Πολύ καλά τα mikrotik ειδικά σαν routers, τεραστιο πλεονέκτημα ότι μπορείς να κάνεις σχεδόν τα ίδια πράγματα από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο (φυσικά με την ανάλογη ταχύτητα). To μοναδικό μου παράπονο με τα mikrotik είναι τα πολύ μετρια Wifi. Εχω δοκιμάσει διάφορα αλλά μέχρι σήμερα κανένα μοντέλο δεν με ικανοποιεί ως all-in-one λύση λόγω της απόδοσης του wifi. Τελευταία πήρα και ένα ax3, αλλά και πάλι γίνεται ένα μπέρδεμα, δεν συνεργάζεται σωστά με τα παλιά wifi, εχω αποσυνδέσεις, μέτρια κάλυψη κλπ. Πιό καλά να πάρεις ένα σκέτο mikrotik ethernet router, και για wifi κάτι άλλο, πχ ubiquity.
Εμφάνιση 16-30 από 39
Θέμα: Νέος στο Mikrotik
-
18-03-25, 00:13 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #16
-
18-03-25, 10:32 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #17
Τις 3 εφαρμογές που έχω βρει για Android: MikroTik Pro, MikroTik Home και MikroTik VPN-Back to home τις χρησιμοποιείτε;
AVM 7690, AVM 7590 AX, AVM 4060, AVM 6890 LTE, AVM 6860, ZTE MC888A Ultra, Zyxel Nebula FWA510, Huawei CPE Pro 2, Huawei Brovi H352-381 5G, Chateau 5G ax, Chateau LTE18 ax, ASUS RT-BE88U
Life is like a box of chocolates. You never know what you might find inside!
-
18-03-25, 10:39 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #18
Καθε εφαρμογή κάνει άλλο πράγμα, εξαρτάται τι θέλεις. Τα πρώτα 2 είναι για ρυθμίσεις, σαν το winbox για android (το Pro τα εχει όλα, το Home είναι πιο ετοιματζίδικο), το άλλο είναι vpn. Εγώ δεν χρησιμοποιώ κανένα πάντως, το Winbox αρκεί, και για να δεις 2-3 πράγματα από το κινητό αρκεί το web περιβάλλον. Μπορείς να δοκιμάσεις το pro να δεις αν σε βολεύει.
-
18-03-25, 11:12 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #19
Να σας ρωτήσω, επειδή τα έχω λάβει και τις επόμενες ημέρες, χρόνου επιτρέποντος, θα αρχίσω να τα τοποθετώ/στήνω: να ξεκινήσω αφήνοντας όπως είναι οι ρυθμίσεις τους, έτσι; Εννοώ, π.χ. στο hAP ax3 θα είναι γεφυρωμένες οι πόρτες του, το wifi κτλ; Επειδή βλέπω αρκετές φορές την ημέρα video στο YouTube ξεκινώντας με reset των συσκευών και φτιάχνοντας μόνος σου το αρχικό βασικό set-up, γεφυρώνοντας θύρες ethernet και wifi, wan θύρα, dhcp κτλ. Τα μηχανήματα δηλαδή είναι προρυθμισμένα για να ξεκινήσει κανείς την χρήση και μετά κάνεις πειράματα/reset για να μάθεις και να προπονείσαι, έτσι δεν είναι; Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον.
AVM 7690, AVM 7590 AX, AVM 4060, AVM 6890 LTE, AVM 6860, ZTE MC888A Ultra, Zyxel Nebula FWA510, Huawei CPE Pro 2, Huawei Brovi H352-381 5G, Chateau 5G ax, Chateau LTE18 ax, ASUS RT-BE88U
-
18-03-25, 11:47 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #20
Δεν θα βαλεις δυο Μικροτικ στην ιδια εγκατασταση με default config.
Βαλε πρωτα το 5G και δες πως θα παει.
Βγαλε το pin απο τη σιμ καρτα πρωτα στο κινητο.
Βαλε τη σιμ σε ενα 5G κινητο, αν πιασει 5G εισαι οκ, αν οχι τοτε στειλε το μηνυμα (5G) απο το κινητο στο (1333)
Κανε reboot το κινητο και δες αν μετα απο λιγο εχεις 5G
Απο το winbox πρεπει να ξετσεκαρεις την επιλογη Use Network APN που ειναι μεσα στο Interface τερμα δεξια LTE διπλο κλικ εκει και uncheck.
Στη συνεχεια λογικα θα παρεις ιντερνετ με καλωδιο σε λαπτοπ pc κλπ.
Ξεκινα με το ετοιμο config που ειναι μια χαρα και αργοτερα ή οταν βαλεις δευτερο Μικροτικ κανεις εκεινο reset.
Προσπαθησε να μην ρωτας για το παραμικρο προβλημα.
Συγκεντρωσε τα ερωτηματα σου αφου διαβασεις αρκετα στο νημα του Μικροτικ.
Η ετοιμη τροφη δεν θα σε εκπαιδευσει αφου το γουσταρεις το θεμα.
Το 95% σιγουρα θα εχει απαντηθει.
Για να σε προλαβω μην αναβαθμιζεις ros ακομη, αστο γι αργοτερα.
Στην περιπτωση που εχεις αποσυνδεσεις στην κινητη τοτε
διαβασε απο εδω και κατω αλλα μη βιαστεις.
Να εχεις υπομονη καθαρο μυαλο και χρονο να διαβασεις.
Αντε καλη επιτυχια
-
18-03-25, 12:21 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #21
Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη, θα κάνω όπως μου γράφεις και θα ασχοληθώ πάρα πολύ, να είσαι καλά!
-
18-03-25, 12:40 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #22
Τυπικά, σε soho περιβάλλον και με soho συσκευή (ax3/chateau),
θα ξεκίναγες με τα defaults,
τυπικά θα έτρεχες μία φορά το quickset να σου φτιάξει τα βασικά (αν θες ap/router+ap/whatever),
και μετά θα έκανες fine-tunning τις λεπτομέρειες,
και μόλις έφτανες να παίζει όπως θέλεις θα έκανες ένα export το config
(και *δεν* θα ξανα-ασχολιόσουν με το quickset πλέον γιατί μπορεί να στο χαλάσει).
Πλέον έχεις ένα soho router/ap που παίζει,
έχεις σώσει το config του (ώστε να μπορείς να επιστρέψεις εύκολα...)
και πλέον αρχίζεις να παίζεις αφού έχεις όρεξη.
Αυτό περί quickset δεν ισχύει στα μεγάλα
(βασικά δεν έχουν έτοιμο config οπότε πρέπει να τα στήσεις ο ίδιος),
αλλά δεν σε απασχολεί τώρα.
Η σύστασις μου θα ήταν να ξεκινήσεις να διαβάζεις τα docs,
αν έρχεσαι απο soho routers είναι εύκολο να πελαγώσεις.Disclaimer:
Any views or opinions expressed represent the official view of the voices in my head.
-
18-03-25, 13:13 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #23
Ευχαριστώ πολύ Κίμωνα, όντως αυτό να κάνω, γλυτώνεις χρόνο/ταλαιπωρία ό,τι κι αν πειράξω μετά.
Αυτό και θα κάνω, θα πέσει μελέτη όσο μου επιτρέπει ο χρόνος, μακάρι να εντρυφήσω γιατί θα έλεγα ότι σχεδόν με εκνευρίζει που έχω βολευτεί στις έτοιμες προσεταρισμένες λύσεις, όσο καλές κι αν είναι.AVM 7690, AVM 7590 AX, AVM 4060, AVM 6890 LTE, AVM 6860, ZTE MC888A Ultra, Zyxel Nebula FWA510, Huawei CPE Pro 2, Huawei Brovi H352-381 5G, Chateau 5G ax, Chateau LTE18 ax, ASUS RT-BE88U
-
18-03-25, 15:37 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #24
Όταν ξεκινάω η πρώτη μου δουλειά είναι να τους δωσω internet και να τα κάνω update. Στη συνέχεια τα κάνω reset χωρίς default configuration, γιατί καμμιά φορά το default configuration είναι άσχετο με αυτό που θέλω να κάνω, για να είμαι σίγουρος λοιπόν ξεκινάμε πάντα "καθαρά". Το επόμενο βήμα είναι να ορίσεις τα bridge αν υπάρχουν, ακόμα κι αν σε πρώτη φάση θέλω μια πόρτα, τη βάζω μέσα σε ένα bridge και αναφέρομαι μόνο σε αυτό στη συνέχεια του configuration. Αυτό σου δίνει την ανεση να μη δένεσαι με τις φυσικές πόρτες. Μετά ακολουθούν όλα τα άλλα αναλόγως.... Βασικά υπάρχουν τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορείς να κάνεις που το κλασικό δίκτυο WAN-LAN/NAT στο LAN, είναι μια ελάχιστη περίπτωση. Στο σπίτι έχω 6 συσκευές mikrotik που κάνουν διάφορα πράγματα, μόνο μία λειτουργεί ως gateway....
Από την άλλη, είναι τόσα πολλά αυτά που κάνουν αυτά τα πραγματάκια, που ισως δεν έχει νόημα να τα μάθεις όλα. Σημασία έχει να μάθεις τι υπάρχει, γιατί υπάρχει και που χρησιμοποιείται, συνήθως σε μια συσκευή χρησιμοποιείται ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων τους, επίσης πολλά πράγματα είναι για πολύ ειδικές χρήσεις που ελάχιστα χρησιμοποιούνται σε κανονικές συνθήκες. Μη διαβάσεις για τα πάντα δεν εχει νόημα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Slammer : 18-03-25 στις 15:44.
-
18-03-25, 15:53 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #25
Δηλαδή, το πιο ισχυρό από όλα τα μηχανήματα το έχουμε ως βασικό router/gateway, στις πόρτες του συνδέονται τα υπόλοιπα, τους προσφέρουμε έτσι internet και η επικοινωνία όλων όπως την έχουμε ορίσει ανάλογα τι θέλουμε. Εγώ έχω πάρει και το 4011 στην wifi εκδοχή του, οπότε αυτό να έχω ως βασικό router/gateway. Internet στο 4011 θα δίνουν τα Chateau 5G ax, Chateau 18 ax, ZTE MC888A Ultra και πάνω στο 4011 να συνδέσω ανάλογα με το τι θέλω και όσο μαθαίνω βέβαια τα υπόλοιπα, hAPax2, hAPax3 και κάποια πολύ ωραία switches της Mikrotik. Ωραίες κατασκευές πάντως, δείχνουν ποιοτικές εξωτερικά, βέβαια η δύναμή τους είναι το λογισμικό τους όπως όλοι θα πείτε. Για να δούμε, ελπίζω να καταφέρω να μπω στον κόσμο τους, θα δείξει, σας ευχαριστώ πάντως όλους για την κατανόηση στις newbie ερωτήσεις, καταλαβαίνω πόσο πολλά ξέρετε και θα φαίνεται βαρετό ό,τι ρωτάω.
-
18-03-25, 15:59 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #26
Πολλες αγορες μαζι εκανες αλλα εσυ ξερεις καλυτερα τι θελεις.
Υπαρχουν εδω μεσα παιδια που μονο με το 5G ax ή ακομη και το 18 ax τους ειναι αρκετο για ολα.
Οπως κι εγω τα εφερνα βολτα μια χαρα με το AX3 που ειχα πριν 1-1,5 χρονο.
-
18-03-25, 16:06 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #27
Εννοείται έχεις δίκιο, από πρακτικότητα πρόκειται για χαζομάρα, αλλά έχω τρέλα με τα μηχανήματα και είναι η χαρά μου να τα έχω. Και για την δουλειά μου επαρκεί ένας καλός A4 εκτυπωτής για να δίνω τα δοκίμια στους εκδότες. Και έχω 4 τεράστια πολυμηχανήματα με 60+ppm που θέλουν 2-3 ανθρώπους να τα σηκώσεις να τα βάλεις σε γραφείο. Εμένα η χαρά μου θα είναι να αρχίσω να καταλαβαίνω όλα αυτά που συζητάτε στα διάφορα νήματα, έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι στις έτοιμες προστημένες λύσεις, απλά να γίνεται πολύ καλά η δουλειά, ενώ νομίζω η ουσία είναι αυτό που έχετε εσείς, που καταλαβαίνετε βαθιά τι συμβαίνει με τα δίκτυα. Θα δούμε παιδιά, θα δείξει, εγώ θα προσπαθώ συνεχώς όσο μου επιτρέπει ο χρόνος και θα δούμε. Θα ξεκινήσω να βρίσκω νήματα οδηγούς από το 2020 και μετά για να τα έχω ως οδηγούς.
-
18-03-25, 17:09 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #28
Συνήθως το πιο δυνατό είναι αυτό που επεξεργάζεται τους πιο πολλούς "κανόνες", που μπορεί να είναι firewall, NAT κλπ. Επίσης μεγάλη υπολογιστική ισχύ τραβάνε τα VPN ειδικά όταν οδηγούν γρήγορα interfaces. Ο σχεδιασμός και η τοπολογία του δικτύου είναι πολύ σημαντική. Να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, υπάρχει το κλασικό CRS326, που βασικά είναι switch αλλά αφού τρέχει RouterOS μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Αν το βάλεις αυτό σαν gateway με δεκάδες κανόνες bridge και routing, φορτώσεις και καμμιά 10αρια (συντηρητικά πάω) χρήστες VPN πάνω σε μια γραμμή 1GB, όλοι θα σέρνονται, γιατι το μηχάνημα αυτό έχει μόνο έναν πυρήνα και δεν μπορεί να περάσει τα data που πρέπει. Για gateway/firewall/vpn θα χρειαστείς οποσδήποτε κάτι με 4 πυρήνες και αρκετή ισχύ, να "κόψεις" εκεί τα VLAN σου ή τα bridges σου και να πας παρακάτω, σε πιο απλά μηχανήματα με περισσότερες πόρτες (αν τις χρειάζεσαι) που κάνουν λίγα πράγματα και δεν χρειάζονται ισχύ. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και μόνο η λειτουργία του firewall αν χρησιμοποιηθούν αρκετοί κανόνες και μάλιστα κανόνες που ελέγχουν και το περιεχόμενο, να απαιτούν αρκετή ισχύ και να μην μπορούν να περάσουν την ταχύτητα της γραμμής σου, εκεί θα πρέπει να δώσεις ίσως και ένα ολόκληρο μηχάνημα μονο για τη λειτουργία αυτή, ή αντίστοιχα να χρειαστεί ενα μηχάνημα ολόκληρο για τα vpn κλπ.... όλα είναι σχετικά... Νομίζω σου έδωσα την ιδέα.... γι αυτό έχει routers με 50 ευρώ και με 3000 ευρώ, όλα τρέχουν routeros με τα ίδια λιγο-πολύ πράγματα, το θέμα είναι πόσο γρήγορα σε σχέση με το δίκτυο σου. Αν πληρώνεις 3GB δίκτυο, και το vpn στο router πιτάρει στα 200Μbit τι να το κάνεις;
-
18-03-25, 22:38 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #29
@ kostas136
Θέλει να έχεις υπομονή και επιμονή πάντως.. δεν τα μαθαίνεις όλα από την μία μέρα στην άλλη..
Και ανάλογα και τον χρόνο που μπορείς να τους αφιερώσεις βέβαια..
σε μία ας πούμε καθημερινή βάση..
3 χρόνια έχω που ασχολούμαι με τα Fritz, χωρίς να τα έχω ψάξει σε όλες τις δυνατότητες τους,
και τώρα λέω κάτι γίνεται..
Αλλά κάθομαι και σκέφτομαι αυτά θα ήταν ωραία να τα είχαμε όταν είμασταν 25-30 και δεν είχαμε πολλές σκοτούρες στο κεφάλι μας..
Καλές και οι γκόμενες τότε.. δεν λέω..Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Iris07 : 18-03-25 στις 22:44.
-
18-03-25, 23:29 Απάντηση: Νέος στο Mikrotik #30
Το καλύτερο αρχικό σημείο είναι αυτό που πρότεινε ο Κίμωνας: https://help.mikrotik.com/docs/space...28059/RouterOS
Πρέπει να πέσει διάβασμα εκεί! Το ΣΚ θα ξεκινήσω πρώτα με τα 5G, LTE να βάλω και τις κεραίες που πήρα να δούμε τι σήμα θα έχουμε καταρχήν.AVM 7690, AVM 7590 AX, AVM 4060, AVM 6890 LTE, AVM 6860, ZTE MC888A Ultra, Zyxel Nebula FWA510, Huawei CPE Pro 2, Huawei Brovi H352-381 5G, Chateau 5G ax, Chateau LTE18 ax, ASUS RT-BE88U
Bookmarks