Συζηταγαμε χτες με φιλους τελικα ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για οικονομικη οδηγηση.Απλα ειχα διαβασει παλια οτι δεν αρκει μονο να αλλαζεις σε χαμηλες στροφες αλλα να ξερεις το αυτοκινητο σου που βγαζει το 70 - 80% της ροπης του και εκει να αλλαζεις διοτι αν αλλαζεις πιο χαμηλα πολλες φορες ισως και να καιει περισσοτερο.
Γνωριζει κανεις επι του θεματος?
Εμφάνιση 1-7 από 7
-
10-05-14, 16:27 Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #1
-
10-05-14, 16:43 Απάντηση: Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #2
Δε γνωρίζω σχετικά με κινητήρες, αλλά παρατηρώντας τα συμβατικά αυτοκίνητα (1400 - 1600 cc) βλέπω ότι στα 80-100 χλμ με 5 ή 6 έχεις τη χαμηλότερη κατανάλωση.
Το θέμα είναι ότι η κατανάλωση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι τριβές (οδόστρωμα, άνεμος, είδος και ποιότητα ελαστικών) καθώς και από το βάρος, ποσότητα αέρα στα ελαστικά, κλίση του δρόμου κ.α που δε μου έρχονται.
Οπότε είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να εξετάσεις.
Πρόσφατα με απασχόλησε και μένα κάτι σχετικά με την κατανάλωση. Παρατήρησα ότι σε κατηφορικό δρόμο, στον οποίο ήμουν χωρίς ταχύτητα, είχα κατανάλωση 1 λίτρο/100 χλμ. Αν όμως έβαζα τετάρτη, τότε η κατανάλωση έπεφτε στο μηδέν.
Λογικά θα έχει να κάνει με τα γρανάζια που μεταδίδουν την κίνηση.
-
10-05-14, 17:29 Απάντηση: Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #3
Κατά 99% είχες 1 λίτρο/ώρα μιας και ήσουν χωρίς ταχύτητα (αλλάζει η μονάδα μέτρησης).
Αυτό με την -σχεδόν- μηδενική κατανάλωση σε κατηφόρα θεωρητικά ισχύει (η κίνηση του άξονα "συντηρεί" το μοτέρ), αλλά επειδή συνήθως πας γρηγορότερα χωρίς ταχύτητα τελικά νομίζω ότι είναι το ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφώς ασφαλέστερο να έχεις κουμπώσει ταχύτητα.
-
10-05-14, 18:08 Απάντηση: Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #4
Για τις αλλαγές των ταχυτήτων, φυσικά και θα πρέπει να γίνονται κοντά στις στροφές που ο κινητήρας
έχει την μέγιστη ροπή του.
Τώρα όσον αφορά την οδήγηση στην κατηφόρα, ένα χρήσιμο άρθρο στο spoiler, για το fuel cut off.
Spoiler:Imagination is more important than knowledge.
Knowledge is limited
IMAGINATION ENCIRCLES THE WORLD
Albert Einstein
-
10-05-14, 19:40 Απάντηση: Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #5
είναι επικίνδυνο το αμάξι να πηγαίνει χωρίς ταχύτητα... Έχεις πολύ λιγότερο έλεγχο και αν κάτι γίνει μπορεί να μην προλάβεις να αντιδράσεις
Υδραυλικός, φωτογράφος, εραστής και ποιητής...
http://www.flickr.com/photos/120411235@N06/
-
10-05-14, 22:13 Απάντηση: Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #6
Φυσικά και το γνωρίζω και αυτό το κάνω σε δρόμο που γνωρίζω πολύ καλά και η κίνηση είναι μηδενική (επαρχία).
Επειδή όμως δεν απάντησα στην ερώτησή σου, προσωπικά αλλάζω ταχύτητα όταν φτάσω τις 2-3 χιλιάδες στροφές.
-
11-05-14, 13:25 Απάντηση: Ιδανικές στροφές για αλλαγή ταχύτητας! #7
Προσωπικά, σε Οπελ Αγκίλα 1200άρι, ο πατέρας μου, που αλλάζει ταχύτητα στις 3000+ στροφές, έχει κατανάλωση 6.5 λίτρα ανά 100χλμ. Εγώ αλλάζω στις 2.500-2.700 και έχω 6.0 - 6.2.
Ρώτησα τη 'μυγδαλιά: "Αδερφή , τι είναι θεός;"
Και η 'μυγδαλιά , άνθισε.
-Νίκος Καζαντζάκης
Παρόμοια Θέματα
-
[Other] Ώρα για αλλαγή router.Ποιο όμως;
Από aguila21 στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 4Τελευταίο Μήνυμα: 09-05-14, 17:49 -
Σκέψη για αλλαγή παρόχου από wind -> cyta (vdsl, fastpath κτλπ)
Από bobis στο φόρουμ VDSLΜηνύματα: 17Τελευταίο Μήνυμα: 26-04-14, 15:56 -
Καταγγελια Για Αλλαγη Ονοματος Στη Forthnet
Από bowie20 στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 31-03-14, 02:04 -
Αγορά SSD για βελτίωση ταχύτητας
Από fuzztone στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 12Τελευταίο Μήνυμα: 04-01-14, 15:48 -
Front panel για χειροκινητη αλλαγη ταχυτητας ανεμιστηρων
Από SeRGiOPaOk4 στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 09-06-13, 03:20
Bookmarks