Γεια χαρά σε όλους.
Πολύ νέος στο άθλημα και με έχει συνεπάρει το RouterOS έστω και στα τόσο λίγα που έχω δει προς στιγμήν.
Είχα ένα θέμα, στο σημείο που έβαζα το Chateau αντί να τσιμπάει ένα κοντινό tower που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και 3 bands (1 + 2 CA) πήγαινε και συντόνιζε με ένα tower που ήταν στα 15 χιλιόμετρα και προσέφερε μόνο 2 bands, μάλιστα με πάρα πολλά προβλήματα στο internet κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τη νύχτα.
RouterOS to the rescue! Μπορούμε να κλειδώσουμε το LTE interface σε όποιο PCI θέλουμε
1. Ανοίγουμε terminal και χτυπάμε:2. Ζητάει αριθμό του LTE interface, στην περίπτωση του Chateau LTE12 που έχουμε μόνο ένα, του δίνουμε μηδέν (0).Κώδικας:/interface/lte cell-monitor
Θα ξεκινήσει να σκανάρει και να δείχνει όλα τα PCIs που είναι διαθέσιμα:
(Στο screenshot δεν φαίνεται αυτό στο οποίο κλείδωνε από μόνο του γιατί πήρα το router και έκανα αλλού το configuration, αλλά το PCI 19 στο οποίο θέλω να συνδεθώ είναι διαθέσιμο και στο "προβληματικό" σημείο)
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει το PCI 19 με EARFCN 6300 στο eNB με ID 10616 (το οποίο δίνει και την Band 7 κάτι που δεν αναφέρεται στο cellmapper)
3. Πάμε στο terminal και πατάμε:(μαζί με τα double quotemarks) όπου το 6300 και το 19 στο τέλος είναι τα EARFCN και PCI.Κώδικας:/interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\",1,6300,19"
Αμέσως θα κλειδώσει στο συγκεκριμένο cell.
Υπάρχει όμως ένα ακόμα πρόβλημα: Αν κάνει restart το router, αυτή η ρύθμιση θα χαθεί. Η λύση έρχεται με ένα entry στον Scheduler:
Start Time: startup
Interval: 00:00:00
On Event:
Βάζουμε ένα delay της τάξης των 5 λεπτών για να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει initialise το lte interface (από τα logs είδα γενικά ότι είναι variable o χρόνος από 1,5 έως 3 λεπτά οπότε έβαλα 5 για να είμαι σίγουρος), και μετά τρέχει την ίδια εντολή που χτυπήσαμε στο terminal.Κώδικας::log info "Starting cell Lock schedule entry. Waiting for 5 minutes" :delay 00:05:00 :log info "Performing cell lock" /interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\",1,6300,19"
(Τα logs τα έχω βάλει καθαρά για verbosity, δεν είναι απαραίτητα).
Για να δούμε το cell lock state, χτυπάμε στο terminal:Κώδικας:/interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\""![]()
Εμφάνιση 1-15 από 19
-
03-12-21, 11:49 [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος WhatTheIanni : 03-12-21 στις 11:58.
-
03-12-21, 18:03 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #2
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως θα υπάρχουν μικροδιακοπές όταν η κεραία ζητήσει να γυρίσεις cell, μικρές μεν υπαρκτές δε.
καλύτερα είναι να το αφήνεις μόνο του να κλειδώνει και αν σου το επιτρέπουν οι συνθήκες να επιλέξεις μόνο τις μπάντες που χρησιμοποιείς, για να καταφέρεις να μείνεις σταθερός σε ένα cell.
-
03-12-21, 21:11 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #3
-
04-12-21, 15:18 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #4
ότι και όσα να δοκιμάσεις να κλειδώσεις, ΑΝ η γειτονική κεραία πει: "συνδέσου σε μένα", τότε θα κάνει δρομολόγηση στο GTP tunnel, και εσύ μέχρι να απαντήσεις όχι θέλω πάλι την ίδια κεραία, έχεις χάσει κάποια πακέτα.
Περισσότερα με εικόνες κτλ μπορείς να διαβάσεις εδώ και εδώ, υπάρχουν και αναλυτικά άρθρα για την λειρουργία των LTE, τα έχω αναρτήσει σε άλλο νήμα.
-
05-12-21, 12:30 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #5
Σε ευχαριστώ πολύ, ξεκινάω το διάβασμα.
Έχω το εξής πρόβλημα:
Το Chateau συνδέεται στο cell με physical id 313 το οποίο όπως έγραψα φαίνεται από το cellmapper να είναι λίγο μακριά.
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, έχω Internet κανονικότατα και μάλιστα με καλές ταχύτητες συνήθως. Όμως από τις 22:00 και μέχρι τις 10 πρωί, ενώ οι δείκτες RSSI RSRP SINR RSRQ κυμαίνονται στα ίδια όπως την υπόλοιπη μέρα, έχω απώλεια Internet.
Τώρα που το σκέφτομαι ίσως το πρόβλημα δεν είναι το cell και μήπως έχει μπει κάποιος κόφτης στην CU που έχω πρόχειρα με την προσφορά unlimited surf & mail (περιμένω να ενεργοποιηθεί η Unlimited Ultra SIM τη Δευτέρα και μέχρι τότε παίζω με το CU για να εξοικειωθώ με το Chateau) γιατί μου φαίνεται παράξενο που έχω πρόβλημα σχεδόν τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
-
05-12-21, 16:48 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #6
Κάνε ένα check μήπως σου έρχεται ένα SMS ότι έχεις ξεπεράσει τα 500mb εντός 24 ώρου ημέρας. Η vodafone ανεξαρτήτος προγράμματος έχει όριο 500mb την μέρα, δεν ξέρω αν ισχύει μέχρι και σήμερα.
Η Vodafone GR γενικά κανιβαλίζει τα πάντα σε θέμα δικτύων, οπότε όλα τα κουτσά στραβά να τα περιμένεις από αυτήν, μέχρι και drain της μπαταρίας σου να περιμένεις γιατί δεν αφήνει την κεραία του κινητού να χαμηλώσει tx.
-
06-12-21, 09:50 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #7
Ενεργοποίησα τα SMS στο Chateau, και δεν βρήκα κάποιο σχετικό SMS. Μου φαίνεται πολύ παράξενο που πάντα συμβαίνει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 10 το επόμενο πρωί.
- - - Updated - - -
Λοιπόν μετακίνησα το Chateau σε άλλο σημείο του σπιτιού και συνδέθηκε σε άλλο cell. Εκεί έχω internet εκείνες τις ώρες, αλλά σε χαμηλότερη ταχύτητα από εκείνη που μου προσφέρει το cell 313 τις ώρες της ημέρας που δουλεύει.
Μου φαίνεται παράξενο όμως το γεγονός ότι είναι λες και κατεβαίνει διακόπτης στις 10 το βράδυ. Μπορεί κάποιος να δει τι μου βγάζει το cell monitor όταν έχω internet και όταν δεν έχω, μπας και βγάλουμε κάποια άκρη;
Όταν έχω internet:
Όταν ΔΕΝ έχω internet:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος WhatTheIanni : 06-12-21 στις 09:55.
-
07-01-23, 15:43 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #8
Ποια είναι η εντολή στο Chateue για reset επαναφορά τις μπάντες?
Αυτή είναι η εντολή; Κάνει disable lock
Κώδικας:interface/lte/at-chat lte1 input="at+qnwlock="common/4g",0"
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jkarabas : 07-01-23 στις 16:05.
CPU: Intel Core I7 920@2,66Ghz,GPU: nVidia Asus ENGTS 250/DI/CUBA 512MD3 ,RAM:3x1GΒ Corsair TR3G1333 PC3@1333Mhz, PSU: Thermaltake 650W,Μοtherboard: Asus P6TD DELUXE, CASE: CoolerMaster ENTURION
-
07-01-23, 21:05 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #9
-
07-01-23, 23:34 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #10
-
09-01-23, 00:39 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #11
To scripts σου το μετέτρεψα λίγο και έβαλα να μου στέλνει και στο telegram ότι το cell lock έχει γίνει.
Κώδικας::log info "Starting cell Lock schedule entry. Waiting for 5 minutes":delay 00:05:00 :log info "Performing cell lock" / interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\",1,6300,19" :delay 00:02:00 :log info "send message to your phone, Cell already locked" / tool fetch url="https://api.telegram.org/botΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ:ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ/sendMessage?chat_id=-ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ&text=Cell already locked"
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jkarabas : 09-01-23 στις 00:45.
CPU: Intel Core I7 920@2,66Ghz,GPU: nVidia Asus ENGTS 250/DI/CUBA 512MD3 ,RAM:3x1GΒ Corsair TR3G1333 PC3@1333Mhz, PSU: Thermaltake 650W,Μοtherboard: Asus P6TD DELUXE, CASE: CoolerMaster ENTURION
-
14-08-24, 18:43 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #12
-
14-08-24, 19:48 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #13
-
14-08-24, 19:54 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #14
Δεν ξερω τι συμβαινει. Ειμαι σε τουριστικη περιοχη. Τριγυρω εχω αρκετες κεραιες, ανα καποιες μερες με πεταει σε μια σου διαολου τη μανα και τις αλλες τριγυρω δεν τις βλεπω καθολου. Ξες γιατι μπορει να συμβαινει αυτο;
-
15-08-24, 07:13 Απάντηση: [ΟΔΗΓΟΣ] Mikrotik Chateau LTE12 - Κλείδωμα Cell #15
Bookmarks