Καλησπέρα.
Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιο φροντιστήριο εκμάθησης γλωσσών προγραμματισμού, όπως C++.
Αν υπάρχουν άτομα που έχουν εμπειρία από κάτι τέτοιο, ας γράψουν το "που εκαναν" μαθηματα, κόστος, μεταδοτικότητα, αν γινονταν και πρακτικη εξασκηση (το θεωρω πολυ σημαντικο), ποσο καιρο τους πηρε κλπ.
Αν πάλι, κάποιος θέλει να προτείνει κάποιο άτομο και όχι φροντιστήριο, ας μου στείλει πμ, εφόσον δεν θέλει να παραθέσει τα στοιχεία του.
Γενικά, ελπίζω να γίνει σύζητηση σε σχέση με τους τρόπους εκμάθησης μίας γλώσσας προγραμματισμού.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!![]()
Εμφάνιση 1-15 από 22
Θέμα: Μαθήματα C / C++
-
13-07-11, 19:27 Μαθήματα C / C++ #1
-
13-07-11, 21:36 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #2
Μην μασάς από μαθήματα κ.τ.λ. Μόνο χρήμα θα χάσεις. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να βάλεις την μούρη κάτω και να λερώσεις τα χέρια σου με δοκιμές και παραδείγματα από tutorials
-
13-07-11, 22:09 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #3
Ειδικά για C και C++ η παραπάνω πρόταση ισχύει μόνο αν ξέρεις ήδη πολύ καλά μια άλλη γλώσσα! Ακόμα κι έτσι όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως έχεςι ευτυχή κατάληξη.
Είναι τελείως διαφορετικό το να λέει κάποιος πως ξέρει C από το όντως να ξέρει. Για την C++ πολλαπλασίασε το επί 10 !
Φροντιστήρια & σχολές δεν ξέρω να σου υποδείξω, είμαι όμως σίγουρος πως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να μάθεις C (πολύ περισσότερο C++) είναι σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, με στοχευμένη οργάνωση και καθοδήγηση.
Εκεί θα πάρεις γερές βάσεις, στις οποίες θα πρέπει να επενδύσεις κατόπιν και μόνος σου (ενδεχομένως παράλληλα και με τη φοίτησή σου, π.χ. σε πράγματα που δεν καλύπτει η ύλη).
Λόγω της μίνιμαλ φύσης της και του πολύ μικρού της λεξιλογίου, την C μπορείς π.χ. μέσα σε ένα χρόνο να την έχεις "εξαντλήσει" σε αρκετά έως πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε αρκετούς και σημαντικούς τομείς. Την C++ πολύ χλωμό, μπορεί να χρειαστείς πολλά χρόνια!
-
13-07-11, 22:50 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #4
μπεσ στο di.forums.gr ειναι του τμηματος που τελειωσα , τμημα πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων πανεπιστημιου αθηνων που εχουμε λιωσει και την C και την C++ , εχουμε 8-9 μαθηματα κορμου σε αυτές και σίγουρα καποια επιλογης οποτε ολοι μας ξερουν αρκετα.
μπορεις να ρωτησεις για πληροφοριες στα αντιστοιχα θρεντ των μαθηματων ή ακομη και να παρακολουθησεις θεωρια και πραξη τις ασκησεις των μαθηματων και μαζι με καποια τουτοριαλ να τα καταφερεις αλλιως αν θες ρωτα για καποιον να κανει ιδιαιτερα θα βρεις πολυ και αξιόλογο κοσμο
........Auto merged post: ConstantinosBok πρόσθεσε 33 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα αργότερα ........
αυτο γιατι το λες ? οτι η C++ ειναι πιο δυσκολη ? το ιδιο μου φαινονται εμεναΤελευταία επεξεργασία από το μέλος ConstantinosBok : 13-07-11 στις 22:50. Αιτία: auto merged post
-
14-07-11, 00:11 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #5
Μια χαρά μαθαίνεται η C++ και ούτε είναι πιο δύσκολη από κάποιον άλλο κλάδο.
Δεν χρειάζονται ούτε φροντιστήρια, ούτε πανεπιστημιακά μαθήματα.
Πήγαινε στου Παπασωτηρίου και πάρε ένα-δυο καλά βιβλία.
Ξεκίνα να τα διαβάζεις. Όταν τα τελειώσεις θα έχεις μάθει ότι σου χρειάζεται με το παραπάνω.
Υπάχουν βιβλία εκμάθησης που απευθύνονται σε διάφορες κατηγορίες αναγνωστών, από τελείως αρχάριους εως γκουρού.
Σε ότι αφορά τους αρχάριους υπάρχουν πολλά εξαιρετικά συγγράμματα που προαπαιτούν ελάχιστα ή
σχεδόν τίποτε. Είναι γραμμένα από ειδικούς που ξέρουν τις δυσκολίες διδασκαλίας σε αρχαρίους,
έχουν σαφείς διδακτικούς στόχους και οργάνωση/παρουσίαση όλων των εννοιών με σωστό τρόπο.
Σου προτείνω του Pratta ή ακόμα καλύτερα του Lafore που υπάρχει και στα ελληνικά (κάνει γύρω 50e).
Εγώ από αυτό έμαθα κάποτε C++.
Πολύ καλό είναι και του Horton. Διαφέρει από τα παραπάνω στο ότι είναι προσανατολισμένο στα
windows και στο visual studio. Αλλά εξηγεί λεπτομερώς και τον απαραίτητο χειρισμό του visual studio,
δηλ. ένα IDE όπου γράφεις τον κώδικα, πράγμα που μπορεί να είναι σημαντικό για κάποιον τελείως αρχάριο.
Υπάρχουν κι' άλλα εξίσου καλά, εδώ αναφέρω με ποιά έμαθα εγώ.
Το δύσκολο δεν είναι η κατανόηση, είναι προσιτά ακόμα και σε μαθητές α' λυκείου.
Το θέμα είναι αν θα έχεις την υπομονή να τα μελετήσεις.
Επίσης πρέπει να πάρεις και κάποιο "cookbook". Αυτά είναι συλλογές με συμβουλές και τεχνάσματα/λύσεις για
διάφορα καθημερινά προβλήματα που απαντώται στην πράξη (π.χ. πώς αντιστρέφω ένα string, πώς
μετατρέπω ένα string σε αριθμό και άλλα παρόμοια).
Προχωρώντας, θα μπορείς να ανατρέχεις σε sites όπως το cplusplus.com για να βλέπεις λεπτομέρειες σε εντολές που δεν μπορούν να αναγραφούν λόγω χώρου στα βιβλία.
Τέλος, απορώ πραγματικά γιατί ο κόσμος ρωτάει συνεχώς πώς να μάθει.
Είναι απλούστατο, παίρνεις το κατάλληλο βιβλίο και το μελετάς.
Επί προσωπικού, διαβάζοντας κάποτε το βιβλίο του Lafore έμαθα C++ μόνος μου δίχως ιδιαίτερη δυσκολία
(δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη C). Μου πήρε αρκετούς μήνες για να το διαβάσω.
Όμοια έμαθα και προγραμματισμό για το windows ΑPI διαβάζοντας πριν χρόνια το βιβλίο του Petzold.
Kαι openGl διαβάζοντας το openglSuperbible. Όμοια και για δομές δεδομένων. Και για την Qt τώρα κάνω το ίδιο.
Διάβαζα την θεωρία, μελετούσα προσεκτικά τα παραδείγματα και τον κώδικα που έδιναν, ενίοτε έλυνα και κάποιες από τις ασκήσεις.
Στο πανεπιστήμιο ή σε φροντιστήριο τι άλλο θα σου κάνουν δηλαδή ;
Για το καθένα μου πήρε καιρό. Π.χ. του Lafore που είχα διαβάσει το 2005 είχε περίπου 700 σελίδες και
έκανα σχεδόν μια σχολική χρονιά (είχα και το σχολείο βλέπεις).
Αλλά η έκταση αυτή είναι απαραίτητη για να δοθούν οι εξηγήσεις στους αρχάριους και δεν πρέπει να τρομάζει.
Τα περί δυσκολίας της C++ είναι απλώς μύθος. Η σωστή επιλογή της βιβλιογραφίας χρειάζεται, τίποτε άλλο.
Και δόξα τω Θεώ, όπως είπα βιβλία υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά για όλα τα επίπεδα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A.N.T. : 14-07-11 στις 00:23.
-
14-07-11, 00:33 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #6
Είναι πιο δύσκολη αφού είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και σε όγκο και σε features.
Αν σου φαίνονται ίδιες οι δυο γλώσσες, εγώ καταλαβαίνω πως δεν ξέρεις καμία από τις 2 καλά (δεν το λέω με κακία, ως διαπίστωση το αναφέρω).
Π.χ. η C έχει λεξιλόγιο 32 keywords, ενώ η C++ πάνω από 80. Επίσης η C δεν υποστηρίζει εγγενώς αντικειμενοστραφή προγραμματισμό όπως η C++, πράγμα που από μόνο του είνια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις 2 γλώσσες. Κι έχει και templates, και operator overloading, και... και... και... Παίζει να είναι και με διαφορά η πιο full-featured γλώσσα που υπάρχει... ολόκληρος ωκεανός!
Φίλιππε, επιμένω στην πρότασή μου να μην ξεκινήσεις "μπακάλικα". Ειδικά για τις C και C++ (αν ρώταγες για γλώσσες τύπου python, ruby, κλπ θα σου έλεγα κι εγώ να πας σε αυτοδίδακτη προσέγγιση, αλλά όχι για C και C++). Ψάξε να βρεις καλό ακαδημαϊκό περιβάλλον που να τις διδάσκουν σωστά κι μεθοδικά.
Θα σου συνιστούσα μάλιστα να ξεκινήσεις με C.
........Auto merged post: migf1 πρόσθεσε 15 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Εγώ διαφωνώ, αλλά τα έχουμε ξαναπεί σε εκείνο το νήμα για τα πλεονεκτήματα που κατά κανόνα έχει ο πτυχιούχος έναντι του αυτοδίδακτου. Θα υπενθυμίσω μονάχα ένα από τα πολλά και μεγάλα πλεονεκτήματα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην εκμάθηση: ο συνεχής ανταγωνισμός και ή άμεση αντιπαραβολή του κώδικα που γράφεις με τον κώδικα των συμφοιτητών σου.
Όσο για την δυσκολία της C++ έναντι της C όχι μόνο δεν είναι μύθος, αλλά είναι και κοινός τόπος. Τα γράφω στο προηγούμενο ποστ! Απλά να προσθέσω κι ένα ακόμα πολύ συνηθισμένο....
Στη C ότι βλέπεις στον κώδικα αυτό κάνει το πρόγραμμα, στη C++ όχι (π.χ. operator overloading). Για έναν αρχάριο αυτό είναι πολύ σημαντικό "βοήθημα" κατά την εκμάθηση του.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος migf1 : 14-07-11 στις 00:33. Αιτία: auto merged post
-
14-07-11, 00:37 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #7
Eγώ που περπάτησα τον δρόμο μόνος μου και έχω φυσιολογικό IQ διαφωνώ τελείως.
Μια χαρά μαθαίνεται αρκεί να μελετήσεις όπως πρέπει.
Όπως είπα υπάρχουν αμέτρητες καλές πηγές.
Σε σχολή μάλιστα πιθανόν θα την μάθεις λιγότερο καλά διότι εκεί δεν υπάρχει ο χρόνος να διδαχθούν όλες οι
λεπτομέρεις που θα συναντήσεις μελετώντας ενδελεχώς ένα βιβλίο όπως αυτά που πρότεινα.
Όσο για την C, δεν είναι προαπαιτούμενη για να μάθεις C++. Τα παραπάνω βιβλία διδάσκουν C++ απευθείας και επιτυχέστατα.
Και όχι μόνον αυτό. Επί προσωπικού, μαζί με το βιβλίο του Lafore είχα και ένα άλλο (συγκεκριμένα του Flower, εκδ. Oxford)
που δίδασκε από το μηδέν την C++ ταυτόχρονα με Aριθμητική Aνάλυση.
Έτσι έβλεπα πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι έννοιες σε πιο ρεαλιστικά προβλήματα.
Ούτε λέξη για C. Kαι μια χαρά τα έμαθα...
Η αντιπαραβολη του κώδικα και ο ανταγωνισμός που λες δεν είναι πλεονέκτημα.
Διότι αν έχεις αρκετά βιβλία όπως εγώ, βλέπεις πώς χειρίζονται το ίδιο ζήτημα οι διαφορετικοί συγγραφείς.
Ή το ψάχνεις στο διαδίκτυο. Είναι το ίδιο πράγμα. Και μάλιστα καλύτερο, δεδομένου ότι οι συγγραφείς γράφουν
πάντα πιο σωστά από ένα μάτσο φοιτητές που είναι άπειροι.
Και το cookbook που ανέφερα βοηθά και σ' αυτό : βλέπεις πώς λύνονται πρακτικά προβλήματα και αποκτάς την εμπειρία του συγγραφέα.
Όσο για το ότι στην C++ δεν βλέπεις πάντα τι κάνει ο κώδικας και αυτό δυσκολεύει τον αρχάριο, πάλι διαφωνώ.
Διότι τα βιβλία για αρχαρίους εξηγούν τι γίνεται πολύ καλά και επιδιώκουν να μην αφήνουν περιθώρια παρανοήσεων.
Π.χ. το βιβλίο του Lafore εξηγεί το συγκεκριμένο θέμα λεπτομερέστατα (όμοια και τα templates).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A.N.T. : 14-07-11 στις 01:13.
-
14-07-11, 00:51 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #8
Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, ούτε να συμφωνήσουμε. Αλλά μη μου βάζεις και λόγια στο στόμα μου (π.χ δεν είπα πως η C είναι προαπαιτούμενο για να μάθει C++).
Επίσης, το να υποστηρίζεις πως αυτοδίδακτα μαθαίνεις καλύτερα από ότι σε ακαδημαϊκό περιβάλλον με την αιτιολογία ότι εκεί δεν έχουν χρόνο, το αφήνω στην κρίση όσων διαβάσουν το νήμα.
Τέλος, για το αν είναι ή όχι κατάλληλη η C για ξεκίνημα, δεν θα ξαναμπώ πάλι σε κυκεώνα συζητήσεων, απλά θα παραπέμψω όποιον ενδιαφέρεται να κοιτάξει όχι μόνο στα καλύτερα αλλά και σε όσα άλλα πανεπιστήμια θέλει, για να δει σε τι ποσοστό περιέχεται η C στην ύλη του 1ου έτους.
-
14-07-11, 01:05 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #9
Kι όμως αυτό γίνεται. Αρκεί να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο πλήρως !
Σε ακαδημαϊκό περιβάλλον έχεις δυνατότητες να την μάθεις καλύτερα όχι επειδή η ίδια η γλώσσα διδάσκεται
πιο καλά αλλά επειδή διδάσκεσαι ταυτόχρονα και ένα πλήθος άλλων πραγμάτων που είναι συναφή με αυτήν και την εξασκείς περισσότερο.
Σε ότι αφορά άτομα που δεν είναι φοιτητές πληροφορικής και γενικά κοντά σ' αυτήν, η C είναι κακή για ξεκίνημα για πολλούς λόγους.
Στους πληροφορικούς αλλάζει το πράγμα διότι οι στόχοι διαφέρουν και έχει να τους προσφέρει.
Αλλά π.χ. ο μηχανικός ή φυσικός δεν χρειάζεται την C διότι δεν του προσφέρει απολύτως τίποτε σε σχέση με
την C++ ή την fortran/Matlab/Mathematica γι' αυτά που θέλει να κάνει. Απεναντίας μάλιστα.
Και στους ερασιτέχνες ισχύει το ίδιο.
Για την δουλειά σου και τους στόχους σου, μια χαρά μπορείς να ξεκινήσεις κατευθείαν από αυτό που χρειάζεσαι.
Αυτό δα έλλειπε, ο καθένας που θέλει να μάθει προγραμματισμό στον τομέα των ενδιαφερόντων του,
να πρέπει καλά και σώνει να περάσει από την C...Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A.N.T. : 14-07-11 στις 01:16.
-
14-07-11, 01:26 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #10
-
14-07-11, 01:30 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #11
Εφόσον είσαι τόσο σίγουρος ρε συ φίλε ANT, τόσο για τη δύναμη του αυτοδίδακτου όσο και για το αχρείαστο της C, μπορείς να ενημερώσεις σχετικά και εταιρείες όπως π.χ. την Amazon, την Google, την Microsoft, την Intel, κλπ, κλπ, κλπ ώστε να αλλάξουν τη φιλοσοφία των ερωτήσεων που κάνουν στα job interviews;
Όχι τίποτε άλλο, πρέπει να είναι λίγο εκτός πραγματικότητας από ότι καταλαβαίνω... αφενός γιατί ζητάνε πτυχία κι αφετέρου επειδή επιμένουν να εμπλέκουν και τη C
-
14-07-11, 01:45 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #12
Δεν καταλαβες καλά.
Γράφω ότι η C δεν χρειάζεται σε πολλούς τομείς, όχι ότι είναι παντού άχρηστη.
Γι' αυτά που θέλουν να κάνουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες (συχνά και μη ερασιτέχνες) δεν απαιτείται.
Οι εταιρίες που αναφέρεις προφανώς έχουν στόχους που η C χρειάζεται ή η γνώση της είναι ισχυρή ένδειξη της
κατάρτισης του υποψήφιου σε άλλες προδιαγραφές.
Π.χ. η C χρειάζεται στον προγραμματισμό λογικών ελεγκτών οπότε έχει νόημα να ζητείται σε σχετική εταιρία.
Εξάλλου μπορώ να αναφέρω ένα σωρό άλλες εταιρίες όπoυ δουλεύουν άτομα χωρίς να ξέρουν C ή χωρίς να είναι πληροφορικοί.
Και το διαπίστωσα ο ίδιος προσωπικά μετά από επαγγελματικό ταξίδι στην Ζυρίχη στην εταιρία speag
που αναπτύσσει το πρόγραμμα SEMCAD (έχω γράψει αλλού τις εντυπώσεις μου).
Εκεί είδα πώς αναπτύσσεται και ποιοί είναι πίσω από τέτοιο σοβαρό λογισμικό.
Λοιπόν οι περισσότεροι είναι μηχανικοί ή φυσικοί που εν πολλοίς έμαθαν προγραμματισμό μόνοι τους (αυτοδίδακτοι)
Και πολλοί εξ αυτών δεν ξέρουν C ή/και δεν τη χρησιμοποιούν πουθενά.
Όσο για το αυτοδίδακτο, υπάρχουν τομείς όπου είναι εφικτό και άλλοι όπου δεν είναι ή είναι με μεγάλη δυσκολία.
Για τον προγραμματισμό σε μεγάλο βαθμό είναι - τουλάχιστον στα πλαίσια και τις επιδιώξεις ενός ερασιτέχνη.
Άπειρα παραδείγματα υπάρχουν.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A.N.T. : 14-07-11 στις 02:28.
-
14-07-11, 02:14 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #13
Όλες οι γλώσσες δεν χρειάζονται σε πολλούς τομείς, δεν είναι κάτι το νέο αυτό ούτε αφορά αποκλειστικά τη C.
Επίσης γιατί το γυρίσαμε σε ερασιτέχνες και χομπίστες; Όταν ο ts ρωτάει για μαθήματα σε C και C++ το αυτόματα αυτονόητο είναι πως σκέφτεται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, ενδεχομένως μάλιστα να έχει και συγκεκριμένο στόχο στον οποίον ξέρει πως χρειάζεται μια ή και οι δυο αυτές γλώσσες.
Το ότι η C είναι πολύ πιο μικρή και μαζεμένη από την C++ είναι επίσης αυτονόητο (εξ' ορισμού μάλιστα) και άρα είναι η προφανής επιλογή για να ξεκινήσει, αν δεν έχει ήδη εμπειρία από άλλες γλώσσες.
Κάτι που με τη σειρά του προκύπτει λογικά από το γεγονός ότι επιζητάει καθοδηγημένη εκμάθηση (για επί πληρωμή μαθήματα ρώτησε).
Το νήμα λοιπόν δεν ανοίχτηκε ούτε για C vs C++, ούτε για αυτοδίδακτοι vs πτυχιούχοι, ούτε για επαγγελματίες vs ερασιτεχνών.
Ανοίχτηκε για να συλλέξει ο ts πληροφορίες για το ποιον θεωρεί ο καθένας από μας καλύτερο δρόμο εκμάθησης μιας ή και των δυο αυτών συγκεκριμένων γλωσσών.
Πιστεύω πως έχω στηρίξει επαρκώς (ίσως και με το παραπάνω) την δική μου πρόταση προς τον ts και δεν σκοπεύω να διολισθήσω σε ένα ακόμα ατέρμονο off-topic.
-
14-07-11, 04:02 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #14
-
14-07-11, 12:59 Απάντηση: Μαθήματα C / C++ #15
Παρόμοια Θέματα
-
Blender μαθήματα
Από hayzel στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 31-10-09, 13:06 -
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Από Νατάσσα στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 24-09-08, 00:49 -
Μαθήματα Σχεδίου
Από kerkiss στο φόρουμ The fun section...Μηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 04-10-07, 10:53 -
Μαθηματα εργολαβιας.....
Από Navigator στο φόρουμ The fun section...Μηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 12-01-06, 21:38 -
Μαθήματα Αγωνιστικου Bridge
Από pt3 στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και AθλητισμόςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 14-10-04, 17:42
Bookmarks