Καλησπέρα.
Μια μέρα χάζευα στο youtube κι έπεσα πάνω στο κανάλι TheHatedOne, το οποίο αναφέρεται στο τι συμβαίνει με παρακολουθήσεις από κυβερνήσεις, εταιρείες κλπ. και στο πως να έχουμε ιδιωτικότητα online. Φαίνεται legit, καθώς δεν μιλάει για θεωρίες συνωμοσίας, αλλά για πράγματα που έχουν διαρρεύσει.
Με έβαλε μέσα.
Έχω περάσει τις τελευταίες μέρες ψάχνοντας για vpn providers (επι πληρωμή), email providers (επί πληρωμή), open source προγράμματα, έχω βάλει διάφορα Plugins στον firefox (όπως το uBlock Origin και τα κάνω όλα χειροκίνητα), σκέφτομαι να βάλω μέχρι και Linux κλπ. Αλλά, οι ερωτήσεις μου είναι, αξίζουν όλα αυτά; Αξίζει τόσος κόπος και χρήμα; Όντως θα έχεις ιδιωτικότητα ή είναι ψευδαίσθηση όλο αυτό και είμαι αφελής αν το πιστεύω;
Π.χ., έχω gmail συνδεδεμένο με το ebanking. Κάνω αγορές online και δίνω το gmail. Ξέρω ότι υπάρχουν trackers από google κ.α., ξέρω ότι ξέρουν τι αγοράζω κλπ. Έχω 2FA με sms στο κινητό μου.
Αξίζει να τα μεταφέρω όλα π.χ. στο Runbox ή σε κάποιον άλλον e-mail provider και επι πληρωμή μάλιστα; Και τι γίνεται αν μια μέρα, λόγω του ότι δεν είναι δημοφιλής και δεν πάει καλά η εταιρία, κλείσει αυτός ο provider;
Άλλο παράδειγμα. Έχω windows 10 (το θέλω για videogames και άλλες εφαρμογές, image/video editing). Αξίζει να βάλω και linux, έτσι ώστε να το έχω για "ασφαλή περιήγηση" στο internet; Σκέφτομαι όμως ότι, το κάθε κομμάτι hardware που έχω, λογικά θα έχει πάνω ένα μοναδικό αριθμό (ή κάτι σχετικό). Άρα, υπάρχει και συγκεκριμένο "προφίλ μου". Θα υπάρξει λοιπόν πλήρης ιδιωτικότητα, ή είναι μπαρούφες όλα αυτά;
Αξίζει το vpn (με το σκεπτικό ότι εμπιστεύεσαι τον vpn provider περισσότερο από τον isp σου);
Όχι, δεν έχω κάτι να κρύψω, αλλά, δεν μου αρέσει το γεγονός ότι η microsoft, η google κ.α. γνωρίζουν τι κάνω online, τι αγορές κάνω, πότε και τι πορνό βλέπω, κλπ.
Παρακαλώ, μιλάω σοβαρά. Δεν είμαι προχωρημένος χρήστης, δεν γνωρίζω όλα τα τεχνικά, γι' αυτό ζητάω την άποψη κάποιου που γνωρίζει καλύτερα. Και, αν υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα, παρακαλώ να με παραπέμψετε να το διαβάσω (ελληνικά ή αγγλικά).
Εμφάνιση 1-15 από 21
Θέμα: Ιδιωτικότητα online.
-
09-11-19, 16:44 Ιδιωτικότητα online. #1
-
09-11-19, 17:43 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #2
Πραγματικά ο μόνος τρόπος να έχεις μια σχετική ιδιωτικότητα είναι να πάρεις τα βουνά.
Δεν πιστεύω πως αξίζει να πληρώσεις για vpn και τα σχετικά, απο την στιγμή που θα πας να κάνεις αγορές απο κάπου που κάνουν χρήση πχ tracking Μηχανισμού της Google θα ξέρει η Google τι έκανες όπως φυσικά και η σχετική σελίδα.
Δεν στέλνει πληροφορίες ο Browser για το τι s/n έχεις στον υπολογιστή σου.
Οι περισσότεροι Browsers έχουν επιλογή για private browsing μπορείς να κάνεις χρήση αυτού
Ελπίζω να μην έχεις facebook
-
09-11-19, 18:22 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #3
Δεν το είχα σκεφτεί αυτό, αν και, δεν έχω δοκιμάσει να κάνω χρήση του ublock origin σε κάποια αγορά online μέχρι στιγμής, το οποίο απ'ότι βλέπω μπλοκάρει τους trackers. Παράδειγμα:
α) χρησιμοποιείς ubuntu,
β) έχεις vpn από χώρα εκτός ukusa.
γ) έχεις το e-banking σε e-mail εκτός google, outlook, yahoo, aol, π.χ. ProtonMail (αν και μου "βρωμάει" σαν υπηρεσία, για διάφορους λόγους),
δ) ανοίγεις firefox private window με ublock ανοιχτό και ενεργοποιημένα μόνο τα trackers που απαιτούνται για να λειτουργήσει η ιστοσελίδα,
ε) αγοράζεις προϊον online.
Έχεις ιδιωτικότητα ή όχι;
Έχω αλλά δεν ασχολούμαι καθόλου (σε φάση, τελευταία μου ανάρτηση πριν 2-3 χρόνια).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ilkork92 : 09-11-19 στις 18:36.
-
09-11-19, 19:10 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #4
Θα πληρώσεις και με κάρτα άλλου ή την δικιά σου; αν πληρώσεις με την δικιά σου όπως καταλαβαίνεις όλα τα άλλα που έκανες ήταν χωρίς λόγο
Οπότε έχεις και μαζεύει πληροφορίες απο τους φίλους σου κλπ, ξεκίνα με διαγραφή του λογαριασμού εκεί και μετά κοίτα τα υπόλοιπα.
Αγορές πχ θα πρέπει να βρεις τρόπο να τις κάνεις χωρίς κάποια κάρτα που να γυρνάει πίσω σε εσένα ή κάποια διεύθυνση που να γυρνάει πίσω σε εσένα όταν μιλάμε για αποστολές
Ιδιωτικότητα θα έχεις οταν απλά σερφάρεις και δεν δώσεις εσύ κάποιο άλλο δικό σου στοιχείο
-
09-11-19, 19:43 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #5
Κατάλαβα. Με bitcoin (όπου είναι αποδεκτό) μπορείς να αγοράσεις online και να έχεις ιδιωτικότητα, σωστά; Αρκεί βέβαια να μην πρόκειται για φυσικό προϊον που απαιτούνται τα στοιχεία σου (όνομα, διεύθυνση κλπ);
VPN για torrenting (legit αρχεία όχι πειρατικά), σου προσφέρει ιδιωτικότητα; Δηλαδή να μην γνωρίζει ο ISP σου τι κατεβάζεις; Και αν όλο αυτό το κάνεις σε περιβάλλον με windows10; Το λέω, γιατί είμαι της άποψης ότι από microsoft όλο και κάτι θα λειτουργεί στο παρασκήνιο χωρίς να το γνωρίζει κανένας και να μην έχει ανακαλυφθεί (θεωρία συνωμοσίας δική μου αυτό).
-
09-11-19, 20:08 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #6
-
09-11-19, 20:45 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #7
Κατάλαβα.
Όχι, εδώ δεν έχεις δίκιο. Γι' αυτό άλλωστε έβαλα σε παρένθεση το "δική μου θεωρία συνωμοσίας αυτό" στο τελευταίο σχόλιο.
Όπως είπα και στο αρχικό μου post, δεν είμαι προχωρημένος χρήστης, ούτε γνωρίζω τα τεχνικά ή πως λειτουργούν κάποια πράγματα. Αναρωτιέμαι όμως, υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στο παρασκήνιο ή κάποιος τρόπος (ακόμη και μέσω web browsing), έτσι ώστε η microsoft, η google ή οποιοσδήποτε άλλος να γνωρίζει ότι εγώ π.χ. έχω την MSI B450 Tomahawk Max, μαζί με G.Skill μνήμες, την τάδε κάρτα γραφικών, κοκ; Και αν όλα αυτά τα parts έχουν ενσωματωμένο ένα μοναδικό αριθμό πάνω τους, δεν μπορούν να διασταυρωθούν με την αρχική αγορά τους η οποία έγινε στο όνομά μου; Άρα, αν ισχύουν αυτά, υπάρχει κάποιο "προφίλ" με τα στοιχεία μου, το οποίο εκμεταλλεύονται οι παραπάνω εταιρείες;
Αυτό ίσως είναι θεωρία συνωμοσίας, αλλά, ειλικρινά δεν γνωρίζω, γι'αυτό ρωτάω.
Σχετικά όμως με ukusa και echelon, prism κ.α., δεν μπορείς να πεις ότι είναι θεωρίες σωνομοσίας απ'τη στιγμή που έχουν βγει στη φόρα από Snowden.
-
09-11-19, 20:53 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #8
Βρε ξέρουν τα πάντα, ακόμα και τι χρώμα κάλτσα φοράς τώρα
-
09-11-19, 20:57 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #9
Και αν κανείς πάνω από τις χρωματιστές φορέσει δεύτερο ζευγάρι μαύρες; Θα το βρουν;
-
09-11-19, 20:59 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #10
-
09-11-19, 21:02 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #11
-
09-11-19, 21:16 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #12
Εγω ενα θα σου πω.
Οσο και να προσπαθησεις να μπαλωσεις τρυπες... παντα θα υπαρχει backdoor.
πχ εγω εχω την alexa. οτι και να γινει εχω εναν ρουφιανο μεσα στο δικτιο μου.
Εσυ μπορει να εχεις μια "εξυπνη" λαμπα. οποτε παλι υπαρχει τρυπα.
Υπαρχουν προγραμματα που "διαβαζουν" τα παντα οπως το Wireshark .
Οπως ειπε ο @Sdikr ... ο πιο ασφαλης τροπος ειναι απλα να μην συνδεθεις.
Οσο τα σκεφτεσαι ολα τα υπολοιπα απλα τρελαινεσαι.The gr81 .
-
09-11-19, 21:29 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #13
-
09-11-19, 21:34 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #14
-
10-11-19, 03:31 Απάντηση: Ιδιωτικότητα online. #15
Το όλο θέμα το βλέπεις εντελώς λάθος
Από την ώρα που είσαι online δεν υπάρχει privacy.
Το θέμα είναι τι θες να κρύψεις και από ποίους.
Από εκεί ξεκινάς και ανάλογα πράττεις.
Bookmarks