Επιστροφή στο Forum : Πυροπροστασία σε εξοχικές κατοικίες
Παρακαλώ αν υπάρχει κάποιος που ξέρει σίγουρα τι ισχύει να απαντήσει
Εχουμε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών, που αποτελείται από 6 πολυκατοικίες με 3 ορόφους η κάθε μία και χονδρικά 4 διαμερίσματα ανά όροφο. Εχει εξωτερικές σκάλες (ανοικτές), αυλή κοινόχρηστη με πολυ γκαζόν. Ποτίζεται τακτικά και έχει βρύσες στην αυλή. Έχουμε δική μας γεωτρηση οπότε δεν τίθεται καν θέμα να μην υπάρχει νερό. Ακόμη και σε διακοπή δίνει και στα σπίτια η γεώτρηση.
Άκουσε κάποιος ότι είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση πυροσβεστήρων!
Ισχύει αυτό; Στην πυροσβεστική μου είπαν για μία μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας που προσωπικά δεν πιστεύω ότι για τα κτίρια αυτά υπάρχει, καθότι είναι πολύ παλιά. Δεν μας υποχρεώνει λέει όμως κανένας να βάλουμε πυροσβεστήρες.
Οι εταιρίες όμως που πουλάνε μιλάνε για υποχρεωτική ύπαρξη.
Γνωρίζει κάποιος κάτι;
δεν ξερω τι ισχυει αλλα πρεπει να ξερεις οτι το νερο σε μερικα ειδη φωτιας ειναι καταστροφικο μεσο πυροσβεσης . π.χ. υγρα καυσιμα
Οτι σου πει η πυροσβεστικη, κατα προτιμηση εγγραφως. Ολα τα αλλα δεν εχουν νοημα. Παντως μιας και δεν μιλαμε για ξενοδοχειο, αλλα για κατοικιες, ισχυει οτι και για τα σπιτια. Δηλαδη πυροσβεστηρες στον χωρο που ειναι ο καυστηρας, και ο πινακας του κοινοχρηστου ρευματος (ηλεκτρομηχανικες εγκαταστασεις).
vasilimertzani
24-06-15, 15:17
http://www.firesecurity.gr/bibliothiki/nomplais.htm
Υφιστάμενες (προ 17/2/89): γίνεται υπόδειξη μέτρων από την Π. Υ.
.Αυτος μπορει να απαντησει.Οποια πυροσβεστικα μεσα ΔΕΝ υπαρχουν υπευθυνος ειναι ο διαχειριστης.
Σε περίπτωση που χρειάζεται πιστοποιητικό πυρασφαλείας πρέπει να γίνει μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας. Ανάλογα με την άδεια οικοδομής γίνεται σύμφωνα με τις πυροσβεστικές διατάξεις ή με το Π.Δ. για νέα κτήρια. Επίσης η χρήση των κατοικιών αν δηλαδή θα ενοικιάζονται ή θα λειτουργεί ως ξενοδοχειακή μονάδα κτλ. είναι σημαντική για τα μέτρα πυροπροστασίας. Υπάρχει ταξινόμηση των κτηρίων ανάλογα την χρήση τους. Η πυροσβεστική ή ένας μηχανολόγος θα σε κατατοπίσουν τι χρειάζεται.
Ενεργητική πυροπροστασία είναι οι πυροσβεστήρες, πυροσβεστική φωλιά, καταιονιστήρες κτλ.
Παθητική πυροπροστασία είναι οι οδεύσεις διαφυγής, πυραντοχή δομικών υλικών κτλ.
daywalker06
24-06-15, 15:40
Πυροπροστασία σε εξοχικές κατοικίες και Εχουμε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών, που αποτελείται από 6 πολυκατοικίες με 3 ορόφους η κάθε μία και χονδρικά 4 διαμερίσματα ανά όροφο οπως το ακουω εχει διαφορά
Αν εννοείς οτι εχουμε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών και τις νοικιάζουμε τοτε ΣΙΓΟΥΡΑ θα πρεπει να υπάρχουν καποια μέτρα πυρασφάλειας, το τι μονο καποιος που θα κανει την μελέτη.
Πυροπροστασία σε εξοχικές κατοικίες και Εχουμε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών, που αποτελείται από 6 πολυκατοικίες με 3 ορόφους η κάθε μία και χονδρικά 4 διαμερίσματα ανά όροφο οπως το ακουω εχει διαφορά
Αν εννοείς οτι εχουμε ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών και τις νοικιάζουμε τοτε ΣΙΓΟΥΡΑ θα πρεπει να υπάρχουν καποια μέτρα πυρασφάλειας, το τι μονο καποιος που θα κανει την μελέτη.
Δεν τις νοικιάζουμε. Εχει 72 ιδιόκτητα διαμερίσματα το συγκρότημα
Την απάντηση την δίνει ο vasilimertzani. Επιγραμματικά, πυροσβεστήρας οροφής σε μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, ένας πυροσβεστήρας φορητός ανά όροφο συμπεριλαμβανομένου ισογείου και υπογείου (αν υπάρχει).
Την απάντηση την δίνει ο vasilimertzani. Επιγραμματικά, πυροσβεστήρας οροφής σε μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, ένας πυροσβεστήρας φορητός ανά όροφο συμπεριλαμβανομένου ισογείου και υπογείου (αν υπάρχει).
Αυτο ακριβως. Και ετησια αναγομωση των πυροσβεστηρων με πιστοποιητικο και χαρτια που να αποδεικνυον οτι οντως εγινε η αναγομωση.
Τα ρολόγια του ρεύματος ειναι σε αποθήκη στο ισόγειο. Δεν υπαρχει τίποτε άλλο
Βασικα να πας σε ενα σοβαρο μηχανικο να σε καθοδηγησει, πεστου την περιπτωση σου και θα παρεις υπευθυνη απαντηση για να μην ψαχνεσαι μετα.
Σε καθε οροφο απαιτειται πυροσβεστηρας στο κλιμακοστασιο. Και βεβαια στα ρολογια ρευματος, στο λαβητοστασιο αν υπαρχει κεντρικη θερμανση, στο χωρο του μηχανοστασιου του ασανσερ αν υπαρχει κλπ.
daywalker06
25-06-15, 22:12
Αυτά που λετε εγω δεν τα εχω δει σε καμία πολυκατοικία (εκτος από το λεβητοστάσιο), δεν ισχύουν εκει ?
Ειπα για εξωτερικές σκάλες. Δεν υπαρχει κλιμακοστάσιο. Έχουμε τα ρολόγια της ΔΕΗ που ειναι σε αποθήκες στην πυλωτή. Εκει ειναι και τα κοινόχρηστα ρεύματα για την αυλή. Δεν υπαρχει είσοδος και πορτα οικοδομής. Από την αυλή ανεβαίνεις τη σκάλα
vasilimertzani
26-06-15, 08:52
Αυτά που λετε εγω δεν τα εχω δει σε καμία πολυκατοικία (εκτος από το λεβητοστάσιο), δεν ισχύουν εκει ?
http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Primary+Menu/Nomothesia/Piroprostasia/Nea/Katoikies.csp
επιγραμματικα απαιτει:
δυο εξοδους απο 50 ατομα και ανω.
αυτοματο συστημα πυρανιχνευσης σε λεβητοστασια,αποθηκες καυσιμων,μηχανοστασια.επισης και φορητους πυροσβεστηρες
φωτισμος ασφαλειας στις εξοδους διαφυγης.
και
5.4 Τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας σε υφιστάμενα κτίρια κατοικιών όταν τούτο ζητηθεί προτείνονται από τις Π.Υ. με την σύνταξη έκθεσης επιθεώρησης σύμφωνα με την 7600/700 Φ.51/1/6-7-1960 Εγκύκλιο Δ/γή Α.Π.Σ.
Βεβαιως. Στην δικη μου πολυκατοικια (παλια κλασσικη πολυκατοικια του 70) εχουμε πυροσβεστηρα σε καθε οροφο στο κλιμακοστασιο. Και στο λεβητοστασιο της θερμανσης και στο μηχανοστασιο του ασανσερ. Εσυ δεν τα εχεις δει σε πολυκατοικιες γιατι απλουστατα δεν τηρουν ολοι οι διαχειριστες τον νομο. Το τι λεει ο νομος και το τι υλοποιει ο καθε διαχειριστης ειναι δυο διαφορετικα πραγματα. Αν συμβει ομως καποια στραβη, μπορει να βρει μπελα. Επισης υπαρχουν και οι κλασσικοι ενοικοι που στις συνελευσεις λενε "τι τους θελουμε τους πυροσβεστηρες τωρα..."
Μιλάμε για εξοχικά σπίτια. Για τέτοια που λέτε τα βρήκα και εγω. Δεν εχουμε ομως τίποτα απο αυτά εδω ομως. Ούτε ασανσέρ.
Ότι είναι εξοχικά σπίτια δεν σημαίνει τίποτα. Η χρήση των κτηρίων είναι αυτή που θα καθορίσει τα μέτρα πυροπροστασίας. Αφού είναι κατοικίες ( προ 17/2/89) γίνεται υπόδειξη μέτρων από την Π. Υ. (μετά 17/2/89): ισχύει το άρθρο 5 του Π.Δ. 71/1988.
Η πυροσβεστική είναι αυτή που θα σου πει υπεύθυνα τι χρειάζεται. Το κάθε κτήριο είναι διαφορετικό.
Στο αρχικό σου μήνυμα αναφέρεις ότι η πυροσβεστική σου είπε για σύνταξη μελέτης. Ρώτησε τους αν χρειάζεται σύνταξη μελέτης ή απλώς αγορά κάποιων πυροσβεστήρων και που θα τοποθετηθούν.
Στο αρχικό σου μήνυμα αναφέρεις ότι η πυροσβεστική σου είπε για σύνταξη μελέτης. Ρώτησε τους αν χρειάζεται σύνταξη μελέτης ή απλώς αγορά κάποιων πυροσβεστήρων και που θα τοποθετηθούν.
Ε μελετη ειναι κι αυτο. Υπαρχουν καποια προτυποποιημενα εντυπα της πυροσβεστικης υπηρεσιας, οπου συμπληρωνεις στοιχεια της πολυκατοικιας (εμβαδο, υλικο κατασκευης, οροφους κλπ) καθως και τους πυροσβεστηρες που θα βαλεις, αντε και μια κατοψη και αυτο ολο ειναι μελετη.
Ότι είναι εξοχικά σπίτια δεν σημαίνει τίποτα. Η χρήση των κτηρίων είναι αυτή που θα καθορίσει τα μέτρα πυροπροστασίας. Αφού είναι κατοικίες ( προ 17/2/89) γίνεται υπόδειξη μέτρων από την Π. Υ. (μετά 17/2/89): ισχύει το άρθρο 5 του Π.Δ. 71/1988.
Η πυροσβεστική είναι αυτή που θα σου πει υπεύθυνα τι χρειάζεται. Το κάθε κτήριο είναι διαφορετικό.
Μου είπαν οτι αν υπαρχει μελέτη κανεις οτι λέει η μελέτη. Και οτι δεν υποχρεώνεσαι για πυροσβεστήρα. Ρωτάω μηπως κάποιος ξέρει σίγουρα. Απο έγκυρες πηγές.
Οι εξοχικές κατοικίες δεν εχουν είσοδο. Δεν εχουν λεβητα στάδια. Κοινώς από όσα λέτε ως τωρα δεν χρειάζονται τίποτα το ειδικό. Επισης αμφιβάλλω αν το 1976-1978 που χτίστηκαν γινόταν τέτοια μελέτη.
Φορητους πυροσβεστηρες σου λεμε τοσες φορες κι εσυ δεν ακους.
Φορητους πυροσβεστηρες σου λεμε τοσες φορες κι εσυ δεν ακους.
Εσείς δεν ακούτε. Εγώ λέω αν υπάρχει ΝΟΜΟΣ για φορητούς στην περίπτωση που η οικοδομή είναι μικρή, δεν έχει πουθενά μα πουθενά καλοριφέρ και δεν υπάρχει πόρτα εισόδου. Φορητούς ΠΟΥ; Είναι απαραίτητοι στις σκάλες; Στις αποθήκες με τα ρολόγια;
Γιατί στις σκάλες φαίνονται άχρηστοι.
Μελέτη πυροπροστασίας μπορεί και να μην υπάρχει πουθενά καθότι χτίστηκαν πολύ παλιά. Στο άρθρο 5 λέει διάφορα.
4. Ενεργητική Πυροπροστασία
4.1. Σε πολυκατοικίες με 6 έως 8 ορόφους και με εμβαδόν ορόφου μεγαλύτερο από 300 τ.μ., καθώς και σε αντίστοιχες με περισσότερους από 8 ορόφους, αλλά ανεξάρτητα από το εμβαδόν ορόφου, τοποθετείται χειροκίνητο ηλεκτρικό σύστημα συναγερμού σε κοινόχρηστο χώρο κάθε ορόφου, εύκολα προσπελάσιμο από κάθε διαμέρισμα, σύμφωνα με την παράγραφο 4.2. των Γενικών Διατάξεων.
4.2. Σε κάθε κτίριο κατοικίας μέχρι 4 ορόφους και με εμβαδόν ορόφου μεγαλύτερο από 500 τ.μ., καθώς και σε όλα τα κτίρια με 5 ή περισσότερους ορόφους, τα λεβητοστάσια, οι αποθήκες καυσίμων και τα μηχανοστάσια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, σύμφωνα με την παράγραφο 4.1. των Γενικών Διατάξεων και με φορητούς πυροσβεστήρες, σύμφωνα με το Π.Δ/γμα 922/1977 (ΦΕΚ 315 Τ.Α.).
4.3. Σε όλα τα κτίρια με χρήση κατοικίας, σε χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον δύο φορητοί πυροσβεστήρες.
Επειδή είπα για 3 ορόφους είμαστε στο 4.2. Κάθε διαμέρισμα είναι το μέγιστο 50τμ. 4 διαμερίσματα άρα 200 τμ. Δεν υπάρχει πουθενά μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, αποθήκες καυσίμων κλπ. Οπως το καταλαβαίνω εγώ δεν υποχρεούμαι να έχω πυροσβεστήρα.
Το άρθρο 5 του Π.Δ. ισχύει για κτήρια μετά 17/2/89. Το κτήριο είναι του 1978 όπως λες άρα δεν ισχύει στην περίπτωση σου.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει ανελκυστήρας, λέβητας, δεξαμενή καυσίμων, απλώς θα έχεις κάποιους φορητούς πυροσβεστήρες σε κάθε κτήριο σε κάποιο σημείο που μπορεί να σου υποδείξει η Π.Υ. Θα σου υποδείξουν και τον τύπο τον πυροσβεστήρων π.χ. ξηράς κόνεως ή CO2 καθώς και τον αριθμό π.χ. 2 σε κάθε κτήριο. Ο διαχειριστής και οι ένοικοι του κτηρίου θα πρέπει να γνωρίζουν το σημείο που βρίσκονται οι πυροσβεστήρες.
- - - Updated - - -
Το άρθρο 5 του Π.Δ. ισχύει για κτήρια μετά 17/2/89. Το κτήριο είναι του 1978 όπως λες άρα δεν ισχύει στην περίπτωση σου.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει ανελκυστήρας, λέβητας, δεξαμενή καυσίμων, απλώς θα έχεις κάποιους φορητούς πυροσβεστήρες σε κάθε κτήριο σε κάποιο σημείο που μπορεί να σου υποδείξει η Π.Υ. Θα σου υποδείξουν και τον τύπο τον πυροσβεστήρων π.χ. ξηράς κόνεως ή CO2 καθώς και τον αριθμό π.χ. 2 σε κάθε κτήριο. Ο διαχειριστής και οι ένοικοι του κτηρίου θα πρέπει να γνωρίζουν το σημείο που βρίσκονται οι πυροσβεστήρες.
Νομοθετικό πλαίσιο πυροπροστασίας κτηρίων
http://www.firesecurity.gr/bibliothiki/nomplais.htm
Εσείς δεν ακούτε. Εγώ λέω αν υπάρχει ΝΟΜΟΣ για φορητούς στην περίπτωση που η οικοδομή είναι μικρή, δεν έχει πουθενά μα πουθενά καλοριφέρ και δεν υπάρχει πόρτα εισόδου. Φορητούς ΠΟΥ; Είναι απαραίτητοι στις σκάλες; Στις αποθήκες με τα ρολόγια;
Γιατί στις σκάλες φαίνονται άχρηστοι.
Μελέτη πυροπροστασίας μπορεί και να μην υπάρχει πουθενά καθότι χτίστηκαν πολύ παλιά. Στο άρθρο 5 λέει διάφορα.
Επειδή είπα για 3 ορόφους είμαστε στο 4.2. Κάθε διαμέρισμα είναι το μέγιστο 50τμ. 4 διαμερίσματα άρα 200 τμ. Δεν υπάρχει πουθενά μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, αποθήκες καυσίμων κλπ. Οπως το καταλαβαίνω εγώ δεν υποχρεούμαι να έχω πυροσβεστήρα.
Βεβαιως υπαρχει νομος που λεει οτι στα παλια κτιριο ολα γινονται μετα απο υποδειξη της πυροσβεστικης. Σου το λεμε και δεν ακους.
Και σου το ξαναλεω και δεν ακους: δεν βαζουμε πυροσβεστηρες μονο σε ασανσερ και καλοριφερ. Πυροσβεστηρες χρειαζονται και στα κοινοχρηστα κλιμακοστασια. Εσενα σου φαινονται περιττοι στις σκαλες. Ευτυχως στους αρμοδιους της πυροσβεστικης και στον νομοθετη δεν τους φαινονται περιττοι. Αν πιασει φωτια μια πριζα, μια κουζινα, ενας πινακας ηλεκτρολογικος σε διαμερισμα πώς θα σβησεις την φωτια αμεσα? Βγαινεις στη σκαλα και βουτας τον πυροσβεστηρα. Αντε μπραβο.
dimitris.taxideytis
27-06-15, 14:26
Μιλάμε για εξοχικά σπίτια. Για τέτοια που λέτε τα βρήκα και εγω. Δεν εχουμε ομως τίποτα απο αυτά εδω ομως. Ούτε ασανσέρ.
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι το συζητας.
Εξοχικες κατοικιες σημαινει μακρυα απο το πυροσβεστικο σταθμο. (εχω παραδειγμα παραδοσιακο ξενοδοχειο 30 χλμ μακρυα απο την πολη.Μεχρι να παει η πυροσβεστικη ειχαν φουντωσει ολα.)
Σημαινει οτι αν παρει φωτια το συγκροτημα, μεχρι να ερθει η πυροσβετικη θα ειναι αργα , το κακο θα εχει γινει.
Οταν αρχιζει η φωτια, τη σβηνεις και με ενα ποτηρι νερο που λεει ο λογος,οταν φουντωσει ειναι αργα.
Αν γινει κατι θα ουρλιαζετε που αργησε η πυροσβεστικη.
Και θα κανετε μελετη και δεν θα τσιγκουνευτειτε τα πυροσβετικα μεσα.
Στην ασφαλεια τσιγκουνιες και "γυφτιες" δεν χωρανε...
@ ADSLgr.com All rights reserved.