Εισαγωγή
Στο άρθρο αυτό περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια στις καθημερινές μας αγορές, σε σχέση με τη χρήση μετρητών και πιστωτικής κάρτας. Τα ενδεχόμενα που λύνει είναι εκείνα που προκύπτουν από την ανεπιθύμητη οικονομική ζημίωση στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής προσωπικών μας αντικειμένων (τσάντα, πορτοφόλι), που περιέχουν μετρητά και κάρτες.
Όσον αφορά στα μετρητά, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολλά, καθότι η απώλειά τους είναι οριστική. Δε γίνεται tracking από τον αριθμό τους, είναι ανώνυμα και κατά συνέπεια γίνονται κτήμα εκείνου που θα τα βρει (με την επιφύλαξη της ηθικής του).
Όσον αφορά στις πιστωτικές κάρτες, είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δεν καλύπτουν τις αγορές που θα γίνουν με τη χρήση τους, έως την ώρα που θα δηλώσουμε απώλεια. Αυτό δίνει ένα παράθυρο μερικών λεπτών, ωρών, έως και ημερών στον κλέφτη για να αξιοποιήσει το πιστωτικό όριο των καρτών προς όφελός του. Όσο πιο γρήγορα δηλώσουμε απώλεια, τόσο πιο πιθανό είναι να μηδενίσουμε τη ζημίωσή μας. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το να έχουμε χαμηλό πιστωτικό όριο ή ημερήσιο όριο συναλλαγών στην πιστωτική/χρεωστική μας κάρτα.
Επομένως οι κάρτες έχουν δικλείδες ασφαλείας, ως προς την κλοπή τους και την απώλειά τους, ενώ τα μετρητά όχι. Η ευχρηστία τους, η δυνατότητα παρακολούθησης και online χρήσης, αποτελούν μερικά ακόμα πλεονεκτήματα, που πρακτικά τις καθιστούν ανώτερες από τη χρήση μετρητών. Πώς μπορούμε όμως να μεγιστοποιήσουμε της ασφάλεια στη χρήση κάρτας;
[break=Προαπαιτούμενα]
Η λύση που προτείνεται στο παρόν άρθρο είναι η χρήση αποκλειστικά χρεωστικής κάρτας, σε συνδυασμό με δύο καταθετικούς λογαριασμούς (savings accounts) και phone banking/e-banking.
Ενεργοποίηση υπηρεσιών:
- 2 καταθετικοί λογαριασμοί στην ίδια τράπεζα (που δεν έχουν προμήθεια χαμηλού υπολοίπου*, ούτε πιστωτικό όριο)
- Μία χρεωστική κάρτα/cashcard συνδεδεμένη μόνο με τον ένα λογαριασμό
- Phone banking ή e-banking ή sms banking συνδεδεμένο με αμφότερους λογαριασμούς
Ο ένας εκ των δύο λογαριασμών θα εκτελεί χρέη δεξαμενής χρημάτων και δε θα είναι προσβάσιμος από τη χρεωστική κάρτα/cashcard. Θα επιλεχθεί να είναι μόνο προσβάσιμος από e-banking/phone-banking και από το γκισέ της τράπεζας (αχρείαστο να είναι το τελευταίο).
Ο δεύτερος λογαριασμός, θα εκτελεί χρέη καθημερινών συναλλαγών και θα περιέχει μόνο όσα χρήματα χρειάζονται για τις εκάστοτε συναλλαγές. Το υπόλοιπό του μπορεί να είναι μηδενικό και να αυξάνεται άμεσα με μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο λογαριασμό με μία κλήση στο phone banking, μέσω e-banking, mobile banking ή μέσω SMS banking.
*Οι καταθετικοί λογαριασμοί συχνά έχουν προμήθειες χαμηλού υπολοίπου ή ανενεργού λογαριασμού. Φροντίζουμε λοιπόν να επιλέξουμε τράπεζα που να μην έχει τέτοιες προμήθειες. Επίσης πρέπει να ρωτήσουμε την εκδότρια τράπεζα, αν η χρεωστική κάρτα της επιτρέπει συναλλαγές online. Σε περίπτωση που η κάρτα επιδέχεται πιστωτικό όριο τη δεχόμαστε μόνο εφόσον μπορούμε να το μηδενίσουμε με την αίτηση για την απόκτησή της.
[break=Σενάρια χρήσης]
- Βγαίνουμε βόλτα για ψώνια και υπολογίζουμε ότι θα ξοδέψουμε περίπου 200€. Μεταφέρουμε το αντίστοιχο ποσό στο λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με τη χρεωστική κάρτα και κάνουμε τις αγορές με την κάρτα ή με μετρητά που παίρνουμε από ΑΤΜ για τα ψώνια στη λαϊκή.
- Έχουμε βγει έξω και ξαφνικά προκύπτει η ανάγκη αγοράς ενός προϊόντος, ενώ η κάρτα (= ο συνδεδεμένος με αυτήν λογαριασμός) έχει μηδενικό ή χαμηλό υπόλοιπο χρημάτων. Στέλνουμε ένα sms στο sms banking ή με το smartphone συνδεόμαστε στο internet και κάνουμε τη μεταφορά χρημάτων. Εναλλακτικά το κάνουμε με κλήση από το κινητό μας στο phone banking.
- Θέλουμε να κάνουμε αγορές από το διαδίκτυο. Συνδεόμαστε πρώτα στο ebanking, κάνουμε μεταφορά χρημάτων από το λογαριασμό με τα πολλά χρήματα προς εκείνον που συνδέεται με τη χρεωστική κάρτα. Κατόπιν προχωρούμε στις αγορές.
- Βλέπουμε ότι λήγει ο λογαριασμός του τηλεφώνου. Αφού βάλουμε το ποσό που απαιτείται στο λογαριασμό της χρεωστικής κάρτας, πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας και πληρώνουμε, καταχωρώντας τα στοιχεία της κάρτας.
[break=Πλεονεκτήματα]
- Ασφάλεια
Ακόμα κι αν κλαπεί η κάρτα ή τα στοιχεία της, θα είναι πρακτικά άχρηστη σε αυτόν που θα την έχει στα χέρια του, αφού δε θα υπάρχει επαρκές υπόλοιπο συναλλαγών ή αυτό θα είναι μικρό.- Ευελιξία
Μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές σε φυσικά και online καταστήματα, χωρίς να προβλέπουμε την ανάληψη των σχετικών μετρητών. Ακόμα κι αν χρειαστούν μετρητά, μπορούμε να τα αποκτήσουμε από ΑΤΜ.- Εξοικονόμηση χρόνου
Μπορούμε να κάνουμε πληρωμές από το σπίτι ή την εργασία μας, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούμε τα γκισέ των ΔΕΚΟ ή άλλων υπηρεσιών.- Οικονομία
Οι χρεωστικές κάρτες δεν έχουν προμήθειες στις συναλλαγές, ούτε συνδρομή και τόκους. Ξοδεύουμε μόνο όσα χρήματα έχουμε στο λογαριασμό μας, χωρίς προμήθειες.- Παρακολούθηση αγορών
Μέσα από το ιστορικό συναλλαγών της ηλεκτρονικής τραπεζικής, μπορούμε να δούμε παλαιότερες αγορές εποπτικά. Επίσης ο μοναδικός αριθμός κάθε συναλλαγής αποτελεί τεκμήριο μίας συναλλαγής σε περίπτωση που χρειαστεί να το προσκομίσουμε στον έμπορο.
[break=Υποδείξεις για την ασφάλεια]
- Δεν αποθηκεύουμε σε χαρτάκια, ούτε στο κινητό κωδικούς phone banking, e-banking. Βάζουμε δύσκολους κωδικούς, που αλλάζουμε τακτικά και θυμόμαστε απ' έξω.
- Αν χαθεί η κάρτα, δηλώνουμε άμεσα την απώλειά της στην τράπεζα.
- Δεν αφήνουμε την κάρτα από τα μάτια μας όταν τη δίνουμε σε υπάλληλο.
- Φροντίζουμε ο υπολογιστής μας να είναι καθαρός από ιούς/malware και να έχει εγκατεστημένες τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας σε όλα τα προγράμματα. Συνίσταται ανεπιφύλακτα η χρήση linux live cd για τις online συναλλαγές.
- Δεν κάνουμε online συναλλαγές από αφύλακτα ασύρματα δίκτυα.
- Δεν αφήνουμε την κάρτα στο αυτοκίνητο (ντουλαπάκια, πορτ-μπαγκάζ).
- Δε δίνουμε τα στοιχεία της κάρτας σε άτομα που μας καλούν στο τηλέφωνο. Πάντα καλούμε εμείς πίσω, αφού επιβεβαιώσουμε τον αριθμό της εταιρείας με την οποία θέλουμε τη συναλλαγή.
- Δεν κάνουμε click σε συνδέσμους που μας έρχονται με e-mail. Πάντα συνδεόμαστε στις ιστοσελίδες συναλλαγών πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή τους. Ειδικά αν κάποιο e-mail μας τρομάζει αναφορικά με την ασφάλεια της κάρτας, το θεωρούμε ακόμα πιο ύποπτο, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι μας φοβίζει. Επικοινωνούμε τηλεφωνικώς με την τράπεζα πριν πιστέψουμε οποιαδήποτε επικοινωνία ξεκίνησε άλλος προς εμάς.
- Δε δίνουμε το PIN και password μας σε κανένα. Ακόμα κι αν μας λέει ότι αφορά την ασφάλεια της κάρτας μας.
[break=Επίλογος]
Η μέθοδος two savings (accounts) for safety (2s4s), δεν είναι επινόηση του γράφοντος. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από άτομα που έχουν επίγνωση της ευχρηστίας και της ασφάλειας του πλαστικού χρήματος.
Σε συνδυασμό με phone banking, sms banking, e-banking και online ATM, ανεβάζει τον πήχη της ευκολίας, της ταχύτητας και της ασφάλειας των οικονομικών συναλλαγών.
Η χρήση υπολογιστή διευκολύνει γενικά τις συναλλαγές μας, αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Αρκεί το τηλέφωνό μας (κινητό ή σταθερό) για την πραγματοποίηση πολλών συναλλαγών, είτε αφορούν την κάρτα, είτε γενικότερα τις οικονομικές συναλλαγές.
Εύχομαι να νιώσετε γρήγορα άνεση στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, χωρίς ποτέ όμως η οικειότητα να σας κάνει να ξεχάσετε τους απλούς βασικούς κανόνες ασφαλείας. Τα μετρητά μπορούν πλέον να περάσουν στη λήθη και να δώσουν τη θέση τους στο ηλεκτρονικό νόμισμα.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν άρθρο περιέχει στοιχεία τα οποία ο αναγνώστης καλείται να επιβεβαιώσει προτού προβεί στην εφαρμογή της μεθόδου που προτείνεται. Τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών αλλάζουν, οπότε ο αναγνώστης οφείλει να είναι ενήμερος γι' αυτά, πριν αποφασίσει να κάνει χρήση τους.
Εμφάνιση 1-15 από 32
Θέμα: 2 savings 4 safety
-
21-02-10, 00:20 2 savings 4 safety #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ipo : 02-12-10 στις 17:03.
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
21-02-10, 14:39 Απάντηση: 2 savings 4 safety #2
Μπράβο! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.
-
21-02-10, 16:21 Re: 2 savings 4 safety #3
Εγώ το βρίσκω κάπως υπερβολικό, συγνώμη κιόλας...
Έχω λογαριασμούς σε αρκετές τράπεζες για διάφορους λόγους, έχω πληθώρα χρεωστικών και πιστωτικών...
Έχω e-banking, phone banking, mobile banking... Αλλά δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ κάτι τόσο δραστικό... ΟΚ, ο λογαριασμός μου έχει το υπόλοιπό του, μέχρι εκεί...
Όλα αυτά δηλαδή για ποιο λόγο - ώστε αν μου...επιτεθούν σε ένα ΑΤΜ να βάλω μέσα την κάρτα και να μην έχει λεφτά να τραβήξει? Και αν έχει, επειδή έχω κάνει μεταφορά χρημάτων σε αυτή για να πάω σε λίγο να ψωνίσω?
Εφαρμόζω, από τις εποχές που ήμουν φοιτητής, το δόγμα "τα λεφτά μου στο λογαριασμό" "όχι άπειρα μετρητά πάνω μου" "ανάληψη από ΑΤΜ μόνο όταν θέλω μετρητα". Απλά αυτό με τους 2 λογαριασμούς βρίσκω εντελώς ανούσιο...
ΕΚΤΟΣ αν ο 1ος λογαριασμός (που δεν είναι συνδεδεμένος με την κάρτα) είναι κάτι σαν "προνομιακό ταμιευτήριο" και έχει ας πούμε "υψηλό" επιτόκιο. Τότε συμφωνώ, αλλά όχι για κανένα άλλο λόγο, μόνο για το γεγονός ότι για όσο τα $$$ βρίσκονται εκεί θα τοκίζονται με περισσότερο από 0,1 %...
Βρίσκω κάπως ανούσια την όλη διαδικασία - Αν κάποιος έχει ανοιχτό μυαλό και IQ της προκοπής, καταλαβαίνει ότι τα e-banking/phone banking/ οι χρεωστικές / κτλ είναι ασφαλέστατα και ως έχουν. Δεν χρειάζεται ούτε "προπληρωμένη πιστωτική", ούτε τίποτα. Αν σου κλέψουν το πορτοφόλι, δεν τρέχει και τίποτα, εκτός αν πάνω στην πιστωτική / χρεωστική κάρτα υπάρχει με... αυτοκολλητάκι το ΡΙΝ!
Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ακύρωση στην τράπεζα τα φροντίζει όλα. Πιο μεγάλος βραχνάς είναι να χάσεις ταυτότητες / διαβατηρία / δίπλωμα / κτλ που μπορεί να έχεις εκεί, παρά οι κάρτες...Beneath this mask, there is an idea, Mr Creedy, and ideas are bullet-proof!
-
21-02-10, 16:47 Απάντηση: Re: 2 savings 4 safety #4
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=366491
Υπάρχουν περιπτώσεις, που περνάει χρόνος από τη στιγμή της απώλειας, έως τη στιγμή που το αντιλαμβάνεσαι.
Κι εγώ χρησιμοποιώ πιστωτικές κάρτες, σε συνδυασμό με χρεωστική. Δεν ανέφερα κάπου ότι είναι κακή η επιλογή της πιστωτικής κάρτας, ούτε ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο όποιος τις χρησιμοποιεί. Απλά αναφέρω μία μέθοδο που ανεβάζει κατά ένα επίπεδο την ασφάλεια των συναλλαγών μας και μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστεί να κάνουμε αμφισβήτηση συναλλαγής σε περίπτωση υποκλοπής στοιχείων.
Σέβομαι την επιλογή σου σχετικά με τη χρήση καρτών, καθώς και το γεγονός ότι θεωρείς "ανούσια" και "υπερβολική" την περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας. Δε μου άρεσε η κριτική περί IQ και ανοικτού μυαλού, αλλά το εκλαμβάνω ως επιλογή σου, ώστε να μη δώσεις περιθώρια συζήτησης στον αναγνώστη. Αφοπλίζεις κάποιον που δεν έχει σταθερά επιχειρήματα μέσα του, υποδηλώνοντας "αν δεν δέχεσαι την άποψή μου, έχεις χαμηλό IQ και είσαι στενόμυαλος". Από τις χειρότερες τακτικές συζήτησης που έχω αντιμετωπίσει σε forum.
Τρεις παρατηρήσεις στις θέσεις σου:
1) Δεν υπάρχουν "προπληρωμένες πιστωτικές". Υπάρχουν προπληρωμένες κάρτες και πιστωτικές κάρτες.
2) Οι κάρτες μπορούν να χρεωθούν και χωρίς το PIN.
3) Σε skimmed ΑΤΜ το PIN σου προδίδεται.
Υποστηρίζω κι εγώ την άποψη ότι η ασφάλεια των καρτών ως έχει είναι αρκετή. Αν όμως μπορούμε να την ανεβάσουμε ένα επίπεδο ακόμα, χωρίς δυσκολία, πιστεύω ότι η επιλογή είναι καλή.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ipo : 21-02-10 στις 17:10.
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
21-02-10, 17:16 Re: 2 savings 4 safety #5
Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες. Επειδή μάλλον παρεξήγησες τα γραφόμενα μου, αναφέρομαι σε ανθρώπους του στυλ "Οι κάρτες είναι το σημάδι του Σατανά" "Το χάραγμα 666 και ο αριθμός του Θηρίου είναι συνδεδεμένος με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές", κτλ, και όχι στον οποιονδήποτε, γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, συνειδητά επιλέγει να μην χρησιμοποιεί έναν τρόπο συναλλαγών ή να τον χρησιμοποιεί. Προφανώς δεν το εξέθεσα αυτό ξεκάθαρα - Όσοι πραγματικά είναι ενάντιοι των μεθόδων πληρωμής που αναλύεις χωρίς να τις γνωρίζουν, επειδή π.χ. έτσι συνέστησε ο αρχιμανδρίτης της ενορίας, αυτοί ανήκουν στην κατηγορία που ανέφερα, και όχι όλοι.
Οι προπληρωμένες κάρτες by the way είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απομυζούν $ οι τράπεζες, καθώς στο 95% των περιπτώσεων όπου χρησιμοποιούνται, μια χρεωστική κάνει την ίδια δουλειά χωρίς fees. Είναι ένα προϊόν κατ' εξοχήν για την κατηγορία των τρομολάγνων που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν όχι πιστωτική, χρεωστική ακόμα-ακόμα σε οτιδήποτε, και οι τράπεζες λανσάρουν αυτή την "ασφάλεια" χρεώνοντας τον κόσμο για την "εξυπηρέτηση" - κάτι στο οποίο προφανώς δηλώνω καταστατικά και ιδεολογικά αντίθετος.
Τέλος πάντων, μπορεί να βρίσκω προσωπικά υπερβολικό το "maximum security" attitude (στον βαθμό που περιγράφεις - ή και σε χειρότερους βαθμούς, βλέπε συναλλαγές όπου κάποιος από την τράπεζα σε παίρνει τηλέφωνο (!) για νσ σε ρωτήσει αν την έχεις εγκρίνει), αλλά κακό δεν είναι σίγουρα. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των mobile banking κτλ σε όλες τις τράπεζες, θα γίνει και ακόμα πιο εύκολη η πιθανή χρήση του!Beneath this mask, there is an idea, Mr Creedy, and ideas are bullet-proof!
-
21-02-10, 18:10 Απάντηση: Re: 2 savings 4 safety #6
Ούτε εγώ τις βρίσκω συμφέρουσες, αφού έχουν προμήθειες που δεν έχουν οι χρεωστικές κάρτες, αλλά τις θεωρώ έξυπνες ως υπηρεσία, με δεδομένο το φόβο των ανθρώπων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
1) Είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθούν οι καταναλωτές με το πλαστικό χρήμα.
2) Είναι μία υπηρεσία που δεν εκμεταλλεύεται το φόβο των πελατών, αλλά αντίθετα τον δέχεται και φέρνει την υπηρεσία στα μέτρα των πελατών. Έρχεται λοιπόν για να προσφέρει το αίσθημα ασφάλειας που ζητάει ο πελάτης μέσω της ανεξάρτητης φύσης της κάρτας από τους καταθετικούς λογαριασμούς. Εκμετάλλευση θα ήταν, αν ο πελάτης δεν είχε την εναλλακτική της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.
Με άλλα λόγια, δε δημιουργούν ανάγκη, αλλά έρχονται να καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες, στη μεταβατική εποχή που διανύουμε. Έχουν και μερικά ακόμα αποκλειστικά πλεονεκτήματα, όπως αναφέρω στο άρθρο, αλλά εν γένει συμφωνούμε ότι δε συμφέρουν.
Σίγουρα όταν εξοικειωθεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η ύπαρξή τους θα έχει μικρότερη σημασία ή διαφορετική φύση. Δε βλέπω κάτι κακό στο να προσφέρεται σε κάποιον που φοβάται μία εναλλακτική.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ipo : 21-02-10 στις 18:58.
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
22-02-10, 22:48 Απάντηση: 2 savings 4 safety #7
ομορφο κ απλο το αρθρο.
Αν σου κλέψουν το πορτοφόλι, δεν τρέχει και τίποτα, εκτός αν πάνω στην πιστωτική / χρεωστική κάρτα υπάρχει με... αυτοκολλητάκι το ΡΙΝ!
-
29-04-10, 19:32 Απάντηση: 2 savings 4 safety #8
Πριν δύο μήνες έπεσα θύμα διαδυκτιακής απάτης σε δύο πιστωτικές που έχω .Στην μία πιστωτική ευτυχώς δεν μου έκαναν αγορά ή ανάληψη . Στην δεύτερη όμως μου έκαναν αγορά μάλλον στο internet . Αγορά ποσού 599 λίρες Αγγλίας κάπου 614 ευρώ. Ρωτάω εγώ η κάρτα δεν κλάπηκε . Συνεπώς το σώμα το έχω άρα διαθέτω και το τριψήφιο αριθμό ασφαλείας. Πως έγινε η αγορά ; Ποιός υπογραψε εάν δεν έγινε μέσω internet ; Πως κλάπηκε ο τριψήφιος αριθμός ασφαλείας ; Δύο μήνες τώρα γιατί η τράπεζα μου δεν έχει απαντήσει ; Θα πληρώσω αφού δεν φταίω ; Να τονίσω ότι και στις δύο κάρτες με ενημέρωσε το τμήμα ασφαλείας συναλλαγών της τράπεζας .
Ευχαριστώ και θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας επί των ερωτημάτων μου.
-
30-04-10, 10:11 Απάντηση: 2 savings 4 safety #9
Στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου χρειάζεται κάποιος να ξέρει τα στοιχεία που αναγράφει πάνω η κάρτα. Αν ο νόμιμος κάτοχός της χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό, που συχνά συνοδεύεται από keylogger ή trojan, είτε με τη μορφή λειτουργικού συστήματος είτε ενός απλού προγράμματος (ή κολλήσει μέσω ιστοσελίδας κάποιο ιό), τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν υποκλαπεί τα στοιχεία της κάρτας του που πληκτρολόγησε σε αγορά στο παρελθόν. Εναλλακτικά η υποκλοπή μπορεί να έγινε με φυσικό τρόπο από τον υπάλληλο σε κατάστημα, στον οποίο έδωσες την κάρτα για την περάσει στο POS.
Επομένως δεν απαιτείται η φυσική κλοπή της κάρτας, όπως περιμένεις, αλλά αρκεί η απρόσεχτη δραστηριότητα του χρήστη στις διαδικτυακές του συναλλαγές, σε συνδυασμό με τον παράγοντα της τύχης.
Εγώ στη θέση σου θα χαιρόμουν που η τράπεζα εντόπισε την υποκλοπή των δεδομένων στη μία κάρτα και μπλόκαρε τις συναλλαγές.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ipo : 30-04-10 στις 12:32.
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
30-04-10, 12:22 Απάντηση: 2 savings 4 safety #10
Ναι, την ξέρω την περίπτωση υποκλοπής στοιχείων από παράνομο λογισμικό .Γιαυτό το λόγο προτιμάω original προγράμματα με ή άνευ χρημμάτων . Πάντως για την συζήτηση σήμερα που μίλησα με την τράπεζα αναγνώρισαν ότι δεν είναι από μένα η συναλλαγή και μου επιστράφουν τα χρήμματα . Και άλλη φορά να προσέχω (το λέω για μένα αυτό) να χρησιμοποιώ το σοφό "κόλπο" που έγραψες και εσύ ipo , δύο λογαριασμοί μία κάρτα χρεωστική και μεταφορά χρημμάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό .
-
30-04-10, 12:36 Απάντηση: 2 savings 4 safety #11
Η μέθοδος που περιγράφεται στο νήμα δεν είναι πανάκεια. Π.χ. αν υποκλαπούν οι κωδικοί του e-banking, επειδή από απροσεξία και πλημμελή προστασία του υπολογιστή σου κόλλησες κάποιο keylogger, τότε ο hacker θα κάνει μόνος του τη μεταφορά χρημάτων προς την κάρτα (και κατόπιν αγορές μέσω αυτής) ή προτιμότερα κατευθείαν προς λογαριασμό των νησιών Κουκ.
Με αυτό επισημαίνω ότι οι προτάσεις ασφαλείας που προτείνω, πρέπει να εφαρμόζονται στο σύνολό τους και όχι επιλεκτικά.Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
07-07-10, 17:18 Απάντηση: 2 savings 4 safety #12
γεια χαρά,
πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου ipo. Είμαι καινούριος στον κόσμο του πλαστικού χρήματος.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι τράπεζες χρεώνουν το να έχεις λογαριασμό με πολύ μικρό υπόλοιπο
καθώς και τις μεταφορές από ένα λογαριασμό στον άλλο (μέσα στην ίδια τράπεζα).
κοινός θα ήθελα η τράπεζα που θα επιλέξω να έχει τα παρακάτω
* Άνοιγμα λογαριασμού με οποιοδήποτε ποσό
* Να μην έχει ρητρα για μικρό ποσό
* Δωρεάν μεταφορά χρημάτων μέσα στην ίδια τράπεζα(από λογαριασμό σε λογαριασμό)
επίσης πως μπορώ να βρω τις χρεώσεις για μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα?
-
07-07-10, 17:31 Απάντηση: 2 savings 4 safety #13
Απ' όσο ξέρω η Τράπεζα Πειραιώς πληροί και τις 3 προϋποθέσεις που καλώς απαιτείς. Η δεύτερη πληρούνταν κάποια περίοδο από την Alpha Bank, αλλά θα σου πρότεινα να καλέσεις το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για να διευκρινήσεις αν ισχύει ακόμα. Στην ιστοσελίδα τους βλέπω ότι απαιτούν 300€ για το άνοιγμα του λογαριασμού. Υπάρχει όμως ο λογαριασμός 1|2|3 για νέους που απαλλάσσεται από τέτοιες προϋποθέσεις και προμήθειες (αλλά πρέπει να ακυρώσεις τη δυνατότητα υπερανάληψης).
Τέλος δε γνωρίζω κάποια τράπεζα που να σε χρεώνει για μεταφορά ποσού μέσω e-banking από ένα λογαριασμό σου σε άλλο, στην ίδια τράπεζα.Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
-
08-07-10, 01:25 Απάντηση: 2 savings 4 safety #14
ευχαριστώ ipo για την απάντηση!
υποθέτω οτι απάντηση σε αυτό:
"επίσης πως μπορώ να βρω τις χρεώσεις για μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα?"
θα βρω από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εκάστοτε τραπεζας έτσι?
-
08-07-10, 01:35 Απάντηση: 2 savings 4 safety #15
Υπάρχει αυτό το *.xls της Τράπεζας της Ελλάδος που σε ενημερώνει σχετικά με τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα (από γκισέ), αλλά στην πράξη υπάρχουν διαφορές εξαιτίας των εκάστοτε διατραπεζικών συμφωνιών. Όπως είπες, η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσεις τηλεφωνικώς τις τράπεζες που σε ενδιαφέρουν.
Προπληρωμένες κάρτες ........... 2 savings 4 safety
Τι εστί IBAN, BIC, OUR, SHA, BEN;
"Yesterday is History, Tomorrow a Mystery, Today is a Gift, Thats why it's called the Present."
Bookmarks