Οι μετοχές ανήκουν σε 'σενα ή είναι κλειδωμένες στο δικό τους σύστημα, οπότε αν χρειαστεί να τις μεταφέρεις πρέπει να πουλήσεις? Γιατί άν είναι έτσι, όπως πχ στη ρεβολουτ και ετορο που ξέρω, τότε μακρυά.N26 today announced free stocks and ETF trading for all customers from 27 January 2025 onwards, further enhancing its investment proposition as the only financial service provider in Europe to offer trading without charging fees or commissions. With this decision, N26 aims to make investing even more accessible, offering a way to trade Stocks and ETFs without applying transaction, currency conversion, custody or inactivity fees. N26’s app allows eligible customers to buy and sell fractional shares of more than 4,000 US and European stocks and global ETFs in just a few taps. The trading product was first launched at the start of 2024, and also offers free recurring investment plans. The selection of available assets to trade has been expanded over the past year, with new Stocks and ETFs being added regularly.
https://n26.com/en-eu/press/press-re...g-free-for-all
Δεν ξέρω αν θα τους εμπιστευόμουν.
- - - Updated - - -
Ωραίο μήνυμαΕισαι αρκετα μικρος ηλικιακα για να το θυμασαι. Ο μεσος Ελληνας, αυτος που εχει χρηματα και αποταμιευση να επενδυσει σημερα, ηταν ενηλικος ή στα ορια εφηβειας/ενηλικιωσης στο κραχ του Χρηματιστηριου το μαυρο Σεπτεμβρη του 1999 που καταστραφηκαν οικογενειες και σπιτια, χαθηκαν δις δραχμες περιουσιες και ηταν η πρωτη μεγαλη απατη παρανομης αναδιανομης πλουτου στην Ελλαδα. Αυτο τον εχει στιγματισει και δεν εμπιστευεται ευκολα ελληνικο χρηματιστηριο ακομα και οταν υπηρχαν αξιολογες μετοχες το 2022-2023 σε τιμη χωμα με την παγκοσμια οικονομικη κριση.
Μετα φοβαται τη φολα που εφαγε με το PSI του Βενιζελου και εχασε ανω του 50% των χρηματων που ειχε επενδυσει στα "σιγουρα" Ελληνικα Κρατικα Ομολογα.
Βαλε και τα χρηματα που εχασε απο τις εισφορες του σε ασφαλιστικα ταμεια (δομημενα ομολογα, οριζοντια κουρεματα μνημονιων κτλ) που οι εισφορες εργαζομενου/εργοδοτη σε ασφαλιστικο ταμειο ειναι γκροσο μοτο το αναλογο του 401Κ στις ΗΠΑ ή η παπατζα των ΤΕΚΑ στις μερες μας (που και καλα θα επιλεγεις και βαθμο επικινδυνοτητας επενδυτικου προφιλ αλλα ακομα εκκρεμουν οι αποφασεις και εγκρισεις και η ενεργοποιηση της λειτουργικοτητας).
Αυτος επομενως που μπορει να επενδυσει ητοι εχει αποταμιευση ειναι give or take καποιος ανω των 38-40, με καποια καλη δουλεια, που βαζει χρηματα στην ακρη. Ο μεσος Ελληνας με το βασικο ή λιγο παραπανω, οριακα τα βγαζει περα, δεν του μενουν χρηματα για επενδυση. Αν καταφερνει καταφερνει οριακα να φτιαξει αυτο το Emergency fund of 1.000 dollars και 6 months salary που λεει ο Dave Ramsey τον οποιο εχει ξεπατικωσει κατα 99% ο Τσουνης, βγαζοντας σχεδον ιδιο βιβλιο και λεγοντας παρομοια τσιτατα μεταφρασμενα στα ελληνικα.
Οι νεολαιοι κατω των 30, αν εχουν κανα φραγκο στην ακρη οντας ελαφρως πιο risky γιατι δεν εχουν ζησει αυτες τις φολες προηγουμενων δεκαετιων και γιατι θελουν τη γρηγορη αρπαχτη για να φτιαχτουν και να κανουν ζωαρα, πανε σε λυσεις κρυπτο ή επενδυσεις μεσω πλατφορμων με παρορμηση ελαφρως τζογαδοριστικης νοοτροπιας και δεν λενε οχι και σε διαφορα Ποντζι σκιμς που σκανε κατα καιρους (τυπου μπες στην πλατφορμα μου θα σου μαθω τιπς να βγαζεις λεφτα αρκει να φερεις και αλλους).
Η επενδυση ενεχει ρισκο, καθε επενδυση. Συνεπως πρεπει να εχει το ατομο την ικανοτητα, κριση και αντιληψη, αναγνωρισης, κατανοησης, επιμετρησης και παρακολουθησης αυτου του κινδυνου, αποδοχη οριων κινδυνου και του δικου του risk appetite Και προφανως μεσομακροπροθεσμο πλανο, γιατι επενδυει, σε τι επενδυει, που αποβλεπει, παρακολουθηση αποδοσεων και επενδυσεων και ανα πασα στιγμη να εχει exit strategies και εναλλακτικες.
Κοινως πλανο, σχεδιο, μελετη και διαρκη παρακολουθηση και δυναμικη αναθεωρηση.
Ο μεσος ανθρωπος δεν εχει καν το mentality για ολο αυτο. Και προφανως ουτε τα χρηματα.
Αυτο εκμεταλλευονται και τα διαφορα κορακια τυπου τραπεζες και σου λενε ελα μπες σε Αμοιβαια, βαζε 20-50 ευρω το μηνα απο το μισθο σου, σιγα το ποσο. Αλλα δεν σου λενε οτι μιλανε στην καλυτερη για μια αποδοση 1-2% στο τελος (στα καλα σιγουρα Αμοιβαια) και οτι με τις προμηθειες που χρεωνουν για εισοδο, εξοδο και ετησιως διαχειρισης, το 1-2% θα βγει σημαντικα μικροτερο.
Αν θες να παρακολουθησεις καποιον, ποιο πολυ για χτισιμο νοοτροπιας διαχειρισης πλουτου και financial freedom, ξεκινα να βλεπεις Dave Ramsey και τα 7 baby steps που διδασκει (προφανως δεν παιρνουμε τιποτα ακριτα και προσαρμοζουμε τα παντα στις δικες μας αναγκες και κατανοηση), φτιαχνουμε κομποδεμα κινδυνου και πρωτων αναγκων και μετα ξεκιναμε και αποπληρωνουμε τα τυχον χρεη που εχουμε (αν εχουμε - ευχομαι οχι). Και μετα ειμαστε πιο ανετοι οτι περισσευει και πριν πηγαινε σε χρεη να πηγαινει σε επενδυσεις/αποταμιευση.
Οπως ελεγε και ο Τζιμ Ρον, listen to me and listen to them and then make up your own mind, be a student, not a follower. Στις μερες μας που εχουμε γεμισει influencers και followers εχουμε ξεχασει την εννοια του μαθητη και της δια βιου μαθησης, οσο ζω μαθαινω και δεν θα ξερω ποτέ τιποτα και τα παντα.![]()
Ισχύουν όλα όσα αναφέρεις, δυστηχώς (για κάποιους) ή ευτυχώς (για κάποιους άλλους).
Εμφάνιση 346-360 από 410
-
24-01-25, 14:29 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #346
Οι μετοχές ανήκουν σε 'σενα ή είναι κλειδωμένες στο δικό τους σύστημα, οπότε αν χρειαστεί να τις μεταφέρεις πρέπει να πουλήσεις? Γιατί άν είναι έτσι, όπως πχ στη ρεβολουτ και ετορο που ξέρω, τότε μακρυά.
- - - Updated - - -
Ωραίο μήνυμα
Ισχύουν όλα όσα αναφέρεις, δυστηχώς (για κάποιους) ή ευτυχώς (για κάποιους άλλους).“The truth is rarely pure and never simple.”― Oscar Wilde
"A man lives three lifes...
The first, ends with the loss of naiveness,
the second, with the loss of innocence
and the third one with the loss of his soul itself.
It's inevitable that we go through all three." ― Dark
-
24-01-25, 14:48 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #347
- Περιοχή
- Ankh-Morpork, Discworld
- Downloads
- 1
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 4
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 100/40 Mbps
- ISP
- Deutsche Telekom
- Router
- FRITZ!Box 7560
Γράφει ότι δεν υποστηρίζουν ακομα μεταφορά αλλά θα το κάνουν. Πότε δεν λέει. Όποιος θέλει το πιστεύει.
Εγώ έχω κάνει μεταφορές από Trade Republic σε Scalable και το αντίθετο, που είναι και οι 2 γερμανικές και ακολουθούν το γερμανικό φορολογικό σύστημα, οπότε η μεταφορά μεταφέρεται μαζί με το σωστό κέρδος ή χασούρα για να είμαι ΟΚ φορολογικά. Αλλά ξέρω ότι αν μεταφέρεις σε άλλη χώρα (πχ όταν έψαχνα να μεταφέρω από την Degiro που ειναι ολλανδική στην Trade Republic που είναι γερμανική μου είπαν ότι) χάνονται οι αρχικές τιμές αγοράς και απλά μεταφέρονται τα κομμάτια που μεταφέρεις χωρίς καμια πληροφορία.
-
24-01-25, 14:52 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #348
@Sebu
Σε ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να γράψεις τα αυτονόητα (για όσους είμαστε κάποιας ηλικίας, βεβαίως-βεβαίως)
-
24-01-25, 17:31 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #349
Στους περισσοτερους πλατφορμαδες δεν γινεται αυτο, πρακτικα ειναι στο δικο τους συστημα "καταχωρημενες", δεν σου "ανηκουν". Η Ρεβολουτ προσπαθει να το αλλαξει, ξεκινωντας απο το Wealth και τους πιο ματσο που θελουν αυτη τη δυνατοτητα και πηδανε απο τα παραθυρα εδω και 1+ χρονο γιατι θελουν ευελιξια να πηγαινουν τους τιτλους τους και την επιχειρηματικη σχεση τους οπου θελουν, αλλα και παλι δεν ειναι ευκολο γιατι η καθε Ρεβολουτ ειναι απλα broker πρακτικα, εσυ βαζεις τις εντολες, νομιζεις οτι τα κανεις ολα μεσω Ρεβο ή οποιου αλλου αλλα αυτος ο αλλος μεταβιβαζει τις εντολες αλλου σε 3ους συμβαλλομενους που μπορει να ειναι σε εκεινη την αγορα που δεν εχει αδεια λειτουργιας ή παρουσια ο εκαστοτε broker.
Λογικο απο μια αποψη γιατι σκεψου οτι δεν εχεις ανοιξει καποια μεριδα ΣΑΤ λχ στις ΗΠΑ ή σε αλλη αγορα που επενδυεις ωστε οι τιτλοι να ειναι στο ονομα σου σε εκεινο το ανεξαρτητο Αποθετηριο. Οπως λχ θα εκανες Ελλαδα αν επενδυες μεσω Τραπεζας ή μεγαλης Χρηματιστηριακης Τραπεζας. Θα επρεπε να ανοιξεις μεριδα ΣΑΤ και να δωσεις το αριθμο της Μεριδας ΣΑΤ και εξουσιοδοτηση στην Τραπεζα/Χρηματιστηριακη να κανουν πραξεις για λογαριασμο σου και να εισπραττουν και να σου αποδιδουν τα μερισματα και τους τοκους για λογαριασμο σου.
Αν σκασει η Χ συστημικη no harm no foul υπο την εννοια οτι οι Τιτλοι ειναι στο ονομα σου στο ΣΑΤ. Προφανως θα χασεις τις οποιες καταθεσεις που ειναι στο ονομα σου στην Τραπεζα (πανω απο το οριο του ΤΕΚΕ).
-
25-01-25, 17:30 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #350
- Περιοχή
- Downloads
- 1
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 4
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 100/40 Mbps
- ISP
- Deutsche Telekom
- Router
- FRITZ!Box 7560
Σε προηγουμενη σελίδα πρότεινα μερικά ETFs για όποιον θέλει να χτισει πλούτο.
Κάτι που με προβληματίζει είναι ότι οι αγορές είναι σε ιστορικά υψηλά και δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να επενδύει κανείς αυτη τη στιγμή (ειδικα όταν ακους ότι ο Buffet πουλάει πιο πολλά από όσα αγοράζει αυτόν τον καιρό).
Σχετικό βίντεο για όποιον έχει παρόμοιους προβληματισμούς. Γνώμη μου εξακολουθεί να είναι ότι όταν αγοράζεις ένα μικρό ποσό κάθε μήνα με savings plans μακροπρόθεσμα δε χάνεις.
Αλλά ναι, και εγώ δεν βάζω πολλά λεφτά αυτήν την στιγμή.
-
26-01-25, 10:00 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #351
Μου αρέσει που αναφέρονται συγκεκριμένες πλατφόρμες για τα ETF αλλά φαίνεται η έλλειψη πληροφόρησης όταν δεν αναφέρεται ότι και η Revolut ξεκίνησε με αυτά από 24/01.
Άντε μάθετε να βάζετε όλες τις πληροφορίες αν είναι και όχι μισές.Ryzen PC:3600x@4.550Ghz, Gigabyte Aorus x570 mobo, MSI 6700xt, G.Skill Trident Z 3733 15-14-14-1T
Oneplus 12 16/512 & 9 Pro 8/128gb: Rooted, OOS Android 15
OnePlus WATCH 2: WEAR OS 4
Blackview Tab 11 Tablet 8/128gb: Android 11
Amazon Firestick: 4k max
-
26-01-25, 14:30 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #352
- Περιοχή
- Downloads
- 1
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 4
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 100/40 Mbps
- ISP
- Deutsche Telekom
- Router
- FRITZ!Box 7560
-
27-01-25, 15:40 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #353
-
28-01-25, 15:49 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #354
Αν σκεφτομαστε μακροπρόθεσμα (10+ χρόνια) νομιζω οτι μάλλον δεν θα χάσουμε. Προσωπικά ομως θεωρώ οτι κινήσεις rebalancing ειναι αναγκαίες. (Αν και στις περισσότερες χώρες δεν συμφέρουν φορολογικά)
Δικός μου προβληματισμός (οντας 15 χρόνια πριν την σύνταξη) ειναι αν παραμένω σε accumulating assets ή εαν πρέπει να γυρίσω κάποια σε distributing...
Στο πλάνο μου πάντως (και στα Excel μου) θεωρώ πιθανή 15% φορολογία στις σχετικές επενδύσεις όταν ρευστοποιήσω διότι το βλέπω απίθανο να μείνουμε για πολύ ακόμα στο καθεστώς των αγορολόγητων UCITS στην Ελλάδα, σε υπεραξια και μερισματα
- - - Updated - - -
Ισχυει. Μάλιστα εχει πολύ αποτελεσματικό αυτοματοποιημένο προγραμμα αν καποιος θελει να κάνει ημερήσιες (!) εβδομαδιαίες ή μηνιαίες καταβολές πχ σε καποιο ETF (και χωρίς χρέωση)
Για νεους επενδυτες η Revo μπορεί να αποτελεί καλή περιπτωση για τα πρώτα βήματα . Πλέον έχει (ή θα έχει σύντομα) δυνατότητα μεταφοράς χαρτοφυλακιου. Παράλληλα ειναι too big to fail οπότε προσωπικά δεν θα ανησυχούσα πολύ (βεβαια μεγάλα χαρτοφυλάκια καλό ειναι να μοιράζονται πχ σε 2 brokers)
-
07-02-25, 15:32 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #355
-
07-02-25, 16:16 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #356Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για κάποια χαζά λάθη, αλλά υπάρχει θέμα με τα μάτια.
Αν τα djmixes2k και tranceaddict μιλάνε βαθιά στην ψυχή σου, pleaaaaase στείλε μου πμ.
-
22-03-25, 21:43 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #357
- Περιοχή
- Downloads
- 1
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 4
- Τύπος
- VDSL2
- Ταχύτητα
- 100/40 Mbps
- ISP
- Deutsche Telekom
- Router
- FRITZ!Box 7560
Με ενδιαφέρει να κάνω trading και στην N26 για συγκεκριμένο λόγο που δεν είναι της παρούσης.
Μπήκα λοιπόν στο app όντας ήδη πελάτης, πήγα στο trading tab, και ειπα να ξεκινήσω το άνοιγμα του trading account.
Στο πρώτο βήμα μου δείχνει:
- tax information - Germany: 12345678 (έχει προσυμπληρωμένο το γερμανικό ΑΦΜ μου ως φορολογικός κάτοικος Γερμανίας)
- DSS investor share number for Greece (αυτό μου το ζητάει επειδή έχω ελληνικη εθνικότητα)
Εγώ αυτό το DSS δεν το έχω και δεν έχω καμία διάθεση να το βγάλω γιατί το θεωρώ δεδομένο ότι η εφορία στην Ελλάδα αν δει ότι έχω επενδύσεις στο εξωτερικό θα ψάξει τρόπο να μου τις φορολογήσει. Τι λέτε, είμαι υπερβολικός;
- - - Updated - - -
Ίσως δεν το έγραψα ξεκάθαρα.
Χωρίς το DSS δε με αφήνει να προχωρήσω στο άνοιγμα του trading account.
-
22-03-25, 22:04 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #358
Αν έχεις ανοίξει ποτέ λογαριασμό σε ελληνική εταιρεία/τράπεζα για επενδύσεις, έχεις ήδη DSS, ΣΑΤ στα ελληνικά.
-
22-03-25, 22:58 Απάντηση: Online Brokers - Επενδύσεις #359
- Περιοχή
- Downloads
- 1
- Uploads
- 0
- Άρθρα
- 4
- Τύπος
- VDSL2