Ανοίγω αυτό το νήμα για να μην κουράζουμε άλλα νήματα. Σκοπός είναι να βρούμε με βάση τα όλα δεδομένα που υπάρχουν το κόστος θέρμανσης με κάθε "καύσιμο" και τρόπο θέρμανσης που υπάρχει διαδεδομένο.
Για να ναναι εύκολη η σύγκριση, παραθέτουμε τον πίνακα όπου έχουμε βρεί πόσες χιλιοθερμίδες (K Btu) θερμότητας μπορούμε να έχουμε με 1 ευρώ. Οσο περισσότερες τόσο οικονομικότερο σύστημα.
Στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παρέθεσα το κόστος όπως τιμολογείται απο την ΔΕΗ. Ομως υπάρχουν και άλλες μονοπωλιακές χρεώσεις συν φυσικά ο ΦΠΑ. Επειδή όλα τα πληρώνει ο καταναλωτής, για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, θα πρέπει να κοστολογήσουμε την μονάδα, την κιλοβατώρα με το σύνολο των χρεώσεων αυτών πλην των δημοτικών τελών, ερτ κλπ που ειναι άσχετα με την καταναλωση. Δείτε εδώ. Στο κόστος υπολογίζεται και το ΦΠΑ 9%
Επειδή υπάρχει σημαντική διαφορά κόστους ημερησίου με νυχτερινού, θα παραθέσουμε και τις δυο περιπτώσεις. Ετσι η τιμή ρεύματος απο την ΔΕΗ διαμορφώνεται συνολικά ως εξής:
Γ1, μονοφασικό, και κατανάλωση > 2000 κιλοβατώρες/4μηνο => 0,14556 ευρώ/κιλοβατώρα + 9% ΦΠΑ => 0,15866 ευρώ/κιλοβατώρα
Γ1Ν, μονοφασικό και κατανάλωση > 2000 κιλοβατώρες/4μηνο => 0,05645 ευρώ/κιλοβατώρα + 9% ΦΠΑ => 0,06044 ευρώ/κιλοβατώρα
Ηλεκτρικό ρεύμα - Θέρμανση με αντίσταση 0,15866 ευρώ/Kwh 21,5 ~1.0 ~21,5 Ηλεκτρικό ρεύμα - Θέρμανση με κλιματιστικό 0,15866 ευρώ/Kwh 21,5 ~2 ~43 Ηλεκτρικό ρεύμα - Γεωθερμική αντλία θερμότ. 0,15866 ευρώ/Kwh 21,5 4+ 86+ Ηλεκτρικό ρεύμα νυχτερινό - Θέρμανση με αντίσταση 0,06044 ευρώ/Kwh 56,5 ~1.0 ~56,5 Ηλεκτρικό ρεύμα νυχτερινο - Θέρμανση με κλιματιστικό 0,06044 ευρώ/Kwh 56,5 ~2 ~113 Ηλεκτρικό ρεύμα νυχτερινό - Γεωθερμική αντλία θερμότ. 0,06044 ευρώ/Kwh 56,5 4+ 226+ Ξυλεία - Κλασσικό ανοικτό τζάκι 130 ευρώ/τόνος 100 <0,2 max 20 Ξυλεία - Τζάκι κλειστού τύπου 130 ευρώ/τόνος 100 <0,4 max 40 Ξυλεία - Ενεργειακό τζάκι 130 ευρώ/τόνος 100 <0,6 max 60 Ξυλεία - Σόμπα 130 ευρώ/τόνος 100 <0,7 max 70 Ξυλεία - Πελετ 0,22/κιλό 92 ~0,9 ~83 Πετρέλαιο Θέρμανσης 0,069 euro/Kwh 49,5 ~0,85 ~42 Φυσικό Αέριο για Θέρμανση (Τ3) 0,050 euro/Kwh 68 ~0,85 ~58
Συμπεράσματα.
Η αντλία θερμότητας με νυχτερινό (κατα την διάρκεια του νυχτερινού ωραρίου, 15:30-17:30 και 02:00 έως 8:00 τον χειμώνα) προσφέρει εξαιρετική οικονομία. Τις υπόλοιπες ώρες είναι επίσης οικονομική, και ανταγωνίσημη με την χρήση πέλλετς.
Ακόμα και η χρήση κλιματιστικού, με νυχτερινό, προσφέρει ικανοποιητική οικονομία, και εκτός νυχτερινού, ισάξια με το πετρέλαιο θέρμανσης (σημερινές τιμές). Οπότε ο συνδιασμός τους (ημερήσιο και νυχτερινό) σίγουρα θα προσφέρει ένα καλό μέσο όρο, καλύτερο απο το πετρέλαιο σίγουρα.
Αμέσως μετά την αντλία θερμότητας έχουμε την περίπτωση χρήσεως καυστήρα υψηλής απόδοσης με πέλλετς. Εαν δεν μας κλέβουν (στηνπερίπτωση αγορας όχι σε προσυσκευασμένα τσουβάλια αλλά χύμα) όπως γίνεται καιστην ξυλεία και στο πετρέλαιο.
Αμέσως μετα ακολουθούν οι σόμπες και τα ενεργειακά τζάκια υψηλής απόδοσης και ελάχιστα πιο κάτω το φυσικό αέριο. Πιο κάτω ακομα βρίσκεται το πετρέλαιο, που παρόλο που δεν είναι οικονομικό (πλέον), παραμένει το κύριο σύστημα θέρμανσης, και δυστυχώς προβλέπεται να αυξηθεί η τιμή του.
Δυστυχώς σε κάθε περίπτωση η αλλαγή ενός συστήματος θέρμανσης απαιτεί σημαντικό κόστος και ο καθένας θα πρέπει να υπολογίσει σε πόσο χρόνο επίσης θα κάνει απόσβεση, καθως επίσης πρέπει να εκτιμήσει, όσο είναι δυνατόν, μελλοντικές ανατιμήσεις στον χώρο της ενέργειας. Ηδη γνωρίζουμε ότι πρόκειται να εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αύξηση κατα 60-70%! Ομοίως όμως μάλλον θα αυξηθεί και η τιμή του φυσικού αερίου. Επίσης οι τιμές των ξύλων και πέλλετς ακολουθουν τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, ασχέτως εαν δεν σχετίζοντα απολυτα με αυτά. Για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος φημολογούνται αυξήσεις, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος η είσοδος των εναλλακτικών προμηθευτών (που τώρα δεν είναι).
Να συμπληρώσουμε ότι οι θερμίδες με τις διάφορες μορφές πρωτογενούς ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) έχουν υπολογιστεί με τις τιμές όπως είναι τώρα. Διαφοροποιήσεις των τιμών αλλάζουν φυσικά και τα νούμερα, δηλαδή το πόσες χιλιοθερμίδες θερμότητας μπορούμε να έχουμε με 1 ευρώ.
Εμφάνιση 1-15 από 6091
Θέμα: Οικονομική θέρμανση
-
04-03-11, 02:56 Οικονομική θέρμανση #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος NeK : 16-09-12 στις 18:09.
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
04-03-11, 03:35 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #2
H γεωθερμικη αντλια ειναι κατι σαν θερμοσυσσωρευτης που ζεσταινεται το βραδυ με νυχτερινο ρευμα και μετα βγαζει σιγα σιγα την θερμοτητα ολη μερα;
Στην οψη ειναι σαν ενα ειδος επιτοιχιου ηλεκτρικου καλοριφερ;
-
04-03-11, 03:56 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #3
Όχι, είναι σαν την λειτουργία heat του AC μόνο που εδώ συνήθως στέλνεις νερό στο έδαφος επιστρέφει σε μια υψηλότερη θερμοκρασία από πρίν, τραβάς την ενέργεια για θέρμανση και ξανα το ίδιο.
Σε μπερδεψα μάλλον.
-
04-03-11, 09:41 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #4
Φίλε anon, αν καταλαβαίνω καλά, χρησιμοποιείς τον όρο "αντλία θερμότητας" αναφερόμενος καθαρά στη γεωθερμία - διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Ο όρος όμως είναι ευρύτερος, αφορά και τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες και τα split units (αυτά που συνήθως λέμε air condition), ενώ οι αντλίες γωθερμίας είναι μάλλον ειδική περίπτωση (λόγω σπανιότητας). Η διευκρίνηση για να μην προκληθούν συγχύσεις ορισμού.
Και μια τεχνική λεπτομέρεια ως προς την απόδοση: το COP (βαθμός απόδοσης) των αντλιών θερμότητας (και των κλιματιστικών) δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία - συνήθως οι σοβαροί τουλάχιστον κατασκευαστές δίνουν ένα διάγραμμα, ενώ το νούμερο που αναφέρεται είναι ενδεικτικό για συγκεκριμένη περιοχή θερμοκρασιών. Αν λοιπόν ένα μηχάνημα αναφέρεται ότι έχει COP π.χ. 3.5, όταν η εξωτερική θερμοκρασία κατέβει κάτω από τους 5°C, το COP του μπορεί να πέσει στο 2.0 (τα νούμερα είναι ενδεικτικά, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο μηχάνημα). Επομένως, παρ'ότι τη νύχτα το ρεύμα είναι φθηνότερο με τιμολόγιο Γ1Ν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αντίλα θερμότητας (περιβάλλοντος) θα λειτουργήσει πιο οικονομικά από ότι την ημέρα, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας.
-
04-03-11, 10:22 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5
Στον πίνακα αναφέρεται, θέρμανση με κλιματιστικό (που έχει δείκτη COP 2 για εξωτερική θερμοκρασία 5 βαθμών κελσίου, το οποιο σύμφωνα με τις στατιστικές ανταποκρίνεται στην ηπειρωτική Ελλαδα ως ο μέση χαμηλότερη θερμοκρασία, στην νησιωτική η μέση χαμηλότερη θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί κελσίου (*)) και γεωθερμική αντλία θερμότητας, που συνήθως ο εναλλάκτης είναι υπόγειος (μπορεί ναναι και πχ μέσα σε νερό λίμνης/ποταμού/θάλασσα). Στην περίπτωση αντλίας θερμότητας και υπόγειου εναλλάκτη, ο συντελεστής COP είναι σίγουρα 4 ή περισσότερο, τουλάχιστον έτσι διάβασα, μιας και σε βάθος >1.5 μέτρο στο χώμα η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω απο 10 βαθμούς κελσίου. Εξάλλου και για αυτό τον λόγο κανεις μια αντλία θερμότητα με υπόγειο εναλλάκτη, για να εκμεταλλευτείς την υψηλή, για τον χειμώνα, υπόγεια θερμοκρασία. Σε μεγαλύτερη βάθη η θερμοκρασία ειναι ακόμα υψηλότερα. Πχ στα σπήλαια, παρόλη την υγρασία, η θερμοκρασία ειναι σταθερότατη, χειμώνα - καλοκαίρι στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Δεν αναφέρομαι στην κλασσική γεωθερμία, όπως πχ στην Ισλανδία.
Στον φίλο που δεν καταλαβαίνει την αντλία θερμότητας. Δεν είναι τίποτα άλλο παρα το ίδιο με το κλιματιστικό, στην ίδια ακριβώς αρχή λειτουργίας στηρίζεται. Η διαφορά είναι ότι αντί η εξωτερική μονάδα να χρησιμοποιεί τον εξωτερικό αέρα για θέρμανση ή ψύξη, για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται σωληνώσεις βαθιά στο χώμα, και σε μεγάλη ανάπτυξη, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή και κάπου μεταξύ 10 και 15 βαθμών κελσίου (και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και περισσότερο).
(*) Πραγμα που σημαίνει ότι στην νησιωτική και παραθαλλάσια Ελλάδα όπου η μέση χαμηλότερη θερμοκρασία ειναι 10 βαθμοί, ακόμα και τα απλα κλιματιστικά (split units κλπ) θα δουλεύουν με μέσο COP 4 ή και περισσότερο. Αρα δεν χρειάζεται να επενδύσουν σε ακριβότερα συστήματα αντλίας θερμότητας, ελάχιστα θα κερδίσουν, αφού την ίδια "απόδοση" θα έχουν και με τα κλασσικα κλιματιστικά. Το ίδιο συμβαίνει και για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, μιας και οι θερμοκρασίες μέσα στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι τουλάχιστον 2-3 βαθμούς περισσότερο απο ότι στην επαρχία μερικά χιλιόμετρα πιο έξω απο την πόλη. Αρα και για τους κατοίκους των πόλεων, μέσα στην πόλη και όχι σε προάστεια όπως εγώ πχ που μένω Ρετζίκι, η χρήση απλού κλιματιστικού θα έχει ίδια απόδοση με μια αντλία θερμότητας όπως αναφέρεται στον πίνακα.
........Auto merged post: anon πρόσθεσε 15 λεπτά και 0 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Για την μέση ελάχιστη θερμοκρασία Θεσσαλονίκης, στατιστική απο το 1959 έως το 1997 (δεν είναι και λίγα χρόνια) και με μετρήσεις στο αεροδρόμιο Μίκρας (σταθερα τουλάχιστον 2-3 βαθμούς λιγότερο απο όσο μέσα η πόλη) μας δείχνει ότι για το διάστημα που συνήθως χρησιμοποιούμε θέρμανση εδώ στην Θεσσαλονίκη, έχουμε
Μήνας μέση ελάχιστη θερμοκρασία μηνός Οκτώβριος 10,8 Νοέμβριος 6,8 Δεκέμβριος 3.0 Ιανουάριος 1,3 Φεβρουάριος 2,2 Μάρτιος 4,5 Απρίλιος 7,5
Αυτό μας βγάζει ένα μέσο όρο, μέσης ελάχιστης θερμοκρασίας για τον χειμώνα 5,15 βαθμούς κελσίου. Σίγουρα ο συντελεστής COP ενός κλιματιστικού θαναι μικρότερος απο 2 πχ τον Ιανουάριο, αλλά μεγαλύτερος πχ τον Οκτώβριο. Γιαυτο, χωρίς να φεύγουμε πολύ απο την πραγματικότητα, υπολογίζουμε με βάση τον μέσο όρο. Επίσης εαν λάβουμε υπόψιν ότι η Μίκρα έχει τουλάχιστον 2 με 3 βαθμούς λιγότερο απο ότι μέσα η πόλη, τότε η μέση ελάχιστη θερμοκρασία για τον χειμώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης (όχι προάστεια με μικρή δόμηση) είναι πάνω απο 7 βαθμούς κελσίου, που σημαίνει ότι ο συντελεστής COP για κλιματιστικό είναι περίπου 3 (είναι 2 για πέντε βαθμούς κελσίου, και 4 για 10 βαθμούς κελσίου) ίσως και περισσότερο.
Πληροφορίες για αντλίες θερμότητας (heat pump):
http://www.energysavingtrust.org.uk/...rce-heat-pumps
http://home.howstuffworks.com/home-i.../heat-pump.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pump
Να συμπληρώσω, ότι ο υπόγειος εναλλάκτης στην αντλία θερμοτητας είναι απαραίτητος σε πιο ψυχρά κλίματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πετυχαίνουμε σχεδόν την ίδια απόδοση με πιο βόρειους λαούς με απλά κλιματιστικά, οι οποίοι υποχρεωτικά σχεδόν πρέπει να χρησιμοποιήσουν υπόγειο εναλλάκτη λόγω ψυχρότερου κλίματος.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος anon : 04-03-11 στις 10:35. Αιτία: auto merged post
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
04-03-11, 19:10 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #6
Kαλα μιλας σοβαρα; Ειναι αυτο σοβαρη και εφικτη λυση; Θα σκαψω απο το διαμερισμα μου στον 5ο οροφο φρεατιο μεχρι τα εγκατα της γης και πισω; Και θα κανει το ιδιο και καθε αλλο διαμερισμα της πολυκατοικιας για να εχουμε ολοι γεωθερμικη θερμανση;
Οταν τα αντιγραφετε απο διαφορα sites, τα διαβαζετε καθολου για να βεβαιωθειτε οτι εχουν πρακτικη εφαρμογη στα ελληνικα δεδομενα ή αντιγραφετε τυφλα τον καθε τεχνικο νεωτερισμο;;; Σαν τον γιωργακη, νομιζετε κι εσεις οτι η Ελλαδα ειναι Σουηδια;
-
04-03-11, 20:01 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #7
Καλά μην μας δείρεις.
-
04-03-11, 20:23 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #8
E μα ποιο το νοημα αναγραφης μια τετοιας επιλογης οταν τελικα δεν ειναι επιλογη; Μονο να την κοιταμε και να παραπλανουμαστε ή να ζηλευουμε το απιαστο;
Μηπως να βαλουμε και την αιολικη ενεργεια ως λυση; Απλα αρκει να εγκαταστησω μια γιγαντιαια ανεμογεννητρια-τουρμπινα στην ταρατσα. Τι πειραζει που ειναι εντελως ανεφικτο να κανω κατι τετοιο;
Μηπως να συμπεριλαβουμε και την πυρηνικη ενεργεια; Με εναν προσωπικο μινι πυρηνικο αντιδραστηρα και εναν τοσοδουλη κοκκο ουρανιου θα εχω ενεργεια για μια ζωη... Εφαπαξ κοστος που αποσβαινεται σε μερικα χρονια αφου δεν θα χρειαστει να ξαναπληρωσω για ενεργεια, ε;
-
04-03-11, 22:24 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #9
Αυτο που εχω καταλαβει για τις αντλιες θερμοτητας σε χρηση γεωθερμιας ειναι οτι ουσιαστικα μεταφερουν νερο σε σωληνα βαθια μεσα στην γη και θερμενονται η ψυχονται. Εχω διαβασει οτι η γη σε καποια μετρα βαθος εχει σχεδον σταθερη θερμοκρασια περιπου 18°C.
Εαν ισχυει κατι τετοιο, πως θα θερμανω το σπιτι μου (εστω οτι ειναι μονοκατοικια); Εαν μου φτασει την θερμοκρασια στους 18°C (αυτο ειναι το ιδεατο) τοτε πως θα φτασω στους 22°C που ειναι η θερμοκρασια που εχω τωρα στο σπιτι;
Γενικα τι θερμοκρασια εχετε μεσα στα σπιτια σας τον χειμωνα οταν λειτουργει η θερμανση;
-
04-03-11, 22:59 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #10
-
04-03-11, 23:18 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #11
@ntoremi εαν έκανες τον κόπο να διαβάσεις, θα έβλεπες ότι έγραφα σαφώς ότι αυτό σαν λύση δεν είναι δόκιμο για τις πόλεις. Απο την άλλη, λόγω του εύκρατου κλίματος της ελλάδας, και με το γεγονός ότι στις πόλεις πάντα έχουμε +3 βαθμούς τουλάχιστον απο ότι παραέξω στην επαρχία, αρκεί να έχουμε σχεδόν εφάμμιλη απόδοση με απλά κλιματιστικά. Δηλαδή θα έχεις περίπου την ίδια απόδοση (COP >3) με απλό κλιματιστικό, και χωρίς γεωθερμικό εναλλάκτη.
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
04-03-11, 23:55 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #12
Anon, δεν γνωρίζω τα τεχνικά ζητήματα όπως εσύ, εμπειρικά και μόνο όμως έχω παρατηρήσει οτι η σόμπα αλογόνου είναι καλύτερη απο το κλιματιστικό στο να διατηρεί τη θερμοκρασία του χώρου. Όσο χρησιμοποιούσα κλιματιστικό για θέρμανση ο χώρος πάγωνε αμέσως αν για κάποιο λόγο έφευγε ο θερμός αέρας (αν άνοιγε πόρτα, παράθυρο κλπ). Αντίθετα απο τότε που χρησιμοποιώ σόμπα αλογόνου παρατηρώ οτι ο χώρος διατηρεί καλύτερα τη θερμοκρασία του επειδή οι επιφάνειες που ακτινοβολεί η σόμπα (και κυρίως το πάτωμα) συνεχίζουν να εκπέμπουν θερμότητα ακόμα και όταν η σόμπα κλείσει.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά εμπειρικά μπορώ να πω οτι η σόμπα με έχει καλύψει καλύτερα απο ότι το κλιματιστικό παλαιότερα. Επιπλέον, τα 1200w της σόμπας είναι σαφώς λιγότερα απο τα 3kw του κλιματιστικού μου για χρήση στον ίδιο χρόνο οπότε φαίνεται να μου κοστίζει λιγότερο.>> James Randi <<--- A man to admire, a man to respect
Linux4Coffee
You'll never know what you're missing until you try Arch
"Next time you want to buy a computer, consider buying a mac (and installing Windows/Linux on it). Even after five years, when it's cheap chinese hardware is obsolete there will be someone ignorant enough to buy it for ten times the price."
-
05-03-11, 00:22 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #13
@dreamaxe πολύ απλά η σόμπα αλογόνου είναι 1200w αλλά καίει συνεχώς. Θα έχεις παρατηρήσει ότι το κλιματιστικό, η εξωτερική μοναδα που ειναι αυτή που καίει ρεύμα σημαντικό, δεν λειτουργεί συνέχεια. Το αν είναι πιο αποδοτικό η όχι δεν το λέω εγώ απο μόνος μου, το λένε οι επιστήμονες και όλη η αρθρογραφία.
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
05-03-11, 00:40 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #14
Επισης τα Inverter δεν λειτουργουν παντα στο μεγιστο, ρυθμιζουν την ισχυ τους αναλογα την θερμοκρασια στοχο που εχεις βαλει.
-
05-03-11, 01:17 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #15
ANON δε θα ηταν πιο σωστο να μας εξηγησεις πρωτα τι ειναι η αντλια, η γεωθερμια κτλ κ οπου αναφερεσαι σ αυτα να ναι σ μοναδες.. δικες μας (μιας κ τ αλλες δεν τις ξερουμε..) ωστε να εχουμε μια καλη συνεννοηση? Γιατι με ενδιαφερει το θεμα, οχι ως <τζακας> αλλα ως συμπασχοντας.. Η εστω να αφησουμε τ nyannaco να τ εξηγησει γιατι μαλλον ξερει..
Bookmarks