Καλησπέρα σε όλους. Νοικιάζουμε ως οικογένεια ένα ακίνητο εδώ και κάποια χρόνια. Το ενοίκιο που πληρώνω είναι 420€, αλλά το δηλωμένο στην εφορία (με το ηλεκτρονικό συμβόλαιο στο gsis) φαίνεται 160€. Ο ιδιοκτήτης με πίεσε να γίνει οπωσδήποτε έτσι - κι εγώ τότε δέχτηκα μη έχοντας πολλές επιλογές εκείνη την εποχή για να στεγάσω την οικογένεια. Εκτοτε διατηρήθηκε αυτό το status, με αυτόν να πιέζει πάντα για να παίρνει αυτά τα χρήματα σε μετρητά (αφορολόγητα γαρ).
Πλέον βρήκα λύση στέγασης και θα αποχωρήσω, όμως δεν τον έχω ενημερώσει, διότι θέλω να κρατήσω τουλάχιστον τα χρήματα της εγγύησης. Θα τον ειδοποιήσω μετά την μετακόμιση μας, απλώς για την παραλαβή των κλειδιών. Θέματα στο ακίνητο υπήρχαν: υγρασίες, μόνωση - καθότι είναι τελευταίος όροφος πανταχόθεν ανοιχτός. Δεν θέλησε ποτέ να αναλάβει κόστη συντήρησης γι' αυτά τα πράγματα, παρόλο που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας εντός του ακινήτου - ειδικά οι υγρασία και η απουσία συντήρησης της μόνωσης.
Το ερώτημα είναι αν θα ρισκάρει να μας κυνηγήσει δικαστικώς διεκδικώντας αφ' ενός τον μισό χρόνο μέχρι τη λήξη του νόμιμου συμβολαίου ζητώντας τα ενοίκια σωρευτικά και από την άλλη για να ζητήσει τους λογαριασμους που ενδεχομένως θα μείνουν απλήρωτοι. Θα αφήσω επίσης απλήρωτα τα προφορικά συμφωνημένα ενοίκια των τελευταίων μηνών (5Χ260€), καθώς αδυνατώ απολύτως να ανταπεξέλθω.
Ποια η γνώμη σας;
Εμφάνιση 1-15 από 51
-
06-03-22, 18:55 Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Manvol : 06-03-22 στις 19:08.
"Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 19:17 Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #2
Θα αφήσεις απλήρωτους λογαριασμούς που είναι στο δικό σου όνομα ή στου ιδιοκτήτη;
Στην πρώτη περίπτωση είναι δικό σου πρόβλημα, στη δεύτερη ποιά να είναι η γνώμη μας;
Να φύγεις νύχτα και να τον ειδοποιήσεις αφού φύγεις επίσης είναι τουλάχιστον άκομψο, για να το πω ευγενικά.
Και όλο αυτό για τα 160€ της εγγύησης;
Τα 1300€ (5x260) τα χρωστάς ήδη και δεν τα έχεις δώσει, ή αφορούν απο εδώ και πέρα;
Αλλά αφού φαίνεται ότι τα έχεις αποφασίσει, τι σε απασχολεί η γνώμη των μελών του φορουμ;
Δηλαδή αν σου πουμε ότι δεν συμφωνούμε με τίποτα απο αυτά που γράφεις, θα αναθεωρήσεις και θα κάνεις το σωστό;
-
06-03-22, 19:23 Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #3
H εγγύηση ήταν 420€. Επρεπε να αναφέρω πως ορίστηκε σε 1 "πραγματικό" ενοίκιο. Συγνώμη για την παράλειψη. Επίσης, οι λογαριασμοί είναι όλοι στο όνομα του ιδιοκτήτη.
Η ερώτηση μου είναι ειλικρινής και αφορά κύρια το αν υπάρχει κίνδυνος για μένα μετά την αποχώρηση. Σίγουρα δεν σκοπεύω να κάνω ηθικοπλαστική τη συζήτηση, ούτε για τη δική μου στάση, ούτε για τη δική του. Τα παράπονα μου ούτως ή άλλως όσον αφορά το μισθίο ήταν καθαρά πρακτικά και κυρίως σε σχέση με την ποιότητα (υγρασία) και το κόστος ζωής (απώλειες, έξοδα θέρμανσης/ψύξης) της οικογένειας μου μέσα στο ακίνητο αυτό.
Το να μη συμφωνεί κάποιος λοιπόν είναι δεκτό, όπως και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση."Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 19:26 Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #4
Ναι Μπορεί να σε κυνηγήσει, σίγουρα για αυτό που έχει δηλωθεί στο συμβόλαιο.
Εσένα δεν σε συμφέρει να πεις επίσημα οτι άλλα του έδινες, άλλα δήλωνες γιατί τότε θα την πληρώσεις και εσύ δικαστικά.
Για τους λογαριασμούς, αυτό που είπε ο ariadgr, αν είναι στο όνομα σου είναι δικοί σου, αν είναι στο δικό του τότε ειναι δικό του, αν τώρα μπορεί να αποδείξει οτι εσύ έμενες μέσα (που μπορεί) τότε είναι δικό σου
-
06-03-22, 19:35 Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #5
Δεκτόν. Αρα επί της ουσίας έχουμε ως χρέος τα 160 επί τους ~5 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του συμβολαίου (με αυτόν να πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπόρεσε να το ενοικιάσει ξανά στο συγκεκριμένο τουλάχιστον ύψος ενοικίου), συν τους όποιους λογαριασμούς θα απομείνουν και θα αφορούν την περίοδο μέχρι την αποχώρηση μας. Υπολογίζω σύνολο ~1300€. Θα πρέπει να το κυνηγήσει δικαστικά.
"Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 19:51 Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #6
Για τους λογαριασμους δεν καταλαβαινω τι συζηταμε.
Εξοφλείς τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί και έχεις λάβει μέχρι τη μέρα που θα φύγεις.
-
06-03-22, 20:06 Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #7"Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 20:27 Re: Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #8
-
06-03-22, 20:44 Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #9
Το σωστό απέχει αρκετά από το εφικτό. Δεν έχω δει να συνηθίζεται αυτό (για την ακρίβεια δεν έχω δει ποτέ να απαιτείται η πληρωμή λογαριασμών εκδοθέντων μετά την αποχώρηση του ενοικιαστή, πόσο μαλλον 1-2 μήνες μετά). Τουλάχιστον σε όσες περιπτώσεις ενοικιάσεων είχα προσωπική εικόνα. Είναι κι ένας λόγος που υφίσταται η εγγύηση, ώστε να καλυφθούν έξοδα μετά την αποχώρηση του ενοικιαστή με συμψηφισμό. Πράγμα που μου έχει συμβεί σε παλαιότερες ενοικιάσεις που είχα κάνει. Ο ιδιοκτήτης συμψήφισε ότι ήρθε μετά την αποχώρηση μου με τα 1-2 ενοίκια των τότε εγγυήσεων και ασφαλώς δεν μου επέστρεψε την διαφορά της εγγύησης - την οποία είχα ξεγράψει άλλωστε. Αποφάσισα να μη την ξαναπατήσω.
Σε μία ιδανική συνεργασία ίσως να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, εδώ όμως υπάρχουν αρκετά παράπονα και από την πλευρά μου, σχετικά με παραλείψεις του ιδιοκτήτη που μου έχουν κοστίσει πραγματικά (σε χρήμα αλλά και σε ποιότητα ζωής). Δεν μπορώ να το παραβλέψω αυτό."Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 21:04 Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #10
Τα παράπονά σου έπρεπε να τα είχες αντιμετωπίσει νωρίτερα με άλλους τρόπους / με δικηγόρο / εξώδικα / αποχώρηση νωρίτερα κλπ
Οι λογαριασμοί έπρεπε να είναι όλοι στο όνομά σου από την πρώτη μέρα που μπήκες, οπότε και δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση.
Ο ιδιοκτήτης την πάτησε που σε εμπιστεύτηκε και σου νοίκιασε το σπίτι χωρίς να τα έχει διακόψει όλα, οπότε να σε αναγκάσει να τα ενεργοποιήσεις εσύ στο όνομά σου. Οπότε κι εσύ θες να το εκμεταλλευτείς περαιτέρω και να του αφήσεις και ένα επιπλέον χρέος από λογαριασμούς (ενώ δεν θα του έχεις αφήσει ούτε εγγύηση για να τους πληρώσει από εκεί, αφού θα την έχεις συμψηφίσει και αυτή με ενοίκιο, που προβλέπεται ρητά στα μισθωτήρια ότι δεν συμψηφίζεται σε καμία περίπτωση).
Ασε που η εγγύηση αφορά τυχόν ζημιές που έκανε ο ενοικιαστής, και επιστρέφεται εξ'ολοκλήρου αν δεν έκανε και λυθεί η μίσθωση στο τέλος της.
Δεν σχετίζεται κατά καμία έννοια με λογαριασμούς ρεύματος, αερίου κλπ
Αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι :
Σου λεω "πληρωσε μεχρι να φυγεις"
Απαντας "μα θα υπάρξουν και αλλα που θα ερθουν εως και 2 μηνες μετα και θα ειναι δικη μου χρηση, και οχι μικροποσά"
Σου απαντάω "τότε πλήρωσε τα κι αυτά"
Μου λες "Δεν έχω δει να συνηθίζεται αυτό"
Οπότε ποιό το νόημα της συζήτησης ???
Γενικά το θέμα δεν έχει νόημα ύπαρξης, έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις, ξέρεις ποιό είναι το σωστό και το λάθος, παρ'όλα αυτά ζητάς γνώμες άλλων για να γίνεται κουβέντα.
Κάνε αυτό που έχεις αποφασίσει να κάνεις ούτως η άλλως, γνωρίζοντας ότι δεν είναι το σωστό.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ariadgr : 06-03-22 στις 21:11.
-
06-03-22, 21:13 Απάντηση: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #11
Αλλο το ενα. αλλο το αλλο. Εισαι στα ορια της αυτοδικιας. Τα περι ποιοτητας ζωης τα συμφώνησες οταν παρέλαβςς το σπιτι.
Τη μερα που θα συμφωνησεται να αποχωρησεις (και οχι δεν θα φυγεις σαν τον κλεφτη), θα κοιταξετε τους μετρητες τι γραφουν, και θα δειτε τι εχει καταναλωθει.
Αν και οι τιμες εχουν ξεφυγει, παρολα αυτά δεν ειναι αδυνατον να το υπολογισετε στο περιπου.
Απο κει και περα, με τη ζητηση που υπαρχει στα σπιτια δεν νομιζω να δυσκολευτει να το ξανανοικιασει, οποτε ειναι πολυ πιθανο να δεχτει την προωρη αναχωρηση ουτως η αλλως.
Ομως γιατι θες να το κανεις ετσι? Τι εχεις να χασεις αν του το πεις λιγο νωριτερα να κανει τα κουμαντα του για μετα?
Αν φυγεις νυχτα ανοιγεις το δρομο σε οποιοδηποτε δικηγορο να σε κατηγορήσει για δόλο.
-
06-03-22, 21:21 Απάντηση: Re: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #12
Είμαι ανοιχτός σε παρατηρήσεις, όμως απαντώ από τη δική μου σκοπιά, διότι κανένας δεν μπαίνει στη θέση σου συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπότε επί της ουσίας απαντώ σε όποιον υιοθετεί στάση απέναντι μου και υπερ του ιδιοκτήτη, εξηγώντας και τη δική μου θέση.
Παραβλέπεις ότι τα παράπονα μου δεν έτυχαν ενδιαφέροντος από τον ιδιοκτήτη, διότι πολύ απλά δεν ήθελε να "κάψει" χρήματα συντηρώντας το ακίνητο του. Η κατοχή και εκμετάλλευση ακινήτων δεν είναι μόνο παθητικό εισόδημα, έχει και υποχρεώσεις. Αυτός λοιπόν δεν ήθελε να αναλάβει τις δικές του.
Από την άλλη, το να μπλέξω με δικηγόρους, εξώδικα, κλπ είναι κάτι που ΔΕΝ μπορώ να κάνω, διότι δεν το αντέχω οικονομικά. Ούτε και βρίσκεις οικογενειακή κατοικία όταν την θες και στο budget που τη θες ώστε να φύγεις όταν δεν λύνονται τα προβλήματα από τον ιδιοκτήτη. Περισσότερο ευχολόγιο είναι αυτό. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι πως μένεις και υπόκεισαι σε όλα τα προβλήματα. Ποιος σε αποζημιώνει γι' αυτό; Κανείς.
Επειτα: η εγγύηση θεωρητικά επιστρέφεται. Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ και το γνωρίζουμε όλοι καλά. Οι περιπτώσεις που έχει συμβεί αυτό είναι εξαιρέσεις προς επιβεβαίωση του κανόνα. Πάντα υπάρχει το επιχείρημα: "ε, ένα βάψιμο δε θα το κάνω; Δε θα κλείσω καμιά τρύπα;"."Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 21:33 Απάντηση: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #13
ΟΧι δεν ειναι ετσι. Το βαψιμο ειναι στη φυσικη φθορά, οποιος τα λεει αυτα, απλα να διαβασει το συμβολαιο.
Οι πολιτισμενοι ανθρωποι τακτοποιουν τους λογαριασμους τους και αποχωρουν.
Το επιχειρημα φευγω νωριτερα γιατι εχει αυτα τα προβληματα που δεν φτιαχνεις ειναι αρκετο για μια προωρη αποχωρηση.
Τα υπολοιπα ειναι απλά κλοπή, είτε σου αρεσει ο ορος ειτε οχι.
-
06-03-22, 21:41 Απάντηση: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #14
Το συμβόλαιο μπορεί να το λέει, όμως κατά κανόνα οι εγγυήσεις δεν επιστρέφονται και το βάψιμο είναι μια λέξη που θα ακούσεις πολύ συχνά ως λόγο μη επιστροφής. Τώρα εσύ το λες τυπικά, όμως πως να το κάνουμε, δεν ενεργούν έτσι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες. Γι' αυτούς η εγγύηση είναι ένα (ή δύο) ακόμα ενοίκια κέρδος.
Κι όταν δεν στην επιστρέφει, άντε να βρεις τρόπο να την πάρεις πίσω.
Οσον αφορά την πρόωρη αποχώρηση: ναι ο βασικός λόγος που μπαίνω στη διαδικασία και τα (σημαντικά) έξοδα της μετακόμισης είναι το ότι δεν συντηρείται το σπίτι. Δεν ήμουν υποχρεωμένος να κάνω μετακόμιση τώρα, αναγκάζομαι όμως διότι δεν γίνεται να εκθέτω την οικογένεια άλλο σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό δεν είναι ψιλά γράμματα. Μπορεί να μην αναφέρεται στο συμβόλαιο, αλλά είναι σημαντικότερος λόγος."Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.”
Mark Twain
-
06-03-22, 21:50 Απάντηση: Αποχωρηση από ακίνητο προ λήξεως συμβολαίου #15
Επειδη το ποσο που μιλας ειναι μικρό πως γινεται να υποθετεις οτι δεν θα παρεις τιποτε? Στη τελικη αν το πεις νωριτερα θα προετοιμαστει και η αλλη πλευρά. Τι εχεις να χασεις τελικά?
Προφανως εχεις ακουσει ιστοριες , μπορει να εχεις παθει και διαφορα.
Ομως το και γω ΝΑ, δίνει δικαίωμα σε τρίτους να σε χαρακτηρίσουν. Θελεις?
Bookmarks