Επιστροφή στο Forum : Προγαμιαιο Συμβολαιο, Τι καλυπτει?
καλισπερα,
Τι ακριβως καλυπτει το προγραμιαιο συμβολαιο? Μπωρο ας πουμε να δηλωσω οτι σε περιτωση διαζυγιου με τη συζιγο μπορω να αποφασισω οπως θελω να χωριστη η περιουσια?(δηλαδη κανενα σπιτι αν παρουμε,αμαξι,παιδια κτλ.)?
Δηλαδη να μην αφησω την τυχη μου σε δικαστικη αρχη.
συμφωνώ με το ρητό , "φύλαγε τα ρούχα σου...",
αλλά ένας γάμος δεν ξεκινά με συμβόλαια!
ρώτα κάνα δικηγόρο για σιγουριά!
(αλήθεια αν μάθει η μέλλουσα ότι θες προγαμιαίο , πως θα αντιδράσει?)
Απ' όσο ξέρω ότι είχες πριν το γάμο παραμένει δικό σου, ενώ όλα τα άλλα που αποκτήθηκαν μετά πάνε 50-50. Τώρα άμα μπορέσεις με συμβόλαιο να πετύχεις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις καν' το.
Αν κάποιος παντρεύετε με σκοπό κάποια στιγμή να χωρίσει καλό είναι να πάει σε ένα καλό δικηγόρο! Ακόμη καλύτερα όμως, από τη στιγμή που σκέφτετε το τι θα γίνει μετά, να μην παντρευτεί καθόλου για να έχει το κεφάλι του ήσυχο!
Κανείς δεν παντρεύεται με σκοπό να χωρίσει. Όμως 1 στα 3 ζευγάρια πλέον χωρίζουν. Οπότε καλύτερα να συμφωνήσεις από πριν ...Κάλλιο γαΙδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε έλεγε η (σοφή) γιαγιά !!
manoulamou
18-05-07, 11:41
Κι εσυ δικιο εχεις, συνηθως συμβολαιο κανει αυτος που εχει τα πολλα
για να εξασφαλιστει μην γινει καμια στραβη στο μελλον!
Αλλα κανεις δεν μπορει να αποκλεισει πως γινεται
και για λογους "δοκιμασιας" ωστε ο ετερος των συμβαλλομενων
να σχολασει, πριν φτασει να φορεθει η βερα στο δεξι!;)
Δές αυτό (http://www.imdb.com/title/tt0138524/).
Δεν σκοπευω να χωρισω ουτε τιποτε αλλο,απλα φυλαω τα ρουχα να τα εχω μισα,εξαλλου ξηγηθηκα στην τυχερη κοπελα οτι αν θα παντρευτουμε,μονο με προγαμιαιο συμβολαιο.
Καλά κάνεις, απλά εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική. Για να παντρευτεί κάποιος, όπως θα κάνω και εγώ σε 20 μέρες, σημαίνει ότι βρήκε έναν άνθρωπο για να μοιραστεί μαζί του τα πάντα και να ζήσει μαζί του την υπόλοιπη ζωή του. Αν τώρα κάτι πάει στραβά και δεν γίνουν αυτά, τότε το λιγότερο που θα σκεφτώ είναι το τι έχασα (οικονομικά) από αυτό το γάμο.
Σου εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ το συμβόλαιο :oneup:
Καλά κάνεις, απλά εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική. Για να παντρευτεί κάποιος, όπως θα κάνω και εγώ σε 20 μέρες, σημαίνει ότι βρήκε έναν άνθρωπο για να μοιραστεί μαζί του τα πάντα και να ζήσει μαζί του την υπόλοιπη ζωή του. Αν τώρα κάτι πάει στραβά και δεν γίνουν αυτά, τότε το λιγότερο που θα σκεφτώ είναι το τι έχασα (οικονομικά) από αυτό το γάμο.
πολυ σωστα!!!συμφωνω απολυτα!και σου ευχομαι καλη ζωη να εχεις!
απλως ειναι κατι που πρεπει να κανω
Γιώργο, κατ'αρχήν εύχομαι καλορίζικος και με το καλό ο γάμος. Όμως:
Όταν μετά από 20+ χρόνια γάμου, η σύζυγος απαιτήσει το ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΟΥ σπίτι,λέγοντας πως φτιάχτηκε- επισκευάστηκε με τα χρήματα των οικονομιών της , του πατέρα της whatever, το εξοχικό (πάλι το πατρικό) + το 50% της υπόλοιπης κινητής και ακίνητης περιουσίας σας, έλα να τα ξαναπούμε.
Όπως ξαναδήλωσα κανείς δεν παντρεύεται για να χωρίσει...Συμφωνώ μαζί σου, πως σε περίπτωση χωρισμού, το λιγότερο που θα σκέφτεσαι είναι αυτό, έλα όμως που θα το σκέφτεται εκείνη ;);)... So μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες...
Εννοείται πως αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές....
ΑΠό την άλλη manoulamou, αν έχει ο ένας από τους δύο περιουσία τότε ο άλλος θα πρέπει ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ πως δεν παντρεύεται έχοντας ως στόχο την περιουσία, υπογράφοντας το προγαμιαίο συμβόλαιο... κάθε άρνηση είναι εκ του πονηρού. ;)
Σου εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ το συμβόλαιο
Ταχουνε πει και αλλοι αυτα φιλε μου, αλλα οταν ηρθε η στιγμη, χτυπαγαν το κεφαλι τους. Χτυπα ξυλο σου ευχομαι καθε ευτυχια και μακρυα απο σενα τετοιες εξελιξεις.
Μιλαμε για πολύ αμερικανοποίηση πάντως. Ολαλα!
Μα και βέβαια μιλάμε για πολύ Αμερικανοποίηση, αυτό δεν είναι και το μότο μας αγαπητέ Lazar ?? Εκεί δεν "ανήκομεν" άλλωστε?
Αλλο "ανήκομεν" κι άλλο ..."είμεθα".
@lazar, είμεθα με "τα μπούνια" μέσα...και ανήκομεν ψυχή τε και σώματι...δεν θα μπορούσαμε να υστερήσουμε στα διαζύγια και στα συμβόλαια. Όλα τα άλλα είναι για αφελείς...ρομαντικούς.
Ευτυχώς που υπάρχουμε κι εμείς οι ρομαντικοί και υπάρχει και μια ισορροπία... Άκου εκεί προγαμιαίο συμβόλαιο...
καλισπερα,
Τι ακριβως καλυπτει το προγραμιαιο συμβολαιο? Μπωρο ας πουμε να δηλωσω οτι σε περιτωση διαζυγιου με τη συζιγο μπορω να αποφασισω οπως θελω να χωριστη η περιουσια?(δηλαδη κανενα σπιτι αν παρουμε,αμαξι,παιδια κτλ.)?
Καταρχήν, μην μπερδεύεις τα περιουσιακά στοιχεία με τα παιδιά. Αν είναι δυνατόν να μπορεί να γίνει συμβόλαιο για το ποιος θα πάρει τα παιδιά! Δεν είναι αντικείμενα! Γι' αυτά θα αποφασίσει το δικαστήριο, θεωρητικά ανάλογα με το συμφέρον τους...!
Κατά δεύτερον, το συμβόλαιο πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Δηλαδή, έχεις 4 σπίτια, Χ μετρητά κ.λπ. και αυτά σου ανήκουν. Δεν μπορεί να λέει ότι σε περίπτωση που χωρίσετε θα έχει ο ένας από τους δύο το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα χωρίσει την περιουσία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε απεμπόλιση δικαιώματος του άλλου, οπότε στο δικαστήριο θα ήταν απλά άκυρο το συμβόλαιο.
Επειδή έχεις πολλά κενά, όπως φαίνεται από τον τρόπο που διατυπώνεις τα πράγματα, καλό είναι να μιλήσεις με δικηγόρο.
Καταρχήν, μην μπερδεύεις τα περιουσιακά στοιχεία με τα παιδιά. Αν είναι δυνατόν να μπορεί να γίνει συμβόλαιο για το ποιος θα πάρει τα παιδιά! Δεν είναι αντικείμενα! Γι' αυτά θα αποφασίσει το δικαστήριο, θεωρητικά ανάλογα με το συμφέρον τους...!
Κατά δεύτερον, το συμβόλαιο πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Δηλαδή, έχεις 4 σπίτια, Χ μετρητά κ.λπ. και αυτά σου ανήκουν. Δεν μπορεί να λέει ότι σε περίπτωση που χωρίσετε θα έχει ο ένας από τους δύο το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα χωρίσει την περιουσία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε απεμπόλιση δικαιώματος του άλλου, οπότε στο δικαστήριο θα ήταν απλά άκυρο το συμβόλαιο.
Επειδή έχεις πολλά κενά, όπως φαίνεται από τον τρόπο που διατυπώνεις τα πράγματα, καλό είναι να μιλήσεις με δικηγόρο.
οντος εχω κενα,δεν γνωριζω απο αυτα τα θεματα,και το θεμα μου δεν ειναι για το τι εχω τωρα,αλλα στο τι θα αποκτισω,και στο απο οτι φαινεται θα τα αποκτισω με περρισοτερο δικο μου ιδρωτα. Δεν λεω σε περιπτωση χωριζμου δεν θα αφησω την γυναικα στο δρομο,αλλα λεμε,μην μας τα φαει ολα!!! Δεν ξερεις ποτε. Και να σας παω λιγο πιο προσωπικα,δεν ειμαι ανθρωπος που μου αρεσει αυτο το θεμα,αλλα για την ιδιαιτερη περιτωση κοπελιας πιστευω πως χρειαζεται. Στην τελικη, ας ειμαστε ολοι ευτιχισμενοι και αυτο θα ειναι απλα ενα χαρτι που θα ξεχαστει. Ωστε υπαρχει απεμπολιση στο δικαστιριο ε?χμμμ...μαλιστα.
Το προγαμιαίο συμβόλαιο, αναφέρεται στην περιουσία του καθενός ΠΡΙΝ τον γάμο. (Τουλάχιστον από όσο γνωρίζω)
Και ναι αγαπητή @aria, δεν είναι θέμα ρομαντισμού είναι θέμα ΑΦΕΛΕΙΑΣ. Την ΠΑΤΗΣΑ ΕΓΩ, γιαυτό το λέω. ;)
Καλά βρε παιδιά, παρδόν, θεωρείτε καλή αρχή κοινής ζωής να κάνεις συμφωνίες για το τι θα πάρει αυτή και τι αυτός αν και όταν συμβεί αυτό ή το άλλο;;
Πού πήγε το «τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά σου;;»
Δηλαδή, ειδικά για την περίπτωση του φίλου που μας λέει ότι η κυρία φαίνεται από πριν και είναι επίφοβη, γιατί πάμε και την παντρευόμαστε;; :hmm:
Βασικά τον τελευταίο καιρό είναι "τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου"... :whistle:
Δές αυτό (http://www.imdb.com/title/tt0138524/).
αχαχαχαχαχαχα , σε προσκυνω :worthy:
Καλά βρε παιδιά, παρδόν, θεωρείτε καλή αρχή κοινής ζωής να κάνεις συμφωνίες για το τι θα πάρει αυτή και τι αυτός αν και όταν συμβεί αυτό ή το άλλο;;
Πού πήγε το «τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά σου;;»
Δηλαδή, ειδικά για την περίπτωση του φίλου που μας λέει ότι η κυρία φαίνεται από πριν και είναι επίφοβη, γιατί πάμε και την παντρευόμαστε;; :hmm:
Άρια, δεν διάβασες αυτά που έγραψα, ή δεν θέλεις να τα διαβάσεις ίσως.
Το ξαναλέω λοιπόν για να μην μένουν απορίες.
Καλώς ή κακώς ο ένας έχει περιουσία, ενώ ο άλλος δεν. Οκ έως εδώ?
Πριν λοιπόν παντρευτούμε, ζητώ από το έτερο ήμισυ (είτε είναι άνδρας, είτε είναι γυναίκα, να υπογράψει ένα χαρτί που να λέει πως πριν το γάμο εγώ έχω αυτό εκείνο και το άλλο και εσύ ΤΙΠΟΤΑ.)
Άρα αν ποτέ χωρίσουμε, εγώ θα διατηρήσω αυτά που είχα ΠΡΙΝ παντρευτούμε. Ό,τι άλλο έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια του γάμου είναι άλλη ιστορία.
Λέω τίποτε παράλογο έως εδώ??? Ελπίζω όχι.
Ποιος σκέφτεται τώρα πονηρά, αυτός που ζητάει το συμβόλαιο, ή αυτός που ΔΕΝ το υπογράφει επειδή είναι "ρομαντικός" ???
(Εδώ σε θέλω :p).
Να καταθέσω λοιπόν κι εγώ τον προβληματισμό μου.
1. Σκεφτόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα ποιον παντρευόμαστε ή δρούμε συναισθηματικά και επιπόλαια; Καλή η καψούρα αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.
2. Γιατί να μην υπογράψει κανείς προγαμιαίο; Δεν βρίσκω κανένα λόγο;
3. Για να με παντρευτείς θέλεις συμβόλαιο; Στο καλό απλά δεν μου κάνεις γιατί δεν με εμπιστεύεσαι. Πάρε τα λεφτάκια σου και άντε στο καλό.
4. Πάντως έχω την εντύπωση ότι το νομικό πλαίσιο αρκεί. Ό,τι σου ανήκε πριν το γάμο το κρατάς μόνος σου. Αξειώσεις υπάρχουν στα κοινά αποκτήματα. Οπότε τι σκοτίζεστε;
Πάει ένας μπαμπάς να πάρει μία Barbie για την κόρη του. Μπαίνει στο μαγαζί και ρωτάει στον πωλητή τι έχει.
Του λέει ο πωλητής:
- "Έχουμε την Barbie μπαλαρίνα, 30 ευρώ. Έχουμε την Barbie σερβιτόρα 30 ευρώ. Έχουμε την Barbie με το μαγιό 30 ευρώ. Έχουμε και την Barbie χωρισμένη 500 ευρώ!!!"
Πετάγεται ο πατέρας:
-"Μα τι λέτε κύριέ μου;;; Όλες οι άλλες έχουν 30 ευρώ και η Barbie που είναι ΚΑΙ χωρισμένη έχει 500;;;; Για ποιόν λόγο;;;"
Και ο πωλητής:
-"Εεε, κύριέ μου, έχει το σπίτι του John, το αυτοκίνητο του John, το σκάφος του John, το εξοχικό του John, τις καταθέσεις του John......"
http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=719041&postcount=771
Νικαετέ, διάβασα και σε λαμβάνω. Αλλά δεν συμφωνώ. Μιλάω μόνο για τον εαυτό μου φυσικά. Για μένα (και μου έχει συμβεί, δεν μιλάω στον αέρα) αν φτάσουν τα πράγματα εκεί, τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.
Να μ' αγαπάει ντεμέκ ο άλλος και να με λατρεύει και ξαφνικά μόλις πάμε για το επόμενο βήμα, επειδή είναι πιο φραγκάτος από μένα να θέλει να «διαφυλάξει» την περιουσία του... Γγγγγγγεια σαςςςς κι εγώ! Τον άντρα που θα περάσω τη ζωή μου μαζί του τον θέλω λαρζζζ, τέτοιες πρακτικές με απωθούν απλώς και με βάζουν να σκέφτομαι άλλα.
Ή πάμε να δημιουργήσουμε κάτι μαζί επειδή πεθαίνω γι' αυτόν και πεθαίνει για μένα, ή καλύτερα αν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία να χωρίζουν τα τσανάκια μας :) Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες πραγματοποιείται γάμος, με τον άλφα ή βήτα τρόπο είναι καταδικασμένος κατ' εμέ. Και δεν εννοώ το διαζύγιο, υπάρχουν ζευγάρια που είναι παντρεμένα ακόμα αλλά στην ουσία χώρια ;)
Η γνώμη μου, εν κατακλείδι, είναι πως αν η γυναίκα με την οποία είσαι και σκέφτεσαι να παντρευτείς σου δημιουργεί την ανασφάλεια να διαφυλάξεις τα υπάρχοντά σου, καλύτερα να μην προχωρήσεις γιατί η φωνούλα μέσα σου προφανώς έχει δίκιο ;)
..Ο γέρος μπαρμας στο χωριό ελεγε...
..σπίτι σου και αμάξι σου.
Να μην έχει ούτε φύγε ούτε κατέβα
Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με το χρόνο δεν είναι αυτοφυείς
Τα χαρτια ειναι για τους φίλους και το λογω τιμής για τους άλλους
Σορρυ κορίτσι αλλα εχω την αποψη του Νικ
Το θεμα ειναι αρκετα σοβαρο και εχει πολλες διαφορετικες πτυχες και περιπτωσεις.
Πρωτα απο ολα ,συμφωνα με την Ελληνικη νομοθεσια , οτι περιουσιακο στοιχειο υπηρχε πριν τον γαμο σε καθενα απο τους συζυγους μετα τον χωρισμο του αποδιδεται. Οτι δημιουργηθηκε μετα τον γαμο σε γενικες γραμμες χωριζεται στα δυο.
Εκει λοιπον ειναι και το βασικο προβλημα. Και δεν ειναι μονο σε περιπτωση χωρισμου αλλα και θανατου του ενος απο τους δυο. Αν δε ειναι δευτερος γαμος για καποιον ή και για τους δυο εκει ειναι ακομα πιο περιπλοκα τα πραγματα. Αν υπαχουν και παιδια απο τους προηγουμενους γαμος εκει γινεται ο χαμος.
Ενα παρατραβηγμενο ισως παραδειγμα για την συζητηση. Ο Α συζυγος εχει 2 εργοστασια 5 σπιτια και 1 κοτερο. Παντρευεται κανει 2 παιδια και χωριζει. Στην διαρκεια του γαμου ομως χτιζει αλλο ενα εργοστασιο αγοραζει και μια βιλα στο Μονακο και 10 συλεκτικα αυτοκινητα. Ποιος θα τα παρει αυτα σε περιπτωση χωρισμου;; σε περιπτωση θανατου;; Αν υπαρχουν παιδια απο προηγουμενο γαμο εχουν δικαωματα;;;
Δεν ειναι καλυτερο να λυθουν αυτα με ενα χαρτι;;
@ Aria
Αληθεια μπορεις να πεις με βεβαιοτητα οτι μετα απο 10 χρονια θα εχεις την ιδια αποψη που εχεις σημερα για ενα οποιοδηποτε θεμα;; οσο σοβαρο και να ειναι αυτο. Μπορεις να πεις με την ιδια βεβαιοτητα οτι και ο συντροφος σου θα εχει εχει την ιδια αποψη με σημερα για το ιδιο θεμα;;
καλισπερα,
Δεν αναγνωρίζονται τα προγαμιαία συμβόλαια στην ελλάδα (την έχετε μπερδέψει πολλοί με τις ΗΠΑ), ισχύει ότι λέει ο Νόμος ... μέχρι και το 50% της περιουσίας σου που αποκτήθηκε μετά τον γάμο ανήκει και στην σύζυγο χωρίς να χρειαστεί να αποδείξει πως συμμετείχε σε αυτήν κλπ ... έχουν χαθεί περιουσίες έτσι , έχουν κλείσει επιχηρήσεις με την "πατέντα" . Επίσης .... εάν χωρίσεις θα της πληρώνεις διατροφή εάν δεν εργάζεται και φυσικά θα σου πάρει και τα παιδιά (αν κάνετε) για τα οποία τα ελλ. δικαστήρια θα σε βάζουν να πληρώνεις εξωντοτικές διατροφές ...και πολύ περισσότερα από αυτά που θα πλήρωνες εντός γάμου .
Με λίγα λόγια μακριά ! .. ο παρωχημένος αυτός θεσμός δεν σε ωφελεί με τίποτα , είναι φτιαγμένος και ραμμένος κατά την ελληνική δικαστική πρακτική να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της συζύγου και την δική σου οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή .
Εάν πράγματι θέλει εσένα και όχι ένα γάμο με μέσο εσένα (όπως οι περισσότερες) , πρότεινέ της το εξής : ας ζήσουμε απλά μαζί .. δεν χρειαζόμαστε τις σφραγίδες του κράτος για αυτό ... και όταν θα σου πετάξει την καραμέλα με τα παιδιά πες της .. μα δεν αλλάζουν σε τίποτα οι υποχρεώσεις μου απέναντί τους ... όταν θα λακίσει για να βρει άλλο θύμα (γιατί κατά 99% γάμο θέλει με τα παραπάνω options) .. θα καταλάβεις τι λέω .:twisted:
Να μην το ξεχάσω γνωστή περίπτωση ατόμου που διέθετε περιουσία προ του γάμου , οικόπεδο σε κάποια περιοχή στα νότια προάστια της Αθήνας . Το άτομο παντρεύτηκε , δούλεψε , φεσώθηκε κλπ και έχτισε ένα σπίτι μέσα στο οικόπεδό του , η δικιά του απλά "οικιακά" ... όταν τον χώρισε του ζήτησε ... περίπου 30.000.000 σε δρχ .. την μισή αξία του σπιτιού ... το πως θα τα πληρώσει μιας και το δικαστήριο είπε "να τα δώσει" .. είναι ένα θέμα .. έτσι είναι αυτά .. :cool:
@ Aria
Αληθεια μπορεις να πεις με βεβαιοτητα οτι μετα απο 10 χρονια θα εχεις την ιδια αποψη που εχεις σημερα για ενα οποιοδηποτε θεμα;; οσο σοβαρο και να ειναι αυτο. Μπορεις να πεις με την ιδια βεβαιοτητα οτι και ο συντροφος σου θα εχει εχει την ιδια αποψη με σημερα για το ιδιο θεμα;;
Όχι φυσικά.
Αυτό που λέω όμως είναι ότι δεν μου αρέσει να ξεκινώ τη ζωή μου μ' έναν άνθρωπο βάσει του τι μπορεί να συμβεί μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια ;) Αν ενεργούσα έτσι, δεν θα ήμουν παντρεμένη σήμερα με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά με τον βαρέως φραγκάτο ;)
Δεν με ενοχλεί να με θεωρείτε ρομαντική και αφελή. Το προτιμώ από το να μπω σε τριπάκια να σκέφτομαι τι θα γίνει αν μου τα φορέσει ή αν την κάνει για τον άλλο κόσμο ή ό,τι άλλο αρνητικό μπορεί ΙΣΩΣ να συμβεί.
Άρια, δεν διάβασες αυτά που έγραψα, ή δεν θέλεις να τα διαβάσεις ίσως.
Το ξαναλέω λοιπόν για να μην μένουν απορίες.
Καλώς ή κακώς ο ένας έχει περιουσία, ενώ ο άλλος δεν. Οκ έως εδώ?
Πριν λοιπόν παντρευτούμε, ζητώ από το έτερο ήμισυ (είτε είναι άνδρας, είτε είναι γυναίκα, να υπογράψει ένα χαρτί που να λέει πως πριν το γάμο εγώ έχω αυτό εκείνο και το άλλο και εσύ ΤΙΠΟΤΑ.)
Άρα αν ποτέ χωρίσουμε, εγώ θα διατηρήσω αυτά που είχα ΠΡΙΝ παντρευτούμε. Ό,τι άλλο έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια του γάμου είναι άλλη ιστορία.
Λέω τίποτε παράλογο έως εδώ??? Ελπίζω όχι.
Ποιος σκέφτεται τώρα πονηρά, αυτός που ζητάει το συμβόλαιο, ή αυτός που ΔΕΝ το υπογράφει επειδή είναι "ρομαντικός" ???
(Εδώ σε θέλω :p).
Το τι είχες πριν το γάμο μπορεί να αποδειχτεί έτσι κι αλλοιώς, ανά πάσα στιγμή μετά τον χωρισμό. Εάν δεν μιλάς για μετρητά, ασφαλώς. Εάν μιλάς για μετρητά, πάλι δεν έχει νόημα, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, ποιος τα έφαγε κατά το γάμο (btw, στην Ελλάδα της παραοικονομίας ουτε το ποιος εβγαλε πόσα δεν μπορεί να αποδειχθεί με ασφάλεια)
Κοντολογίς, εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χε... μέσα. Εάν ειναι να μπλάκεις με δικαστήρια, τοτε το προγαμιαίο δεν σε σώζει. Κυρίως όμως δείχνει ότι εκ των προτέρων δεν εμπιστεύεσαι τον άλλον. Ε, τότε, δεν υπάρχει λογος να τον παντρευτείς. Δεν ειναι θέμα ρομαντισμού. Απλώς δεν μπορούμε μισές δουλειές...
Οbserver με άγχωσες τώρα...
Ρε παιδιά τις off-shore τις ξέρετε; τι παιδεύεστε βάλτε τα όλα εκεί να τελειώνετε
O νόμος είναι υπεράνω οποιουδήποτε ιδιωτικού συμφωνητικού....
Ετσι λοιπόν, αν κάποια ή καποιος παντρευτεί ότι αποκτηθεί κατα τη διάρκεια του γάμου ανηκει και στους δύο. Ασχετα αν υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό που ορίζει άλλη κατανομή, αν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια τότε όλα διεκδικούνται. Αρα απο αυτή τη πλευρά δεν υπάρχει λόγος συμφωνητικού.
Ο μονος λόγος για προγαμιαίο συμφωνητικό, είναι, αν στα συμφωνηθέντα περιλαμβάνονται άλλες παροχές που δεν καλύπτει ο νόμος... πχ είναι δυνατό να ορισθεί ενα ποσό να δωθεί από τον έναν στον άλλο σε περίπτωση που χαλάσει ο γάμος. Συνήθως παίζει το ρόλο "εξασφάλισης" προς τον οικονομικά αδύνατο, αλλα σε καμμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται για να προστατεύσει περιουσιακά στοιχεία που πιθανόν να αποκτηθούν αποκλείοντας τον εναν από τους δυο.
Παιδιά με αυτά που γράφετε εδώ θα δημιουργήσετε ψυχικά τραλαλά σε μερικούς και θα χαλάσετε γάμους πριν από την ώρα τους.
Η μόνη λύση, παντρευτήτε κοπέλες με πιο πολλά σπίτια από εσάς και αφήστε το προγραμιαίο συμβόλαιο στην άκρη για λόγους εμπιστοσύνης και ρομαντισμού.
Οbserver με άγχωσες τώρα...
Ξέρεις φίλε μου , όταν στέκονται οι μελλόνυμφοι μπροστά στο παπά δεν τους διαβάζει τα κεντρικά ζητήματα ουσίας του οικογενειακού δικαίου κατά τα "δικαιώματα" και τις υποχρεώσεις στο νομικοθεσμικό αυτό κατασκεύασμα (βλέπε γάμος) .. ούτε φυσικά τους όρους λύσης του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ και το τι θα επακολουθήσει (πάλι νομικά) κλπ ... τους διαβάζει κάποια stories από την εβραική μυθολογία και φυσικά θέματα που αφορούν τη θρησκεία τους ή κάτι τέτοιο .
Τα ίδια (επί της ουσίας) συμβαίνουν και στο Δημαρχείο στους πολιτικούς γάμους .. ο Δήμαρχος "ξεπετάει" τα ζεύγη στα γρήγορα χωρίς να ενημερώσει επί της ουσίας για τα ουσιαστικά του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ...και φυσικά κανείς δεν "έλαβε γνώση" επ αυτού .. ασχολούνται με άλλα πράγματα που αφορούν το εν λόγω πανηγύρι κλπ .. Όταν και εάν θα έρθει η ώρα (όχι μόνο με το διαζύγιο) θα τα μάθουν αναγκαστικά ... έτσι είναι αυτά.
Ειδικά την τελευταία δεκαετία έρχεται απελπιστικά συχνά η "ώρα" της μάθησης ... :-k
Γιώργο, κατ'αρχήν εύχομαι καλορίζικος και με το καλό ο γάμος. Όμως:
Όταν μετά από 20+ χρόνια γάμου, η σύζυγος απαιτήσει το ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΟΥ σπίτι,λέγοντας πως φτιάχτηκε- επισκευάστηκε με τα χρήματα των οικονομιών της , του πατέρα της whatever, το εξοχικό (πάλι το πατρικό) + το 50% της υπόλοιπης κινητής και ακίνητης περιουσίας σας, έλα να τα ξαναπούμε.
Όπως ξαναδήλωσα κανείς δεν παντρεύεται για να χωρίσει...Συμφωνώ μαζί σου, πως σε περίπτωση χωρισμού, το λιγότερο που θα σκέφτεσαι είναι αυτό, έλα όμως που θα το σκέφτεται εκείνη ;);)... So μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες...
Νίκο στις μέρες μας δυστυχώς τα πάντα μετρούντε με το τι πήρα και τι έδωσα, αλλά σε αυτό είμαι κάθετος και αν γίνει αυτό που λες θα χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο, όχι γιατί έχασα αυτά που απέκτησα με κόπο, αλλά γιατί έκανα λάθος επιλογή ανθρώπου.
Εγώ θα είμαι υπεύθυνος για την επιλογή μου και φυσικά εγώ θα πληρώσω το όποιο κόστος.
Οι χωρισμοί υπάρχουν γιατί υπάρχουν και οι βιαστικοί γάμοι, οι γάμοι όπου μετράμε το τι θα κερδίσουμε από αυτόν και πίστεψέ με έχω καθημερινά παραδείγματα ανθρώπων που τους ακούω να λένε, εμέσως πλην σαφώς, ότι ο γάμος ήταν γι΄ αυτούς μια συναλλαγή.
Αυτοί λοιπόν καλά θα κάνουν όχι μόνο να υπογράψουν συμβόλαια κλπ, αλλά να έχουν κάθε μέρα την προσοχή τους στο να πάει καλά η "επένδυση" που έχουν κάνει.
Όλοι οι υπόλοιποι που επενδύουμε σε ανθρώπους δεν χρειαζόμαστε συμβόλαια, αλλά απλά να προσέχουμε και εμείς την "επένδυσή" μας, την ανθρώπινη επένδυση.
Ρομαντικό ίσως, αν και δεν είμαι καθόλου ρομαντικός, αλλά αν αρχίσεις μια σχέση ζωής με συμβόλαια κλπ τότε ξεκινάς στραβά και θα βλέπεις αυτή τη σχέση πάντα με καχυποψία.
Ευχαριστώ για τις ευχές :oneup:
Οκ, λοιπόν για ακούστε περίπτωση, όμορφη τρελλή και ωραία και προσέξτε. Συνέβη σε πολύ φίλο μου, αλλά θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. Το καλό και αγαπημένο-ερωτευμένο ζευγάρι, αποφασίζει να παντρευτεί. Λίγο πριν τον γάμο ο πατέρας του γαμπρού (αλλά θα μπορούσε να είναι και της νύφης, πιο συνηθισμένο στη χώρα μας) του δίνει με γονική παροχή ένα οικόπεδο, ο γαμπρός παίρνει και ένα δάνειο και αρχίζει να κτίζει το σπίτι, που θα στεγάσει την ευτυχία τους. Ταυτόχρονα (η νύφη άνεργη ακόμα) η δουλειά του πηγαίνει πολύ καλά, και το σπίτι ολοκληρώνεται μετά τον γάμο. Η νύφη διορίζεται και το ζευγάρι ευτυχισμένο αποκτά και 2 παιδιά και όλα πάνε καλά με κόκα κόλα. Κανείς ποτέ αγαπητή Άρια δεν έχει κάνει κανένα συμβόλαιο, ούτε έχει πιστέψει ότι κάτι θα σκιάσει την ευτυχία του ζεύγους. Εκεί ακριβώς, τα πράγματα αλλάζουν. Ο ένας από τους δύο αποφασίζει ξαφνικά, πως θέλει να έχει τον πρώτο και μόνο λόγο σε όλα. Την ανατροφή των παιδιών, την επαφή των παιδιών μόνο με το δικό του σόι, το μεγάλωμα των παιδιών αναλαμβάνει καθ'ολοκληρίαν η μια πεθερά έχοντας λόγο σε όλα ενώ η άλλη απομονώνεται. Για να μην τα πολυλογώ, η κατάσταση αλλάζει και το ζευγάρι οδεύει προς χωρισμό (φυσικά όχι μόνο από τα προηγούμενα).
Η νύφη του παραδείγματός μας λοιπόν, ζητά το σπίτι, προβάλλοντας ως μάρτυρες όλο της το σόι , το οποίο βεβαιώνει, πως τα χρήματα που έβαλε η (άνεργη) νύφη, μέσω της "προίκας" την οποία ο γαμπρός ΑΡΝΗΘΗΚΕ (λόγω ρομαντισμού Άρια) + της επί πλέον βοήθειας, των αδελφών είναι πολλαπλάσια των αντιστοίχων του γαμπρού, επομένως απαιτεί πέρα από το σπίτι, και διατροφή και φυσικά τα χρήματα που ισχυρίζεται πως έβαλε κατά τον γάμο για την επιδιόρθωση ανακατασκευή του εξοχικού του ζεύγους.
Τραβηγμένο? ΚΑΘΟΛΟΥ. Πολύ απλό και καθημερινό. Ψάξτε το γύρω σας. Πολλά τέτοια παραδείγματα σε όλους τους συνδυασμούς. Κάποιος φίλος, νομίζω ο lazar, έγραψε πως δεν αναγνωρίζεται το προγαμιαίο συμβόλαιο στη χώρα μας. Κακώς, κάκιστα.
Πέρα από αυτό όμως και αν δεν αναγνωρίζεται, είναι ένα χαρτί το οποίο ενισχύει την αλήθεια σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Αν όλα πάνε κατ ευχήν, είναι απλά ένα άχρηστο χαρτί. So γιατί τόση φασαρία??
Η διαφωνία μου εδώ, είναι ποιος έχει δόλο. Αυτός που το ζητά ή αυτός που δεν το υπογράφει? Εγώ ισχυρίζομαι ο δεύτερος, εσείς λέτε ο πρώτος. Λυπάμαι αλλά διαφωνώ κάθετα.
Επίσης και για να γνωρίζετε που ζείτε, γιατί μου φαίνεται πως ναι μεν η κρίση σας είναι ώριμη σε όλα τα θέματα, αλλά στο θέμα αυτό ακόμα και να θέλετε ΔΕΝ μπορείτε να έχετε γνώμη και θα έξηγήσω γιατί....
Δεν υπάρχει περίπτωση (ούτε μία στο δισεκατομύριο - τόσο απόλυτος είμαι) μέσα σε 26 χρόνια γάμου, να υπάρχει έστω και ένα ζευγάρι, που να μην έχει φτάσει στο παρά τρίχα , σε κάποια φάση του έγγαμου βίου στον χωρισμό. Είτε και οι δύο, είτε ο ένας από τους δύο. Και δεν θέλω απαντήσεις του τύπου οι παππούδες μου ή οι γονείς μου. Μιλάω για προσωπική εμπειρία.
Ο καθένας για τον εαυτό του. Θέλω να πω, το διαζύγιο είναι ο κανόνας πλέον και όχι η εξαίρεση.
Από τους 4 κολλητούς μου φίλους, που παντρευτήκαμε την ίδια περίοδο πάνω κάτω, και οι 4 είναι χωρισμένοι και οι 4 είχαν προβλήματα με τις περιουσίες, άλλοι έχασαν και άλλοι (όσοι είχαν άνεση) το ρύθμισαν φιλικά.
Επομένως, το οικογενειακό δίκαιο, χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση και μην αμφιβάλλετε ότι αυτό θα συμβεί και πολύ γρήγορα μάλιστα. ;)
Νίκο αυτό που περιγράφεις είναι κάτι το οποίο φυσικά και είναι μια καθημερινή ιστορία, όπου τα πεθερικά έχουν τον πρώτο λόγο και αυτά είναι που τελικά χωρίζουν ένα ζευγάρι, αλλά το ζευγάρι οφοίλει να γνωρίζει ότι δεν βάζει τρίτους στη σχέση του. Αν το κάνει δε θέλει ούτε συμβόλαια ούτε τίποτα.
Λογικό να είναι "ύποπτος" αυτός που δεν υπογράφει, αλλά και αυτός που το ζητά μπορεί να μην έχει δόλο, αλλά αν μου πει η κοπελιά μου τώρα να κάνουμε συμβόλαιο, δε θα αρχίσω να σκέφτομαι ότι δεν με εμπιστεύετε κλπ? Οπότε στραβώνει το κλίμα και δε θα αργήσει να το φάει και ο γάιδαρος. Τα πάντα σε μια σχέση πρέπει να βασίζοντε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αλληλοσεβασμο, αν φτάσουμε στα συμβόλαια τότε αρχίζουμε στραβά.
Sto Amerika pantos (nai, ellinika grafo) από μία εκπομπή που ειχα δει, τα προγαμιαια ορίζουν και κάποιες λεπτομέρειες μέσα στο γάμο. Π.χ. ποιος θα πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, ποιος θα βάζει βενζινη στο αυτοκίνητο... Ναι το είχα ακούσει! Και μάλιστα πριν πέσει ο δεικτης κάτω από το 1/3, διαφορετικά η ποινή ήταν κέρασμα σε καλό εστιατόριο (αναφερόταν και το ονομά του), λες και έχει σημασία ποιος θα πληρωσει... Τι λέω όμως, αυτοι τα έχουν ολα χωριστά! Δεν θυμάμαι τι έλεγε σχετικά με το πόσες φορές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν σεξ και την ...ποινή.
Άντε και "καλά συμβόλαια", λοιπόν (όπως λέγαμε κάποτε "καλά στέφανα")
Δεν αναγνωρίζονται τα προγαμιαία συμβόλαια στην ελλάδα (την έχετε μπερδέψει πολλοί με τις ΗΠΑ), ισχύει ότι λέει ο Νόμος ... μέχρι και το 50% της περιουσίας σου που αποκτήθηκε μετά τον γάμο ανήκει και στην σύζυγο χωρίς να χρειαστεί να αποδείξει πως συμμετείχε σε αυτήν κλπ ... έχουν χαθεί περιουσίες έτσι , έχουν κλείσει επιχηρήσεις με την "πατέντα" . Επίσης .... εάν χωρίσεις θα της πληρώνεις διατροφή εάν δεν εργάζεται και φυσικά θα σου πάρει και τα παιδιά (αν κάνετε) για τα οποία τα ελλ. δικαστήρια θα σε βάζουν να πληρώνεις εξωντοτικές διατροφές ...και πολύ περισσότερα από αυτά που θα πλήρωνες εντός γάμου .
Με λίγα λόγια μακριά ! .. ο παρωχημένος αυτός θεσμός δεν σε ωφελεί με τίποτα , είναι φτιαγμένος και ραμμένος κατά την ελληνική δικαστική πρακτική να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της συζύγου και την δική σου οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή .
Εάν πράγματι θέλει εσένα και όχι ένα γάμο με μέσο εσένα (όπως οι περισσότερες) , πρότεινέ της το εξής : ας ζήσουμε απλά μαζί .. δεν χρειαζόμαστε τις σφραγίδες του κράτος για αυτό ... και όταν θα σου πετάξει την καραμέλα με τα παιδιά πες της .. μα δεν αλλάζουν σε τίποτα οι υποχρεώσεις μου απέναντί τους ... όταν θα λακίσει για να βρει άλλο θύμα (γιατί κατά 99% γάμο θέλει με τα παραπάνω options) .. θα καταλάβεις τι λέω .:twisted:
Να μην το ξεχάσω γνωστή περίπτωση ατόμου που διέθετε περιουσία προ του γάμου , οικόπεδο σε κάποια περιοχή στα νότια προάστια της Αθήνας . Το άτομο παντρεύτηκε , δούλεψε , φεσώθηκε κλπ και έχτισε ένα σπίτι μέσα στο οικόπεδό του , η δικιά του απλά "οικιακά" ... όταν τον χώρισε του ζήτησε ... περίπου 30.000.000 σε δρχ .. την μισή αξία του σπιτιού ... το πως θα τα πληρώσει μιας και το δικαστήριο είπε "να τα δώσει" .. είναι ένα θέμα .. έτσι είναι αυτά .. :cool:
Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, καλό είναι να μιλάμε με επιφύλλαξη. Για το εάν είναι αναγνωρισμένο το συμβόλαιο, καλό είναι να δεις πρώτα το άρθρο 1403 του Αστικού Κώδικα (και αρκετά που ακολουθούν αυτό).
Ανακριβή κατά κάποια έννοια είναι και κάποια από τα υπόλοιπα (τεκμαρτή είναι η συμμετοχή στο 1/3 των αποκτημάτων και απαιτείται απόδειξη για τα υπόλοιπα). Ως απόψεις τα υπόλοιπα που ακολουθούν, έχουν βάση ως κάτι που συνήθως συμβαίνει...
Α, και για τα περί συμβίωσης, εάν θέλει ο άλλος, μπορεί να διεκδικήσει κοινά αποκτήματα και στην περίπτωση της συμβίωσης χωρίς γάμο (θέλει κόπο, αλλά γίνεται)...
Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, καλό είναι να μιλάμε με επιφύλλαξη. Για το εάν είναι αναγνωρισμένο το συμβόλαιο, καλό είναι να δεις πρώτα το άρθρο 1403 του Αστικού Κώδικα (και αρκετά που ακολουθούν αυτό).
Ανακριβή κατά κάποια έννοια είναι και κάποια από τα υπόλοιπα (τεκμαρτή είναι η συμμετοχή στο 1/3 των αποκτημάτων και απαιτείται απόδειξη για τα υπόλοιπα). Ως απόψεις τα υπόλοιπα που ακολουθούν, έχουν βάση ως κάτι που συνήθως συμβαίνει...
Α, και για τα περί συμβίωσης, εάν θέλει ο άλλος, μπορεί να διεκδικήσει κοινά αποκτήματα και στην περίπτωση της συμβίωσης χωρίς γάμο (θέλει κόπο, αλλά γίνεται)...
παρα πολυ ενδιαφερον αυτη η συζητηση,αλλα τελικα,υπαρχει προγαμιαιο συμβολαιο για περιουσια που αποκταται κατα το χρονικο του Γαμου?
παρα πολυ ενδιαφερον αυτη η συζητηση,αλλα τελικα,υπαρχει προγαμιαιο συμβολαιο για περιουσια που αποκταται κατα το χρονικο του Γαμου?
[1]. Σε γενικές γραμμές, εάν έχεις προσδιορίσει τι είναι δικό σου από πριν και αυτό χρησιμοποιηθεί για απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου, αυτό μάλλον το παίρνεις...
[2]. Το να πεις από πριν ότι "ό,τι αποκτήσουμε θα είναι δικό μου" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ!
[3]. Αυτό που μπορείς είναι να κάνεις νέο συμβόλαιο (σύμβαση κοινοκτημοσύνης σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα) κατά τη διάρκεια του γάμου, κατωχυρώνοντας πράγματα που αποκτάς... Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα το δεχθεί και ο άλλος σύζυγος...
Επαναλαμβάνω, ρώτα δικηγόρο γιατί όπως καταλαβαίνω με αυτά που γράφεις, δεν φοβάσαι τόσο γι' αυτά που έχεις αλλά γι' αυτά που θα αποκτήσεις, και εκεί το θέμα έχει τεράστιες προεκτάσεις... Ο άλλος μπορεί να ισχυριστεί ότι ναι μεν εσύ δούλευες, αλλά αυτός με "αιματηρές οικονομίες" διατήρησε αυτά που έφερες εσύ σπίτι και άρα του ανήκουν κάποια από αυτά... Άκουσέ με αν θέλεις και μίλα με δικηγόρο... ;)
η π.χ διαφυγόντα κέρδη απο την δουλειά που άφησε η συζυγός για να μεγαλώσει τα παιδιά. Ή και μεροκάματο νοικοκυράς. Και τα 2 έγιναν στο ΗΒ φέτος. Μάλιστα με αφορμή το διαζύγιο του Σερ Πωλ, βγήκαν στην επιφάνεια μερικές πιπεράτες ιστορίες.
η π.χ διαφυγόντα κέρδη απο την δουλειά που άφησε η συζυγός για να μεγαλώσει τα παιδιά. Ή και μεροκάματο νοικοκυράς. Και τα 2 έγιναν στο ΗΒ φέτος. Μάλιστα με αφορμή το διαζύγιο του Σερ Πωλ, βγήκαν στην επιφάνεια μερικές πιπεράτες ιστορίες.
Άσε... με τρώνε οι άκρες των νυχιών μου για να γράψω πράγματα, αλλά δεν πρέπει για το καλό μου (τώρα)... ;)
Νίκο αυτό που περιγράφεις είναι κάτι το οποίο φυσικά και είναι μια καθημερινή ιστορία, όπου τα πεθερικά έχουν τον πρώτο λόγο και αυτά είναι που τελικά χωρίζουν ένα ζευγάρι, αλλά το ζευγάρι οφοίλει να γνωρίζει ότι δεν βάζει τρίτους στη σχέση του. Αν το κάνει δε θέλει ούτε συμβόλαια ούτε τίποτα.
Έτσι ακριβώς. Πολύ βασικό.
Ή π.χ. να'χει κάνει τη λαδιά του ο κύριος και η κυρία να βρήκε αυτόν τον τρόπο για να τον εκδικηθεί. Το τι συμβαίνει στο κάθε σπίτι και στο ζευγάρι πιστεύω πως ούτε οι κολλητοί το ξέρουν. Κάποιοι ίσως να μη θέλουν καν να παραδεχτούν γεγονότα και καταστάσεις.
@ nmakry
To οποίο λέει τι ? .. πως ένα προγαμιαίο συμβόλαιο που διαχειρίζεται τα της αποκτηθείσης περιουσίας μετά του γάμου .. ή που αποκλείει το έτερον "ήμισυ" από αυτήν έχει δεσμευτική ισχύ στην κρίση του Δικαστή , η μεγαλυτέρα ισχύ από άλλο άρθρο που δίνει δικαίωμα στην σύζυγο να διεκδικεί περιουσία που δεν είναι στο όνομά της και που αποκτήθηκε μετά από αυτον ? ... όταν ο γάμος λυθεί?
Αν δεν κάνω λάθος το άρθρο 1403 μιλάει για την επιλογή της "κοινοκτημοσύνης" η οποία μάλιστα παύει με την λύση του γάμου (αναφέρεται σε αυτό το 1411) ... συνεπώς δεν καταλαβαίνω την σχέση του με τα προγαμιαία συμβόλαια αμερικάνικου τύπου όπου η ισχύς τους υπάρχει και πέραν της λύσεως του γάμου στα της περιουσίας που αποκτήθηκε από αυτόν ή όποιον άλλον πιθανό συνδυασμό και όρους ... ορίσουν οι συμβαλλόμενοι.
Μάλιστα ο έλλην νομοθέτης έχει φροντίσει την απαξία σε συμβόλαια αμερικάνικου τύπου ... λέγοντας στο 1404 : "Το συμβόλαιο για την κοινοκτημοσύνη δεν μπορεί να παραπέμψει σε έθιμα, σε νόμο που δεν ισχύει ή σε νόμο αλλοδαπό."
Με λίγα λόγια μιας και αυτό που συμβαίνει είναι οι δικαστικές πρακτικές , ας μείνουμε σε αυτό . Όσο για το 1/3 των αποκτημάτων που απαιτείται "τεκμαρτή απόδειξη" , θα πρέπει να εξηγηθεί με ποια λογική σύζυγοι ασχολούμενοι με τα "οικιακά" κερδίζουν τις δίκες ακόμα και για το 1/3 .
Θεωρητικά είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο τα 2 φύλα, το ότι οι δικαστικές πρακτικές και κυρίως οι παρωχημένες αντιλήψεις περί "αδύνατου φύλου" που πρέπει να προστατευθεί τον "κακόμοιρο" .. στο μπανανισταν ... μετατρέπουν το θεωρητικό, τυπικό και διάτρητο νομικό κατασκεύασμα σε επί του πρακτέου διακρίσεις εις βάρος των συζύγων και πατέρων, για τους οποίους σπανίως εώς ποτέ δεν βγαίνει διατροφή υπέρ τους , σπανίως έως ποτέ δεν τους δίδεται επιμέλεια παιδιών στις μικρές ηλικίες όταν το ζητούν , σπανίως έως ποτέ δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο η φορολογική δήλωση του πατρός για το ύψος της διατροφής κλπ .... είναι η ουσία της υπόθεσης .
Σε αυτήν την χώρα ζούμε αγαπητέ , δεν ήρθαμε χθες εδώ ..
Και εδώ θεωρητικά ? ... ή με ψευδομάρτυρες που ήταν "μπροστά" όταν ο ένας εκ των 2 "υποσχέθηκε" ότι θα τα έχουν μισά μισά ? ... Ας δούμε και εδώ τα πράγματα στην ουσία τους .. η απλή συμβίωση είναι η μόνη ασφαλής οδός για να έχει κάποιος το κεφάλι του ήσυχο και να μην εμπλακεί ποτέ σε περιπέτειες που θα του τσακίσουν την ζωή στηριζόμενες σε ανορθολογικά και παρανοικά "δικαιώματα". :cool:
@ nmakry
To οποίο λέει τι ? .. πως ένα προγαμιαίο συμβόλαιο που διαχειρίζεται τα της αποκτηθείσης περιουσίας μετά του γάμου .. ή που αποκλείει το έτερον "ήμισυ" από αυτήν έχει δεσμευτική ισχύ στην κρίση του Δικαστή , η μεγαλυτέρα ισχύ από άλλο άρθρο που δίνει δικαίωμα στην σύζυγο να διεκδικεί περιουσία που δεν είναι στο όνομά της και που αποκτήθηκε μετά από αυτον ? ... όταν ο γάμος λυθεί?
Στο αρχικό σου μήνυμα είπες ότι "δεν αναγνωρίζονται τα προγαμιαία συμβόλαια στην Ελλάδα", κι εγώ σου είπα ότι υπάρχουν και στον ελληνικό ΑΚ. Εγώ δεν είπα ότι έχουν ισχύ και για την περιουσία που αποκτάται στο μέλλον (μάλιστα το επεσήμανα αυτό σε κάποιον φίλο).
Όσο για το εάν έχουν ισχύ μπροστά στο δικαστή, ΝΑΙ ΕΧΟΥΝ εφόσον δεν περιλαμβάνουν όρους που μπορεί να τα καταστήσει μερικώς ή ολικώς άκυρα, ή εάν δεν αποδειχθεί άλλη κατάσταση (λ.χ. υπογραφή μετά από πίεση), όπως άλλωστε ισχύει ΜΕ ΚΑΘΕ συμβόλαιο...
Με λίγα λόγια μιας και αυτό που συμβαίνει είναι οι δικαστικές πρακτικές , ας μείνουμε σε αυτό . Όσο για το 1/3 των αποκτημάτων που απαιτείται "τεκμαρτή απόδειξη" , θα πρέπει να εξηγηθεί με ποια λογική σύζυγοι ασχολούμενοι με τα "οικιακά" κερδίζουν τις δίκες ακόμα και για το 1/3 .
Μη μου ζητάς να κρίνω το νόμο. Εσύ είπες για το 50% κι εγώ σε διόρθωσα ότι ο νόμος λέει ότι τεκμαρτό είναι το 1/3. Από εκεί και πέρα, όταν έχουμε δικαστήριο, μπορεί να βγει απόφαση και με 0% και με 100%. Όσο για τη λογική, πάλι μη μου ζητάς να την κρίνω...
Θεωρητικά είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο τα 2 φύλα, το ότι οι δικαστικές πρακτικές και κυρίως οι παρωχημένες αντιλήψεις περί "αδύνατου φύλου" που πρέπει να προστατευθεί τον "κακόμοιρο" .. στο μπανανισταν ... μετατρέπουν το θεωρητικό, τυπικό και διάτρητο νομικό κατασκεύασμα σε επί του πρακτέου διακρίσεις εις βάρος των συζύγων και πατέρων, για τους οποίους σπανίως εώς ποτέ δεν βγαίνει διατροφή υπέρ τους , σπανίως έως ποτέ δεν τους δίδεται επιμέλεια παιδιών στις μικρές ηλικίες όταν το ζητούν , σπανίως έως ποτέ δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο η φορολογική δήλωση του πατρός για το ύψος της διατροφής κλπ .... είναι η ουσία της υπόθεσης .
Σε αυτήν την χώρα ζούμε αγαπητέ , δεν ήρθαμε χθες εδώ ..
Σε επίπεδο απόψεων μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου σε πολλά πράγματα, όταν μάλιστα είμαι σε εκρεμμότητα για τέτοια θέματα, και από τη μια κερδίζω δικαστήρια και από την άλλη παίρνω τα @@ μου, αν θες να το προχωρήσω και παραπάνω το θέμα! Όμως, είναι άλλο το προσωπικό μένος και οι απόψεις και άλλο η ενημέρωση σε ένα θέμα που ρωτάει κάποιος. Αυτή πρέπει να βασίζεται στο γράμμα του νόμου, το οποίο και μετέφερα. Απόψεις και εμπειρίες έχουμε όλοι για να πούμε, αλλά πρέπει να δηλώνονται ως τέτοιες...
Και εδώ θεωρητικά ? ... ή με ψευδομάρτυρες που ήταν "μπροστά" όταν ο ένας εκ των 2 "υποσχέθηκε" ότι θα τα έχουν μισά μισά ? ... Ας δούμε και εδώ τα πράγματα στην ουσία τους .. η απλή συμβίωση είναι η μόνη ασφαλής οδός για να έχει κάποιος το κεφάλι του ήσυχο και να μην εμπλακεί ποτέ σε περιπέτειες που θα του τσακίσουν την ζωή στηριζόμενες σε ανορθολογικά και παρανοικά "δικαιώματα". :cool:
Ο νόμος δίνει γενικές κατευθύνσεις. Δεν μπορεί να προβλέψει κάθε είδους συμβίωση. Γι' αυτό και καταφεύγουμε στα δικαστήρια. Πάντως, με βάση ερμηνείες του νόμου και δικαστική πρακτική, και στην απλή συμβίωση μπορεί να εγερθούν απαιτήσεις. Το πού στηρίζονται, διάβασε τα σκεπτικά των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες και πάλι δε θα κρίνω...
Αγαπητέ φίλε nmakry,
Δεν είμαι νομικός για να αρκούμαι στις τυπικές και θεωρητικές αναφορές των νόμων (που ακόμα και αυτές δεν αντιμετωπίζουν τα προγαμιαία συμβόλαια όπως στο αμέρικα, "τα συμβόλαια κοινοκτημοισύνης" δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτό που συζητάμε ) .. είμαι ένας απλός υπήκοος αυτής της χώρας που εξετάζει το τι συμβαίνει στην πράξη ... και τι εφαρμόζεται στην πράξη . Αν θεωρείς πως οι ισχυρισμοί μου με αυτό που συμβάινει στην πράξη και κατά τον συντριπτικό κανόνα είναι εκτός τόπου και χρόνου ,λέγοντας ότι και με 0% τεκμαρτή συμμετοχή βγαίνει απόφαση που αναιρεί την αναφορά στο 1/3 κατά τον νόμο... okeyZz ... για κάποιον νομικό αυτό μπορεί να θεωρείται normal ... για την κοινή Λογική όμως όχι .
Είπαμε , εγώ δεν είμαι νομικός για να συζητώ με τους όρους της αντίφασης ανάμεσα στα άρθρα των Χ Νόμων και τις δικαστικές αποφάσεις και πρακτικές και μάλιστα να τις παρουσιάζω και ως "έτσι συμβαίνουν δεν τις κρίνω" ... λέω απλώς την άποψή μου, το εάν αυτή εκφράζει την πραγματικότητα θα το διαπιστώσουν ούτως ή άλλως διάφοροι που θα βρεθούν στις εξόχως δυσάρεστες αυτές θέσεις , όταν τα "φρου φρου και τα αρώματα" του παρωχημένου αυτού νομικοθεσμικού κατασκευάσματος που λέγεται γάμος φύγουν από το προσκήνιο της ζωής τους και δουν την πραγματική φύση και συνέπειες του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ που υπέγραψαν .:cool:
@ ADSLgr.com All rights reserved.