά τα μετρητά, κυρίως λόγω κουλτούρας. Στην Ελλάδα πάντως, ιδίως τώρα που ο Θεοχάρης θα καταγράφει τη χρήση των πιστωτικών καρτών και θα τη χρησιμοποιεί ως τεκμήριο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση στη χρήση πλαστικού χρήματος

@ ADSLgr.com All rights reserved.