Επανέρχομαι λίγο στο θέμα γιατί σήμερα, με αφορμή την άφιξη του 5530 στα χέρια μου προσπάθησα ξανά να δώ το GUI του Nokia G-010G-R που έχω.
Θυμίζω όπως έχω γράψει σε μερικά ποστ σε άλλα νήματα, ότι είτε από τις πρώτες μέρες που ήρθε το Nokia ONT και η οπτική δεν ήταν κάν συνδεδεμένη στο κτήριο μου, είτε μετά όταν ενεργοποιήθηκα πλήρως, το Web GUI του συγκεκριμένου μοντέλου δεν κατάφερα ποτέ να το δώ. Όχι απλά δεν μου άνοιγε GUI ή να απαντάει σε ping αλλά στo RX της κάρτας δικτύου που το είχα back-2-back είχε κυριολεκτικά 0 packets received. Να έκανα κάτι λάθος δεν νομίζω γιατι έφαγα πολλές ώρες και τα διπλοτσέκαρα όλα. Βουβό εντελώς σαν να μην υπάρχει και σαν να ρίχνω πακέτα σε μια μαύρη τρύπα.
Σήμερα λοιπόν, ενώ το ΟΝΤ ήταν σε λειτουργία και έδινε internet μέσω του 7530, το αποσυνδέω από την οπτική και κουμπώνω πάνω στο LAN ένα φορητό.
Βάζω στο φορητό 192.168.100.169/24 και gateway 192.168.100.1. Στην αρχή δεν έκανε λινκ με το φορητό και μου έκανε εντύπωση.
Το βγάζω από το ρεύμα και το ξαναβάζω (χωρίς την οπτική) και ω του θαύματος κάνει λινκ και αρχίζει να μου απαντάει σε ping!
Δοκιμάζω να δω web gui και βγάζει κανονικά Login page.
Δίνω admin και password 1234 και μπαίνει!
Το μοναδικό που μπορείς να κάνεις είναι να δείς ή να αλλάξεις το PLOAM password.
το κουμπί more info εμφανίζει επιπλέον τα παρακάτω:
To telnet interface επίσης είναι ενεργό:
Επανέλαβα το τεστ και πριν λίγο. Τώρα όμως έβαλα ένα unmanaged switch μπροστά. Το ONT πάει στο switch και από εκεί φεύγουν 2 καλώδια ένα προς το laptop και ένα προς το 7530.
Guess what: το 7530 έκανε κανονικά pppoe (το οποίο θυμίζω είναι tagged 835 frames) και ταυτόχρονα το 192.168.100.1 μου απαντούσε στα pings!
Χάρηκα και εγώ, λέω σ' έπιασα, θα δώ το GUI ενώ είναι σε λειτουργία το GPON. Αμ δε! Παρότι απαντούσε σε pings, οι πόρτες 80 και 21 (telnet) δεν έκαναν connect πλέον.
Βάζουν firewall στις πόρτες όταν το GPON και η οπτική είναι up. Οποιαδήποτε άλλη πόρτα ζητήσω μου απαντάει με ACK RST όπως πρέπει ενώ προς τις 80, 21 το παίζει μαύρη τρύπα (-j DROP)
Βγάζω την οπτική, κάνει ένα link down/link up και ξανά το GUI διαθέσιμο.
Anyway, αυτά γιατί νομίζω κάποιος ρώτησε παλιότερα τι γίνεται αν βάλουμε switch στην μέση.
Και έρχομαι στο διαταύτα: είναι δυνατόν το παραγωγικό/λειτουργικό PLOAM password να είναι το string "DEFAULT" ?
Η δοκιμή που θα μας το επιβεβαιώσει είναι να το αλλάξω σε κάτι άλλο, να δώ πλέον οτι δεν συγχρονίζει με το OLT και κατόπιν να το γυρίσω στο string "DEFAULT" και αμα ξαναπαίξει τότε πράγματι αυτό είναι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό και να χάσω την σύνδεση για κανα μήνα μέχρι να βρώ κάποιον τεχνικό 15ου επιπέδου να μου κάνει reset την πόρτα στο OLT
Ε και τότε τι μας πρήζεις θα μου πείτε. Απλώς τις γνώμες σας θα ήθελα
Πιστεύω οτι όταν το ONT είναι σε "service" mode (χωρίς την οπτική του δηλαδή) το GUI είναι διαθέσιμο ώστε να έρθει ένας τεχνικός και να βάλει το πραγματικό PLOAM password που πρέπει και έχει συνεννοηθεί με τον OLT. Εντωμεταξύ κοτσάρει ένα "DEFAULT" εκεί ισα ισα για να μην είναι άδειο το πεδίο.
Όταν δε είναι σε παραγωγικό mode (με την οπτική κουμπωμένη) χρησιμοποιεί το πραγματικό PLOAM password που έχει κρατήσει/συνεννοηθεί με το OLT κατά το αρχικό registration μέσω OMCI/MIB table.
Και για να κάνω ακόμα πιο περίπλοκή την συζήτηση: στα screenshots του χρήστη finos που έκανε και το αρχικό post σε αυτό το νήμα διακρίνω είτε στα hex (Current ONT ID στην 2η φώτο) είτε στην string μορφή του το "abcdABCD"![]()
Εμφάνιση 46-60 από 88
-
22-04-23, 23:29 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #46
-
06-05-23, 23:26 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #47
Για να απαντήσω στην απορία μου: Ναι, είναι το string "DEFAULT".
Το άνοιξα και σύνδεσα τα πινς της TTL/UART serial console που έχει με το φορητό μέσω ενός TTL2USB converter.
Σύνδεσα μόνο TX, RX, GND και δούλεψε χωρίς κάν το VCC pin όπως αναφέρουν και στο https://hack-gpon.github.io/ont-nokia-g-010g-q/
Την στιγμή που ήταν συνδεδεμένο στο GPON δίκτυο, οι ρυθμίσεις του έκαναν report ότι το PLOAM password είναι το string DEFAULT (44 45 46 41 55 4C 54 00 00 00 σε hex):
Όχι ότι έχει καμία σημασία πλέον αφού έχω συμπεράνει οτι δεν χρησιμοποιούν τον τρόπο με το PLOAM password για να κάνουν auth τα ONT. More on this here.
το OLT στέλνει ένα Request_Password [type=0x09] και το ONT απαντάει [type=0x02] άλλα ότι και να βάλεις το δέχεται και το προσπερνάει και πάει σε Ο5 state (δοκιμασμένο με 5530).
Ενημερωτικά, ως γνωστόν, έχει έναν U-BOOT loader που φορτώνει linux. Luna SDK ονομάζεται το ας-πούμε distro. Κατόπιν σε βγάζει σε ένα CLI απο το οποίο μπορείς εύκολα να βγεις στο shell.
μερικά screenshots από το boot:
-
07-05-23, 00:19 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #48
-
07-05-23, 00:23 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #49
Προσυπογράφω για τον συμφορουμίτη, το ψάχνει πολύ και μας ανοίγει τα μάτια.
Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
IMAGINATION ENCIRCLES THE WORLD
Albert Einstein
-
07-05-23, 00:36 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #50
ΛΟΛ, η αλήθεια είναι οτι καιρό είχε να με ίντριγκάρει κάποιο νέο τεχνικό θέμα/τεχνολογία και το απολαμβάνω.
Παρόλαυτα και εγώ εχω πολύ τρέξιμο και λίγο ελεύθερο χρόνο και 20 χρόνια πριν αυτά τα ποστ θα ήταν up την πρώτη βδομάδα και όχι μετά από μήνες (ναι, από μικρός ήμουν no-lifer)
Τώρα i'm too old for this shit και ποσταρω τα ευρήματα με την ελπίδα να φανούν χρήσιμα και σε άλλους περίεργους - νέους ή όχι
-
07-05-23, 00:48 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #51
-
07-05-23, 00:52 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #52
Ισχύει
για τα 65
-
11-10-23, 19:26 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #53
Μου έμεινε από τη NOVA ένα G-10G-R που θέλω να τεστάρω, και επειδή μου έχουν πασάρει το G-2425G-A (ONT + Router) το οποίο θέλω να καταργήσω για διάφορους λόγους,
ήθελα να ρωτήσω αν μόνο μια αλλαγή του S/N του G-10G-R (με αυτή που έχει το, πλέον, λειτουργικό G-2425G-A), θα το κάνει να λειτουργήσει χωρίς να καταλάβει κάποια αλλαγή το δίκτυο ή αν θα χρειαστεί και κάποια άλλη αλλαγή πέραν αυτού.
Επίσης, ισχύουν τα ίδια όπως κι εδώ;
ΕυχαριστώΤελευταία επεξεργασία από το μέλος thodoris85 : 11-10-23 στις 19:45.
-
11-10-23, 22:29 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #54
Ναι, τα Pins είναι όπως στη φώτο. Μόνο τα TX, RX, GND αρκούν για να λειτουργήσει μέσω του TTL2USB converter.
Το SN και το vendor id είναι αυτά που θεωρητικά αρκούν να αλλάξεις. το vendor ID ήδη είναι ALCL οπότε βάζεις μόνο το SN.
Τώρα αν θα μπεί ή οχι αυτό εξαρτάται απο το OLT και πόσο ... στριμμένο είναι
Πιστευω οτι επειδή ειναι του ίδιου vendor και τα δύο μάλλον δε θα έχεις πρόβλημα.
-
12-10-23, 00:50 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #55
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, είχα ήδη προσπαθήσει και δεν μπορούσε με τίποτα να μιλήσει το tera term με το ONT.
Τελικά κοίταξα τις πληροφορίες του "nokia-g-010g-t" (εδώ: https://hack-gpon.org/ont-nokia-g-010g-t/) και η φωτογραφία με τα connection που έχει εκεί είναι η ίδια με το G-010G-R
(Το ground είναι στο shield!!!) και τα Rx Tx είναι ανάποδα σε σχέση με το G-010G-Q.
Έβαλα το S/N του νεου, και όταν θα καταφέρω να το συνδέσω πάνω στο δίκτυο θα επανέλθω (θα με φάνε λάχανο τα παιδιά....)
------ edit ------
Με την αλλαγή του S/N δούλεψε μια χαρά τελικά!
Έβγαλα πλέον το G-2425G-A και είμαι με το G-010G-R (έχοντα περάσει τον σειριακό του G-2425G-A)
------ edit 2 ------
Μιας και δεν υπήρχε, τράβηξα μια φώτο με τα pinouts για το G-010G-R και την έκανα pull στη σελίδα
https://hack-gpon.org/ont-nokia-g-010g-r/Τελευταία επεξεργασία από το μέλος thodoris85 : 12-10-23 στις 22:55.
-
12-10-23, 12:46 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #56
τέλεια! έχουμε και την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση SN Spoofing σε ... Nokia ΟΝΤ G-010G-R
οσον αφορα τα Pins: ναι, τώρα που το λες θυμάμαι και εμένα δεν μου έπαιξε με την πρώτη σύμφωνα με τις φωτο.
έκανα δοκιμές με αναποδα TX/RX και όταν ειδα χαρακτήρες στο terminal ησύχασα
-
12-10-23, 13:15 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #57
πολυ ωραια νεα ! Επιτελους θα βρουν χρηση τα καμποσα Ont που βλεπω κατα καιρους να κατακλιζουν τα Marketplaces ...ειναι κριμα να πανε e-waste
@thodoris85thodoris85
Για το τηλεφωνο τι θα κανεις;
πηρες καπως τους κωδικους απο το G-2425G-A ? δε ξερω αν εχει κι ethwan να το βαλεις μπροστα απο το δικο σου router Να ξεμπερδέψεις
-
12-10-23, 22:50 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #58
Δε φαντάζεσαι πόσο χάρηκα όταν το είδα να δουλεύει!!
Πλέον είμαι με το G-010G και το ZTE H288A
Για το τηλέφωνο, είχα το εξής θέμα:
είχα πάρει τους κωδικούς με ένα πολύ ωραίο τρόπο που μου είπαν για το ΖΤΕ H288A που είχα αρχικά (το οποίο δεν ήθελε ουτε καν να βάλω άλλο πειραγμένο fw) αλλά δε μου είχε δουλέψει όταν τους έβαζα μόνος μου στο router για δοκιμή. ~ μετά ανακάλυψα ότι απλά έπρεπε να το κάνω restart... Στο μεσοδιάστημα όμως το μπρικαρα αλλά το επανέφερα μέσω uart.
Μετά που μου έστειλαν το G2425 ως αντικατάσταση των παραπάνω....Τους πήρα και από το G2425G-A με ένα σκριπτακι που βρήκα στο github και είδα ότι είναι οι ίδιοι, εκεί όμως έκανα restart και είδα ότι δούλεψαν.
Τώρα που τα έχω όλα όσα χρειάζομαι (θεωρητικά), θέλω να σετάρω ένα pbx σε ένα esxi που έχω και να δοκιμάσω εκεί τι μπορώ να κάνω. Επειδή όμως δεν έχω καθόλου εμπειριά και δεν έχω ασχοληθεί ποτε με voip...θα χρειαστώ το χρόνο μου.
pfsense δουλευει πάντως απλά αυτή τη στιγμή το έχω αποσυνδέσει για λίγο
- - - Updated - - -
Μιας και δεν υπήρχε, τράβηξα μια φώτο με τα pinouts για το G-010G-R και την έκανα pull στη σελίδα με κανα δυο λόγια
https://hack-gpon.org/ont-nokia-g-010g-r/
-
12-10-23, 23:20 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #59
-
12-10-23, 23:37 Απάντηση: Περι του GUI για το Nokia G-10G-x #60
Ούτε το δικό μου είχε πινάκια. Είχα πάρει μια σειρά headers (για να ξεμπρικάρω το ZTE H288A) και κόλλησα και μια πεντάδα στο G-010G-R.
Σε εμένα στο μεσαίο πάντως δεν δούλεψε το GND. Λες να μην είχα κάνει καλή την κόλληση και το shield να είναι ενωμένο έτσι κι αλλιώς με τη μεσαία υποδοχή;
Bookmarks