Σελ. 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 52
  1. #1
    Εγγραφή
    24-01-2004
    Περιοχή
    Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης
    Ηλικία
    51
    Μηνύματα
    5.678
    Downloads
    8
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300/30
    ISP
    NOVA
    DSLAM
    Wind - ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
    Router
    Nokia κάτι
    Path Level
    Fastpath
    Οδηγός για νέους mac users

    Ξεκινώντας τον οδηγό αυτό, χρειάζεται να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο οδηγός φτιάχτηκε με γνώμονα έναν άπειρο και καινούργιο χρήστη στον κόσμο των macintosh υπολογιστών. Έγινε προσεγμένη προσπάθεια, έτσι ώστε όλες οι κατευθύνσεις που δίνονται να μη δημιουργήσουν ερωτήματα-απορίες στους χρήστες.

    Όπως κάθε οδηγός, έτσι και αυτός, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την παγίδα κάποιων μικρών λαθών. Ακόμα, μπορεί να δεχτεί πλήθος βελτιώσεων για αυτό και οι χρήστες (οι προχωρημένοι κυρίως) μπορούν να συνδράμουν με βελτιώσεις, διορθώσεις ακόμα και με προσθετικές επεμβάσεις.

    [break=αλλαγή γλώσσας απο Ελληνικά σε Αγγλικά και αντίστροφα.]

    Ξεκινώντας την επαφή μας με κάποιον macintosh υπολογιστή, διαπιστώνουμε ότι το παλιό Alt + Shift των windows, δεν αλλάζει τη γλώσσα στο πληκτρολόγιό μας. Στην περίπτωση αυτή ανοίγουμε το System Preferences,

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a1.png 
Εμφανίσεις:  2292 
Μέγεθος:  6,0 KB 
ID: 13907

    που βρίσκεται στη μπάρα εργασίας του γραφικού μας περιβάλλοντος, και επιλέγουμε το εικονίδιο International.
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a2.png 
Εμφανίσεις:  2280 
Μέγεθος:  6,8 KB 
ID: 13908
    Στο παράθυρο αυτό, παρατηρούμε 3 καρτέλες, τη Language, τη Formats και την Input Menu.
    Στην καρτέλα Language,
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a3.png 
Εμφανίσεις:  72 
Μέγεθος:  63,6 KB 
ID: 13909
    βρισκόμαστε μπροστά σε μια πληθώρα από γλώσσες οι οποίες, κατά πάσα περίπτωση, δε χρειάζονται στον απλό χρήστη. Έτσι πατώντας το Edit List που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, απενεργοποιούμε όλες εκτός των English και Ελληνικών. Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο Language βλέπουμε την Ελληνική και English γλώσσα. Σώφρον είναι, να έχουμε την English πρώτη και την Ελληνική δεύτερη(οι γλώσσες μετακινούνται σαν εικονίδια!).
    Στην καρτέλα Formats,
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a4.png 
Εμφανίσεις:  51 
Μέγεθος:  78,4 KB 
ID: 13910
    αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να μορφοποιήσουμε κάποια πράγματα όπως το νόμισμα και το ημερολόγιο(δεν είμαστε παλαιοημερολογίτες!). Στο region επιλέγουμε Greece(Greek), στο Calendar Gregorian, στο Currency Euro και στο Measurement Units το Metric.
    Στην καρτέλα Input Menu,
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a5.png 
Εμφανίσεις:  56 
Μέγεθος:  95,8 KB 
ID: 13911
    εμφανίζονται πολλές από τις γλώσσες που ομιλούνται στον κόσμο μας. Εδώ παρατηρούμε με έκπληξη ότι το λειτουργικό μας υποστηρίζει εκτός φυσικά από τα Ελληνικά, και τα Πολυτονικά Ελληνικά! Eπιλέγουμε το κουμπί Keyboard shortcuts. Εκεί, πηγαίνουμε κάτω στο μενού Spotlight και απενεργοποιούμε την επιλογή Show Spotlight search field.Στη συνέχεια, πατάμε Πίσω, και επιλέγουμε τη γλώσσα Greek.
    Κρατώντας πατημένο το command(το κουμπί με το μηλαράκι) και ταυτόχρονα το space, ελέγχουμε στη μπάρα μενού πάνω δεξιά στο περιβάλλον μας, αν αλλάζει η σημαία της γλώσσας.
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a6.png 
Εμφανίσεις:  57 
Μέγεθος:  111,5 KB 
ID: 13912

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  a7.png 
Εμφανίσεις:  680 
Μέγεθος:  11,8 KB 
ID: 13913

    [break=Τι είναι αυτά τα *.dmg αρχεία;]

    Στην επαφή με το καινούργιο λειτουργικό, θα παρατηρήσουμε ότι κάθε καινούργιο πρόγραμμα που κατεβάζουμε ή εγκαθιστούμε στο Mac OS X 10.4, εμφανίζεται ως εικονίδιο σκληρού δίσκου με το σήμα του προγράμματος από πάνω. Αυτή είναι μια source μορφή του αρχείου αυτού, η οποία εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σαν να είχαμε τοποθετήσει το CD του προγράμματος στον Apple μας.
    Εδώ, στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόγραμμα δεν έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να κάνουμε διπλό κλικ στο dmg εικονίδιο, και να σύρουμε τα περιεχόμενα (συνήθως ένα εικονίδιο) στο φάκελο Applications του σκληρού μας δίσκου.
    Στη συνέχεια, και αφού γίνει η εγκατάσταση, απλά επιλέγουμε δεξί κλικ στο dmg εικονίδιο, και πατάμε Eject, ή το σέρνουμε στον κάδο ανακύκλωσης.
    Ούτε next, next, next, yes,yes όπως τα windows, ούτε ερωτήσεις πολλές.

    [break=Εγκατάσταση-Απεγκατάσταση προγραμμάτων.]

    Μια μεγάλη διαφορά του Mac OS X 10.4 και των windows, είναι η έλλειψη registry στο λειτουργικό της Apple. Αυτό κάνει την απεγκατάσταση των προγραμμάτων, παιχνίδι!

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  c1.png 
Εμφανίσεις:  151 
Μέγεθος:  77,2 KB 
ID: 13914

    Στην πιάτσα, κυκλοφορούν και κάποια προγράμματα για τη δουλειά αυτή όπως το Appzapper, αλλά ο manual τρόπος(με τη συνδρομή του χρήστη) κατα τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος.
    Δηλαδή, αν θέλουμε να απεγκαταστήσουμε τον Firefox (για παράδειγμα), μπαίνουμε μέσα στον φάκελο Applications, και απλά σέρνουμε το εικονίδιο στον κάδο ανακύκλωσης. Όμως, αφήνει πίσω του(όπως και κάθε πρόγραμμα) κάποια μικρά στοιχεία όπως οι προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Για να τα βρούμε αυτά, πηγαίνουμε στον μεγάλο και χρήσιμο Spotlight, και βάζουμε μέσα το όνομα του προγράμματος. Ότι αρχεία *.plist (π.χ firefox.plist) εμφανιστούν, τα διαγράφουμε. Ακόμα διαγράφουμε και ορισμένους φακέλους που τυχόν δημιουργήθηκαν κατά την εγκατάσταση του προγράμματος(απλά σέρνουμε τα αρχεία από τον spotlight στον κάδο ανακύκλωσης).

    Ειδικά για τον firefox και το πρόβλημα με τα Ελληνικά, υπάρχει και αντίστοιχο link από το site του ¨Θεού¨javapapo. http://javapapo.blogspot.com/2007/07/firefox-mac.html

    Με τον τρόπο αυτό, η εγκατάσταση του λειτουργικού μας, παραμένει φρέσκια για όσο καιρό χρειαστεί!!

    [break=Που είναι το winzip?]

    Εκτός των dmg αρχείων, κυκλοφορούν στην πιάτσα και ζιπαρισμένα αρχεία-προγράμματα. Αυτά πως αποσυμπιέζονται; Θα χρειαστεί να κατεβάσουμε από το Internet ένα πρόγραμμα (δωρεάν) που ονομάζεται Stuffit. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στην έκδοση 11, και υποστηρίζει και PowerPC επεξεργαστές αλλά ταυτόχρονα και τους καινούργιους intel επεξεργαστές. Η ιστοσελίδα είναι η www.stuffit.com και το δωρεάν πρόγραμμα το Stuffit Expander.

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  d1.png 
Εμφανίσεις:  1547 
Μέγεθος:  13,6 KB 
ID: 13915

    [break=Οι ταινίες (avi) που έχω δεν παίζουν στον mac;]

    Όπως και στα windows, έτσι και στον mac, θα χρειαστεί η προσθήκη κάποιου decoder ώστε να δούμε τις ταινίες μας. Αυτός ο decoder δεν είναι άλλος από τον divx(www.divx.com). Ο decoder, είναι δωρεάν, όπως επίσης και ένας πολύ καλός media player για macintosh, o vlc media player, o οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση www.videolan.org και παίζει τα πάντα(από streaming radio μέχρι DVD και VCD, video CD, προσθήκη υπότιτλων σε ταινίες)

    [break=Defragment(αποκερματισμός) υπάρχει στο Mac OS X 10.4?]

    Όχι! Το Mac OS X 10.4, χρησιμοποιεί Journalling HFS+, και όχι FAT32 ή NTFS για λειτουργικό σύστημα(βέβαια μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυθεντικό UNIX file system). H apple ενημερώνει κατά καιρούς, ότι το λειτουργικό σύστημα τρέχει κατά καιρούς διάφορες ρουτίνες στο background, οι οποίες διαμορφώνουν κατάλληλα τα αρχεία μέσα στο σκληρό δίσκο(κάτι σαν defragment) χωρίς την επιλογή του χρήστη. Καλό είναι λοιπόν, να αφήνουμε τον υπολογιστή μας (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) στις 3 το πρωί ανοιχτό, ώστε αυτές οι ρουτίνες να ενεργοποιούνται. Διάφορα προγράμματα από τρίτους κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται γιατί μπορεί να φέρουν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

    [break=Παραμετροποίηση Mail]

    Χρήστης χωρίς ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι αντίστοιχο του αυτοκινήτου χωρίς τιμόνι. Το πρόγραμμα για τα e-mails είναι το Mail και βρίσκεται και αυτό στην μπάρα εργασίας του macintosh μας.
    Η παραμετροποίηση του Mail είναι εύκολη.
    Ξεκινώντας το mail, επιλέγουμε από τη μπάρα μενού πάνω αριστερά, το Mail-Preferences.

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  7a.png 
Εμφανίσεις:  39 
Μέγεθος:  35,9 KB 
ID: 13902

    Επιλέγοντας το εικονίδιο Accounts, και κατόπιν επιλέγοντας το + που βρίσκεται κάτω αριστερά, μας εμφανίζει ένα παράθυρο το οποίο μας ενημερώνει να επιλέξουμε λογαριασμό POP, IMAP, EXCHANGE, .MAC. (*)

    Ο λογαριασμός .mac, είναι το mail του λογαριασμού στην apple, ο οποίος ισχύει για 2 μήνες δωρεάν από την αγορά του υπολογιστή μας.
    Αυτός ο λογαριασμός μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε mail της μορφής @mac.com, να εμφανίζουμε τις δικές μας ιστοσελίδες στο χώρο mac.com, να δημιουργούμε blogs, podcasts, και να κρατάμε ένα χώρο προσωπικό για τα αρχεία μας της τάξης του 1(ενός) GB.

    (*) Για λογαριασμούς adsl, επιλέγουμε POP.Αφού συμπληρώσουμε τα πεδία , πατάμε Continue.
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  7b.png 
Εμφανίσεις:  37 
Μέγεθος:  126,6 KB 
ID: 13903

    Στην επόμενη σελίδα μας εμφανίζει τον mail server του ISP μας, για την εισερχόμενη αλληλογραφία. Συμπληρώνουμε τα πεδία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο αν χρειάζεται να προστεθεί το @otenet.gr π.χ, μετά το όνομα χρήστη μας(adsl λογαριασμοί). Τους mail servers για εισερχόμενη αλλά και για εξερχόμενη αλληλογραφία θα τους μάθουμε από τον Internet provider μας.
    Στην επόμενη καρτέλα,
    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  7c.png 
Εμφανίσεις:  34 
Μέγεθος:  127,1 KB 
ID: 13904
    συμπληρώνουμε τον server εξερχόμενης αλληλογραφίας, λαμβάνοντας υπόψη να ΜΗΝ επιλέξουμε SSL authentication για user και password.
    Λογικά πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

    [break= Σύνδεση εκτυπωτή]

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  8a.png 
Εμφανίσεις:  37 
Μέγεθος:  63,0 KB 
ID: 13905

    Απλά και εύκολα, από το System Preferences στην μπάρα εργασίας επιλέγουμε Print & Fax. Στο + που βρίσκεται κάτω αριστερά και αφού έχουμε συνδέσει τον εκτυπωτή μας στη θύρα USB, ξεκινούμε την εγκατάσταση. Καλό είναι να έχουμε βάλει το CD του εκτυπωτή στον mac μας, μιας και όλοι οι εκτυπωτές υποστηρίζουν και έχουν drivers για Apple μηχανήματα.



    [break=Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε]

    Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  9a.png 
Εμφανίσεις:  56 
Μέγεθος:  105,2 KB 
ID: 13906

    Λόγω του ότι το Mac OS X βασίζεται στο UNIX, μερικές φορές τα permissions(ιδιότητες αρχείων) μπορεί να μεταβάλλουν την λειτουργία μερικών προγραμμάτων ακόμα και του ίδιου του συστήματος.
    Χρήσιμο λοιπόν, είναι μετά την εγκατάσταση και απεγκατάσταση πολλών προγραμμάτων να φτιάξουμε τα permissions του συστήματος.
    Ανοίγοντας τον φάκελο applications και μπαίνοντας στον φάκελο Utilities, επιλέγουμε Disk Utility. Εκεί βλέπουμε τον σκληρό μας δίσκο, και με το πάτημα του Repair Permissions, διορθώνουμε τις ιδιότητες των προγραμμάτων και αρχείων στο σύστημά μας.

    Αν συμβούν τα χειρότερα, και δεν μπορεί το σύστημα να επανέλθει(για τον α ή β λόγο) τοποθετούμε το DVD a του λειτουργικού συστήματος στο μηχάνημά μας και κάνουμε επανεκκίνηση. Αφού ακούσουμε το γνώριμο ήχο εκκίνησης, πατάμε και κρατάμε πατημένο το πλήκτρο C. Αυτό το πλήκτρο μας φέρνει σε ένα μενού από το οποίο μπορούμε να διορίσουμε τα permissions του δίσκου, να ελέγξουμε αν ο σκληρός δίσκος είναι σε καλή κατάσταση, να κάνουμε format το σύστημά μας με τους τρόπους( archive & install, erase and install).



    [break=Σύνδεση pc-mac]
    Απευθείας Σύνδεση pc-mac:

    Με ένα καλώδιο ethernet, μπορούμε να συνδέσουμε την κάρτα δικτύου του pc με αυτή του mac.
    Χρειάζεται να δούμε όμως, και τις επιμέρους λεπτομέρειες όπως αυτές του πρωτοκόλλου TCP/IP και τις ρυθμίσεις του.
    Λόγω του ότι η μισή Ελλάδα διαθέτει speedtouch router(για να μη χαλάσουμε τις ρυθμίσεις), δίνουμε στις ιδιότητες TCP/IP του pc μας(

    IP address: 192.168.1.254
    Subnet Mask: 255.255.255.0

    τα υπόλοιπα τα αφήνουμε κενά.

    Στο macbook, δίνουμε(αν δεν είναι έτοιμα ήδη από την adsl σύνδεσή μας),

    IP address: 192.168.1.1
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Default Gateway: 192.168.1.254
    DNS: 192.168.1.254 (εδώ υπάρχει αντιπαράθεση....δοκιμάστε και χωρίς καθόλου DNS, αλλιώς περάστε το)

    Επιστρέφοντας στο pc, ξεκινούμε τον Home Network wizard, και δίνουμε αντίστοιχα :
    α) ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος στο internet μέσω router.
    b) ανοίγουμε την προσπέλαση σε εκτυπωτές και αρχεία.
    c) Δεν αλλάζουμε το όνομα του workgroup-mshome(εννοείται ότι δεν μπαίνουμε σε Domain!).

    Κατόπιν, μπαίνουμε στο "My computer", και δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο (ή στους σκληρούς δίσκους)που θέλουμε να βλέπουμε από τον mac.
    Ανοίγουμε το Sharing, και επιλέγουμε να διανέμουμε τα αρχεία και τους υποφακέλους του δίσκου-ων μας.
    Με μια επανεκκίνηση το pc, είμαστε (λογικά) ΟΚ.
    Ο mac θα μπορεί να δει και να αλλάξει τα αρχεία-φακέλους στον σκληρό δίσκο του pc.

    Σύνδεση pc-mac μέσω ρούτερ.

    Μιας και η μισή Ελλάδα έχει speedtouch routers(και η υπόλοιπη έχει USR 9108), το κομμάτι αυτό του οδηγού θέτει ως διεύθυνση IP του gateway(router) την 192.168.1.254. Οι χρήστες usr 9108 θα μπορούν να αντικαταστήσουν την 192.168.1.1.

    Τα πράγματα εδώ είναι περίπου τα ίδια με την απευθείας σύνδεση pc-mac, με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στις διευθύνσεις IP.

    Δηλαδή, το pc θα έχει στις ιδιότητες TCP/IP (πάντα για speedtouch router)

    IP address: 192.168.1.2
    Subnet mask: 255.255.255.0
    Default Gateway: 192.168.1.254
    DNS: 192.168.1.254

    και το mac τα αντίστοιχα:

    IP address: 192.168.1.1
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Default Gateway: 192.168.1.254
    DNS: 192.168.1.254

    [break=Updates(ενημερώσεις) υπάρχουν στα Apple μηχανήματα;]

    Δυστυχώς όπως και το windows update έχει στοιχειώσει τα pc, να ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το λειτουργικό και τα προγράμματά τους, έτσι και η apple διαθέτει αντίστοιχες ενημερώσεις για το λειτουργικό αλλά κυρίως για τα ίδια τα μηχανήματα. Κάθε νέος υπολογιστής ΠΡΕΠΕΙ να τρέξει το software update, πηγαίνοντας πάνω αριστερά στο μπλε μηλαράκι, και επιλέγοντας Software Update.

    [break=H Microsoft υποστηρίζει τα macintosh?]

    Φυσικά, αν και είναι αμφιλεγόμενη αυτή η σχέση-υποστήριξη. Το site της Microsoft για τα apples είναι το www.microsoft.com/mac στο οποίο θα βρείτε διάφορα καλούδια.




    Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για τις πολύτιμες διορθώσεις τους.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kadronarxis : 22-07-08 στις 00:29.
    Antec C8 Constellation
    Asrock X870 PRO RS
    7950X3D
    G.Skill f5-5600j2834f16gx2 (28-34-34-89)
    RX6800XT
    Corsair 850x

  2. #2
    Εγγραφή
    24-01-2004
    Περιοχή
    Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης
    Ηλικία
    51
    Μηνύματα
    5.678
    Downloads
    8
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300/30
    ISP
    NOVA
    DSLAM
    Wind - ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
    Router
    Nokia κάτι
    Path Level
    Fastpath
    http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=67508

    Στο παρόν thread, συζητούμε για τον οδηγό για νέους mac users.
    Προτάσεις και θέματα που θα θέλατε να δείτε εδώ φυσικά.

    άντε γερά!!
    Antec C8 Constellation
    Asrock X870 PRO RS
    7950X3D
    G.Skill f5-5600j2834f16gx2 (28-34-34-89)
    RX6800XT
    Corsair 850x

  3. #3
    Εγγραφή
    24-01-2004
    Περιοχή
    Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης
    Ηλικία
    51
    Μηνύματα
    5.678
    Downloads
    8
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300/30
    ISP
    NOVA
    DSLAM
    Wind - ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
    Router
    Nokia κάτι
    Path Level
    Fastpath
    Το δίκτυο mac-pc ετοιμάζεται και θα εμφανιστεί σήμερα.
    Όποιες άλλες απορίες και θέματα που θέλετε να δείτε στον οδηγό, μη διστάσετε να τα γράψετε.
    Απλά πράγματα, για νέους χρήστες.

    Άντε γερά!

    Ένα φοβερό widget για όσους θέλουν να παρακολουθούν το adslgr.com από το dashboard, είναι αυτό:

    http://www.adslgr.com/forum/download...o=file&id=1131

    by Dr.Ethernet.

    edit: από Dr.Ethernet , ένας πολύ καλός οδηγός για αρχάριους χρήστες.
    Φοβερή δουλειά, πραγματικά.
    Μπράβο φίλε!

    http://macarxarios.blogspot.com/
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος kadronarxis : 27-12-06 στις 23:54.
    Antec C8 Constellation
    Asrock X870 PRO RS
    7950X3D
    G.Skill f5-5600j2834f16gx2 (28-34-34-89)
    RX6800XT
    Corsair 850x

  4. #4
    Εγγραφή
    14-03-2005
    Περιοχή
    Σλοβακία
    Μηνύματα
    2.256
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    Cable
    Ταχύτητα
    20480/2048
    ISP
    Chello
    Σας αξιζει ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ!!!
    Imac 24" | 2GB Ram | 7600GT | Logitech Z 5500 |

    Αluminum Macbook 2.4 Ghz | 2GB Ram| 250GB HDD |

    Lian Li V2000 | Watercooled by Zalman | Chieftec 560W Modular | Intel Core Duo 6750 | 4GB RAM Mushkin | Asus 8800GTS Watercooled | Raptor-X 150GB |

    8GB iPhone v 2.1 UNLOCKED

  5. #5
    Εγγραφή
    16-04-2006
    Περιοχή
    Αττική
    Μηνύματα
    1.172
    Downloads
    13
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    102400/10240
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΕΝΤΕΛΗ
    Router
    Speedport Plus
    Εύγε!

    Υπόσχομαι να συνεισφέρω κι εγώ μία ενότητα κάποια στιγμή

  6. #6
    Εγγραφή
    16-04-2006
    Περιοχή
    Αττική
    Μηνύματα
    1.172
    Downloads
    13
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    102400/10240
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΕΝΤΕΛΗ
    Router
    Speedport Plus
    Ιιιιιιιιιιιι, απαράδεκτο, δεν έβαλες το Perian;!

    Φτου σου και πάλι φτου σου! Το καλύτερο codec pack για OSX Επίσης, από το Mactopia υπάρχει λινκ για το Flip4Mac, κόντεκ για να βλέπετε/ακούτε αρχεία Windows Media στον Μάκη σας... Αν και μερικοί λένε ότι έχουν προβλήματα βάζοντας μόνο το Πέριαν, οπότε προσπαθώ να κάνω μία συλλογούλα από codecs για Intel Macs σε ζιπ για όποιον ενδιαφέρεται...

    Επίσης, να τονιστεί η ύπαρξη του Onyx, από τα καλύτερα προγράμματα για γενικότερο έλεγχο και "μαστόρεμα" του συστήματος (βελτιστοποίηση, maintenance scripts, επισκευή permissions), καθώς επίσης και τα: Cog, για όποιον θέλει ένα απλό και γρήγορο audio player, Burn για απλές δουλειές εγγραφής / αντιγραφής CD/DVD, και για επικοινωνία, υπάρχει το MSN Messenger για Mac (έκδοση 6 επί του παρόντος), το δημοφιλές Skype (με υποστήριξη πλέον και για video chat, βεβαίως βεβαίως), το Linotype FontExplorer X για όσους θέλουν κάτι παραπάνω στη διαχείριση των γραμματοσειρών τους, αλλά και το Adium, που μπορεί να συνδεθεί και με άλλα δίκτυα, εκτός του MSN (ICQ, AIM, Yahoo Messenger, Jabber κ.ο.κ.)

    Και φυσικά πολλά γνωστά προγράμματα υπάρχουν και σε OSX native μορφή, όπως το πανταχού παρόν Google Earth!

    (ΥΓ: Όλα τα άνωθι αναφερόμενα φρι, έτσι;)

  7. #7
    Εγγραφή
    23-12-2006
    Ηλικία
    51
    Μηνύματα
    50
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Wind
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - ΡΕΘΥΜΝΟΥ
    Router
    Thomson TG782
    Διαβαζα τον,εξαιρετικο,οδηγο για αρχαριους Mac users και θα ηθελα μια διευκρινηση.
    Χρησιμοποιω ενα αρκετα ισχυρο G5 Dual 2.7 με 4.5GB RAM και 1ΤΒ storage.Προσφατα παρατηρω καποια πτωση στην ταχυτητα ειτε σε render ειτε σε συνηθισμενες λειτουργιες.Μου θυμιζει καπως την εικονα PC που χρειαζεται defragment.Στον οδηγο αναφερθηκε οτι τρεχουν καποιες ρουτινες περιοδικα(στις 3μ.μ.);με αντιστοιχη του defregment λειτουργια.Η ερωτηση ειναι αν υπαρχει τροπος να εκτελεσω κατ'επιλογη αυτες τις ρουτινες και ευχαριστω εκ των προτερων για τις οποιες απαντησεις...

  8. #8
    Εγγραφή
    22-10-2004
    Περιοχή
    middle earth
    Μηνύματα
    1.168
    Downloads
    46
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    102400/10240 kbps
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΑΛΛΗΝΗ
    Router
    FRITZ!Box 5530
    Μπράβο kadronarxis!
    Οι νέουδες switchers σε ευγνωμονούν!

  9. #9
    Εγγραφή
    26-09-2002
    Μηνύματα
    503
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Πολυ καλη προσπαθεια Καδρο ευγε! Να προσθεσω επισης ενα καλο media player, το MPlayer OSX. Το προσθετω σαν επιλογη γιατι συναντησα καποια προβληματα με ελληνικους υποτιτλους στο VLC..Αλλα βεβαια επιλογη του καθενος ποιο θα δουλευει!

  10. #10
    Εγγραφή
    22-10-2004
    Περιοχή
    middle earth
    Μηνύματα
    1.168
    Downloads
    46
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    102400/10240 kbps
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΑΛΛΗΝΗ
    Router
    FRITZ!Box 5530
    Να συμφωνήσω κι εγώ για τον MPlayer OSX. Πράγματι παίζει τα πάντα, ιδίως κάποια .ts αρχεία, τα οποία ο vlc αρνηόταν πεισματικα να τα παίξει...

  11. #11
    Εγγραφή
    02-11-2003
    Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Ηλικία
    50
    Μηνύματα
    56.474
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    Θα ήθελα να κάνω μία σειρά θεμελιωδών ερωτήσεων που πραγματικά απορώ γιατί δεν απασχολούν τους χρήστες:

    - Τί είδους partition table χρησιμοποιεί;
    - Τί είδους partitioning χρησιμοποιεί (Windows-Linux, xBSD, άλλο);
    - Τί partitioning scheme χρησιμοποιεί;
    - Ποιά mount points χρησιμοποιεί;
    - Ποιό(ά) filesystem(s) χρησιμοποιεί;
    - Τί mount options έχει;
    - Πού αποθηκεύονται τα αρχεία των χρηστών;

    Πραγματικά απορώ δηλαδή.

    Δεν ενδιαφέρονται οι χρήστες πού αποθηκεύονται, πώς, και με τί δικλείδες ασφαλείας τα προσωπικά τους αρχεία-δεδομένα;
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

  12. #12
    Εγγραφή
    16-04-2006
    Περιοχή
    Αττική
    Μηνύματα
    1.172
    Downloads
    13
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    102400/10240
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΕΝΤΕΛΗ
    Router
    Speedport Plus
    Ρε συ WAn, για αρχαρίους λέμε... πού κολλάνε αυτά;

    Τέσπαν, πάμε να τα δούμε!
    - Partition table / scheme: GUID, Apple Scheme και MRB, όταν φορμάρεις ένα δίσκο του λες τι θες να βάλει. Στους Intel Macs GUID για startup disk, στους παλιούς PPC Macs το scheme της Apple για startup. Μπορεί φυσικά να δει και να παίξει και τα τρία.
    - Partititoning / filesystems: Το δικό του είναι το HFS+ (Mac OS extended), με journaling ή/και case sensitivity ή χωρίς, UNIX file system (υποθέτω ext2; ) και κλασικό FAT32. Βλέπει και NTFS αλλά δε γράφει (ακόμα). Και φυικά CDFS και ό,τι άλλο σχετικό σε δισκάκια παίζει (UDF και πάει λέγοντας).
    - Όταν λες mount options; Τους όποιους δίσκους τους κάνει mount στο /Volumes, αυτόματα με το που θα τους δει, και με το χέρι (αν παρ' ελπίδα χρειαστεί) από το Disk Utility. Από terminal υποθέτω κληρονομεί τις επιλογές του Darwin/BSD όσον αφορά στο mounting. Αλλά και πάλι, τι ρόλο παίζει; Αφού τα βγάζει στο desktop με τη μία, όπως και στο Linux
    - Όπου θέλει ο χρήστης φυσικά, permissions επιτρεπουσών. Η φύσιν λογική τοποθεσία εννοείται βεβαίως βεβαίως πως είναι το home του χρήστη, στο ~ ή /Users/username, όπως γίνεται σε κάθε Unix σύστημα. Α, και αν κάτι χρειάζεται δημόσια διάθεση σε πολλούς χρήστες υπάρχει by default ένας φάκελος Shared στο directory των χρηστών με ανοιχτά permissions, οπότε out of the box και σε αυτό, που λένε.

    Όσον αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων, υπάρχει η λεγόμενη τεχνολογία FileVault που κρυπτογραφεί όλο το home directory του χρήστη - και την οποία προσωπικά θεωρώ παρατραβηγμένη και την έχω κλείσει για λόγους επιδόσεων.

    Γενικά είναι ένα λειτουργικό που δίνει πολλές δυνατότητες χωρίς να κουράζει στη ρύθμισή του - και το κυριώτερο, δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις / συνθήκες, χωρίς να μπλέκει το χρήστη με προβλήματα ασυμβατότητας κ.ο.κ.

    Αλλά το τεχνικέψαμε πολύ

  13. #13
    Εγγραφή
    02-11-2003
    Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Ηλικία
    50
    Μηνύματα
    56.474
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    1. Γιατί δεν είναι αυτά για αρχάριους ή το "τεχνικέψαμε" πολύ; Δεν οφείλει να ενδιαφέρεται ο οποιοσδήποτε χρήστης για το ποιός βλέπει και ποιός όχι τα δεδομένα του; Ή για το πόσο safe είναι αυτά;

    2. Για το είδος partitioning δεν απάντησες. Χρησιμοποιεί κλασικά Windows-Linux partitions ή xBSD slices;

    3. UNIX file systems νοούνται τα UFS + UFS2 (αυτά που έχουν τα xBSD).
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

  14. #14
    Εγγραφή
    22-10-2004
    Περιοχή
    middle earth
    Μηνύματα
    1.168
    Downloads
    46
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    102400/10240 kbps
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΑΛΛΗΝΗ
    Router
    FRITZ!Box 5530
    Και να συμπληρώσω, όσον αφορά στα file systems, η νέα έκδοση του λειτουργικού της apple OS X 10.5 Leopard, αναμένεται να υποστηρίζει και το ZFS της SUN...

  15. #15
    Εγγραφή
    24-01-2004
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Ηλικία
    44
    Μηνύματα
    1.243
    Downloads
    0
    Uploads
    1
    Ταχύτητα
    12000/1024
    ISP
    HOL
    DSLAM
    HOL - ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Router
    Gentoo/DLink 624 (Bridge)
    SNR / Attn
    12(dB) / 20(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Υπάρχουν τρία scripts που τρέχουν κάθε μέρα, κάθε βδομάδα και κάθε μήνα. Για να τα εκτελέσεις χειροκίνητα:
    Ανοίγεις terminal, γράφεις
    Κώδικας:
    sudo /etc/daily
    Κώδικας:
    sudo /etc/weekly
    Κώδικας:
    sudo /etc/monthly
    για το κάθε ένα από τα τρία scripts.
    Macintosh. The Computer For The Rest Of Us.
    Sex, Drinks & Opera.
    Thessaloniki Macintosh Community
    Hellenic Army Discharge Countdown Widget

Σελ. 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

  1. Το καλύτερο λειτουργικό για Home Users: MAC, Windows, Linux?
    Από simeon.mattes στο φόρουμ Software γενικά
    Μηνύματα: 68
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-07-08, 21:23
  2. Οδηγός δημιουργίας mac network drive από pc
    Από damianos007 στο φόρουμ Apple Hardware και Software
    Μηνύματα: 7
    Τελευταίο Μήνυμα: 23-11-07, 00:56
  3. Lord of the Rings Online: Οδηγός για νέους μουσικούς
    Από Reef στο φόρουμ Games και Online Gaming
    Μηνύματα: 5
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-06-07, 21:07
  4. Οδηγος προς "ΝΕΟΥΣ"
    Από HellV1L στο φόρουμ Nova ADSL
    Μηνύματα: 19
    Τελευταίο Μήνυμα: 14-04-07, 20:42

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
  • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας